mevsimler ile ilgili drama / Okul Öncesi Etkinlik Havuzu

Mevsimler Ile Ilgili Drama

mevsimler ile ilgili drama

MEVSİMLER





MEVSİMLER
4 mevsim sırayla kendilerini anlatmaya başlamışlar. İlk olarak Sonbahar konuşmaya başlamış.
Sonbahar: Ben yazdan sonra gelirim. Benim zamanında hayvanlar barınacakları evleri hazırlarlar o barınakları kışı geçirmek için ellerinden geldikleri kadar yiyecekle doldurmaya çalışırlar. İnsanlarda evlerinde kışın yakacaklarını alırlar ama onlar yiyecek sıtoğu yapmazlar.
Çünkü onlar kışın yiyeceklerini dışarıdan alabilirler. Ben geldiğim zaman ağaçlardaki yapraklar sararır ve dökülmeğe başlar. Çiçekler solmaya başlar ve de son olarak güneş uzaklaşmaya başlar. Ben den sonra ise kış gelir.

Kış: Ben de ise insanlar o aldıkları yakacakları yakarak ısınırlar ve çok kalın giyinirler. Hayvanlar ise kış uykusuna yatarlar. Benim geldiğim zaman güneş çok uzaklaşmış olur. Benim mevsimimde çiçek olarak tek kardelen açar. Aaaa! neredeyse unutuyordum. Ben geldiğim zaman kar, yağmur, dolu yağar, hava genelde kapalı olur, bulutların renkleri değişir.
Ama sonradan her şey eski haline döner ve ilkbahar gelir.

İlkbahar: Ben geldiğimde doğa derin bir uykudan uyanır. Çiçekler açar ağaçlar yeşerir hayvanlar uyanır uykucuları da uyandırırlar. Herkes bir mutluluk içinde etrafta dolaşır hayvanlar uzun bir uykudan sonra bir birlerini selamlarlar. Sanki doğa şarkı söylemeye başlar. Çok güzel çiçek, ağaç kokuları her tarafa yayılır. Güneş gittikçe yaklaşmaya başlar. İnsanlarda kışın etkisini üstlerinden atarak çiçekleri koklar o kışın giydikleri giyeceklerin yerine daha ince ve rahat kıyafetler giyinirler. Sonrada yaz gelir.

Yaz: Evet ben gelirim herkesin içini ısıtırım. Herkes mutluluk içerisinde yazın tadını çıkarılar.
Çocuklar etrafta koşup oynarlar. Etrafta kuş cıvıltıları, hayvan sesleri, şelalelerin şırıltıları ve daha bir sürü güzellikler. Gökyüzü parıldar, güneş iyice yaklaşır ve en çok benim zamanımda gökyüzünde kalır. Ya gece ise parlar her şey çok nettir. Tırtırlar kozalarından çıkarak kelebeğe dönüşürler. Hayvanlar şarkı söylerler etrafta dans ederler. Her şey sanki bir orkestra şefinin uyum içinde yönettiği bir senfoni gibi sürüp gider&#;

alıntı

TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

• Üzerinde isimleri yazan mevsim görselleri çocuklara gösterilerek yazıları tahmin etmeleri istenir.
• Önceden hazırlanan mevsime uygun sembol resimler çocuklara gösterilerek “Bu sembolleri hangi mevsimlerle eşleştirebiliriz?” diye sorulur. *Çiçek (İlkbahar) * Sarı yaprak (Sonbahar) *Kar tanesi (Kış)
• Güneş (Yaz)
• Çocuklardan alınan cevaplarla, semboller mevsim görsellerinin üzerine yapıştırılarak mevsimlerin özellikleri hakkında sohbet edilir.
• Çocuklara hangi mevsimde doğdukları sorulur.
• Çocuklar doğdukları mevsime göre gruplanır.
• Her çocuk sırayla doğduğu mevsime uygun önceden hazırlanmış sembol şeklindeki kolyeyi alıp takar. Kolyeler takıldıktan sonra aynı mevsimde doğanlar ayrı ayrı sayılır. “En çok hangi mevsimde doğan var? En az hangi mevsimde doğan var?” gibi sayma çalışmaları yapılır.
• Mevsimler şarkısını öğretmen bir kez söyler. İkinci söylenişte sonbaharda doğan çocuklar ortaya gelip sonbahara ait sözler bitene kadar ritme uygun dans ederler. Diğer çocuklar da şarkıya eşlik eder.
• Kış, ilkbahar, yaz kıtalarında da o mevsimde doğan çocuklar ortaya sırayla çıkıp aynı şekilde ritme uygun dans ederler.
• Bayrağım nakaratında bütün çocuklar kalkıp hep beraber ritme uygun dönerler. Çocukların isteğine göre tekrar edilir.

               Mevsimler
Hep sarıdır elbiselerim. Ben bu rengi pek çok severim.
Sonbaharı cicim. Çok sevdiğim için
Hep sarıdır elbiselerim.
Hep beyazdır elbiselerim. Ben bu rengi pek çok severim.
Kış babayı cicim. Çok sevdiğim için
Hep beyazdır elbiselerim.
Hep yeşildir elbiselerim. Ben bu rengi pek çok severim.
İlkbaharı cicim. Çok sevdiğim için
Hep yeşildir elbiselerim.
Hep mavidir elbiselerim. Ben bu rengi pek çok severim.
Yaz babayı cicim, Çok sevdiğim için
Hep mavidir elbiselerim.
Hep kırmızı elbiselerim. Ben bu rengi pek çok severim.
Bayrağımı cicim, Çok sevdiğim için
Hep kırmızı elbiselerim.
                         Anonim


• Ayrı ayrı masalara büyük boy kâğıtlar, artık malzemeler, yapıştırıcı ve boyalar konur. Çocuklardan doğdukları mevsim masasına giderek grupça mevsim afişi oluşturmaları istenir

Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler>Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler, Oratoryolar, Rondlar, Monologlar, Dramalar, Canlandırmalar

MEVSİMLERİN HİKÂYESİ (DRAMA ÖRNEĞİ) (TİYATRO OYUNLARI, SKEÇLER, PİYESLER, ORATORYOLAR, RONDLAR, MONOLOGLAR, DRAMALAR, CANLANDIRMALAR)

 

Dört mevsim dört ayrı renk, dört ayrı zaman, dört ayrı duygudur. Her birinin gelişi  ve gidişi insanlarda farklı iz bırakıseafoodplus.info biri insanları farklı giydirir, farklı düşündürür.

 

Dört arkadaş birbirinin elini hiç bırakmaz; birinin gittiği yarde biri vardır. Birbirlerinin sırasını hiç şaşırmazlar. Şimdi biz bu dört arkadaşın hikâyesine geçelim:

 

Kış sert yüzüyle ve soğuk gülüşüyle dünyaya gelmiş, yaza kızgın bir şekilde bakarak:

 

Kış: Bu sene insanları bunalttın yaz. Benim gelişimi çok beklediler.İşte seafoodplus.info: Hayır hiç  de bunalmadıseafoodplus.infoar (bilgi seafoodplus.info) ben gelince rahatlar. Onları sıcağımla kuşatır, hastalanmaktan kurtarırım, sen ise onları üşütüp hasta edersin.

 

Kış: Ben çocuklara en çok istedikleri şeyi veririm. Hiç görmedin mi kar yağdığı zaman ne kadar sevinirler. Hem hasta olanlar benim yüzümden değil; kendilerine dikkat etmedikleri için hastalanırlar.

 

İlkbahar: Ne konuşuyorsunuz? Ben kışın sonu yazın başlangıcıyım. Ne kış gibi insanları üşütür ne de yaz gibi insanları yakarım.

 

Kış: Sen de nerden çıktın ilkbahar? Senin ne olduğun belli değil, insanlar senden bir şey anlamazlar. Durmadan ağlar durursun.

 

İlkbahar: Benim ağlayıp durmam, yeryüzüne bereket içindir. İnsanlar bana güvenerek buğday eker. Ben ağladıkça onlar sevinirler.

 

Yaz: Hey ilkbahar! Ben güneşimle yakmasam suladığın ekinler çürür, insanlar aç kalır, seni düşman ilan ederler.

 

Sonbahar: Ne tartışıp duruyorsunuz? Gördüğünüz gibi hepimizin ayrı  bir önemi seafoodplus.infomizin olmaması doğanın dengesini bozar.

 

İlkbahar: Doğru söylersin seafoodplus.infoında boşuna tartışıp durmaktayıseafoodplus.info ne demiş Karac’ oğlan:

 

Yaz gelir de heveslenir bitersin,

Güz gelir de başın alır gidersin,

Yavru neden boyun eğri tutarsın,

Senin derdin benden beter menevşe.

 







“TİYATRO OYUNLARI, SKEÇLER, PİYESLER, ORATORYOLAR İLE İLGİLİ TÜM BELGELER
                             E&#;&#;T&#;C&#; DRAMA ETK&#;NL&#;KLER&#;
1. SAYILARI Ö&#;REN&#;YORUM:
Ö&#;retmen eline ald&#;&#;&#; küçük bir topu belli bir say&#;ya kadar elinde at&#;p tutarak sayd&#;r&#;r. Daha sonra herhangi bir ö&#;renciye topu atar. Ö&#;renci ise ö&#;retmenin kald&#;&#;&#; yerden saymaya devam eder. Ö&#;retmen dur de&#;ince ö&#;renci topu bir ba&#;ka arkada&#;&#;na atar ve bu sefer yeni ö&#;renci saymaya di&#;er arkada&#;&#;n&#;n kald&#;&#;&#; yerden devam eder. Oyun bu &#;ekilde devam eder.
Örnek: 2, 4, 6, 8,

2. ÖYKÜYÜ DEVAM ETT&#;RME:
Ö&#;retmen bir öyküyü ba&#;lat&#;r. “ Bir gün küçük bir ülkedeki kral uykudan kalkm&#;&#; ve aynaya bakm&#;&#;. Bir de ne görsün” ö&#;retmenin seçti&#;i ö&#;renci devam eder. Daha sonra ö&#;retmen o ö&#;renciye te&#;ekkür ederek ba&#;ka bir ö&#;renciye söz verir ya da ö&#;renciye bir ba&#;ka arkada&#;&#;n&#; seçmesini söyler.
Not:: Öyküye yap&#;lacak katk&#; bir kelime olabilir birkaç cümlede, önemli olan öyküyü bir kelimede olsa ilerletebilmektir. Öykü bir &#;ekilde tamamlanmal&#;d&#;r. Öykü tamamlan&#;ncaya kadar bir ö&#;renci birkaç kere söz alabilir.

3. HAREKETLE BUL:
Ö&#;renciler bir çember yap&#;l&#;r. “ Çember nedir?” diye sorulur. &#;çi bo&#; bir yuvarlak diye yan&#;tlan&#;r. Daha sonra içine birkaç ö&#;renci sokulur. Bu sefer “Ne oldu?” diye sorulur. Daire cevab&#; verilir. Ayn&#; &#;ekilde kare ve üçgen &#;ekilleri de ö&#;retilebilir.

4. MEVS&#;MLER:
Önce mevsimler konusu s&#;n&#;fta k&#;saca anlat&#;l&#;r. Sonra s&#;n&#;f gruplara ayr&#;l&#;r. ( 4 Grup ) her gruba canland&#;raca&#;&#; mevsim f&#;s&#;ldan&#;r. Ö&#;renciler kendi aralar&#;nda anlatacaklar&#; mevsimi çal&#;&#;&#;rlar. Ö&#;retmen bu esnada ö&#;rencilere fikir olarak yard&#;mc&#; olabilir. Sunum a&#;amas&#;nda ö&#;renciler hem canland&#;rma yaparlar hem de s&#;n&#;fa mevsim ile ilgili ipuçlar&#; verirler. Canland&#;rma sonunda canland&#;r&#;lan mevsimi s&#;n&#;f&#;n bulmas&#; istenir. Bütün gruplar&#;n canland&#;rmas&#; bitince gruplar birbirlerini eksikleri yönünde ele&#;tirmeye ba&#;larlar. En iyi canland&#;ran grup alk&#;&#;lan&#;r.

5. ÇÜNKÜ &#;LE ANLATMA:
Ö&#;retmen ya da bir ö&#;renci herhangi bir olay&#; tan&#;mlar. Sonraki çocuk “çünkü” diyerek o olay&#;n nedeni olabilecek ba&#;ka bir olay ya da ki&#;iyi bulup söylemeye çal&#;&#;&#;r.
Örnek: Adam&#;n ceketi &#;sland&#;. 1- çünkü yan&#;na &#;emsiye almam&#;&#; 2- çünkü çok ya&#;mur ya&#;&#;yormu&#;.

6. MEKAN&#;K ÇALI&#;MAYI ANLATMA:
Duyu organlar&#;n&#;n ya da vücut sistemlerinin ö&#;rencilere mekanize edilerek anlat&#;lmas&#;.
Örnek: Sindirim sisteminin anlat&#;lmas&#;; &#;ki ö&#;renci a&#;&#;z, bir ö&#;renci ise lokma olur. 4 ö&#;renci bo&#;az ve yutak, iki ö&#;renci mide, iki ö&#;renci özsular, dört ö&#;renci ince ba&#;&#;rsak, dört ö&#;renci kal&#;n ba&#;&#;rsak ve bir ö&#;rencide anüs olur. Lokma a&#;&#;zdan girer ve tüm organlar&#; geçerek anüsten ç&#;kar. Bu geçi&#; esnas&#;nda ö&#;renciler elleriyle çe&#;itli hareketler yaparlar. Örne&#;in lokma midedeyken iki ö&#;renci lokmay&#; birbirlerine do&#;ru itip çekerler. Ö&#;retmen gerekirse lokman&#;n geldi&#;i her yeri ad&#;m ad&#;m aç&#;klayabilir. Tabii bu esnada “Lokma &#;imdi hangi organda?” &#;eklinde sorularda sorabilir.
Günlük temizlik, selamla&#;ma, haberle&#;me, fotosentez, aile ortam&#; vb. konular canland&#;r&#;labilir.

UYGULAMA 1

Bu s&#;n&#;fta bir ki&#;inin d&#;&#;ar&#;da bir nöbetçi ö&#;retmenle tart&#;&#;&#;p ona vurup kaçt&#;&#;&#;n&#; gördünüz. S&#;n&#;fa döndü&#;ünüzde s&#;n&#;f içindeki tavr&#;n&#;z ne olurdu?

1. Alk&#;&#;lar&#;z.
2. Ö&#;retmenden özür dileyecek birkaç ki&#;i seçeriz.
3. Hiçbir &#;ey görmemi&#; duymam&#;&#; gibi yapar&#;z.
4. Arkada&#;&#;m&#;zla konu&#;up özür dilemesini sa&#;lar&#;z.
5. S&#;n&#;f&#;n ad&#;n&#; kötüye ç&#;kard&#;&#;&#; için onunla s&#;n&#;fta hiç kimsenin konu&#;amamas&#;n&#; sa&#;lar&#;z.


UYGULAMA 2

S&#;n&#;fta çok zor ve önemli bir dersten s&#;nav var. Ama siz hiç çal&#;&#;mad&#;n. ( ö&#;rencilerden ikisine hitaben söylüyoruz.) Arkada&#;&#;nla kafa kafaya verip. Kopya çekmeye karar veriyorsunuz.

Konu: Karar verme ve kopya yöntemini tart&#;&#;t&#;r&#;yoruz.

UYGULAMA 3

Ö&#;renciler 4 gruba ayr&#;l&#;r. A&#;a&#;&#;daki tümceler yaz&#;lm&#;&#; ka&#;&#;tlar kendilerine verilir.

1. Acaba nas&#;l davranmal&#;y&#;m?
2. Hani bir daha yapmayacakt&#;m?
3. Do&#;ru mu?
4. Anlayamad&#;&#;&#;m bir &#;ey var m&#;?
5. Nas&#;l merak ettim biliyor musun?
6. &#;lk kez mi oluyor sanki?
7. Bütün bunlar gerçek mi?
8. Neden ayr&#;nt&#;lar&#; anlatmak istemiyorsun?
9. Seni çok sevdi&#;imi biliyorsun de&#;il mi?
Bunu konuyla ne ilgisi var?

Yan&#;tlar&#;n&#; birer konuyla kar&#;&#;lar&#;na yazmalar&#; istenir.
Süre sonunda gruplardan ortaya ç&#;kan konular&#; s&#;n&#;f içinde canland&#;rmalar&#; istenir.

UYGULAMA 4

Okul ya&#;amlar&#; boyunca çe&#;itli davran&#;&#; ve tutumlar&#;yla, olumlu yönleriyle hiç unutamad&#;klar&#; ve olumsuz yönleriyle hiç unutamad&#;klar&#; ö&#;retmenlerini gözlerini kapatarak hayal etmeleri istenir. Ve ard&#;ndan sorulur. Y&#;llar sonra bu ö&#;retmeninizle kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;n&#;zda ö&#;retmeninize ne söylemek isterdiniz diye sorulur.

Ö&#;rencilerden birkaç&#;na söz verildikten sonra s&#;n&#;fta söz almayan di&#;er ö&#;rencilere &#;u sorular yöneltilir.
Ö&#;renciler ö&#;retmenlerini sevmedikleri için mi?
Dersi sevmedikleri için mi?
Yoksa okulu sevmedikleri için mi böyle davran&#;yorlar?
Ö&#;retmenin ö&#;rencilere kar&#;&#; davran&#;&#;&#; hakl&#; m&#; haks&#;z m&#;?
Ö&#;retmen sizce nas&#;l davranmal&#;yd&#;?
Sizce bu s&#;n&#;f&#;n her hangi bir problemi var m&#;? E&#;er varsa sizce çözüm yollar&#; nelerdir?
     
                    RAHATLATICI DRAMA ETK&#;NL&#;KLER&#;
Çocuklardan gözleri kapat&#;larak elleri ve kollar&#;n&#; serbest b&#;rakarak derin nefes almalar&#; ve ö&#;retmeni dinlemeleri istenir.
 Bir ilkbahar günü,güne&#;li bir gün.
Bahçeye ç&#;k&#;yoruz.Çimenler yeni kesilmi&#;.Her yer çimen kokuyor.
Çimenlere uzan&#;yorum.Güne&#; her yerimi &#;s&#;t&#;yor.
Gökyüzüne bak&#;yorum.Büyük ve beyaz bulutlar var.
Hiç k&#;p&#;rdam&#;yorum.
Bir mavi kelebek geliyor.(K&#;p&#;rdad&#;&#;&#;m zaman uçar k&#;p&#;rdam&#;yorum)
Mavi kelebek ba&#;&#;ma kondu. Hiç k&#;p&#;rdam&#;yorum çünkü uçar.
&#;imdi çeneme kondu. Mavi kelebek gö&#;süme kondu.
&#;imdide karn&#;ma kondu.
Yava&#; yava&#; bacaklar&#;ma do&#;ru seafoodplus.infoç k&#;p&#;rdam&#;yorum yoksa uçar.
&#;imdi aya&#;&#;mda ve ayak parmaklar&#;ma seafoodplus.infoç k&#;p&#;rdamamaya çal&#;&#;&#;yorum.K&#;p&#;rdarsam uçar.
Ve mavi kelebe&#;im uçtu.
Çimenlerin kokusunu duyuyorum.
&#;imdi 7'ye kadar sayacam ve gözlerimizi açacaz.
( Gözler aç&#;ld&#;ktan sonra çocuklara neler hissettikleri ile ilgili sorular sorularak bu konu üzerinde konusulur

E&#;itici Drama Uygulamalar&#;
1. SAYILARI Ö&#;REN&#;YORUM:

Ö&#;retmen eline ald&#;&#;&#; küçük bir topu belli bir say&#;ya kadar elinde at&#;p tutarak sayd&#;r&#;r. Daha sonra herhangi bir ö&#;renciye topu atar. Ö&#;renci ise ö&#;retmenin kald&#;&#;&#; yerden saymaya devam eder. Ö&#;retmen dur de&#;ince ö&#;renci topu bir ba&#;ka arkada&#;&#;na atar ve bu sefer yeni ö&#;renci saymaya di&#;er arkada&#;&#;n&#;n kald&#;&#;&#; yerden devam eder. Oyun bu &#;ekilde devam eder.

Örnek: 2, 4, 6, 8,

2. ÖYKÜYÜ DEVAM ETT&#;RME:

Ö&#;retmen bir öyküyü ba&#;lat&#;r. “ Bir gün küçük bir ülkedeki kral uykudan kalkm&#;&#; ve aynaya bakm&#;&#;. Bir de ne görsün” ö&#;retmenin seçti&#;i ö&#;renci devam eder. Daha sonra ö&#;retmen o ö&#;renciye te&#;ekkür ederek ba&#;ka bir ö&#;renciye söz verir ya da ö&#;renciye bir ba&#;ka arkada&#;&#;n&#; seçmesini söyler.

Not:: Öyküye yap&#;lacak katk&#; bir kelime olabilir birkaç cümlede, önemli olan öyküyü bir kelimede olsa ilerletebilmektir. Öykü bir &#;ekilde tamamlanmal&#;d&#;r. Öykü tamamlan&#;ncaya kadar bir ö&#;renci birkaç kere söz alabilir.

3. HAREKETLE BUL:

Ö&#;renciler bir çember yap&#;l&#;r. “ Çember nedir?” diye sorulur. &#;çi bo&#; bir yuvarlak diye yan&#;tlan&#;r. Daha sonra içine birkaç ö&#;renci sokulur. Bu sefer “Ne oldu?” diye sorulur. Daire cevab&#; verilir. Ayn&#; &#;ekilde kare ve üçgen &#;ekilleri de ö&#;retilebilir.

4. MEVS&#;MLER:

Önce mevsimler konusu s&#;n&#;fta k&#;saca anlat&#;l&#;r. Sonra s&#;n&#;f gruplara ayr&#;l&#;r. ( 4 Grup ) her gruba canland&#;raca&#;&#; mevsim f&#;s&#;ldan&#;r. Ö&#;renciler kendi aralar&#;nda anlatacaklar&#; mevsimi çal&#;&#;&#;rlar. Ö&#;retmen bu esnada ö&#;rencilere fikir olarak yard&#;mc&#; olabilir. Sunum a&#;amas&#;nda ö&#;renciler hem canland&#;rma yaparlar hem de s&#;n&#;fa mevsim ile ilgili ipuçlar&#; verirler. Canland&#;rma sonunda canland&#;r&#;lan mevsimi s&#;n&#;f&#;n bulmas&#; istenir. Bütün gruplar&#;n canland&#;rmas&#; bitince gruplar birbirlerini eksikleri yönünde ele&#;tirmeye ba&#;larlar. En iyi canland&#;ran grup alk&#;&#;lan&#;r.

5. ÇÜNKÜ &#;LE ANLATMA:

Ö&#;retmen ya da bir ö&#;renci herhangi bir olay&#; tan&#;mlar. Sonraki çocuk “çünkü” diyerek o olay&#;n nedeni olabilecek ba&#;ka bir olay ya da ki&#;iyi bulup söylemeye çal&#;&#;&#;r.

Örnek: Adam&#;n ceketi &#;sland&#;. 1- çünkü yan&#;na &#;emsiye almam&#;&#; 2- çünkü çok ya&#;mur ya&#;&#;yormu&#;.

6. MEKAN&#;K ÇALI&#;MAYI ANLATMA:

Duyu organlar&#;n&#;n ya da vücut sistemlerinin ö&#;rencilere mekanize edilerek anlat&#;lmas&#;.

Örnek: Sindirim sisteminin anlat&#;lmas&#;; &#;ki ö&#;renci a&#;&#;z, bir ö&#;renci ise lokma olur. 4 ö&#;renci bo&#;az ve yutak, iki ö&#;renci mide, iki ö&#;renci özsular, dört ö&#;renci ince ba&#;&#;rsak, dört ö&#;renci kal&#;n ba&#;&#;rsak ve bir ö&#;rencide anüs olur. Lokma a&#;&#;zdan girer ve tüm organlar&#; geçerek anüsten ç&#;kar. Bu geçi&#; esnas&#;nda ö&#;renciler elleriyle çe&#;itli hareketler yaparlar. Örne&#;in lokma midedeyken iki ö&#;renci lokmay&#; birbirlerine do&#;ru itip çekerler. Ö&#;retmen gerekirse lokman&#;n geldi&#;i her yeri ad&#;m ad&#;m aç&#;klayabilir. Tabii bu esnada “Lokma &#;imdi hangi organda?” &#;eklinde sorularda sorabilir.
Günlük temizlik, selamla&#;ma, haberle&#;me, fotosentez, aile ortam&#; vb. konular canland&#;r&#;labilir.

UYGULAMA 1

Bu s&#;n&#;fta bir ki&#;inin d&#;&#;ar&#;da bir nöbetçi ö&#;retmenle tart&#;&#;&#;p ona vurup kaçt&#;&#;&#;n&#; gördünüz. S&#;n&#;fa döndü&#;ünüzde s&#;n&#;f içindeki tavr&#;n&#;z ne olurdu?

1. Alk&#;&#;lar&#;z.
2. Ö&#;retmenden özür dileyecek birkaç ki&#;i seçeriz.
3. Hiçbir &#;ey görmemi&#; duymam&#;&#; gibi yapar&#;z.
4. Arkada&#;&#;m&#;zla konu&#;up özür dilemesini sa&#;lar&#;z.
5. S&#;n&#;f&#;n ad&#;n&#; kötüye ç&#;kard&#;&#;&#; için onunla s&#;n&#;fta hiç kimsenin konu&#;amamas&#;n&#; sa&#;lar&#;z.


UYGULAMA 2

S&#;n&#;fta çok zor ve önemli bir dersten s&#;nav var. Ama siz hiç çal&#;&#;mad&#;n. ( ö&#;rencilerden ikisine hitaben söylüyoruz.) Arkada&#;&#;nla kafa kafaya verip. Kopya çekmeye karar veriyorsunuz.

Konu: Karar verme ve kopya yöntemini tart&#;&#;t&#;r&#;yoruz.

UYGULAMA 3

Ö&#;renciler 4 gruba ayr&#;l&#;r. A&#;a&#;&#;daki tümceler yaz&#;lm&#;&#; ka&#;&#;tlar kendilerine verilir.

1. Acaba nas&#;l davranmal&#;y&#;m?
2. Hani bir daha yapmayacakt&#;m?
3. Do&#;ru mu?
4. Anlayamad&#;&#;&#;m bir &#;ey var m&#;?
5. Nas&#;l merak ettim biliyor musun?
6. &#;lk kez mi oluyor sanki?
7. Bütün bunlar gerçek mi?
8. Neden ayr&#;nt&#;lar&#; anlatmak istemiyorsun?
9. Seni çok sevdi&#;imi biliyorsun de&#;il mi?
Bunu konuyla ne ilgisi var?

Yan&#;tlar&#;n&#; birer konuyla kar&#;&#;lar&#;na yazmalar&#; istenir.
Süre sonunda gruplardan ortaya ç&#;kan konular&#; s&#;n&#;f içinde canland&#;rmalar&#; istenir.

UYGULAMA 4

Okul ya&#;amlar&#; boyunca çe&#;itli davran&#;&#; ve tutumlar&#;yla, olumlu yönleriyle hiç unutamad&#;klar&#; ve olumsuz yönleriyle hiç unutamad&#;klar&#; ö&#;retmenlerini gözlerini kapatarak hayal etmeleri istenir. Ve ard&#;ndan sorulur. Y&#;llar sonra bu ö&#;retmeninizle kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;n&#;zda ö&#;retmeninize ne söylemek isterdiniz diye sorulur.

Ö&#;rencilerden birkaç&#;na söz verildikten sonra s&#;n&#;fta söz almayan di&#;er ö&#;rencilere &#;u sorular yöneltilir.
Ö&#;renciler ö&#;retmenlerini sevmedikleri için mi?
Dersi sevmedikleri için mi?
Yoksa okulu sevmedikleri için mi böyle davran&#;yorlar?
Ö&#;retmenin ö&#;rencilere kar&#;&#; davran&#;&#;&#; hakl&#; m&#; haks&#;z m&#;?
Ö&#;retmen sizce nas&#;l davranmal&#;yd&#;?
Sizce bu s&#;n&#;f&#;n her hangi bir problemi var m&#;? E&#;er varsa sizce çözüm yollar&#; nelerdir?


Gazete Deyip Geçmeyin
 
Yapaca&#;&#;n&#;z drama için sadece gazete ve 2 büyük çop torbas&#; tabii birazda ç&#;lg&#;nl&#;k gerekiyorOldukça e&#;lenceli bir dramaElinizde ,çocuk say&#;n&#;z kadar tek sayfa halinde gazeteler olsun önce her çocu&#;a tek yaprak gazete da&#;&#;t&#;n bir de kendiniz al&#;n.Çocuklara elinizde ki gazetede neler görüyorsunuz sorusuna cevaplar al&#;n
Daha sonra elinizdeki tek yaprak gazeteden bir &#;ekil dü&#;ünün örne&#;in ortadan elinizle büzerek benim gazetem asl&#;nda bir "papyon" deyin.Çocuklara s&#;ras&#; ile peki sizin gazeteniz ne olabilir acaba diye soru yöseafoodplus.infoça ilginç ve hayalgücünün doruklar&#;nda cevaplar gelecektir.(düdük,yelpaze,&#;apka,k&#;ravat,kemer,keba p vs)
Çocuklara ben bir uçurtma yapmaya karar verdim hadi hepimiz uçurtmalar&#;m&#;z&#; uçural&#;m hava çok güzel dedi&#;iniz de bütün s&#;n&#;f müzik e&#;li&#;inde uçurtmas&#;n&#; uçurur
Sonra siz müzi&#;i kapat&#;p Aaaaaa! Asl&#;nda bu bir tarla hadi herkes tarlas&#;n&#; yere koysun ve tarlada tohum olsun miniciksiniz daha çocuklar gazete üzerinde minicik seafoodplus.infot tohumlar yava&#; yava&#; büyüseafoodplus.info kocaman a&#;aç oldular a&#;açlar ne kadar sessiz&#;imdi a&#;açlardan baz&#;lar&#;na dokunucam ve birer kelebek olacaklar kelebekler a&#;açlar&#;n aras&#;nda ç&#;lg&#;nca uçacaklar(Bu arada müzik olabilir size kalm&#;&#;)&#;imdi de a&#;açlar birer t&#;rt&#;l ve kelebeklerle birlikte dost olmu&#;lar çok mutlular ve mutluluk dans&#; yap&#;yorlar..
Ö&#;retmen bu arada karn&#;na çöp torbas&#;n&#; tutar ve açar ormana bir kanguru gelmi&#; isterseniz bu aç kangurunun karn&#;n doyural&#;m ne dersiniz.Çocuklar yerde serili gazeteleri sizin tuttu&#;unuz çöp torbas&#;n&#; içine seafoodplus.info bu çöp torbas&#;n&#; ba&#;lay&#;p 2 tane top yapar çocuklar&#; 2 gruba ay&#;r&#;p tren olal&#;m çocuklar herkes vagon aman vagonlar birbirinden sak&#;n kopmas&#;n dersiniz çocuklardan 2 tanesini lider seçer s&#;ralar&#;n kar&#;&#;s&#;na geçirir ellerine çöp torbas&#;ndan yapt&#;rd&#;&#;&#;n&#;z topu verirsiniz
Arkada&#;lar&#;na lider çocuklar s&#;ra ile topu atarlar mesafeyi siz ayarlay&#;n her at&#;lan çocuk topu kapar lidere atar ve çöseafoodplus.info 2. s&#;radaki çocu&#;a atar o da lidere atar ve çömelir bu &#;ekilde her çocuk s&#;ra ile atm&#;&#; ve çömelmi&#; olur&#;lk bitiren grup 1. olur ve allk&#;&#;lan&#;r
Bu drama gerçekten çok basit ve birçok amac&#;n&#;za ula&#;&#;yorsunuz en ba&#;ta hayalgücü geli&#;iyor,s&#;ra beklemeyi,yenmeyi yenilmeyi, v.s ö&#;renmi&#; oluyor..
(Okulda yard&#;mc&#;s&#; olmayan arkada&#;lar s&#;n&#;f toplamada çöp torbas&#;n&#; karn&#;n&#;za koyup açarak kanguru çok ac&#;km&#;&#; gibi bir çal&#;&#;ma ile çocuklara s&#;n&#;f&#; sevdirerek temizletebilirsiniz.


Çocuklardan gözleri kapat&#;larak elleri ve kollar&#;n&#; serbest b&#;rakarak derin nefes almalar&#; ve ö&#;retmeni dinlemeleri istenir.
 Bir ilkbahar günü,güne&#;li bir gün.
Bahçeye ç&#;k&#;yoruz.Çimenler yeni kesilmi&#;.Her yer çimen kokuyor.
Çimenlere uzan&#;yorum.Güne&#; her yerimi &#;s&#;t&#;yor.
Gökyüzüne bak&#;yorum.Büyük ve beyaz bulutlar var.
Hiç k&#;p&#;rdam&#;yorum.
Bir mavi kelebek geliyor.(K&#;p&#;rdad&#;&#;&#;m zaman uçar k&#;p&#;rdam&#;yorum)
Mavi kelebek ba&#;&#;ma kondu. Hiç k&#;p&#;rdam&#;yorum çünkü uçar.
&#;imdi çeneme kondu. Mavi kelebek gö&#;süme kondu.
&#;imdide karn&#;ma kondu.
Yava&#; yava&#; bacaklar&#;ma do&#;ru seafoodplus.infoç k&#;p&#;rdam&#;yorum yoksa uçar.
&#;imdi aya&#;&#;mda ve ayak parmaklar&#;ma seafoodplus.infoç k&#;p&#;rdamamaya çal&#;&#;&#;yorum.K&#;p&#;rdarsam uçar.
Ve mavi kelebe&#;im uçtu.
Çimenlerin kokusunu duyuyorum.
&#;imdi 7'ye kadar sayacam ve gözlerimizi açacaz.
( Gözler aç&#;ld&#;ktan sonra çocuklara neler hissettikleri ile ilgili sorular sorularak bu konu üzerinde konusulur.)


ISINDIRICI ÇALI&#;MA
ETK&#;NL&#;K ADI: Kil ve Heykelt&#;ra&#;(Hareketli-Hareketsiz)
PSA Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli hareketleri yapabilme Kazan&#;mSözel yönergelere uygun olarak &#;s&#;nma hareketleri yapar.
SDA Amaç Estetik özellikler ta&#;&#;yan ürünler olu&#;turabilme
8. Sunular&#;nda hayali / gerçek nesneler kullan&#;r.
MATERYAL YA&#;:
SÜREÇ: Tüm s&#;n&#;f grup çal&#;&#;mas&#;
&#;ki çocuk ortaya ç&#;seafoodplus.info heykelt&#;ra&#; rolüseafoodplus.info&#;eri ise materyal (Kil,hamur vb). Heykelt&#;ra&#; olan,elleri ile di&#;erine istedi&#;i biçimi verir. Örne&#;in,kollar&#;n&#; kald&#;r&#;r,gözlerini kapat&#;r,a&#;z&#;n&#; açar,ba&#;&#;n&#; sa&#;a yada sola yat&#;r&#;r,isterse yere s&#;rtüstü yat&#;r&#;r,bir baca&#;&#;n&#; kald&#;r&#;r…Di&#;er çocuk,kendisine verilen bu &#;ekli muhafaza eder ve seafoodplus.info heykelt&#;ra&#; ona &#;ekil verirken k&#;p&#;rdayabilir, kendisine verilen &#;ekli al&#;seafoodplus.info sonra roller de&#;i&#;tirilir. Heykelt&#;ra&#; olan materyal,materyal olan ise heykelt&#;ra&#; olur.

ESAS ÇALI&#;MA
ETK&#;NL&#;K ADI:Dans Eden Heykeller
SDA Amaç 2. Duygular&#;n&#; fark edebilme Kazan&#;m seafoodplus.infoar&#;n&#; müzik, dans, drama vb. yollarla ifade eder.
DA Amaç 4. Kendini sözel olarak ifade edebilme Kazan&#;mDuygu, dü&#;ünce ve hayallerini yarat&#;c&#; yollarla aç&#;klar.
MATERYAL
Ö&#;retmen’’ &#;imdi heykellerim canlans&#;n ve yerine geçsin heykelt&#;ra&#;larda heykellerinin yanlar&#;na oturabilir’’ der.Çocuklarla halka olunur ve yere oturulur. Ö&#;retmen 'Çocuklar &#;imdi sizlere k&#;sa bir öykü anlataca&#;&#;m' der ve hikayeye ba&#;lar. 'Bir bekçi varm&#;&#;. Bu bekçi nerenin bekçisiymi&#; biliyor musunuz? Bir heykel bahçesinin. Bu bekçinin heykelleri çok yaramazm&#;&#;. Bekçi bir müzik parças&#; çald&#;&#;&#; zaman dayanamaz ve dans etmeye ba&#;larlarm&#;&#;. Müzik durdu&#;u zaman da eski pozisyonlar&#;n&#; hat&#;rlayamaz ve yeni bir &#;ekilde heykel olurlarm&#;&#;. &#;imdi siz bu bahçedeki yaramaz heykellersiniz. Ben de bekçiyim. Dinleyin bakal&#;m, ne zaman müzik çalaca&#;&#;m ne zaman duraca&#;&#;m'
Çocuklara müzik parças&#; çal&#;n&#;r. Ben Karamela sepetindeki heykel müzi&#;ini kulland&#;m. Müzik durdurulur ve heykellerin aras&#;nda dola&#;&#;l&#;r. &#;u heykelimin elleri ne kadar güzelmi&#; ya da kim yapt&#; acaba bu heykelimi gibi destekleyici sözler söylenir. Bu çal&#;&#;ma birkaç kez yap&#;ld&#;ktan sonra dünyan&#;n en komik heykelleri ya da en korkunç heykelleri olmalar&#;n&#; ister. Ben bunu müzi&#;i açmaya ba&#;lamadan önce 'Bekçi bir sonraki geli&#;inde bir de ne görmü&#;, bahçesindeki heykeller dünyan&#;n en komik heykelleri olmu&#;' gibi cesaretlendirici cümleler kullan&#;l&#;r.

RAHATLAMA ÇALI&#;MASI:
“Herkes kendini denizde dü&#;ünsün. Denizde önce yüzüyorsunuz su çok güzel. Büyük büyük dalgalar geliyor ve sizi yukar&#; kald&#;r&#;yor, siz de bir yukar&#; ç&#;k&#;yor bir a&#;a&#;&#; iniyorsunuz. Arada denizin dibine dal&#;p bal&#;klar&#; seviyorsunuz “eyvah o da ne anne bal&#;k yavrusunu sevdi&#;iniz için sizi koval&#;yor. Çok h&#;zl&#; yüzmelisiniz. H&#;zl&#;… H&#;zl&#;… Daha h&#;zl&#;… çok yoruldunuz. Kumsala ç&#;kt&#;n&#;seafoodplus.infoar önce sizin ayaklar&#;n&#;za kadar geliyor daha sonra bacaklar&#;n&#;za geliyor. Dalga gitti&#;inde vücudunuzda kum taneleri kal&#;yor. Ve son olarak çok büyük bir dalga geliyor size do&#;ru yakla&#;&#;yor ve siz h&#;zl&#;ca kalk&#;p kaçmaya çal&#;&#;&#;yorsunuz gittikçe yakla&#;&#;yor yakla&#;&#;yor… Eyvah kaçamad&#;n&#;z ve tamamen &#;sland&#;n&#;z &#;imdi kalk&#;p bir havlu almaya gidiyorsunuz “ der ve elini &#;&#;klat&#;r.



ISINDIRICI ÇALIMA
ETK&#;NL&#;K ADI: Gazete Okuyal&#;m (Düzenli-Düzensiz)
DA Amaç 4. Kendini sözel olarak ifade edebilme Kazan&#;m seafoodplus.info, dü&#;ünce ve hayallerini yarat&#;c&#; yollarla aç&#;klar.
MATERYAL YA&#;:
SÜREÇ: Tüm s&#;n&#;f grup çal&#;&#;mas&#;
S&#;n&#;fta düzenli ve düzensiz s&#;ralar yap&#;l&#;r. Nerelerde s&#;raya girmemiz gerekti&#;i hakk&#;nda konu&#;ulur. Daha sonra ö&#;retmen çocuklar&#; iki iki e&#;le&#;tirir, arka arkaya s&#;raya dizer. E&#;ler el ele tutu&#;ur. Çocuklar gazete sayfalar&#; olur. Bir sayfadaki çocuk, resim; yan&#;ndaki çocuk haber olur. Resim olan çocuk, ne resmi oldu&#;unu söseafoodplus.info&#;er çocuk da o resimle ilgili haberi söyler. Haberleri vücut diliyle anlatmalar&#; istenebilir. Di&#;er çocuklar haberin özelli&#;ine göre (mutlu, üzücü vb.) yüz ifadelerini de&#;i&#;tirirler. Sayfalar çevrilir. Çevrilirken haberi okunan çocuklar kenara çekilir. Arkalar&#;ndaki çocuklara s&#;ra gelir. Çal&#;&#;man&#;n ba&#;&#;ndaki ve sonundaki s&#;ralar&#;n hangisinin düzenli hangisinin düzensiz oldu&#;u hakk&#;nda çocuklarla konu&#;ulur. Hadi bu gazetemizi Alilerin evine götürelim denilerek hikaye ye giri&#; yap&#;l&#;r.

ESAS ÇALI&#;MA:
SDA Amaç Çevreyi estetik bak&#;mdan düzenleyebilme Kazan&#;m Çevresinde gördü&#;ü güzel / rahats&#;z edici durumlar&#; söyler Çevre sorunlar&#; ile ilgili kendi yapabileceklerine örnek verir.
ETK&#;NL&#;K ADI:Da&#;&#;n&#;k Çocuk
MATERYAL:Çorap, kitap, ti&#;ört, pantolon, çocuk ve otobüs kuklas&#;
Ö&#;retmen ‘’Da&#;&#;n&#;k Çocuk’’ isimli hikayeyi kukla ile çocuklara anlat&#;r:Ali ad&#;nda bir çocuk varm&#;&#;. E&#;yalar&#;n&#; toplamaktan hiç ho&#;lanmazm&#;&#;. Bir gün yerlerde at&#;l&#; duran e&#;yalar, aralar&#;nda konu&#;uyorlarm&#;&#;.-“Sen neden hala buradas&#;n. Bu saatte okulda olman gerekmiyor mu?” diye sormu&#; ceket ders kitab&#;na. Ders kitab&#;: “Evet, ama da&#;&#;n&#;k çocuk okula giderken beni arad&#;, bulamad&#;. Sonunda beni almadan gitti” dedi. Çorap:-“Ben tam üç gündür burada yata&#;&#;n alt&#;nda s&#;k&#;&#;&#;p kald&#;m. Kimse beni görmüyor.” Dedi. Ti&#;ört:-“Ben tertemiz bir ti&#;örttüm. Beni dolaptan ç&#;kartt&#; sonra yere att&#;. Üstelik da&#;&#;n&#;k çocuk odada yürürken üstüme bas&#;yor. Hem kirlendim, hem de buru&#;tum.”-“Bir fikrim var” demi&#; pantolon. “Da&#;&#;n&#;k çocuk benim cebimde otobüs bileti unutmu&#;. Hep birlikte otobüse binip gidelim.”-“Evet” diye ba&#;&#;rm&#;&#;lar. Hep birlikte yola ç&#;km&#;&#;lar. Otobüs onlar&#; yemye&#;il k&#;rlara götürmü&#;. -“Ne kadar güzel bir yer buras&#;? &#;yi ki yatak altlar&#;nda dolap kenarlar&#;nda beklemek yerine buraday&#;z.”
Saklambaç oynam&#;&#;lar, yerlerde yuvarlanm&#;&#;lar. Tozlan&#;p çamurland&#;klar&#;na hiç ald&#;rm&#;yorlarm&#;&#;. Tekrar otobüse binip eve dönmü&#;ler. Bütün e&#;yalar daha önce at&#;lm&#;&#; olduklar&#; yerlere aynen uzan&#;p yorgunluktan uyuya kalm&#;&#;lar.
Çocuk okuldan dönmü&#; (Çocuklara sizce Ali eve geldi&#;inde neler olmu&#; olabilir diye sorulur) Ali e&#;yalar&#;n&#;n halini görünce:“Aman Allah&#;m! Yerlerde b&#;rakt&#;m diye ne hale gelmi&#;ler.” Demi&#;.O günden sonra e&#;yalar&#;n&#; hep yerli yerinde tutmu&#;.&#;steyen çocuklara roller verilir ve hikaye canland&#;r&#;l&#;r.
TARTI&#;MA: Çocuklara Evde da&#;&#;n&#;k olan e&#;yalar, e&#;ya rolündeyken neler yapt&#;klar&#; ve hissettikleri sorulabilir.E&#;yalar&#;m&#;z&#; neden düzenli tutmam&#;z gerekti&#;i ve da&#;&#;n&#;k olmas&#;n&#;n zararlar&#; hakk&#;nda konu&#;ulur.


ISINDIRICI ÇALIMA
ETK&#;NL&#;K ADI:Bahç&#;van (Canl&#;-Cans&#;z)
PSA Amaç 5. Denge gerektiren belirli hareketleri yapabilme Kazan&#;m: 5. Tek / çift ayakla s&#;çrayarak belirli bir mesafeyi dengeli bir &#;ekilde gider.
MATERYAL YA&#;:
SÜREÇ: Tüm s&#;n&#;f grup çal&#;&#;mas&#;
Çocuklar büyük bir halka olu&#;tururlar, yere otururlar. Çocuklar aras&#;ndan bir bahç&#;van ve bir de yaramaz çocuk seçilir. Bahç&#;van çiçekleri sularken yaramaz çocuk bahçede dola&#;maktad&#;r. Bahç&#;van yaramaz çocu&#;un yan&#;na giderek sak&#;n çimlere basma, çiçekleri koparma der. Yaramaz çocuk beni yakalamay&#; ba&#;ar&#;rsan söylediklerini yapar&#;m der ve kaçmaya ba&#;lar. Ama yaramaz çocuk hangi hareketi yap&#;yorsa bahç&#;van da ayn&#; hareketleri yapmak zorundad&#;r. Örne&#;in çocuk iki kez kendi kendi etraf&#;nda dönerse bahç&#;van da dönecek, tek ayakta ko&#;arsa bahç&#;van da tek ayakta ko&#;acakt&#;r.

ESAS ÇALI&#;MA
SDA Amaç 6. Ba&#;kalar&#;yla ili&#;kilerini yönetebilme Kazan&#;m: 7. Gerekti&#;inde lideri izler.
8. Gerekti&#;inde liderli&#;i üstlenir.
DA Amaç 8. Görsel materyalleri okuyabilme Kazan&#;m: 2. Görsel materyallerle ilgili sorular sorar Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir Görsel materyalleri aç&#;klar.
ETK&#;NL&#;K ADI:Canl&#; m&#; Cans&#;z m&#;?
MATERYAL:Canl&#; ve Cans&#;z Nesnelerin Resimlerinin Oldu&#;u kartlar
Ö&#;retmen daha önceden üzerinde canl&#; ve cans&#;z varl&#;klar&#;n resimlerinin oldu&#;u küçük kartlar haz&#;rlam&#;&#; ve bunlar&#; çocuklar&#;n takabilmesi için ip geçirmi&#;tir. Çocuklara kartlar&#; boyunlar&#;na takmalar&#;n&#; karttaki resimlerde ne oldu&#;una dikkat etmeleri söylenir. Kartlar&#; s&#;rtlar&#;na do&#;ru takarlar..Çocuklar kartlar&#; takt&#;ktan sonra, ö&#;retmenin daha önceden çizdi&#;i dairenin üzerine dizilir. Ö&#;retmen‘’Bize bir ebe gerekli. Peki ne yapmal&#;. En iyisi say&#;&#;mal&#;. &#;çinizden birini bulmal&#;. Son dokundu&#;um ebe olmal&#;.’’tekerlemesi ile bir ebe seçseafoodplus.info müzik e&#;li&#;inde halkan&#;n içerisinde dola&#;aca&#;&#;n&#; söyler. Müzik kesilince ,ebeden hangi arkada&#;&#;n&#;n önünde durursa, ona arkas&#;ndaki kartta resmi bulunan hayvan&#; yada e&#;yay&#; tahmin edebilmek için ipucu alabilece&#;i sorular sormas&#;n&#; istenir. (Nas&#;l ses ç&#;kar&#;r? Nas&#;l hareket eder? Vb..) Ebenin soru sordu&#;u çocuk, ipucu verirken kart&#;ndaki resmin ad&#;n&#; söylememesi hat&#;rlat&#;l&#;r. Ebe do&#;ru tahminde bulunursa, di&#;er çocuk ebe olur.

RAHATLAMA
SDA Amaç 2. Duygular&#;n&#; fark edebilme Kazan&#;m: 1. Duygular&#;n&#; söylerDuygular&#;n&#;n nedenlerini aç&#;klar Duygular&#;n&#;n sonuçlar&#;n&#; aç&#;klar.
BA Amaç 4. Alg&#;lad&#;klar&#;n&#; hat&#;rlayabilme Kazan&#;m: 2. Varl&#;klar&#;n rengini söyler Varl&#;klar&#;n yerini söyler Varl&#;klar&#;n &#;eklini söyler.
Ö&#;retmen çocuklardan gözlerini kapatmalar&#;n&#; ve ellerinde bir kutu oldu&#;unu hayal etmelerini ister. &#;imdi kutuyu açt&#;klar&#;n&#;,kutunun içinde bir böcek gördüklerini dü&#;ünmelerini, böce&#;in görünü&#;üne, hareketlerine,sesine vb. dikkat etmelerini söseafoodplus.info sonra ö&#;retmen;kuruda nas&#;l bir böcek vard&#;?Büyüklü&#;ü nas&#;ld&#;? Hareketleri h&#;zl&#; m&#;yd&#;? Ne renkti? Onu gördü&#;ünde neler hissettin? Böyle bir böcek gördü&#;ünde yüz ifaden nas&#;l olur? Vb. sorularla çocuklar&#;n hayal ettiklerini canland&#;rmalar&#;n&#; ister.

ISINDIRICI ÇALI&#;MA
ETK&#;NL&#;K ADI:Z&#;playan top (H&#;zl&#;-Yava&#;)
PSA Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli hareketleri yapabilme Kazan&#;m Sözel yönergelere uygun olarak &#;s&#;nma hareketleri yapar.
2. De&#;i&#;lik yönlere yuvarlan&#;r.
MATERYAL: Bir Adet Ritim Aleti YA&#;:
SÜREÇ: Tüm s&#;n&#;f grup çal&#;&#;mas&#;
&#;lk olarak uygulama yap&#;lacak alana minderler yada battaniyeler yerle&#;tirilir. Ve çocuklara yerde hareketsizce duran birer top olduklar&#; söseafoodplus.info arada ö&#;retmen elindeki ritim aleti ile yava&#;ça ses ç&#;karmaya ba&#;seafoodplus.info böylece toplar&#;n yava&#;ça yuvarlanmalar&#; gerekti&#;i söylenir. Ve ö&#;retmen müzik aletini hafifçe h&#;zl&#; h&#;zl&#; sallamaya ba&#;lar ve topun art&#;k çok h&#;zl&#; yuvarland&#;&#;&#;n&#; söyler. Böylece çocuklar daha h&#;zl&#; yuvarlan&#;seafoodplus.info sonra toplar&#;n bir duvara çarpt&#;&#;&#; ve geriye do&#;ru h&#;zla f&#;rlad&#;klar&#; söseafoodplus.info &#;imdi de biri gelip topu eline al&#;p onu z&#;platmaya ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; belirtir lider. Böylece çocuklar yava&#; yava&#; z&#;plarlar, liderin elindeki müzik aletinin daha h&#;zl&#; ses ç&#;karmas&#; ile birlikte z&#;play&#;&#;lar da yüseafoodplus.info sonunda o ki&#;inin topu bir kenara koydu&#;u ve topun art&#;k hafifçe havas&#;n&#;n indi&#;i söylenerek etkinlik sona erdirilir. Toplar&#;m trenle seyahat etmek ister mi denilerek esas çal&#;&#;maya geçi&#; yap&#;l&#;r.



ESAS ÇALI&#;MA
ETK&#;NL&#;K ADI:Tren Çal&#;&#;mas&#;
SDA Amaç 6. Ba&#;kalar&#;yla ili&#;kilerini yönetebilme Kazan&#;m: 7. Gerekti&#;inde lideri izler.
8. Gerekti&#;inde liderli&#;i üstlenir.
BA Amaç 3. Dikkatini toplayabilme Kazan&#;m: 1. Dikkat edilmesi gereken nesneyi / durumu / olay&#; fark eder Dikkatini nesne /durum / olay üzerinde yo&#;unla&#;t&#;r&#;r.
MATERYAL
Çocuklar arka arkaya s&#;ra olurlar ve birbirlerine tutunarak tren olu&#;tururlar. en öndeki çocuk lokomotif olur ve di&#;erleri de vagonlar olurlar. Lokomotif ne yaparsa vagonlar da ayn&#;s&#;n&#; yaparlar. Çocuklar treni olu&#;turduktan sonra ö&#;retmen yönergelerle çocuklar&#; yönlendirir: “ilk önce düz bir yolda a&#;&#;r a&#;&#;r ilerliyor trenimiz. &#;lerde dik bir yoku&#; var; t&#;rman&#;yoruz, t&#;rman&#;yoruz. &#;imdi de yoku&#;tan inmeye ba&#;lad&#;k, gittikçe h&#;zlan&#;yoruz. H&#;zl&#;.. H&#;zl&#;.. Daha h&#;zl&#;.. &#;lerde büyük bir viraj var. Buradan da yava&#;ça dönelim.&#;imdi dura&#;a yakla&#;t&#;k, biraz yava&#;layal&#;m, dural&#;m. Yolcular&#; ald&#;k devam edelim, h&#;zlanal&#;m, h&#;zlanal&#;m. -Trenimizin kömürü az kald&#;, yava&#;layal&#;m, yava&#;layal&#;m. -Kömürümüz bitti, dural&#;m.” lokomotif arada bir düdük sesleri ç&#;kar&#;r ve yönergelerde istedi&#;i gibi canland&#;rmalar yaparak gruba liderlik yapar. &#;steyen çocuklara lokomotif olma olana&#;&#; verilerek rol de&#;i&#;imleri yap&#;l&#;r.

RAHATLAMA ÇALI&#;MASI:
BA Amaç 3. Dikkatini toplayabilme Kazan&#;m: 4. Nesneyi / durumu / olay&#; ayr&#;nt&#;lar&#;yla aç&#;klar.
Ö&#;retmen’’Bundan sonraki yolculu&#;umuza topla devam edece&#;iz. &#;imdi herkes yerine oturup gözlerini kapats&#;n &#;imdi biz topun üzerindeyiz. Bu top sihirli bir top. &#;stedi&#;imiz her yere gidebiliyor. &#;imdi nereye gitmek isterdiniz dü&#;ünün’’ der. Çal&#;&#;ma bitiminde gözler aç&#;l&#;r ve çocuklara gittikleri yerler hakk&#;nda sorular sorulur.

ISINDIRICI ÇALI&#;MA
ETK&#;NL&#;K ADI:Ayn&#;-Farkl&#; -Benzer
PSA Amaç 1. Bedensel koordinasyon gerektiren belirli hareketleri yapabilme 1. Sözel yönergelere uygun olarak &#;s&#;nma hareketleri yapar.
MATERYAL YA&#;:
SÜREÇ: Tüm s&#;n&#;f grup çal&#;&#;mas&#;
Ö&#;renciler ayakta dururlar ve öncelikle lider yava&#; yava&#; hareketler yapar ve ayn&#; anda grubunda tekrar etmesini ister.Örne&#;in elma toplama hareketi yaparken ayn&#; anda z&#;plamalar&#; yada lider eli ile alk&#;&#; sesi yaparken gruptan tek bir alk&#;&#; sesi ç&#;kmas&#;n&#; seafoodplus.info bu sesleri ayn&#; anda ç&#;kar&#;rken aaaaaaa diye ba&#;&#;r&#;rlar .Daha sonra lider &#;imdi yapaca&#;&#; hareketlerin tersini yapmalar&#;n&#; seafoodplus.info hareketleri yaparken de sssssss sesini ç&#;kar&#;seafoodplus.info yapaca&#;&#; hareketleri bir süre gösterir ve sonra etkinlik ba&#;seafoodplus.info sonra tersini yapmalar&#;n&#; ister.Örne&#;in lider alk&#;&#; yaparken grup kollar&#;n&#; açar ve sss diye ses ç&#;kar&#;seafoodplus.info hareket yapmayan ki&#;i oyundan ç&#;seafoodplus.infotlerin ters yap&#;lacak olmas&#; etkinli&#;e heyecan ve hareketlilik katar.



ESAS ÇALI&#;MA
SDA Amaç 6. Ba&#;kalar&#;yla ili&#;kilerini yönetebilme Kazan&#;m Grup etkinliklerinin kurallar&#;na uyar Gerekli durumlarda kararl&#;l&#;k gösterir.
DA Amaç 5. Dinlediklerini çe&#;itli yollarla ifade edebilme Kazan&#;m Dinlediklerini resim, müzik, drama, &#;iir, öykü vb. yollarla sergiler.
ETK&#;NL&#;K ADI: Kendinde De&#;i&#;iklik Yap
MATERYAL: H&#;rka,ceket,ayakkab&#;,terlik,palto gibi çocuklar&#;n kendi e&#;yalar&#;.
&#;ki çocuk,üzerlerinde h&#;rka,ceket,palto,terlik gibi giysilerle kar&#;&#;l&#;kl&#; olarak ayakta dururlar. Yönerge &#;u &#;ekilde verilir:”Birbirinize bak&#;n,inceleyin.D&#;&#; görünü&#;ünüze ve elbisenize dikkat edin.&#;imdi herkes birbirine s&#;rt&#;n&#; dönsün ve kendi elbiselerinde,saç&#;nda de&#;i&#;iklik yaps&#;n… &#;stedi&#;i birinin k&#;l&#;&#;a girsin.. Tekrar yüz yüze dönün…&#;imdi arkada&#;&#;n&#;z&#;n elbisesindeki,görünü&#;ündeki de&#;i&#;iklikleri söyleyin.” Her seferinde çocuklardan yaln&#;zca biri,kendi üzerinde de&#;i&#;iklik yapabilir ve di&#;eri de&#;i&#;ikli&#;i bulmaya çal&#;&#;&#;r.

RAHATLAMA ÇALI&#;MASI
ETK&#;NL&#;K ADI:Aynaya Bak&#;yoruz
Amaç 8. Farkl&#;l&#;klara sayg&#; gösterebilme Kazan&#;m Kendisinin farkl&#; özelliklerini kabul eder Ba&#;kalar&#;n&#;n farkl&#; özelliklerini kabul eder.
MATERYAL
Ö&#;retmen çocuklardan gözlerini kapatarak söylediklerini hayal etmelerini ister. ‘’Bugün s&#;n&#;fa girdi&#;inizde büyük bir ayna oldu&#;unu fark ettiniz. Di&#;er arkada&#;lar&#;n&#;zda geldi. Ayna kar&#;&#;s&#;na geçtiniz. Kendinizi ve arkada&#;&#;n&#;z&#; inceliyorsunuz. Aran&#;zdaki farklara ve benzerliklere dikkat ediyorsunuz’’ denilerek anlat&#;lan&#; dü&#;ünmeleri için bir süre beklenir ve gözlerini açmalar&#; istenir. Çocuklar&#;n fark ettikleri hakk&#;nda konu&#;ulur.



kelebek rondu

bir minicik kelebek
uçtu geldi dönerek
kondu bir papatyaya
çok mesudum diyerek

o papatya haindi
birden bire silkindi
yere dü&#;tü kelebek
ah vah diyerek

sonra bir ar&#; geldi
kelebege el verdi
kurtard&#; kelebe&#;i
o minicik mele&#;i

4 tane papatya 4 kelebek ve 4 ar&#; seçseafoodplus.infoalar daire seklinde seafoodplus.infokler kendi papatyas&#;n&#;n arkas&#;nda duruyor.&#;ark&#;n&#;n 1.k&#;sm&#;n&#; kelebekler hareketleriyle beraber yap&#;yorlark&#;sm&#;nda papatyalar ön planda seafoodplus.infor&#; öseafoodplus.info derken sinirli bir sekilde kafalar&#;n&#; kald&#;r&#;seafoodplus.infodi derken h&#;zl&#; sallan&#;rlar kelebekler yere düser ve 3 k&#;s&#;mda ar&#;lar kelebekleri kurtar&#;rlar


ISINDIRICI DRAMA

ETK&#;NL&#;K ADI : Ormandaki tuzaklar
YA&#; : 5–6
SÜREÇ : Tüm s&#;n&#;f
B.A.D.A. AMAÇ : Verilen bir problem durumunu çözebilme
KAZANIM robleme çe&#;itli çözüm yollar&#; söyleme
MATERYAL :Tuzak haz&#;rlamak için ip, su birikintisi için mavi karton ve renkli fon kartonlar&#;ndan haz&#;rlanm&#;&#; çiçekler.
Ö&#;retmen daha önceden kartlara resimler haz&#;rlam&#;&#;t&#;r. Bu resimler nesnenin nerede bulundu&#;unu gösteren &#;ekildedir. Örne&#;in; köpe&#;in kulübenin içinde olmas&#;, vazonun masan&#;n üstünde bulunmas&#;, tavu&#;un kümesin d&#;&#;&#;nda olmas&#; vb. bu resimler büyük kartlara haz&#;rlan&#;r ve ö&#;rencilere tek tek gösterilir. Ö&#;renciler resme bakarak varl&#;klar&#;n nesnelerin neresinde bulundu&#;unu söylerler. Nesnenin nerede bulundu&#;unu do&#;ru söyleyen çocuk di&#;er arkada&#;lar&#; taraf&#;ndan alk&#;&#;lan&#;r. Etkinlik böyle devam eder daha sonra rahatlama çal&#;&#;malar&#;na geçilir.


ESAS ÇALI&#;MA

ETK&#;NL&#;K ADI : Nerede?
B.A.D.A. AMAÇ : mekanda konum kavram&#;yla ilgili yönergeleri uygulayabilme
KAZANIM : nesnenin mekandaki konumunu do&#;ru olarak söyleme(Alt&#;nda üstünde, önünde arkas&#;nda, içinde d&#;&#;&#;nda, sa&#;&#;nda solunda , yak&#;n&#;nda uza&#;&#;nda)
YA&#; :5–6
MATERYAL : Büyük boy kartlar

Ö&#;retmen ‘Evet çocuklar &#;imdi ben Kral Aslan&#;n ya&#;ad&#;&#;&#; ormana onu aramaya gidiyorum. (Bir tane aslan seçilir ve o bir kö&#;ede uyuyordur.)Benimle gelmek ister misiniz? Çok e&#;lenceli bir orman gezisi olacak. Yaln&#;z çok dikkatli olmal&#;y&#;z! Ormanda baz&#; tuzaklar olabilir! Bunlara çok dikkat etmeliyiz. Birde çok sessiz olmam&#;z gerekiyor! Aslana yakalanmamaya dikkat edece&#;iz. Haydi, &#;imdi sessizce beni takip edin bakal&#;m. Ö&#;retmen daha önceden s&#;n&#;f&#;n bir kö&#;esine tuzaklar haz&#;rlam&#;&#;t&#;r. Tuzaklar&#;n haz&#;rlanm&#;&#; oldu&#;u bölüm orman olarak kabul edilir. &#;lk tuzak bir su birikintisi. Ö&#;retmen : ‘Heeee oda ne bir su birikintisi. Eyvah! Çocuklar bu bir tuzak olabilir bunu geçmek için ne yapabiliriz?’ Diye sorar. Çocuklar cevap verir: ‘üstünden atlayal&#;m.’ Tüm s&#;n&#;f üstünden atlayarak orman gezisine devam ederler. Biraz sonra kar&#;&#;lar&#;na bir tuzak daha ç&#;kar. Bu tuza&#;&#;n sadece bir i&#;areti vard&#;r. Ö&#;retmen bu tuza&#;&#; ip ba&#;layarak haz&#;rlam&#;&#;t&#;r. Ö&#;retmen çocuklara tekrar sorar: ‘Eyvah çocuklar yine bir tuzak daha. &#;imdi bunu nas&#;l geçece&#;iz?’ &#;p biraz yukar&#;dan ba&#;l&#;d&#;r. Çocuklar cevap verir: ‘&#;pin alt&#;ndan geçelim.’ Hepsi birden ipin alt&#;ndan geçerler. Ormanda geziye devam ederler. Derken… kar&#;&#;lar&#;na güzel bir çiçek bahçesi ç&#;kar. Ö&#;retmenin haz&#;rlam&#;&#; oldu&#;u renkli fon kartonlarla yap&#;lm&#;&#; olan çiçekler yerdedir. Hepsi birden çiçekleri toplarlar. Daha sonra aslana ula&#;&#;rlar. Aslan olan çocuk yerinde uyumu&#; numaras&#; yap&#;yordur. Çocuklar çiçekleri toplarken ses ç&#;karm&#;&#;lard&#;r. Bu arada aslan uyan&#;p çocuklar&#; yakalamaya çal&#;&#;&#;r. Çocuklar aslana yakalanmamak için kaçarlar. Aslan&#;n yakalad&#;&#;&#; çocuk ebe olur. Bu sefer aslan yakalanan çocuk olur.

RAHATLAMA ÇALI&#;MALARI

ETK&#;NL&#;K ADI : Kim ald&#;? Nerede olabilir?
YA&#; : 5–6
SÜREÇ : Tüm s&#;n&#;f

Ö&#;retmen bütün s&#;n&#;f&#;n gözlerini kapamas&#;n&#; ister. Söyledi&#;i &#;eyleri zihinlerinde canland&#;rmalar&#;n&#; ister. Ö&#;retmen: ‘Çok da&#;&#;n&#;k bir odan&#;z var ve siz bu odada en sevdi&#;iniz bir arkada&#;&#;n&#;zla oyun oynuyorsunuz. Bazen oyuncaklar&#; e&#;yalar&#;n aras&#;nda kaybediyorsunuz. &#;imdi de bir oyunca&#;&#;n&#;z&#; kaybettiniz. Acaba nerede olabilir? Bir dü&#;ünün bakal&#;m.’ Der ve çocuklara dü&#;ünmeleri için birkaç dakika süre verir. Daha sonra çocuklar gözlerini açarlar ve zihinlerinde canland&#;rd&#;klar&#; dü&#;üncelerini anlat&#;rlar. ( Oyuncaklar&#; nerede arad&#;klar&#;, nerede bulduklar&#; tart&#;&#;&#;l&#;r.)


DRAMA PLANI

ETK&#;NL&#;K ADI :Ufak lastik toplarla al&#;&#;t&#;rmalar
P.A. AMAÇ :Bedensel koordinasyon gerektiren hareketleri yapabilme
KAZANIM 1- Farkl&#; pozisyonlarda at&#;lan nesneleri kollar&#;yla yakalama
2- Çe&#;itli nesneleri belli bir mesafedeki hedefe atma
3- Hareket halindeki nesneleri durdurma
4- Farkl&#; büyüklüklerdeki topu belli bir ritimle z&#;platma
MATERYAL :Top, ip, kutular
SÜREÇ :Tüm s&#;n&#;f bireysel ve grup çal&#;&#;malar&#;



- Top bir elle yerde s&#;çrat&#;l&#;r, el de&#;i&#;tirilerek oynan&#;r.
- Topla beraber s&#;çranarak oynan&#;r.
- Top yukar&#; at&#;l&#;r, bu s&#;rada el ç&#;rp&#;l&#;r ve top yere dü&#;meden tutulur.
- Top, sol ve sa&#; elle yerde s&#;çrat&#;larak oynan&#;r.

&#;kili Olarak;
- Toplar kar&#;&#;l&#;kl&#; at&#;l&#;r ve tutulur(tek elle, iki elle)
- E&#;ler kar&#;&#;l&#;kl&#; durur, top yerde s&#;çrat&#;larak at&#;l&#;r ve tutulur.

Topu Belli Hedeflere F&#;rlatma;

- &#;&#;aretlenmi&#; hedeflere, (duvara, a&#;aç gövdesine vb.) ni&#;an al&#;narak f&#;rlat&#;l&#;r.
- Kar&#;&#;ya konmu&#; hedeflere (lobutlar, kutulat) ni&#;an al&#;narak f&#;rlat&#;l&#;r.

Çizgiler Aras&#;nda Top Yuvarlama;

- Paralel çizilmi&#; çizgiler aras&#;ndan top yuvarlanarak ç&#;kart&#;l&#;r.

Hareketlerin ard&#;ndan tüm s&#;n&#;f&#;n kat&#;labilece&#;i, top getirme oyunu oynan&#;r.

ESAS ÇALI&#;MA

ETK&#;NL&#;K ADI : &#;im&#;ek kart tekni&#;inden yararlan&#;larak hikaye anlatma ve hikayenin canland&#;r&#;lmas&#;.
S.D.A. AMAÇ : Ba&#;kalar&#;n&#;n duygular&#;n&#; fark edebilme.
KAZANIM : Ba&#;kalar&#;n&#;n s&#;k&#;nt&#; ve mutluluklar&#;n&#; payla&#;ma.
MATERYAL : &#;im&#;ek kart

Çocuklar yar&#;m daire &#;eklinde yere otururlar. Ö&#;retmen kar&#;&#;lar&#;na geçer elindeki &#;im&#;ek kartlar&#;n&#; çocuklara do&#;ru tutarak, resimde geli&#;en olaylar&#; çocuklara anlat&#;r. Daha sonra anlatt&#;&#;&#; bu hikâyeyi çocuklardan canland&#;rmas&#;n&#; ister. Tüm s&#;n&#;f&#;n kat&#;labilece&#;i bir canland&#;rma olabilir.

YUMO&#;, ASLAN VE ARKADA&#;LARI

Güne&#;li ve renkli bir bahar sabah&#;yd&#;. Etraftaki ku&#; c&#;v&#;lt&#;lar&#; insana adeta mutluluk verir gibiydi. Çal&#;lar&#;n aras&#;nda bir k&#;p&#;rt&#; oldu. Çiçeklerin aras&#;ndan bir top yuvarlanarak çimenlerin üzerinde durdu. Ard&#;ndan yumo&#; f&#;rlad&#;. Kendini oyuna öyle bir kapt&#;rm&#;&#;t&#; ki etraf&#;ndaki a&#;açlar&#;, ta&#;lar&#; görmüyor onlara çarp&#;yordu ama yinede oyununu b&#;rakam&#;yordu. Bu oyun çok e&#;lenceli olmal&#; ki yumo&#;un keyfine diyecek yoktu. Derken; top birden yumo&#;un patileri aras&#;ndan bir ok gibi f&#;rlad&#;. Top o kadar h&#;zl&#;yd&#; ki yumo&#; nereye gitti&#;ini göremedi. Sa&#;&#;na bakt&#; soluna bakt&#; topu yok. Ba&#;&#;n&#; öne e&#;erek ormanda aramaya ba&#;lad&#;. Yürüdü yürüdü… Ta&#;lar&#;n alt&#;na, çal&#;l&#;klar&#;n arkas&#;na bakt&#; ama topu bulamad&#;. Biraz ilerledi ve ileriye bakt&#;. Eyvah! Oda ne? Top bir aslan&#;n pençelerinin aras&#;nda. ‘Bunu gören yumo&#; korkulu gözlerle aslana bak&#;yordu. Yava&#; yava&#; geriye yürümeye ba&#;lad&#;. Oradan kaçmay&#; planl&#;yordu. Bunu anlayan aslan yumo&#;un ard&#;ndan seslendi:’Dur gitme, topunu mu ar&#;yorsun. O burada benim yan&#;mda ona bir &#;ey olmad&#;. Benden niye bu kadar korkuyorsun. Hem istersen topunla beraber oynayabiliriz. Bunu duyan yumo&#; çok sevindi ve neden olmas&#;n ki’ diye dü&#;ündü. Sonra aslanla birlikte oynamaya ba&#;lad&#;lar. Bunu gören ormandaki di&#;er hayvanlarda yumo&#; ve aslan&#;n oyununa kat&#;ld&#;. Bütün orman halk&#; art&#;k aslan ile arkada&#; olmu&#;tu.

RAHATLAMA ÇALI&#;MALARI

ETK&#;NL&#;K ADI
B.A.D.A. AMAÇ : Mekanda konum kavram&#; ile ilgili verilen yönergeleri uygulayabilme
KAZANIM : Nesnenin mekandaki konumunu do&#;ru olarak söyleme. (Alt&#;nda, üstünde, yan&#;nda, aras&#;nda, ortas&#;nda, ötesinde, içinde, d&#;&#;&#;nda, sa&#;&#;nda, solunda, yak&#;n&#;nda, uza&#;&#;nda, v.b)
MATERYAL :


Çocuklar daire olarak otururlar. Ö&#;retmende çocuklar&#;n aras&#;na kat&#;l&#;r. &#;u yönergelerde bulunur: ‘Yumo&#; topunu kaybetti&#;inde onu nerede aram&#;&#;t&#;? Nerelere bakm&#;&#;t&#;? Top yumo&#;un elinden nas&#;l f&#;rlam&#;&#;t&#;? Bakt&#;&#;&#; yerlerde topu bulamay&#;nca çok üzülmü&#;tü. Sizlerde bir oyunca&#;&#;n&#;z&#; ya da çok sevdi&#;iniz bir &#;eyi kaybedince üzülür müsünüz? Onu ararken nerelere bakars&#;n&#;z?



DRAMA PLANI

ISINDIRICI DRAMA

ETK&#;NL&#;K ADI : Karda e&#;lence
S.D.A AMAÇ : Ba&#;kalar&#;yla ili&#;kilerini yönetebilme
KAZANIM : Gerekti&#;inde lideri izleme
YA&#; :
SÜREÇ : Tüm s&#;n&#;f grup çal&#;&#;mas&#;


— Ö&#;retmen yüksek sesle anlat&#;r.( Çocuklar hareketleri istedikleri gibi canland&#;r&#;r.)
— Kar ya&#;&#;yor, bahçeye ç&#;kmak için giyinelim.(Palto, çizme ve eldiven giyme hareketlerini taklit etme.)
— Her taraf karla kapl&#;, haydi karda yürüyelim.( Ayak kald&#;rarak ve dizleri bükerek yürüme.)
— Kardan adam yapal&#;m.( Yere e&#;ilme, kar&#; avuçlama ve kardan adam yapma.)
— Ü&#;üdük &#;s&#;nal&#;m.( Z&#;plama, kollar&#; hareket ettirme, elleri birbirine sürtme.)
— &#;imdi de kartopu oynayal&#;m.( Kartopu yap&#;p birbirine atma.)
— Karlar&#; kürekleyerek yol açal&#;m.( Kürekle karlar&#; iki tarafa atma.
— S&#;n&#;fa dönme zaman&#; geldi içeri girelim.

ESAS ÇALI&#;MA

ETK&#;NL&#;K ADI : Balonlu köpek
B.A.D.A. AMAÇ : Verilen bir problem durumunu çözebilme.
KAZANIM : Probleme çe&#;itli çözüm yollar&#; bulabilme.
MATERYAL : Balonlar ( Farkl&#; renklerde olabilir.)

1- Bir k&#;z (Ay&#;egül)
2- Köpek (Cin)
3- Ba&#;ka bir köpek
4- Ku&#;lar

Evvel zaman içinde Ay&#;egül küçük bir k&#;z varm&#;&#;. Ay&#;egül’ün birde cin ad&#;nda bir köpe&#;i varm&#;&#;. Cin oyun oynamay&#; çok severmi&#;. Cin’le Ay&#;egül her gün gezmeye ç&#;karlarm&#;&#;. Bir gün yine gezerlerken bir baloncu görmü&#;ler. Baloncunun k&#;rm&#;z&#;, mavi, sar&#; balonlar&#; varm&#;&#;. Cin balonlar&#; çok sevmi&#;. Ay&#;egül onun balon sevdi&#;ini bilirmi&#;. Hep karde&#;ine balon al&#;rm&#;&#; ama Cin’e hiç balon al&#;nmam&#;&#;. &#;lk kez o gün Cin’e balon alm&#;&#;, ipini a&#;z&#;na vermi&#;. ‘Haydi, art&#;k seninde bir balonun var.’ demi&#;.

Cin çok sevinmi&#;. Balonuyla z&#;playa z&#;playa giderken ba&#;ka bir köpek ona ‘ Aman ne güzel balonun var. Kim ald&#;? Hav hav.’ Demi&#;. Cin’de cevap vermek için a&#;z&#;n&#; aç&#;nca balonun ipi kaçm&#;&#;, balonda uçup gitmi&#;. Cin ‘Ay&#;egül’ün bana ald&#;&#;&#; balonu kaç&#;rd&#;m, yakalay&#;n… Hav hav…’ diye ba&#;&#;rm&#;&#;, ama balon yükselip gözden kaybolmu&#;…

Cin kulübesine dönmü&#;, ba&#;&#;n&#; ayaklar&#;n&#;n üstüne yaslay&#;p üzgün bir &#;ekilde dü&#;ünmeye ba&#;lam&#;&#;. Onun bu halini gören ku&#;lar yad&#;rgam&#;&#;lar. ‘ Ne oldu bizim ne&#;eli Cin’e, bugün çok üzgün diye &#;a&#;&#;rm&#;&#;lar. Cin ba&#;&#;ndan geçenleri onlara anlatm&#;&#;. O zaman ku&#;lar ‘ Üzüldü&#;ün &#;eye bak’ &#;imdi biz gider buluruz.’ Demi&#;ler ve balonu aramaya ba&#;lam&#;&#;lar.

Az sonra içlerinden biri görmü&#; balonu. &#;pini sallaya sallaya uçuyormu&#;. Hemen ku&#; yana&#;m&#;&#;. Balonun üstünde bir dolanm&#;&#; sonra gagas&#;n&#; balona de&#;dirmeden ipini yakalam&#;&#;. Gagas&#;yla ipi s&#;k&#;ca tutarak, çeke çeke getirmi&#;. Cin sevincinden ne yapaca&#;&#;n&#; &#;a&#;&#;rm&#;&#;. Bütün hafta balonuyla dola&#;m&#;&#;. Hiç tasmas&#;ndan ç&#;karmam&#;&#;.

Ö&#;retmen hikâyeyi bitirdikten sonra bir k&#;z (Ay&#;egül), köpek (Cin), ku&#; ve baloncu seçer. Hikâyeyi canland&#;rmalar&#;n&#; ister.

RAHATLAMA ÇALI&#;MALARI

ETK&#;NL&#;K ADI : Hayvanlar ve bak&#;m&#;
S.D.A AMAÇ : Ya&#;am&#;n iyile&#;tirilmesinde ve korunmas&#;nda sorunluluk alabilme.
KAZANIM : Canl&#;lar&#;n bak&#;m&#;n&#; üstlenme ve koruma.

Hikâyeye ba&#;lant&#;l&#; olarak hayvanlardan bahsedilir. Hayvan hakk&#;nda konu&#;ma yap&#;l&#;r. Ev hayvanlar&#; ve kümes hayvanlar&#; hakk&#;nda tart&#;&#;ma yap&#;l&#;r.
Sorular sorulur.




DRAMA PLANI

P.A. AMAÇ : Bedensel koordinasyon gerektiren hareketleri yapabilme.
KAZANIM : Sözel yönergelere uygun olarak yürüme.(Yava&#;, h&#;zl&#;, taklit yürüyü&#; vb.)
YA&#; :
SÜREÇ : Tüm s&#;n&#;f grup çal&#;&#;mas&#;.


AYI YÜRÜYÜ&#;Ü
Gövde öne bükülür, avuçlar yere de&#;dirilir, ba&#; yukar&#; kald&#;r&#;l&#;r.
LEYLEK YÜRÜYÜ&#;Ü
Kollar öne uzat&#;l&#;r, öne ad&#;m at&#;l&#;rken dizler kar&#;na çekilerek yürünür.
KARGA YÜRÜYÜ&#;Ü
Dizer bükülür, ellerle ayak bilerleri tutulur, ad&#;m at&#;larak yürünür.
KAZ, ÖRDEK YÜRÜYÜ&#;Ü
Dizler bükülür, kollar yana aç&#;l&#;r. Sa&#;a sola yalpa yaparak yürünür.
MAYMUN YÜRÜYÜ&#;Ü
Dizler yar&#;m bükülür, gövde hafifçe öne e&#;ilir, kollar yana sark&#;t&#;l&#;r ve yürünür.
TAV&#;AN YÜRÜYÜ&#;Ü
Dizler bükülür, eller yere konur. Ayaklardan h&#;z al&#;n&#;r ve ileri do&#;ru s&#;çran&#;r.
KED&#; KÖPEK YÜRÜYÜ&#;Ü
Eller yerde, s&#;rt kamburla&#;t&#;r&#;lm&#;&#;, sessizce yürünür.



ESAS ÇALI&#;MA

ETK&#;NL&#;K ADI : Müzikli hikaye

‘Karga ile tilki’nin hikayesi anlat&#;l&#;r. Ard&#;ndan daha önce ö&#;retilmi&#; olan h&#;rs&#;z kargan&#;n &#;ark&#;s&#; söylenir. ( Bir gün bir h&#;rs&#;z karga hah hah hah hah ha ha ha / Bir parça peynir çalm&#;&#; hah hah hah ha ha ha / Uçmu&#; bir dala konmu&#; hah hah hah ha ha ha / Oradan geçen bir tilki hah hah hah ha ha ha / &#;en sesinle öt demi&#; hah hah hah ha ha ha / Bizim karga gag demi&#; hah hah hah ha ha ha / Peyniri tilki yemi&#; hah hah hah ha ha ha) &#;ark&#;s&#;yla birlikte sözlerine uygun olarak canland&#;rl&#;r.

RAHATLAMA ÇALI&#;MASI

ETK&#;NL&#;K ADI : Telsiz telefon
S.D.A. AMAÇ : Ba&#;kalar&#;yla ili&#;kileri yönetebilme.
KAZANIM : Grup etkinliklerinde grubun görü&#; ve amaçlar&#;n&#; benimsedi&#;ini gösterme.
MATERYAL :

Ö&#;retmen : Ben ba&#;ta oturan iki tak&#;m yan&#;ndaki arkada&#;&#;na bu cümleyi gizlice aktaraca&#;&#;m. Böylece yanl&#;&#;s&#;z olarak sonraki oyuncuya kadar ilerleyecek’der. Bundan sonra ö&#;retmen üç sözcü&#;ü geçmeyen bir cümleyi ba&#;ta bulunan iki tak&#;m oyuncusunun kulaklar&#;na yava&#;ça söyler. Böylece bütün çocuklar ö&#;retmenin mesaj&#;n&#; kulaktan kula&#;a son oyuncuya kadar gönderirler. En sondaki iki oyuncuda duyduklar&#; cümleyi yüksek sesle ö&#;retmene söylerler. Oyun sonunda ba&#;ar&#;l&#; olan ö&#;renci alk&#;&#;lan&#;r. Yanl&#;&#; söylenen cümle ele&#;tirilir ve nerde bozuldu&#;u ara&#;t&#;r
DRAMA PLANI

ISINDIRICI DRAMA

ETK&#;NL&#;K ADI : Kurba&#;a ve leylekler
P.A. AMAÇ : Denge gerektiren hareketleri yapabilme.
KAZANIM : Zemin üzerine çizilen de&#;i&#;ik &#;ekiller üzerinde yürüme.
MATERYAL : Tebe&#;ir veya ip
SÜREÇ : Tüm s&#;n&#;f grup çal&#;&#;mas&#;

Oyun yerine iç içe iki büyük daire çizilir. &#;ki gruba ayr&#;lan çocuklar&#;n bir bölümü leylek olur ve büyük dairenin d&#;&#;&#;nda s&#;ralan&#;r. Di&#;erleri kurba&#;a olur ve orta daireye da&#;&#;l&#;r. En içteki daire göl ve batakl&#;k alan&#;d&#;r. Oyuna ba&#;lama;

Leylekler büyük dairenin d&#;&#;&#;nda (leylek yürüyü&#;ü ile) LAK LAK LAK diye gezinmeye ba&#;larken kurba&#;alarda (kurba&#;a s&#;çramas&#; ile) KUVAK KUVAK KUVAK sesleriyle dola&#;&#;rlar. Ö&#;retmenin;
- Karn&#;n&#;z aç m&#;? Sorusuna, leyleklerin;
- Aç! Demesi üzerine kurba&#;alar da yakalanmamak için hemen s&#;çrarlar. Bu s&#;rada göle kaçamay&#;p leyleklere yakalanan kurba&#;alar leylek olurlar ve oyuna yeniden ba&#;lan&#;r.

NOT: Leylekler hiçbir zaman göle(batakl&#;&#;a) girmemelidir.

ESAS ÇALI&#;MA

ETK&#;NL&#;K ADI : Rüzgar ve a&#;açlar
S.D.A. AMAÇ : Estetik özellikler ta&#;&#;yan özgün ürünler olu&#;turabilme.
KAZANIM : Müzi&#;e uygun özgün hareketler yapabilme.
MATERYAL : CD çalar yada bir müzik aleti.

Rüzgar ve a&#;açlar; müzi&#;e uyarak rüzgarda a&#;açlar&#;n sallanmas&#;n&#; taklit:
Gövde a&#;ac&#;, kollar dallar&#;, el ve parmaklarda yapraklar&#; temsil eder. Müzik hafif ve a&#;&#;r çal&#;n&#;rken, rüzgar hafiftir. Yaln&#;z dal ve yapraklar a&#;&#;r a&#;&#;r sallan&#;r. Sa&#;a sola dönerler. Müzik kuvvetlenip çabukla&#;&#;nca a&#;ac&#;n gövdesi de hafifçe sallanmaya ba&#;lar. Bu esnada dal ve yapraklar&#;n hareketi daha kuvvetli ve çabuk olur.

RAHATLAMA ÇALI&#;MALARI

ETK&#;NL&#;K ADI : Neler hissettiniz?
S.D.A. AMAÇ : Duygular&#;n&#; fark edebilme.
KAZANIM : Duygular&#;n&#; müzik, dans vb. yollarla ifade etme.

Bir önceki yap&#;lan çal&#;&#;man&#;n tart&#;&#;mas&#; yap&#;l&#;r. Çocuklara baz&#; sorular sorulur:
- Bir a&#;aç oldunuz, müzik yava&#; çalarken ve h&#;zl&#; çalarken neler hissettiniz?
- Sizde bir a&#;aç olmak istermiydiniz? Hangi a&#;aç olmak isterdiniz?
- Bir a&#;aç sonbaharda veya yaz&#;n ne gibi duygular hissedebilir?
- A&#;açlar sonbaharda neden yapraklar&#;n&#; dökerler? Gibi sorular sorulur



 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir