kekin iyi kabarması için fırın ayarı / Kek Kaç Derecede Kaç Dakikada Pişer Kek Pişirme Derecesi - Mavi Kadın

Kekin Iyi Kabarması Için Fırın Ayarı

kekin iyi kabarması için fırın ayarı

Kekin İ&#;i Neden Hamur Kalır, Nasıl Kurtarılır?

Daha pişmeden kokusu tüm mutfağa yayılan kek harcı, isteğe göre limon, portakal, çikolata, vanilya gibi çeşitlerle sunulur. Çay saatlerinin en lezzetli eşlikçisi olan kek tarifleri, misafir ağırlarken de sofralardaki yerini alır. Genellikle yumurtanın çırpılıp şekerle birleştirilmesiyle hazırlanan kek harcı, elenmiş un ile kıvam alır. Hazırlanan harç tarif detaylarında verilen süreye göre fırına verilir ve geriye sadece pişmesini beklemek kalır. Ancak büyük bir hevesle pişmesini beklediğimiz kekin içi kimi zaman hamur kıvamında kalabiliyor. Peki, kekin içi neden çiğ kalır ve kek nasıl kurtarılır? İşte, içi hamur kalan keki kurtarma yöntemleri:

Kekin İçi Neden Hamur Kalır?

  1. Kekin hamur kıvamında kalmasının ilk nedeni, tarif ölçüleri doğru uygulamaktır. Veya tarif yeterince güvenilir değilse, ölçüleri tutturmak konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Kek harcının cıvık bir kıvamda olması, kekin tam kıvamlı olmasını engeller. Bu yüzden mutlaka güvenilir tarifler uygulanmalıdır.
  2. Tarifi hazırlarken malzemeleri göz kararıyla eklemek yerine, ölçüleri doğru bir şekilde kullanmaya özen gösterin. Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz.
  3. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır. Eğer kekiniz daha çok kabarsın diye kabartma tozunu fazla kullandıysanız, bu durum kekin kısa sürede kabarmasına ve içinin çiğ kalmasına yol açar.
  4. Keki orantılı bir şekilde pişirmek için, mutlaka fırını önceden ısıtın. Pişirme işlemi sırasında fırının kapağını açmayın.
  5. Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir.
  6. Kullandığınız fırının performansı ve kullandığınız kek kalıpları da, kekin ıslak kalmasına yol açabilir. 


Kekin İçi Hamur Kalırsa Ne Yapılır?

Diyelim ki, henüz yapım aşamasındasınız ve kek harcının çok cıvık olduğunu düşünüyorsunuz, hemen üzerine elenmiş un ekleyin. Bu sayede kek harcının kıvamını koyulaştırabilirsiniz.

Keki fırına atıp pişirdikten sonra mutlaka kürdan testi yapın. Eğer kürdan testinde kekin içinin pişmediğini fark ettiyseniz, kek kalıbının (tepsi, borcam) üzerine başka bir kek kalıbı ile kapatın veya kek kalıbını tencerenin içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın. Keki tekrar fırına alın ve fırın derecesini 'ye kadar düşürün. Fırının üst kısmını kapatın, sadece alt kısmını çalıştırın. Kekinizi düşük ısıda 15 dakika daha pişirin. Bu sayede üzeri yanmayacak ve içi pişecektir. İçi hamur kalan kekinizi bu yöntemle kurtarabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik kek tarifleri
  2. Kolay kek tarifleri
  3. Kabarık kek yapmanın püf noktaları
  4. Kek hazırlarken yapılan hatalar
  5. Islak kek yapmanın püf noktaları

Kek ka&#; derecede, ka&#; dakikada pişer? Kek nasıl kontrol edilmelidir, fırın ayarları nasıl yapılır? Kek yapımının p&#;f noktaları

Ana maddesi un, yumurta, şeker olan kekler pek çok farklı çeşitte ve lezzete yapılmaktadır. Oldukça sevilen bu hamur işi lezzetli olduğu kadar doyurucudur. Fakat kek yapımının bazı püf noktaları vardır. Bunlara dikkat edildiğinde çok daha lezzetli ve güzel kekleri sevdiklerinize sunabilirsiniz.

Kek kaç derecede, kaç dakikada pişer?

Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz. Bir kürdanı kekinizin dibine kadar batırıp çıkardığınızda, eğer kek pişmiş ise kürdan tertemiz bir şekilde çıkacaktır.

Kek fırını önceden ısıtılır mı?

Pek çok kişi henüz keki fırına koyup kapağı kapattığında fırını çalıştırır. Fakat lezzetli bir kek için fırınınızı önceden ısıtmanız gerekmektedir. Çünkü ısıtılmış fırının içerisine kekinizi yerleştirdiğinizde, kek anında yüksek sıcaklığa maruz kalacaktır. Bu sayede dış kabuk kıtır bir katman halini alırken kekinizin içi yumuşak olacaktır. Yerken bu lezzetin farkına varabilirsiniz.

Keki fırına atıp çalıştırdığınızda ise ısıyı sonradan vermiş olacağınız için daha kuru ve sert bir kek ile karşılaşırsınız. Kek hamurunun pişebilmesi için daha uzun süre ısıya maruz bırakmalısınız. Fırınınızı dereceye getirip bu esnada kek malzemeleri karıştırabilirsiniz. Malzemeler karışıp fırına koymak için hazır hale geldiğinde de fırınınız çoktan ısınmış olur.

Kek nasıl kontrol edilmelidir?

derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz. Kapağı açtığınızda fırının içerisindeki hava değişime uğrar. Bu değişim kekinizin kabarmasını da engelleyecektir.

Keki 20 dakika sonra sadece bir kez kontrol edin. Eğer pişmemiş ise zaten 10 dakika kadar sonra tam kıvamına gelecektir. Fakat pişmiş olduğunu düşünüyorsanız ve kürdan testinde herhangi bir hamur parçası kalmamışsa fırını kapatabilirsiniz.

Fırından keki direkt çıkarmak yerine; fırını kapatıp, kapağını açıp bir süre daha sıcak fırının içerisinde kekinizi bekletin. Böylece kek yumuşaklığı baki kalır. Direkt olarak fırından çıkardığınız kek çok çabuk hava değişimine maruz kalacağı için istenen tadı vermez.

Kek yapımının püf noktaları nelerdir?

Lezzetli bir kek yapmak istiyorsanız yapımında bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu noktalara dikkat ettiğinizde kurumamış, ağızda dağılan, hoş bir aromaya ve lezzete sahip, herkesin hayran kalacağı kekler yapabilirsiniz. Bu hususta dikkat etmeniz gerekenler;

Malzemeleri oda sıcaklığında bekletmelisiniz. Özellikle yumurta, süt ya da tereyağı gibi ürünleri direkt buzdolabından çıkarıp karıştırmak olmaz. Kullanacağınız kadar miktarı belirledikten sonra geri kalanını dolaba koyabilirsiniz. Kullanacağınız malzemeler de yarım saat kadar dışarıda kalmalıdır.

Kuru malzemeleri elekten geçirmeden karışıma eklemeyin. Un, şeker, kakao, kabartma tozu ve diğer malzemeleri direkt olarak karışıma atmamalısınız. Karışımda bu malzemelerden önce yumurta kullandığınız ve onu kabarttığınız için, kuru malzemeleri direkt üstüne döktüğünüzde kabarıklığı yok edersiniz. Bu yüzden her bir kuru malzemeyi eklerken mutlaka elekten geçirerek karşıma serpmelisiniz.

Mikseri çok yüksek hızda çalıştırmamalısınız. Aslında eski usul kaşık ya da çatalla karıştırmak en güzeli olacaktır. Fakat bununla uğraşmak istemiyor ve hızlı olsun diye mikser kullanıyorsanız olabildiğince düşük hızda çalıştırın. Çünkü mikser kek malzemelerini sıvılaştırmaktadır. Bu durumda kekiniz hem istediğini sıcaklıkta pişmeyecek hem de istediğiniz lezzeti alamayacaksınız.

Kekiniz için bir kalıp kullanacağınız aşikar. Fakat bu kalıbı ay çiçek yağı ile çok aşırıya kaçmadan yağlamalısınız. Yağlamadığınızda kek kalıba yapışır, aşırı yağladığınızda ise kekinizin mayhoş bir tadı olur.

Kek pişirirken fırın ayarları nasıl yapılır?

İlk olarak fırının fazla ısınmasına müsaade etmemelisiniz. Bunun yanı sıra keki çok fanlı pişiriyorsunuz. Fırınınıza keki yerleştirmeden önce daha hızlı ısınsın diye fırının derecesini yükseltmeniz kekinizin hızlı pişmesini sağlamaz.

Dereceyi yüksek tutmak kekinizin daha basık ve daha tortulu olmasını sağlar. Diğer yandan çok fanlı pişirdiğinizde ise kek yanar. Eğer baktığınız tariflerde fırının ısısı belirtilmediyse, fırını dereceye getirmelisiniz. dereceye getirdiğiniz fırının ısınması 10 dakika alsa bu süreçte malzemeleri karıştırabilirsiniz. Keki fırına verdiğinizde ise yarım saat kadar sonra pişecektir.

Çikolatalı kek yaparken dikkat edilmesi gereken nokta nedir?

Üzeri çikolata ile kaplı bir kek yapmak istiyorsunuz, keki yaptıktan sonra çikolata malzemelerini hazırlıyorsunuz, eritiyorsunuz fakat kekin üzerine eklerken çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. Üzerini çikolata ile kaplamak istiyorsanız mutlaka hem kekin hem de ekleyeceğiniz çikolatanın ılık olması gerekmektedir. Sıcak çikolata kekinizin dokusunu bozar ve bunun geri dönüşü yoktur.

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Uzun zaman önce kek yapmanın püf noktaları yazısını paylaşmıştım. Bu yazımı dosya tadında hazırlamış bir çok soruya da yanıt vermiştim. Bu sefer yazıya bir örnek kek tarifi ekleyerek güncellemeye karar verdim.

Kek pişirirken zaman zaman problemler yaşıyoruz. Bu nedenle de birçok soru alıyorum. Bunlardan en sık karşılaştıklarım “Benim kekim neden kabarmadı? Kekimin içi çiğ kaldı sebebi ne olabilir? İçine kattığım kuru yemiş, damla çikolata gibi malzemeler dibine çöküyor, bu durumu nasıl engelleyebilirim?” şeklinde oluyor. Bugün elimden geldiğince bu sorularla ilgili yazmaya çalışacağım sizler için.

Bildiğiniz gibi kekler pastacılığın temel taşlarından biri ve çırpılarak yapılan hamurlar kategorisine giriyor. Biz evlerimizde sıklıkla farklı kek çeşitlerini deniyoruz ama bu denemelerde ev işi olduğu için gramajlar ve miligramlar yerine kaşık, bardak ölçüleri kullanıyoruz. Tabi yumurta ve kabartma tozunda da adetler devreye giriyor.

Larosusse Gastronomique’ deki kek tanımının içinde şöyle bir satır var. “Kekin başarısı belli şeker ve un oranına kesin uyularak katılan meyvelerin hamur içine eşit olarak dağılmasının sağlanması, dibe çökmesinin engellenmesiyle mümküdür.”  Burada altını çizmek istediğim şey belli oranlara kesin olarak uyularak kısmı. Keklerde belli oranlara uyulması bir zorunluluk…

Kek, başlarken yumurta ve şekerin çırpıldığı, yumurta sarılarının şekerle çırpıldığı ve akların ayrı kabartıldığı ya da şeker ve tereyağının birlikte çırpıldıktan sonra yumurtaların eklendiği metodlar var ama hepsinde de belli bir orana sadık kalınıyor.

Şimdi iyi bir kek yapmak içi dikkat etmemiz gereken ilk noktaları tek tek gözden geçirelim.

Kek yaparken dikkat etmemiz gereken temel noktalar nelerdir?

  • Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
  • Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli.
  • Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı.
  • Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
  • Kullanılan şeker eriyene kadar çırpılmalı
  • Verilen kek malzemesi, pişirilecek kap ve fırının ısı ölçülerine uyulmalı.
  • Aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmalı.
  • Kek hamuru hazırlandıktan sonra bekletilmeden pişirilmeli.

Yumurta konusuna biraz daha değinmek istiyorum çünkü keke formunu veren temel malzemelerden biri yumurta. Yumurtanın çırpılma süresi kekin kaderini belirliyor dersek pek abartmış olmayız.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.

Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur. Fazla çırptığınızda kendi kendine sönmeye başladığını görebilirsiniz.

Şimdi en sık gelen sorulardan bazılarını cevaplamaya çalışayım.

Kekim piştikten sonra sönüyor ya da ortası çöküyor nedeni ne olabilir?

İlk sebebi yukarıda bahsettiğim gibi yumurta ve şekerin fazla çırpılması olabilir.  Tarifte “boza kıvamı ya da kar gibi kabartılmış” deniliyorsa bu tanımlamalara uyun.

Boza gibi denilmişse, beyazlamış ama akışkandır.
Kar gibi değilmişse kabı ters çevirdiğinizde akmaz ya da spatula ile kesilebilecek kıvamdadır.

  • Kekinizin kabarması için tarifte belirtilen miktardan fazla kabartma tozu kullanmakta kekinizin kabarmasından çok sönmesine neden olabilir. Bazen ben iki tane kabartma tozu katıyorum yine de çöküyor diyorsunuz ya işte bu yüzden.
  • Kekin içine eklediğiniz yoğurt ve meyve gibi malzemelerin de oda sıcaklığında olması gerekiyor. Gereğinden soğuk ya da sıcak olması halinde kek karışımının dengesini bozarak kekin çökmesine neden olabiliyor.
  • Sadece yukarıda saydıklarımız değil keki pişiriken yapılan hatalar da kekin çökmesine neden olabilir.

Keki pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalar nelerdir?

  • Fırını tarifte verilen dereceye göre önceden ısıtmanız gerekiyor.
  • Kek pişirirken fırına girişinden itibaren dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir.
  • Kekiniz pişerken fırının içinde yerini değiştirmemeye ve oynatmamaya dikkat etmeliniz.
  • Fırının derecesi çok önemli belirtilen derecen yüksek olması halinde kekin dışı yanarken için çiğ kalabilir.

Kekin içine eklenen malzemelerin çökmesi nasıl engellenir?

  • Öncelikle kek karışımınızın dengeli ve içine eklenecek ek malzemeleri taşıyacak yoğunlukta olması lazım. Kek hamuru çok sıvı içine eklenecek malzemeler meyve ya da yemiş vs ağır ise malzemeler çöker.
  • Kuru üzüm ya da meyve kurusu gibi malzemeler eklenmeden önce suda bekletildiyse mutlaka kurulanmalı ve gerekiyorsa bir miktar unlanıp fazla unu elenmeli.
  • Meyve parçalarını iri iri kulanılmak yerine daha ufak parçalara bölerek hatta rendelendikten sonra fazla suyu süzülerek karışıma eklenmeli.
  • Kek içine katılacak meyve, kuruyemiş ve çikolata gibi ek malzemeler keke en son eklenmeli ve çırparak değil spatula ya da kaşık yardımıyla karıştırılarak hamura katılmalı.

Kekimin piştiğini nasıl anlayabilirim?

  • Tarifte belirtilen süreye sadık kalmalısınız ama kullanılan kap, malzeme ve fırın farkı pişme süresinin değişmesine neden olabilir.
  • Bu noktada kekin dış görünüşünü inceledikten sonra bir bıçak ya da kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Bıçak ya da kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içi pişmiştir.

Sevgiler…

Klasik Kakaolu Kek Tarifi

Kek Pişirmenin Püf Noktaları Mutfak Sırları Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ (ayçiçek)
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin

Kek Pişirmenin Püf Noktaları Mutfak Sırları Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yumurtaları şeker ile birlikte şeker eriyip köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
  2. Süt, sıvıyağ ekleyerek çırpın. Kakao, un, vanilin ve kabartma tozunu ekleyerek tekrar düşük devirde karıştırın.
  3. Kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp unlayın, karışımını kalıba dökün.
  4. derecede önceden ısıttığınız fırında kek kuru çıkıncaya kadar (40 dakika) pişirin.
  5. Fırından çıkan keki soğuyuncaya kadar dinlendirin ve kalıptan çıkararak servis yapın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası