ayak ezilmesine ne iyi gelir evde / Ayak Burkulmasına İyi Gelen 11 Bitkisel Tedavi - Nefis Yemek Tarifleri

Ayak Ezilmesine Ne Iyi Gelir Evde

ayak ezilmesine ne iyi gelir evde

Ayak burkulmasına iyi gelecek yöntemler

Hemen hemen her gün, özellikle topuklu veya rahatsız ayakkabılar giydiğimizde ya da düzensiz, engebeli yollardaburkulma tehlikesi yaşarız. Bazı burkulmalar şiddetli yaşanırken bazılarında ise rahatsız edecek hafif ağrılar veya sızlamalar hissedebiliriz. Bu durumda ağrıyı hafifletecek bir kaç yöntem kısa süre içinde ayaklanabilmenize yardımcı olacaktır.

Öncelikle burkulmanın boyutu önemlidir eğer ;

-Şiddetli ağrı
-Şişme
-Kızarıklık (birkaç gün sonra morarma)
-Dokununca hassasiyet
-Ağırlık verirken ağrı ve üzerine basamama

Bu belirtilerden herhangi biri varsa, mutlaka doktora başvurun.

Eğer sadece yumuşak doku ödemi veya az ağrılı bir durumsa, bu yöntemler ayak burkulma sorununuza iyi gelebilir.

Buz yöntemi

Buz, burkulmada kullanılan en basit ve en etkili çözümlerden biridir. Buz torbası ya da dondurulmuş sebze torbası etkilenen bölgeye doğru bir beze sarılarak 10 dakika boyunca uygulanabilir.3 gün boyunca her gün sık sık uygulanabilir. Buz, soğuk kan damarlarını daraltır ve böylece ağrı, şişlik ve kanamanın azalmasına yardımcı olur. Damar hastalıkları ve diyabet kişiler buz uygulaması yapmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Sıkıştırma yöntemi

Sıkıştırma ile şişlikler engellenebilir. Elastik bandajlar ile çok fazla sıkıştırmadan burkulan bölge sarılır. Çok sıkı bandajlar kan akışını kısıtlar ve alanın şişmesine neden olabilir. Yatmadan önce bandaj çıkarılmalıdır.

Yüksekte tutmak

Yaralı bölge yüksekte tutularak olası şişlikler azaltılabilir. Ayak bileğindeki yaralanmalar için ayağın altına bir yastık konabilir. Yüksekte tutulduğunda bölgede kan birikimi az olacağı için burkulan yer daha az şişer.

Soğan yöntemi

1 adet kuru soğanı parçalayarak, 2 bardak zeytinyağının içine koyun. Soğanı yumuşayana kadar pişirin. Temiz bir bezin üzerine koyduğunuz karışımı burkulan yere sarın.Soğan uygulaması iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Maydanoz yöntemi

Maydanoz ezilerek lapa haline getirilir. Buzdolabında bir süre bekletilir. Ardından soğuk kompres olarak burkulan alana uygulanır. Ağrının yanı sıra olası iltihabın azalmasına da yardımcı olur.

Sabun yöntemi

Kullanılmamış yarım kalıp sabunu 1 bardak alkolle karıştırın. Merhem kıvamına geldiğinde bir beze koyarak, burkulan ayağınıza sarın.

Zeytinyağı yöntemi

Unu ve zeytinyağını yoğurarak lapa kıvamına getiriyorsunuz ve burkulan bölgeye hazırladığınız lapa ile yavaş yavaş masaj yapıyorsunuzBu yöntem ağrılarınızın kısa sürede geçmesine yardımcı olur.

Zeytin yöntemi

Zeytin ile de ayak burkulmasına bitkisel tedavi uygulayabilirsiniz. Zeytin, tuz, soğan ve sarımsağı ezin, burkulan alana sarın. Kokudan rahatsız olma ihtimalinizden dolayı bu işlemi gece yatarken yapmanız daha iyi olacaktır.

Eziklerin Tedavisi (Ev Tedavileri)

Eziklerin Tedavisi (Ev Tedavileri)ni sizlerle paylaşmak istedik. Basit kazalarda bile ezik oluşabiliyor. Örneğin ayağın sıkışması, motosikletin altında kalma ve ezilme, araca çarparak morarma günlük karşılaştığımız olaylardan. En çabuk tedavi biçimi buz ile yapılan tedavidir. Buzu plastik bir pakete doldurarak 20 – 30 dakika boyunca ezilip, kızaran, kan toplayan yere kompres yaparak şişmesi engellenir ve iyileşme hızını arttırır.

Ezikleri Tedavi İçin En İyi Besinler

Yeşil yapraklı sebzeler: K vitamini içermeleri nedeniyle kan pıhtılaşması için önemliler.

Turunçgiller ve diğer renkli sebze ve meyveler: Turunçgillerin içerisindeki C vitamini ve bioflavoloidler, yaraların iyileşmesine yardımcı olurlar.

Deniz balığı: Taze deniz balıklarındaki öz yağlar, yaraların iyileşmesi hususunda etkililer.

Çinko: Vücudun iyileşebilmesi için gerekli olan kimyasal reaksiyonlarda, çinko çok önemlidir ve bu nedenle kırmızı et, kabak çekirdeği ve ıspanak gibi besinler ile onu almak gerekir.

Temiz protein kaynakları: Proteinler vücudun kan hücrelerini yeniden yapabilmesi için gereklidir.

Ezik ve Yaralar için bitkisel tedavi yöntemleride aşağıdaki videoda anlatılmıştır.

Peki ayağımız burkulursa neler yapabiliriz? Aşağıdaki videoyu ayak burkulmaları konusunda güzel bilgiler alarak geçirebilirsiniz.

Ezikleri Tedavi İçin Doğal 5 Yol

Bromelain: Ananasta bulunan bu enzim, şişliklere engel olur. Günde 3 defa 500 miligram alabilirsiniz.

C vitamini: Kolajen üretimini destekleyen bir antioksidandır ve dokuları onarmaya destek olur. Günde 500 miligram alabilirsiniz.

Bioflavonoidler: Bitkilerin yapısında bulunur ve C vitamini gibi davranır. Günde 3 defa 500 miligram alabilirsiniz.

K vitamini: Kan pıhtılaşmasında etkilidir ancak kan inceltici alıyorsanız K vitamini desteği almayın. 2 haftada bir 2 miligram alabilirsiniz.

Arnika yağı: Eğer ciltte açık yara yoksa ezik olan bölgeye sürün. Günde iki defa cilde uygulayın.

Buz torbasını bir havluya sararak uygulayın. Eğer ezilme bacak veya ayağın büyük bir kısmını kaplıyorsa, yaralanma sonrası ilk 24 saat boyunca mümkün olduğunca yüksekte tutulması gerekir.

Ağrı kesici olarak “asetaminofen” alınabilir. Pıhtılaşmayı yavaşlattıkları için “aspirin” veya “ibuprofen” almaktan kaçının.

Yaklaşık 48 saat sonra, sıcak suda ıslatılmış bir bez ile ilgili bölgeye uygulama yaparak bölgenin kanı almasını kolaylaştırabilirsiniz. Bu uygulamayı günde 2-3 kez ve 10 dakika boyunca yapınız. Morarma yavaş yavaş rengini açacaktır.

Ezikler için Tıbbi Tedavi

Doktorların yukarıda bahsedilen yollar dışında uyguladıkları daha özel bir tedavi yöntemleri yoktur. Buz paketleri ve daha sonrasında ısı uygulaması, ağrı kesici ilaçlar ve morarmış bölgenin yükseltilmesi gibi tedaviler önerilmektedir.

Morarmaların Önlenmesi

Morarmaları önlemek için: Motosiklet kullanıcıları için

  • Temasın az olması için koruyucu giysiler giyin.
  • Fren yaparken durmadan ayağınızı yere koymayın
  • Araçlara yakın geçmeyin
  • Dönüşlerde yola fazla sarkmayın
  • Yolda giderken ayağınızı yanlara sarkıtmayın
  • Dönüşlerde aracınız düz çizgiye gelmeden gaz vermeyin, dengenizi korumak için dönüş çizgisini bozmayın

Eziklerin iyileşmesini engelleyen besinler

Şeker: Şeker cildin iyileşmesini zorlaştırır ve ödemlere sebep olur.

Trans yağlar: Ödemleri arttırır ve iyileşmeyi zorlaştırırlar.

İşlenmiş gıdalar: Kimyasallar ve boyalar barındırdıklarından yara iyileşmelerini zorlaştırırlar.

İşlenmiş tahıllar: Anti besin gibi hareket ederek vücudunuzun besinleri kullanmalarına engel olabilirler.

Etiketler: ezik tedavisi • Morarmaların Önlenmesi • motosiklet basit yatalanma

YUMUŞAK DOKU YARALANMALARI

Birçok aktivite kaslarda, bağlarda ve tendonlarda yumuşak doku hasarına neden olabilmekte ve sonuç olarak ağrı, şişme ve morarma oluşturabilir. Yumuşak doku yaralanmaları şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

·    Kontüzyonlar (çürükler)

·    Burkulma

·    Tendinit

·    Bursit

·    Stres yaralanmaları

·    Gerilme ve zorlanmalar

Kontüzyon nedir?

Kontüzyon (çürük), genellikle tekme, düşme veya darbe gibi künt bir kuvvet tarafından üretilen yumuşak doku yaralanmasıdır. Çürük durumunda, dokuda oluşan kanama nedeniyle bölgede ağrı, şişme ve renk değişikliği olacaktır. Kontüzyon tedavisi dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma tedavilerini içerir. Daha ciddi çürüklerin bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Burkulma nedir?

Burkulma, bir bağın kısmi yırtılmasıdır ve genellikle ayağın bükülmesiden kaynaklanır. Burkulmalar genellikle ayak bileklerini, dizleri veya bilekleri etkiler. Burkulma tedavisi dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma gibi tedavileri içerir. Bağların tamamen yırtıldığı durumlarda cerrahi onarım gerekebilir.

Ayak bileği burkulması

Ligamentler , kemikleri birbirine bağlayan ve stabilize eden lifli, elastik doku bantlarıdır . Ayak bileği burkulması, ayak bileği bağlarından biri veya daha fazlası normal hareket aralığının ötesine gerildiğinde meydana gelen yaygın, ağrılı bir yaralanmadır. Ani bükülme, dönme hareketleri sonucunda burkulmalar meydana gelebilir.

Tendinit nedir?

Tendinit, kası kemiklere bağlayan esnek bir doku bandı olan tendonun iltihaplanmasıdır. Tendinit genellikle, etkilenen bölgede tekrarlayan hareketlerden kaynaklanan aşırı kullanım sonucu oluşan yaralanmalardan kaynaklanır. Yaygın olarak etkilenen alanlar arasında dirsek, el, bilek, omuz, kalça, diz, ayak bileği ve ayak bulunur. 

Tedavi, iltihaplı bölgeyi dinlendirme, kompresyon, yüksekte tutma ve iltihap önleyici ilaçların kullanımını içerir. Buz, yaralanmanın akut aşamasında kullanılabilir. Bu tip yaralanmaların önlenilmesi için kademeli olarak germe ve güçlendirme egzersizleri gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Kronik ağrının devam ettiği durumlarda, bazı tendinit türlerinin tedavisinde steroid enjeksiyonları kullanılmaktadır. Tendonun tamamen yırtıldığı durumlarda ise ameliyat gerekebilir.

Bursit nedir?

Bursit, kemikler ile kaslar veya tendonlar arasında bir yastık görevi gören sıvı dolu bir kese olan bursa'nın iltihaplanmasıdır. Tendinit gibi, bursit de genellikle aşırı kullanım sonucunda oluşan yaralanmalardan kaynaklanır. Aynı zamanda eklemin doğrudan travması sonucunda da bursit oluşumu görülebilir. Bursit genellikle omuz, dirsek, diz, kalça, ayak bileği ve ayağı etkilemektedir.

Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.

Stres kırığı nedir?

Stres kırığı, genellikle bacaklar, kalçalar ve ayaklar dahil olmak üzere alt ekstremitelerin ağırlık taşıyan kemiklerinde meydana gelen küçük çatlaklardır. Stres kırıkları çoğunlukla aşırı kullanım ve fiziksel aktivite artışından kaynaklanır. İlk tedavi, etkilenen bölgeyi yüksekte tutma, buz uygulaması ve antiinflamatuar ilaç kullanımını içerir. Tedavinin devamında dinlenme ile etkilenen bölgedeki baskının azaltılması, ayakkabı eklerinin kullanılması veya gerekli durumlarda bazı ekipmanlarla bölgenin hareketsizleştirilmesi gerçekleştirilir. Kemikteki çatlağı tam bir kırığa dönüştüğü durumlarda tedavi için ameliyat gerekebilir.

Kas, tendon gerilmesi nedir?

Gerilme, genellikle aşırı kullanım, kuvvet sonucunda bir kas veya tendonun hasar görmesinden kaynaklanır. Gerilme tedavisi dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma tedavilerini içerir. Kasta yırtık oluştuğu durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir.

Yumuşak Doku Yaralanmaları Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Et Ezilmesi ve Morarma, Et Ezilmesi Ağrısına Evde Ne İyi Gelir

Et Ezilmesine, Eziğe Ne İyi Gelir Ezik Ağrısı Nasıl Geçer

Bazen elimizi kapının veya pencerenin arasına sıkıştırırız. Yahut kıyafetimizin fermuarını çekerken derimiz arasına sıkışabilir. Bu gibi durumlarda o bölgeye kan toplanır; çok acı duyarız, şişlik ve morarma oluşur. Et ezilmesi olarak adlandırdığımız bu problem son derece rahatsız edicidir. Söz konusu olayda önce şişlik meydana gelmekte, sonra bölge morarmaktadır. Zamanla bu kısım sarıya döner. Şişlik hafifler ve ağrı azalır.Et ezilmesi ağrısı, morarması için eczaneye gidip eczacının önereceği kremleri kullanabilirsiniz yahut aşağıda bildireceğimiz önerileri uygulayabilirsiniz.

Et Ezilmesi Nedir?

Çarpma, düşme veya darbelere bağlı olarak cildimizde şişlik, ağrı ve morarma ortaya çıkar. Fakat bu durumda yara oluşmaz. Et ezilmesi denilen bu sorunun tedavisi için erken müdahalede bulunmak önemlidir. O bölgeye soğuk su kompresi uygulamak faydalı olacaktır. Buna 3 gün devam etmelidir.Bunun için temiz bir bezi soğuk suya sokup, sıkıp, ezilen yere tutabilirsiniz.

Et Ezilmesi Nasıl Geçer?

  1. Ezilen bölgeye çiğ et yerleştirmek ve bir süre böyle tutmak da yararlıdır. Kırmızı eti biraz ısıtarak ezik olan yere kapatabilirsiniz. Bunu yapmadan önce de soğuk kompres uygulanması önerilir.
  2. Buz tedavisi eziklere çok iyi gelir. Soğuğun etkisiyle bölge daha hızlı iyileşir.
  3. Siyah zeytin çekirdeklerini ezip lapa hâline getirin ve ezik bölgeye sarın. Bu da şifa bulmanıza vesile olacaktır.
  4. Balı, zeytinyağını ve unu karıştırarak hamur elde edip ezik yere koyabilirsiniz. Şikâyetlerinizin geçmesine yardım edecektir.
  5. Bir avuç yaprağını güzelce ezin. Bir kahve fincanı kadar toz şeker ekleyin. Karıştırıp ezik olan bölgeye tatbik edin.
  6. Bir demet taze maydanozu iyice kıyın. Zeytinyağından bir kahve fincanı alarak maydanoza ilâve edin. Karıştırın ve ezik olan kısma uygulayın. Temiz bir sargı beziyle örtün.
  7. Bir avuç yeşil mercimeği tavada kavurup dövün. Çiğ yumurta akını da ekleyip karıştırın. Ardından eziğin üstüne sarın.
  8. Yarım litre üzüm sirkesinin içerisine bir miktar ekmek içi ufalayın. Hafif ateşte pişirerek ekmeklerin yumuşamasını sağlayın. Bunu tülbent üzerine serin. Ezilmiş olan bölgeye az zeytinyağı sürün. Bu tülbentle sarın.
  9. 1 demet maydanozu ince ince doğrayın. Bir çorba kaşığı zeytinyağıyla merhem yapıp uygulayın.
  10. Ezdiğiniz 1 avuç siyah üzümü de kullanabilirsiniz.
  11. Ekmek içini yarım litre üzüm sirkesine doğrayın. Ocakta biraz ısıtın. Eziğin üzerine zeytinyağı sürün ve bunu tatbik edin.
  12. Soğuk ve çiğ eti ezilen bölgeye kapatmak da daha çabuk iyileşmesini sağlayacaktır.
  13. 1 tutam maydanozu kıyın. İki su bardağı ispirtoyla karıştırın. Ezik tedavisi için bunu da tercih edebilirsiniz.

Bu yöntemlere rağmen o bölgeyi hareket ettirmekte zorlanıyorsanız ve ağrı hissetmeye devam ediyorsanız daha fazla beklemeden doktora görünmelisiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır