iyep modülü / İYEP Öğrencileri Nasıl Belirlenecek? - funduszeue.info

Iyep Modülü

iyep modülü

 Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü  eğitim öğretim yılı İlkokullarda Yetiştirme Programı(İYEP) uygulama takvimini açıkladı. Takvime göre süreç 10 Ekim 'de başlayacak ve 16 Haziran 'te sona erecek.

  Ekim tarihleri arasında Öğrenci Belirleme Aracı(ÖBA) uygulanacak. ÖBA uygulanan öğrencilerin, cevaplarının e-Okul Yönetim Bilgi Sistemindeki İYEP Modülüne İşlenmesi işlemleri Ekim tarihlerinde yapılacak. ÖBA ile tespit edilen öğrencilerin programa katılım durumunun okul İYEP Komisyonunca karara bağlanması Ekim tarihlerinde yapılacak. Programda görev alacak öğretmenlerin görevlendirilmesi ve e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP Modülü'nde tanımlanması ve İYEP öğrenci gruplarının oluşturulması ve okul komisyonlarınca çalışma çizelgesinin hazırlanması yine Ekim tarihlerin yapılacak. Programda dersler 24 Ekim tarihi itibariyla başlayacak ve en geç 2 Haziran tarihinde sona erecek. Okul yönetiminin değerlendirme raporu düzenlemesi ve üst makama(İl/İlçe milli eğitim müdürlükleri) sunması Haziran tarihlerinde yapılacak. İl ve ilçe komisyon raporlarının oluşturulması ve üst makama(ilçelerin ile, illerin bakanlığa) sunması Haziran tarihlerinde yapılacak ve İlkokullarda Yetiştirme Programı(İYEP) sona erecek.

 ÖĞRENCİ BELİRLEME ARACI'NIN UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

1. Öğrenci Belirleme Aracı (ÖBA), 3. sınıf öğrenci sayısı; Öğretmen Yönergeleri Formları ise 3. sınıf şube sayısı kadar en geç 05 Ekim tarihine kadar okullara ulaştırılacaktır.

2. Uygulama Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. ÖBA uygulanamayan öğrencilere ise – eğitim öğretim yılında okula geldiği herhangi bir zaman diliminde ÖBA uygulanır ve modüle işlenir.

3. ÖBA tüm 3. sınıf öğrencilerine, ÖBA uygulayıcı öğretmen tarafından (okulda bir sınıf öğretmeni bulunması halinde öğrencinin kendi sınıf öğretmeni, birden fazla sınıf öğretmeni bulunması halinde öğrencinin kendi sınıf öğretmeni dışındaki herhangi bir üçüncü sınıf öğretmeni) Öğretmen Yönergeleri Formu'na uygun şekilde uygulanacaktır.
Öğrencilerin ÖBA cevapları uygulamanın gerçekleştiği tarih itibariyle 3 iş günü içerisinde (en geç 19 Ekim tarihine kadar) e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü
“İYEP Öğrenci Belirleme Aracı” ekranına, ÖBA uygulayıcı öğretmen tarafından girilecektir.

Ayrışma hissine yol açılmaması için özel eğitim tanısı olan öğrencilere ÖBA’lar uygulanacak olup bu öğrenciler için e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü “İYEP
Öğrenci Belirleme Aracı” ekranına veri girişi yapılamayacaktır. (Özel eğitim tanısı olan öğrencilerin isimleri ÖBA veri girişi ekranında yer almamaktadır.) Bunun ile birlikte özel eğitim tanısı olup RAM raporu yenilenmeyen öğrencilerin isimleri modülde görüneceği için varsa bu öğrenciler için gerekli kontroller yapılmalı, RAM raporları yenilenmelidir.
İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince uygulama hakkında gerektiğinde okullara bilgi verilecektir.

Uygulama esnasında gizlilik sağlanarak okullara ulaştırılan formların kopya, fotoğraf ya da görüntüsü alınmayacak; okul dışına çıkarılmayacak, yetkilendirilmemiş kişilerle paylaşılmayacaktır.

İl MEBBİS Yöneticilerince e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü'nün kullanımında herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli yetkilendirmeler yapılacaktır.
Yetkilendirme sonrasında sınıf öğretmenlerine okul idaresi tarafından e-Okul Yönetim
Bilgi Sistemi üzerinde “T.C. Kimlik No” kısıtlaması yapılıp yapılmadığı uygulama öncesinde kontrol edilecektir.

Uygulama sonunda kullanılan ya da kullanılmayan tüm formlar okul idaresince bir yıl muhafaza edilecektir.

ÖBA’nın uygulanmasında öğrenciler üzerinde sınav algısı oluşturacak açıklama veya davranışlardan kaçınılacaktır.
Uygulamanın sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için il, ilçe ve okul yöneticilerince gerekli tüm tedbirler alınacaktır.

 İlkokullarda Yetiştirme Programı Okul Komisyonu; okul müdürünün veya müdür yardımcısının başkanlığında, üç sınıf öğretmeni ile varsa rehberlik öğretmeninden oluşur. Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda komisyon mevcut öğretmenlerden oluşur.

 Bilindiği üzere İYEP'te Türkçe ve Matematik dersleri mevcut. Amaç, ilkokul 3. sınıf öğrencilerinden akademik olarak akranlarından geri kalmış olanları bu derslerde destekleyerek sınıf düzeyine ulaştırmak ve öğrencilerin temel kazanımları edinmesini sağlamak. Dolayısıyla eğitim öğretim yılında İYEP ilkokul 3. sınıf öğrencilerine Türkçe ve/veya Matematik dersleri için uygulanacak.

 İYEP'te Türkçe dersinden 96, Matematik dersinden 64 olmak üzere toplam ders saati kurs programı bulunmaktadır. Türkçe ve Matematik derslerinde modül 1, modül 2 ve modül 3 yer almaktadır. Sınıf öğretmenleri tarafından uygulanan Öğrenci Belirleme Aracı(ÖBA) sonrası e-okula girilen verilerle öğrencinin hangi modülden başlayacağı belirlenmektedir. Modül 1'den başlayan öğrenciler Modül 2'ye göre, Modül 2'den başlayan öğrenciler ise Modül 3'e göre akademik olarak daha yetersizdir.

Türkçe ve Matematik derslerindeki modüller ve ders süreleri eğitim öğretim yılında şöyledir:

*İYEP ilk uygulanmaya başlandığında Türkçe 90, Matematik 70 saat olmak üzere toplam saat uygulanıyordu. MEB, toplam süreyi değiştirmeden Türkçe dersinin kazanım sayısını geçtiğimiz eğitim öğretim yılında artırmıştı.

 Matematik dersinin 1. modülünde doğal sayılar, ritmik sayma ve doğal sayılarda toplama ve çıkarma kazanımları bulunurken 2. modülde işlem yapılan basamak sayısı artarak toplama ve çıkarma problemleriyle ilgili kazanımlar vardır. Aynı dersin 3. modülünde ise çarpma ve bölme işlemleriyle ilintili kazanımlar bulunur. Türkçe dersinin 1. modülünde sözlü yönergelere cevap verme, çerçevesi belirli bir konu hakkında konuşma ve dinledikleri/izledikleri hakkındaki sorulara cevap verme kazanımları bulunmaktadır. 2. modülde ise ilkokuma ve yazma öğretimi 72 ders boyunca devam eder. Son modül olan 3. modülde ise okuma, anlama, metin ve rakam yazma kazanımları bulunmaktadır.

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nün 30 Soruda İYEP Kitapçığı İçin Tıklayınıfunduszeue.info

 İYEP Öğretmenlere Zorunlu Mudur, Derse Kim Girer, Haftalık Kaç Ders Verilebilir, Ek Ders Ücreti Nasıl Ödenir?

  İYEP için 3. sınıf öğretmenleri(öğrencilerin kendi sınıf öğretmeni) öncelikli olmakla beraber gönüllülük esastır. Öğretmen görev almak istemezse zorlanamaz. 3. sınıf öğretmeni İYEP kursunda görev almak istemezse kadrolu ve sözleşmeli sınıf öğretmenlerine, ek ders ücreti karşılığı görev yapan sınıf öğretmenlerine görev verilebilir. 

İlgili Yönerge Maddesi Şu Şekildedir:

  • İYEP’in uygulanmasında; öğrencinin kendi sınıf öğretmeni, okulun diğer sınıf öğretmenleri, ilçe norm fazlası sınıf öğretmenleri, ilçede programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri, bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında görevlendirilen sınıf öğretmenleri de görev alabilir.
  • Müdür yetkili öğretmenler İYEP uygulamasında görev alabilir. 
  • Öğretmen görevlendirmesinin mümkün olmadığı durumlarda ise okul müdür yardımcıları da İYEP uygulamasında görev alabilir.

İYEP'te Görev Alan Öğretmenlere Hizmet Puanı Eklenir Mi?

 İYEP'te görev yapan öğretmenlere her ay için 0,5 puan, eğitim öğretim yılı için en fazla 4,5 puan hizmet puanı eklenir. Süreler azalırsa hizmet puanı da azalır. Örneğin herhangi bir modülde 3 ay görev yapan öğretmene 1,5 hizmet puanı eklenir. Hizmet puanı eklenebilmesi için ilgili ay içinde İYEP'te görev alan öğretmenin en az 1 saat derse girmesi yeterlidir. 

  Kurs hafta içi bir günde en fazla 2 ders, hafta sonu bir günde en fazla 6 ders, haftalık toplamda ise en fazla 10 ders saati uygulanabilir. Öğretmen ve öğrenciler haftalık 10 saatin üzerinde derse giremez. Hafta içi ek ders ödemeleri gündüz ek ders üzerinden(normal ek ders), hafta sonu ek ders ödemeleri ise gece ek ders üzerinden ödeme yapılır. Hafta sonu yapılan kurslarda kurs sorumlusu olarak müdür, müdür yardımcısı veya müdür başyardımcısından herhangi birine(aynı anda birden fazla idareciye ödeme yapılmaz) 2 saat ek ders ücreti ödenir.

Bizi Twitter'dan takip etmek için TIKLAYINIZ

funduszeue.info / ÖZEL HABER

İYEP sonu&#;ları nereden &#;ğrenilir? İşte İYEP sonu&#;ları sorgulama ekranı

Haberin Devamı

Öğrencilerin yetersiz kaldığı Türkçe ve matematik derslerinde eğitim amaçlı uygulanan İYEP 15 Ekim 'da gerçekleşmeye başladı. İYEP için heyecanlı bekleyiş başlarken, hem öğrencilerin hem de velilerin sonuçlara ilişkin araştırmaları yoğunlaştı. İşte, eğitim öğretim dönemi İYEP sonuçlarına ilişkin merak edilen detaylar

İYEP SONUÇLARI NE ZAMAN İLAN EDİLECEK?

15 Ekim Salı günü gerçekleşen İYEP sonuçlarının kasım ayının başında sisteme yüklenmesi bekleniyor. Bir İYEP grubunun öğrenciden oluşturulacak, 6 öğrencilik bir grup tamamlanmadan ikinci grup açılmayacak.

İYEP SONUÇLARI NEREDEN VE NASIL ÖĞRENİLECEK?

'Türkçe, matematik, psikososyal destek' şeklinde üç alanda yapılan İYEP sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı e-okul modülü üzerinden ya da funduszeue.info internet sitesinden öğrenilecek. E okula giriş için öğrencinin TC kimlik numarası ve okul numarasının gerekli alanlara girilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

E OKUL GİRİŞİ İÇİN TIKLAYIN

MEB EKRANI İÇİN TIKLAYIN

İYEP işlemleri e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin belirlenmesi, öğrenci gruplarının oluşturulması, öğretmen
görevlendirilmesi, görevli öğretmenlerin onay listelerinin alınması, öğrencilerin modüller arası geçişleri, programdan çıkarılması veya programa dahil edilmesi gibi iş ve işlemler e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü üzerinden yürütülür.

İYEP öğrencileri nasıl belirlenecek?

Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce ilkokulların 3 üncü sınıflarına devam eden, çeşitli nedenlerle okuma, yazma, okuduğunu anlama becerileri ve doğal sayılar, doğal sayılarla dört işlem öğrenme alanlarındaki kazanımlara yeterli düzeyde ulaşamayan öğrenciler için İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) hazırlanmış ve uygulanmaya başlanmıştır.

İlkokullarda Yetiştirme Programı Yönergesi değişti

İlkokullarda Yetiştirme Programı Yönergesinin "İlkokullarda Yetiştirme Programı uygulama süreci" başlıklı maddesinin 1. fıkrasındaki; "(1) Bakanlık tarafından hazırlanan ÖBA, ekim ayının 2 nci haftasında öğrencilere uygulanır." hükümlerine istinaden programa dahil edilecek öğrencileri belirlemek amacıyla 3. sınıf öğrencilerine Öğrenci Belirleme Aracı (ÖBA) uygulanacaktır.

ÖĞRENCİ BELİRLEME ARACININ UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

1. Öğrenci Belirleme Aracı (ÖBA), 3. sınıf öğrenci sayısı; Öğretmen Yönergeleri Formları ise 3. sınıf şube sayısı kadar en geç 10 Ekim tarihinde okullara ulaştırılacaktır.

2. Uygulama 15 Ekim tarihinde okul idaresince belirlenecek saatte gerçekleştirilecektir.

3. Öğrenci Belirleme Aracı, tüm 3. sınıf öğrencilerine, o sınıfın kendi sınıf öğretmeni tarafından Öğretmen Yönergeleri Formuna uygun şekilde uygulanacaktır.

4. Öğrencilerin ÖBA cevapları uygulamanın gerçekleştiği tarih itibariyle 3 iş günü içerisinde (en geç tarihine kadar) e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü "İYEP Belirleme Aracı" ekranına, öğrencilerin kendi sınıf öğretmeni tarafından girilecektir.

5. Ayrışma hissine yol açılmaması için özel eğitim tanısı olan öğrencilere ÖBA'lar uygulanacak olup bu öğrenciler için e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülü "İYEP Belirleme Aracı" ekranına veri girişi yapılamayacaktır. (Özel eğitim tanısı olan öğrencilerin isimleri ÖBA veri girişi ekranında yer almamaktadır.) Bunun ile birlikte özel eğitim tanısı olup RAM raporunun yenilenmeyen öğrencilerin isimleri modülde görüneceği için varsa bu öğrenciler için gerekli kontroller yapılmalı, RAM raporları yenilenmelidir.

6. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince uygulama hakkında gerektiğinde okullara bilgi verilecektir.

7. Uygulama esnasında gizlilik sağlanarak okullara ulaştırılan formların kopya, fotoğraf ya da görüntüsü alınmayacak; okul dışına çıkarılmayacak, yetkilendirilmemiş kişilerle paylaşılmayacaktır.

8. İl MEBBİS Yöneticilerince e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülünün kullanımında herhangi sorun yaşanmaması için gerekli yetkilendirmeler yapılacaktır.

9. Yetkilendirme sonrasında sınıf öğretmenlerine okul idaresi tarafından e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinde TC kısıtlamasının yapılıp yapılmadığı uygulama öncesinde kontrol edilecektir.

Uygulama sonunda kullanılan ya da kullanılmayan tüm formlar okul idaresince bir yıl muhafaza edilecektir.

Öğrenci Belirleme Aracının uygulanmasında öğrenciler üzerinde sınav algısı oluşturacak açıklama veya davranışlardan kaçınılacaktır.

Uygulamanın sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için il, ilçe ve okul yöneticilerince gerekli tüm tedbirler alınacaktır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

İYEP ne zaman başlayacak ? İYEP öğretmen görevlendirme e-Okul

İYEP'in ne zaman başlayacağı, öğretim yılında görevlendirme için başvuracak öğretmenler tarafından araştırılmaya başlandı. İYEP, yılından itibaren sadece 3. sınıflara uygulanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığınca, ilkokulların 3'üncü sınıflarına devam eden İlkokullarda Yetiştirme Programı, Öğrencilerin Türkçe ve matematik derslerinde öğrencilerin kazanımlara ulaşmalarını sağlayan sistemdir. Peki İYEP ne zaman başlayacak ? İYEP öğretmen görevlendirme e-Okul görevlendirme takvimi

Milli Eğitim Bakanlığı, yılına dair İYEP uygulama takvimini paylaştı. İYEP ne zaman başlayacak ? İYEP'e öğrenci nasıl kaydedilir? İşte Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) matematik ve Türkçe derslerinden yeterli kazanımları edinemeyen öğrenciler için başlatılan İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) ile ilgili son gelişmeler

İYEP NE ZAMAN BAŞLAYACAK ?

Öğrenci Belirleme Aracı (ÖBA)'nın uygulanması Ekim arası, program ise 18 Ekim 'de başlayacak.

İYEP UYGULAMA TAKVİMİ

İlkokul 3 . sınıflarına devam eden, Türkçe ve matematik derslerinde İlkokullardaki yerleştirme programı üzerinden kazanım edinemeyen öğrenciler için bir gelişme programı olan İYEP takvimi MEB tarafından duyuruldu.

İşte İYEP uygulama takvimi

İYEP'E E-OKUL'DAN NASIL GİRİLİR?

e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'nde yer almaktadır. Öncelikle funduszeue.info alan adresi üzerinden "Kullanıcı Adı" ve "Şifre" alanlarını doldurarak sisteme giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda e-Okul Modülleri görülmektedir.

Ayrıca funduszeue.info adresinde de giriş yapılabilir.

İkokul-Ortaokul Kurum İşlemleri" sekmesine giriş yapıldığında ekranın sol alt bölümünde "İYEP İşlemleri Modülü" açılmaktadır.

Bu modülde İYEP Öğrenci Belirleme Aracı, İYEP Öğrenci İşlemleri, İYEP Devamsızlık İşlemleri ve İYEP Öğrenci Değerlendirme Aracı sekmeleri yer almaktadır.

ÖĞRENCİ BELİRLEME ARACI (ÖBA) VERİ GİRİŞİ

ÖBA, İYEP'e alınması gereken öğrencileri tespit etmek amacıyla İYEP İş Takviminde belirtilen tarihlerde 3. sınıf öğrencilerine uygulanan araçtır.

ÖBA öğrencilere uygulandıktan sonra öğrencinin kendi sınıf öğretmeni tarafından ÖYF'de yer alan puanlama anahtarına uygun olarak İYEP

Öğrenci Belirleme Aracı,, ekranına veri girişi işlemi gerçekleştirilir.

ÖBA Veri Giriş İşlemleri

* İYEP Modülü'ndeki İYEP Öğrenci Belirleme Aracı sekmesi açılır (Bkz. Resim-2).

* Gelen ekranda Sınıf/Şube ve Ders (Türkçe/Matematik) seçimi yapılır.

* "Listele" butonu tıklanır.

* Gelen öğrenci listesindeki her bir öğrenci için veri girişi yapılır ve kaydedilir.

İYEP KULLANIM REHBERİ İÇİN TIKLAYIN

İYEP NEDİR?

İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP), ilkokulların 3. sınıflarına devam eden, önceki eğitim - öğretim yılları içinde çeşitli nedenlerle Türkçe dersi öğretim programındaki temel beceriler ile matematik dersi öğretim programındaki öğrenme alanlarında yer alan ve İYEP kapsamında belirlenen kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen öğrencilerin eksik öğrenmelerinin giderilmesini, psikososyal alanda da desteklenmesini amaçlayan bir tedbir programıdır.

Öğrencilerin Türkçe ve matematik derslerinde İYEP kapsamında belirlenen kazanımlara ulaşmalarını sağlayacak etkinlikler ve öğrenme yaşantıları planlamak,

Öğrencilerin psikososyal açıdan desteklenmesini sağlamak, sonraki eğitim kademelerinde ortaya çıkması muhtemel uyum sorunlarını önlemek,

Akademik başarısızlıktan kaynaklanan devamsızlıkların önüne geçmek, programa dâhil edilen öğrencilerin beklenen öğrenme seviyesine ulaşmasına yardımcı olmak,

Sorun çözebilen, iletişime ve öğrenmeye açık, özgüven ve sorumluluk sahibi sağlıklı ve mutlu bireylerin yetişmesine imkân sağlamaktır.

İYEP'E KİMLER BAŞVURULABİLİR?

İlkokulların 3. sınıflarına devam edip özel eğitime ihtiyaç duymayan öğrencilerden;

Program kapsamında belirlenen kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen öğrenciler,

Sığınmacı, göçmen, göçer ve yarı göçer ailelerin çocukları,

Geçici koruma altındaki çocuklar,

Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları gibi dezavantajlı öğrenciler İYEP'in hedef kitlesini oluşturmaktadır.

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerleri açıklandı mı? MEB sözleşmeli öğretmen atama takvimi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası