2021 miraç kandili / Miraç Kandili ne zaman? İşte kandil ve Ramazan ayı tarihleri… – Sözcü

2021 Miraç Kandili

2021 miraç kandili

Bu sene Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek? 2021 Miraç Kandil tarihi ve Diyanet dini günler takvimi

MİRAÇ KANDİLİ'NİN ANLAMI VE ÖNEMİ

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğunda "Burak" adlı binekle seyahat etti.

MİRAÇ KANDİLİNDE NELER YAPILMALI?

Miraç Gecesi ve gündüzünü şöylece ihya etmeye çalışmalıyız:

1- Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak gerekir. Peygamber Efendimiz "Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb'in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur" buyurdu.

2- Salat ü selâm okumak.

3- Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz.

4- Namaz kılmak. Bu geceyi namaz kılarak ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Miraç gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret göstermelidir. Kaza namazı bulunan kimseler, bu namazlarını kaza etmeye çalışmalıdırlar. Ayrıca tesbih namazı da kılınabilir. Ancak üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bu gibi mübarek gecelerde nafile namaz yerine kaza namazı kılmaları daha yerinde olur. Bu sebeple kaza namazı olan kimseler bol bol kaza namazı kılmalı ve bu gece kılınacak bütün nafile namazları, kaza namazı olarak niyetlenmeli ve öylece kılmalıdırlar.

2021 Miraç kandili hangi gün? İşte kandil günleri

Miraç Kandili'ne sayılı günler kaldı. Bütün İslam camiası, Hz. Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği ve 5 vakit farz namazı müjdelediği bu gecenin yıl dönümünü heyecanla bekliyor. Miraç Kandili'nde birçok Müslüman oruç tutuyor, Kur'an - ı Kerim okuyor ve birçok farklı ibadet yapıyor.

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2021 kandil takvime göre Miraç Kandili 10 Mart 2021 gecesine denk gelmektedir. Hicri takvime göre ise Miraç hadisesi Receb ayının 27. gecesidir.

KANDİLLER NE ZAMAN?

Regaib Kandili : 18 Şubat 2021 - Receb ayının 6. gecesi

Miraç Kandili : 10 Mart 2021 - Receb ayının 26. gecesi

Berat Kandili : 27 Mart 2021 - Şaban ayının 14. gecesi

Kadir Gecesi : 8 Mayıs 2021 - Ramazan ayının 26. gecesi

Mevlit Kandili : 17 Ekim 2021 - Rebülevvel ayının 11. gecesi

MİRAÇ KANDİLİNDE NELER YAPILMALI?

Miraç Kandilinde yapılması makbul olan ibadetler vardır. Miraç Kandilinde:

  1. Kur'an - ı Kerim okunmalıdır.
  2. Hz. Muhammed'e salat - ü selamlar getirilmelidir.
  3. Miraç Kandili'nin gündüzünde oruç tutulmalıdır.
  4. Sadaka verilmelidir.
  5. Vefat etmiş yakınlarımızın kabirleri ziyaret edilmelidir.
  6. Miraç Kandili ile ilgili ayetler ve hadisler okunmalıdır.
  7. Kaza ve nafile namazlar kılınmalıdır.
  8. Bol bol dua edilmelidir.
  9. Küslükler son bulmalıdır.
  10. Diğer müslümanlar ile helalleşilmelidir.
  11. Tefekkürde bulunulmalıdır.
  12. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmelidir.
  13. Tövbe edilmelidir.
  14. Kimsesizler, öksüzler, yoksullar ve yetimler ziyaret edilmelidir.
  15. Bol bol zikir çekilmelidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Miraç Kandili 2021

MİRAÇ GECESİ OLANLAR

Mucizevi yolculuk Miraç, iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk olarak Hz. Muhammed (SAV), Mekke (Kabe)’den Kudüs (Mescid-i Aksa)’e gitti ve daha sonra Allah tarafından semaya yükseltildi.

Gece, Hz. Muhammed (SAV)’ten önce tüm Meleklerin lideri Cebrail (AS)’in ortaya çıkması ile başlamıştır. Daha sonra Cebrail (AS), Hz. Muhammed (SAV)’i Mescid-i Haram (Kâbe)’dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürmüştür. Hz. Muhammed (SAV)’in yolculuğunun bu kısmı Kur'an'da belirtilmiştir: 

“Kulu Muhammed'i geceleyin, Mescid-i Haram'dan kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için etrafını mübarek kıldığımız Mescid- i Aksâ'ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz ki her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla gören O'dur.” (Al-Isra Suresi 17:1)

Gecenin ortasında yapılan bu yolculuk için kullanılan ulaşım aracı, Allah tarafından Cennetten gönderilen ve Burak olarak adlandırılan ata benzer bir hayvandı. Cennetten gelen Burak ile Hz. Muhammed (SAV), bir saniye içinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya ulaştı. Mescid-i Aksa'ya ulaşırken Hz. Muhammed (SAV), kendisinden önce gelen tüm diğer peygamberlerin orada bulunduğunu fark etti. İbrahim (AS), İsa (AS) ve Musa (AS) dahil olmak üzere tüm peygamberler oradaydı. Burada Hz. Muhammed (SAV), tüm peygamberlere iki rekât namaz kıldırdı.

Daha sonra Hz. Muhammed (SAV)’e iki bardak getirildi. Bir bardak şarap ve diğer bardak ise süt ile doluydu. O (SAV), bardaklara baktı ve sütü seçti. Cebrail (AS), O (SAV)’na şöyle dedi:

Seni fıtrata irşad eden Allah’a hamd olsun. Eğer şarabı alsaydın ümmetin azmıştı.” (Nesai: 5657)

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır