3 sınıf hayat bilgisi yerel yönetimler / 3.Sınıf Hayat Bilgisi Rafadan Tayfalı Yönetim Birimleri Konu Özeti | Meb Ders

3 Sınıf Hayat Bilgisi Yerel Yönetimler

3 sınıf hayat bilgisi yerel yönetimler

3. Sınıf Hayat Bilgisi Y&#;netim Birimleri konu anlatımı

Haberin Devamı

Yönetim Birimleri Nedir?

 Muhtarlık, belediye, kaymakamlık ve valilik gibi yönetim birimleri bulunmaktadır. Her yönetici farklı büyüklükteki bölgeyi yönetir. Böylece aşamalı olarak gerçekleşen yönetim sayesinde ülke çok daha rahat ve iyi yönetilebilir. İl, ilçe, mahalle, köy yönetim birimleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yönetim birimi farklı bir yönetici ile yönetilir.

Yönetim Birimleri Ve Yöneticiler Nelerdir?

Vali

 İlleri yöneten kişilere vali adı verilir. Valiler seçimle iş başına gelen yöneticiler değildir. Valinin atama yoluyla, devlet tarafından bölgeye gönderilir. Devlet tarafından gönderilen bir yönetici olduğu için devletin ilde bulunan temsilcisi olarak görev yapar. İlde; eğitim, ulaşım, sağlık gibi devlet işleri vali tarafından yürütülür. Yine ilde huzur ve güvenliğin sağlanması için tedbirler vali tarafından alınır.

Kaymakam

 Kaymakam ilçeleri yöneten kişiye verilen isimdir. Kaymakamlarda, valiler gibi seçimle iş başına gelmez devlet tarafından gönderilir. Kaymakam görevlerini ilde bulunan valiliğe bağlı olarak yapar. Kaymakam ilçe içerisinde halkın can ve mal güvenliğini sağlama konusunda görevlidir. Yine ilçenin gelişip kalkmasından sorumlu olan kişi de kaymakamdır.

Belediye Başkanları

 Belediye başkanları seçimle iş başına gelen yerel yöneticilerdir. İl ve ilçede halkın ihtiyaçları belediye başkanlığı tarafından giderilmeye çalışılır. Genel olarak temizlik, yol, su gibi halkın ihtiyacı olan durumları çözüm belediye başkanlığı tarafından bulunur. Seçimle iş başına gelen belediye başkanı belirli süre görev yapar ve tekrar seçim olduğunda seçmenler tarafından seçilirse tekrar belediye başkanı görevine devam eder.

Muhtar

Haberin Devamı

 Mahalle ve köylerin yöneticisi muhtardır. Muhtarlar seçimle iş başına gelen yöneticilerdir. Muhtarlar köy ve mahallenin sorunlarını belirleyerek bu sorunların çözümü için çalışmalar yürütür. Muhtarlar da belediye başkanları gibi seçimle iş başına gelir ve belli bir süre mahalle ya da köyde yöneticilik görevinde bulunur. Bir daha ki seçim döneminde tekrar yönetici olarak seçilmesi mümkündür.

Türkiye Cumhuriyeti Yönetim Biçimi

 Devletimizin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Türkiye cumhuriyeti devleti; cumhuriyet yönetim şekli ile yönetilir. Cumhuriyet yönetim şekline 29 Ekim tarihinde geçilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'tür.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Yönetiminin Özellikleri

 Cumhuriyet yönetiminde yöneticiler halk tarafından seçilir. Seçimler aracılığıyla halk yöneticilerin seçerek belli bir süre yöneticilere kendini yönetme hakkı verir. Belirlenen süre dolduğunda tekrar seçim yapılır. Türkiye cumhuriyeti devleti 81 ilden oluşan bir ülkedir. Ülkemizin başkenti yani ülkemizin yönetildiği yer Ankara'dır.

İlkokul 3. sınıf, Hayat Bilgisi dersi, 5. Ünite Ülkemizde Hayat Ünitesi, Yönetim Birimleri konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.

YÖNETİM BİRİMLERİ

BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Yönetim birimleri nerelerdir?
→ Vali ve kaymakamın görevleri nelerdir?
→ Muhtar ve belediye başkanının görevleri nelerdir?

Nasıl ki ülkemizi cumhurbaşkanı yönetmektedir. Mahallemizi ve köyümüzü muhtar, ilçemizi kaymakam ve belediye başkanı, ilimizi vali ve belediye başkanı yönetmektedir.

Yerel Yöneticiler

Mahalle veya köy, ilçe ve ilimizin yönetimine yerel yönetimler diyoruz. Yerel yöneticilerden muhtar ve belediye başkanları seçimle iş başına gelirken, kaymakam ve valileri bakanlar kurulu atamaktadır.

Vali ve Kaymakamlar

Ülkemizde illeri valiler yönetir. Valiler kanunların uygulanmasını sağlar. İlin güvenliğinden vali sorumludur. Bir ilin en yetkili yöneticisi vali, ilçeninki ise kaymakamdır. İlçeyi kaymakam yönetir. Kaymakam ilçede hükûmeti temsil eder.

Belediyecilik işleri

Belediye Başkanları

Belediye başkanları şehirlerin belediyecilik işlerini yönetir. İl, ilçe vb. yerleşim yerlerinde yaşayan insanlara su, yol, aydınlatma, temizlik ve esnaf denetimi gibi hizmetler veren teşkilata belediye denir. Belediyeleri, belediye başkanları yönetir.

Köyler ve mahalleler, yönetim bakımından ilçeye bağlıdır. Köy ve mahalleyi muhtar yönetir. Muhtarlar, köy veya mahallenin sorunlarını belirler. Bu sorunları çözüme kavuşturur.

Sınıfımızla yapacağımız bir yerel yönetimler gezisiyle bu birimleri daha yakından tanıma fırsatını bulabiliriz.

Yönetim Birimleri Tablosu

Yöneticiler
Görev Yeri
Göreve Gelme
Görevleri
Vali
İl
Atama
Eğitim, sağlık, güvenlik vb.
Kaymakam
İlçe
Atama
Eğitim, sağlık, güvenlik vb.
Belediye Başkanı
İl / İlçe
Seçimle
Yol, su, temizlik vb.
Muhtar
Mahalle / Köy
Seçimle
Sorunları çözme

3. sınıf Yönetim Birimleri konusunu pekiştirelim.

Kategoriler 3. Sınıf Hayat Bilgisi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası