albay muhsin kutsi barış / Darbe sanığından tanıdık savunma: FETÖ'cü değilim, kandırıldım

Albay Muhsin Kutsi Barış

albay muhsin kutsi barış

sanığın yargılandığı FETÖ'nün Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı davasında karar!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış, Muhammet Tanju Poshor ve darbe bildirisini okutan eski yarbay Ümit Gençer'in de aralarında bulunduğu sanığın yargılandığı davada bugün karar açıklandı.

POSHOR'A AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET!

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin görülen davada Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişiminde Kosova'dan darbe için gelerek, TRT binasını işgal edip sözde darbe bildirisinin okunmasını sağlayan eski Albay Muhammet Tanju Poshor'a Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Ceza verildi.

15 Temmuz'da eski başyaver Ali Yazıcı ile Ankara'dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bulunduğu Marmaris'e gitmek için yola çıktığı belirtilen eski yarbay Emin Güven'e , 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezası ile 'Cumhurbaşkanına suikaste yardım' suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

FEDAKAR AKÇA'YA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Muhafız Alayı'ndan Genelkurmay Karargahı'na baskına giden ekibin başındaki eski binbaşı Fedakar Akça, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

ESKİ MUHAFIZ ALAYI KOMUTANI MUHSİN KUTSİ BARIŞ'A 30 YIL HAPİS!

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki darbe faaliyetlerine ilişkin davanın kritik isimlerinden biri olan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı kurmay albay Muhsin Kutsi Barış'a 30 yıl hapis cezası verildi.

TRT işgalini yöneten eski kurmay Albay Poshor ile TRT'de darbe bildirisini okutturan eski kurmay Yarbay Ümit Gençer ve dönemin alay komutanı eski kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış hakkında bin yıl hapis cezası istenmişti.

Ankara Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülecek davada mahkeme heyeti 'ü tutuklu, 11'i firari sanık hakkında kararı açıklayacak. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin davanın ilk duruşması 10 Ekim 'de başlamıştı. 'de açıklanan esas hakkındaki mütalaada, cumhuriyet savcısı 90 sanık hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan birer kez, eski Albay Muhammet Tanju Poshor ile eski Yarbay Emin Güven için aynı zamanda 'Cumhurbaşkanına suikast' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etmişti.

BİN 'ŞER YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ

Cumhuriyet savcısının açıkladığı mütalaada, sanıklardan 'ü hakkında, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım' suçundan 20'şer yıla, 9 sanık hakkında ise 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemişti. TRT işgalini yöneten eski kurmay Albay Poshor ile TRT'de darbe bildirisini okutturan eski kurmay Yarbay Ümit Gençer'in aynı zamanda, 65 TRT çalışanına yönelik 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 10 kişiye yönelik 'Kasten yaralama' ve 'Kurumda meydana gelen zararlara ilişkin mala zarar verme' suçlarından da toplam bin 'şer yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Genelkurmay çatı davasında kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan dönemin alay komutanı eski kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da alayın işlediği suçların hepsinden sorumlu olduğu gerekçesiyle yine bin yıla kadar hapsi istenirken Cumhuriyet Savcısı, çoğu er sanık hakkında ise beraat talebinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı darbe girişimi davasında yeni gelişme: Gerekçeli karar açıklandı

Ankara Ağır Ceza Mahkemesince, 7 Nisan 'de hüküm verilen davanın sanık hakkındaki gerekçeli kararı taraflara tebliğ edildi. Mahkeme Başkanı Murat İlhan, üye hakimler Cengiz Aydıner ve Şaban Oğuz Canbolat'ın imzasının yer aldığı 4 bin sayfadan oluşan gerekçeli kararda, 15 Temmuz 'da gerçekleştirilen darbe teşebbüsüne Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı personelinin büyük bir kısmının iştirak ettiği, alayda görevli askerlerin darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyetlerini eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın emir ve talimatlarıyla bizzat yönlendirdiği belirtildi.

"MUHAFIZ ALAYI AYAĞINDAKİ PLANLAMA TÜM ÜLKE GENELİNDEKİ DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN PLANLAMASI"

Barış'ın 15 Temmuz öncesinde değişik askeri karargahlarda ve kurumlarda görevli üst rütbeli personelle alayda darbe planlamasına yönelik toplantılar yaptığının tespit edildiği, bu görüşmelerini gizlemek amacıyla da gelen kişilerin kaydının nizamiyelerde tutulmaması emrini verdiği belirtilen gerekçeli karada, bu toplantılara darbe bildirisini TRT'de zorla okutan eski Yarbay Ümit Gençer ve TRT binasına yönelik işgali yöneten eski Albay Muhammet Tanju Poshor'un da katıldığının belirlendiği kaydedildi.

Gerekçeli kararda, "Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda 15 Temmuz öncesinde yapılan söz konusu gizli toplantılara katılan kişilerin konumu ve rütbeleri dikkate alındığında, bu toplantılarda darbe teşebbüsünün Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ayağındaki planlamanın ötesinde tüm ülke genelindeki darbe teşebbüsüne ilişkin planlamanın yapıldığı anlaşılmaktadır." tespitine yer verildi.

Barış'ın, alay karargahında görevli rütbeli personelle de 15 Temmuz öncesinde son bir haftaya yoğunlaşan toplantılar, yüz yüze ve telefon görüşmeleri yaparak Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayının darbe teşebbüsündeki konumunu belirlediği, gerekli planlamaları yaptığı ve bu planlamalar dahilinde 15 Temmuz darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyetlerin tamamını "Pars" kod adıyla isimlendirdiği vurgulandı.

"Pars darbe planı" çerçevesinde alayda mevcut birliklerden kaç subay, astsubay, uzman erbaş, erbaş ve erin darbeye iştirak edeceğine ilişkin sayısal bilgilerin yer aldığı çizelge hazırlandığı belirtilen gerekçede, "Toplam 13 ayrı grup halinde hareket edecek olan darbeci askerlerin isimleri, rütbeleri, birliğe intikal sağlayacak araç sahibinin asil veya yedek olup olmadığı, her birinin adres ve telefon numaraları ile adreslerinin bulunduğu mevki bilgilerinin yer aldığı tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

"TATBİKATA GİDİYORDUK" SAVUNMASI ÇÖKTÜ

15 Temmuz darbe teşebbüsüne iştirak eden sanıkların savunmalarında, olay günü kendilerinin alarm eğitimi ve tatbikata katıldıklarını düşünerek hareket ettiklerini, darbe yapıldığını anlamadıklarını söyledikleri hatırlatılan gerekçeli kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Dosya kapsamında ayrıntıları tespit edildiği üzere olay gecesi WhatsApp grupları üzerinden kışlaya çağrılan subay, astsubay, uzman çavuş, erbaş ve erlerden oluşan personelin tamamına birkaç şarjör içerisinde mühimmat dağıtılmıştır. Bu mühimmatı alan personel atış alanları dışında meskun mahal içerisinde yer alan başka birliklere veya başka kamu kurumlarına gitmişlerdir. Bilirkişi raporuna göre, tüm profesyonel personelin rutin bir alarm ya da tatbikatta mühimmat dağıtılarak meskun mahale çıkılmasının mümkün olmadığını bilmesi gerekmektedir.

Olay gecesi alarm verildiği, önceden oluşturulan WhatsApp grupları üzerinden personele duyurulmuştur. Oysa bilirkişi raporuna göre, bu şekilde bir sivil haberleşme vasıtasının rutin alarm veya tatbikatta kullanılması mümkün değildir. Olay gecesi Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayından bir kısım personel Genelkurmay Karargahına, bir kısım personel ise TRT binasına resmi araçlarla intikal etmiştir. Bu intikal sırasında meskun mahalde hiçbir emniyet ve kontrol tedbiri alınmadan sivil trafiğe açık yollardan geçilerek asfalt yollara, alt ve üstyapı tesislerine, sivil araçlara zarar vermişlerdir. Bilirkişi raporunda, alarm eğitimlerinde personelin araçlarla kışla dışına intikal etmesi ancak birkaç ay önceden yapılan hazırlıklar neticesinde mümkün olduğu, ayrıca bu faaliyetin önceden herkes tarafından bilinmesi gerektiği, meskun mahalde gerekli emniyet ve kontrol tedbirleri alınmadan sivil trafiğe açık yollarda gelişigüzel intikal ederek, asfalt yollara, alt ve üstyapı tesislerine, en önemlisi sivil araçlara zarar vererek tatbikat icra edilemeyeceği bildirilmiştir."

Gerekçede, darbe teşebbüsüne katılan sanıkların kışladan çıkış emrini başlangıçta hiçbir şekilde sorgulamadan yerine getirdikleri, gecenin ilerleyen saatlerinde ve ertesi gün teşebbüsün başarısız olacağını anladıkları anda emirleri geçmişe dönük sorgulamalarının sanıkların hukuki statülerini olumlu olarak etkilemesinin mümkün olmadığının altı çizildi.

HÜKÜM 

Gerekçeli karara göre, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda kalan sanıktan 6'sı, "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım"dan 6 yıl 3'er ay ile 15 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. Alayda kalan aralarında erlerin de bulunduğu sanık beraat etti.

Genelkurmay Başkanlığına baskın için alaydan ayrılan sanıktan eski binbaşılar Fedakar Akça ve Halil Çınar, "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Hüseyin Turan ise aynı suçtan müebbet hapis cezası aldı. Bu grupta yer alan 27 sanık, "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım" suçundan 13 yıl 4'er ay ile 15 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası aldı. Tamamı er 77 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin hüküm kuruldu. 10 sanık beraat etti.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarına giden sanıktan eski binbaşı Osman Koltarla'ya "anayasal düzeni ihlal" suçundan müebbet, 3 sanığa "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım"dan 16 yıl 8'er ay, 13 sanığa ise aynı suçtan 15 yıl hapis cezası verildi. Bu gruptaki tamamı uzman çavuş 81 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı. 5 sanık beraat etti.

TRT BASKININA GİDENLER

TRT kampüsüne baskına giden sanıktan eski albay Muhammet Tanju Poshor, eski yarbaylar Ümit Gençer ve Ekrem Işık ile eski binbaşı Anıl Aktaş, "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Biri yüzbaşı 14 sanık aynı suçtan müebbet, 46 sanık ise "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım" suçundan 15'er yıl ile 16 yıl 8'er ay arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. Bu grupta yer alan 2'si uzman çavuş 71'i er 73 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı yönünde hüküm kuruldu. 4 sanık beraat aldı.

"Cumhurbaşkanına suikast" suçundan yargılanan eski albay Muhammet Tanju Poshor'a, bu suçtan ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, eski yarbay Emin Güver ise "cumhurbaşkanına suikast suçuna yardım"dan 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı.

Genelkurmay çatı davasında "anayasal düzeni ihlal" suçundan kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı kurmay albay Muhsin Kutsi Barış, bu davada "kişiyi hürriyetini yoksun kılma" ve 5 kişiye yönelik "yaralama" suçlarından 61 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

(AA)

Darbe sanığından tanıdık savunma: FETÖ'cü değilim, kandırıldım

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin açılan davada savunma yapan eski Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış, darbe girişiminin kim tarafından yapıldığının sorulması üzerine, "Bu darbeyi kimin yaptığını ben sizden daha çok merak ediyorum. Ben mağdur durumdayım. Bir kumpasa kurban gittim" dedi. Barış'ın "Bu hukuk sistemi nasıl çalışıyor anlamıyorum" sözlerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Askeri sistemden daha iyi çalışıyor, sizin durumu görünce" cevabını verdi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde “Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu sanık hakkında açılan davada, savunmasını yapan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış, suçlamaları kabul etmeyerek kendisinin de kumpas mağduru olduğunu ileri sürdü. Sanık Barış, Mahkeme başkanının "Kim sizi mağdur etti, bu darbeyi kim yaptı" sorusunu, "Ben sizden daha çok merak ediyorum" diye cevap verdi.

TRT'DE DARBE BİLDİRİSİ OKUNACAĞINI BİLMİYORDUM

Ankara Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, Genelkurmay Başkanlığı ile TRT'nin ele geçirilmesini planladığı iddia edilen 38 kişilik sözde 'Yurtta Sulh Konseyi'nde adı bulunan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış savunmasını yaptı. İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen sanık Muhsin Kutsi Barış, darbe gecesi aldığı mesaj emrinde, büyük bir terörist saldırısı olduğunu ve mesajın emir komuta zinciri içinde bulunduğunu düşündüğünü söyledi.

 BEN DARBECİ DEĞİLİM, İRADESİ SAKATLANMIŞ BİR KİŞİYİM

 Sözlerine darbeci olmadığını tekrarlayarak devam eden Sanık Kutsi Barış, "Ben darbeci değilim, bunun yanında iradesi sakatlanmış bir kişiyim. Ben önemli bir birliğin komutanıydım. Birincisi ben bu emirleri aldığımda emir komuta içinde yapıldığını düşünüyordum. İkincisi bu terörist tehdide karşı benim hareket etmem isteniyor. Altından Cemil Turhan ve Mehmet Partigöç'ün imzası olan bildiri resmi kanallardan, Genelkurmaydan geliyor. Başlangıçta bu mesajlara direk işlem yapmadım ve teyit almaya çalıştım. Birinci sicil amirim olan Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'e ulaşmaya çalıştım. Güler'e ulaşamayınca telefonu açan Albaydan teyit alıyorum" dedi.

MAHKEME BAŞKANI İLE SANIK ARASINDA İLGİNÇ DİYALOG

 İfadesinden ardından Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanığa sorular yöneltti. Üzerinden çıkan 1 Dolar sorulan sanık Kutsi Barış, "Bunu kabul etmediğimi daha öncesi ifademde de söylemiştim. Bilirkişi incelemesi istedim ancak yapılmıyor. Hukuk sistemi nasıl çalışıyor, anlamakta zorlanıyorum" diye cevap verdi.

 Be cevaba tepki gösteren Mahkeme Başkanı, "Valla askeri sistemden daha iyi çalışıyor, sizin durumuzu görünce" diye karşılık verdi.

 BU DARBEYİ KİM YAPTI?

 Savunmasında kendisinin de mağdur edildiğini söyleyen sanığa Mahkeme Başkanı, "Peki bu darbeyi kim yaptı? Sizi mağdur edenler kimler, şikayetçi misiniz?" sorusunu yöneltti. Sanık soruyu, "Ben sizden daha çok bu darbeyi kimin yaptığını merak ediyorum. Ben kumpas mağduruyum" dedi.

"EMİR KOMUTA OLUNCA SUÇ OLMUYOR MU?"

 Sanık ayrıca, "Emir komuta olunca darbe suç olmuyor mu?" sorusunu, "Biz askeriz buna göre yetiştirilmişiz. Biz emirlere göre hareket ederiz" dedi.

 Sanık birçok soruya da "Ben de birçok olaya bu davalarda vakıf oluyorum" cevabını verdi.

 "BÜTÜN PERSONELİMİN SORUMLULUĞUNU ALMAYA HAZIRIM"

Barış, "Ben bütün personelimin sorumluluğunu almaya hazırım. Benim personelim benim emrimi yerine getirdiği için maalesef istemeden bu işe girdiler" dedi.

 

 


GENELKURMAY BAŞKANLIĞINA BASKINA GİDENLER
Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda kalan sanıktan 6'sı, "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım"dan 6 yıl 3'er ay ile 15 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. Alayda kalan aralarında erlerin de bulunduğu sanık beraat etti.

Genelkurmay Başkanlığına baskın için Alay'dan ayrılan sanıktan eski binbaşılar Fedakar Akça ve Halil Çınar, "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Hüseyin Turan ise aynı suçtan müebbet hapis cezası aldı. Bu grupta yer alan 27 sanık, "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım" suçundan 13 yıl 4'er ay ile 15 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası aldı. Tamamı er 77 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin hüküm kuruldu. 10 sanık beraat etti.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarına giden sanıktan eski binbaşı Osman Koltarla'ya "anayasal düzeni ihlal" suçundan müebbet, 3 sanığa "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım"dan 16 yıl 8'er ay, 13 sanığa ise aynı suçtan 15 yıl hapis cezası verildi. Bu gruptaki tamamı uzman çavuş 81 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı. 5 sanık beraat etti.

TRT BASKININA GİDENLER
TRT kampüsüne baskına giden sanıktan eski albay Muhammet Tanju Poshor, eski yarbaylar Ümit Gençer ve Ekrem Işık ile eski binbaşı Anıl Aktaş, "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Biri yüzbaşı 14 sanık aynı suçtan müebbet, 46 sanık ise "anayasal düzeni ihlal suçuna yardım" suçundan 15'er yıl ile 16 yıl 8'er ay arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. Bu grupta yer alan 2'si uzman çavuş 71'i er 73 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı yönünde hüküm kuruldu. 4 sanık beraat aldı.

"Cumhurbaşkanına suikast" suçundan yargılanan eski albay Muhammet Tanju Poshor'a, bu suçtan ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, eski yarbay Emin Güver ise "cumhurbaşkanına suikast suçuna yardım"dan 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı.

Genelkurmay çatı davasında "anayasal düzeni ihlal" suçundan kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı kurmay albay Muhsin Kutsi Barış, bu davada "kişiyi hürriyetini yoksun kılma" ve 5 kişiye yönelik "yaralama" suçlarından 61 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Son dakika haberi: Başkan Erdoğan'dan 'darbe' imalı bildiri tepkisi: Merkezinde CHP var

ARKADAŞINA GÖNDER

SON DAKİKA: FETÖ’cü darbeciler için hesap günü! Karar açıklandı

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası