göze perde inmesi neden olur / Ani görme kaybını ciddiye alın - Acıbadem Hayat

Göze Perde Inmesi Neden Olur

göze perde inmesi neden olur

Göze Perde İnmesi Olarak Bilinen Hastalık Katarakt Nedir, Kimlerde Görülür?

Haberler

Onedio Özel

Göze Perde İnmesi Olarak Bilinen Hastalık Katarakt Nedir, Kimlerde Görülür?

Katarakt, genellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen sağlık sorunlarından bir tanesidir. Bunun yanı sıra doğumdan sonra her yaşta görülme ihtimali vardır. Göz içinde, göze gelen ışığı yansıtan şeffaf bir lens bulunur. Bu lens, ışığı kırarak görme işlevinin yerine getirilmesini olanaklı hale getirir. Fakat çeşitli nedenlerden ötürü, gözdeki lens şeffaflığını yitirebilir. Bu durum, lensin çok daha koyu ve sisli bir hal almasına neden olur. Lensin şeffaflığını kaybetmesiyle meydana gelen katarakt, kişinin net görüşünü kaybetmesine sebebiyet verebilir. Peki Göze Perde İnmesi olarak bilinen hastalık kimlerde görülür? Genç yaşta meydana gelmesinin nedenleri nelerdir?

Genç Yaşta Katarak Neden Olur?

Genç Yaşta Katarak Neden Olur?

Katarakt Hastalığı Kimlerde Görülür?

Katarakt Hastalığı Kimlerde Görülür?

Kataraktın Görülme Nedenleri

Kataraktın Görülme Nedenleri

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Katarakt, gözün renkli kısmı olan iris dokusunun arkasında olan doğal lensin saydamlığını yitirerek görmeye engel olmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır. Halk arasında “göze perde inmesi” olarak da tanımlanabilmektedir.

Katarakt, görme kalitesinde azalma ve renklerde soluklaşma gibi şikayetlerle ortaya çıkar ve kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkiler.

Katarakt Kimlerde Görülür?

-Çoğunlukla ileri yaşlarda görülmekle birlikte

-Yenidoğan bebeklerde doğumsal

-Çocuklarda ve gençlerde gelişimsel veya ailesel katarakt

-Diyabet hastalarında yüksek kan şekerine bağlı

-Uzun süreli kortizonlu ilaç kullanan hastalarda

-Göze gelen travmalar sonrasında da görülebilir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

-Görmede yavaş yavaş azalma

-Görüntüde ve renklerde soluklaşma

-Gece görüşte bozulma

-Okuma zorluğu

-Gözlük numaralarında sık değişme

-Işıklarda dağılma

-Çift görme

-Yakın görmede düzelme. Bazı katarakt tiplerinde hasta yakını daha iyi görmeye başlar. Fakat bu iyi görüş geçicidir ve katarakt sertleşmeye devam ettikçe yakın görüş de bozulur.

Teşhis için detaylı bir göz muayenesi gerekir. Muayene sırasında görme keskinliği ölçülür ve göz bebeği damla ile genişletilerek doğal lens incelenir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Kataraktın tek tedavisi cerrahidir, ilaçla veya gözlükle tedavi edilemez. Günümüzde katarakt ameliyatı, &#;Fakoemülsifikasyon&#; denen teknikle yapılmaktadır.

Katarakt Ameliyatı Çeşitleri ve Yöntemleri

Katarakt ameliyatında &#;Fakoemülsifikasyon (FAKO)&#; dediğimiz yöntemi kullanıyoruz. Bu yöntemde ultrason enerjisi ile kataraktlı mercek parçalanır.

Günümüzde femtosaniye lazer, FAKO tekniğiyle birlikte kullanılabilir. O zaman bu işleme &#;Femto – FAKO&#; adı verilir.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Ameliyat, göze uyuşturucu damla ile yapılır. Ameliyat yaklaşık dakika sürer.

Önce giriş kesileri gerçekleştirilir. Daha sonra kataraktlı mercek FAKO cihazı ile parçalanarak temizlenir ve göz içine yapay mercek yerleştirilir. Eğer işlem sırasında femtosaniye lazer kullanılacaksa, göze giriş kesileri ve lensin parçalara ayrılması aşamaları femtosaniye lazer ile yapılır.

Katarakt Ameliyatının Riskleri Var Mıdır?

Ameliyat sırasında kataraktlı merceğin kapsülünün delinmesi ve katarakt parçalarının göz içine düşmesi gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu takdirde aynı seansta veya 2. bir seansta bu parçaların temizlenmesi gerekebilir.

Ameliyat sonrasında ise gözün mikrop kapması (endoftalmi), retina dekolmanı (sinir tabakasında ayrışma), kornea ödemi ( şeffaf tabakanın şişmesi ), görme merkezinin ödemlenmesi gibi komplikasyonlar gelişebilir.

Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Etmeli?

Ameliyat öncesinde her zaman kullandığınız ilaç ve göz damlalarınızı kullanmaya devam ediniz. Ancak bu konuda göz doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Ameliyatın ertesi günü göz kontrolünüz yapılır. Bir ay boyunca kullanacağınız göz damlalarınız, göz doktorunuz tarafından size tarif edilir. Ameliyattan 1 ay sonra ise gözlük muayeneniz gerçekleştirilir.

-Ameliyat sonrası reçete edilen göz damlalarını düzenli kullanılmalıdır.

-Damla damlatmadan önce eller yıkanmalıdır.

-İlk 1 hafta boyunca gözler ovuşturulmamalıdır.

-Saçlar yıkanırken saçlardan akan kirli ve köpüklü su göze değmemelidir.

-İlk 1 hafta ağır kaldırılmamalıdır.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Görmede Tam İyileşme Mümkün Müdür?

Ameliyattan sonra gözün diğer bölümleri sağlıklıysa, tam görme beklenir. Tam görme gözlüklü veya gözlüksüz sağlanabilir.

Göz içine uzak-yakın bir arada mercek takıldıysa, gözlük kullanmanıza genelde gerek kalmaz. Ancak göz içine uzak merceği takıldıysa, yakın (okuma) için gözlük takmanız gerekir.

Göze hangi tip mercek takılırsa takılsın, göz derecesinin % sıfır olacağının garantisi yoktur.

Görme kaybının nedenleri nedir?

Görme kayıplarının en sık nedeni gözle ilgili nedenlerdir. Bu durumda göz hekimleri gerekli incelemeleri ve tedavileri gerçekleştirmektedir. Buna karşın görme kayıplarının tek nedeni göz hastalıkları değildir. Nadir olmayarak nörolojik hastalıklarda da görme kayıpları ve bulanık görme yakınması ortaya çıkabilmektedir.

Görme kayıplarının nörolojik nedenleri nedir?

Birçok nörolojik hastalıkta görme ile ilgili yakınmalar ortaya çıkabilmektedir. Bunlar arasında optik nörit (göz sinir iltihabı), göz siniri damarının tıkanması, göz siniri tümörleri, hipofiz bezi tümörleri, beyin damar tıkanıklıkları ve genetik hastalıklar gibi nedenler vardır. Oldukça farklı nörolojik hastalıkların benzer yakınmalar oluşturması nedeni ile bulanık görme yakınması olan hastaların ayrıntılı bir nörolojik değerlendirmeden geçmeleri gerekebilmektedir.

Hipofiz bezi tümörleri nasıl görme kaybı yapar?

Hipofiz bezi göz sinirlerinin birleşim yeri olan optik kiazma adı verilen bölgenin hemen üzerinde bulunur. Bu nedene hipofiz tümörleri optik kiazmaya basarak çaprazlaşan göz sinirlerinin iletimini bozar. Bu durum hastaların özellikle iki yanlı dış kadranı görmesinde sıkıntılara (bitemporal hemianopsi) neden olur.

Optik nöritte (Göz sinir iltihabı, optik nevrit) nasıl yakınmalar oluşur?

Göz sinir iltihabı genellikle genç kadınları etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Bu durum tek başına ortaya çıkabileceği gibi multipl skleroz (MS) ve nöromiyelitis optika (NMO) gibi hastalıkların belirtisi olarak da izlenebilir. Hastalarda en sık izlenen bulgu birkaç gün süren ve göz hareketleri ile ortaya çıkan ağrıyı takiben giderek artan bulanık görme yakınmasının olmasıdır. Görme bozukluğu sıklıkla görme alanının özellikle orta kısmını tutan ve santral skotom ismi verilen görme kaybı şeklindedir. Optik nöritte altta yatan neden otoimmün hastalıklar ise yüksek doz kortizon tedavisi verilir. Bu tedavi altında da hastaların çoğunda tama yakın düzelme izlenmesine karşın bir kısım hastada düzelme tam olmayabilir.

Beyin damar tıkanıklıklarında görme kaybı nasıl oluşur?

Görme korteksi oksipital lob içerisindedir. Bu bölge beynin arkasında yer alır. Burayı kanlandıran arka serebral arter isimli damarın tıkanıklığı ile oluşan enfarktlarda ani gelişen görme alanı kayıpları oluşur. Bu hastalarda izlenen görme alanı kayıpları tıkanan damarın diğer tarafında gerçekleşir. Örneğin sağ arka serebral arter tıkanıklığı olan hastalar her iki gözü ile sol tarafı iyi göremezler. Hastalar görme kaybına yönelik değil, tıkanan damarın tıkanma nedenine göre tedavi edilirler.

Göz siniri damarı tıkanırsa ne olur?

Göz sinirinin de damarları vardır. Bu damarlar başta diyabet gibi küçük damarları etkileyen hastalıklarda tıkabilmektedir. Bunun dışında bazı iltihabi sistemik hastalıklarda da göz siniri damarları tıkanabilir. Bunlar içinde en önemli yeri tutan hastalık temporal arterittir. Temporal arterit özellikle ileri yaş kadın hastalarda izlenen, öncesinde sıklıkla yaygın ağrılar, çene hareketleri ile ortaya çıkan çiğneme kaslarındaki ağrılar, tek taraflı zonklayıcı baş ağrıları ile başlayıp ani şekilde görme kayıplarına neden olabilmektedir.

Temporal arteritte damarlarda izlenen iltihap damarların tıkanmasına neden olmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bu iltihabı tetikleyen faktörlerin başında varisella (Su çiçeği) virüsünün olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkmıştır. Her ne nedenle ortaya çıkarsa çıksın temporal arteritin tedavisinde, görme kaybının gelişmesini engellemek için kortizon tedavisi uygulanmalıdır.

Beyin tümörleri görme bozuklukları oluşturur mu?

Beynin birçok yerindeki tümörler görme kaybı yapabilir. Bunun mekanizması her ne kadar tümörün oluşturduğu kitle etkisi ile görme sinirlerine bası şeklinde olsa da, görme yollarında olmayan tümörler de bulanık görme ortaya çıkarabilir. Bu durum tümörün yarattığı kafa içi basıncının artması ve görme sinirlerine indirekt olarak olumsuz yönde etkilemesi ile olmaktadır. Hipofiz bezi tümörlerinin yanı sıra göz siniri tümörlerinde ve oksipital lobda yerleşen tümörlerde de görme kayıpları izlenebilmektedir.

Kafa içi basıncının artması bulanık görme yapar mı?

Kafa içi basıncının artması ile görme siniri üzerine bası gerçekleşir. Bu nedenle bulanık görme yakınması oluşabilmektedir. Kafa içindeki basınç arttığında hastalarda şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusma yakınması da olmaktadır. Kafa içi basıncını arttıran birçok neden olabilir. Bunlar içinde toplar damar tıkanıklıkları, beyin omurilik sıvısının (BOS) normal dolaşımını bozan süreçler, psödotümör serebri gibi BOS emiliminin bozulduğu durumlar, beyin enfeksiyonları ve beyin tümörleri sayılabilir.

Migren görme kaybı yapar mı?

Migrenli hastaların bazılarında baş ağrısından önce bir tarafı görememe, renkli ve ışıklı objeler görme (sintilasyon) gibi bulgular izlenebilir. Bu duruma aura adı verilir. Aura aslında migrenin geldiğini bildiren bir habercidir. Aura dakikalar içinde geçtikten sonra baş ağrısı gelişir. Bu duruma auralı migren denmektedir.

Auralı migren dışında retinal migren adı verilen ve bir gözde sadece geçici görme kaybına neden olan retinal migren adı verilen bir migren türü de vardır. Bu durumda da ataklar geçicidir ve kalıcı görme kaybına neden olmaz.

Leber&#;in herediter optik nöropatisi (LHON) nedir?

Leber&#;in herediter optik nöropatisi (LHON) genç erkeklerde izlenen ve görme kaybına neden olan genetik geçişli bir hastalıktır. Hastalık her ne kadar genetik bir hastalık olsa da her iki gözde aynı anda başlamayabilir. Mitokondrial genlerde mutasyon sonucunda olan bu hastalıkta her iki gözde yıllar içinde artan görme kaybı oluşur. Hastalıkta kadınlar taşıyıcı, erkekler ise hastadır. Kadınlarda hastalığın ortaya çıkışı çok nadirdir. Tedavisinde idebenon isminde bir ilaç kullanılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Multipl skleroz (MS)

Nöromiyelitis optika (NMO)

Optik nörit (Göz siniri iltihabı)

Klinik izole sendrom (KİS)

Susac sendromu

İnme (Serebrovasküler hastalıklar)

Migren

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası