salmonella guvercinlerde / Prozyme F5 Probiyotik ve Multienzimler - TL

Salmonella Guvercinlerde

salmonella guvercinlerde

Evcil güvercinler, vahşi meslektaşları ile aynı hastalıklara maruz kalır. Salmonelloz bu güzel kuşlarda yaygın bir hastalıktır. İşaretleri görmezden gelirken güvercin sürüsüne büyük zarar verebilir. Hastalığın ne olduğunu, belirtilerinin ve nedenlerinin neler olduğunu, bununla nasıl başa çıkabileceğinizi düşünün.

Hastalığın tanımı

Bu, Salmonella cinsinin patojenik bakterilerinin neden olduğu ve hastalığın adını aldığı bulaşıcı bir hastalıktır. Başka bir şekilde çağrılabilir - paratyphoid.

Salmonella hızla çoğalır ve birkaç saat içinde (6 saatten üç güne kadar) hastalık akut bir form alabilir ve bazen örtük bir formda ilerler. İkinci durumda, güvercin sağlıklı görünüyor, ancak diğer zayıf insanlar için bir enfeksiyon kaynağı.

Biliyor musunGüneş ışınları (ultraviyole) veya ısı Salmonella'nın ölmesine neden olur.Bu bakteriler, ortam 55 ° C'ye ısıtıldığında saat içinde ve 10 dakika içinde +75 ° C sıcaklıkta ölmektedir.Ayrıca alkali bir ortamda ölürler.Ancak dondurucuda dondurmak onlardan kurtulmanıza yardımcı olmaz.

Salmonelloz insanlar, kuşlar ve evcil hayvanlar için bulaşıcıdır. Patojenleri bağırsaklarda yaşar ve öncelikle gastrointestinal sistemi etkiler. Salmonella tarafından salgılanan toksin, kan damarlarını ve sinir sistemini olumsuz yönde etkiler. Yavaş yavaş, diğer organlarda (karaciğer, beyin) hasar meydana gelir ve hastalık çeşitli biçimler alır.

Salmonella dirençli bakteriler, canlı organizmaların dışındaki çevrede yaşamsal aktiviteyi birkaç ay boyunca korurlar.

Görünüm nedenleri

Salmonella'nın iyi direncine bağlı olarak, enfeksiyon yolu farklı olabilir - hasta bir hayvandan, kirli su ve yiyecek, dışkı, kabuk, yatak, bu bakterileri içeren inhale tozdan bile.

Tipik olarak, Salmonella, kirli su veya yiyecek içerek hastalığa neden olan ajan haline gelir. Salmonelloz gelişimi ve seyri de kuşun ve çevrenin durumundan etkilenir.

Ayrıca güvercinlerin hangi enfeksiyon ve hastalıkların taşıdığını ve kendinizi onlardan nasıl koruyacağınızı öğrenmenizde fayda olacaktır.

Salmonellozun nedenleri şunlar olabilir:

  1. Kirlenmiş su. Salmonella bakterileri hasta bir hayvanın dışkısına girer. Bu nedenle, evcil güvercinlerin lağım suyu veya kirli sulara erişimi olmaması önemlidir. Yaban mersini, temiz su ile bir tiryaki olmalıdır. Hijyenik bir bakış açısına göre, kirin düşmeyeceği küçük içme kapları uygundur.
  2. Kirlenmiş yiyecek. Genellikle enfeksiyon kaynağı, güvercinleri beslemek için verilen tahıldır. Kemirgenlerden etkilenir. Dışkıları beslemeye girer ve güvercinde salmonelloza neden olur.
  3. Zayıf bağışıklık. Vücudu vitamin eksikliği, yetersiz beslenme, yorgunluk ve diğer hastalıklar yüzünden zayıflatan güvercinler salmonelloza daha yatkındır.
  4. Gözaltı koşullarının ihlali. Dovecote'nin hijyenine dikkat edilmemesi, yiyecek ve içeceklerde salmonella yutulmasına neden olur. Bu nedenle, yatak ve ekipmanın temizliğini izlemek önemlidir: besleyicileri ve içme kaselerini, odayı ve ekipmanı zamanında temizlemek, yıkamak ve dezenfekte etmek ve yatakları değiştirmek. Düzgün havalandırma olmaması bakteri gelişimine katkıda bulunur - havasız bir odada iyi gelişirler.
  5. Hasta güvercinler yavrularına salmonelloz iletir. Enfeksiyon salmonella'nın düştüğü kabuğun gözeneklerinden meydana gelir. Civcivler zaten hasta doğar ve zayıflar.

semptomlar

Salmonelloz semptomları lezyonun şekline ve boyutuna bağlıdır. Hastalık gizlenebilir, ancak Salmonella enfeksiyonunun gerçekleştiğinin anlaşılabildiği şekilde yavrulara bulaşabilir.

Önemli!Genç güvercinlerin% 90'ında, hastalığın akut seyri ölümcül olabilir.Kronik salmonelloz şekli yaşamın yaklaşık% 10'unu alır.

Bu civcivler yaşamın ilk iki haftasında ölürler. Salmonelloz sırasında civcivlerin kuluçka kabiliyeti azalır, bu yüzden hala yumurtadayken sıklıkla ölürler.

Hastalığın açık şekli aşağıdaki belirtilere sahiptir:

  • ishal;
  • susuzluk arttı;
  • iştahsızlık;
  • zayıflık, düşük hareketlilik: yetişkin bireyler uçmayı bırakır;
  • karıştırılmış tüy örtüsü;
  • uzuvların seğirmesi.

şekil

Hastalığın seyri ve belirtileri, hangi organın en çok salmonella'dan etkilendiğine bağlıdır.

Buna bağlı olarak, aşağıdaki salmonelloz formları ayırt edilir:

Bu bölünme şartlıdır, çünkü enfeksiyon birçok organa nüfuz eder ve çoğu zaman kombine bir karaktere sahiptir. Belirtileri diğer hastalıklara benzer ve dışkı veya ölü bir kuşun açılması konusundaki laboratuar testleriyle onaylanır.

Biliyor musunYabani güvercinler en sık salmonellozdan etkilenir.Sonuçta, kontamine olmuş kaynaklardan su içiyorlar, bu enfeksiyonun hayvan taşıyıcıları ile sık sık temas ediyorlar.Evcil güvercinlerin yabani akrabalarının yaklaşık üçte birinin Salmonella ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir.

bağırsak

Daha sık görülür ve en tipik semptomlarla karakterize edilir - kan ve mukus sıçramasıyla şiddetli ishal, sıklıkla renk yeşilimsi, kuyruk tüyleri dışkı, kilo kaybı ve zayıflık ile kontamine olur.

Akut ve kronik şekilde oluşabilir. Bol bağırsak hareketleri, kuşların yaşam alanlarını kirletir ve enfeksiyon kaynağı olarak hizmet eder. Genç hayvanlar ve zayıflamış yetişkinler buna karşı hassastır.

eklem

Bu form sıklıkla hastalığın gizli bir seyri ile veya hasta bir güvercinle tedavi edilmemişse ortaya çıkar. Kas-iskelet sistemi etkilenir, bu da motor işlevinin bozulmasına, uçma kabiliyetinin azalmasına, aktivitenin azalmasına neden olur.

Uzuvlar seğirir, kaslar gerilir ve sonra yorulur, eklemlerde düğümler belirir. Eklem şeklinde salmonelloz vakaları çalışan bir güvercin ölümüne yol açmaktadır.

sinir

Daha az sık görülür ve kronik salmonellozda görülür. Bu form yetişkinleri etkiler. Zamanında tedavi yokluğunda sinir sistemine kademeli hasar ölüme neden olur.

Bu form sinir sistemine tipik hasar belirtileri ile karakterize edilir - konvülsiyonlar, başını geriye doğru eğme, uyuşuk ve inaktif davranış, uçma kabiliyeti ve iştahsızlık. Gelişmiş durumlarda, kuş sırtüstü düşer ve ölür.

tedavi

Salmonelloz yenilebilir, ancak salmonella'dan kurtulmak zor olduğu ve hastalığın geri dönebileceği için kapsamlı bir tedavi uygulamak daha iyidir. İlaç alımı ile birlikte önleyici önlemler alınmaktadır. Zamanında tanı ve uygun tedavi, hastaların% 90'ında hasta güvercinleri tedavi etmeye yardımcı olur.

Önemli!Tedaviden önce, dovecote'un tamamen dezenfekte edilmesi gerekir.Bu amaç için mükemmel bir araç Virkon S'dir (güvercinler ve insanlar için güvenlidir).İşleme çözeltisi aşağıdaki gibi hazırlanır - 50 g seyreltin.5 litre sıvı içinde.Bakterilere, virüslere, küflere ve mantarlara karşı yardımcı olur.

ilaçlar

Güvercinlerde salmonelloz antibiyotiklerle tedavi edilir. Hastalığın derecesi, hasta güvercinlerin nasıl ve nasıl tedavi edileceğini seçmeyi etkiler.

Salmonellozdan gelen güvercinler için ilacı düşünün:
  1. % 10 baytril. İlacın bir çözeltisi, 1 litre sıvı başına ml oranında içeceğe eklenir. Bu günlük oran. İlaç 3 ila 5 gün arasında alınır.
  2. "Metronidazol"% 1. İlaç çözeltisi, 1 kg kuş ağırlığı başına 10 mg oranında içeceğe ilave edilir. Kabul süresi 5 gündür.
  3. "Gentamisin." g oranında içmek için sıvıya ekleyin. 1 litre için İlaç 7 gün içinde alınır.
  4. "Amoxiclav". İçme suyunda g oranında karıştırın. 1 litre için Hastalığın şiddetli bir evresi ile alım oranı artar. En az üç gün sürebilir.
  5. "Parastop". En etkili ilaç. 1 litre başına 1 ml oranına göre içme suyu içinde çözülür. 10 gününü al.
  6. "Streptomisin". Günde 2 kez 1 kg ağırlık başına birim oranında 12 saat aralıklarla enjeksiyonlar halinde uygulanır.
  7. "Kanamisin". İlaç tablet biçiminde ve kapsül biçiminde üretilir. Ezilir ve kuş yemine eklenir. Günlük norm mg'dır. Resepsiyon 7 gün içinde yapılır.
  8. "Furazolidon". Toz haline getirin ve yem başına 1 kg ağırlık başına 3 mg oranında ekleyin. 5 gün içinde kabul edilir.

Daha az yaygın olarak kullanılanlar Enroflon, Enteroseptol, Biomisin ve Teramisindir.

Önemli!Salmonelloz tedavisi için tüm ilaçlar ve dozajlar veteriner hekim tarafından reçete edilir.Kendi kendine ilaç buna değmez.

Halk ilaçları

Güvercinlerde salmonelloz tedavisi için halk ilaçları için tarifler vardır.

Bunlardan bazılarını düşünelim:
  1. Papatya infüzyonu. Güçlü bir anti-enflamatuar etkiye sahiptir. Kullanım tarifi - Kuru bir bitkinin 1 çay kaşığı ml kaynar suya dökülür ve ısrar edilir. Gün boyunca bir içecek olarak kullanın.
  2. Propolis infüzyonu veya rendelenmiş arı ekmeği. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Uygulama şekli - Döşeme süresi boyunca, içilmesi için sıvıya ekleyin.
  3. Çam iğnelerinin kaynaşması. Ürün bir vitamin kaynağıdır ve dezenfekte edici bir etkiye sahiptir. Hazırlama Yöntemi - 1 litre kaynamış su ile bir bardak çam iğnesi demlenir.
  4. Sarımsak veya çiğ kabak çekirdeği ile aşılanmış bitkisel yağ. Parazitlere karşı profilaksi olan, her şeyi güçlendirici bir ilaçtır.

Bu tarifler, ana tedaviye ek olarak kullanılır. Antibiyotik kullanılmadan salmonelloz tedavi edilemez.

Ayrıca güvercin twirls'in nasıl tedavi edileceğini de öğrenin.

Hastalıktan sonra güvercin bakımı

Tıbbi tedaviden sonra, kurtarılan güvercin, bir hastalıktan sonra vücudu zayıfladığından dikkatli bir şekilde korunmalıdır. Antibiyotikler aldıktan sonra bağırsak mikroflorasını eski haline getirmek için bifidobakteriler veya içeceğe veya yemeğe eklenen uygun ilaçların ilavesi ile evcil hayvan mağazasında yiyecek satın alınması önerilir.

Sindirim sistemini iyileştirmek için “Felucen” vitamin takviyesini açabilirsiniz. Gerekli vitamin ve minerallere ek olarak, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olan çakıl içerir.

Tesisleri iyice dezenfekte ediyorlar, kuruluk ve iyi havalandırma sağlıyorlar, suyu sürekli değiştiriyorlar ve kuşları düzenli olarak kontrol ediyorlar. Hastalık sonrası dönemde, sadece yüksek kaliteli yem mutlaka verilir.

Zayıflamış bağışıklığı korumak için vitamin-mineral kompleksleri alınıyor - ilaç Aminovital, Chiktonik. Bu tür kompleksler, vücudun hastalıklara karşı koruyucu fonksiyonlarını güçlendiren vitaminleri, amino asitleri ve mineralleri içerir.

Hastalığın ardından iyileşme döneminde güvercin beslemek için sorgum vermek daha iyidir. Mükemmel enerji değerine sahip, aynı zamanda vitamin ve mineral içeren bir tahıl ürünüdür.

Önleyici tedbirler

Hastalığın seyri büyük ölçüde gözaltına alınma, beslenme ve içme koşullarına bağlıdır, bu yüzden önlemeye dahil olmak önemlidir. Güvercin aşılarına bakışınızı kaybetmeyin.

Aşı kullanımı

Aşı kullanımı kümes hayvanlarında salmonelloz görünümünü önemli ölçüde azaltabilir. Yıl boyunca her yüz güvercinten yalnızca duyarlı birey çıkarıldığında aşılama sonucu mükemmel kabul edilir.

Sözde "canlı" aşılar iyi sonuçlar göstermiştir. Avrupa'da, en popüler Chevivac - S ve Salmo PT Alman yapımıdır. Bu ilaçlar yüksek kalitede ve en etkilidir.

Diğer, daha ucuz ilaçlar artık o kadar etkili değildir, kuşlar tarafından algılanması daha kötüdür ve yan etkileri olabilir - bağışıklık sistemini kötü etkiler, yumurta üretimini azaltır ve uzun süre çözülürler.

Aşılama aşağıdaki gibi gerçekleştirilir - genç hayvanlara ilk önce aylıkken bir burgulamadan 14 gün sonra serum enjekte edilir. Yetişkinlere, köşelere karşı aşılamadan sonraki gün içerisinde yeniden aşılama yapıldı. Bu aşı, gelecekte yetişkinler için yılda bir kez yapılır.

Önemli!Aşılama kuşlarda erime süresinin bitiminden sonra - sonbahar sonlarında veya kışın erken saatlerinde yapılır .

Sıcaklık rejimine uygunluk

Önemli bir faktör, güvercin içerisinde önerilen sıcaklık rejimini korumaktır. Bakteriler sıcak ve nemli ortamlara çok düşkün olduğundan, yaz aylarında +20 ° C'den fazla olmamalıdır. Nem% arasında tutulmalıdır.

Gözaltı koşulları

Gerekli gözaltı koşullarını sağlamak gerekir:

  • oda ve ekipmanın temizliğini izlemek ;
  • Salmonella patojenlerinin taşıyıcıları olan kemirgen zararlılarıyla mücadele etmek ;
  • iyi havalandırma sağlayın. Zayıf havalandırma, özellikle sıcak mevsimde, bakteri üremesi için uygun koşulların yaratılmasına katkıda bulunur;
  • Kuş yiyeceklerini (gevrekleri) sıkıca kapalı bir kapta, karanlık bir yerde, böcek ve kemirgenler için erişilemez bir yerde tutun ;
  • Yem ve içeceğin kalitesini ve temizliğini izlemek. Su temiz olmalı ve yem tamamlanmalıdır. Kemirgenlerin dışkısını ve kuşların kendilerini içermemelidir;
  • Salmonella hastalıklı kuşlardan (örneğin dışkı ile) patojenlerin açık kaplara girebilmesi için kapalı besleyicileri ve içme kaselerini seçin . Bu nedenle, besleyiciler bunker türünü almak ve kaseler içmek daha iyidir - meme;
  • yılda iki kez, erimenin arifesinde ve çiftleşmeden önce, patojenin varlığını tespit etmek için veterinerlik kurumlarının laboratuvarlarında araştırma yapmak için çöp vermek ;
  • Uzun uçuşlardan sonra güvercinler ayrı ayrı 20 gün boyunca bitecek. Hastalığın belirtileri ortaya çıkarsa, antibiyotik ile tedavi edin;
  • çöpün dovecote içindeki temizliğini izlemek ve zamanında değiştirmek. Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmamak için ıslak ve çürümüş çöpleri çıkarmak zorunludur. Yılda iki kez, tam dovecote dezenfeksiyonu ile tam yerine (sonbahar ve ilkbaharda) yapın.

Gıda rasyon

Yüksek kaliteli yayın seçmeniz gerekir. İyi yemlerden tasarruf etmek ilaç maliyetlerine yol açabilir. Yiyecekler kuşlar için gerekli olan vitamin ve mineralleri içermelidir. Gerçekten de, besinlerin eksikliği vücudun koruyucu fonksiyonlarında bulaşıcı hastalıklara karşı azalmaya yol açar.

Güvercinleri iki kez beslemeniz gerekir - sabah ve akşamları. Güvercin besleme hızı 25–35 gr.

Diyet temel olarak tahıllardan oluşur - buğday, arpa, yulaf, mısır, darı, karabuğday, ayçiçeği. Kanatlılar için faydalı birçok eser element içeren filizlenmiş buğday filizlerinin verilmesi yararlıdır.

Ana beslenmeye katkı olarak, marul, lahana, ısırgan otu, yonca, patates, elma, havuç ve yeşil bitkilerle beslenirler. Mineral katkılar olarak, tebeşir, kireçtaşı, balık veya et kemik unu, rendelenmiş kabukları veya yumurta kabukları uygundur. Bu durumda, kabuk dezenfeksiyon için kaynar su ile durulanmalıdır.

Güvercin vücudunda zararlı bakterilerin gelişmesine ve çoğalmasına katkıda bulunacak patojenik bir ortamın ortaya çıkmaması için elma sirkesi ve kuşlar için maya, ana gıdaya katkı maddesi olarak tavsiye edilir.

Özellikle küflenme ve üreme sırasında, bağışıklığı korumak için bir vitamin-mineral kompleksi vermeyi unutmayın.

Önemli!Tüylü evcil hayvanlar genellikle unlu mamüllerle beslenemez ve bu tür ürünlerin sık beslenmesi, gastrointestinal fonksiyonun bozulmasına neden olur.Çavdarın dışlanması (ishale neden olabilir), patates ve tohum tüketimini sınırlamak gerekir.Soframızdaki yiyecekler, özellikle et atıkları, güvercin yiyecekleri olarak tamamen uygun değildir.

Kuşları şımarık ve rutubetli yemle beslemek yasaktır.

Temizlik ve dezenfeksiyon

Odanın düzenli temizliği ve dezenfeksiyonu, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını ve gelişmesini önler. Komple dezenfeksiyon yılda 2 defa yapılır - ilkbahar ve sonbaharda. Çeyrek kez, tünemişlerin ve yuvaların dezenfektan çözeltisi ile muamele edilirler.

Besleyiciler ve içiciler her 7 günde bir tedavi edilir. Bir enfeksiyon tespit edilirse, hastalığa neden olan ajanları yok eden özel çözeltiler kullanılarak programlanmamış bir dezenfeksiyon yapılır.

Dezenfeksiyon önceden temizlenmiş bir odada, yani mekanik olarak temizlenmeden önceki gün yapılmalıdır - tüm duvarları, yerleri ve ekipmanları sıcak suyla yıkayın. Bir dezenfektan olarak, bir alkalin çözeltisi, % 5'lik bir ağartıcı çözeltisi, formalin çözeltisi kullanılır. Dezenfeksiyondan sonra, güvercin 2 saat boyunca havalandırılır.

Ayda bir (en az) bir genel olarak dovecote temizliği ve envanter temizliği yapılır. Güvercinlerin içeriği zeminde topraktan oluşuyorsa, yılda kez, cm'lik toprak katının değiştirilmesi ve 1 m2 başına 1 kg oranına bağlı olarak kirletilmiş kireç koyulması gerekir. m kat.

Ardından yeni bir toprak tabakası yerleştirin. Potasyum permanganat, ağartma maddesi, formalin çözeltisi dezenfeksiyon için içme suyuna periyodik olarak karıştırılır.

Biliyor musunPotasyum permanganat çözeltisi de anneanneler tarafından tıbbi ve ev amaçlı kullanıldı ve serbestçe satıldı.Şimdi, bu maddenin ilaç elde etmek için kullanılmasından dolayı satışı sınırlıdır.Bazı ülkelerin sınır hizmetleri, potasyum permanganatın uyuşturucu kaçakçılığı olarak taşınmasını nitelemektedir.

Salmonelloz, güvercinler arasında yaygın bir hastalıktır. Bu enfeksiyon yavrulara bulaşır ve erken ölümüne veya zayıflamasına neden olur. Hastalık insanlara ve diğer hayvanlara bulaşıcıdır. Semptomlarını zamanında tespit etmek ve tedaviye başlamak önemlidir.

Güvercinlerde Salmonella Hastalığı

Bakteriyel Hastalıklar

Güvercinlerde Salmonella HastalığıBirçok bakteri güvercinlerde hastalıklara neden olabilir. En çok rastlananlar Salmonellose ve Ornithose'dir. Yine tüberküloz, bulaşıcı nezle, kanatlı kolerası, pseudokolera ile kokken ve coli-bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar da oldukça önemlidir. Diğer bakteriyel enfeksiyonlara nadiren rastlanır. Bu nedenle bu kitapta onlar dikkate alınmamıştır.
Bakteriler tek hücreli, ışık mikroskobu ile görülebilen, cinsiyetsiz olarak, çapraz bölünme yöntemiyle çoğalan yaratıklardır. Ornithose'ye sebep olan bakteri dışındaki bakteriler laboratuarda suni bir ortamda yetiştirilip çoğaltılabilmektedir.
Bir hastalığın tedavisinde sonuca ulaşmak için, erken teşhis edilmesi koşuluyla, tüm bakteriler kimyasal tedavi (sulfonamide, antibiyotik) ile etki altında bırakılabilir.

Salmonellose

Tüm ırk ve cins güvercinlerde, her yaşta en sık rastlanan ve en çok kaybı verdiren enfeksiyon hastalığı, ismini de bu terimden alan Salmonella sınıfı bakteriler tarafından tetiklenir. Burada klinik olarak tespit edilmiş bir hastalık olan Salmonellose ile en son şekliyle hastalık belirtisi göstermeyen Salmonella-Enfeksiyonu ayrı tutulmalıdır.

Tarihçe

Hastalık ilk kez Moore () ve Mohler () tarafından Amerika'da güvercinlerin "Paratifosu" olarak tarif edildi. Alman basılı kaynaklarına yazılı olarak ise, askeri posta güvercin birliği Strazburg'ta bu hastalığı teşhis eden Zingle () ile girmiştir. Bu tarihten beri hem veteriner hekimlik alanında, hem de basında güvercin yetiştiricileri için güvercinlerde Salmonella'nın yayılması ile ilgili yazılar yayınlanmaktadır.

Ortaya Çıkış ve Önemi

Salmonella-Enfeksiyonları tüm dünyada yabani güvercinlerde de olmak üzere cins ve yarış güvercinlerinde ortaya çıkmakta ve büyük kayıplara neden olmaktadır. Son yıllarda güvercin yetiştiriciliğinin bir hobi olarak görülüp yetiştirici sayısının artması nedeniyle, Salmonella-Enfeksiyonu görülme sayısı da bir hayli artmıştır. Evcil güvercinlerde ölüme sebep olmaları dışında, düşük üreme ve uçuş kabiliyetlerinin azalmasına yol açmaktadır. Enfekte olmuş salmalarda sık olarak, uçamayan ve kısır hayvanların ayıklanıp ayrılmaları gerekmektedir. Salmonellose ağırlıklı olarak yavru ve gençleri etkilerken, yetişkin hayvanlarda hastalanabilir.
Tüm hayvan salgını ile ilgili istatistiklerde güvercinler Salmonella-Enfeksiyonu ile ilk sırada olup, incelenen örneğe göre, % arası bir sayı vermektedir.

Hastalık Tetikleyicileri

Salmonellalar çubuk şeklinde olup, tutacakları olan, genelde bağırsakta rastlanan ve orada birincil ve ikincil iltihaplara neden olan hareketli bakterilerdir. Kan yoluyla tüm vücuda yayılmaları nedeniyle başka organların iltihaplanmasına da neden olabilirler. Salmonellalara ismini, onları keşfeden kişi, Amerikalı veteriner Daniel Salmon vermiştir. Bugün itibariyle çeşit serotipi mevcuttur. Çoğu tipi hayvan ve insanda da hastalıklara neden olabilir. Sadece bazı türleri belli hayvanları etkileyebilmektedir.

Güvercinlerde rastlanan Salmonella typhimurium, ya da diğer adıyla S. Typhimurium var. Kopenhagen güvercinlerde %95 oranıyla görülen türüdür. Başka türlere nadiren rastlanır. Bu türler münferit hayvanlarda klinik ama kesinlikle salgına dönüşmeyen hastalıklara sebep olabilirler. Birçoğu, güvercinlerin dışkısı ile dışarı atılan bağırsak geçicileridir.

Salmonellalar vücudun dışında ise kirlenmiş, ıslak ve yumurta beyazı içeren maddelerde (Dışkı, kum, toprak, pis su ve yem) bulunurlar ve uygun şartlar olması halinde buralarda çoğalabilirler. Dış dünyada oldukça dirençlidirler, salmada ise daha da fazla.

Salmonella Bulaşma ve Yayılma

Salmonellalar sadece hasta güvercinlerle değil, klinik anlamda sağlıklı olan güvercinlerin dışkı ve tükürükleriyle de yayılabilirler. Alıcı hayvanlar tetikleyiciyi çeşitli yöntemlerle bünyelerine katarlar. En önemli yayılma kaynağı dışkı ve salmonellalarca kirlenmiş yem ya da sudur. Bu yöntemle sağlıklı anaç güvercinler salmonellaları yavrularına bulaştırır. Hasta yetişkinler tetikleyiciyi öpüşmeyle eşine ya da kursak yemiyle yavrularına iletir. (Ağız yoluyla enfeksiyon)
Özellikle posta güvercinlerinde, taşıma ya da müzayedelerde olmak üzere, tetikleyici içerikli toz da ise bulaşma solunum yoluyla gerçekleşebilir. (Aerojen enfeksiyon)

Salmonellaları yumurtalıklarında taşıyan erkek güvercin bunları cinsel birleşme esnasında dişiye geçirir. Dişinin yumurtalıklarında tetikleyici olması halinde bunlar, döllenen yumurtaya geçer. Sonuç yumurtada bulunan yavrunun erkenden ölmesidir. Aynı şey, salmonellalı dışkıyla kirlenmiş yumurtaya kabuktan girerek yumurtada bulunan yavruyu enfekte etmesinde de geçerlidir. Bu şekilde yumurtadan çıksalar dahi, anaçlardan verilecek kursak sütü nedeniyle enfekte olup kısa zamanda ölürler. Enfeksiyonu atlatsalar dahi, sağlıklı gibi görünen güvercinlere dönüşürler ve taşıyıcı olduklarından, sürekli salmonella içerikli dışkı bırakır, enfekte olmuş yumurta yapar ve böylece enfeksiyonu daimi olmak üzere salmada tutarlar.

Hastalığın Oluşması

Güvercinler büyük miktarlarda ve defalarca olmak üzere hastalandırıcı (patojen) salmonella aldıkları takdirde hastalanırlar. Oral enfeksiyonlarda tetikleyici sindirim kanalına ve bağırsak duvarına girer. Burada tetikleyiciler o derece çoğalırlar ki, sonuçta bağırsak iltihabına neden olurlar. İçinde tetikleyicilerin muazzam sayıda bulunduğu (1 gram dışkıda 1 milyondan fazla tetikleyici) oldukça dikkat çeken farklı bir dışkı bırakılır. Aynı zamanda bağırsak duvarı salmonella tarafından o kadar inceltilirki, tetikleyiciler buradan karaciğere ve kan yoluyla diğer organlara ulaşır ve böylece hastalık son şeklini almaya başlar. Yavru ve direnci zayıf genç hayvanlarda çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Solunum yoluyla meydana gelen enfeksiyonlarda akciğere ulaşan tozun içindeki salmonellalar akciğerde iltihaba neden olur ve kan yoluyla tüm vücuda yayılıp genel bir hastalığa sebep olurlar.
Daha az miktarda salmonella alan hayvanlar bu evreyi atlatsalar dahi, salmonellaların vücudun yumurtalık, testis, beyin ve içkulak gibi zayıf kan dolaşımı olan organlara yerleşmeleri nedeniyle kalıcı hasarlara neden olur, eski performanslarına kavuşamazlar.
Akut vakalarda kuluçka süresi gündür. Ancak hastalık gelişiminde farklılıklar (akut, subakut, başlangıç) olması durumunda salmonellaların kuluçka süresi hakkında kesin bir şeyler söylemek zordur.

Salmonella Hastalık Belirtileri

Salmaların çoğu ile yabani şehir güvercinleri zaten başlangıç aşamasında olmak üzere salmonella ile enfektedir. Salmonella klinik olarak sadece aşırı miktarda salmonella alan veya tekrar enfekte olan genç hayvanlar ile direnci oldukça düşmüş yetişkinlerde ortaya çıkar. Aynı şey, hiç salmonella olmamış ve bunun sonucunda da salmonellaya karşı hiç bir bağışıklık kazanmamış salmalar için de geçerlidir. Bu durumda yavru ve genç hayvanlar ölmüş, yetişkinler ise başlangıç aşamasında salmonella ile enfekte olmuştur.

Damızlık hayvanlarda üreme bozuklukları (düzensiz yumurtlama, dölsüz yada içinde yavru ölmüş yumurta), genç hayvanlarda ise büyüme ve gelişme bozuklukları şüpheli belirtilerdir. Yumurtadan yeni çıkmış yavrularda normalde sarı renkli olan kursak sütü kursak arkasından yeşil-grimsi bir renkte belirir. Kursak sütünün resorpsiyonu gecikir ve kalıntısı birkaç gün sonra bile hala görülmektedir. Yavrular yem almayı reddeder ve 8–14 gün içinde ölür. Genç hayvanlar katılım göstermez, zayıflar, bir kenarda durur, az yem yerler, çok su içerler, tüylerini kabartırlar, ishal olur ve 8–10 haftalıkken ölürler.

Klinik olarak ortaya çıkan salmonellalar ya da diğer bir deyimle salmonella enfeksiyonu şu şekillerde sınıflandırılabilir:
Başlangıç tip, septikemik tip, bağırsak tipi, eklem tipi ve beyin tipi. Ancak bazen bunlar bile kesin olarak tanımlanamaz. Buna ilaveten değişik türleri tek bir yerde de yan yana bulunabilir.
Salma için en büyük tehdidi yeni enfekte olmuş güvercinler oluşturur. Dışarıdan sağlıklı görünün bu güvercinler salmonellaları bağırsaklarında, iç organlarında, eklemlerinde ve üreme organlarında barındırırlar. Virüsler genellikle dışkı ile olmak üzere kursak sütü veya enfekte edilmiş yumurta ile dışarıya çıkar. Burada, özellikle steril salmalarda, sürekli virüslü dışkı bıraktığı fark edilmeyerek enfeksiyonu salmada sabit tutan damızlık dişi güvercinlere dikkat etmek gerekir.

Akut olarak ilerleyen septikemik tipte ise, çoğu ölen, 6 haftadan küçük yavrular hastalanır. Anaçlardan verilen yemi almaz, kusar ve hızla zayıflarlar. Çoğu zaman yuvalıkta pis kokan dışkı bolca bulunur.
Yeme düşmüş yavrular güçsüz, katılımsız, kabarmış tüylerle bir köşede oturur, az yem yer ama çok su içerler. Dışkı yumuşak ve şekilsizdir ve pelte halindedir. Dışkı kahverengi-yeşilimsidir, balgamla kaplıdır ve içerisinde sindirilmemiş taneler bulunmakla birlikte iğrenç kokar. Salmonellaların genel olarak bedene yayılması sonucu ölümden kısa süre öncesinde merkezi sinir sistemi ile ilgili belirtiler görülebilir.
Bağırsak tipine ise her yaşta hayvan yakalanabilir. Çoğu zaman klinik olarak tespit edilebilen bir salmonella tipidir. Bu tipe yakalanan güvercinler subakut'tan kronike varan bir şekilde ölebilirler. Bağırsak enfeksiyonunun belirtilerini gösterirler. Durdurulamayan ishal, pis kokulu yeşilimsi, çok yumuşak ve şekilsiz, balgamlı ve bazen de kanlı dışkı ile kirlenmiş arka ve kuyruk tüyleri belirtilerdendir. Yeşil renkli dışkı salmonella olduğu anlamına gelmez. Başka tarz bağırsak enfeksiyonlarında da görülebilir.

Yeşil renkli dışkı dalak sıvısı ile ilgilidir. Güvercinlerin dalağı olmadığı için, karaciğerde oluşan dalak sürekli olarak onikiparmak bağırsağına boşalır. Bağırsak enfeksiyonuna yakalanmış güvercinler çok az ya da hiç yem yemedikleri için, dalak sindirim işlemi esnasında oluşturulamaz ve böylece dışkı ağırlıklı olarak bağırsak balgamı ya da dalak sıvısından oluşur. Uzun süre yemsiz kalan güvercinlerde düzenli yem alana kadar yeşil renkli bir dışkı (açlık dışkısı) bırakır.

Çoğu zaman kronik olarak ortaya çıkan, ama nadiren ölümcül olan eklem tipi ise güvercinlerde sık görülür. Septikemik ve bağırsak tipini atlatmış olan genç ve yetişkin güvercinlerde (ağırlıklı olarak dişilerde) ortaya çıkar. İltihaplanmış eklem ve sinir uçları başlangıçta hiç fark edilmezler. Sonrasında ise dikkat çekecek kadar büyürler, üzerine bastırınca acı verirler, sıcak ve kapsül şeklinde olup içlerinde eklem sıvısı bulunmaktadır. Çoğu zaman bir tek eklemde bulunurlar. Mağdur güvercinler çok az ya da hiç uçamayacak ya da yürüyemeyecek hale (Bacak / Kanat felci) gelir. Tecrübeye dayalı olarak kanat eklemlerinin bacak eklemlerine nazaran daha çok, ama en çok da dirsek (vakaların %90'ında) ekleminin hastalandığını söyleyebiliriz.

Kanat felcinde güvercin yüksek, sürekli ve düz uçamaz. Kazıklaşmış eklemle ise hiç uçamaz. Felç olan kanat genelde belirgin bir şekilde açık ve yere sarkık olarak sürüklenir. Dış kanat teleklerinin uçları bu nedenle hep kirlidir. Parmak kemiği derisinde ve içinde buğday tanesi – bezelye büyüklüğünde (granül) düğümler bulunur. Bacak felcinde güvercin kazık gibi yürür, topallar ya da hasta bacağın üzerine basamaz hale gelir.  Her iki bacakta felç olması durumunda ancak kanatlarını kullanarak hareket edebilir. Salmonella sonucu meydana gelen eklem hastalıklarını tedavi etmek neredeyse imkânsız olduğundan bu tarz hayvanlar bertaraf edilmelidir.
Hastalığın çoğu zaman subakut veya kronik olarak gelişen beyin tipine ise daha nadir rastlanmaktadır. Bu tarzda güvercinler başlarını ve boyunlarını sürekli geriye hareket ettirirler, denge bozuklukları gösterirler, ayakta duramazlar, yan yatarlar ve yürürken düşmekle birlikte diğer merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları görülür.  Hayvan hakları nedeniyle öldürülemeseler de, birkaç gün veya birkaç hafta sonra ölürler. Salmonella sonucu kayıp oranı güvercinin yaşı, doğal bağışıklık sistemine ve çevre koşullarına ile vücuttaki salmonella miktarına bağlı olarak farklılık gösterir. Uygun koşullarda yetiştirilmeyen ve düzenli olarak beslenmeyen güvercinlerde bu hastalık salgın halinde ortaya çıkmakta ve yumurtadan yeni çıkan yavrular dâhil tümü ölmektedir. Sayının az olduğu salmalarda ise bu oran %40'ı geçmemektedir.

Sağlıklı bir salma ancak eklem felçli ve beyin tipine yakalanmış tüm hayvanların bertaraf edilmesiyle mümkündür. Bu gibi hayvanlar nadiren iyileşebilmekle birlikte tüm salmanın gelecekte kronik bir salgın nedeniyle hastalanmasına neden olurlar.

Salmonella Teşhis

Eklem tipi dışındaki tüm hastalık şekillerindeki teşhis tahmine dayalıdır. Kesin teşhis ancak bakteriyolojik bir inceleme ile mümkündür. Deney malzemesi (Dışkı örneği, eklem sıvısı, organ örneği) bu işlem için uygun bir laboratuarda sabit üreme plakalarına sürülür ve 37 derece - 24 saatlik bir üremede salmonella kolonilerinin oluşması beklenir. Daha az miktardaki bakterilerin teşhisi için ise önce örnekler bir sıvının içinde salmonellalar zenginleştirilir. Bilahare bu örnek sabit üreme plakalarına sürülür salmonella kolonilerinin oluşması beklenir. 48 - 72 saat arası süren bu yöntem özellikle dışkı örneklerinin incelenmesinde uygulanır. Canlı güvercinlerde salmonella enfeksiyonları ise dışkı örneği ve eklem sıvısının bakteriyel incelemesi ile tespit edilir. Salmonellalar dışkı yoluyla çoğu zaman sadece küçük miktarlarda vücuttan atılabileceğinden, tek bir güvercinin veya tüm salmanın sağlık durumu hakkında bir şey söyleyebilmek için, dışkı testinin tekrar yapılması gerekebilir.

Salmonella tespiti için yapılacak serolojik kan testi ancak kısıtlı bir tablo ortaya çıkarır. Burada ancak pozitif bir tespit kanıt iken, negatif bir sonuç hayvanda salmonella bulunmadığı anlamına gelmez. Özellikle taşıyıcılar nadir olmayan seronegatif reaksiyonlar gösterirler. Diğer yandan serolojik olarak pozitif olan bir hayvanın tedavisi başarılı olarak tamamlanmasına rağmen, dolaşım sisteminde hala serolojik olan anti-maddeler bulunabilir. Burada serolojik olarak pozitif olan bir test sonucu hayvana bir kere salmonella bulaşmış olduğuna işarettir.

Farklı Teşhis

Salmonella bulunabileceğinin işareti olabilecek klinik belirtilerin tespiti yada patolojik değişimlerin ispatında salmonella ile birlikte sık sık karma enfeksiyonlar olarak ortaya çıkabilecek olan bir çok diğer hastalık göz ardı edilmemelidir.

Bağırsak parazitleri, iç organlarda trichomoniasis, ornithose, zehirlenme ve bozulmuş yem, bakteriyel eklem iltihapları, yaralanma ve kemik kırılmaları, güvercin çiçeği ve güvercinlerde paramyxovirüs enfeksiyonu önem arz eder.

Salmonella Tedavi

Günümüzde salmonellanın tedavisinde ağırlık noktasını reçete ile satılan ve sadece yetkili bir veteriner ya da eczane verilebilecek antibiotik ve kemoterapik ilaçlar oluşturur. Antibiyotik döneminin başlangıcında sık sık kullanılan, güvercinlerde pek uygulanamayan ve ölümlere neden olan, Streptomycin ve benzerleri günümüzde artık kullanılmamalıdır. Onun yerine daha etkili maddelerle değiştirilmiştir.

Uzun yıllar kontrolsüz olarak kullanılan antibiyotik ve kemoterapiklerin bazı maddelere karşı direnç oluşturmuş olduğundan, salmonellaların laboratuarda izolasyonu sonrasında önce bir antibiyogram oluşturulmalıdır. Bu şekilde veteriner 24 saat içinde ilgili antibiyotiği oluşturabilir.

Salmonella ile enfekte olmuş müstakil hayvanlar, özellikle enfeksiyon başlangıç aşamasındayken, yada salmalara bu antibiyotik içme suyu vasıtasıyla yada enjeksiyon yoluyla verilebilir. Ağız yoluyla verilen antibiyotikte organlarda ve dokularda yeterli kan oranı her zaman sağlanamazken, enjeksiyon yöntemiyle verilen antibiyotik ile bağırsak duvarına salmonellaları tümüyle yok edecek etken madde neredeyse hiç ulaşamaz.
Bu nedenle birçok araştırmacı tarafından kombine, yani hem oral, hem de parenteral tedavi tercih edilmektedir. İçme suyu vasıtasıyla oral tedavide özellikle tetracyclinler (Oxtetracyclin, chlortetracyclin), chloramphenicol ve furazolidon kullanılır. Bu maddelerin tümümün bakteriyostatik (bakteri sabitleyici) oldukları ama bakterisid (bakteri öldürücü) olmadıkları için sadece üreme aşamasında olan ve durağan hale gelmemiş bakterileri etkileyebilirler. Bunu yanı sıra güvercin organizması, zarar gören salmonellaları bağışıklık sistemi vasıtasıyla etkisiz hale getirecek durumda olmalıdır.

Bu nedenle tamamen hastalanmış güvercinler salmanın tedavisine başlamadan önce öldürülmelidir. En az 14 günlük bir tedavi süreci uygulanmalıdır. Hayvanlar klinik olarak sağlıklı görünmeye başlasalar dahi, salmonella taşıyıcısı olabileceklerinden, tedavi kesilmemelidir.

Tetracyclin ve chloramphenicol dozajı mg etken madde/kg vücut ağırlığıdır. Burada etken madde ilaç değildir! Zayıf dozajlama başlangıçta terapik olarak başarı gösterse de, çoğu zaman hastalığın tekrar baş göstermesine neden olur. Enjeksiyon tedavisinde genellikle uzun süreli tetracycline, özellikle de kaslara 5 gün ve yak. 60 - 70 mg etken madde/kg vücut ağırlıklı etken madde enjekte edilen doxycyclin kullanılır.
Eklem iltihaplarında ise genellikle değişime uğrayan ekleme enjekte edilen antibiyotik tavsiye edilir. Eğer salmonellalar ekleme "L-biçiminde" yerleşmiş ve terapik olarak etkilenmemişlerse, bu yöntemin başarısızlığa uğrayabileceği hesaba katılmalıdır. Her ne kadar tüm önlemler alınmış olup, eklem salmonellardan tamamen temizlenmiş ise de, eklemin kilitlenerek tedavi edilen hayvanın topallamasına veya uçamamasına sebep olabilir.
Bugünlerde içme suyu vasıtasıyla 5 - 10 gün süre ve 10 mg etken madde/kg vücut ağırlığı enrofloxacin (baytril) ile başarı sağlanmaktadır. Bu etken madde, antagonik etkileri nedeniyle, chloramphenicol ile birlikte kullanılmamalıdır.

Antibiyotik ve kemoterapinin birlikte uygulanması sonrasında, hayvanın kesilip yenilebilmesi için gerekli olan bekleme süresine, İlaç Yasası gereği uyulmalıdır.
Tedavide başarı sadece kullanılan ilaçların etkisinin yanı sıra, güvercinlerin nasıl bakıldığı ve yemlendiğine bağlıdır. Olası bir solucan mevcudiyeti ortadan kaldırılmalıdır.  Tedavi esnasında ve sonrasında uygun multivitaminler kullanılarak ilaçların "vitamin yok edici" özelliği dengelenebilmekte ve güvercinlerin direnci yükseltilebilmektedir.

Kemoterapinin yanı sıra, salmonellaya karşı koruyucu bir aşı uygulayarak direnci arttırmaya çalışmayla ilgili deneyler yapılmıştır. İlk yıllarda kullanılan etken maddelerin etkisi az iken, günümüzde klinik olarak hastalanmış güvercinlerde kullanılan etken maddeler çok daha etkilidir. Aşı, etken madde üreticisinin talimatlarına uyarak, subkutan enjeksiyon ile gerçekleşir. İçme suyu vasıtasıyla uygulamanın pek yararı olmadığı anlaşılmıştır. Aşı ile salmonellaların vücutta üremesi ve dışkı yoluyla vücuttan atılması tamamen durdurulamadığından, aşının mücadele önlemlerinde sadece küçük bir etkisi vardır diyebiliriz. Yeniden bulaşmanın gerçekleşmemesi için tedavi sırasında ve sonrasında düzenli olarak temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır. Ayrıca tedavi sonrasında haftalık aralarla dışkı örnekleri alınarak en az 3 kez bakteriyel olarak kontrol edilmelidir. Tedavi sonrası ile ilk dışkı kontrolünün arasında en az 5 gün zaman olmalıdır. Ancak bu 3 kontrol sonrasında salmonella tespit edilmemiş ise, salmada salmonella yoktur diyebiliriz.

Dışkı örneklerinde salmonellaya rastlandığı takdirde, taşıyıcıları tespit etmek ve gerektiğinde bertaraf etmek veya tedaviye tekrar başlamak amacıyla, bu salmadan değişik hayvanlardan ayrı ayrı birer örnek alınmalıdır. Salmonellalar, verilen antibiyotiğe karşı direnç kazanmış olmaları ihtimaline karşın laboratuar ortamında izole edilirler ve gerektiğinde yeni bir antibiyotik hazırlanır.

Salmonella Önleme

Güvercinlerde salmonella enfeksiyonlarının yayılmaması için genel olarak alınan önlemlerin yanında şunlara da dikkat etmek gerekir:
Periyodik olarak en az yılda bir kez salmadan alınan dışkı örneklerinin laboratuar ortamında incelenmesi veya hastalık şüphesi durumunda ölen ya da hastalanan hayvanların bir veteriner kliniğine gönderilmesi.

Salmonellanın kesinleşmesi halinde, salmanın kemoterapik tedavisine başlamadan önce zayıflamış ve tedavi imkânsız hale gelmiş hayvanlar öldürülmelidir.
Hastalığın salgın halinde ortaya çıkması durumunda, tüm hayvanları bertaraf edip, sonrasında salmayı iyice temizleyip dezenfekte ettikten sonra, yeni güvercinlerle başlamak en iyisidir. Tabi ki bu, doğal olarak,  nadir ırklar ve değerli güvercinler için geçerli değildir. Salmonellalar çoğu zaman dışarıdan geldiğinden, güvercinlerin başka güvercinlerle ve diğer kuşlarla teması olmaması gerekir. Salmonella taşıyıcısı olmaları ve dışkılaması nedeniyle kemirgenlerle (fare, sıçan) de mücadele büyük önem taşır.

Satın alınan güvercinler önce ayrı tutulmalıdır. Üç haftalık bir gözlemden ve 2 dışkı kontrolünden sonra salmaya bırakılabilirler. Yakalanan güvercinler de kesinlikle salmaya sokulmamalı, aynı işlem yapılmalıdır. Mümkünse ayağındaki künyede bilgileri bulunan sahibine geri verilmelidirler.

Çeviri / Yazan:

Ufuk Alagöz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası