bilseme kimler girebilir / Bilseme Nasıl Başvuru Yapılır ? | Bilsem Akademi

Bilseme Kimler Girebilir

bilseme kimler girebilir

10 Soruda BİLSEM

Gerek zihinsel anlamda, gerek müzik ve resim gibi sanatsal alanlarda üstün yeteneğe sahip öğrenciler, Bilim ve Sanat Merkezleri Sınavı’yla (BİLSEM) tespit edilerek, özel eğitim alıyor.

Öğrenciler lise ve üniversitelere giriş sınavlarıyla bilgilerini ortaya koyarak, hayallerini kurdukları okullara girmek için ter döküyor. Kısa adı “BİLSEM” olan Bilim ve Sanat Merkezleri Sınavı ise bunlardan biraz farklı… Bu sınav, ilkokul çağındaki öğrencilerin zihinsel yeterlilikleri ve sanatsal yeteneklerini ortaya çıkarmayı sağlıyor.

BİLSEM’de ilk aşama olan grup tarama uygulamasını geçen öğrenciler için bireysel değerlendirme süreci başladı. İkinci aşamanın sonuçları 9 Ağustos’ta belli olacak. Sonuçların açıklanmasına günler kala BİLSEM’le ilgili merak edilen sorulara cevap aradık.

1. BİLSEM nedir? 

BİLSEM devlete bağlı olarak açılan özel eğitim kurumlarıdır. Özel yetenekli çocuklar için eğitim veren bir merkezdir. Amaç, çocukların sahip olduğu bireysel yeteneklerin geliştirilmesini sağlamaktır.

2. BİLSEM sınavına kimler girebiliyor? 

Bu sınava ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri girebiliyor. Genel zihinsel, resim ve müzik alanında yaşıtlarından farklı olarak başarı gösterenler belirleniyor. Yetenekli öğrenciler, sınıf öğretmenleri tarafından saptanarak aday gösteriliyor.

3. BİLSEM’de herkes aynı sınava mı tabi tutuluyor? 

Öğrenciler ilk aşamada tablet bilgisayarlar üzerinden grup tarama uygulaması adı verilen bir sınava giriyor. Burada tüm yetenek alanlarındaki öğrencilere sorulan sorular aynı oluyor. Ardından grup tarama uygulamasında başarılı olan öğrenciler, yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye alınıyor.

4. BİLSEM’de sınav sonuçları nasıl değerlendiriliyor? 

Grup tarama uygulaması aşamasında başarılı olan öğrenciler, bireysel değerlendirmeye alınıyor. Bu değerlendirmeler genel zihinsel, resim ve müzik alanlarında ayrı ayrı yapılıyor. Barajı geçen öğrenciler, BİLSEM’e girmeye hak kazanıyor.

5. BİLSEM, her şehirde bulunuyor mu? 

İlki ’da kurulan BİLSEM, Türkiye’nin bütün şehirlerinde var. Hatta nüfusun yoğun olduğu illerde birden fazla merkez bulunuyor.

6. BİLSEM’de nasıl bir eğitim programı uygulanıyor? 

Öğrenciler BİLSEM’e kayıt yaptırdıktan sonra ilk olarak düzeyleri belirleniyor. Ardından beş aşamalı bir eğitim alıyorlar. Eğitimler, uyum (oryantasyon) programı, destek eğitimi programı, bireysel yetenekleri fark ettirme programı, özel yetenekleri geliştirme programı ve proje üretimi/yönetimi programı başlıkları altında veriliyor.

7. BİLSEM’in örgün eğitim kurumlarından ne farkı var? 

Okullarda verilen eğitim dışında farklı bir program uygulanıyor. Amaç belli bir alanda özel yeteneği olan öğrencilerin potansiyellerini ortaya çıkarabilmek. Böylece çocukların hem kendilerine hem de topluma katkıda bulunmaları sağlanıyor.

8. BİLSEM’de eğitimler hangi zaman dilimlerinde veriliyor? 

BİLSEM’de eğitim üç dönem halinde veriliyor. Birinci dönem eylül-ocak ayları arasında yapılıyor. İkinci dönem şubat-haziran ayları arasında, üçüncü dönem ise temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşiyor.

9. BİLSEM’de eğitimler hangi saat dilimleri arasında veriliyor?

Bu, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu okulun ders saatlerine göre değişkenlik gösteriyor. Öğrenciler, duruma göre sabah ya da öğleden sonraları BİLSEM’e geliyor. Tam gün okulda bulunan öğrenciler için ise akşam saatlerinde eğitimler mevcut.

BİLSEM’e devam eden öğrencilerin başarısı nasıl ölçülüyor? 

Eğitimlerde herhangi bir sınav ya da not uygulaması yok. Her aşamada gözlem formları yazılarak öğrencilerin başarısı izleniyor. Programı tamamlayan öğrencilere bir bitirme belgesi veriliyor.

Sizi Arayarak Yardımcı Olmamızı İstiyorsanız TIKLA

Kaynak: bilsemonline

\n

Zekâ, yaratıcılık ve liderlik alanlarında yüksek kapasitesi olan özel yetenekli öğrencilerin eğitim göreceği BİLSEM ön değerlendirme sınavları, geçtiğimiz günlerde sona erdi. Öğrencilerin, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan bilim ve sanat merkezlerine, yeteneklerine göre alınmasını sağlayan BİLSEM sınavı nedir? BİLSEM sınavına kimler katılabilir? İşte BİLSEM sınavı hakkında detaylar:

\n

\n

BİLSEM sınavı nedir?

\n

BİLSEM sınavı, özel yetenekli çocukların potansiyellerini tespit etmek amacıyla MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.

\n

BİLSEM merkezleri nedir?

\n

Bilim ve Sanat Merkezinin kısaltılması olarak adlandırılan BİLSEM'ler, özel yetenekli öğrencilerin okul sonrası ek olarak eğitim alabilecekleri kurumlardır. Bu merkezlerde, örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla eğitim verilir.

\n

Öğrenciler BİLSEM'de nasıl bir eğitim alır?

\n

Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrencilere, akademik başarıyı ölçmeye yönelik herhangi bir işlem uygulanmaz, sınav yapılmaz, ölçme ve değerlendirmelerde puan ya da not kullanılmaz. Uygulanan eğitim programlarının her aşamasında Gözlem Formları kullanılarak izleme ve değerlendirme yapılır ve programın sonunda programı tamamlayan öğrencilere “Program Tamamlama Belgesi” verilir. Kayıtları yapılan öğrencilerin hazır bulunuşluluk düzeyi ölçüldükten sonra Bilim ve Sanat Merkezlerinde;

\n

a) Uyum (Oryantasyon),

\n

b) Destek Eğitimi;

\n

1) İletişim Becerileri,

\n

2) Grupla Çalışma Teknikleri,

\n

3) Öğrenme Yöntemleri,

\n

4) Problem Çözme Teknikleri,

\n

5) Bilimsel Araştırma Teknikleri,

\n

6) Yabancı Dil,

\n

7) Bilgisayar,

\n

8) Sosyal Etkinlikler,

\n

c) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme,

\n

ç) Özel Yetenekleri Geliştirme,

\n

d) Proje Üretimi/Yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.

\n

Programların belli bir tamamlama süresi bulunmamakta olup öğrenci, programlarda kendi öğrenme hızına göre ilerler. Öğrenciler program aşamalarındaki performans, istek, gayretli olmalarına ve devamlarına bağlı olarak eğitimlerine liseyi bitirene kadar devam edebilir. Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası, modüler yapıda; öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirilerek hazırlanır.

\n

Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılır. Bilsem‘lerde bireysel eğitim esas olmakla birlikte çoğunlukla kişilik küçük gruplarla eğitim yapılır. Bilim ve Sanat Merkezlerindeki eğitim, öğrencilerin örgün eğitimlerinden farklı olarak gerçekleştirilir. Okullarında öğrenciler geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken; Bilsem'in yapısında sınıf geçme, not alma gibi amaçlar yer almaz. Bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle öğretim sağlanır ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun projeler gerçekleştirmeleri beklenir.

\n

Özel yetenekli öğrencilerin kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimin ötesinde farklılaştırılmış bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri, 81 ilde merkezde hizmet vermektedir. Büyükşehirlerde nüfus yoğunluğuna göre birden fazla BİLSEM olabilmektedir.

\n

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası