diş çekiminden sonra mide bulantısı / 20 lik Diş Çekimi ve Tedavisi - Yirmilik Diş Çekim Fiyatları

Diş Çekiminden Sonra Mide Bulantısı

diş çekiminden sonra mide bulantısı

Diş morfin etkisi ne zaman geçer?

Bu soruya cevap vermeden önce şöyle bir düzeltme yapıp aslında soruyla kastedilen arayışa cevap vermek gerekir. Dişe morfin vurulmaz. Öncelikle diş hekimliğinde dental anestezi amaçlı yapılan ve dişte uyuşmayı sağlayan anestezik solüsyonlar kesinlikle morfin içermez. Fakat sorudan kastedilen morfinin, kimyasal türevi olan anestezik solüsyonlar içermesidir.

Bu anestezik solüsyonun, cinsine ve miktarına bağlı olarak kişiden kişiye de değişkenlik göstererek ortalama 3 ile 5 saat arasında uyuşukluk süresi bulunmaktadır. Bazen yapılan işlemin cinsine göre ya da kişinin ağrı eşiğinin düşük olmasına bağlı olarak anestezinin etkisi sonlanmaya yakın kişi de ağrı hissetmeye başlar. Bu durumda anestezinin etkisi azalıyor demektir. Burada ağrı azaltma fonksiyonu morfin tarafından değil lokal anestezi tarafından yerine getirilir.

Bazı ağrı kesiciler de diş ağrısını hafifletmek için kullanılabilir, ancak bu ilaçlar uyuşukluk, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve kabızlık gibi bazı yan etkilere neden olabilir. 

Unutmayın diş ağrısı için ağrı kesicilerin kullanımı kesinlikle diş hekiminin önerisi ve kontrolü altında yapılmalıdır. 

Yirmilik Diş Nedir ? 20 lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Neden yirmilik dişler var?

Yetişkinlerde toplamda 32 diş bulunmaktadır. Yirmilik dişler ise alt ve üst çenede diş sırası diziliminde en sonda bulunurlar. Yirmilik dişler zaman içerisinde işlevselliğini yitirmiştir ve insan çenesi küçük bir yapıya sahip ise ancak 28 veya 30 dişin sığabileceği boyutta olabilir. Diğer dişleriniz sağlıklı ve diş kaybınız bulunmuyorsa yirmilik dişlere hiç bir ihtiyacınız yoktur.

Yirmilik dişleri çektirmek zor mudur ?

Gömülü 20lik diş çekimi zorluk olarak köklerin pozisyonuna bağlıdır. Diş çekiminin normale nazaran bir parça daha zor olması çekilen çene filmi sonucunda kolayca anlaşılmaktadır. Her iki durumda da lokal anestezi alınacağı için herhangi bir acı ve ağrı duyulmamaktadır. Aksine diş çekim işlemi tamamlandıktan sonra ağız içerisinde büyük bir rahatlama gerçekleşiyor.

20 lik Diş Ağrısı ve Yirmilik Diş İltihabı Durumunda Diş Hekimine Gitmeden Önce Ne Yapabilirim ?

Hızlı , etkili ve pratik çözüm olarak yirmilik diş ağrısı durumunda ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın ve  diş fırçası ile ulaşılamayacak yerlere de tuzlu suyun değmesini sağlayın. Bir ağız dolusu suyu ve bir çay kaşığı tuz ile gargara yapabilirsiniz, bu diş eti ağrısını ve iltihabını kendi başınıza ilaçsız olarak azaltmanızı sağlayabilir. Kullanımdan önce suyun sıcak olmadığına emin olun. Gün içinde bunu birkaç kez yapın. İltihabı azaltmak için  anti bakteriyel gargara ile birlikte  klorheksidin de kullanılabilir. Parasetamol türevleri veya ibuprofen türevleri gibi ağrı kesici tabletler de kısa vadede yardımcı olabilir. Ama diş ağrısı ve 20 lik diş probleminiz varsa lütfen öncelikle hekiminize danışın.

Yirmilik Dişlerin(Gömülü dişlerin çekilmesi) Gerekli Midir?

20 lik diş mutlaka çıkar mı  ve çıkarsa 20 lik diş çektirilmeli mi ? sorusu genellikle bu problemi yaşayan hastalarımızın hekimlere sorduğu ilk sorudur. Zaten durum hekimi görmeye yetecek kadar ilerlediyse çekimi yaptırmak ağız sağlığı ve estetik açıdan olumlu olacaktır. Dişin çekilmeyeceği durumlar ise şu şekilde özetlenebilir.

  • Dişin sağlıklı olduğu ve  aynı zamanda ağız sağlığına zarar vermediği durumda.
  • Dişin tamamen çıktığı durumlarda. Yalnız çıkan diş doğru yerleşmiş olmalı ve diğer dişlerin dizilimini bozmamalıdır.

Gömülü Dişin Zararları  Nelerdir?

Bazen yirmilik dişler sadece kısmen ortaya çıkar. Diğer zamanlarda, tamamen gizli kalır.  Yirmilik dişler çene içinde bazen ters,  yatay veya çene içinde çeşitli açılarda büyüyebilir. Bu durum diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır.

Yirmilik dişler bazen diş etleri ile kısmen bütünleşmiş olarak ortaya çıkabilir. Bu durum diş eti hastalıklarına sebep olabileceği gibi, mikrop ve bakteriler için mıknatıs etkisi de yaptığı bilinmektedir. Yarım çıkan gömülü dişler kesinlikle çektirilmelidir.

Eğer başka ağız problemleriniz varsa yirmilik dişi çektirmek her zaman son çare değildir. Diş hekiminizle gömülü diş çekiminin mecburi olup olmadığıhakkında ve 20 lik dişinizin durumu detaylı bir şekilde görüşmeli ve muayene olmalısınız.

20 lik Diş Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

Diş hekiminiz ya da ağız cerrahızın operasyonunu gerçekleştirirken 2 seçenek sunmaktadır. Bunlar;

Lokal anestezi: Hekiminiz ya da ağız cerrahınız diş çekimi için size lokal anesteziyi önerecektir. Bu yöntemle 20 lik diş çekimi sırasında uyanık olursunuz. Bazı baskı ve hareketleri hissetmenize rağmen, ağrı ve acıyı kesinlikle hissetmezsiniz.

Genel anestezi: Özel durumlarda, genel anestezi yapılabilir.Bu yöntem burnunuzdan koklatarak ya da kolunuzdan damar yolu ile olabilir. Sonra hasta bilincini kaybeder. Bu sırada cerrahi ekip yakından, solunum, sıcaklık, sıvı ve kan basıncını izler. Aynı zamanda diş çekimi işlemi gerçekleştirilir.

20 lik diş çekimi sonrası yapmanız gerekenler

Daha hızlı iyileşmek için mutlaka diş hekiminizin tavsiyelerini takip etmelisiniz. Bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • Kanama: Bazı kanama durumları dişin çekildiği ilk günde meydana gelebiliyor. Tükürmeniz dişin çekildiği yerde zedelenmeye yol açabilir. Kanamanın yanı dişin çekildiği bölgeye tampon uygulamak daha doğru olacaktır.
  • Ağrı: Diş çekilen bölgede çene kemiğinde açılan alanda alışma süreci boyunca ağrılar izlenmektedir. Diş hekiminizin ya da ağız cerrahınızın yazdığı reçeteli ağrı kesiciyi kullanmak acı hissetmenizi engelleyecektir.
  • Şişlik ve morarma: Bu durumda bir buz paketi kullanmak doğru olacaktır. Yanaklarda şişme bir kaç gün boyunca devam edebilir. Morarmanın geçmesi ise iki üç günü bulabilmektedir.
  • Etkinlik: Ameliyat sonrasında günün geri kalanında dinlenmenizi öneriyoruz. Ertesi gün normal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz ama en azından bir hafta boyunca, yorucu aktivitelerden kaçınmaya özen gösterin.
  • İçecekler: Ameliyattan sonra bol su içiniz. Ilk 24 saat içinde, alkollü kafeinli, gazlı ya da sıcak içecekler tüketmeyin.
  • Gıda: İlk 24 saat boyunca, örneğin yoğurt veya ılık çorba gibi yumuşak gıdalar yiyin. Sert, yapışkan, sıcak veya baharatlı yiyeceklerden kaçının.
  • Ağzını temizlenmesi: Dişlerinizi fırçalamayın sadece ağzınızı çalkalayın, ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde gargarada kullanmayınız. 24 saat sonra diş fırçalamaya devam edebilirsiniz. Fırçalarken cerrahi yaranın yakınında özellikle nazik olun ve yavaşça ılık tuzlu suya her iki saatte ve bir hafta boyunca yemeklerden sonra ağzınızı çalkalayın.
  • Tütün kullanımı: Eğer sigara içiyorsanız, ameliyattan sonra en az 72 saat boyunca tütün kullanmayınız. Tütün kullanımı iyileşmeyi geciktirebilir ve komplikasyon riskini artırabilir oral cerrahi sonrası tütün ürünlerini kullanmamalısınız.
  • Dikişler: Bir kaç hafta içinde dikişler çözülür veya aldırılabilir. Erimeyen dikişleri hekiminiz kendi almaktadır.

20 lik Diş Ameliyatı Sonrası Diş Hekiminize Danışmanız Gereken Acil Durumlar

Eğer bir enfeksiyon durumunuz var ise; sinir hasarı veya diğer ciddi komplikasyonlara  işaret olabilir. Aşağıdaki belirtili bulguların herhangi birini yaşarsanız diş hekiminize ya da ağız cerrahınıza ulaşmalısınız. Dişinizde ki şişlik fazla ise veya yanak yüz komple şişmiş gözüküyorsa diş hekiminize danışmalısınız. Yine gömülü diş ağrısı çok şiddetli ise bunu da dikkate almalısınız. Yirmilik dişlerin çıkarılmasından sonra bir kaç gün şişlik görülüyor. Vücut iyileştikten sonra  yüz veya görünümünüzde hiçbir fark olmayacaktır.

  • Zorlukla  yutma veya nefes alamama
  • Aşırı kanama
  • Ağrı kesicilerin işe yaramadığı şiddetli ağrı
  • İki ya da üç gün sonra şişliği devam etmesi
  • İrin veya sinire temas halinde elektrik çarpma hissi
  • Kalıcı hissizlik veya duyu kaybı
  • Burundan kan veya irin akıntısı

Diş Çekimi Sonrası Kabus!

ALVEOLİT NEDEN OLUŞUR?

Çoğunlukla hastaların yaptıkları hatalar sonucu ortaya çıkan alveolitin oluşum nedenleri Akçalı şöyle açıklıyor:

1. Çekim boşluğuna yabancı madde girmesi: Çekim sonrası arta kalan diş ve kök parçaları, çekimden sonra sokete giren her türlü yabancı madde (Yemek artıkları gibi) alveolit sebebi olabilir.

2. Ciddi oranda kullanılan anestezik madde: Hastada diş çekimi sırasında fazla miktarda anestezik madde kullanılır. Çekim sonrası çekim boşluğunun kanlanması sağlanmamış olabilir. Bildiğimiz gibi kanamanın olması iyileşmeyi sağlar. Kontrollü kanama her zaman iyi sonuç verecektir. Lokal anestezi yerine genel anestezi altında çekim yapıldığında alveolit daha az görülür. O nedenle diş çekimi sonrası diş hekimleri sokette temizleme işlemlerini yaparak alveolitin önüne geçebilir.

En sık alveolit görülen kısım 20 yaş dişlerinin olduğu kısımdır ve bunun sebebi de 20 yaş diş bölgesindeki kanlanma ve damarsal yapıların azlığından dolayıdır.

Çekim sonrasında hekim yapması gereken işlemleri yapmış olsa da hastalardan kaynaklana sebepler de alveolit oluşumunda önemlidir.

Çekim sonrası bilindiği gibi hastalara steril gazlı bezlerle tampon yapması önerilir ve hekim gazlı bezi hastanın çekim bölgesine koyar. Çekim sonrası yapması gerekenleri de bir dizi talimatla hastasına öneriri fakat hastalar bazen yapılmaması gereken şeyler yaparlar (Yaraya peçete bastırmak, pamuk koymak, steril olmayan bez parçaları koymak gibi). Bunlar yapıldığında da alveolitin olduğu gözlenebilir.

Aynı zamanda hemen yenilen taneli yiyecekler ve travmatize edilen çekim soketleri de alveolite sebeptir.
Bazı ilaçların kullanılması (Doğum kontrol hapları, bazı sistemik hastalıklar) alveol boşluğunda kanamanın olmamasına ve pıhtının oluşmamasına sebep olabilir.”

ALVEOLİT TEDAVİSİ

“Alveolit teşhisi konan hastalarımızda yapılaması gereken ilk şey, radyografi çekilerek kök artığı kemik artığı ya da başka bir yabancı maddenin olup olmadığını kontrol etmektir. Ondan sonra hastaya anestezi uygulanır. Alveol kemiğinin muayenesi yapılır kırık kemik var mı yok mu sondlama ve gözle muayene ile tespit edilmeye çalışılır. Yabancı maddeler varsa mutlaka çıkarılır ve soket artık temizlenmişse kanama kontrolü yapılır.

Soket serum fizyolojik ile yıkanır ve gerekirse lazer ile steril edilir. Alveolitin şiddetine göre diş hekiminin seçeceği farklı ilaçlar diş çekim bölgesine konabilir.”

False

Diş çekiminden sonra bunlara dikkat!

Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu son çare olarak uygulanan diş çekim işleminden önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri aktardı:

Diş çekimi kanal tedavisinin yeterli olmadığı dişlerde, zamanında düşmeyen süt dişlerinde, tehlikeli yirmilik dişler, tam sürmemiş gömük dişler, herhangi bir darbe sonucu kırılmış dişlerde ve ortodontik tedaviye destek amaçlı olarak yapılmaktadır. Fakat tedavi edilebilecek durumdaki hiçbir diş çekilmemelidir.

Diş çekiminden sonra bunlara dikkat

Diş çekiminden önce ve sonra hastaların dikkat etmesi gereken noktaları ise şu şeklide sıralayabiliriz:

-Öncelikle diş çekimi öncesinde hekim tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Diş çekiminden önce hasta şeker, yüksek tansiyon, kalp gibi rahatsızlıkları varsa bu rahatsızlıklarını diş hekimine bildirmelidir. Hasta mümkünse dişlerini fırçalamalı, ağızdaki bakteri oranını azaltmak için de antiseptikli suyla ağız çalkalanmalıdır.

-Diş çekimi yapılacak kişi sakin davranmalı diş hekimi korkusu yaşıyorsa da bunu diş hekimi ile paylaşmalıdır. Günümüzde diş hekimi korkusu aşılmaya çalışılsa da birçok hasta tarafından bu korku yaşanabilmektedir. Fakat hasta diş hekimine konu hakkından bilgi verirse bu korku konuşularak da aşılabilir. Eğer hasta korkusunu aşamıyorsa genel anestezi altında da çekim yapılabilir.

BUNLARA DİKKAT!

—Diş hekiminin yaranın üzerine koymuş olduğu tampon hemen atılmamalı en az 25-30 dakika boş kalan bölge üzerinde tutulmalıdır.

—Tampon atıldıktan sonra yerine yeni tampon mümkünse konulmamalıdır. Yaranın üzerinde oluşan kan pıhtısının dağılmaması için bu gereklidir. Tamponu sık değiştirirseniz pıhtının oluşmasını engellersiniz. Pıhtı, çekim boşluğunu doğal bir tampon gibi kapatacak ve boşluğun ilerde kemik yapıyla dolması için gerekli hazırlığı yapacaktır. Pıhtının oluşması engellenir ya da pıhtı koparılırsa yara iyileşmesi bozulur ve ağrılı bir süreç başlar.

—Ağız suyla çalkalanmamalıdır.

—Çekimden sonra hemen bir şey yenmemeli, en az iki saat beklenmelidir. Süre bittikten sonra hasta ılık yiyecek ve içecekler tercih etmeli soğuk ve sıcak besinlerden kaçınmalıdır.

—24 saat sigara ve alkol kullanmamalıdır. Bu durum yaranın iltihap kapmasına neden olabilir.

—Diş çekimimden sonra oluşan boş bölge dil ile oynanmamalı, yaralı bölgede oluşan kan emilerek tükürülmemelidir.

—Diş çekiminin yapıldığı bölge el ile dokunulmamalıdır. Yara doğrudan mikrop kapabilir.

—Diş çekimi sonrasında kanama ara ara devam edebilir. Bu durum yaklaşık 6 ila 24 saat arasında devam eder, aşırı kanama varsa hekim ile mutlaka görüşülmelidir.

—Diş çekimi sonrasında ağrı için kullanılacak ağrı kesici hekime danışılmadan kullanılmalıdır.

—Yara içinde oluşabilecek yemek artıkları bölgede bakteri oluşumunu sağlayabilir. Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir.

—Diş çekiminden bir gün sonrasında normal ağız bakımı tedavilerine devam edilebilir. Fakat bu bölge fırçalanırken dikkatli olunmalıdır.

—Eğer yüzünüzde şişme, aşırı ağrı, 24 saati geçen kanama hali ağızda oluşan kötü bir lezzet ve koku olursa mutlaka gecikmeden diş hekiminize başvurulmalıdır.

Ağızda oluşan diş kayıpları çeşitli sindirim bozukluklarına neden olmaktadır. Bu sebeple daha sonra hekimin uygun gördüğü implant, köprü ve protez gibi diş tedavilerinden biri hastaya uygulanabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir