sayısal bölüm meslek önerileri / Sayısal Üniversite Bölümleri - En Başarılı Sayısal Bölümler

Sayısal Bölüm Meslek Önerileri

sayısal bölüm meslek önerileri

Sayısal bölüm meslekleri

Sayısal bölüm meslekleri ile ilgili detayları senin için paylaştık.

Sayısal bölüm meslekleri Matematik-Fen ağırlıklı bölüm mesleklerini içerir. Lise öğrenimi sırasında MF (Matematik-Fen) alanını seçen öğrenciler, ağırlıklı olarak bu konularda eğitim alırlar. Üniversite sınavı sonrasında da sayısal mesleklere yönelirler. Sayısal bölümden mezun olduysan sen de bu alanlarda seçim yapabilirsin. Meslek ve alan seçimi tüm hayatını etkileyeceği için bölüm seçimini titizlikle yapmalısın.

Sayısal bölüm tercihi nasıl yapılır?

Sayısal bölüm tercihi yapmak için MF alanını seçen öğrencilerin üniversite sınavında çözmesi gereken belli dersler vardır. Öncelikle sınavın ilk aşaması olan TYT (Temel Yeterlilik Testi), daha sonra da AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavlarına girmelisin. AYT sınavında Matematik ve Fen sorularını çözmen gerekir. Çözülen sorular sonucunda MF puan türünden puanın hesaplanır. Sayısal bölümler de bu puan turuna göre öğrenci kabul eder. Günümüzde MF bölümü mesleklerine rağbet de artmıştır.

Sayısal bölüm meslekleri nelerdir?

Sayısal yani MF meslekleri oldukça çeşitlidir. Sayısal bölüm meslekleri 4 yıllık lisans veya 2 yıllık ön lisans bölümleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğer lisans eğitimi almak istiyorsan işte öne çıkan MF meslekleri;

Astronomi ve Uzay Bilimleri

Bu lisans bölümünde okuyanlar gök cisimlerini inceler. Bu bölümü seçer ve mezun olursan gökbilimci veya uzay bilimci olabilirsin.

Beslenme ve Diyetetik

Bu bölüm insan beslenmesini ve besinleri inceler. Mezunları diyetisyen veya beslenme uzmanı olabilirler.

Bilgisayar Mühendisliği

Yüksek puanlarla öğrenci alan bu bölüm yazılım ve programlama ile ilgilenir. Bilgisayar ve teknolojiye ilgin varsa bu bölümü değerlendirebilirsin.

Biyomedikal Mühendisliği

Oldukça yeni ve önü açık bir bölümdür. Bu bölümde biyoloji ve tıpta yararlanılan teknolojik ekipmanları, alet ve cihazları üretebilirsin.

Çevre Mühendisliği

İnsan yaşamına uygun, daha iyi bir çevre üretmeye yönelik çalışmalar yapan mühendislik dalıdır. Bu bölümü tercih edersen hem firmalarda çalışabilir, hem kendi ofisini açabilirsin.

Dijital Oyun Tasarımı

Oyun tasarlama üzerine olan bu bölüm çok yeni ve gelecek vadeden bir bölümdür. Oyunlara ve dijital dünyaya ilgin varsa bu bölümü tercih edebilirsin.

Diş Hekimliği (5 Yıllık)

Yüksek puanlarla öğrenci kabul eden bu bölümde 5 yıllık bir eğitim ile diş hekimi olabilirsin.

Eczacılık (5 Yıllık)

İlaçların hazırlanması ve dağıtımı üzerine eğitim veren bu bölüm, eğitiminin sonunda sana oldukça geniş fırsatlar sunar. Firma ve fabrikalarda çalışabilir veya eczaneni açarak kendi işinin sahibi olabilirsin.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik- elektronik üzerine çalışan ve bunları kullanarak farklı farklı sistemler tasarlayan bu bölüm de yüksek puanla öğrenci kabul eder. Seçebileceğin mühendislikler arasından iş bulma imkanı en yüksek olanlardan birisidir.

Endüstri Mühendisliği

Kısaca endüstri alanında ürün üretimi ile ilgilenen mühendislik bölümüdür.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Hastaların fiziki problemlerini düzeltmeye yönelik olan bu bölüm, tıbbın bir dalı sayılabilir. Hastalara hareket yeteneğini tekrar kazandırmaya odaklı olan bu bölümün iş imkanları da geniştir.

Harita Mühendisliği

Gelişen teknolojiyle beraber yükselen bölümlerden biridir. Bu bölümde ölçümler yapıp onları bilgisayarda dijital haritalara dönüştürmek gibi tekniklerle yeni nesil haritalar üretebilirsin.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği:

Hava ile etkileşime geçen araçları AR-GE yardımıyla üretebileceğin bu mühendislik dalı da gelecek vadeden mesleklerden bir tanesi.

Kimya Mühendisliği

İlaç, kozmetik ürünleri üretilen bir mühendislik dalıdır.

Makine Mühendisliği

Bu bölümde de mühendisler tarafından yüksek matematik ve fizik bilgisi kullanılarak makineler üretilir.

Mekatronik Mühendisliği

Mekanik ve elektroniğin birleşimiyle oluşan bu bölümde üst düzey teknolojik, hassas ve akıllı makineler üzerinde çalışılır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Çeşitli ham maddeler üzerinden yeni malzemeler üreten ve geliştiren mühendisler yetiştirir.

Mimarlık

Yeni bina tasarlama ve eski binaları restore etme ile sorumlu olan bu bölüm, tasarıma ve mühendisliğe ilgin varsa tercih edebileceğin bölümlerin başında geliyor.

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Bu bilim dalı, canlılar ve genetik üzerine incelemeler yapar.

Pilotaj

Pilot yetiştirilen bu bölümü okumak zorlu olsa da sunduğu imkanlar bakımından cazip gelebilir. Bu bölümü seçmeden önce ne kadar istekli ve mesleğe uygun olduğunu da düşünmen gerek.

Tıp (6 Yıllık)

Yüksek puanlarla öğrenci kabul eden bölüme sağlık alanına ilgin varsa yönelebilir, prestijli bir doktor olabilirsin.

Veterinerlik (5 Yıllık)

Hayvanların bakımı, tedavisi ve sağlığı ile ilgilenen bu bölüm mezunları, veteriner hekim olarak çalışır. Hayvanlara ilgi duyuyorsan bu bölümü tercihlerine ekleyebilirsin.

Bu alanların yanı sıra uzay mühendisliği, yapay zeka mühendisliği, yazılım mühendisliği, nanoteknoloji mühendisliği gibi teknolojiyi kullanarak yeni nesil tasarımlar ortaya koyan diğer birçok bölüm arasından sana en uygun olanlarını araştırabilir, tercih listene ekleyebilirsin.

Sayısal ön lisans bölümleri

Lisans bölümlerinin yanı sıra MF türünde ön lisans tercihi de yapabilirsin. 2 yıllık ön lisans programlarından ön plana çıkan bazı bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağız ve Diş Sağlığı,
  • Anestezi,
  • Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon,
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon,
  • İlk ve Acil Yardım,
  • Ortopedik Protez ve Ortez,
  • Tıbbi Görüntüleme ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Sayısal bölüm meslekleri puanları

Puanlar bölümden bölüme göre değişkenlik gösterir. Eşit ağırlık ve sözel bölümlere kıyasla sayısal bölümler daha yüksek puanla öğrenci alır. En iyi sayısal bölüm meslekleri arasında sayılan tıp, diş hekimliği ve mühendislik bölümlerinin daha yüksek puanlarla öğrenci aldıklarını söyleyebiliriz.

Önü açık sayısal meslekler hangileri?

Meslek tercihi yaparken önündeki yıllarda mesleğinin popülerliğini kaybetmesinden endişeleniyor olabilirsin. Sayısal bölümde geleceğin mesleklerine bakıldığında öncelikle Tıp ve Diş Hekimliği gibi sağlık bölümleri göze çarpar. Bunların yanı sıra teknolojinin gelişmesi ile birlikte teknolojiyi kullanan mesleklerin de yükselişte olduğunu kaydedebiliriz. Başta bilgisayar mühendislikleri ve bilişim sistemleri mühendisliği olmak üzere biyomedikal mühendisliği, biyoteknoloji, mekatronik mühendisliği, moleküler biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve genetik, nanonilim ve nanoteknoloji mühendisliği, yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme, yapay zeka ve veri mühendisliği geleceğin meslekleri olarak görülmekte. Önü oldukça açık olan bu say meslekleri (sayısal meslekleri) teknolojiyle birlikte yeni iş imkanları sağlamaktadır.

Sayısal bölüm meslekleri ne kadar maaş alır?

Bölüm tercihi yaparken göz önünde bulundurman gereken kriterlerden birisi de elbette ki bölümden mezun olan insanların iş imkanları ve maaşlarıdır. Sayısal bölüm iş imkanlarının diğer bölümlere kıyasla daha yüksek olduğu söylenebilir. Yüksek bir bilgi birikimi gerektiren sayısal bölümlerde eğitimin önemi çok yüksektir. Mezunlar özel sektörde, devlet dairelerinde ve yurt dışında birçok iş fırsatı yakalayabilirler. Özellikle mühendislik bölümlerinin yurt dışı imkanları oldukça fazladır. Sayısal bölüm meslekleri maaşları bölümden bölüme göre değişiklik gösterir. O nedenle sayısal bölüm meslekleri ve maaşlarına dair net bir miktar söylemek mümkün değildir. Zaman içerisinde ve çalışacağın yere göre yükselme, kıdem kazanma gibi durumlar da maaşını yükseltecektir.

Merak ettiğin mesleklerle/pozisyonlarla ilgili detaylı bilgiye Pozisyon Rehberi sayfamızdan ulaşabilirsin.

Editör

Sonrası Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği

Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği, en çok kazanacak meslekler ve işler
Yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin hayatımızı dönüştürmesiyle oluşan beklentileri karşılayacak insan gücü arayışı bazı meslek gruplarına olan talebi artırmakla kalmıyor, gelecekte adlarını sıkça duyacağımız yeni meslekleri de beraberinde getiriyor. Özellikle Türkiye'de geleceğin meslekleri hangileri olacak sorusu da insanlar arasında sıkça konuşulan konulardan bir tanesi olarak göze çarpıyor.

Geleceğin en iyi mesleklerinden bazılarına günümüzde aşina olsak da bunlar 5 - 10 yıl önce var olmayan hatta adını bile duymadığımız mesleklerdi. Şimdi ise gelecek hiç olmadığı kadar hızlı geliyor. Bu nedenle mesleki alanınızı seçerken, o işin öngörülebilir gelecekte ne kadar revaçta olacağına, gelecekte en çok kazanacak mesleklerden olup olmadığına dikkat etmek ve becerilerinizi ona göre geliştirmek önemli bir konu. Gelecekte popüler olacak meslekleri sizin için sıraladık. İşte 10 yeni meslek;

Geleceğin Meslekleri -

1) Veri Bilimcisi
Veri bilimi kavramını özellikle Facebook, Amazon ve Netflix hayatımıza girdiğinden beri sıkça duyuyoruz. Veri bilimciler bağlı bulundukları şirketlere değer yaratmak amacıyla veriyi uçtan uca analiz eder ve sonuçlarını yönetim ile paylaşıp aksiyon alınmasını sağlar. Verileri sınıflamak, çıkarım yapmak ve kompleks davranışları çözümlemek veri bilimcilerin görevidir. Bir bakıma analitik veri uzmanının bir türüdür. Aynı zamanda verileri analiz etmekle kalmayıp bu verilerin nasıl kullanılacağına da karar vermelidir.

2) Yapay Zeka ve Robotik Mühendisi
Makine öğrenmesi ve veri bilimi yapay zekanın ayrılmaz iki iş koludur. Veri bilimcileri bilgisayar bilgisine ihtiyaç duymakla birlikte temel olarak istatistik ve analitik becerileri ile ön plandadır. Makine öğrenmesi mühendisleri ise bilgisayar bilimi ve kodlama alanlarında daha yetkindir. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, görüntü tanıma, ses, tıp veya siber güvenlik gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yapay zeka alanında yetkin mühendislere ihtiyacının artmasına rağmen yeterli iş gücü halen piyasada bulunmuyor. 

3) Alternatif Enerji Danışmanı ve Teknisyeni
Sonsuza kadar fosil yakıtlar tüketerek hayatta kalamayacağımız için alternatif enerji kaynakları gelecek yıllarda oldukça önem taşıyor olacak. Doğal dengenin bozulması sebebiyle rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarına verilen önem her geçen gün artıyor. Ancak bu alternatif kaynaklar halen ihtiyaca tamamıyla cevap veremiyor. Gelecekte evler, işyerleri ve sosyal alanlar gibi yaşam alanları için en doğru yakıtı kullanmak oldukça önem taşıyor. Bu noktada alternatif enerji danışmanlığı verimliliği artırmak ve en doğru yakıtı belirlemekte, alternatif enerji teknisyenliği ise bu enerji kaynaklarının kurulumu, bakım ve onarımı için oldukça talep alan mesleklerden biri olacak.

4) Nesnelerin İnterneti Cihazların Güvenlik/Onarım Personeli
Evde bir şeyler bozulduğunda tesisatçıyı aramaya alışkınız. Peki ya akıllı buzdolabımız hacklendiğinde veya akıllı aydınlatma sistemimiz bizi dinlemeyip ışıkları açmadığında kimi arayacağız? Tabii ki IoT cihazlar güvenlik personellerini! Gelişimini kısa bir sürede tamamlayan nesnelerin interneti, gelecekte çok daha fazla noktada kendisini göstermeye devam edecek. yılında yayınlanan IoT raporuna göre ’te 64 milyardan fazla IoT cihazı olacağı tahmin ediliyor.1 Hayatımızın bir parçası olan bu cihazların bozulması durumunda ise IoT güvenlik/ onarım personellerine ihtiyaç duyacağız.

5) Blockchain Geliştiricisi
Son zamanlarda oldukça popüler olan dijital para birimi Bitcoin’i duymayan kalmadı. Peki bunu kullanabilmemizi sağlayan teknoloji hakkında ne kadar bilgimiz var? Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Biraz anlaşılması zor olsa da, uzmanlara göre nihayetinde internet kadar dünyayı değiştiren bir teknoloji olacağı söyleniyor. Bu nedenle gelecek senelerde blockchain uygulamalı hizmetleri ve ürünleri geliştiren profesyonellerin oldukça revaçta olması bekleniyor.

6) Kullanıcı Deneyimi (UX) ve İnsan-Bilgisayar Etkileşimi (HCI) Tasarımcısı
Bir UX tasarımcısı, kuruluşların kullanıcı deneyimlerinden yararlanarak yeni içeriklerin oluşturulmasını sağlar. Örneğin bir cihazdaki açma kapama düğmesinin nerede olduğundan, bir web sitesindeki panelin kullanım düzenine kadar birçok alanda UX tasarımcılarının çalışmalarını görebiliriz. Kullanıcı deneyimi tasarımı, ürünle olan etkileşimde kullanıcı memnuniyetini arttırma sürecini oluştururken, insan-bilgisayar etkileşimi interaktif bilgisayar sistemlerini çevreleyen başlıca olayların incelenmesi ile ilgilidir. Yani yalnızca kullanılabilirlikten ziyade, insan performansını da ele alarak genellikle kullanıcı deneyimi pratiğinde göz ardı edilen somut etkileşimleri de kapsar.

7) 3D Üretim Mühendisi
3 boyutlu yazıcılar kullanılarak kurulan girişimler, özellikle sağlık, yemek ve tekstil gibi sektörlerde önemli değişimler vaat ediyor. 3D üretim mühendisliği ile yakın gelecekte seri üretimin yerini kişiselleştirilebilir üretimin alması bekleniyor. 3D üretim teknolojisi tıp alanında da kullanılmaya başladığında böbrek, kalp, kulak gibi organların üretiminin gerçekleşmesiyle organ nakli için bekleme listeleri tarihe karışacak.

8) Tıbbi Danışmanlar
Gelecekte ameliyatlara robotların ve robotik sistemlerin yapmasına hazırlanılıyor. Dolayısıyla yapay zekanın tıp alanında kullanılmasının sonucu olarak karşımıza hem bu tür robotların üretim, bakım ve yenilemeleri konusunda hem de hasta işlerinden sorumlu olacak uzman iş gücüne ihtiyaç duyulacak.

9) Çöp Mühendisi
Geleceğin meslekleri arasında en ilginci çöp mühendisliği olabilir fakat en etkililerinden de biri olacağı kesin görülüyor. Çöp mühendisliği, dünya nüfusunun ve tüketimin artmasıyla birlikte ortaya çıkan atık sorunu ve bu atıkların doğru şekilde dönüştürülmesi üzerine geliştirilen bir meslek. İnsanlar her yıl 2 milyar tondan fazla atık üretiliyor. Peki, biz bu atıkları ne yapıyoruz? Düzenli olarak çöp depolama alanlarına gömüyoruz. Oysaki söz konusu bu miktar dünyadaki elektrik tüketiminin %10’unu karşılayabilecek potansiyeldeki 4,5 milyar varil petrol eşdeğeri enerji içeriyor. Üstelik bu miktar gelecekte baş edilemez bir noktaya gelebilir. Bu nedenle, atıkların doğru şekillerde dönüştürülmesi gerekiyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi gibi dünyaca ünlü üniversiteler bu çalışmaların bilinçli yapılması için bu alanda uzmanlar yetiştirecek programlar açmaya başladılar bile.

10) Dijital Dedektif 
Siber suçların çokça işlendiği günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak artık son derece önemli hale geldi. Gelecekte bir şirketin var olmaya devam edebilmesi için siber suçlara karşı daha da tedbirli olması gerekecek. Bu nedenle de dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak ve bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç oldukça artacak.

Geleceğin Kadın Meslekleri

Çoğu işletme, eskisinden daha fazla kadın çalışanı işe almak, elde tutmak ve terfi ettirmek istiyor. Kadınların yeteneklerinden yararlanmak, işgücü planlaması için öne çıkan ve gelecek vaat eden bir konu olarak görülüyor. Yapılan bir ankete göre şirketlerin dörtte birinden fazlası, kadın yetenekleri gelecekteki işgücü stratejisinin önemli bir parçası olarak tanımlıyor. Benzer şekilde, kadınların artan işgücüne katılımı ve ekonomik gücünün, çeşitli endüstri sektörlerinde değişimin temel gücü olacağı ve istihdam artışıyla bağlantılı olarak giderek daha fazla kabul göreceği söyleniyor.

Geleceğin Erkek Meslekleri

Erkeklerle kadınlar arasında matematiksel zeka açısından çok az fark olsa da ABD’li matematikçilerin sadece %3’ü kadındır. Ormancılık, endüstri, yazılım, balıkçılık, inşaat, madencilik ve polis gibi riskli işlerde de erkeklerin yoğun olduğunu görüyoruz. Eski tarihlerden beri kadınların empati yeteneğinin erkeklerden daha üstün olduğu düşünülüyor. Belki de bu yüzden kadınların daha çok empati gerektiren işlerde egemen olduğunu görürken, erkeklerin daha matematiksel, teknik alanlarda egemen olduğunu görüyoruz.


 Kaynak:Business Insider

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bugünün ve Yarının En Popüler 12 IT Mesleği
Gelecek Yıl Bütçeyi Nerelere Harcayacağız?
Sistem Yöneticisi Olmanın 18 Altın Kuralı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası