internetten alışveriş yaparken nelere dikkat edilmelidir / İnternetten alışveriş yaparken nelere dikkat edilmeli? - Bursa Hayat Gazetesi

Internetten Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir

internetten alışveriş yaparken nelere dikkat edilmelidir

İnternet alışverişi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Birçok insan hala internetten alışveriş yapmak konusunda çekingen olabiliyor. Aslında internet alışverişi yaparken uygulamanız gereken birkaç taktik var. Bu taktikleri uygulayarak hiç kaygı duymadan ve hayal kırıklığına uğramadan internet alışverişi yapabilmeniz mümkün. Böylece mağaza mağaza gezmeden vakitten tasarruf edebilirsiniz.


İnternet üzerinden alışveriş yaparken kullanmanız gereken ilk taktik bu. Beğendiğiniz ürünün fotoğrafına zoom yaparak tüm köşelerini inceleyin. Bakmanız gereken şeyler her parçaya göre değişiyor. Eğer bir pantolon satın alacaksanız ilk olarak beline paça boylarına ve yan dikişlerine bakın. “Diz izi yapmış mı yapmamış mı, kalıbı nasıl?” mutlaka inceleyin. Eğer bir gömlek satın almak istiyorsanız özellikle yakalarına ve manşetlerine zoom yapmanız yararlı olacaktır. Satın almak istediğiniz gömleğin dekoltesini inceleyin. Çok derin mi yoksa değil mi bu önemli bir ayrıntı olabilir. Etek satın alırken özellikle nerede bittiğine bakın, belin oturup oturmadığına, pileli ise pilelerin kalınlıkları sizin için önemli bir ayrıntı olabilir. Eteğin iç gösterip göstermediğini de zoomlayarak görebilirsiniz. Satın alacağınız ürünü sadece ön fotoğraf ile değerlendirmeyin. Bu işlemi arka ve yan fotoğraflarda da kullanın.


İnternet alışverişi sırasında eğer özellikle aradığınız bir renk yoksa beğendiğiniz ürünün diğer renklerini de mutlaka inceleyin. Özellikle siyah renk kıyafetler detayları ve hataları saklama konusunda çok başarılıdır. Bu ürünün başka renklerini de inceleyerek göremediğiniz diğer detayların da dikkatinizi çekmesini sağlayabilirsiniz.


Satın alacağınız ürünün kumaş türünü ve içeriğini bilmeniz çok önemli. İnternet alışverişi yaparken ürünün açıklamaları kısmında bu bilgiler mutlaka sizinle paylaşılmıştır. Kumaş türü giysinin ne kadar kullanışlı olduğunu da beliler. Kırışmaya meyilli bir kumaş mı, dayanıklı bir kumaş mı, ter kokusuna neden olan bir kumaş mı mutlaka inceleyin.


İnternet alışverişinin aslında belki de en büyük handikabı beden seçimi. Neyse ki birçok güvenilir alışveriş markası ve sitesi ücretsiz iade seçeneği sağlıyor. Eğer markayı tanımıyorsanız, kalıbını bilmiyorsanız bedeninize yakın olan iki bedeni sipariş edip olmayanı iade edebilirsiniz. Eğer bu işlem size külfet gelecekse bu durumda tanıdığınız, kalıplarına hâkim olduğunuz mağazalardan alışveriş yaparak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.


İnternet alışverişi yaparken en çok dikkat etmeniz gereken şey markaların iade politikaları. İnternet satışı yapan sitenin SSS (Sıkça Sorulan Sorular) Bölümünde genellikle bu konu ile ilgili cevaplar bulabilirsiniz. İade süresinin kaç gün olduğuna özellikle dikkat edin.


Vücut şekline hâkim olmak internet alışverişi için çok önemli. Dolabınızda giydiğiniz zaman sizi en mutlu eden kıyafetlere bir göz gezdirirseniz aslında kıyafetlerinizin modelleri ve kesimleri ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. Bu nedenle eğer sorunsuz bir alışveriş yapmak istiyorsanız daha önce hiç giymemiş olduğunu kesimlerden uzak durun. Aynı zamanda giydiğinizde sizi kötü göstermeyecek renkleri tercih etmeniz de faydanıza olacaktır. Daha önce hiç denemediğiniz bir kesim ve renk satın alarak riske atmayın.


Kıyafetleri manken üzerinden yargılamayın. Fotoğraflarda gördüğünüz mankenler özellikle kıyafetleri iyi taşıyabilecek olanlardan titizlikle seçiliyor. Bu nedenle fotoğrafta gördüğünüz kıyafetin kesimini iyi değerlendirin ve vücut yapınıza göre doğru kesim mi bilerek alışveriş yapın. Bazı internet siteleri fotoğrafta bulunan elbisenin bedenini ve modelin ölçülerini, boyunu yazar. Böylece elbisenin sizde nasıl durabileceğine dair bir fikir edinebilirsiniz.


Eğer kıyafeti alıp almamak konusunda kararsız kaldıysanız ya da biraz daha gezineyim sonra tekrar bakarım diyorsanız, hatta indirimlerden yararlanmak için bu buton birebir. Genellikle satın al butonunun yanında ya da kıyafetin hemen üstünde küçük bir buton olarak karşınıza çıkar. Yine de kararsız kalmadığınız, çok beğendiğiniz ve ihtiyacınız olan ürünler için çok kullanışlı değil. Çünkü stoklar tükenirse elleriniz boş kalabilir.


İnternet alışverişi yaparken kafanızı diğer görseller dağıtabilir ve aslında almak istemediğiniz parçalara bakarken bulabilirsiniz kendinizi. Bu nedenle eğer bir şeye ihtiyacınız varsa mutlaka sitede aradığınız şeyleri filtreleyin. Böylece filtreleme yaparak bir gömlek almak istiyorsanız sadece gömlekleri görürsünüz.


Eğer sitede böyle bir opsiyon varsa mutlaka diğer kullanıcıların yorumlarını okuyun. Böylece alışverişinizde karşılaşabileceğiniz riskleri öğrenebilirsiniz.


İnternetten alışveriş yaparken güvenilir ve doğru bir siteyi bulmanız gerekmektedir. İnternet üzerinde alışveriş yapmak için milyonlarca site bulunmaktadır. Ancak bu sitelerin hepsi güvenli değildir. Kredi kartı bilgileri gibi kişisel bilgilerin çalınması, dolandırıcılık gibi pek çok olayla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlardan korunmak için alışveriş yaptığınız sitenin güvenilir olup olmadığını bilmeniz gerekir. 

Doğru alışveriş yapmak güvenilir bir siteyi bulmakla başlıyor. Bu nedenle yapmanız gereken ilk şey alışveriş yapmak istediğiniz siteyi güvenilir mi değil mi diye kontrol etmek. Gereken güvenliği sağlamak için sitenin  adres satırında yeşil onay işareti olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu yeşil onay bulunan siteler Ticaret Bakanlığınca onaylanmış kabul edilir. Peki internetten alışveriş siteleri güvenilir midir nasıl anlaşılır?

internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz 2

İnternetten alışveriş siteleri güvenilir mi?

İnternetten alışveriş siteleri güvenilir mi anlamak için daha önce de bahsettiğimiz gibi adres satırında yeşil onay işareti olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Eğer bulamazsanız internet sitesinin adını adres çubuğuna yazın. Logoda renk tonu farklılığı, yazı karakterlerinde farklılık varsa o sitenin bir başka sitenin taklidi olduğunu anlayabilirsiniz. İnternetten alışveriş siteleri arasında bu durum sık sık görülmektedir. 

Az bilinen ya da hiç bilinmeyen sitelerden alışveriş yapmayın. Adres, unvan ve bilgilerin tam kayıtlı olup olmadığını mutlaka kontrol edin. İnternetten alışveriş esnasında mesafeli satış sözleşmesini mutlaka okuyun. Ödeme yapacağınız esnada sanal kart kullanın ya da güvenli ödeme yöntemini tercih edin. Eğer internetten alışveriş yaptığınızda ürün eksik gelirse cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Böylece ödemiş olduğunuz parayı da iade olarak alabilirsiniz. 

Alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikası olup olmadığını da mutlaka kontrol edin. İnternetten alışveriş için kredi kartı bilgilerinizi doğrudan paylaşmamaya özen gösterin. Alışverişlerinizi sanal kart kullanarak yapmaya özen gösterin. 3D Secure ya da SMS onaylı işlemler ile ödemelerinizi yapabilirsiniz. Her ne kadar güvenli gözükse de bazı siteler güvenli bir görünümün ardına saklanarak bilgilerinizi çalabilir ya da üçüncü kişilerle paylaşabilir. Bu gibi durumlara karşı dikkatli olun. Satın alacağınız ürünün yorumlarını okuyarak alışveriş sonunda kötü bir süprizle karşılaşma ihtimalinizi düşürebilirsiniz.

Online Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Altın Kurallar

Günümüzde internetin son derece önem kazanmasıyla birlikte yeni alışveriş alışkanlıkları da ortaya çıkmış oldu. Bunlardan en popüler olanı ve hayatımızı kolaylaştıranı ise online alışveriş! Son yıllarda hızla büyüyen bir pazar haline gelen online alışveriş yöntemi ile pek çok insan mağazalara gidip alışveriş yapmaktansa, online alışverişi tercih ederek hem zamandan tasarruf sağlıyor, hem de daha çok seçenek ile karşılaşıyor.

Çevrimiçi olarak ürünleri ve hizmetleri satın almak olarak da tanımlayabileceğimiz online alışveriş, internet üzerinden yapılan ticaret, yani e-ticaret olarak da tanımlanabilir. Bir web site üzerinden satın alınan ürünlerde ödeme genellikle kredi veya banka havalesi gibi elektronik yollarda yapılır. Bu sayede evden, ofisten çıkmadan kolay ve hızlı alışveriş yapabilir, aradığınız her şeye mağaza gezmeden birkaç dakikada kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Çevrimiçi alışveriş hizmetlerinde; isminiz, adresiniz, telefon numaranız ve kredi kartı bilgileriniz gibi oldukça kişisel bilgilerinizi paylaşmış olursunuz. Bu önemli bilgilerin ise üçüncü kişilerle paylaşılmasını istemezsiniz. Bu yüzden güvenli online alışveriş sitelerini tercih etmek hepimiz için büyük önem arz ediyor. Peki, bu süreçte nelere dikkat etmeliyiz, birlikte bakalım;

Güvenli Bir Web Sitesi Seçin

Aklınızda internet alışverişi güvenli mi gibi sorular var ise internetten alışveriş yaparken, güvenilir bir web sitesi seçmeniz, bilgilerinizin güvenliğini sağlamak adına son derece önemli olacaktır. Adınız, soyadınız, adresiniz, cep telefon numaranız, e-posta adresiniz ve kredi kartı bilgileriniz gibi kişisel bilgilerinizi, bilmediğiniz ve güvenlik protokolü olmayan herhangi bir web sitesinde paylaşmak, bazı tehlikelere yol açarak size üzücü ve olumsuz bir alışveriş süreci yaşatabilir. Güvenilir şekilde alışveriş yapabilmek adına, alışveriş yaptığınız web sitesinde https protokolü olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Web sitesinin URL kısmında tıkladığınızda ‘’https://’’ ifadesinin yer alması, sitenin SSL Sertifikasına sahip olduğunu gösterir. Sorunsuz alışveriş deneyimi yaşamak için; kalitesinden ve güvenliğinden emin olduğunuz markalardan alışveriş yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak ise; markaların kendi mobil uygulamalarından alışveriş yaparak, hem daha güvenli hem de daha konforlu bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Güvenli Ödeme Yöntemlerini Kullanın

İnternet üzerinden alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken altın kurallarından biri de şüphesiz güvenli ödeme yöntemlerini kullanmaktır. Bunlardan en önemlilerinden biri, internet alışverişi yapacağınız web sitesinde SSL protokolü olmasıdır. SSL (Secure Sockets Layer) protokolüne sahip alışveriş siteleri bilgilerinizi özel şifreleme teknikleri ile kodlar ve doğrudan bankaya ulaştırır. Bu sayede kredi kartı bilgilerinizin üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilme ihtimali son derece azalır.

Bir diğer güvenli ödeme yöntemi ise 3D Güvenli Ödeme3D Secure nedir diye soracak olursanız, 3D Secure güvenli ödeme yönteminden bahselim; 3D Secure (3 Domain Secure) kredi kartı veya banka kartı ile internet üzerinden yapılan online ödemelerin doğruluğunu sağlamak amacıyla oluşturulan bir güvenlik sistemidir. 3D kullanımı sırasında kredi veya banka kartıyla alışveriş yapan müşterinin, bankada yer alan telefon numarasına tek kullanımlık bir sms şifre (kod) gönderilir, kod girilmez veya yanlış girilir ise alışveriş işlemi gerçekleşmez. Bu şekilde karşı taraf sizden herhangi bir ödeme alamaz. 3D Secure güvenli ödeme sistemi sayesinde, internet alışverişleriniz daha güvenli hale gelir. 

Sanal Kart Kullanın

Kullanımının oldukça kolay olduğu sanal kredi kartı, günlük kullanım için tasarlanmış olan dijital bir karttır. Günlük kullanım ve internet üzerinden yaptığınız alışverişler için tasarlanan sanal kart ile kayıp ya da çalıntı kart riski yaşamazsınız. Çevrimiçi ödemelerde kullanılan kart, kredi kartı bilgilerinizin güvenliğini sağlayabilmeniz için son derece kullanışlıdır. 3D Secure ödeme seçeneği bulunmayan web sitelerinden alışveriş yaparken sanal kart kullanmanız, bilgilerinizi korumanız adına sağlıklı bir yöntem sağlar.

Bilgilerinizi Güncel Kullanın

İnternet üzerinden online alışveriş yaparken, güncel adres, telefon numarası ve e-posta adresi kullanmalısınız. Bu sayede, ürünlerin tarafınıza doğru şekilde teslim edilmesini kolaylaştırır ve herhangi bir sorun yaşadığınızda satıcı iletişim kurabilirsiniz. Güncel olmayan bilgiler ile yapılan alışverişlerde ürün değişikliği/iptali olduğunda tarafınıza ulaşmaları oldukça zor olacaktır. Bu durum siparişinizde aksaklıklara sebebiyet verebilir. Siparişleriniz haberiniz olmadan iptal edilebilir ya da yanlış adres bilgileri nedeniyle farklı kişilere teslim edilebilir. Bilgilerinizi kesinlikle güncel tutmalısınız.

Ürün Açıklamalarını Okuyun

Tamamıyla internet üzerinden alışveriş yapıldığı için ürünü gözünüzle görmeniz ve incelemeniz mümkün olmamaktadır. Tam da bu sebeple olumsuz durumlar yaşamamak adına, alacağınız ürünün açıklamalarını dikkatlice okuyun. Ürünün boyutlarını, renklerini, malzemesini, bedenini ve diğer yazılan tüm özelliklerini okuyun ve almak istediğiniz ürün olduğundan emin olun. Tüm bunları yaparken, ürün hakkında yapılan yorumlara ve incelemelere de göz atabilirsiniz. Bu sayede, alışveriş yapmadan önce ürün hakkında daha fazla bilgi edinmiş olursunuz.

Mesafeli Satış Sözleşmesi ve Ön Bilgilendirme Formunu Okuyun

Mesafeli satış sözleşmesi, bir satış işlemi için satıcı ile tüketici arasında yapılan ve fiziksel temas olmadan gerçekleştirilen bir sözleşme türüdür. Daha çok tüketicinin haklarını korumak adına gerçekleştirilen bu sözleşme, yasal düzenlemeler ve bilgilendirmeler içerir. Böylelikle tüketicinin iptal/iade ve cayma hakları korunmuş olur. Online alışveriş yaparken mesafeli satış sözleşmesini ve ön bilgilendirme formunu dikkatli okumalı, herhangi bir şüphe olması durumunda satıcıya soru sormalısınız. Sözleşmede cayma hakkınızın da diğer haklarınız gibi yer alması gerekir. Tüketici olarak yasal haklarınızı bilmeniz son derece önemlidir. Bununla birlikte ayrı olarak iade ve değişim politikası var ise onu da okumak ve bilgi edinmek size fayda sağlayacaktır.

Fiyatları Karşılaştırın

Yapacağınız alışverişlerde fiyat karşılaştırma yapmanız, binlerce ürün arasından size en uygun fiyatlı ürünü bulma konusunda yardımcı olabilir. Online fiyat karşılaştırma siteleri, birçok satıcının sunduğu fiyatları listeler aynı zamanda uygun olan ürüne daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlar.

Fatura ve Ödeme Bilgilerinizi Saklayın

Siparişinizde bir sorun olması veya üründe iptal/iade istediğiniz durumlarda yasal haklarınızı kullanabilmeniz adına alışverişinize ait fatura ve ödeme bilgilerinizi saklamanız da son derece önemlidir. Bu sayede, yapmış olduğunuz alışveriş ile ilgili gerekli işlemleri güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir ve yasal yollardan haklarınızı arayabilirsiniz.

Bu kurallar online alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken bazı temel kurallardır. Bu kurallara uyarak, online alışveriş ile alışverişlerinizi daha kolay ve konforlu hale getirebilir ve internet alışverişlerinizi daha güvenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle online alışverişlerde artış yaşanmaya başladı. 

Pek çok vatandaş mağazalarda kendine uygun ürün aramaktansa internet siteleri üzerinden alışveriş yapıyor. 

İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenleri şı sekilde sıraladık:

"Doğru alışveriş güvenli siteyi bulmakla başlıyor"

Öncelikli olarak doğru alışveriş, güvenli siteyi bulmakla başlıyor. Öncelikli olarak adres satırında yeşil onay işareti olan siteler Ticaret Bakanlığınca güvenilir kabul ediliyor. 

"Adı duyulmayan sitelere şüpheyle yaklaşılmalı"

Az bilinen, ya da adı hiç duyulmayan sitelere şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Adresi, ünvanı ve bilgilerinin tam olarak kayıtlı olması gerekiyor. 

Ürünlerin cinsi ve türü, miktarı, rengi, fiyatı, tahsilat bilgileri (KDV dahil) olmalı.

"İnternet sitesinin adını adres satırına yazın"

Tüketiciler şüpheci olmalı. Eğer internet sitesinde bir noktalama işareti fazlalığı varsa, logosunda renk tonu farklılığı, yazı karakterinde bir değişiklik varsa bilinki o site çok bilinen bir internet alışveriş sitesinin taklidi durumundadır. İşte bu noktada arama motorunda inetrnet sitelerini aramak yerine sitenin doğrudan tam adını adres satırına yazmalı. 

"Mesafeli satış sözleşmesini okuyun"

Ürünü seçtiniz, ödeme yöntemini seçtiniz, artık son bir adım kaldı, ödeme yap butonuna tıklamak, O butona basmadan önce düşünmeniz gereken bir şey daha var. Mesafeli satış sözleşmesini okudunuz mu ? Eğer okumadıysanız hem haklarınızdan hem de yükümlülüklerinizden haberiniz yok demektir. 

"Güvenli ödeme yöntemini seçin"

Ödeme yaparken de sanal kart kullanmayı ve güvenli ödeme yöntemini seçmeyi unutmamak gerekiyor. 

"Cayma hakkınızı kullanabilirsiniz" 

Ürün kapınıza geldi ancak eksik veya sizin şipariş etmediğiniz bir ürün teslim edildi. İşte bu durumda sözleşmeden kaynaklı cayma hakkını kullanmanız gerekiyor. Aynı zamanda mesafeli sözleşme de tek taraflı fesh ediliyor. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası