köpeklerde titreme kasılma / Köpeklerde epilepsi - Sara - Zeytinburnu Veteriner Kliniği

Köpeklerde Titreme Kasılma

köpeklerde titreme kasılma

Köpeklerde Epilepsi (Sara) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Epilepsi Nedir?

_kopeklerde_epilepsi_nedir_nasil_tedavi_edilirEpilepsi beyinde, sinir hücrelerinin kontrol dışı aktif hale gelerek kimyasal bir boşalma göstermesi durumudur. Epilepsi rahatsızlığı nöbet geçirmeye neden olmaktadır. Epilepsi hastalığı halk arasında Sara olarakta bilinmektedir. Epilepsinin birçok nedeni vardır. Epilepsi hastasının beyin odaklı rahatsızlıkları olabileceği gibi farklı hastalıklarında epilepsiye neden olduğu bilinmektedir. Epilepsi hastalığı en çok insanlarla görülmekle birlikte bir başka canlı olan köpeklerde de sık görülmektedir. Köpeklerde epilepsi hastalığı her yaşta oluşabilmektedir. Köpeklerde en erken 6 aylık tespit edilebilmektedir. Genellikle melez köpek türlerinde daha sık rastlanan bir durumdur.

Bazı köpek türlerinde epilepsi olasılığı daha fazladır. Genetik durumlardan kaynaklı olarak epilepsi hastalığı görülür. Bunlar Belgian Tervuren, Beagle, Cocker Spaniel Collie, Daachshund, German Shepherd, Golden Retriever, Saint Bernard, Siberian Husky, Terrier, Poder ve Schnauzer gibi köpek cinsleridir. Bu köpeklerin yaşam sürelerinde epilepsi olma riski fazladır.

Epilepsi görülen köpeklerde kafa sallama, yalanma ve seğirmeler göze çarpar. Ancak bu belirtiler epilepsi krizi gelmeden önceki ilk belirtilerdir. Köpekler genellikle epilepsi nöbetlerine oturarak ya da yatarak yakalanırlar. Krizlerde kasılma, anlamsız boş bakışlar ve bilinç kaybına görülmektedir.

Köpeklerde epilepsiler aşama aşama yavaş yavaş ortaya çıkar. Büyük krizler üç aşamalı olarak kendini göstermektedir. İlk aşamasında hayvanda duygusal tepkiler ortaya çıkar. Bu belirtiler inleme, titreme gibi insanların dikkatini çekecek şekilde kendini gösterir. Ayrıca hayvanda panik, korku gibi durum gözlenebilir. Krizin yaşanmasına saatler öncesinde meraklı hal, kaçıp saklanma arzusu olur. Epilepsinin ikinci aşamasında ise hayvan kasılır. Bu kasılma esnasında titremede görülür. 1 ile 3 dakika arasında süren bu kasılma hayvanı oldukça şoka sokar. Bazı nöbetler daha kısa sürebilmektedir. Bununla birlikte kriz anında hayvanda salya akışı, dışkılama, idrar kaçırma gibi durumlar söz konusu olabilir. Son aşama ise krizin sona erdikten sonra yaşanır. Hayvanın yorgun düşer ve yatma ihtiyacı hisseder.

_kopeklerde_epilepsi__nedir_nasil_tedaviBazı epilepsi nöbetlerinde ise, hayvan kısmen etkilenir. Bu nöbetlerde epilepsi bir noktaya vurur. Fokal nöbetler adı verilen bu epilepsi çeşidi yüz seğirmesi, kas kasılması gibi, bacaklarda hareket görülmektedir. Farklı olarak hayvanda koşturma, sinek yakalama, saklanma gibi ruhsal bozuklukların yanı sıra körlük meydana getirir.

Epilepsi Rahatsızlığı Olan Köpek Nasıl Tedavi Edilir?

Epilepsi rahatsızlığı olan hayvanlarda katkı maddesi içeren mamalar vermek çok doğru değildir. Bunun yerine evde pişirilen yiyeceklerden vermek çok yerinde olacaktır. Yüksek yağ oranı olan diyet takviyelerini köpeğinize uygulamak gerekir. Özellikle yiyeceklerde omega3 ve omega6 içerikli yağ asitleri içermesi önemlidir. Vitamin ve mineraller büyük önem taşımaktadır. Özellikle C ve E vitaminleri köpeğinizde oluşabilecek hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan olacaktır. Bazı epilepsi köpeklerde Akupunktur yöntemi oldukça işe yaramaktadır. Bunun yanı sıra tıbbi olarak antikonvülsanlar kullanılabilir. Bu antikonvülsanlar uzun süreli kullanımlarda karaciğere hasar verse de tıbben kullanılması gereklidir.

Epilepsi rahatsızlığı olan hayvana üzüntü ve sıkıntı verici şeylerden uzak tutmak yerinde bir davranış olacaktır. Özellikle köpeğin çevresel faktörlerden etkilenmeyeceği bir ortam yaratmak çok doğrudur. Hasta köpeğin yanında sigara içilmemelidir. . Hayvanı rahatsız edici oda spreyleri, koku, duman gibi dış etkenlerden uzaklaştırmak gerekir. Bunun yanı sıra köpeğinizi belirli bir diyet uygulamalı, spor aktivesi yaptırmalısınız. Özellikle spor aktivitesi uygulaması epilepsi nöbetlerini en aza indirgemek için güzel bir fırsat olacaktır. Hasta köpeğinizle ilgilenmeli ona sevgiyle yaklaşmalısınız. Bu şekilde hem olabilecek nöbetleri önler hem de hayvanın depresyona girmesini engellemiş olursunuz.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Köpeklerde Epilepsi

Epilepsi bilinen bir nedeni ya da anormal beyin lezyonu olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle karakterize bir beyin hastalığıdır. Başka bir deyişle, beyin normal gözükür ancak anormal şekilde çalışır. Nöbet, beynin elektriksel aktivitesinde meydana gelen artış sonucunda seğirme, titreme, kasılma, ya da spazm gibi belirtilere neden olur.

Köpeklerde görülen epilepsi genellikle idiyopatik epilepsidir. İdiyopati mevcut rahatsızlığın altında herhangi bir nedeninin bulunamadığını ifade eder. Günümüzde idiyopatik epilepsinin genellikle genetik bozukluk kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Çeşitli genetik varyantların bazı ırkların epilepsiye daha yatkın olmasına neden olduğu bilinmektedir. Epilepsi safkan ırkların arasında daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Erkek köpekler arasında epilepsi görülme oranı, dişi köpeklere göre çok daha yüksektir. Epilepsi nöbeti yaşayan köpeklerin büyük bir kısmında ilk nöbet 1 - 5 yaş arasında görülür. Epilepsi krizi geçiren her üç köpekten birinde bu durumun altında yatan neden yapısal ya da metabolik bozukluklardır.

gözleri kontrol edilen köpek

Köpeklerde Epilepsi Belirtileri

Epilepsi nöbetlerinin meydana gelme şekli köpekten köpeğe değişiklik gösterebilir. Bazı köpeklerde nöbetler vücudun sadece bir kısmını etkilerken bazı köpeklerde vücudun genelinde problem görülür. Vücudun genelini etkileyen nöbetler daha yaygın olarak görülmektedir. Epilepsinin en yaygın belirtileri arasında;

  • Boyun ve ayaklarda sertleşme,
  • Tökezleme,
  • Düşme,
  • Kontrolsüz çiğneme,
  • Salya akıtma,
  • Uzuvları kontrol edememe,
  • Mesane kontrolü kaybı,
  • Kontrolsüz dışkılama,
  • Sürekli havlama,
  • Şiddetli sarsılma yer alır.

Nöbetler genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürmektedir. Nöbet esnasında köpeklerin bilinci kapanabilmektedir. Nöbet sona erdikten sonra köpek kafası karışmış, dengesini yitirmiş ya da uykulu görünebilir. Buna nöbet sonrası depresyon adı verilmektedir.

Nöbetten sonra birçok evcil hayvan aura evresi denen bir süreç yaşar. Bu süreçte köpek sanki yeni bir nöbeti hissediyormuş gibi endişeli, korkmuş veya sersemlemiş bir şekilde görünür. Tüm köpeklerin yaklaşık %2'sinde nöbetler yaşamları boyunca devam eder.

veteriner hekim tarafından fiziksel muayenesi yapılan köpek

Köpeklerde Epilepsi Teşhisi

Epilepsi teşhisi aslında ayırıcı tanı ile mümkün olmaktadır. Epilepsi tanısı nöbete neden olabilecek diğer tüm sağlık problemleri elendikten sonra konur. Kapsamlı bir hastalık öyküsü ve fiziki muayene gerekir. Ardından çeşitli kan ve idrar testleri gerçekleştirilmektedir. Teşhis için röntgen ya da MR gibi çeşitli görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılmaktadır. Durumu kesinleştirmek için beyin omurilik sıvısı testi de uygulanabilmektedir.

veteriner hekim tarafından kontrol edilen köpek

Köpeklerde Epilepsi Tedavisi

Epilepsi tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar nöbet önleyici ilaçlardır. İlaç kullanımı boyunca nöbet gerçekleşmez. Ancak ilacın bırakılmasıyla beraber nöbetler geri dönmektedir. Epilepsi tedavi edilebilen bir hastalık olmadığı için ilaç kullanımı ömür boyu devam eder. İlaç kullanımına başlandıktan sonra kesinlikle bırakılmaması gerekmektedir. Çünkü ilaç tedavisi bırakıldıktan sonra görülen nöbetler çok daha şiddetlidir.

İlaç tedavisi ancak köpeğin ayda birden fazla kez nöbet geçirmesi, nöbetlerin kısa aralıklarla görülmesi ya da nöbetlerin çok şiddetli olması durumunda tercih edilir. Nöbetlerin çok kısa aralıklarla tekrar etmesi, dakikalarca sürmesi hatta daha bir nöbet biterken hemen diğerinin başlamasına epileptikus adı verilmektedir. Epileptikus yaşamı ciddi derecede tehdit eden bir durumdur. Böyle bir durum oluştuğunda köpeğin acil tıbbi yardım alması gerekmektedir.

Nöbet önleyici çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Ancak bu ilaçların kullanımına veteriner tarafından karar verilmektedir. İlaçların etkili olabilmesi için veteriner hekimin önerdiği şekilde kullanılması gerekmektedir. Köpeklerin büyük bir kısmı nöbet önleyici ilaçlar sayesinde normal hayatına geri dönebilir ve hiçbir nöbet yaşamadan hayatına devam edebilir. Bazılarında ise çok nadir olarak nöbet görülebilir. Ancak bu nöbetlerin şiddeti ilaç tedavisine başlamadan önce meydana gelen nöbetlere göre çok hafiftir, süreleri de çok daha kısadır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için funduszeue.info blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Yavru Köpekler Uyurken Neden Titrer?

Yavrunuzu sahiplendikten sonra onunla keyifli bir yaşama adım atarsınız. Oyuncu ve sevgi dolu halleri ile pozitif bir deneyime hazır olmalısınız. Ancak yavruyken sahiplendiğiniz dostlarınızın kimi davranışları karşısında endişelenmeniz de oldukça yüksek ihtimallidir. Yemeğini her zamankinden daha iştahsız yemesi, daha çok uyuması ve hatta uyurken tanıklık ettiğiniz titremeler sizi derin kaygılarla baş başa bırakabilir. "Yavru köpek uyurken neden titrer?" sorusunun yanıtları oldukça merak edildiği için bu yazımızda yavru köpek neden titrer? ve yavru köpek titremesi neden olur? gibi bilgi sahibi olunması gereken konulara değineceğiz.

Yavru Köpek Titremesi Neden Olur?

Uyurken titreyen bir yavru köpek, sahibi için büyük bir endişe kaynağı haline gelebilir. Her ne kadar bu durum her zaman ciddi sorunların göstergesi olmasa da yavruların üzerine titreyen aileler için tatsız bir deneyim olarak yorumlanır. Yavru köpekler uykularında birçok farklı nedenle titreyebilirler;

Rüya Görüyor Olabilirler

British Columbia Üniversitesi'nde psikoloji profesörlüğü yapan ve aynı zamanda nöropsikolojk araştırmaları bulunan Dr. Stanley Coren; köpeklerin uykularındayken titremelerinin en yaygın nedeninin rüya görmeleri olduğunu belirtiyor. "Uyurken titreyen bir köpek görürseniz, büyük ihtimalle rüya görüyordur ve endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur" diyerek içimize su serpiyor. Köpekler de bizler gibi uyurken çeşitli uyku evrelerinden geçiyorlar ve REM uyku döngüsünde aktif olarak rüya görüyorlar. Özellikle çok genç yani yavru köpekler ve yaşlı köpeklerde REM uykusu esnasında titreme yaygınlıkla gözleniyor; bu esnada göz kapakları kapalı olsa da göz hareketleri fark edilebilir bir hıza ulaşabiliyor. Beyincik ve omurilik soğanı arasında yer alan ve "pons" adı verilen beyin bölgesinde kapatma düğmesi olarak tanımlanabilen kasların bulunduğu, bu kasların henüz tam olarak gelişmediği ya da yaşlanmaya bağlı olarak zayıfladığı yavruluk ve yaşlılık dönemlerinde rüya gören köpeklerin hareket etmeye devam ettikleri de uzmanların "yavru köpekler uyurken neden titrer?" sorusuna verdikleri yanıtlar arasında yer alıyor.

halıda uyumuş yavru köpek

Üşüyor Olabilirler

Uyurlarken ya da uyanıklarken fark etmez, "Yavru köpek titremesi neden olur?" sorusuna her iki durumda da verilebilecek ortak yanıtlardan biri de üşüyor olabilecekleridir. Yavru köpeklerin kasları da ısı dengesini sağlayacak vücut yağları da onları sıcak tutacak denli gelişmemiştir. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda yavru köpekler uyurken titreyebilirler. Soğuk nedeniyle titreyip titremedikleri uyurken göz hareketlerinin gözlemlenmesiyle anlaşılabilir. Kapalı göz kapaklarından göz hareketleri belli olmuyorsa yavruların uyurken titremesinin nedeni soğuk hava olabilir. Bu durumda onu sıcak tutmaya yarayacak bir battaniyeyi veya örtüyü üzerlerine örtmek titremesini azaltıp huzurla uykuya devam etmesine yardımcı olacaktır. Köpek battaniyesi çeşitlerine buraya tıklayarak erişebilir, dostunuzun boyutlarına uygun ve sıcak tutan seçimler yapabilirsiniz.

Mideleri Bulanıyor Olabilir

Yavru köpeğiniz bir ilaç kullanıyorsa, tek seferde fazlaca yemek yediyse ya da uyumadan kısa süre önce araba yolculuğu yapmışsa uyurken titremesinin nedeni mide bulantısı olabilir. Bu durumda öncelikle köpeğinizin neler yediğini düşünün ve zehirlenme ihtimalini eledikten sonra rahat bir nefes alın. Eğer düzenli olarak kullandığı bir ilaç varsa yan etkilerini inceleyin. En hafif etkiye sahip ilaçların dahi mide bulantısı gibi yan etkileri olabilir. İhtimalleri değerlendirmek endişelerinizi azaltmak için önemlidir. Yine de her zamanki gibi en doğru bilgiyi edinmek ve bir sorun olmadığından emin olmak için veteriner hekimlerinize danışabilirsiniz.

kırmızı örtüsünün üstünde uyuyan köpek

Ağrıları Olabilir ya da Hasta Olabilirler

Evet bu neden oldukça tatsız ancak yavru köpekler ağrı çekiyorlarsa ya da hasta oldularsa uyurken titreyebilirler. Bu durumda ilk olarak ağrı olasılığını değerlendirmekte fayda vardır. Uyumadan önce canlarını yakan bir aktivite olduysa yavrularda ağrı sorunu olabilir. Ağrı haricinde hastalık ihtimaline karşı çok dikkatli olunmalıdır. Yavru köpeklerde gençlik hastalığı ne yazık ki yaygın şekilde görülebilir ve hayati tehlike yaratabilir. Uykuda titremeye ek olarak burun ve göz akıntısı, ishal, kusma ve halsizlik belirtileri yaşayan köpeklerin zaman kaybetmeden veteriner hekim muayenesine götürülmesi gerekir.

Nörolojik Hastalıkları Olabilir

"Yavru köpekler uyurken neden titrer?" sorusunun tatsız yanıtlarından biri de nörolojik hastalıkları olabilme ihtimalidir. Köpekler uykularında nöbet geçirebilirler, bu düşük bir ihtimaldir ancak risk faktörü olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Yavru köpekler uyku esnasında titriyorsa ve aynı zamanda dik durmaya çalıştığında belirgin bir kas seyirmesi oluyorsa, ağızlarında köpüklenme ve sıra dışı bir salya akımı gibi belirtiler gösteriyorsa tedbirli olmak gerekir. Yavru köpeklerin uykuda rüya nedeniyle mi titrediklerinin belirlenmesi için göz hareketlerinin incelenmesi önemlidir. Rüyadaki titremeler kısa süreli ve aralıklı olabilir; rüya nedeniyle titreme halinde uykularından hızla uyanırlar. Eğer yavrular nöbet geçiriyorlarsa bacakları sertleşecek ve vücutları daha keskin titremelere maruz kalacaktır. Onları uyandırmak da rüya esnasındaki uyandırmaya göre daha zor bir hal alacaktır.

Sonuç olarak, yavru bir köpeğiniz varsa ve uyurken titrediğine şahit oluyorsanız endişelenmeniz normaldir. Ancak derin kaygılar duymak yerine onun genel sağlık durumunu gözlemlemeli ve rüya görebilme ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Ek şikayetlerle karşılaşırsanız dostunuzu veteriner hekimlere götürerek titremeye neden olan temel faktörün ortaya çıkmasını ve uygun tedavilerin başlatılmasını sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana funduszeue.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Köpeklerde Kas Spazmı Neden Görülür?

3 dakika

Köpekler kas spazmı bir hayvanın yaşamı için potansiyel bir tehlike oluşturmasa bile acı verici olabilir. Kas spazmı, tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumun göstergesi olabilir.

Köpeklerde Kas Spazmı Neden Görülür?

Köpeklerde kas spazmı bölgesel bir sorunun sonucunda oluşabilir. Kasları aşırı zorlama, sinirsel hasar ya da fiziksel bir yaralanmanın sonucunda görülmeleri muhtemeldir.

Her ne kadar kendi içinde kas spazmları tehlikeli olmasa da, uzun süre devam ettikleri zaman acı verici olabilirler. Ayrıca kas sıkışması, disk kayması ya da beyin hasarı gibi daha ciddi bir durumun göstergesi olabilir.

Köpeklerde kas spazmlarına neden olan bazı olaylar, genellikle konvülsiyonlara neden olan nörolojik bozukluklarla doğrudan ilişkilidir.

Köpeklerde kas spazmı nedir?

Epileptik olsun ya da olmasın, köpeklerde görülen konvülsiyonların, tekrar eden kas spazmlarından oluştuğunu unutmayın. Bu spazmların kökeni, beyindeki elektriksel aktivite bağlıdır.

Aynı zamanda köpeklerde oluşan kas spazmları ile konvülsiyonların bir ilişkisi olmayabilir. Tamamen bağımsız bir şekilde gerçekleştikleri zaman genellikle çok da ciddi bir durum söz konusu değildir.

Bu yüzden, kendi isteğinizle tedaviye başlamadan önce kas spazmının nedenini belirlemek önemlidir. Bu yüzden köpeğinizin spazm geçirdiğini görüyorsanız, en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Bu makalemizde, randevunuz için aklınızda bulundurmanız gereken hususlar hakkında konuşacağız.

Köpeklerde kas spazmının nedenleri

Köpeklerde kas spazmının tek bir nedeni yoktur. Her bir nedenin kendine ait bir sistemi ve tedavi şekli vardır.

uyuyan köpek

1. Uyurken kas kasılması

Derin uyku aşamasında, köpek beyni uyurken yüksek bir aktivite seviyesi yaşar. Bu, bazı köpeklerin (ve insanların) uyku sırasında neden kaslarında seğirmeler yaşadığını göstermektedir.

Eğer köpeğinizin uyurken kasılmalar gösterdiğini fark ettiyseniz, köpeğinizi nazikçe uyandırmayı deneyin. Eğer sorun yoksa köpek anında uyanacaktır. Ancak eğer köpeğiniz epileptik olmayan bir nöbet geçiriyorsa, evcil hayvanınızı uyandırmak çok daha zor olacaktır.

2. Lezyonlar

Köpeklerde kaslar, kemikler, damarlar ve kıkırdak yapısı bir araya gelerek karmaşık bir sistem oluşturmaktadır. Bu sebeple, kaslardaki sorunlar genelde hayvanın eklemleriyle doğru orantıda gerçekleşir.

Bir köpeğin eklemi ya da kası incindiği zaman, çevredeki kaslar da gerilerek ve sertleşerek kas spazmlarının oluşmasına neden olacaktır. Genel olarak, bu lezyonlar köpeğin topallamasına ya da yürüyüş şeklinin değişmesine neden olacaktır.

Kafa travması sonucunda, beynin eklem hareketini hesaplama kapasitesinin değişmesi de kas spazmına neden olabilir.

3. Hipoglisemi

Bu durum çok yaygın olmayan ikincil bir etki olsa da, hipoglisemik köpeklerde düşük kan şekeri seviyesi de kas spazmına ve kasılmalarına neden olabilir.

4. Aşırı zorlama

köpeklerde kas spazmı

Köpekler çok fazla ya da çok uzun süre koşturup oyun oynadıkları zaman kasları yoğun aktiviteden dolayı yıpranabilir. Su içmeden dışarıda geçirdikleri zaman ciddi seviyede dehidrasyona ve kalp krizine neden olabilir. Bu da konvülsiyonların olası nedenleri arasında sayılabilir.

5. Besin zehirlenmesi

Köpekler, güvenli olmayan maddeleri tüketmeye meyilli oldukları için sık sık zehirlenebilirler.

Köpeklerde zehirlenmenin belirleyici semptomlarından bir tanesi de titremedir. Köpek sahipleri bu belirtiyi kas spazmı ile karıştırabilirler. Eğer zehirlenme tedavi edilmezse, böbrek yetmezliğine ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

6. Köpeklerde gençlik hastalığı

Bu hastalık yavruları ve aşı olmayan köpekleri etkileyen viral bir hastalıktır. Gençlik hastalığı da kas spazmlarına neden olabilir.

7. Köpeklerde stres sendromu

Bu, Labrador Retriever gibi hastalığa meyilli belli ırklarda görülen nörolojik bir hastalıktır. Çalışmalar köpeklerde aşırı egzersizin de bu duruma yol açabileceğini göstermiştir.

Köpeklerde kas spazmı için veteriner tedavisi

Köpeklerde kas spazmının tek başına görüldüğünden eminseniz veterinerle görüşmelisiniz. Özellikle spazmlar devam ederken köpeğiniz kusuyorsa ya da uyuşuk durumdaysa acele etmelisiniz.

  • Eğer veteriner zehirlenmeden şüpheleniyorsa, evcil hayvanınızı kusturmak ve intravenöz hidrasyonu sağlamak için iğne yapacaktır.
  • Bir köpeğin spazmı olduğunda, veteriner iç organların enzim seviyelerinin normal olduğundan emin olmak için kan testi yapacaktır.
  • Eğer köpeğiniz topallıyorsa ya da son zamanlarda bir yaralanma geçirmişse, veteriner bilgisayarlı tomografi ya da röntgen çekecektir.
  • Veteriner epilepsiden ya da benzer başka bir nörolojik bozukluktan şüphelendiği zaman, EEG gibi testler uygulayacaktır.Bu testlerle, hayvanın beynindeki elektriksel aktiviteyi gözlemleyecektir.
  • Eğer veteriner epilepsi tanısı koyarsa, hayvanı stabilize etmek için antiepileptik ilaç tedavisi uygulayacaktır. Bu ilaçlar, köpeğinizin nöbet eşiğini olabildiğince düşürmeyi amaçlar.
  • İsteyebileceği diğer testler arasında idrar testi, dışkı testi ve omurilik sıvısının analiz testi yer alabilir.

Evde köpeğinizle nasıl ilgilenebilirsiniz?

veteriner muayenesi

Veterinerin teşhisi ve rehberliği doğrultusunda, köpeğinizi rahatlatmak için uygun önlemler alabilirsiniz. Bu önlemler köpeğinizin gelecekteki spazmlarını rahatlatma amacını taşır.

Kas spazmlarının kaynağına bağlı olarak, kök nedeni tedavi etmek için ek bir tedavi gerekebilir. Bunlar arasında etkilenen siniri ya da kası rahatlatmak için fizyoterapi, masaj ya da ameliyat gerekebilir.

Köpeklerdeki kas spazmını tedavi etmenin en iyi yolu onları önlemektir. Hem egzersiz sırasında hem de sonrasında, özellikle sıcak günlerde, köpeğinizin bolca su içtiğinden emin olun.

İlginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası