pillerin çevreye etkisi / Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir? < Bilgiustam

Pillerin Çevreye Etkisi

pillerin çevreye etkisi

Pili oluşturan kimyasal maddeler, özellikle ağır metaller, ömrünü tamamlamış pil ve akülerin çöplere ve düzensiz depolama sahalarına atılmasıyla, zamanla, toprağa ve suya karışmakta ve besin zincirine katılıp canlı hayatı için risk teşkil etmektedir. Bu özelliklerinden dolayı, kullanım ömrünü tamamlamış pil ve akümülatörlerin geri kazanımı, çevresel zararları minimize etmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak açısından önemlidir. Atık pillerin yönetimi, Malkara Belediyesinin kontrolünde ve yetkilendirilmiş kuruluş TAP (TAŞINABİLİR PİL ÜRETİCİLERİ ve İTHALATÇILARI DERNEĞİ) derneğinin destekleriyle yürütülmektedir. Vatandaşlardan gelen talepler ve toplama noktalarından toplanan atık piller TAP derneğinin anlaşmalı olduğu kurumlara gönderilmekte ve bu şekilde geri dönüşüm-bertaraf süreçlerine dahil olunması sağlanmaktadır.

Atık Pillerinizi Belediyemize Nasıl Verebilirsiniz?

yılında “Trakya Kalkınma Ajansı” tarafından proje kapsamında hibe edilen 10 adet Atık Pil Makinesinden 9'u okullara teslim edilmiş ve 1 tanesi de Belediyenin EK Hizmet Binasına yerleştirilerek, öğrenci ve vatandaşlarımız bilinçlendirilmişfunduszeue.infoık pillerinizi; Malkara İlçesinde muhtelif noktalara yerleştirilmiş atık pil kutularına bırakabilir veya Çevre Koruma Hizmetleri Bürosuna getirebilirsiniz.

Atık Pillerin Çevreye Etkileri

  • Piller civa, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir.
  • Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır.
  • Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir.
  • En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin yarattığı su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür.
  • Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir.
  • Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir.
  • Pilin içerisindeki bu zararlı maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır.
  • Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir.

yılı öncesinde, Çinko-Karbon ve Alkali-mangan tipi silindirik ve bazı türdeki düğme pillerin bünyesinde %2 oranına kadar performans arttırıcı cıva ilave edilmekteydi. Cıvanın insan sağlığına yönelik zararları göz önünde tutularak, pillerde kullanımı yılından itibaren kademeli olarak azaltılmaya başlanılmış ve bugün bu miktar Dünya Sağlık Örgütünce de cıva için kabul edilen azami oran olan %0, ‘e kadar düşürülmüştür. Diğer taraftan, bünyesinde cıva içermeyen pillerin de üretimine başlanılmıştır. Çinko-Karbon, alkali Mangan ve bazı türdeki düşme piller haricindeki diğer pil türleri ve akümülatörler cıva içermezler.

Şarj edilebilen türdeki nikel-kadmiyum (Ni-Cd) pilleri insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen kadmiyum maddesini barındırırlar. Pillerdeki kadmiyum oranı kullanılan teknolojiye göre % dolaylarında değişir. Ni-Cd pillerinde kadmiyum maddesi miktarının teknik olarak düşürülmesi mümkün olmadığından bu piller yerine Ni-Mh pil türü geliştirilmiş ve Ni-Cd pillerinin kullanım yerleri şimdilik tıbbı cihazlar, acil aydınlatma/alarm sistemleri, uzay araçları ve askeri amaçlı cihazlarla sınırlandırılmıştır. Bu sınırlamanın yılından itibaren daha da daralacağı ve zaman içerisinde bahis konusu pillerin pazar payı azalmıştır. Şu anda AB ülkelerinde pillerin bünyesinde bulunmasına izin verilen kadmiyum miktarı en fazla %0,’ dır.

Kurşun maddesi taşınabilir pil ve bataryaların bünyesinde bulunamaz. İnsan sağlığına zararlı nitelikteki bu madde yalnız otomotiv aküleri ile kurşun-asit esaslı endüstriyel akümülatörlerin üretiminde kullanılır. Pil, batarya ve akümülatörler için  Avrupa direktifinde izin verilen maksimum kurşun miktarı ise %0, seviyesindedir.

Atık pil ve akümülatörlerin kontrolü ile ilgili yönetmeliklerde, pillerin çöpe atılmasını önlemek bakımından, pil ve akümülatörlerin üzerinde (veya ambalajında) üstünde çarpı işareti bulunan bir çöp bidonu şeklinin bulunması zorunlu kılınmıştır. Pil veya akümülatörler bünyesinde bulunan cıva, kadmiyum veya kurşun maddesi miktarının yukarıda belirtilen oranların üstünde olması durumunda da, çöp bidonunun altına bu maddelerin kimyasal sembollerinin yazılması gerekmektedir.

Taşınabilir pil ve bataryalar bünyelerinde herhangi bir radyoaktif madde içermezler.

Diğer taraftan taşınabilir piller ve çeşitli türlerdeki akümülatörler çinko, demir, manganez, nikel, kurşun, kadmiyum, kobalt ve nadir toprak elementlerini yüksek oranlarda içerirler. Belirtilmesi gereken önemli bir husus Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde metal sanayinin %80 den fazla oranlarda maden filizleri, maden alaşımları veya birincil metallerin ithalatında bağımlı olmasıdır. Yapılan incelemeler piller içerdikleri metaller bakımından maden filizleri ve alaşımlarından sonra en yüksek miktarlarda metal bulunduran kaynaklar olduğunu göstermiştir. Ayrıca metallerin atık pillerden geri kazanılma maliyetlerinin (özellikle enerji tüketimi açısından) bu metallerin maden filizleri ve alaşımlarından çıkartılma maliyetlerinden çok daha düşük olduğu belirlenmiştir.

Yukarıdaki açıklamalardan görüleceği üzere atık piller çöpe atılmayacak kadar değerlidirler ve bu nedenle de son on yıl içerisinde Avrupa’da çok sayıda geri kazanım tesisi kurulmuştur.

Sonuç olarak atık piller bünyesindeki zararlı maddelerin kontrol altına alındığı hususu da göz önünde tutularak, günümüzdeki çalışmalar ağırlıklı olarak söz konusu pillerin bünyelerindeki çeşitli metallerin geri kazanılmasına yönlendirilmiş durumdadır.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?Son yıllarda, cep telefonları, video kameralar, oyuncaklar ve dizüstü bilgisayarlar gibi taşınabilir olan ve enerji tüketimi konusunda pil ve batarya kullanan mobil ürünlerdeki hızlı artış, batarya ve pil tüketimini oldukça artırmaktadır. Tüketiciler, her yıl toksik veya aşındırıcı maddeler içeren milyarlarca pil imha eder. Bazı piller kadmiyum ve cıva, kurşun ve lityum gibi tehlikeli atık haline gelen ve uygun şekilde atılmadığı takdirde sağlığa ve çevreye tehdit oluşturan zehirli metaller içerir. Üreticiler ve perakendeciler, daha geri dönüşümlü ve daha az toksik malzeme içeren tasarımlar üretmek suretiyle, pillerin çevresel etkisini azaltmak için sürekli çalışmaktadırlar. Mevcut pil teknolojisi, taşınabilir küçük bir paketten elektronik akım üretmek için toksik metallere ve aşındırıcı kimyasallara bağlı olarak gerçekleştirmektedir. Pillerin küresel çevresel etkileri dört ana gösterge ile değerlendirilir. Bu göstergeler, ayrıca, tek kullanımlık ve şarj edilebilir pillerin etkisini de farklı farklı incelememize imkan vermektedir.

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?Doğal Kaynakların Tüketimi

Pillerin üretimi, nakli ve dağıtımı doğal kaynakları tüketir ve böylece doğal kaynakların hızla tükenmesine katkıda bulunur. Şarj edilebilir piller, tek kullanımlık pillerden daha az yenilenemeyen doğal kaynakları tüketir, çünkü aynı miktarda enerji sağlamak için daha az sayıda şarj edilebilir pil gerekir.

İklim Değişikliği ve Küresel Isınma

Dünya yüzeyinin ortalama sıcaklığındaki artış, artan bir sera gazı etkisinden kaynaklanmaktadır. Akülerin imalatı ve nakli egzoz ve diğer kirleticileri atmosfere yayar, böylece sera etkisine katkıda bulunur. Verilen enerji birimi başına, şarj edilebilir piller, küresel ısınmaya atılabilir pillerden daha az neden olur. Bunun nedeni, şarj edilebilir pillerin üretimi ve nakliyesi ile daha az sera gazı emisyonuna neden olunmasıdır.

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?Fotokimyasal Duman Kirliliği ve Hava Asitlenmesi

Egzoz kirleticileri, ozon, diğer zararlı gazlar ve parçacık maddeler de dahil toksik kimyasallar üreten maddelerle fotokimyasal reaksiyonlara maruz kalırlar. Büyük kentlerle ilişkili ısıl geri dönüşümler insan ölümlerine yol açtığı bilinen fotokimyasal dumanın tehlikeli bir şekilde oluşmasına neden olabilir. Hava asitlenmesi, atmosferik parçacıklardaki asidik maddelerin birikimi demektir. Yağmur tarafından çökelen bu parçacıklar, toprak ve ekosistemleri etkilemektedir. Şarj edilebilir piller, bu atmosferik etkilere atılabilir pillerden daha az katkıda bulunurlar çünkü hava kirliliğine daha az sebep olurlar.

Su Kirliliği

Potansiyel zehirli riskler akü ekosistemlerinde bulunan akü kimyasallarının emisyonuyla ilişkilidir. Atık pillerin yanlış veya dikkatsizce taşınması, bitki ve hayvanlar için toksik olan korozif sıvıların ve çözünmüş metallerin salınmasına neden olabilir. Pillerin düzenli depolama sahalarında imha edilmesi, zehirli maddelerin yeraltı suyuna ve çevreye salınmasına neden olabilir.

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?Geri Dönüşüm

Kurşun-asit pillerin yaklaşık yüzde 90&#;ı artık geri dönüşümlüdür. Islah şirketleri, yeniden işleme için tesislere ezilmiş pilleri gönderir ve yeni ürünler haline getirir. Birçok otomotiv şirketi ve atık ajansı tarafından kabul edilen, otomatik olmayan kurşun esaslı piller aynı geri dönüşüm süreçlerine tabidir. Dünya genelinde birçok ıslah şirketi günümüzde alkalin ve karbon-çinko, merkürik oksit ve gümüş oksit, çinko-hava ve lityum gibi tek kullanımlık ve şarj edilebilir her türlü kuru hücreli akünün geri dönüşümünü sağlayabilmektedir. Geri dönüşüm, atık pillerin çevresel zararlarını azaltır, ancak işlem sırasında başka çevresel sorunlara neden olabilir.

Kaynakça:
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

Yazar:Bekir Afşar

3. Sınıf Fen Bilimleri Pil Atıklarının &#;evreye Vereceği Zararlar konu anlatımı

Haberin Devamı

2- Bazı böcek türlerini yok eder: Pil atıkları bazı böcek türlerinin neslinin tükenmesine yol açmıştır. Hala bazı böcekler bu tür atıklar yüzünden tehlike altındadır. Pillerin içindeki zehirli maddeler ekolojik dengenin bozulmasına yol açar. Bazı hayvanlar aç kaldıklarında pilleri yiyecek zannederek yiyebilir. Bu da onların zehirlenmesine neden olabilir.

3- Suları kirletir: Önce yer altı ve sonra yer üstündeki suların kirlenmesine yol açar. Özellikle kurşun ve mangan gibi maddeler suların çok hızlı bir şekilde kirlenmesine neden olur. Bu maddeler içme suyuna karıştığı takdirde insan sağlığını da tehdit eder. Bu nedenle pil atıkları konusunda son derece hassas olunmalıdır. Sadece karada değil suda yaşayan hayvanlar da zarar görebilir.

4- Görüntü kirliliği: Pil atıkları diğer çöpler ve atıklar gibi görüntü kirliliğine de yol açar. Binlerce yıl boyunca doğada yok olmadan kalması en büyük tehlikelerden birini oluşturur.

Pil Atıklarının İnsan Sağlığına Verdiği Zararlar

 Pil toplama kutularına atılmayan ya da geri dönüşüme gönderilmeyen piller insan sağlığını da olumsuz etkiler.

1- Kanser hastalıkları: Yapılan araştırmalar sonucunda pil atıklarının kanser hastalıklarına yol açtığı tespit edilmiştir. Solunan ağır karbon ve metaller insan vücuduna doğrudan nüfuz eder. Bağışıklık sisteminin yavaşlamasına hatta çökmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

2- Böbrek ve karaciğer hastalıkları: Gelişigüzel atılan piller böbrek ve karaciğer hastalıklarına da neden olur. İnsan sağlığı için çok önemli olan iç organların zarar görmesi uzun yıllar boyunca tedavi gerektiren hastalıklara yol açar.

3- Merkezi sinir sistemi bozuklukları: Pil atıkları sadece toprağa ve suya değil, aynı zamanda havaya da karışır. Bu da merkezi sinir sistemini felce uğrayabilir. Unutkanlık başta olmak üzere birçok hafıza problemine yol açabilir. Alzheimer ve çocuk felci de pil ve benzeri atıkların yol açtığı hastalık arasında yer alır.

 Pil atıkları aynı zamanda şiddetli baş ağrılarına ve migrene neden olmaktadır. Beyin damarlarının genişlemesine ve baş dönmesine yol açabilir. Uyku bozuklukları da insan sağlığına verdiği en büyük zararlardan biridir.

Haberin Devamı

Piller Nereye Atılmalı?

 Bitmiş pilleri evdeki ve sokaktaki çöp kutularına atmak da son derece zararlıdır. Pil atıkları için özel olarak üretilmiş çöp kutuları kullanılmalıdır. Geri dönüşüm amaçlı üretilen pil toplama kutuları da birçok farklı dükkan ve mağazada yer alır. Pilleri buraya bırakarak enerji tasarrufuna katkıda bulunabiliriz. Günümüzde elektrik ürünleri satan birçok mağazada da pil saklama ve geri dönüşüm kutuları bulunmaktadır. Son olarak özellikle meydan ve park gibi alanlarda pil atıklarını geri dönüşüme gönderen özel kutular kullanılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası