kan oksijen düzeyi / Oksijen doygunluğu (tıp) - Vikipedi

Kan Oksijen Düzeyi

kan oksijen düzeyi

Apple geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği etkinlikte Watch Series 6 ile karşımıza çıktı. Yeni model - aslında akıllı saat sektöründe pek de yeni olmayan - kandaki oksijen düzeyini ölçebilen bir sensör ile birlikte geliyor. Peki kandaki oksijen düzeyi nedir, ne işe yarar ve kullanıcıya ne anlatır?

Sağlık görevlileri Covid teşhisi için kandaki oksijen seviyesini ölçmeye başladığından bu yana söz konusu teknolojiye sahip akıllı saatler, kullanıcılar için önemli bir yardımcı araç olmaya başladı. Nitekim bir süredir hayatımızda bulunan bu teknoloji artık Watch Series 6 ile Apple kullanıcılarının da hizmetinde. Peki kandaki oksijen düzeyi sizlere neler söyleyebilir ve neler söyleyemez?

Basit bir şekilde SpO2 ya da Kan Oksijen Seviyesi kanınızdaki oksijen miktarıdır. Genellikle beşinci yaşamsal belirti olarak adlandırılan bu sağlık ölçütü Covid dahil olmak üzere solunum rahatsızlığına sahip olan hastaları izlemek adına önemli bir ölçüttür. Eğer kandaki oksijen düzeyiniz çok yüksekse bunu kalp atışlarınızla hissedebilirsiniz ancak düştüğü zaman bunu anlayabilmek pek de kolay değildir. Aslında bir nefes darlığınız olabilir ancak iyi görünebilir ve iyi hissedebilirsiniz. 

Geleneksel olarak SpO2 seviyenizi ölçmek için bir nabız oksimetresine - parmağınıza takılan küçük bir alet - ihtiyacınız vardır ancak Watch Series 6 ile birlikte gelen sensör bunu daha kolay ve her yerde yapabilmenize olanak sunar.

Apple Watch 6 vs Watch SE Kıyaslaması: Hangisi Daha İyi

Kandaki Oksijen Düzeyi Nedir?

Kandaki Oksijen Seviyesi vücudunuzun akciğerlerden alyuvarlarınıza taşınan oksijeni ne kadar iyi emebildiğini sizlere gösterir. Mayo Clinic verilerine göre sağlıklı bir insanda bu düzey en az yüzde 90 olmalıdır. Vücudunuzdaki hücreler sağlıklı bir şekilde çalışabilmek adına oksijene ihtiyaç duyarlar ve düşük kan oksijen seviyesi bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Yine de düşük seviyelerin her zaman tıbbi bir sorunu göstermediğini unutmayın. Ancak seviye düşük kalmaya devam ederse ve daha da düşerse tıbbi müdahale aramak önemlidir. Temel olarak birçok sağlık durumu düşük kan oksijen seviyesine yol açabilir:

- Astım

- Kalp hastalıkları

- Akciğer hastalıkları

- KOAH

- Akciğer iltihaplanması

- Akciğerdeki sıvılar

- Uyku apmnesi

Kandaki oksijen düzeyinizi izlemek bu tıbbi sorunları tespit etmenize veya teşhis konulursa bunları takip etmenize yardımcı olabilir.

Apple Watch Uyku Takibi: Nasıl Kullanılır ve Ne İşe Yarar?

Apple Watch'ta Neden Kan Oksijen Sensörü Var?

Apple'ın yeni sensörü Covid salgınının ardından uygun bir zamanda kullanıma sunuldu. 

Şirket astımlı hastalara nasıl yardımcı olabileceğini görmek adına California Üniversitesi ile iş birliği yapıyor. Aynı zamanda kalp yetmezliğinde diğer sağlık ölçümlerinin kullanıcılara nasıl yardımcı olacağını görebilmek adına Ted Rogers Kalp Araştırma Merkezi ile sağlanan başka bir iş birliği daha bulunmakta.

Son olarak saatten edinilen kalp atış hızı ve oksijen seviyesi ölçümlerinin herhangi bir solunum yolu rahatsızlığını tespit edip edemeyeceğini görebilmek adına Washington Üniversitesi ile yapılan çalışmalar da mevcut. Bu çalışmalardan somut sonuçların elde edilmesi muhtemelen yıllar sürecek ancak Apple, şimdiden tohumları ekmeye başladı. 

Peki siz Apple Watch 6 ile sunulan bu yeni sensör hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Apple Watch 'da Kanda Oksijen uygulamasını kullanma

Kanda Oksijen uygulaması sayesinde kanınızdaki oksijen düzeyini dilediğiniz zaman doğrudan bileğinizden ölçerek genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kandaki oksijen nedir?

Kanınızdaki oksijen düzeyi, akciğerlerinizden vücudunuzun geri kalanına alyuvarlar tarafından taşınan oksijen yüzdesini temsil eder. Vücudunuzdaki kanın, bu hayati görevi ne kadar etkili bir şekilde yerine getirebildiğini öğrenmek genel sağlık durumunuzu anlamanıza yardımcı olabilir.

Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi % aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.

Kanda Oksijen uygulaması nasıl kullanılır?

Aşağıdaki gereksinimleri karşıladığınızdan emin olun ve belirtilen adımları uygulayarak Kanda Oksijen uygulamasını ayarlayın.

Kanda Oksijen uygulamasının ilk ayarlama ekranını gösteren iPhone.

Kanda Oksijen uygulamasını ve arka plandaki okumaları ayarlama

  1. iPhone'unuzda Sağlık uygulamasını açın.
  2. Ekrandaki adımları izleyin. Ayarlamayla ilgili bir istem görmezseniz Göz At sekmesine, ardından Solunum > Kanda Oksijen > Etkinleştir'e dokunun.
  3. Ayarlama işlemini tamamladıktan sonra kanınızdaki oksijen düzeyini ölçmek için Apple Watch'unuzda Kanda Oksijen uygulamasını açın.

Apple Watch'unuzda Kanda Oksijen uygulamasını hâlâ görmüyorsanız Apple Watch'unuzdaki App Store'da Kanda Oksijen uygulamasını bulup indirebilirsiniz.

Kanda Oksijen uygulaması, Sağlık uygulamasındaki ayarlama işlemi sırasında yüklenir. Kanda Oksijen uygulamasını ayarladıktan sonra silerseniz Apple Watch'unuzdaki App Store'dan yeniden yükleyebilirsiniz.

Kandaki oksijeni ölçerken başlatılan 15 saniyelik geri sayımın gösterildiği hareketli bir GIF.

Kandaki oksijeni ölçme

Kanda Oksijen uygulamasıyla dilediğiniz zaman kanınızdaki oksijeni ölçebilirsiniz.

  1. Apple Watch'un bileğinize tam olarak oturduğundan ancak sizi rahatsız etmediğinden emin olun.
  2. Apple Watch'unuzda Kanda Oksijen uygulamasını açın.
  3. Bileğinizi Apple Watch yukarı bakacak şekilde düz tutarak hareketsiz durun.
  4. Başlat'a dokunup kolunuzu 15 saniye boyunca sabit tutun.
  5. Bekleyin. Ölçüm işlemi 15 saniye sürer. Ölçüm bittiğinde sonuçları alırsınız. 
  6. Bitti'ye dokunun.

En iyi sonuçları almak için saatinizi nasıl takmanız gerektiğini gösteren Apple Watch Series 7'nin ekran görüntüsü.

En iyi sonuçları alma

  1. Ölçüm yaparken kollarınızı masaya veya kucağınıza koyun. Bileğinizi ve avuç içinizi aşağıda ve düz tutun ve mümkün olduğunca hareket etmeden durun.
  2. Apple Watch'unuzun bileğinize gevşek takılmadığından emin olun. Kayış tam olarak oturmalı ancak sizi rahatsız etmemeli ve Apple Watch'unuzun arka yüzü bileğinize temas etmelidir.
  3. Apple Watch'un arka yüzünün bileğinizin üst yüzeyine tam olarak oturduğundan emin olun. Bilek kemikleriniz buna engel oluyorsa saati kolunuzda 2, cm yukarı doğru kaydırarak bilek kemiklerinden uzaklaştırın.

Ek faktörler

İdeal koşullarda bile Apple Watch'unuzun kandaki oksijen ölçümleri her seferinde güvenilir olmayabilir. Çeşitli faktörler, az sayıda kullanıcı için kandaki oksijen düzeyini ölçmeyi tamamen imkansız kılabilir.

  • Deri perfüzyonu (veya derinizdeki kan akışı miktarı) ölçümleri etkileyebilir. Deri perfüzyonu, kişiden kişiye önemli ölçüde değişiklik gösterir, ayrıca ortamdan da etkilenebilir. Örneğin soğuk bir yerdeyseniz bileğinizdeki deri perfüzyonu çok düşük olabilir ve sensör çalışmayacağı için Kanda Oksijen uygulamasıyla ölçüm yapılamayabilir. 
  • Derinizdeki kalıcı veya geçici değişiklikler de (örneğin bazı dövmeler) performansı etkileyebilir. Bazı dövmelerin mürekkebi, deseni ve doygunluğu sensörden gelen ışığı engelleyip Kanda Oksijen uygulamasıyla ölçüm yapılmasını güçleştirebilir.
  • Arka planda veya istediğiniz zaman başarılı bir şekilde ölçüm yapmanızı etkileyebilecek bir diğer faktör de harekettir. Kolları yana sarkıtmak veya parmaklarınızı yumruk yapmak gibi belirli vücut pozisyonları başarılı bir şekilde ölçüm yapılamamasına neden olur.
  • Hareketsiz haldeyken kalp atış hızınız çok yüksekse ( v/dk. üzerindeyse) kandaki oksijen düzeyinizi başarılı bir şekilde ölçemezsiniz. 


Apple Watch Series 7'deki Kanda Oksijen ayarlarının ekran görüntüsü.

Arka plan ölçümleri hakkında

Arka plan ölçümleri özelliği açıksa Apple Watch'unuzdaki Kanda Oksijen uygulaması ara sıra kanınızdaki oksijen düzeyini ölçer. Bu ölçümler genellikle hareketsiz olduğunuz sırada gerçekleştirilir. Her gün yapılan ölçümlerin sayısı ve ölçümler arasındaki süre ne kadar aktif olduğunuza bağlı olarak değişir. Kandaki oksijen ölçümleri için bileğinize parlak, kırmızı bir ışık yöneltilir. Bu ışık sayesinde, karanlık ortamlarda yapılan ölçümleri daha rahat görebilirsiniz. Işık dikkatinizi dağıtıyorsa arka plan ölçümleri özelliğini kapatabilirsiniz.

  1. Apple Watch'unuzda Ayarlar uygulamasını açın.
  2. Kanda Oksijen'e dokunun, ardından Uyku Odağı'nda ve Sinema Modunda seçeneklerini kapatın.

Kandaki oksijen ölçümleri yalnızca Apple Watch ile Uykunuzu İzleyin ayarı açıksa uyku sırasında gerçekleştirilir.

Haftalık Kanda Oksijen ölçümleri grafiğini gösteren iPhone

Sağlık bilgilerinizi görüntüleme

İstendiğinde veya arka planda yapılan tüm kandaki oksijen ölçümleri iPhone'unuzdaki Sağlık uygulamasına kaydedilir.

  1. Sağlık uygulamasını açın.
  2. Göz At sekmesine, ardından Solunum > Kanda Oksijen'e dokunun.

Ayrıca, filtre uygulayarak yalnızca uyurken veya yüksek rakımlı bir ortamda yapılan ölçümleri görüntüleyebilirsiniz.

Bilmeniz gerekenler

  • Kanda Oksijen uygulamasının ölçümleri, kendi kendine tanı koyma veya doktora danışma dahil, tıbbi kullanıma yönelik değildir; uygulama yalnızca genel sağlık ve zindelik amaçlarına yönelik olarak tasarlanmıştır.
  • Kanda Oksijen uygulaması, en az 18 yaşındaki kullanıcılar için tasarlanmıştır.

Yayın Tarihi: 

Oksijen doygunluğu (tıp)

Oksijen doygunluğu, kandaki oksijen derişimini belirten bir terimdir. İnsan vücudu, kandaki oksijen düzeyinin çok duyarlı olarak özellikli bir değerde bulunmasına ihtiyaç duyar ve vücut bunun için gerekli düzenlemeleri yapar. İnsan kanındaki oksijen düzeyinin yüzde 97 ile arasında olması olağan kabul edilir.[1] Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir. Düşük oksijen düzeyinin sürekli olması, solunum krizi ya da kalp krizi ile sonuçlanabilir.

Kandaki oksijen düzeyini artırmaya yardımcı olmak için oksijen iyileştirmesi kullanılabilir. Oksijenlenme oksijen moleküllerinin vücut dokularına girmesi ile olur. Örneğin, kan akciğerlerde, oksijen moleküllerinin havadan kana geçmesi ile oksijenlenir.

Fizyoloji[değiştir

Temel olarak, nabız oksimetresi, bir kişinin kanındaki oksijenin doygunluğunu ölçmek için ağrısız, invazif olmayan bir yöntemdir.

Oksijen satürasyonu, akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığının çok önemli bir ölçüsüdür. Hava soluduğumuzda, akciğerlerimiz oksijeni kılcal denen küçük kan damarlarına aktarır. Buna karşılık, bu kılcal damarlar oksijenden zengin kanı kalbe gönderir ve bu da onu arterlerden vücudun geri kalanına pompalar. Organlarımızın düzgün çalışması için sürekli oksijen kaynağına ihtiyacı vardır. Akciğerlerin oksijeni kana taşıma kapasitesi bozulduğunda, kandaki oksijen satürasyonu azalır ve potansiyel olarak organlarımızı tehlikeye atar. Bir nabız oksimetresi, oksijen satürasyonundaki bu düşüşü hızla tespit ederek, insanları tıbbi müdahale ihtiyacı konusunda uyarabilir.

Daha önce tıbbi bir prosedür için fiziksel bir muayene olduysanız veya bir doktora gittiyseniz, kan oksijen satürasyonunuzu bir nabız oksimetresi ile ölçmüş olabilir.

Cihaz deri, doku ve kandan geçen ışık yayar. İkinci bir sensör, doku ve kan tarafından emilmeden parmaktan geçen ışık miktarını algılar ve ölçer. Cihaz, bu ölçümü kullanarak kandaki oksijen satürasyonunu hesaplar.

Klinik ortamlarda, aşağıdaki durumlarda rutin olarak kullanılırlar:

- Anestezi sırasında da dahil olmak üzere ameliyat öncesi, sırasında ve sonrasında hastaları izlemek için

- Solunum ve akciğer fonksiyonunu azaltabilecek bazı ilaçlar kullanan hastaları izlemek için

- KOAH, astım, akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS), anemi, zatürre, akciğer kanseri, kalp durması ve kalp yetmezliği dahil olmak üzere kan oksijen seviyelerinde azalmaya neden olabilecek durumları olan kişilerin akciğer fonksiyonunu değerlendirmek için

- Uyku apnesi gibi uyku bozukluğu olan bireyleri değerlendirmek için kullanılır.

Deniz seviyesinde sağlıklı bir insan için% 95 ile% arası dinlenme oksijen satürasyonu seviyesi normal kabul edilir. Daha yüksek rakımlarda, oksijen satürasyon seviyeleri biraz daha düşük olabilir. İnsanlar, oksijen satürasyonu okumaları % 92'nin altına düşerse, vücut dokularına yeterli oksijenin ulaşmadığı bir durum olan hipoksinin bir işareti olabileceğinden, bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

Çoğu nabız oksimetresi, gerçek kan oksijen satürasyon seviyesinin % 2 ila % 4'ü arasında doğrudur. Bu, nabız oksimetresi okumasının arteriyel kandaki gerçek oksijen seviyesinden % 2 ila % 4 daha yüksek veya daha düşük olabileceği anlamına gelir.

Bir dizi faktör, nabız oksimetresinin çalışmasını veya doğruluğunu bozabilir. Cihazın temasının kaybolması, cihazın yaydığı kırmızı ve kızılötesi ışığı engelleyebilir. Aşırı hareket , titreme veya diğer hareketler de hatalı okumalara neden olabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.