sünnet için hangi doktora gidilmeli / Sünnet - Üroloji - CENTRAL HOSPITAL

Sünnet Için Hangi Doktora Gidilmeli

sünnet için hangi doktora gidilmeli

MEDICANA BURSA Çocuk Cerrahisi

YENİDOĞAN SÜNNETİ

Sünnet erkek çocuğunun hayatındaki en önemli anlardan birisidir. Bir kısmının anılarında çok güzel kareler kalırken bir kısmında ise yaşadıkları travmadan dolayı ömürleri boyunca unutamayacakları ve asla hatırlamak istemedikleri bir anıya dönüşür.

Sünnet artık günümüzde genel anestezi altında her yaşta yapılıyor olmasın rağmen 2-6 yaş çocuklarda travmaya neden olacağı için asla önerilmiyor. Özellikle yeni doğan döneminde yapılan sünnet ise çocukları idrar yolu enfeksiyonundan koruması yanında, penis kanseri ve rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklarımda önlemektedir.

Ülkemizde son günlerde yenidoğan sünneti uygulama sayısı artmaktadır. Doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete yenidoğan sünneti denir. Doğumu takip eden 24.ve 48.saatlerde yapılabilir; ancak sağlıklı olanı ise yenidoğan bir bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaştığı7 ila 10. gün yapılmasıdır. Zira, hiçte zorunlu olmayan sünnet gibi bir işlemde, ekstra bir travma oluşturmamak için en az bir hafta beklemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Yenidoğan sünnetinin yaraları

Yenidoğan sünneti tıbbi nedenlerden çok avantajlarından dolayı tercih edilmektedir.

• En büyük avantajı anestezi şeklidir. Yenidoğan sünnetinde genel anestezi uygulanmaz. Enjeksiyonla yapılan yada ağrı kesici kremlerle sağlanabilen lokal anestezi kullanılır. Bu nedenle bebek genel anestezinin komplikasyonlarından da korunmuş olur.

• Yenidoğan döneminde yara iyileşmesi hızlıdır, sünnet sonrası bakım oldukça kolaydır.

• Enfeksiyon riski daha azdır.

• Kanama riski çok daha düşüktür.

• Bebek aç kalmaz,

• Yenidoğan döneminde sünnet yapılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu daha az görülür. Bilimsel çalışmalarda sünnetsiz bebeklerin idrar yolu enfeksiyonuna, sünnetli olanlara göre 8 ile 20 kat daha fazla yakalandığı gösterilmiştir.

Prematüre bebeklerde yenidoğan sünneti yapılabilir mi?

Prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bebeğin doğum kilosunun 3000-3500 gram sağlıklı bir yenidoğan kilosuna ulaşması beklenir. Daha sonra yine cerrahi yöntemle sünnet yapılır.

Hangi durumlarda sünnet yapılmamalı?

• Çocuğun doğduğunda sistemik bir hastalığı varsa,

• Genel sağlık durumu bozuksa,

• Enfeksiyon tablosu varsa,

• Penis anomalileri(peygamber sünneti, gömülü penis, penil rotasyon, penil deviasyon gibi )varsa,

• Ailede hemofili öyküsü varsa,

• Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksek ve bunula ilgili tedaviye ihtiyaç duyuyorsa kesinlikle sünnet yapılmamalıdır

Yenidoğan sünneti nerede ve nasıl yapılır?

• Yenidoğan sünneti ameliyathanede özel ısıtılan ve aydınlatılan bir masada yapılır.

• Yenidoğan sünneti klasik cerrahi yöntem veya 'çan yöntem.' ile yapılır.

• Son dönemlerde sünnet derisinin sıkılaştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar nedeniyle ileride çok ciddi onarımların yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Bunun için sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılması en idealdir.

Yenidoğan sünneti öncesinde bebeğin aç kalmasına gerek var mıdır?

• Yenidoğan sünneti lokal anestezi ile yapılır. Bu nedenle bebeğin aç kalmasına gerek kalmaz. Tok karnına işlem yapıldığında bebek sünnet sırasında çoğunlukla uyur. Bebeğin sünnet sonrasında hemen beslenmesinde de sakınca yoktur.

Bebekler sünnet sırasında ağrı duyarlar mı?

• Yenidoğan bebekler de ağrıya duyarlıdırlar. Bu nedenle

• sünnet öncesi operasyon bölgesini uyuşturmak için çok ince iğne ile lokal anestezik ilaç uygulanır veya sünnet derisine krem sürülerek lokal anestezi sağlanır. Bu yaş grubunda genel anestezi uygulanmasına gerek yoktur.

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Sünnet sonrası gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra bebek eve gönderilir, aileye günlük bakımla ilgili bilgi verilir, verilen antiseptik kremler sünnetli bölge üzerine günde 4-5 kez sürülür. Konulan dikişler kendiliğinden eriyerek düşer ve alınmasına gerek kalmaz. Bebekler 3. veya 4.gün sünnet yapan doktor tarafından kontrol edilir. Yenidoğanın banyosuna doktoru karar verir. Doktorun tercihine göre bebeğe 5.gün banyo yaptırılabilir.

Lokal anestezinin etkisi geçince bebekler huzursuz olurlar mı? Ek ağrı kesici ve antibiyotiğe gerekir mi?

• Büyük çoğunlukla ağrı kesiciye gerek duyulmaz, antiseptik kremler dışında rutin antibiyotik ve benzeri ilaçlara kullanılmaz.

Yenidoğan sünneti sırasında veya sonrasında olası komplikasyonlar nelerdir?

Yenidoğan sünneti oldukça basit ve risksiz bir operasyon olmasına rağmen işlem sırasında ve sonrasında yüzde 1'den az oranda çeşitli komplikasyonlar olabilmektedir.

• Kanama, enfeksiyon, yetersiz sünnet nedeni ile yeniden sünnet derisinin daralması(fimozis) ve cilt yapışıklıkları olabilir.

• Yenidoğan sünneti, steril şartlarda, cerrahi prensiplere uygun olarak deneyimli bir uzman tarafından yapılır ve işlem sonrası uygun bakım yapılırsa nadir görülen bu komplikasyonlardan kaçınmak mümkün olur.

Hangi durumlarda doktora başvurmalıdır?

• Aşırı şişlik, penisin ucunda renk değişikliği ve morarma görülüyorsa,

• Kızarma, iltihaplanma gibi enfeksiyon bulguları varsa,

• Kanama varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Enürezis Nokturna – Çocuklarda Gece Altını Islatma

Tanım :
Gece altını ıslatma dünya çapında milyonlarca çocuğun yaşadığı bir sağlık sorunudur. Eğer 5 yaşını bitirmiş bir çocuk gece uykusunda idrar kaçırıyorsa buna gece altını ıslatma (enürezis nokturna) denir. Bu yaştan önce çocukların gece altını ıslatması normal dışı bir durum olarak kabul edilmez. Bunun sebebi çocuklarda sinirsel (nörolojik) olgunluğun bu yaşta tamamlanmasıdır.

Sınıflandırma:
Enürezis nokturnanın monosemptomatik(basit) ve monosemptomatik olmayan(komplike )şeklinde iki tipi vardır. Monosemptomatik Enürezis Nokturnada gece yatağı ıslatma dışında gün içinde herhangi bir belirti yoktur.Monosemptomatik olmayan enürezis nokturnada ise gece altını ıslatma yanında ,gündüzleri ani sıkışma,sık idrara gitme,gündüz idrar kaçırma,kronik kabızlık gibi bulgular eşlik eder.Primer enürezis idrar kontrolünün doğumdan itibaren hiç sağlanmamasıdır.sekonder enürezis ise idrar kaçırmanın 6 aydan uzun süreli bir kuru dönemden sonra tekrar başlamasıdır.

Altta yatan sebepler:

Alt ıslatan hastalarda ,psikolojik sorunlar aslında bir sebep değil sonuçtur.Alt ıslatma yarattığı stresli durum nedeniyle çocuğun kendine güvenini azaltır,utanç duymasına ve psikolojik sorunlara neden olmaktaktadır. Çocuğa alt ıslatmanın kendisinden çok ailelerin ve toplumun yanlış tutumları zarar vermektedir.Kullanılan cezalandırma yönyemleri çocuk üzerinde ömür boyu olumsuz etkiler bırakmaktadır.
Bu nedenle enürezisli çocuğa yaklaşımın temelinde ,benlik duygusu zedelenmeden sorunun atlatılması olmalıdır.En önemli görev aileye düşsede mutlaka multidisipliner olarak ele alınıp tedavi edilmelidir.
Enürezis nokturnanın altta yatan bir genetik temeli olduğu bilinmektedir. Enürezis nokturnalı çocukların birinci veya ikinci derece akrabalarında çocukluk döneminde gece altını ıslatma hikayesi mevcuttur.

Gece altını ıslatmanın altında yatan 3 temel faktör vardır

Bunlardan birincisi uyanma bozukluğudur. Hemen bütün yatak ıslatan çocukların ebeveynleri, çocuklarının çok derin uyuduğunu, hatta yanında top patlasa uyanmayacağını ifade ederler.
Bu çocuklarda mesane doluluğunu algılayamama veya algılandığı halde uyanamama problemi vardır. Bu durumda çocuğun mesane boşaltımının gündüz vaktinde olduğu gibi ertelenebilmesinde problem olduğu ve bunun çocuğun gelişimiyle paralel olarak zamanla ortadan kalkabildiği varsayılmaktadır.Ayrıca, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar ile, horlayan çocuklarda enurezis daha sık görülür.

İkinci olarak gece idrar kaçıran çocuklarda uykudaki fonksiyonel mesane kapasitesinde bir azalma veya mesanenin gece aşırı aktivitesi olabilir.

Üçüncü olarak bu çocukların bir kısmında gece üretilen idrar miktarı ,olması gerekenden fazladır. Bunun sebebi gece yatmadan alınan sıvı miktarının fazla olmasına veya idrarı yoğunlaştıran (konsantre eden) antidiüretik hormon (ADH) salınımındaki eksikliktir. Bu problem de yine çocuğun gelişimsel sürecindeki gecikmeye bağlıdır.

Tanı:
Yukarıda bahsedildiği gibi öncelikle sadece gece uykuda idrar kaçırmanın mı olduğu yoksa başka işeme sorunları / kabızlık gibi problemlerle birlikte mi olduğu aydınlatılmadır. Bunun için ailenin çocuğun gün içindeki durumuna dikkat etmesi gerekmektedir. Eğer buna daha önce dikkat edilmemiş ise çocuğun günlük işeme alışkanlıklarını ortaya koymaya yarayan bir işeme çizelgesi ve işeme bozuklukları semptom skoru formunun doldurulması bu konuda değerli bilgiler verecektir.

Tedavi:

Yatak ıslatma, çocuk ve aile için bir sorun olmaya başladığında tedavinin zamanı gelmiş demektir. Ancak, bu, beş yaşından daha önce olmamalıdır.
Erken yaşlardaki çocuklardaki şikayetler eğer çocuğun ve ailesinin hayat kalitesini bozacak düzeyde değilse bu durumun büyüdükçe geçebileceği düşünülerek tedavi bir müddet ertelenebilir.

Enurezis tedavisinde ilk ve en önemli adım, çocuğun tedaviye motive edilmesidir. Bunu sağlamak için de, çocukla sıcak bir ilişki kurmak, ailenin anlayış ve desteğini sağlamak, problemin çözüleceğine dair güven vermek ve çocuktaki suçluluk duygusunu gidermek gereklidir.

Şurası bilinmelidir ki, enurezisi kısa sürede kökünden kazıyacak mucizevi bir tedavi metodu yoktur. İlgi, sabır, anlayış ve tedavi eden doktor ile aile ve çocuk arasındaki kooperasyon başarının püf noktasıdır.
Hiç su içirmemek ve gece rastgele saatlerde çocuğu uyandırmak, hastalığı tedavi etmez, sadece yatağın o gecelerde kuru kalmasını sağlar. Bunun yerine ödüllendirme, teşvik, motivasyon ile çocuğa destek olup, çok zaman kaybetmeden bir çocuk cerrahisi uzmanına veya çocuk üroloji uzmanına götürmek gerekir.
Yatak ıslatma, ceza ile tedavi edilemez. Tam aksine cezalandırma, ters etki yaratabileceği gibi, çocuğun özgüven ve direncini de kırıp psikolojik sorunlara neden olabilir. Buna rağmen, ailelerin seyrek olmayarak cezalandırma uyguladıkları bilinmektedir.
Bu çocuklarda genellikle ilk tedavi seçeneği olan davranışsal tedavi uygulanabilir. Bunun psikolojik bir problem olmadığı ve oldukça sık rastlanan bir problem olduğu unutulmamalıdır. Daha önce bahsedildiği gibi enürezis nokturnanın çocuğun nörolojik olgunlaşmasıyla birlikte yıllar geçtikçe ortadan kaybolabileceği düşünüldüğünde bu yöntemin denenmesi mantıklı olabilir. Davranışsal tedavide ailenin bu hastalığın ne olup ne olmadığını anlaması, destekleyici ve motive edici bir yaklaşımda bulunması olmazsa olmazdır. Çocukların öncelikle gece yatmadan 2 saat öncesinden itibaren sıvı alımı (su, çay, meşrubat, meyve suyu gibi) kısıtlanmalıdır. Mutlaka uyumadan önce ve uyuduktan 2 saat sonra kaldırılıp işemesi sağlanmalıdır.Akşam yemeğinde tuzlu gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Sıvı alımı gün içine eşit olarak dağıtılmaldır. Kabızlık problemi varsa bunun çözülmesi elzemdir. Bunun için bol lifli gıdalar ve yeterli miktarda sıvı alımı şarttır. Her sabah kaka yapmayı alışkanlık haline getirmek uygun bir yöntemdir ama eğer bu uygulanamıyorsa yemekten 15-20 dakika sonra çocuğun tuvalete gitmesi ve kaka yapmaya çalışması gereklidir. İşemenin düzenlenmesi de oldukça önemlidir. Çocuğun 2-3 saatte bir tuvalete gitmesi - okulda bir teneffüs gitmiyorsa diğer teneffüs gitmesi - ve bunun yanında eğer klozet kullanıyorsa (alafranga tip tuvalet) ayaklarının mutlaka desteklenmesi şarttır. Buna ek olarak takvim tutarak kuru günlerin çokluğuna göre ödüllendirme yöntemi de çocukların bu konuda motivasyonlarını artırmakta ve problemin aile içinde kabul edilerek çocuğun üzerindeki psikolojik baskının azaltılmasını sağlayabilir. Bu aşamada ailenin çocuğa destek olması oldukça önemlidir. Başka bir sebebe bağlı olmayan gece altını ıslatma psikolojik kökenli olmamakla birlikte bu durumun çocuk üzerinde psikolojik olarak negatif bir etki bırakması olasıdır. Tedavinin belki de en önemli gerekçesi budur.
Ancak eğer bu problem okul çağındaki bir çocukta sosyal açıdan bir problem yaratıyorsa o zaman bu aşamanın hızlı geçilmesi gerekebilir. Davranışsal tedavi dışında iki önemli tedavi yöntemi mevcuttur. Davranışsal tedavide kullanılan önerilere bu iki yöntem uygulanırken de uyulması oldukça tedavinin başarısını arttırmak açısından önemlidir. Bu yöntemlerden ilki ve günümüzde en sık kullanılanı desmopressin hormonu analoğudur. Tedavide amaç eksik olan antidiüretik hormon (ADH)/desmopressinin yerine konması ve bu sayede vücudun uykuda su tutmasının artarak idrar çıkışının azaltılması hedeflenmektedir. Bu sayede mesane doluluğa daha geç ulaşmakta ve gece altını ıslatma problemi ortadan kalkmaktadır. Bu tedavinin en büyük avantajı ilk dozdan itibaren etkinliğin başlaması ve kullanımının kolay olmasıdır. Etkinliği yaklaşık %50 civarındadır. Gece yatmadan 1 saat önce alınnası gereken ve dil altında eriyen bu ilacın en önemli dezavantajı ise ilacın bırakılmasını takiben şikayetin tekrar ortaya çıkabilmesidir.
Bir diğer tedavi yöntemi ise alarm cihazıdır. Bu cihaz iç çamaşırı veya çarşafın üzerine konan ıslaklıkla birlikte alarm veren bir mekanizmaya sahiptir. En önemli avantajı tedaviye cevabın daha kalıcı olmasıdır. Yaklaşık olarak %80 etkin olan alarm tedavisinde ilaç tedavisine oranla yanıt daha geç ortaya çıkmakla birlikte tedavi bırakıldıktan sonra şikayetin geri gelme olasılığı daha düşüktür. En önemli dezavantajı olarak kullanımının zor olması (alarma çocuk dışındaki ev halkının uyanması gibi) gösterilebilir.
Sonuç olarak gece altını ıslatamanın bir problem olarak kabul edilmesi ve çocuğun bu bağlamda suçlanarak değil desteklenerek problemle başa çıkılması en doğrusudur. Bu problemin ilerleyen yaş ile birlikte büyük oranda kaybolacağını bilmek önemlidir. Bunun yanında gece idrar kaçırmanın sosyal ve psikolojik olarak etkileme düzeyine geldiği durumlarda ilaç (desmopressin) veya alarm tedavisinin veya seçilmiş vakalarda iki tedavinin birlikte kullanılmasıyla bu hastaların çok çok büyük kısmı erişkin yaşlara bu problemi atlatarak gelecektir.

Enurezisle ilgili halkımızdaki en yaygın yanlış inanç, tedavinin kısırlık yapacağıdır. Hiçbir tedavi metodunun, uzaktan yakından kısırlıkla ilişkisi yoktur. Bu yanlış inanış, birçok çocuğu tedaviden mahrum bırakmaktadır.

Enurezis zamanında tedavi edilmeyip, çocuğun bu olayı dert etmeye başlamasından sonraya bırakılırsa, özgüven kaybı, benlik saygısında azalma, içine kapanma, sosyal izolasyon, başarıda düşüş, depresif eğilimler, suçluluk duygusu gibi oldukça ciddi psikososyal sorunlar ortaya çıkabilir.
Çocuk, birçok akranının yaptığı gibi arkadaşlarında kalmak, kampa veya okul gezisine gitmek, akrabalarda yatmak ister ama korkusundan ve utancından bunları yapamaz. Giderek yatak ıslatma bir fobiye dönüşebilir.

     İNMEMİŞ TESTİS

  İnmemiş testis,erkek çocuklarda görülen cerrahi bir hastalıktır.Bebek anne karnında gelişimini tamamlarken testisler,böbreklerin hemen altında oluşurlar ve doğumdan bir süre  önce kasık kanalından geçerek torbaya yerleşirler.Testislerin bu inişi yapamayıp  torbaya yerleşmemesine inmemiş testis denir.Her 100 çocuktan 3 çocukta testisler inmemiştir.Erken doğan bebeklerde ise daha sıktır .

 Inmemiş testisin tanısı çok kolaydır.Normalde dikkatli bir ebeveyn  bebeğinin altı açtığında iki testisin de torbada olduğunu  rahatlıkla farkeder.Eğer şüphe varsa  bir çocuk cerrahisi uzmanı veya çocuk üroloğu tarafında yapılan basit bir fizik muayeneyle tanı konabilir..Burada,  dikkat edilmesi gereken ve inmemiş testisden ayırdedilmesi gereken bir durum vardır.Bazen muayene sırasında  skrotumda görülen testis  zaman zaman yukarı kaçarbilir ki buna utangaç testis veya mobil testis denir.  Bu İnmemiş testisin  bir varyasyonu olup genellikle cerrahi  tedavi  tedavi gerektirmez.Daha nadir olarak ise, fizik muayenede testis hiç ele gelmeyebilir. Bu durumda iki  şey söz konusudur.Ya testis karın içinde kalmıştır ya da testis hiç gelişmemiştir.Bu durumda da testisin karın içinde olup olmadığı laporoskopik olarak incelenir ve şayet varsa torbaya indirilir.

    İnmemiş testisin erken tanı ve tedavisi  çok önemlidir.Burada amacımız,bu çocuklarda ilerde kalıcı olarak gelişebilecek testis fonksiyon kayıplarını ve hastalıklarını önlemektir.İnmemiş testis tedavi edilmediğinde ileride çocuklarda,üreme fonksiyonlarında azalma veya kayıp yada  testis kanseri gelişebilir.Ayrıca testis kendi etrafında dönerek çürüyüp yok olabilir veya yanlış yerde duran testis herhangi bir travmaya maruz kaldığında kolaylıkla yaralanabilir.Yine bu çocuklarda beraberinde  kasık fıtığı gelişebilir.Ayrıca testisin eksik olmasından dolayı çocukta   psikolojik ve kozmetik sorunlar görülebilir.

   İnmemiş testisin esas tedavisi cerrahidir.Testislerin inişi doğumdan sonra da devam ettiği için İnmemiş testislerin yarısı bebek 6 aylık olunca kendiliğinden torbaya inmiş olur.İnmeyen testisler ise 6 ay ile en geç 1.5 yaş arasında  mutlaka tedavi edilmelidir.İnmemiş testis ameliyatı basit bir ameliyat olup ameliyat sonrası birkaç saat gözlenen hastalar eve gönderilir.

  İnmemiş testisde, ameliyattan  değil aksine ameliyata geç kalmaktan korkmalıyız.

KABIZLIK VE NEDENLERİ

✔        Anne sütünden ek gıdalara geçiş veya yeni bir mamaya başlama kabızlığa neden olabilir.Ayrıca inek sütü ve süt ürünleride bazı çocuklarda kabızlığa neden olur.Daha büyük çocuklar ise,genellikle bağırsakta posa bırakmayan  liften fakir yiyecekleri tercih ettikleri ve az su içtikleri için kabız olurlar.

✔        Çocuğun henüz hazır olmadığı bir dönemde tuvalet eğitimine zorlanmasıyla ,çocuk protesto eder ve kakasını tutmaya başlar.

✔        Eğer çocuğunuz çizgi  film izlerken  veya okulda oyun oynarken tuvalet ihtiyacını erteliyorsa ,bu durum kabızlığa yol açar.

✔        Çocuğun psikolojik olarak tuvaletini yapmak istememesi hem kabızlık nedeni olabilir hem de kabızlığın sonucunda ortaya çıkabilir. Buna neden dışkılama sırasında ağrının oluşabileceği korkusudur.Kabızlığı olan çocuk kaka yaparken çok zorlanıp canı yandığı için bundan kaçmaya başlar.Böylece kakası giderek sertleşir  ve  bir sonraki seferde canı daha çok yanmaya başlar. Makatta çatlaklar oluşup kanamaya neden olur.Bu kısır döngüyü kırmak gerekir.Ağrı korkusu nedeniyle barsak hareketini engellemek isteyen çocuk bacaklarını çaprazlar,kalçasını kaldırır ve yüz ifadesi değişir.

✔        Hipotridi(troid bezinin az çalışması),gıda allejileri,sakinleştirici ilaçlar,mide asitini giderici ilaçlar,kalsiyum içeren ilaçlarda kabızlığa neden olabilir.

 

KABIZLIĞI İYİLEŞTİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

✔        Ek gıdalara geçiş döneminde verilen yiyecekler de kabızlığa neden olabilir.Kabızlığa neden olduğu düşünülen gıdalar ileri tarihde azar azar verilmelidir.Muz ,patates ve pirinç lapası kabızlığa neden olabilecek gıdalardır.Bol sebze ve meyve püreleri,tam buğday unundan yapılmış ekmek ve yemekler, bol su ve sıvı gıdalar vermek faydalı olacaktır.

✔        1 yaşına kadar inek sütü verilmemelidir.Sulandırılmış meyve suyu ve öğünler arasında  ılık su verilmelidir.

✔        Hazır mama kullanılıyorsa ,ölçüsünü gözden geçirip doktorun önerdiği dozda verilmelidir veya  doktorunuzla konuşarak başka bir mamaya(proteini yarı hidrolize veya tam hidrolize  geçilmelidir.

✔        Tuvalet ihtiyacını ertelemeden.her gün belli saatte (özellikle kahvaltı,yemek sonrası) tuvalete oturmasını sağlamak ,tuvalet alışkanlığının kazanmasını sağlayacaktır.

✔        Bol hareket etmek ve su tüketmek kabızlığı önlemede çok faydalıdır.

✔        Bu önlemlerle sonuç alınamıyorsa,doktorunuz bazı ilaçlar önerebilir.

 

HANGİ DURUMDA DOKTORA BAŞVURUMALIDIR.

✔        Çocuk sürekli ağrılı,sert,çapı geniş ve arada kanlı dışkılaması oluyorsa,aynı zamanda  kaka kaçırıyor ve iç çamaşırı kirleniyorsa  mutlaka doktora başvurmak gerekir.

✔        Her çocukta, çocuğa özgü bulgulardan yola çıkarak 'çoklu yaklaşım'içeren tedavi yöntenleri uygulanmalıdır.Çoklu yaklaşım; bağırsakların boşaltılması,dışkılama alışkanlığının kazandırılması,diyet ve eğitimdir.

✔        İlaçlar alışkanlık yapacağı korkusuyla yeteri kadar kullanılmamaktadır.Oysa ki bu ilaçlar sertleşen kakanın yumuşamasını sağlar ve bağırsak düzeninin oluşmasını sağlar. Ancak ,çocuklarda kabızlık tedavisi uzun soluklu ve sabır isteyen bir süreçtir.Yanıt alınamıyor diye ya da yakınmalar geçti diyerek tedavinin kesilmesi, bulguların ilkinden daha yoğun olarak orataya çıkmasına neden olabilir.Kabızlık sonrasında  da çocuk istemsiz olarak kaka kaçırabilir.Bu tür durumlarda çocuğun cezalandırılmaması gerekir

ÖNERİLER:

✔        HAREKETLİ OLUNUZ. GÜNDE 15-20 DAKİKA YÜRÜYÜŞ YAPINIZ.

✔        MEYVE KOMPOSTOLARI YEDİRİNİZ.

✔        BOL SEBZE VE MEYVE YEDİRİNİZ.

✔        BOL SU VE IHLAMUR İÇİRİNİZ.

✔        HAFTADA 2 GÜN KURUBAKLAGİL YEMEĞİ YEDİRİNİZ.

✔        KABUKLARI YENEBİLEN MEYVELERİN KABUKLARINI SOYMADAN YEDİRİNİZ.

✔        PİLAV, MAKARNA ,MUZ,PATATES,ÇAY GİBİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUNUZ.

✔        YEMEKLERDEN VE ÖZELLİKLEDE SABAH KAHVALTIDAN SONRA ÇOCUĞUNUZU HEP AYNI SAATTE  MUTLAKA TUVALETE OTURTUNUZ.(KAKA EĞİTİMİ ALMIŞ ÇOCUKLAR İÇİN).10-15 DAKİKA BEKLEYEREK DIŞKILAMA İÇİN BİYOLOJİK SAAT OLUŞTURUNUZ.ÇÜNKÜ DOLU MİDE ÇOĞU İNSANDA DIŞKILAMA HİSSİNİ ARTIRIR.ILIK BİR İÇECEK BU HİSSİ ARTIRIR,

✔        ILIK BİR BANYO SONRASI TUVALETE OTURMAK DIŞKILAMA HİSSİNİ ARTIRIR.

✔        KÜÇÜK ÇOCUKLARIN TUVALETE OTURMALARI İÇİN AYAKLARININ ALTINA KÜÇÜK YÜKSELTİCİ KOYULMASI VE DİZLERİNİN KALÇADAN HAFİF YUKARDA OLMASI YARARLIDIR.

Bursa Çocuk Cerrahisi Doktorları

Çocuğunuzu Sünnet Ettiriken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çocuk Cerrahisi

Yaz ayları ile birlikte erkek çocuklar için sünnet sezonu da açıldı. Sünnetin zamanı ve hangi koşullarda yapılması gerektiği anne babalar için önemli soru işaretleri arasında yer alıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanları, sağlık için uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnetin çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor.

İlk tercih yenidoğan sünneti

Çocuğun cinsel organının uç kısmını örten derinin (prepüsyum) cerrahi bir işlem ile çıkarılması olayına “sünnet adı” verilir. Sünnet zamanlaması olarak ek sorunu olmayan ve çocuğun cinsel organı uygun olan çocuklarda yenidoğan sünneti ilk tercih olmalıdır. Yenidoğan sünnetinin avantajları genel anestezi gerektirmemesi, yara iyileşmesinin hızlı olması, kanama olasılığının daha düşük olması ve çocukta başka bir psikolojik etki bırakmamasıdır. Yenidoğan sünneti olması için en önemli şart çocuğun ek bir sorununun olmaması ve cinsel organın bu işleme uygun olmasıdır. Yani eğer hastanın bilinen ek hastalığı yoksa, her iki yumurtalığı yerinde ise ve cinsel organ yapısı uygunsa yeni doğan sünneti yapılabilir.

Genel anestezide komplikasyon oranı düşüktür

Yenidoğan sünneti için çeşitli yöntemler olmasına karşın klasik sünnet komplikasyon oranını en aza indirdiği için tercih edilmektedir. Yeni doğan sünneti zamanı olarak tercih ilk 24 saatten hemen sonraki dönemdir. Böylece doğum sonrası hasta sünnetli olarak taburcu edilmiş olmaktadır. Bunun en önemli avantajı çocuğun daha etrafın farkında olmadan işlemin yapılmasıdır. İlerleyen zamanlarda sünnet esnasında lokal anestezi yapılmasına rağmen bebeğin ayaklarını tutmaya tepki olarak huzursuz olduğu görülebilmektedir. Yenidoğan sünneti dışında tüm yaşlarda sünnet genel anestezi altında önerilmektedir. Genel anestezide hem çocuğun ruhsal durumu korunmakta, hem de cerrah daha rahat çalıştığı için komplikasyon oranı düşük olacaktır.

2-6 yaş arası sünnet sakıncalı

Yeni doğan döneminde sünnet olmamış hastalarda 6-18 ay (en geç 2 yaş) arasında sünnet önerilmektedir. Bu dönemden sonra 2-6 yaş arasında genel anestezi ile yapılmasına rağmen çocukta psikolojik etkiler bırakabileceği için tıbbi zorunluluk olmadığı sürece sünnet önerilmemektedir. Bu dönemde sünnet ancak tıbbi zorunluluk (sık idrar yolu enfeksiyonu, fimozis denilen sünnet derisinin darlığı veya sık sünnet derisi iltihabı gibi) durumlarında yapılmalıdır.

Sünnet çocuk cerrahları ya da çocuk ürologları tarafından yapılmalı

Bu dönemde de herhangi bir nedenden dolayı sünnet yapılmamışsa 6 yaşından sonra sünnet işleminin yapılması uygun olmaktadır. Genel anestezi altında yapılması en önemli şartlardan biridir ve çocuğa olan psikolojik travmayı önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu yaşta sünnet yapılırken çocuk önceden buna hazırlanmalı, işlem ayrıntılı olarak anlatılmalı ve bunu kabul ettiği görülmelidir. Sünnet halk arasında basit bir işlem olarak görülse de cerrahi bir işlemdir ve doğru şartlarda yapılmadığı takdirde kişinin ileriki hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle sünnetin uzman ellerde yapılması şarttır.

Üroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

Erkeklerde, kadınlarda ve çocuklarda böbrekler, adrenal bezler, üreterler, idrar kesesi, üretra gibi organlardaki sorunları teşhis ve tedavi eden cerrahi bir uzmanlık alanı olan üroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 17:13 - 25 Haziran 2019 Güncellenme:

Üroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde idrar yolu hastalıklarını teşhis ve tedavisi ile uğraşan üroloji hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… Üroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar?

ÜROLOJİ NEDİR?

Üroloji, erkek ve dişi idrar yolu hastalıkları (böbrekler, üreterler, mesane ve üretra) ile ilgili sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Üroloji ayrıca erkek üreme organları ile ilgili sorunlarla da ilgilenir (penis, testisler, skrotum, prostat vb.). Üroloji alanında uzmanlaşmış kişilere ürolog adı verilir, ürologlar bu rahatsızlık ve hastalık grubunu teşhis ve tedavi etmek için eğitilmiş sağlık uzmanlarıdır.

Her ne kadar üroloji cerrahi uzmanlık olarak sınıflandırılsa da, karşılaşılan çok çeşitli klinik problemler nedeniyle ürolog tarafından iç hastalıkları, pediatri, jinekoloji ve diğer uzmanlık bilgileri gerekmektedir. Ürolojinin kapsamı geniştir. Bunlar:

– Pediatrik Üroloji
– Ürolojik Onkoloji (kanser)
– Böbrek nakli
– Erkek Kısırlığı
– Calculi (idrar yolu taşları)
– Kadın Ürolojisi (idrar kaçırma ve pelvik çıkış gevşeme bozuklukları)
– Nörouroloji (boşalma bozuklukları, hastaların ürodinamik değerlendirilmesi ve erektil disfonksiyon veya iktidarsızlık)

İdrar kaçırma için hangi bölüme/ doktora gidilir?İlginizi Çekebilirİdrar kaçırma için hangi bölüme/ doktora gidilir?

ÜROLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?

Ürolojiyle ilişkili sağlık koşulları, idrar kontrolü problemlerinden kanserlere kadar oldukça büyük ve çeşitlidir. Bir ürolog tarafından ele alınan durumlardan bazıları şunlardır:

– İdrarını tutamamak
– İdrar yolu enfeksiyonu
– Böbrek taşı
– Mesane taşları
– Düşük testosteron
– Erektil Disfonksiyon
– Penis eğriliği
– Erkek kısırlığı
– Prostatit (iltihaplanma / prostat enfeksiyonu)
– Prostat büyümesi
– İdrarda kan (hematüri)
– Aşırı aktif mesane
– Pelvik Organ Prolapsusu
– Erken boşalma
– Prostat kanseri
– Böbrek kanseri
– Böbrek kistleri
– Testis kanseri
– Penis kanseri
– Mesane kanseri
– PSA yüksekliği
– Acil idrara çıkma
– İnterstisyel Sistit (kronik pelvik ağrı)
– Üreteral taşlar

Ağrıböbrek taşıiktidarsızlıkKadınkanserpenisprostatSağlık

Sünnet

Sünnet Nedir?
Sünnet,  penis başını kaplayan mukozal  dokunun ve deri tabakasının cerrahi olarak kaldırılmasıdır. Bu çifte tabaka daha çok sünnet derisi (prepisyum) olarak bilinmektedir.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?
Sünnet, ameliyathane koşullarında, cerrahi prensiplere uyularak, deneyimli bir uzman ekip tarafından doğumdan itibaren her yaşta yapılabilir.  Bunun yanı sıra 2 - 4 yaş civarında çocuklar kendi cinsiyetlerini ve genital organlarını tanımaya başladıklarından, bu yaşlarda bölge ile ilgili cerrahi girişimlerde daha hassas olacaklardır. Bu nedenle tercihen doğumu takip eden süreçte bebek hastaneden çıkmadan önce veya ilk bir ay içerisinde sünnetin yapılması önerilmektedir. İlk iki yaşa kadar yapılmayan sünnetlerde ise çocuğun sağlıklı iletişim kurulabileceği 6 - 7 yaşından sonra sünnetlerin yapılması uygun bulunmaktadır.   

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

  • Sünnet derisi ile ilgili problemleri yani sünnet derisi iltihapları, sünnet derisi darlıkları gibi hastalıkları önler veya sorun varsa giderir.
  • Penis kanseri riskini ortadan kaldırır. 
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV gibi) ve serviks kanseri olasılığını düşürebilir.
  • Yenidoğan erkeklerde üriner enfeksiyon olasılığını on kat oranında azaltır.

 

BEBEKLERDE SÜNNET

Yenidoğan Sünneti Kimlere Uygulanmaz?
Bebekte doğuştan penis anomalisi var ise, ileride sünnet derisi onarım için kullanılabileceğinden  yenidoğan sünneti uygulanmamalıdır.  Bunun yanı sıra erken doğan, doğumsal bir hastalığı olan ya da ailede kan hastalığı öyküsü olan bebeklerde yenidoğan sünneti uygulanmaz.

Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?

  • Lokal anestezi ile yapıldığından sünnet öncesi ve sonrasında aç kalmaları gerekmemektedir.
  • Yenidoğan girişim ile ilgili bir şey hatırlamayacağı için psikolojik travma oluşturmayacaktır. 
  • Yara yerinin iyileşmesi hızlı olacaktır. 
  • Sünnet derisindeki damarlar çok küçük olduğundan belirgin bir kanama hemen hemen hiç görülmemektedir.  
  • Lohusa annenin vücut sıvılarında salgılanmakta olan hormon ve proteinler emzirme yoluyla bebeğe geçerek cerrahi girişim üzerinde koruma etkisi sağlayacaktır. 
  • Koruma faktörleri etkisi ile sünnet sonrası dönemde ağrı giderici ilaç kullanılması gerekmeyecektir. 
  • Yenidoğan sünneti ile hijyenin daha kolay sağlanması nedeniyle penis ön derisinin yapışıklıkları ve darlıkları önlenmiş olacaktır. 



Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sünnet sonrası hastanede bebek hemşireleri tarafından bebeğin bakımı yapılır ve evde yapılması gerekenler konusunda aile bilgilendirilir. Yenidoğan bebeklerde sünnet derisi penis başına yapışıktır. Sünnet ile bu yapışık giderilir. 1 hafta antiseptikli kremler sünnetli bölge üzerine periyodik olarak sürülür. Bebeğin sünnetten birkaç gün sonra banyo yapmasına izin verilir.

Sünnet Sonrası KomplikasyonlarNelerdir?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi kanama ve yara yeri enfeksiyonu olasılığı mevcuttur. Ancak bunlar oldukça düşük oranlarda görülmektedir. Cerrahi işlemin konusunda uzman doktorlar tarafından yapılması nadir görülen penis derisinin fazla kesilmesi, pipinin gömük kalması ve ileriki dönemlerde sünnet revizyonları gibi komplikasyonları minimize edecektir.  

Sünnet Sonrası Doktora Hangi Durumda Başvurmalıdır?

  • Dikiş bölgesinde devam eden bir kanama var ise,
  • Bebek idrar yaparken zorlanıyor ve ağlıyor ise, 
  • Penis ve çevresinde fazla şişme veya renk değişikliği varsa,


Yenidoğan ve çocuk sünnetini gerçekleştiren doktor ile irtibata geçilerek gerekli muayenenin yapılması sağlanmalıdır.

Üroloji doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası