hamilelikte suyun bitmesi / Hamilelikte Suyun Azalması Neden Olur? Nasıl Engellenir? - SH

Hamilelikte Suyun Bitmesi

hamilelikte suyun bitmesi

Gebelik kesesi suyunun yeterli olması &#;ok &#;nemli!

Amnion sıvısı, bebeğinizi saran kesenin içini doldurur ve onun çok önemli görevi vardır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, bunları şöyle sıralıyor…

• Bebeğinizi, bir yastık gibi destekleyerek, travmalardan korur.
• Bebeğinize oksijen sağlayan göbek kordonuna basınç olmasını önleyerek yeterli oksijen gelmesini sağlar.
• Rahim içinde uygun bir ısı olmasını sağlar.
• Enfeksiyonlardan korur.
• Bebeğinizin kas ve kemik gelişiminin yeterli olması için, gerekli hareket alanına izin verir.
• Bebeğinizin sindirim sistemi ve akciğerlerinin gelişmesine yardımcı olacak yutma ve nefes alma fonksiyonlarının yapılmasını kolaylaştırır.

Amnion sıvısı nasıl oluşur?

Gebeliğinizin ilk 14 haftası boyunca sizin kan dolaşımızdan, gebelik kesesine sıvı geçişi olur. İkinci üç aylık dönemin başlarında bebeğiniz sıvıyı yutmaya başlar ve böbreklerinden süzülüp, idrar olarak atılır. Daha sonra tekrar bu sıvıyı yutarak, her birkaç saat sürede amnion sıvısı tamamen dolaşmış olur. Bu demektir ki artık sıvının büyük kısmı, bebeğinizin idrarıdır.

Artık bebeğiniz, gebelik kesesinde yeterli miktarda sıvı bulunmasında önemli bir görev alır. Bazen bu sistem bozulabilir. Sıvıda azalma veya artmayla sonuçlanan bu bozulmalar başka problemlere de neden olabilir.

Amnion sıvısı ne kadar olmalıdır?

Normal şartlarda amnion sıvısı, son üç aylık döneme girinceye kadar artar. haftada en üst seviyede olur. Daha sonra bu, yavaş yavaş doğuma kadar azalır. Gebeliğinizin herhangi bir döneminde çok az amnion sıvısı olursa buna “oligohidroamnioz” adı verilir. Normalden fazla amnion sıvısı olursa da “hidroamnioz veya polihidroamnioz” denir.

Amnion sıvısının düşük olduğu nasıl anlaşılır?

Eğer bebeğinizin hareketlerini fazla hissetmiyorsanız, gebelik haftasına göre karnınız daha küçük ise bundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca daha önceki bebeğinizde gelişme geriliği olduysa, yüksek tansiyon hastalığınız, şeker hastalığınız varsa veya doğum tarihiniz geldiği halde doğumunuz gerçekleşmediyse amnion sıvısında azalma olup olmadığına bakılmalıdır. Ultrasonografi ile amnion sıvısının ölçümü yapılarak bu anlaşılabilir.

Oligohidroamnioz neden olur?

Uzmanlar halen bunun nedenini tam olarak açıklayamamaktadır. Özellikle son üç aylık dönemdeki doğumu geciken kadınlarda oldukça sık görülür. Gebeliğinizin ne kadar sonunda olursa, bebeğiniz için o kadar iyidir.

En sık rastlanan nedenler şöyledir;

Gebelik kesesindeki küçük bir yırtık, sızıntı şeklinde sıvı kaybına neden olur. Bu durum gebeliğin herhangi bir döneminde gelişebilir. Ancak doğuma yakın dönemde daha sık olur. İç çamaşırınızın ıslanmasıyla bunu fark edebilirsiniz ya da doktorunuz bunu muayene sırasında tespit eder. Gebelik kesesindeki yırtık, hem sizin hem de bebeğinizin enfeksiyon riskini artırabilir. Çünkü mikropların girişi için açık bir yer olacaktır. Gebelik kesesindeki bu yırtık nadiren kendiliğinden kapanıp, sızıntı durabilir. Bu durumda amnion sıvısı da normale döner. Amniosentezin ardından gelişen sızıntılarda genelde bu olur.

Plazentanın erken ayrılması gibi problemlerde bebeğiniz yeterince kan ve besin maddesi alamayacağı için sıvı üretimi de durur. Yüksek tansiyon, preeklampsi ve şeker hastalığı gibi bir takım hastalıklarda da amnion sıvısında azalma görülür. Eğer ikiz veya çoğul gebelik varsa amnion sıvısının az olma riski de vardır. Ayrıca ikizlerden birisinde sıvı azalması olurken, diğerinde ise sıvı artışı olabilir.

Gebeliğinizin ilk veya ikinci üç aylık dönemlerinde amnion sıvısında azalma tespit edilirse bebeğinizde doğumsal anomali ihtimali var demektir. Bebeğinizin böbrekleri yeterince gelişmemiş olabilir veya idrar yolunda bir tıkanıklık nedeniyle yeterince idrar çıkaramaz. Ayrıca doğuştan kalp hastalıklarının bir kısmı da bu probleme neden olabilirler.

Teşhis konduktan sonra ne yapmalı?

Amnion sıvısında azalma tespit edildiyse doktorunuz bebeğinizin gelişiminin normal olup olmadığını anlayabilmek için yakın takibe alacaktır. Ancak tabii ki, her gebe ve bebeğin durumu farklı olacağı için, takiplerin durumu da kişiden kişiye değişecektir. Doğum tarihiniz yakınsa indüksiyonla doğum başlatılabilir. Sık ultrasonografi takibi yapılır. Non stres testi, doppler ultrasonografi ve başka testler de yapılır.

Bol su içmeniz tavsiye edilir. Bebeğinizin hareketlerini saymanız istenir ve hareketlerinde azalma hissederseniz hemen doktorunuza haber vermeniz önemlidir. Düşük amnion sıvısı doğum sırasında yaşanabilecek riskleri de artırır. Bebeğinizin hareketlerinde azalma ve rahim kasılmalarıyla göbek kordonunda baskı oluşmasına neden olur. Doğum olayı başladıktan sonra doktorunuz bir kateter yardımıyla rahim ağzından serum fizyolojik vererek bu baskının azalmasına çalışır. Eğer normal doğum yapılması uygun olmazsa sezaryen doğum tavsiye edilebilir.

Amnion sıvısının fazla olduğu nasıl anlaşılır?

Hidroamnioz durumu gebeliklerin %1 inde rastlanır. Eğer rahminiz gerektiğinden daha fazla büyüyorsa, doktorunuz bundan şüphelenebilir. Ayrıca siz de karnınızda rahatsızlık hissi, artmış bel ağrısı, nefes darlığı ile ayak ve ayak bileğinizde aşırı ödemden şikayet edebilirsiniz. Bu durumda doktorunuz size ultrasound tetkiki yaptıracaktır. Ultrasonografide yapılan ölçümler sonucu amnion sıvısının fazla olup olmadığı anlaşılacaktır.

Hidroamnioz neden olur?

Özellikle hafif hidroamniozların nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak daha ciddi vakalardaki nedenler genelde şunlardır;

Şeker hastalığı. Eğer şeker hastalığınız var ve düzgün tedavi görmüyorsanız hidroamnioz gelişme riski yüksektir. Şeker hastası olan gebelerin %10 unda, özellikle son üç aylık dönemde, hidroamnioz tanısı konur.

İkiz veya çoğul gebelik olması. Eğer ikiz veya çoğul gebelik varsa amnion sıvısının fazla olma riskiniz var demektir. Özellikle ikizlerden birbirine geçiş varsa birinde amnion sıvısında azalma, diğerinde artma görülür.

Fetal anormallikler. Nadiren bebekte yutmayı durduran, yuttuğundan daha fazla idrar çıkarmasına neden olan bir problem gelişebilir. Sindirim sisteminde darlık, tıkanıklık, yarık dudak veya damak da bu duruma neden olabilir.

Fetal kansızlık. Daha az vakada hidroamniozun nedeni, Rh uyuşmazlığından dolayı gelişen kansızlık veya beşinci hastalık gibi bir enfeksiyon olabilir. Her iki durumda da rahim içine kan nakliyle tedavi yapılabilir.

Hidroamnioz teşhisi konduktan sonra ne yapılır?

Teşhis konduktan sonra herhangi bir anormalliği atlamamak için ayrıntılı ultrasonografi yapılır. Genetik bozukluk varlığını tespit etmek için amniosentez yapılır. Ayrıca düzenli olarak non stes testi ve ultrasound tetkiki de bebeğin gelişimini takip etmek ve erken doğum ihtimali için yapılır. Bu ana kadar gebelik şekeri için tahlil yapılmadıysa artık yapılması gereklidir. Doğum sırasında da dikkatli takip edilmeniz gereklidir. Amnion sıvısının fazlalığı nedeniyle göbek kordonunun, rahim ağzından sarkma ihtimali vardır. Suyunuz geldiğinde ise plazentanın erken ayrılma riski de olur. Her iki durumda da acil sezaryen doğum yapılması gereklidir. Doğum sonu kanama riski de artmıştır. Aşırı gerili olan rahim kasları yeterince kasılamaz ve kanama uzayabilir. Bu açıdan da takip yapılması önemlidir.

HAFTA HAFTA GEBELİK

False

Bebeğin amniyon sıvısı nasıl oluşur, azalması ve artması neden olur, i&#;ilen suyla ilgisi var mıdır?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Bebeğin amniyon sıvısı aslında bebeğin idrarıdır. Belli bir gebelik haftasından itibaren, genelde 9. haftadan itibaren bebeğin böbrekleri artık idrar üretmeye başlar ve o idrarı yapmasıyla ve rahim içine boşalan o sıvıyı yutması ile amniyon sıvısının dengesi sağlanmış oluyor.

Normalde idrar zararlı bir maddedir. Yani bir insan onu içtiği zaman hayatta kalamaz. Çünkü vücudun toksinlerinin önemli bir kısmı idrarla atılır. Böbreklerle atılır.

Halbuki rahim içinde bebek toksinlerini idrara değil anne adayına göbek kordonu vasıtasıyla gönderiyor.

Yani bebeğin de vücudunda sonuçta toksinler oluşuyor, artık maddeler oluşuyor, metabolizma sonucu oluşan maddeler, bunlar idrarla değil, göbek kordonu vasıtasıyla anne adayının kanına geçiyor o şekilde atılıyor.

Yani böbreklerin rahim içinde öyle bir süzme, zehirleri süzme fonksiyonu yok. Basit bir sıvıdan ibaret.

Bebek doğduktan sonra tabii ki artık göbek kordonu olmadığı için anneye bağlı göbek kordonu artık böbrekler o toksik maddeleri de süzmeye başlıyorlar.

Çoğu kişi sıvı alımı ile amniyon sıvısı arasında bir bağlantı kurar. Çok yeterli sıvı içilmezse bebeğin amniyon sıvısı az olur, veya çok aşırı su içilirse bebeğin amniyon sıvısı fazla olur diye.

Böyle bir şey yok.

Anne adayının içtiği sıvı ile bebeğin amniyon sıvısı üretimi arasında hiçbir bağlantı yok.



Amniyon sıvısı ölçümünü biz ne amaçla yapıyoruz?

Bebeğin gelişmesinin en önemli kriterlerinden bir tanesi hem bedenen gelişmesi büyümesi kilo alması boyunun uzaması hem de amniyon sıvısının yeterli olması.

Amniyon sıvısı azsa bebeğe giden kan akımında, anne adayından bebeğe giden kan akımında acaba bir sorun mu var diye düşünürüz veya kendi farkında olmadan acaba suyu mu geldi düşünürüz.

Amniyon sıvısı fazlalıkları da genelde hiçbir soruna işaret etmezken bazen gebelik şekerine bağlı artışlar olabilir, bazen de sindirim sistemi tıkanıklıklarına bağlı artışlar olabiliyor.

Baştan söylediğimiz gibi idrar nasıl oluşuyor?

Böbrekler tarafından süzülen bir madde, onu bebek yutarak o dengeyi kurmaya çalışıyor, çünkü sürekli idrar yapılsa, amniyon sıvısının sürekli artması lazım.

Nasıl kompanse ediliyor, nasıl dengeye sokuluyor?

Bebek onu yutuyor sonra tekrar idrar şeklinde bu ikisinin dengesi sağlandığı zaman da amniyon sıvısı belli sınırlar içerisinde kalıyor.

Amniyon sıvısının en önemli fonksiyonu bebeğin rahim duvarlarına değmesini engellemek. 9 ay boyunca o temas olsaydı eğer, amniyon sıvısı olmasaydı, bebeğin cildi son derece zarar görürdü. Gelişimi söz konusu olamazdı.



O yüzden aslında amniyon sıvısı bebeği rahim duvarlarından koruyucu bir fonksiyon sağlıyor artı bir de göbek kordonunun sıkışmasını engelliyor.

Göbek kordonu serbest bir şekilde dolaşabilsin diye rahim içinde baskıya uğramasın diye amniyon sıvısı son derece önemli.

Ve o yüzden de mutlaka her ultrasonografide biz amniyon sıvısı ölçümü yapıyoruz.


Video: Bebeğin amniyon suyu nasıl oluşur?Su tüketimi ile ilgili midir?Az veya fazla olması ne anlam taşır?


Gebelik Boyunca Hangi Test ve İncelemeler Yapılır?

Hamilelikte Doktor Kontrolleri Neden ve Ne Sıklıkla Yapılır?

Gebeliğin Tanısı

Gebelikte Ultrasonografi

Hamilelikte İkili Test - Ense Kalınlığı Ölçümü

Üçlü Tarama Testi

Dörtlü Tarama Testi

Anne Kanında Fetal DNA - cffDNA

Amniyosentez - Bebekten Sıvı Alınması

Gebelikte Yapılan Testlerle İlgili En Sık Sorulanlar

Koryon villus biyopsisi (CVS) ve kordosentez

Rahim İçinde Sağlıklı ve Sağlıksız Bebek

Anne Karnında (Doğmadan) Tedavi

Bebek hareketleri ve bebeğin durumu

NST - Nonstres test

Biyofizik Profil ve CST

Doppler Testi

Kardiyotokografi

Yenidoğanda Kordon Kan Gazı

Anne karnındaki bebeğin amniyon sıvısı hakkında detaylı bilgiler


Hizmetlerimiz

Anne karnındaki bebek (fetus), amniyon sıvısı adı verilen bir sıvı içinde bulunur. Bu sıvı, rahim içindeki bebeği dışarıdan gelecek travmalara karşı koruduğu gibi, bebeğin büyümesi ve gelişmesine de olanak sağlar.

Oligohidramniostanısı ultrasonda amnion sıvısı ölçümünün (ASİ) düşük olması ile konur. ASİ’nin ( dört kadron ölçüm toplamı) 50 mm’den az olması veya en derin vertikal cep ölçümünün 20 mm’den az olması oligohidramnios anlamına gelir.

Amniyotik Sıvı Nedir? Ne İşe Yarar?

Amniyon kesesi, bebeğinin içinde yüzdüğü ve gelişimini tamamlaması için yaşaması gereken yerdir. Amniyon ise bu kesenin içini dolduran sıvının adıdır.

  • Amniyon sıvısı bebeğinin simetrik büyümesine yardım ederek bazı organların gelişmemesini önler.
  • Bebeğinin motor ve beyin gelişimine katkıda bulunur.
  • Ses, ışık, basınç, darbe gibi dışarıdan gelen uyarılara karşı bebeğini korur.
  • Bebeğinin vücut içindeki ısısını düzenler.

İçeriğindeki maddelerin farklı kokuları ve tatları ile bebeğinin duyu organlarının gelişimini destekler.

Bebeğin Suyunun Azalmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Bebekte böbrek gelişiminde olan sorunlar veya böbrek yokluğu,
  • Anne karnındaki bebekte teşhis edilen hipertiroidi durumu,
  • Hamilenin yüksek tansiyon hastası olması,
  • Bebekte olan gelişim bozuklukları,
  • 42 hafta üzeri gebelikler
  • Hamile kadının kullandığı ilaçların yan etkisi,
  • İdrar yolunda olan tıkanıklıklar annede oluşan diyabet,
  • Zarların erken yırtılması,
  • Genital ve üriner sistem anomalileri,
  • Plesentada var olan yetersizlik durumu,
  • İkiz ve çoğul gebelik durumu,
  • Anne adayının suyunun gelmiş olması,
  • Bebekte böbrek anomalileri,
  • Rahim içi gelişim geriliği.

Neler Oligohidramniyosa Neden Olur?

Pek çok neden oligohidramniyosa yol açabilir. Genelde amniyon sıvı üretimini bozan ya da engelleyen durumlar altta yatan nedenlerdir.

  • Rahim içi gelişme geriliği
  • Böbrek ve idrar yolu anomalileri
  • İkizden ikize transfüzyon sendromu

Çoğu durumda altta yatan bir neden bulunamaz.

Amniyon Sıvısısın Az Olmasının Zararları Nelerdir?

Amniyon sıvısı azalması üçüncü trimesterde meydana geldiğinde birinci ve ikinci trimesterde oluşan Oligohidramyinosa göre daha ciddi komplikasyonlara neden daha olur.

Bu Komplikasyonlar

Konjenital Bozukluklar: Malformasyon sonucu yeni doğanda bazı harici veya dahili organların yokluğu (kalça displazisi gibi)

Prematüre Doğum

37 haftalık gebelik sürecini tamamlamadan önce doğum.

Erken Düşük

Gebeliğin yirmi haftasından önce rahim içinde bebeğin ölüm.

Ölü Doğum

Gebeliğin yirmi hafta sonra başlayıp doğumdan hemen sonraki sürece kadar gerçekleşen ölümler.

Oligohidramniosun Tedavisi

Sağlıklı bir hamilelik geçiren kadınlarda, gelişen hafif oligohidramnios  genellikle bir tedavi gerekmez. Bu gibi durumlarda, doktor ultrason ve diğer benzer testler kullanılarak fetal kalp hızı, akciğer gelişimi ve bebeğin hareketlerini izleyerek gidişatı değerlendirir. Ancak daha ağır oligohidramnizs durumlarında mutlaka müdahale ve tedavi gerekir.

Tedavisinde izlenen bazı yöntemler şu şekildedir:

Amniyoinfüzyon

Normal amniyotik sıvı seviyelerini korumak için rahim içi bir kateter kullanılarak amniyotik boşluğuna sodyum klorür çözeltisi (oda sıcaklığında) aktarma işlemidir.

Vezikoamniyotik Şant

Bu tedavi prosedürü kadınlarda rahim içine fetal idrar aktarma işlemin iiçerir. Veziko-amniyotik şantlar düşük amniyotik sıvı seviyeleri yönetiminde oldukça etkilidir; ancak, uygun böbrek ve akciğer fonksiyonlarının korunması bu tedavi yönteminde oldukça önemlidir.

Diğer Sıvı Enjeksiyonları

Yatak istirahati

Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Hakkında makalemizi incelemek için tıklayınız..

Düşük amniyotik sıvı (oligohidramnios), amniyotik sıvının bebeğin gebelik yaşı için beklenenden daha düşük ölçü aldığı bir durumdur. Hiçbir tedavinin uzun vadede etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Ancak amniyotik sıvının kısa süreli iyileştirilmesi mümkündür ve bazı durumlarda yapılabilir.

 Bebeğin Suyunun Azalması

 

Amnion sıvısının fonksiyonları

  1. Fetusu dışardan gelen travmalardan korumak
  2. Umbilikal kordu basıdan korumak
  3. Fetal hareketlere izin vererek fetal kas iskelet sisteminin gelişimini sağlamak
  4. Fetal pulmoner gelişime katkıda bulunmak
  5. Fetal cildi kayganlaştırmak
  6. Bakteriostatik özelliği nedeniyle korioamnionit ve fetal enfeksiyondan korumak
  7. Fetal ısı kontrolüne yardımcı olmak

 

Amniyotik sıvı miktarı bebeğin idrar çıkışını yansıtır - bebeğin sağlığının bir ölçüsüdür. Amnion sıvınız azalmışsa, bundan sonraki süreç olayın nedenine, ciddiyetine, bebeğinizin gebelik haftasına, sağlığınız ve bebeğinizin sağlığına bağlı olacaktır.

 

Hamilelikte düşük amniyotik sıvıya çeşitli faktörler katkıda bulunabilir:

  • Membranların yırtılması yani suyun gelmesi
  • Plasentanın doğumdan önce uterusun iç duvarından - kısmen veya tamamen – ayrılması (plasental abruption)
  • Annede kronik yüksek tansiyon gibi bazı sağlık koşulları
  • Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri gibi bazı ilaçların kullanımı
  • Bebekte sınırlı büyüme veya genetik bozukluk gibi bazı sağlık koşulları

Düşük amniyotik sıvınız varsa ve 36 ila 37 haftalık hamileyseniz, en güvenli tedavi doğum olabilir. 36 haftadan dahaüçük bir gebeliğiniz varsa, doktorunuz bebeğinizin sağlığını gözden geçirecek, neden düşük amniyotik sıvınız olabileceğini tartışacak ve hamileliğinizi fetal ultrasonlarla izlemenizi tavsiye edecektir. Ayrıca daha fazla sıvı içmenizi tavsiye edebilir - özellikle de susuz kalırsanız.

 

Bebeğin Suyunun Azalması

 

Doğum sırasında düşük amniyotik sıvınız varsa, doktorunuz, sıvının amniyotik kese (amnioinfüzyon) içine yerleştirildiği bir prosedür düşünebilir. Bu genellikle fetal kalp atış hızı anormallikleri varsa doğum sırasında yapılır. Amniyoinfüzyon, doğum sırasında servikse yerleştirilen bir kateter aracılığıyla amniyotik kese içine salin sokulmasıyla yapılır. Hamilelik sırasında düşük amniyotik sıvı ciddi bir durumdur. Bebeğinizin içinde bulunduğu sıvı miktarı hakkında endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşun.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır