insan kaynakları kariyer hedefi örneği / Özgeçmiş Yazarken Yapılan 10 Hata - İstanbul Ticaret Üniversitesi Kariyer Merkezi

Insan Kaynakları Kariyer Hedefi Örneği

insan kaynakları kariyer hedefi örneği

Özgeçmiş Yazarken Yapılan 10 Hata

Özellikle popüler olan şirketlerin insan kaynakları bölümleri bir anda birden çok iş ilanı çıktığı için her gün yığınla özgeçmişi taramak durumunda kalır. Bu tarama hızlıdır. Adayların niteliği artıp ve ünvanı yükseldikçe aranılan pozisyon için gelen başvuru sayısı azalır, özgeçmişleri inceleme süresi artar.

Özgeçmiş okumak oldukça zahmetli ama çok ciddi bir iştir. Ben özgeçmiş taramayı çok ciddiye aldığım için örneğin iş arama sitelerindeki filtreleri hiç kullanmam. Hiçbir aday teknolojinin kurbanı olsun istemem çünkü bazen adaylar bilgilerini sitelerin şablonlarında yanlış yerlere yazabiliyor ve bu nedenle pozisyon için uygun olmalarına rağmen fitreden geçemeyip elenebiliyorlar.

Bugüne kadar binlerce özgeçmiş taramış bir insan kaynakları profesyoneli olarak iş arayanların özgeçmiş yazarken yaptıkları hataları sıralamak istedim ve ortaya on ana başlık çıktı:

1. İŞ ARAMA SİTELERİ ÜZERİNDEN YAPILAN BAŞVURULARDA KULLANILAN ŞABLONLAR. Son dönemde iş başvuruları ağırlıklı olarak internet siteleri üzerinden yapılıyor. Adaylar ilanlara başvurabilmek için öncelikli zorunluluk olarak özgeçmiş bilgilerini sitelerin sunduğu hazır şablona yerleştiriyorlar. Bu süreçle ilgili yapılan iki önemli hata var. Birincisi bu şablonların son derece özensiz doldurulması. İkincisi ise bu şablonlardan çıkan özgeçmiş formatının kopyasının alınıp orijinal özgeçmiş niteliğinde kullanılması. Birinci hata adayın direkt olarak elenmesine neden oluyor. Ancak ikinci hata bence daha vahim. Örneğin bir şirketin insan kaynakları e-posta kutusuna "x" iş arama sitesinin özgeçmiş şablonu ile -pat- diye bir özgeçmiş düşüyor. Bu şablonlar çoğunlukla "patlamış" şekilde açılıyorlar ve bu çarpık çurpuk mesajı gören işe yerleştirme uzmanı çoğunlukla karşısındaki "uyanık" tembellik ürününe göz bile atmadan kapatıyor. Kendisi için özgeçmiş yazmak emeğini bile sarf etmeyen bir adayın sizce şirkete faydası olur mu?

2. ÖZGEÇMİŞLERİN ÇOK GENEL VE "BOŞ" OLMASI. Özellikle yeni mezun, iş tecrübesi az olan adaylar özgeçmişlerini zenginleştirmek konusunda büyük sıkıntı yaşamaktalar. Ortak geliştirilen söylem ise "Hiç tecrübem yok ki, ne yazayım?". Ben bu soruyu duymaktan hiç hoşlanmam. Üniversite yıllarını iyi değerlendirme bilincindeki gençler bu süre zarfında çeşitli işlerde çalışmakta, iş tecrübesi kıvamında stajlar yaşayabilmekte, üniversitelerin sosyal aktivite, kulüplerine katılmakta, birçoğu da çeşitli burslar bularak yurtdışına bile çıkabilmektedir. Kısacası insan istedikten sonra kendisine sınırsız derecede nitelik katabilir, kariyerinin başında olsa bile son derece zengin, etkileyici, farklı bir özgeçmiş hazırlayabilir. Şimdi size soruyorum, bir işe yerleştirme uzmanı, en üstte yazan isimleri kaldırırsanız birbiri ile neredeyse aynı yüzlerce özgeçmiş sahibini neden görüşmeye çağırsın ki?

3. DİKKAT ÇEKİCİ BİR AÇILIŞ. Bir özgeçmişin en önemli yeri açılışıdır. Kimisi açılışta "kariyer hedefi", kimisi ise halihazırdaki değerini belirleyen ünvanı ve genel nitelik ve yetkinliklerini yazar. Ama her ne şekilde olursa olsun bu başlangıç kişinin bir işe yerleştirme uzmanının dikkatini çekebileceği en büyük fırsat satırlarıdır. Lütfen mümkün olduğunca kullandığınız kelimelere dikkat ederek özgeçmiş açılışınızı yapın. Henüz böyle bir açılış yapmıyorsanız da, derhal bilgisayarınızın başına oturun !

4. SONUÇ ODAKLI ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMAMAK. Birçok aday özgeçmişinin iş tecrübeleri bölümünde görev tanımını yazar. Oysa ki işe yerleştirme uzmanının aradığı aslen görev tanımı değildir. İşe yerleştirme uzmanı o görev tanımı ile neler başardığınızı, neleri geliştirdiğinizi, hangi projelere imza attığınızı görmek ister. İş tecrübelerinizi aktarırken sorumluluklarınız ile birlikte "eserlerinizi" de yazmayı sakın ihmal etmeyin.

5. "BEN" MERKEZLİ ÖZGEÇMİŞ. Genelde özgeçmişlerde yazılan bütün kariyer hedefi cümleleri şöyledir "Kendimi geliştirebileceğim bir iş ve kurum istiyorum". İşe yerleştirme uzmanları bu cümleden hoşlanmaz. Siz şirketten bir şeyler istiyorsunuz ama siz şirkete ne vereceksiniz? Kariyer hedefiniz "ben" merkezli olmasın. Başvurduğunuz şirketi nereye taşımayı hedeflediğinizi de yazın. Sizin hedefleriniz ile şirketin hedefleri eğer aynı istikamette olursa birlikte yol alabilirsiniz. Unutmayın, özgeçmişiniz sizin kendinizi pazarladığınız biricik enstrümanınız. Siz hiç bir çamaşır makinası markasının "beni daha ileri teknoloji seviyesine taşıyabilmek için satın alın" diye reklam yaptığını gördünüz mü? Çamaşır makinesi markası müşterisine vaatlerde bulunur.

6. ANAHTAR KELİMELER NEREDE? Kariyer hedefiniz yolunda niteliklerinizi ön plana çıkartacak bir özgeçmiş hazırlamak durumundasınız. Bu nedenle de kendinizde güçlü bulduğunuz noktalarınızı, uzmanlık alanlarınızı daha ön plana çıkartabilmelisiniz. Her şeyden parça parça yazmaktansa, en kuvvetli olduğunuzu düşündüğünüz üç konuyu anahtar kelimelerinizle aktarabilirsiniz. Bu anahtar kelime veya kelime guruplarını koyu veya eğik yazarak da vurgulayabilirsiniz. Anahtar kelimeleriniz sayesinde işe yerleştirme uzmanı özgeçmişinize bir bakışta gerekli taramayı sizin olmasını istediğiniz yönde kolayca yapabilecektir.

7. DETAYLARA ÖNEM VERMEMEK. Özgeçmişte kullanılan yazı fontlarındaki farklılıklar, satır kaymaları, hizamala bozuklukları işe yerleştirme uzmanına üzerinde iyi çalışılmamış bir özgeçmiş imajı verir. Hele bir de buna sıklıkla yapılan harf hataları eklenirse durum kötüdür.

8. KÖTÜ ŞABLON. Yüzlerce özgeçmiş taramak zorunda olan işe yerleştirmecinin gözlerini tırmalayamayacak, sade, ilk bakışta aradığını bulmasını sağlayacak bir şekilsellik kurgulamak çok da zor olmasa gerek. Ayrıca özgeçmiş içerik sırasına mümkün olduğunca uymakta da fayda var.

9. KÖTÜ FOTOĞRAF. Özgeçmişinize ekleyeceğiniz fotoğraf çok önemlidir. Yarı çıplak, şuh bir bakışla, profilden verilmiş bir poz hiçbir işe yerleştirme uzmanına cazip gelmez. Mümkün olduğunca özgeçmişinize koyacağınız fotoğraf vesikalık formatında, arka fonu düz, açık renkli ve resmi kıyafetli olsun. Hafifçe gülümseyerek pozitif enerji vermenin de bir sakıncası yoktur.

SAYFA SAYISI: Bir, iki veya üç ama özgeçmişiniz mümkün olduğunca dördüncü sayfaya geçmesin. Yüzlerce özgeçmiş arasında zaten fazlasıyla bunalmış bir işe yerleştirme uzmanı sizin belki çok emek vererek yazdığınız sayfalarca özgeçmişi okuyacak enerjiyi kendisinde bulamayabilir.

Kaynak: funduszeue.info?yazi=ozgecmis-yazarken-yapilanhata

Kariyer Hedefi Sorusuna Nasıl Cevap Vermeliyiz?

Nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyacın arttığı bu dönemde, şirketler de çalışanlarını doğru seçebilmek adına birtakım adımlar atmıştır. Şirketler bünyesinde insan kaynakları birimlerinin kurulması bu amaç doğrultusundadır.

Şirket bünyesinde istihdam edilecek nitelikli iş gücünün seçilmesi ve değerlendirilmesi başta olmak üzere pek çok faaliyeti yürüten bu birim, şirketlerin uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmeleri açısından önemli bir role sahiptir. Bir şirkete iş başvurusunda bulunan kişilere hem CV içerisinde hem de mülakat soruları içerisinde kariyer hedeflerine yönelik sorular yöneltilebilmektedir. Bu sorulara nasıl cevap verileceğine geçmeden önce kariyer hedefi nedir sorusuna cevap vermek gereklidir.

 

Kariyer Hedefi Nedir?

En basit tanımıyla kariyer hedefi kişinin çalışma hayatının ilerleyen dönemlerinde neler yapmak istediği ya da kendisini nerelerde gördüğüdür. Bireylerin kariyer hedefleri genellikle öznel nitelikli açıklamalardan meydana gelmektedir. Ancak şirketler açısından kariyer hedefinin amacı çok daha farklıdır.

Bir şirket, istihdam edeceği çalışanın kendisini belirli bir zaman dilimi sonrasında nerede gördüğü ile değil; şirkete sağlayacağı katkıların neler olabileceği kısmı ile ilgilenmektedir. Kişinin kendisi için belirlemiş olduğu kariyer hedeflerinin ulaşılabilir olması ve geçmişte kendisi için koymuş olduğu bazı hedeflere de ulaşmış olması önem arz etmektedir.

 

Kariyer Hedefi Soruları Nasıl Cevaplanır?

Şirketlerin ya da insan kaynaklarında görevli olan yöneticilerin kariyer hedefi sorusuna bekledikleri cevaplar ile iş başvurusu yapan kişilerin verecekleri cevaplar arasında farklılıklar vardır.

Daha önce de belirtildiği üzere şirketler, kişilerin kendilerini nerede gördükleri ile ya da ne yapmak istedikleri ile değil; şirketin beklentilerine ne kadar uygun olduklarıyla ve şirketin hedefleri ile kişinin hedeflerinin ne kadar uyuştuğu noktasına odaklanmaktadır. Bu yüzden de mülakatlarda ya da CV örneklerinde kariyer hedefleri ile ilgili soruları cevaplamak, bir nebze yapmacıklık gerektirmektedir.

Esasında bu alanda yetkin olan pek çok kişiye göre kariyer hedeflerinin neler olduğuna dair sorulacak bir soru tamamen yanlıştır. Bunun yerine kişinin geçmiş başarılarına odaklanmak ve bu başarılara ulaşmasında etkili olan yönlerini ortaya çıkarmak gibi bir yöntemin daha etkili olacağı iddia edilmektedir. Ancak yine de şirketlerin insan kaynakları birimlerinde bir kült olarak bu soru sorulmaktadır. Kariyer hedefi sorusuna cevap verirken sürekli gelişimin üzerinde durulması gereklidir. Yani “ben bu iş için uygunum, ama kendimi çeşitli yönlerden geliştirmeye devam ederek daha uygun hale geleceğim” mesajının verilmesi gereklidir. Bu cevabı genel olarak şu şekilde vermek mümkündür:

  • “Benim kariyer hedefim, bir yandan şirketinizin kurumsal hedeflerine ulaşabilmesinin bir parçası olmak ve bunu yaparken de kendi kişisel gelişimimi devam ettirmek. Bu şirketin sahip olduğu deneyim ve kalite ile kişisel gelişimim açısından büyük avantajlar sağlayacağını düşünüyorum.”

 

Kişinin kariyer basamaklarını tırmanma konusunda da bazı beyanlarda bulunması önemlidir. Özellikle bazı şirketler, çalışanın 5 yıl ya da 10 yıl sonra kendini nerede gördüğüne dair bazı sorular yöneltmektedir. Bu sorulara cevap verirken de şirket odaklı olmaya dikkat edilmelidir. Zira bireyin kişisel gelişim ve kariyer hedeflerinin, şirketten bağımsız olarak yanıtlanmasının şirket açısından herhangi bir değeri söz konusu değildir. Bu tür bir soruya cevap verirken “şirkete daha iyi pozisyonlarda hizmet etmek” amacına ulaşılmaya çalışıldığı belirtilmelidir. Yani kişinin kariyerinde yükselmesinin temel amaçlarından biri olarak, şirkete daha faydalı olabilme isteği dile getirilmelidir.

Elbette bir çalışanın amacı, şirketten ziyade kendisi için daha iyi imkanlar yaratmak ve daha sağlam pozisyonlar elde edebilmektir. Ancak şirkete doğrudan bu şekilde açıklama yapılması, mülakatın seyrini değiştirebilir. Bu soruya verilebilecek cevabı da şu şekilde ifade etmek mümkündür:

  • “Eğer kabul edilirsem şirketinizin sunmuş olduğu olanaklardan da yararlanarak kendimi daha fazla geliştirmek ve daha iyi pozisyonlara ulaşarak şirketinize daha faydalı olabilmek gibi bir amacım var. Bana bu imkânın tanınması halinde 5 yıl ya da 10 yıl sonra hem kendimi hem de şirketi daha iyi konumlara taşıyabileceğime inanıyorum.”

 

Şirketler tarafından yöneltilen kariyer hedefi sorularına yanıt verirken, kısa vadelilerden uzun vadelilere doğru hareket edilmesi gereklidir. Bilgilerin sistematik bir sıralama içerisinde verilmesi bile, bu mülakatı yapanların gözünde olumlu bir imajın sağlanmasına yardımcı olabilmektedir.

Kariyer sorularına doğru cevap verebilmenin en temel yollarından biri de şirketin ihtiyacını tam olarak tespit edebilmektir. Yani şirketin yayınlamış olduğu personel alım ilanında tam olarak ne istediğinin bilinmesi gereklidir. Bu konuda daha detaylı bilgi alabilmek için, başvuru esnasında insan kaynakları biriminden bilgi talep edilebilmesi mümkündür. Buradan alınacak yanıta göre, kariyer hedeflerine yönelik daha isabetli cevaplar oluşturabilme olanağı vardır. Ayrıca mülakat esnasında kişinin geçmiş başarılarından, sektör deneyimlerinden ve ödüllerinden söz etmesi de etkileyici bir yöntemdir. Daha önce farklı şirketlerde aynı pozisyonlarda çalışmış ve başarısını ispat etmiş olan kişilerin kabul görme olasılığı, deneyimsiz kişilere oranla her zaman daha yüksektir.

 

Kariyer Hedefi Sorularına Verilmemesi Gereken Cevaplar

Kariyer hedeflerinden söz edilirken düşülmemesi gereken bazı hatalar da mevcuttur. Kariyer sorularına verilecek yanlış cevaplar ya da “ben” odaklı cevaplar, şirket tarafından bireyin olumsuz değerlendirilmesine yol açabilmektedir.

Kariyer hedefi ile ilgili sorular yanıtlanırken düşülmemesi gereken hataların başında gelir düzeyini artırmak ya da daha yüksek maaşa sahip olmak gibi yanıtlar gelmektedir. Daha yüksek maaş alabilmek elbette her çalışanın en büyük hayallerinden biridir. Ancak bu hayalin mülakatlarda ya da CV örneklerinde dile getirilmesi, başvuru yapan kişinin reddedilmesine neden olabilir. Zira firmalar, kişinin hedeflerinden ziyade neden ona daha fazla maaş vermeleri gerektiğine odaklanmaktadır. Maaş ile ilgili konuların mülakat esnasında konuşulmaması daha doğru olacaktır.

Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da çok spesifik konuşmalar yapılmamasıdır. Birey, kendi hedeflerinden bahsederken nokta atışı ve değiştirilemez, kesin cümleler kurmamalıdır. Bu tür cümlelerin kurulması, konuşmanın ilerleyen kısımlarında esnekliğe ihtiyaç duyulması halinde çelişkili bir görünüm sergilenmesine neden olmaktadır. Mülakat esnasında bireyin kendi söyledikleri ile çelişkiye düşmesi, hanesine eksi puan yazılması anlamına gelmektedir.

Bireylere yöneltilen kariyer hedefi soruları karşısında düşülmemesi gereken hatalar arasında kendisinin ilgili pozisyon için en iyi ve en uygun kişi olduğunu iddia etmesi de önemli bir yere sahiptir. “Ben sahip olduğum yetenekler ile bu pozisyon için doğru kişiyim” anlamına gelebilecek cümlelerden kaçınılması gereklidir.

Yapılan mülakatın, zaten kişinin doğru seçim olup olmadığını belirlemek amacına yönelik olduğu unutulmamalıdır. Mülakat sırasında kişinin kendinden emin olmayan bir tavır sergilemesi de son derece dezavantajlı bir durumdur. Ayrıca başvuru yapan kişi “işe çok ihtiyacım olduğu için başvurdum, şirketinizin olanakları iyi olduğu için başvurdum, bu sektörde yer almak istediğim için başvurdum” gibi yanıtlardan da uzak durmalıdır. Konuşmaları ve hedefleri ile birey kendisinin diğer adaylardan bir farkı olduğunu ortaya koyabilmeli, mümkünse geçmiş deneyimleri ile de bunu desteklemelidir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası