akromegali yüz / Akromegali | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Akromegali Yüz

akromegali yüz

Akromegali nedir? Neden olur? Akromegali hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri

AKROMEGALİ NEDİR?

Akromegali, yetişkinlerde hipofiz bezinin büyüme hormonu (BH veya GH) salgılayan hücresinden çıkan bir adenomdan (tümörden) fazla miktarda BH salgılanması sonucu oluşan bir hastalıktır. 

AKROMEGALİ HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Akromegali hastalığı nedenleri arasında en sık görüleni ön hipofizin BH salgılayan hücrelerinden çıkan iyi huylu bir adenomdur. Adenomlar tümör olarak da adlandırılabilir, ancak bunlar kanser değildir.

Akromegalideki adenom genellikle büyüktür (makroadenom). Son yıllarda hastalığın nadiren ailesel (genetik) olabileceği de bildirilmiştir. Akromegalinin aynı soyda en az iki kişide görülmesi hastalığın genetik olduğunu akta getirmelidir.

AKROMEGALİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Çocuklarda BH fazlalığına yol açan adenom ergenlikten önce ortaya çıktığında Jigantizm (devlik) denen kontrolsüz boyuna uzamaya neden olur. Adenomdan fazla miktarda salgılanan BH; bağ dokusu, kıkırdak, kemik ve vücudun diğer organlarında büyümeye neden olur.

- Erişkinlerde hastalığın en erken belirtisi yumuşak doku artışına bağlı el ve ayaklarda büyüme olarak görülür. Bununla birlikte zamanla yüz hatlarında kabalaşma, kaş kemerlerinin belirginleşmesi, alt çenenin öne doğru çıkıntı yapması, burun, dudak ve dilde büyüme, dişlerin birbirinden ayrılması, cildin yağlanması, deride kalınlaşma, fazla terleme ve ten kokusunun değişmesi gibi cilt değişiklikleri meydana gelir. Bununla birlikte;

- Ellerde uyuşma veya karıncalanma (karpal tünel sendromu)

- Seste kalınlaşma, burun tıkanıklığı ve horlama

- Yorgunluk, eklem ağrıları, baş ağrısı, görme bozukluğu

- Adet düzensizliği, göğüsten süt gelmesi

- Erkeklerde cinsel gücün azalması ve isteksizlik Akromegali belirtileri arasında yer almaktadır.

AKROMEGALİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bromokriptin (akromegalide büyüme hormonu düzeyini normale indirir.)

Cerrahi tedavi: Belirgin suprasellar tümör büyümesi varsa transfrontal, tümör intrasellar ise transfenoidal cerrahi girişim ile tümör çıkarılır.

Radyoterapi: hipofize radyoaktif çekirdek yerleştirilir veya dışarıdan radyoterapi uygulanabilir. Cerrahi kadar etkin değildir ve çabuk yanıt vermez.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook
 posta 

Akromegali, hipofiz bezinin çok fazla büyüme hormonu üretmesi ile oluşan hormonal nadir görülen genetik bir hastalıktır. Bu hastalık sürecinde; el,yüz,ayak ve kemikler aşırı derece de büyür. Genellikle orta yaşlardaki insanları etkiler.
Bu durum halen büyümekte olan çocuklarda is gigantizm olarak adlandırılır. Çocukların kemiklerinde aşırı boyutlarda büyümeye sebep olur.

funduszeue.info


Belirti & Semptomları

En önemli belirtisi genişlemiş el ve ayaklardır. Ayrıca yüz şeklinde değişiklikler görülür; kalınlaşmış dudak, çıkıntılı kaş ve çene kemikleri, dişler arasında büyük boşluklar gibi. Akromegali yavaş ilerleyen bir hastalık olduğundan ötürü, teşhisi uzun yıllar alabilir.
Kişiden kişiye değişen bazı semptomlar vardır:

&#; Kalınlaşmış ve yağlı bir cilt
&#; Aşırı terleme ve koku
&#; Genişlemiş ve kabalaşmış yüz
&#; Yorgunluk ve kas güçsüzlüğü
&#; Kalın ses
&#; Şiddetli horlama
&#; Görme bozukluğu
&#; Baş ağrısı

funduszeue.info

funduszeue.info#.W3K7SOgzbIU

Etkenler

Hipofiz bezinde üretilen büyüme hormonun aşırı salgılanmasından dolayı meydana gelir. GH(büyüme hormonu) çok salgılanırsa karaciğerdeki insülin benzeri büyüme faktörü olan IGH-I&#;yı tetikler ve IGH-I da kemiklerin ve dokuların aşırı büyümesini tetikler.

Komplikasyonlar

Akromegali bazı sorunlara da sebep olabilir:

&#; Yüksek tansiyon(Hipertansiyon)
&#; Kalbin büyümesi (Kardiyomiyopati)
&#; Şeker hastalığı
&#; Guatr
&#; Omurilik sıkışması
&#; Görme kaybı

Görülme Sıklığı

Bir milyonda 60 defa görülür.


Tanı ve Tedavi

Kan tahlili ile GH(Büyüme hormonu) ve IGF-I ölçümleri yapılır ve hormonların oranın yüksek çıkması akromegali ihtimalini doğurur. Büyüme hormonu durdurma testi yapılır ve bu testle kandaki GH seviyesi hastaya glukoz verilmeden ve verildikten sonra ölçülür. Akromegali olan hastalarda GH yüksek çıkar, hastalık olmadığında ise glukoz GH&#;ı bastıracaktır. Daha sonra doktorlar MRI manyetik rezonans görüntüleme ile hipofiz bezindeki tümörün yerini ve boyutunu hesaplar.

Tedavide amaç GH üretimini azaltmak ve hipofiz bezi çevresinde oluşabilecek olumsuzlukları önlemektir. Hastalığın derecesine göre tedavi türleri değişebilir veya birden fazlasına ihtiyaç duyulabilir.
Endoskopik transnazal transsfenoidal cerrahi ile burun üzerinden hipofiz bezindeki tümör çıkarılabilir. Eğer cerrahi operasyon sırasında tümörün tamamı çıkarılmadıysa GH yükselmeye devam edebilir. Bunun için de ilaç ve radyoterapi gerekmektedir.


Kaynakça

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor

Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor

Akromegali nedir?

Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.

Akromegalinin belirtileri nelerdir?

Büyüme hormonun yükseldiği an itibariyle, yaklaşık 3 yıl sonra vücutta değişiklikler görülmeye başlanır. İlk belirtiler, yüzüğün dar gelmesi ve ayakkabı numarasının atmasıdır. Yıllık görülme yüzdesi 1 milyonda 4’tür. Tüm zamanlardaki oranı ise 1 milyonda 60 ila 70 kadardır. Ölüm riskini yaklaşık kat artırdığı bilinmektedir. Oldukça nadir görülen akromegali hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Baş ağrısı
  • Ellerde ve ayaklarda fazla büyüme
  • Burnun irileşmesi ve alt çenenin ileriye doğru büyümesi
  • Dilin büyümesi
  • İç organların büyümesi
  • Aşırı terleme hali
  • Halsizlik ve yorgunluk durumu
  • Dişlerin seyrelmesi ve dudakların kalınlaşması
  • Derinin kalınlaşması, yağlanması ve meydana gelen küçük nodüller
  • Ses kısıklığı
  • Çift görme durumu
  • Kadınlarda adet düzensizliği ve cinsel isteksizlik durumu
  • Göğsün ön ve arka çapında genişleme
  • Hastalığın ilerlemesi durumunda görülen hormon bozukluklatı (guatr, diyabet, memelerden süt gelmesi ve benzeri)

Akromegalinin neden olduğu hastalıklar ve tedavisi

Akromegalinin tedavi edilmemesi durumunda; diyabet, yüksek tansiyon, kalp kası tutulmasının neden olacağı kalp yetmezliği gibi hastalıklar gelişebilir. Hipofiz bezinde gelişen tümörün, optik sinire baskı yapması söz konusu olacağı için görme bozuklukları da oluşabilir. Ayrıca, tümör beynin sağlıklı kısımlarına da baskı yapacağı için baş ağrısı görülecektir. Görülme sıklığı, kadın ve erkek bireylerde eşit orandadır. Akromegali hastaları için uygulanan tedavi alternatifleri şöyledir:

Bromokriptin: Akromegali gelişen bir hastada, artan büyüme hormonu düzeyinin normale indirilmesi sağlanır.

Cerrahi tedavi: Mevcut tümörün büyümesi söz konusu ise cerrahi yöntem ile alınması gerekebilir.

Radyoterapi: Cerrahi yöntem kadar hızlı yanıt vermemekte olup, dışarıdan radyoterapi uygulanabilir veya hipofize radyoaktif çekirdek yerleştirilebilir.

Benzer Yazılar

Omurga Cerrahisi
Omurga Cerrahisi

Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.

Devamı

Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?
Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?

Birçok sebep, kol uyuşmasına neden olabilir. En rastlanan sebeplerden bir tanesi, yanlış pozisyonda uyumaktır. Bunun gibi nedenlere bağlı duyulan kolda uyuşma, kısa sürede geçer.

Devamı

Sinir Sıkışması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Sinir Sıkışması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tendon, kemik, kıkırdak ve kas dokularının sinir üzerinde yaptıkları baskıya sinir sıkışması denir. Sinir hücrelerinin bulunduğu yerdeki çevre dokularının sinirlere baskı uygulamasıyla oluşur. Kaslarda gelişen bu ağrının tedavi edilmesi önemlidir.

Devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası