naftalin ve su nasıl ayrılır / Karışımların Ayrılması | Ders Notları

Naftalin Ve Su Nasıl Ayrılır

naftalin ve su nasıl ayrılır

Naftalin Nedir Ve Ne İşe Yarar? Naftalin Nasıl, Neden Ve Nerelerde Kullanılır

Haberin Devamı

Sanayi sektöründe ise naftalin eritici, boya ve yakıt ham maddesidir. Eczacılık ve kozmetik sektöründe parfümlerin yapımında aromatik içeriğinde ara madde olarak yararlanılır.

Naftalin maddesi katı halden sıvılaşma oluşturmadan direk gaz haline geçmektedir. Lavaboların temiz kalması amacıyla naftalin kullanılmaktadır.

Naftalin Nasıl Kullanılır?

Naftalin evlerde, eczacılıkta, sanayide, yakıt ve boya ham maddesinde, parfümde ara madde olarak kullanılmaktadır.

Naftalinin evlerde kullanımı ise banyolarda kötü kokuları engellemek ve lavaboların temiz kalmasını sağlamak amacıyla lavabo deliklerine koyulmasıyla kullanılır. Bir de evlerde böcek türlerini uzaklaştırdığı için yünlü kumaş türü eşyaların saklanmasında ve paketlenmesinde naftalin eklenmektedir.

Bunun nedeni ise atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaşması özelliğine sahip olmasıdır. Eczacılık sektöründe ilaçların yapımında ara madde olarak kullanılmaktadır.

Kozmetik sektöründe ise en çok kullanılan parfümlerin yapımında dayanıklılığı ve esansı arttırmak amacıyla yine ara madde olarak naftalin kullanılır.

Haberin Devamı

Yakıt ve boya üretiminde de sanayi eritici olarak ara maddeden çok tam bir ham madde olarak kullanılmaktadır.

Naftalin Neden Kullanılır?

Naftalinin ilk kullanım nedeni güvelerden dolaplara kaldırılan sezonluk yünlü eşyaları korumaktır. Çünkü naftalin yapısı gereği güveleri uzak tutmaktadır.

Özellikle mevsim değişikliklerinde kıyafetler kaldırılırken eşyaların arasına naftalin koyulmaktadır. Bunun nedeni yine böceklerin depolanan kıyafetlere musallat olmasını engellemektir. Naftalin dışarıya kimyasal, öz ve keskin bir koyu yayar. Böceklerde bu kimyasal kokudan rahatsız olur.

Mutfak çekmeceleri ve dolaplarına da yerleştirilerek naftalin kullanılmaktadır. Tablet şeklinde satılan, kullanımı kolay olan, parlak ve yuvarlak bir görüntüsünün olduğu naftalin her zaman çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmaktadır.

Haberin Devamı

Naftalin Nerelerde Kullanılır?

Naftalin güvenin olduğu ve olabileceği her yerde kullanılmaktadır. Lavabo deliklerinde, yünlü ve günlük kullanılan eşyaların içinde, sanayide, parfümlerde, yakıtlarda, boyalarda naftalin gerek ara madde olarak gerekse ham madde olarak ya da direk tablet şeklinde kullanılmaktadır.

Örneğin yatağın altına koyup uzun süre kullanmayacağınız yorganların aralarına naftalin koyulmaktadır. Dolaplardaki kıyafetlerin aralarına naftalin eklenmektedir. Sık sık kullanılan tuvaletlerin el yıkandığı lavaboların deliklerine buharlaştıkça yenisi koyularak kullanılmaktadır.

Güve denilen böcek türleri daha çok yünlü olan eşyalara gelmektedir. Bu yüzden naftalin kullanımı daha çok yün yapılı eşyaları korumak amacıyla kullanılır.

Haberin Devamı

Naftalin organik bir yapıya sahiptir. Bu yüzden de kullanımı oldukça basittir. Piyasada ise paket ya da tablet halinde sayılı olarak satılmaktadır. Görüntüsü sanki bir şeker gibi yuvarlak, beyaz ve parlaktır. Bu yüzden de kimyasal bilgisi kristal yapılı, beyaz renkli, özel kokulu bileşiklerden meydana gelmektedir.

kaynağı değiştir]

Büyük miktarlarda naftaline maruz kalınması alyuvarlara zarar verebilir ve hatta yok edebilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC)[2] tarafından naftalin, insanlarda ve hayvanlarda kansere neden olabilen bir madde olarak sınıflandırılmıştır (Grup 2B).

Güve ilacı olarak üretilen naftalin topları ve naftalin içeren diğer ürünler AB içerisinde yılından itibaren yasaklanmıştır.[3][4]

İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Nurhayat Özdemir'e göre; İnsan sağlığına son derece zararlı olan Naftalin yerine güve kovucu olarak defne yaprağı kullanılması, sağlık açısından yararlı olmaktadır.[5]

Kaynakça[değiştir

Karışımların Ayrılması

Karışmış maddelerin birbirinden ayrılabilmesi için bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin farklı olması gerekir. Karışımdaki maddelerin ayrılması için, maddelerin ayırt edici özelliklerinden yararlanılır. Karışmış maddeleri birbirinden ayırırken bazen bir özellik yetmeyebilir. O zaman birden fazla özelliği kullanmak gerekir. Bunun için en uygun metod seçilmelidir. Örneğin; ham petrol ayrıştırılmadan kullanılmaz. Petrolü ayrımsal damıtma ile kaynama noktası farklılığından faydalanarak bileşenlerine ayrıştırmak mümkün olur.

Karışımların ayrılması yazımıza karışımları ayrıma yöntemleri ile devam edelim.

KATI - KATI KARIŞIMLARINI AYIRMA

1. Elektriklenme ile Ayrıştırma

Sürtünen bir kısım maddelerin elektriklenme özelliği vardır. Örneğin; saçımıza veya yün kazağımıza tarak sürttüğümüz zaman onun elektrikle yüklendiğini biliriz. Çünkü kağıt parçacıklarına yaklaştırdığımızda, kağıtların tarak tarafından çekildiğini görürüz.

Elektriklenme ile Ayırma
Elektriklenme ile Ayırma

Örneğin; yün kazağı çıkarırken saç ve kazak arasında kıvılcım sesleri duyulur. Bu yün kazağın elektriklendiğini gösterir.

Elektriklenen bu maddeler hafif zıt yüklü bazı maddeleri çekerler. Bazı nötr maddeleri de çekmezler.

Kırmızı pulbiber ve yemek tuzu karışımına elektrik yüklü ebonit çubuğu veya tarağı yaklaştırdığımızda çubuğun pulbiberleri çektiği gözlenir. Pulbiber yemek tuzundan bu şekilde ayrılmış olur.

2. Mıknatıs İle Ayırma

Bazı maddelerin mıknatıstan etkilenme özelliğinden yararlanarak karışımdan bu maddeler ayrıştırılabilir.

Çivi, toplu iğne, makas, pense gibi bazı maddeler mıknatıs tarafından çekilirler. Bu maddeler incelendiği zaman tümünün yapısında Demir (Fe) olduğu görülür.

Mıknatıslanma ile Ayırma
Mıknatıslanma ile Ayırma

Magnetik özellik gösteren Demir (Fe) kobalt (Co) ve nikel (Ni) gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilirler.

Örneğin; Demir tozu - kükürt tozu karışımı demirin mıknatıstan etkilenme özelliğinden yararlanılarak ayrıştırılabilir.

3. Özkütle Farkı İle Ayırma

Özkütle farkı ile karışmış iki ya da daha fazla madde değişik yöntemlerle birbirinden ayrılabilirler.

Karışımı oluşturan katıların özkütleleri farklı ise, katıların çözünmediği ve kimyasal tepkimeye girmediği uygun bir sıvı kullanılır. Bunun için seçilen sıvının özkütlesi, katılardan birinin özkütlesinden büyük, diğerinin özkütlesinden küçük olmalıdır.

Örneğin; Kum - naftalin karışımını ayrıştıralım.

Karışım suya atılır. Kumun yoğunluğu sudan fazla olduğundan dibe çöker. Naftalinin yoğunluğu sudan küçük olduğundan suyun üst kısmında kalır. Üstteki naftalin alınır. Geriye su - kum karışımı kalır. Su süzülür, böylece kum - naftalin birbirinden ayrıştırılır.

Yine odun talaşı ve kumdan oluşan bir karışımı ayırmak için bu yöntem uygulanabilir.

Kumun özkütlesi suyunkinden büyük olduğundan dipte, odun talaşının özkütlesi suyunkinden küçük olduğundan yüzeyde toplanır.

Bir kaşık yardımı ile odun talaşları toplanıp alınır. Kalan karışımdaki su süzmeyle ayrılırsa kum elde edilir.

Harman yerinde, buğday - saman karışımının rüzgar yardımı ile ayrılması da özkütle farkı ile ayırma esasına dayanır.

4. Süblimleşme ile Ayırma

Katı bir maddenin sıvılaşmadan gaz haline geçmesine süblimleşme denir.

Naftalin ve iyot kolayca süblimleşebilen maddelerdir.

Örneğin; Şeker - naftalin karışımı, naftalinin süblimleşme özelliğinden faydalanarak birbirinden ayrılabilir. Şeker ve naftalin karışımı uygun bir kapta bekletildiğinde naftalin süblimleşerek gaz fazına geçer. Şeker de herhangi bir değişiklik olmadan kapta kalır.

5. Çözünürlük farkı ile Ayırma

İki katıdan oluşan bir karışım uygun bir sıvı kullanılarak ayrıştırılabilir. Katının biri suda çözünürken, biri suda çözünmez Bu şekilde karışımdaki maddeler bileşenlerine ayrılır.

Örneğin; Tuz ve kum karışımı bir kaptaki suya dökülürse tuz suda çözünür, kum ise suda çözünmez.

Oluşan tuzlu su ile kum karışımı uygun bir süzgeçten süzüldüğünde kum süzgeçten geçmez ve ayrılır. Süzüntünün suyu buharlaştırdığında ise tuz elde edilir.


Karışımlara Ayırma Yöntemleri Nedir? Karışımlara Ayırma Yöntemleri Nelerdir?Karışımlara Ayırma Yöntemleri Özellikleri Nelerdir?

Karışımlara Ayırma Yöntemleri Hakkında Bilgi.

Tanecik boyutları farklı maddelerin ayrılmasında kullanılan basit yöntemlerdir.

1-   Ayıklama
2-   Eleme

3-   Mıknatısla ayırma

4-   Süzme

5-   Santrifüjleme

6-   Diyaliz

7-   Süblimleşme

1-Ayıklama (KATI-KATI HETEROJEN KARIŞIM):

Fındık, zeytin vb besin maddelerinin toplandıktan sonra iri olanların ya da dal yaprak vb diğer maddelerin ayıklanması gibi yöntemlerdir.


Ayıklama renk farkı, atıkların içinden metallerin mıknatıslanma ile ayrılması şeklinde de yapılabilir.



Çürük meyve ve sebzelerin ayrılması

Kömürün taş ve topraktan ayrılması

Kağıt atıkların metallerden ayrılması

Pirinç, mercimek, bakliyatların taş funduszeue.info ayrılması



2- Eleme (KATI-KATI HETEROJEN KARIŞIM):

Tanecik boyutu farklı katı-katı heterojen karışımlarını ayırmada kullanılan basit bir yöntemdir. Özellikle inşaat sektöründe önemini hala korumaktadır. Kum ve çakıl taşı, pirinç ve tuz, un ve yabancı maddelerin ayrılması.
3-Mıknatısla ayırma (KATI-KATI HETEROJEN KARIŞIM):
Demir, kobalt, nikel gibi magnetik özelliği olan maddeler mıknatıs tarafından
çekilirler (ferromanyetik maddeler) Eski gazete ve kağıtların toplanması sırasında karışan metaller, kağıt hamur haline getirilirken  mıknatıs yardımıyla ayrılıfunduszeue.info tozu-odun talaşı ve demir tozu-kükürt tozu karışımlarının ayrılması.
4-Süzme (KATI-SIVI, KATI-GAZ HETEROJEN KARIŞIM):
Bir sıvı veya gaz  içerisinde çözünmemiş halde bir katı bulunuyorsa bu katı uygun seçilen süzgeçler yardımıyla ayrılır. Amaca uygun gözenekleri farklı süzgeçler kullanılır. Katı-sıvı heterojen karışımları genellikle süzgeç kağıdı kullanılarak ayrılır . Çamurlu su, naftalin-su, makarna, çay, hava ve gaz filtreleri, gaz maskeleri..
5-Santrifüjleme (KATI-SIVI HETEROJEN KARIŞIMLAR):
Süzgeç kağıdından geçebilen katı maddeler santrifüjlenerek ayrıştırılabilirler. Santrifüj merkez kaç kuvveti sayesinde küçücük tanecikleri deney tüpünün çeperlerine yapıştırır.Böylece ayırma işlemi tam olarak sağlanabilir.Sütten krema ve tereyağı eldesi, kan ve idrar tahlillerinde, laboratuar ortamında yapılan çökelekayrılması deneylerinde kullanılır.
6-Diyaliz (SIVI-KATI KOLLOİT)
Koloidal karışımların ayrıştırılmasında kullanılan bir yöntemdir.  Yöntem, karışımların diyaliz tüpünün gözeneklerinden geçmesi esasına dayanır. Diyaliz zarı yarı geçirgen olduğu için küçük moleküller zardan geçerken, daha büyük moleküller içerde kalır. Böbrek yetmezliği hastalarının bağlandığı diyaliz makinaları da bu yöntemle çalışır..
7-Süblimleşme (KATI-KATI HETEROJEN KARIŞIMLAR)
Süblimleşen katılar bu yöntemle ayrılır. Naftalin-tuz, katı iyot-tuz  süblimleşme ile birbirinden ayrılır.
Yoğunluk Farkından Yararlanılarak Yapılan Ayırma İşlemleri:
Yoğunlukları farklı olan maddelerin oluşturduğu heterojen karışımları ayırmada kullanılan yöntemlerdir. 
(Katı &#; katı heterojen karışımların ayrılması)
1-  Savurma     2-Özkütle farkı ile 
(Sıvı &#; sıvı heterojen karışımların ayrılması)
3-  Ayırma hunisi 4-  Çöktürme        5-  Aktarma   6-  Yüzdürme        7-  Elektriklenme
1-   Savurma (KATI-KATI HETEROJEN KARIŞIMLAR):
Katı-katı karışımlarında yoğunluğu küçük olan maddeler savurma   yöntemiyle yoğunluğu büyük olanlardan  ayrılırlar.  Özellikle rüzgarlı havalarda yapılan bu işlemle  çiftçiler tohumlu bitkileri saman ve sapından ayırırlar. Buğday ve samanı, bulgur ve kepeği  birbirinden ayırmak için yapılır.
2- Özkütle farkı ile ayırma (KATI-KATI HETEROJEN KARIŞIMLAR) 
Özkütleleri birbirinden farklı olan suda çözünmeyen katılar suyla karıştırılır. Özkütlesi büyük olan katı madde dibe çöker, hafif olan katı madde yüzeye çıkar. Kaşık ya da spatül ile yüzeyden toplanır.Kum-talaş, kum-kükürt tozu.
3-Ayırma hunisi (SIVI-SIVI HETEROJEN KARIŞIMLAR):
Huni içinde yoğunluğu büyük olan madde altta yoğunluğu küçük olan madde ise üste toplanır. Huninin vanası açılarak alttaki kısım bitinceye kadar başka bir kaba sıvı akıtılarak ayırma işlemi tamamlanır.  (Zeytin yağı-su)
4-Çöktürme (KATI-SIVI HETEROJEN KARIŞIMLAR):
İki çözelti birbirine karıştırıldığında, çözeltideki iyonları birbiriyle tepkimeye girerler. Bu tepkimede oluşan ürünler suda az çözünen maddelerdense , bu madde çöker (çökelek), bu olaya da çöktürme tepkimesi denir. Atık suların ve içme sularının temizlenmesi, sarkıt ve dikitlerin oluşumu. Pamukkalede gerçekleşen beyaz görünüm sıcak sularda çözünmüş olan karbonatların yeryüzüne çıkınca soğuyan sudan çökelmesiyle oluşur. Suyun arıtılmasında da demir, fosfat gibi iyonlar çöktürme yöntemiyle uzaklaştırılır.
5-Aktarma(dekantasyon) (KATI-SIVI HETEROJEN KARIŞIMLAR):
Katı-sıvı heterojen karışımlarında, katı tamamen çöktükten sonra, üstte kalan sıvının dikkatlice başka bir kaba aktarılması işlemine denir. Zeytinyağı üretimi, şarap üretimi, altının su ve topraktan ayrılması, kum-su karışımının ayrılması.
6-Yüzdürme (flotasyon) (KATI-SIVI HETEROJEN KARIŞIMLAR):
Sudan hafif olan katı taneciklerinin su yüzeyine yükseltilerek uzaklaştırılmasıdır. Madencilik sektöründe  cevherlerin saflaştırılmasında çok kullanılır. Toz haline getirilen maden cevheri yağ-su karışımında basınçlı havayla köpük oluşturarak yüzeye çıkarılır. Diğer maddeler dipte kalır. Üstteki köpükle birlikte cevher alınır. Ispanağın, marulun yıkanması,  Kükürt tozu-su, saman-su karışımının ayrılmasında kullanılır.
7-Elektriklenme yoluyla ayırma (KATI-KATI HETEROJEN KARIŞIMLAR): 
Katı-katı heterojen karışımlarını ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Ebonit çubuk, kumaş parçasına ya da saçımıza sürdüğümüzde elektrik yüküyle yüklenir. Kağıt parçası, kara biber gibi çok hafif maddeler bu elektriklenmiş ebonit çubuk ya da tarak tarafından tutularak ayrılırlar. 
Çözünürlük Farkından Yararlanılarak Yapılan Ayırma İşlemleri: 
Maddelerin çözünürlüklerinin farklı olmasına dayalı ayırma yöntemleridir. Örneğin tuzlu peynir yada zeytinin suda bekletilmesiyle tuz peynir ve zeytinden ayrılarak suya geçer.
1-  Kristallendirme
2-  Ayrımsalkristallendirme
3-  Ekstraksiyon
4-   Çözünürlük farkı ile
1- Kristallendirme (KATI-SIVI HOMOJEN KARIŞIMLAR):
Katıların çözünürlüğü sıcaklıkla artar. Bu şekilde sıcakta hazırlanmış çözelti soğumaya bırakılınca çözünen katı düzgün geometrik şekilli olarak tekrar çökelir. Bu olaya kristallenme denir. (Tuzlu su, şekerli su) Katı-sıvı homojen karışımlarda sıvının buharlaştırılarak, katı maddenin elde edilmesine denir. ÖRNEK: Tuz- su karışımından, suyun buharlaştırılarak, tuzun elde edilmesi.
2- Ayrımsal Kristallendirme (KATI-KATI HOMOJEN KARIŞIM)
Sudaki çözünürlüklerinin sıcaklıkla değişimi birbirinden farklı olan iki katının ayrılması için kullanılır. Katı maddenin ikisi de suda çözünür. Elde edilen çözelti soğutulur. Çözünürlüğü sıcaklıkla azalan katı önce dibe çöker. Çöken katı dikkatli bir şekilde süzülerek karışımdan ayrılır. Bir çözeltide bulunan birden fazla tuzun, farklı sıcaklıklarda, katı halde çöktürülmesiyle (Sıcaklıkla çözünürlüğü önemli ölçüde birbirinden farklı olan) yapılan ayırma işlemine denir.
ÖRNEK: KNO3 ve Cs2 SO4 x 8 H2O karışımının ayrılması. (Sıcaklık artırıldığında Potasyum Nitratın sudaki çözünürlüğü artarken, sezyum sülfatın sudaki çözünürlüğü azalır.)
Deniz suyundan yemek tuzu elde etmek. NaCl - KNO3 karışımının ayrılması
3-Ekstraksiyon (Özütleme-Çekme) yöntemiyle ayırma (KATI-SIVI HOMOJEN KARIŞIMLAR):
Katı veya sıvı bir karışımın eklenen çözücü yardımıyla karıştığı diğer katı ve sıvıdan ayrılması işlemine ekstraksiyon (özütleme, çekme) denir. Şeker pancarından şeker eldesi Meyve aromalarının eldesi Bitkilerden yağ eldesi Tuzlu topraktan tuz eldesi İlaç ve  parfüm üretimi Çayın demlenmesi Söğüt ağacından aspirin eldesi Ekstraksiyon işlemleri genellikle yuvarlak ya da oval ayırma hunisi kullanılarak gerçekleştirilir. Ayırma hunisinin büyüklüğü, toplam hacminin iki katı kadar olmalıdır. 
4-Çözünürlük farkı ile ayırma (KATI-KATI HETEROJEN KARIŞIMLAR)
Katılardan birini çözen, diğerini çözmeyen bir sıvı seçilir. Çözünmeyen madde diğerinden süzme ile ayrılır. Tuz-kum, tuz-kükürt tozu karışımı
Hal Değiştirme Sıcaklıkları Farkından Yararlanılarak Yapılan Ayırma İşlemleri:
1-  Kaynama Sıcaklıkları Farkına Göre
2-  Erime Sıcaklıkları Farkına Göre
3-  Yoğunlaşma Sıcaklıkları Farkına Göre
Kaynama Sıcaklıkları Farkından Yararlanılarak Yapılan Ayırma İşlemleri:
Kaynama sıcaklıkları farklı olan sıvıların oluşturduğu karışımlar bu fark dikkate alınarak yapılan kaynatma işlemleriyle birbirlerinden ayrılabilirler .
1-  Buharlaştırma
2-  Basit damıtma (destilasyon) yöntemiyle ayırma
3- Ayrımsal damıtma (fraksiyonludestilasyon) yöntemiyle ayırma
1-  Buharlaştırma yöntemiyle ayırma (KATI-SIVI HOMOJEN KARIŞIMLAR)
Bir katı sıvı homojen karışımında sadece katı bileşen elde edilmek istendiğinde buharlaştırma işlemi yapılır. Tuz-su,  şeker-su karışımlarının ayrılması.
2-  Basit damıtma (destilasyon) yöntemiyle ayırma  (KATI-SIVI HOMOJEN KARIŞIMLAR)
Bir sıvının, önce buharlaştırılıp sonra tekrar yoğunlaştırarak  yapılan ayırma işlemine denir. Her iki bileşende elde edilmek istendiğinde basit damıtma (destilasyon) yapılır. (Tuzlu su, şekerli su) Sıvı olarak elde edilen ürüne damıtık ürün ya da destilat adı verilir. Damıtma, karışımdaki maddelerin kaynama sıcaklıklarının farklı olması temeline dayanır. Kaynama noktaları yakın sıvı-sıvı karışımları basit damıtma düzeneği ile tam saflıkta ayrıştırılamaz. Kaynama noktası 78 0C olan alkol sudan ayrılırken bir miktar su da buharlaşır. Bunu önlemek için ayrımsal damıtma uygulanır. Bu işlemdeki fark damıtma kolonunun bulunmasıdır. 
3- Ayrımsal damıtma (fraksiyonlu destilasyon) yöntemiyle ayırma (SIVI-SIVI HOMOJEN KARIŞIM) 
Birbiri içerisinde homojen olarak dağılmış sıvıların, yine kaynama noktalarından yararlanarak, önce buharlaştırıp sonra yoğunlaştırarak yapılan ayırma işlemine denir.
ÖRNEK: Petrolün damıtılması
Erime Noktası Farkından Yararlanılarak  Yapılan Ayırma İşlemleri
(KATI-KATI  HETEROJEN KARIŞIMLAR)
Erime sıcaklıkları birbirinden farklı olan metal karışımları yüksek sıcaklıkta ısıtılır. Erime sıcaklığı düşük olan önce erimeye başlar, bir başka kaba aktarılarak karışımdan ayrılır. Bu yöntemin uygulanması için katıların erime noktası farkının fazla olması gerekmektedir. Metallerin saflaştırılması, alaşımları oluşturan metal bileşenlerin ayrıştırılması, çinko-demir tozu karışımı, kurşun-kalay karışımının (lehim) ayrılması.
Yoğunlaşma Sıcaklıkları Farkından Yararlanılarak  Yapılan Ayırma İşlemleri:
(GAZ-GAZ HOMOJEN KARIŞIMLAR)
Gaz &#;gaz karışımı soğutulduğunda yoğunlaşma noktası en yüksek olan gazdan başlayarak bütün gazlar ayrı ayrı yoğunlaştırılarak elde edilir. Yoğunlaştırılarak elde edilen bu sıvı-sıvı karışım ayrımsal damıtma yöntemi ile ayrılır. Havadan oksijen ve azot gazlarının ayrılması

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası