omicron tedavisi evde / Evde koronavirüs testi nedir? Nasıl yapılır?

Omicron Tedavisi Evde

omicron tedavisi evde

Omicron Varyantı İçin Ağız ve Diş Sağlığı Uyarısı!

Omicron Varyantı İçin Ağız ve Diş Sağlığı Uyarısı!

Dünya genelinde yaklaşık 3 yıldır etkili olan Coronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda kişi hastalığa yakalandı. Virüsün mutasyonlara uğraması sonucu çeşitli varyantlar ortaya çıktı. Bu varyantlardan en bulaşıcı olanı ise Omicron. Ağız ve Diş Sağlığı uzmanları, Omicron varyantının çok hızlı bir şekilde yayıldığına dikkat çekerek, bu dönemde ağız ve diş bakımına daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Adana’da ağız ve diş sağlığı konusunda uzman diş hekimleriyle hizmet veren Primedent Diş Kliniği, sizler için derledi.

Coronavirüsün salgını döneminde insanlar sağlıkları konusunda hassas olmaya başlasa da diş sağlığı konusunda bu hassasiyet ihmal edildi. Bu dönemde ağız ve diş sağlığı sekteye uğrarken, tedavi ve kontroller de sekteye uğradı. Halbuki insan vücudunda bakterilerin en fazla yerleştiği bölgelerden biri ağız ve dişler. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği taktirde hiç istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Hele ki yayılma hızı ile diğer varyanlara oranla daha agresif olan Omicron varyantı döneminde daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle bu dönemde ağız ve diş kontrolleri aksatılmamalı, özellikle hamileler, yaşlılar ve çocuklar çok dikkatli olmalı.

Diş Fırçası Sıcak Su İle Yıkanmalı

Her zaman olduğu gibi bu dönemde de diş fırçalama kesinlikle aksatılmalı, günde iki kez florlu diş macunu ile iki dakika boyunca dişler fırçalanmalı. Ardından da diş fırçası mutlaka sıcak su ile yıkanmalı.

Dişler fırçalanırken mümkünse lavaboya yalnız gidilmeli, sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmelidir.

Virüsün önüne geçebilmek için diş fırçaları yan yana konulmamalı, diş fırçaları birbirine temas etmeden muhafaza edilmeli. Bunun yanında renkler aynıysa karışıklığa neden olmamak için üzerine kimin fırçası olduğu yazılmalı.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Evlerde veya işyerlerinde en çok bakteri bulunan ortamlardan biri lavabolardır. Dolayısıyla diş fırçaları kesinlikle lavaboya konulmamalıdır.

Macun ortak kullanılıyorsa direkt fırçaya sürülmemeli, macunu alırken tek kullanımlık çubuk veya kürdan tercih edilmelidir.

Diş fırçaları ayda bir mutlaka değiştirilmelidir.

Ağız bakımının en önemli unsurlarından biri de gargaradır. Dişlerde çürük oluşumunun önüne geçmek için florlu gargara ile birlikte günde bir kez diş ipi kullanılarak dişler temizlenmelidir. Diş ipinin de tek seferlik kullanılması önemlidir.

Pandemi döneminde insanlar korkularından hastaneye, kliniğe gitmeye korkar oldular. Ancak bu süreçte ağız ve diş sağlığı kontrolleri ihmal edilmemelidir. Kontrollerin ertelenip ertelenmeyeceğine ise diş hekimleri karar vermelidir.

Dişlerde ağrı, kırılma veya kanama gibi durumlar varsa hemen hastane veya diş kliniğine gitmekte fayda var. Evde yapılacak tedavi hem daha çok ağrı çekilmesine hem de yanlış tedaviler nedeniyle diş kaybına neden olabilmektedir.

Diş İmplantında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Adana’da Ağız ve Diş Sağlığı’nda Primedent Klinik!

Adana’da ağız ve diş sağlığı konusunda Primedent Diş Kliniği uzman diş hekimleriyle başarıyla hizmet vermektedir. Sizler de özellikle salgın döneminde daha büyük problemlerle karşılaşmamak için Primedent Klinik’e başvurun, sağlıklı ağız ve diş yapısına kavuşun!

Diğer Haberler

Adana’da İmplant Tedavisi Primedent Klinik’te!

Adana’da İmplant Tedavisi
Primedent Klinik’te!

Haberi Oku

Primedent Klinik ile Doyasıya ve Özgürce Gülüşler Sizleri Bekliyor!

Primedent Klinik ile Doyasıya ve Özgürce Gülüşler Sizleri Bekliyor!

Haberi Oku

Covid evde nasıl atlatılır?

Sağlıkçılar, Covid pandemisinin hala ciddi tehditler içerdiğini, aşılamanın yaygınlaşmasıyla beraber ölüm oranlarının düştüğünü ama yine de dikkatli olunması konusunda uyarıyor. Peki Covid'u evde nasıl kolay bir şekilde atlatabilirsiniz? İşte dikkat edebileceğiniz yöntemler

funduszeue.info

Yayınlanma: - 18 Nisan Güncellenme:

Covid evde nasıl atlatılır?

Guardian’ın haberine göre, aşılama ve daha az şiddetli ancak yüksek oranda bulaşıcı Omicron varyantı sayesinde, Covid’a yakalanan kişilerin büyük çoğunluğu hastalığı evde geçirebilecek.

Eğer Covid geçiriyorsanız ve evde kendinizi izole ediyorsanız, işte semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı tedavi ve teknikler…

SUSUZ KALMAYIN

Melbourne’lü anestezi uzmanı Dr. Suzi Nou, Covid teşhisi konduktan sonra yeterli derecede sıvı almanın önemli olduğunu söylüyor.

Omicron BA.2 alt varyantındaki artıştan bu yana Nou, özellikle çocuklarda ve gençlerde gastrointestinal semptomlarla başvuran Covid hastalarında bir artış fark etti.

Nou, mide bulantısı, iştahsızlık ve kilo kaybına da dikkat çekerek, “Semptomları ishal veya kusmaydı. İnsanların susuz kalmasına şaşırdım” diyor.

Health and Wellbeing Queensland’e göre dehidrasyonu önlemek için susamadan önce su içmelisiniz. Yeterince su içtiğinizi anlamanın kolay bir yolu, idrarınızın rengidir, yeterince içtiğinizde soluk sarı olur.

YÜZÜSTÜ YATIN

Öksürük veya hafif nefes darlığı, sırt üstü yatmak yerine önünüze yattığınızda iyileşebilir. Covid yönergelerine göre yüzüstü pozisyon alma “kandaki oksijen seviyelerini iyileştirebilir”. 

Nou, “Ön tarafınıza yatarsanız, yerçekiminin etkileri, ciğerlerinizdeki suyun önünüze geleceği ve nefes almanıza yardımcı olacak daha fazla akciğer yüzey alanına sahip olacağınız anlamına gelir” açıklamasında bulundu.

YORGUNSANIZ DİNLENİN

Nou, “Covid olan tüm hastalarıma tekrarlıyorum. Bunun sadece bir solunum yolu hastalığı olduğu fikrinden uzaklaşalım. Eğer yorgun hissediyorsanız, bana göre bu, biraz beyninizi etkilediğinin bir işaretidir, ki bu çok yaygındır” diyor.

Covid geçirmenin “insanların sarsıntı geçirmesi gibi bir şey” olduğunu söyleyen Nou’nun tavsiyesi, özellikle kendinizi iyi hissetmediğiniz ilk yedi ila 14 gün içindeyken, beyninizi dinlendirmeniz yönünde. Ayrıca hastalarına ekran karşısında geçirdikleri zamanı da en aza indirmelerini öneriyor.

İLAÇLAR YA DA VİTAMİNLERİ DENEYİN

Ateş veya vücut ağrıları dahil semptomları hafifletmek için parasetamol alınabilir. 

Doktorlar, aşılanmamış, 60 yaşından büyük veya altta yatan kronik tıbbi rahatsızlıkları olanlar gibi ciddi hastalık geliştirme riski daha yüksek olan Covid’lu belirli kişilere oral antiviral ilaçlar reçete edebilir.

Vitamin takviyelerinin Covid’u tedavi etmede veya önlemede faydalı olduğunu gösteren henüz çok az klinik kanıt var.

BULAŞMAYI ÖNLEYİN

Yeterli uyku almak ve dengeli beslenmek kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir, ancak Covid’a karşı en iyi korunma yolları sıklıkla tekrarlanan halk sağlığı önlemleridir: Aşılanmak, maske takmak ve açık havada ya da havalandırılmış alanlarda vakit geçirmeyi tercih etmek. 

Nou, “Enfekte olmamak açısından -bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve vitamin ve takviyelere para harcamak yerine- en büyük şey sadece yüksek riskli durumlardan kaçınmak ve yüksek riskli ortamlara girerken doğru korumayı kullanmaktır. Örneğin ben paramı bir N95 maskesine harcamayı tercih ederim” açıklamasında bulunuyor.

Bu önerileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Doğru beslenme ömrü uzatıyor İşte uzun yaşamanın sırlarıİlginizi ÇekebilirDoğru beslenme ömrü uzatıyor İşte uzun yaşamanın sırlarıUzman cevapladı: Covid'un beyne etkileri nasıl önlenebilir?İlginizi ÇekebilirUzman cevapladı: Covid'un beyne etkileri nasıl önlenebilir?Covid gençlerde de kalp sorunlarına yol açıyorİlginizi ÇekebilirCovid gençlerde de kalp sorunlarına yol açıyor

beyinBilimCovidMaskenefes darlığıÖlümOmicronparaSağlık

Omicron varyantının bulaşıcılığı ne kadar sürüyor?

Kolombiya'da bir sağlık görevlisi bir kadına Covid testi yaparken.

Kaynak, Getty Images

Koronavirüsün şimdiye kadarki en bulaşıcı varyantı olan Omicron, tüm dünyada hızla yayılmaya devam ederken, birçok ülkeyi Covid ile mücadele stratejilerini değiştirmeye zorluyor.

Omicron varyantı aşılara direnebiliyor ve tekrar hastalanmaya neden olabiliyor.

Ancak enfeksiyon oranları artsa da hastaneye kaldırılması gerekenlerin sayısındaki artış o kadar fazla değil. İki veya üç kez aşı olanların hastaneye kaldırılmadan ve ölüm tehlikesiyle karşılaşmadan hastalığı atlatabildikleri görülüyor.

Bu durum, ABD ve İngiltere de dahil omak üzere birçok ülkede karantina sürelerinin beş güne indirilmesine yol açtı.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü, Omicron'un özellikle de aşısızlar için ölümcül olmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, fazla gevşenmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Peki o halde yeni karantina kurallarının ardında neler var? Yeni varyantın nasıl yayıldığını, bu varyanta yakalananların başkalarına bulaştırma riskinin ne kadar sürdüğünü biliyor muyuz?

Covid belirtilerinin ortaya çıkması ne kadar sürüyor?

Omicron varyantı hakkında çok fazla çalışma yok, ancak son araştırmalara göre yeni varyant öncekilerden daha hafif geçmekle kalmıyor, virüse yakalanmakla, belirtilerin görülmesi arasındaki kuluçka süresi de daha kısa olabiliyor.

Daha önceki koronavirüs varyantlarında belirtiler, genelde enfeksiyondan beş-altı gün sonra ortaya çıkıyordu. Delta varyantında bu sürenin dört gün olduğu tahmin ediliyordu.

Omicron'la ilgili mevcut bilgilere göre, bu varyantta belirtiler iki-üç günde ortaya çıkabiliyor.

ABD'de altı Omicron vakası üzerinde yapılan ön çalışmanın Aralık ayında yayınlanan sonucuna göre, diğer varyantlarda enfeksiyondan belirti çıkana kadar geçen süre ortalama beş günken, Omicron'da üç gün.

İspanya'daki Uluslararası La Rioja Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr Vicente Soriano BBC'ye verdiği demeçte, Omicron'a maruz kaldıktan sonra virüsün bir gün içinde vücutta üremeye başlayabildiğini söyledi.

Hastalık, iki gün içinde tespit edilebiliyor.

Covid'e yakalananlar ne kadar süreyle başkalarına hastalık bulaştırabiliyor?

Bilim insanları, koronavirüse yakalananların enfeksiyonun ilk aşamalarında daha bulaşıcı olduğunu zaten biliyorlar.

Omicron varyantında belirtiler ortaya çıkmadan önce bir-iki gün, çıktıktan sonra da iki-üç gün, virüs başkalarına bulaşabiliyor.

Dr Soriano, "Virüsün yalnızca beş gün boyunca bulaşıcı olduğuna inanıyoruz. Başka bir deyişle, virüs, enfeksiyonun ikinci gününde testin pozitif çıkmasından sonra üç ile beş gün arasında başkalarına bulaşma yeteneğine sahip" diyor.

Dr Soriano'ya göre virüsün vücutta kalma süresi ise yaklaşık yedi gün gibi görünüyor.

Buna göre, hastaların çoğunda belirtilerin ortaya çıkmasından yedi gün sonra, artık belirti görülmüyorsa, virüsü başkalarına bulaştırma olasılıkları da kalmıyor.

Dr Soriano yine de, "Bu, tıp, matematik değil, o nedenle biraz farklılık gösterebiliyor" diyor.

"Belki bazılarında daha kısa, üç-dört sürer, bazılarında yaklaşık yedi gün. Kesin olan, Omicron'da enfeksiyonun, önceki varyantlara göre çok daha hızlı olduğu" ifadesini kullanıyor.

Bunun için Covid geçiren birinin, başkalarına hastalık bulaştırma tehlikesi olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu antijen testleri.

Covid belirtileri göstermiş olan biriyle ne zaman görüşebilirsiniz?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC, Covid testi pozitif çıkanların beş gün karantinadan sonra başkalarıyla bir araya gelmelerinin mümkün olduğunu belitti, ancak bunun da koşulları var. CDC'ye göre pozitif çıkarsanız yapmanız gerekenler şöyle:

  • Covid olduysanız ve belirtileri gösterdiyseniz, en az beş gün kimseyle görüşmeyin. 5 günlük karantina dönemini hesaplamak için hastalık belirtisi gösterdiğiniz ilk günü 0, ertesi günü birinci gün olarak kabul edin.
  • Beş gün sonra belirtiler ortadan kalktıysa veya hafiflediyse evden çıkabilirsiniz.
  • Başkalarıyla beraberken, beş gün daha maske takmaya devam edin.
  • Belirtilerin ilk günü üzerinden tam on gün geçene kadar yolculuk yapmaktan kaçının. 6. ve günler arasında yola çıkmak kaçınılmaz olursa, yanınızda başkaları olacaksa yol boyunca sıkı bir maske takın.
  • Ateşiniz varsa, ateş düşene kadar evde karantinada kalmaya devam edin.

Kaynak: CDC

Belirti yoksa virüsü ne kadar süre istemeden başkalarına bulaştırabilirsiniz?

Covid'e yakalananların çoğunda hastalık boyunca hiç belirti görülmüyor.

Dr Soriano, onların da enfeksiyonun belirti gösterenlerle aynı süre devam etmesini beklemeleri gerektiğini söylüyor.

Soriano, BBC'ye "Belirti görülmeyen enfeksiyonlar hakkında daha bilinmeyen birçok şey var. Ancak enfeksiyon süresi, belirti gösterenlerinkine benziyor" dedi.

"Genellikle belirti görülmeyen çocuklar üzerinde yapılan Covid araştırmaları, çocuklarda belirti olmasa da, belirti gösteren yetişkinlerle aynı düzeyde virüs yükü taşıdıklarını gösteriyor."

Belirtisi olmayan biri başkalarına virüs bulaştırabilir mi?

Araştırmalar, Covid'e yakalananların belirti olmasa da hastalığı başkalarına bulaştırabileceğini gösterdi.

Üstelik bu olasılık daha fazla, çünkü karantinaya girmiyor ve virüsün yayılmasını önlemek için gerekenleri yapmıyorlar.

Amerikan Tıp Derneği'nin yayın organı JAMA Network Open'da yayınlanan bir araştırmaya göre, neredeyse her dört enfeksiyondan biri, belirti göstermeyen hastalardan bulaşabiliyor.

Omicron'da bu oranın önceki varyantlara göre daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Yetkililer, bilmeden virüs yayma riskini azaltmak için özellikle kapalı mekanlarda maske kullanmayı öneriyor.

Omicron varyantı: Semptom gösteren ve temaslı kişiler ne yapmalı?

Getty Images

Kaynak, Getty Images

Koronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testi yaptırma, karantina uygulama, ilaç kullanma ve temaslı olma durumuyla ilgili kurallarda bir değişiklik olup olmadığı merak ediliyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun dünkü toplantısı sonrası, koronavirüs testleri pozitif çıkanlar için karantina süresi, 14 günden 7 güne indirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Omicron varyantı beklendiği üzere önemli bir vaka artışına neden olmuş durumda. Vaka sayılarındaki artış hastanelere henüz benzer oranda yansımamıştır. Omicron varyantının diğer varyantlarla karşılaştırıldığında daha az hasta ettiğini söyleyebilmek için yeterli veri olmamakla birlikte mevcut işaretler endişeye sebep olmamaktadır" dedi.

'Özellikle ilk iki günde çok yaygın bir bulaş riski var'

BBC Türkçe'ye konuşan Bilim Kurulu Üyesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bölümü'nden Prof. Dr. Pınar Okyay, bugünlerde Türkiye'de üst solunum yolu rahatsızlığı ile doktora giden kişilerin iki gruba ayrıldığını belirtiyor: Omicron ve Grip.

Prof. Okyay, "Omicron erken dönemde daha yoğun bir bulaş yapıyor. Test sonuçları gelinene kadar başkalarıyla temas edilmemesi çok önemli, özellikle ilk iki günde çok yaygın bir bulaş riski var" diyor.

Semptom gösterenler ne yapmalı?

Türkiye'de, semptom gösteren kişiler eskiden olduğu gibi ücretsiz bir şekilde PCR testi yaptırabiliyor.

Prof. Okyay, hastanın PCR testi sonucu gelene kadar kendisini izole etmesi gerektiğini söylüyor.

Covid test sonucu pozitif çıkan kişilerin Omicron varyantı olup olmadığı bilinmediği için eski prosedür devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı'na göre karantina süresi 7 gün ve 7. günden sonra hafif ya da hiç semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi bitiyor. Eğer koronovirüs testi pozitif olan kişi 5. gün test yaptırır ve sonucu negatif çıkarsa karantina süresi sona eriyor.

Filyasyon ekipleri ise artık ev ziyaretinden ziyade telefonla hastalara ulaşarak ilaç kullanmak isteyip istemediğini soruyor.

Filyasyon çalışmalarında yaşanan aksamalarla ilgili de konuşan Okyay, "Bu yönde bilgiler geliyor. Filyasyon çalışmalarında herkes çok yoruldu. Artık hastalar daha çok telefonla aranıyor" diyor.

İlaç kullanımında da Omicron varyantıyla yapılan yeni bir düzenleme olmadığına dikkat çekiyor: "Favipiravir hala dağıtılıyor fakat pek çok uzman bunların kullanılmamasıyla ilgili görüş belirtti. Basit semptomatik tedavi yapıyor çoğu kişi, parasetamol ve çinko almak gibi. Çok ağır olmadıkça bu hastalığın özgün bir tedavisi yok zaten".

Temaslı kişiler 5. gün testi yaptırıyor

Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen kurallara göre, "son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş Covid temaslısı kişiler karantinaya alınmıyor".

Bu kişiler semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam ediyor. HES kodları riskli olarak görülmüyor.

Temaslı kişi aşısızsa ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmişse 7 gün karantinaya alınıyor.

Semptom takibi devam ediyor ve 5. gün test yaptırması gerekiyor.

Sonucu negatif çıkan kişiler karantinayı erken sona erdirebilir.

PCR testi yaptırılmama durumunda ise karantina süresince HES kodları riskli hale geliyor.

Temaslı kişi belirlenirken semptomların ortaya çıkmasından önceki 48 saat ve asemptomatik vakalarda PCR testi için numune alınmasından önceki 48 saat içinde görüşülen kişiler değerlendirmeye alınıyor.

'PCR yaptırmaktan çekinenler var'

Prof. Okyay, Omicron varyantının daha çok üst solunum yollarında görülmesi ve hafif semptomlarla atlatılabilmesi nedeniyle, bazı kişilerin PCR testi yaptırmadığını aktarıyor:

"İnsanlar, hayatına devam etmek, işten geri kalmamak için ya da sadece işlemin rahatsız ediciliğinden dolayı PCR yaptırmak istemiyor. Ancak sistemde PCR sıkıntısı yok. Semptom gösteren kişiler hala ücretsiz olarak gidip hastanelerde test yaptırabiliyor".

Fakat Omicron vakaları son günlerde İngiltere, Fransa ve ABD gibi ülkelerdeki sayılara ulaşırsa PCR testi uygulamasının sürdürülebilir olamayabileceği de belirtiliyor.

Türkiye'de de Omicron baskın varyant haline gelebilir

Sağlık Bakanlığı 31 Aralık 'de, "Türkiye'de Baskın Hale Gelen Omicron Varyantının Son 10 Günlük Seyrine İlişkin Açıklama" başlığı altında yeni varyantın da ülkede yayıldığını açıkladı:

"Ülkemizde giderek yaygın hale gelen omicron varyantı hakkında sizleri bilgilendirmek isterim. Takip ettiğiniz üzere ülkemizde son 1 hafta içinde günlük vaka sayılarında önemli bir artış gerçekleşti. Bu artış beklenen bir gelişmedir. Omicron varyantı önceki varyantlara göre çok daha hızlı bulaşmakta ve hızla baskın hale gelmektedir".

Açıklamada ayrıca "Son 10 günde vaka sayıları ülke genelinde iki katına çıkmış olmasına rağmen hastaneye yatışlarda %4,6 artış yaşanmıştır. Yoğun bakım ve entübasyonda artış yaşanmamıştır. Son 1 ayda vefat eden vatandaşlarımızdan 60 yaş üzeri olanlar tüm vefatların %87,21'idir" denildi.

Ancak Prof. Okyay, Türkiye'de koronavirüs testi pozitif çıkan kişilerin Omicron varyantı olup olmadığının açıklanmadığını belirterek, "Biz sadece genel bir Covid enfeksiyonu geçirdiğini söyleyebiliyoruz" diyor. Türkiye'nin genetik test kapasitesinin sınırlı olduğunu, bu nedenle yeni vakaların ne kadarının Omicron olduğunun bilinmediğini, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda veriler sunması gerektiğini da ekliyor.

Omicron varyantının Türkiye'de de yüzde 90'lara ulaşarak baskın varyant haline geldiği belirlenirse o zaman alınan önlemlerde değişiklik olabilir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter 5 Ocak'ta üzerinden, bin kişi içinde bir haftalık toplam yeni Covid vaka sayısı haritasını paylaştı, Omicron varyantının vaka sayısına oranıyla ilgili bilgilendirme yapılmadı.

'Tam aşılı kavramı değişecek'

Omicron'la beraber kış koşulları ve kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması da vaka sayılarındaki yükselişte etkili oluyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener de geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından yaptığı açıklamada uyarında bulundu:

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği de 16 Aralık 'de "Omikron varyantı önceki varyantlara kıyasla hem daha bulaşıcı hem de antikorlardan daha az etkilenen bir varyanttır. Yapılan çalışmalar hatırlatma dozlarının uygulanmasının korunmayı belirgin olarak artırdığını göstermektedir" diyerek aşının önemine dikkat çekmişti.

'Acilen pekiştirme dozları yaptırılmalı'

Prof. Okyay, "Tam aşılı diyebileceğimiz kişilerin oranı yüzde bandında fakat bu kişilerin bir bölümü iki doz Sinovac olanlar. Bu aşıların üzerinden uzun zaman geçti. O nedenle acilen pekiştirme dozları yaptırılmalı" diyor ve okullarda artan Covid vakalarına dikkat çekiyor:

" yaşındakileri aşıya açmamız gerekiyor. Aileler tereddüt ediyorlar. Bugün açsak bile aşılamanın korumaya geçmesi bir ayı bulacak. Bu dönemde vakalar çok artacak. 18 yaş grubu için Biontech aşısı onay aldı, hızlıca uygulamalıyız. Tünelin ucunda ışık göründü ama bu kışı bu önlemleri alarak geçirmeliyiz".

Prof. Şener dün Habertürk'e yaptığı açıklamada, "Covid enfeksiyonu, çocukluk hastalıklarında da daha ağır seyretme potansiyeline sahip olan üst solunum yolları enfeksiyonlarından bir tanesi" dedi.

Okyay ise aşıyla ilgili çekincede güven faktörünün önemli olduğunu vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de hastalığı geçiren kişilerde aşının etkisinin belirtilmesi gerekitiğini söyledi:

"Bakanlık kendi verilerini paylaşmak zorunda. Aşı olduğu için şu kadar insanı ölümden kurtardık diyebilmeliyiz".

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası