urfa nın en meşhur yemekleri / Şanlıurfa Yemekleri: Yörenin 21 Enfes Lezzeti - Nefis Yemek Tarifleri

Urfa Nın En Meşhur Yemekleri

urfa nın en meşhur yemekleri

Şanlıurfa Yemekleri - Urfa'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur? Şanlıurfa Mutfağı Yemeklerinin İsimleri Ve Listesi

 Köz patlıcanla yapılan söğürme Urfa'da oldukça meşhur bir mezedir. Genellikle yemeklerin yanında meze ya da salata gibi tüketilen söğürme; kıyma, kuru domates, Urfa biberi ve köz patlıcanla yapılır. Söğürme lavaş ekmek, pide ya da lahmacun arasına dürüm yapılarak da tüketilir.

Ağzı Açık

 Afyon yöresinde benzeri bulunan ağzı açık, Urfalıların çay saatlerinde tüketmeyi sevdikleri hamur işlerinden biridir. Un, su ve yumurtayla hazırlanan hamurun üzerine kıymalı harç eklenmesi ve ağzının bohça gibi kapatılmasıyla yapılan ağzı açık kızartılarak pişirilen bir börek türü. İçine konulan Urfa isotu ağzı açığa eşsiz bir tat verir. En sık çayla öğle yemeklerinde ya da ayranla akşam yemeklerinde tüketilir.

Semsek

 Semsek ve ağzı açık genellikle birbirine karıştırılsa da iki yemek arasında belirgin bir şekil farkı vardır. Ağzı açığın üzeri tam kapatılmamışken, semsek tam kapatılmış bir çiğ börek formundadır. Kıymalı bir harçla kapatılan bu börek soğuk ayranla tüketilir.

Lebeni

 Aslında Diyarbakır mutfağına dahil olan lebeni, bu yörede kültür alışverişi sebebiyle Urfa'da da sıklıkla tüketilen ve Urfa meşhur yemek menülerinde yerini alan bir lezzettir. Ana malzemesi yoğurt olan bu çorba nohut ve dövmeden yapılır. Kaynamakta olan nohut ve dövmenin üzerine yumurtayla karıştırılmış yoğurdun yavaş yavaş aktarılması ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilmesi bu eşsiz lezzeti ortaya çıkarır.

Ciğer Kebabı

 Urfa, bütün haberlere et yemekleri ve özellikle ciğer kebabıyla konu olan bir ildir. Ciğer kebabı Türkiye'nin her yerinde farklı şekilde yapılan bir lezzettir ve Urfa'nın ciğer kebabı yorumu aralarında belki de en lezzetli olanıdır. Çünkü Urfa'ya özgü ciğer kebabı yapmak oldukça zor bir iştir. Urfa ciğer kebabı, şişlere ciğerlerin ve kuyruk yağının geçirilmesiyle yapılır. Urfa'ya özgü baharatlarla tatlandırılan kebap odun ateşinde yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Köz biber, domates, soğan ve bulgur pilavıyla servis edilen ciğer kebabı her mevsim tüketilen en meşhur Urfa yemeklerindendir.

Çiğ Köfte

 Urfa deyince akla gelen bir diğer ünlü lezzet de çiğ köftedir. Çiğ köfte artık her yerde üretilse de Urfa çiğ köftesi her yerde bulunamayacak kadar özel bir tada sahiptir. Et, bulgur, isot, yağ ve çeşitli baharatlarla yavaş yavaş yoğrularak hazırlanan çiğ köfte; Urfa'ya gitmek için başlı başına bir sebep.

Sini Taraklığı

 Genellikle kalabalık davetlerde ve bayram sofralarında hazırlanan sini taraklığı; et, sarımsak, biber ve domatesle hazırlanan bir yemek. Pirzola etten geniş tepsilerde hazırlanan bu yemek, Urfa'nın en meşhur yemekleri arasında yer alır.

Boranı

 İri kesilmiş kuzu etleri ve nohutla hazırlanan boranı, Urfa'ya özgü bir çorba. Soğan, yağ ve çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen bu çorba akşam yemeklerinde dilim ekmekle tüketilen eşsiz bir lezzet.

Bostana

 Bostana Urfa'nın en meşhur salatalarından biri. Soğuk soğuk servis edilmesiyle bilinen bu salata yaz aylarının vazgeçilmezi. Domates, salatalık, taze soğan, semiz otu, nar ekşisi ve limonla servis edilen bu salata; kebap sofralarının ya da geniş davet sofralarının unutulmaz tatlarından.

False

Şanlıurfa yemekleri yazımızda, Şanlıurfa’ya özgü meşhur çorbalar, Şanlıurfa’ya ait meşhur yemekler, Şanlıurfa salata ve mezeleri, Şanlıurfa tatlıları başlıkları altında toplam 32 adet Şanlıurfa yemekleri tarifi verilecektir. Yazımıza başlamadan önce Şanlıurfa mutfağını kısaca tanımlayalım.

Şanlıurfa tarih boyunca birçok medeniyetin, birçok kültürün geçtiği yerleşim yeri ve ticaretin işleyişindeki yol güzergâhı üzerinde yer alan bununda etkisi ile geniş bir etkileşim yaşamış önemli bir şehrimizdir. Barındırdığı birçok kültür tarihi geçmişi, önemi, yöre halkı hepsinin etkisi ile yemek kültürü kendini çok fazla geliştirmiş ve lezzetin bu coğrafyada çoğalmasını sağlamıştır.

Ülkemizde her il her coğrafya kendi kültürüne kendini lezzet damağına sahiptir. Şanlıurfa sınırları aşan birçok lezzete imzasını atmış ve bu lezzetler sınırları dışına kadar çıkmıştır. Dünya genelinde bir üne sahip olan Şanlıurfa yöresel lezzetleri birçok gurmenin de ilgi odağı olmayı başarmıştır. Bol baharatlı, bol salçalı yemeklerinden içinizi ısıtacak çorbalara,  tatlılarına kadar birçok lezzetin bulunduğu Şanlıurfa mutfağı tatlarına göz atalım…

YAZI İÇERİĞİNİ

  • Şanlıurfa Yemekleri, Yöresel Yemekler
    • 1. Ağzı Açık
    • 2. Urfa Ciğer Kebabı
    • 3. Aya Köftesi
    • 4. Yuvalak Köfte
    • 5. Çiğ Köfte
    • 6. Üzlemeli Pilav, Şanlıurfa Yemekleri
    • 7. Söğülme, Şanlıurfa Yemekleri
    • 8. Mumbar Dolması, Şanlıurfa Yemekleri
    • 9. Borani, Şanlıurfa Yemekleri
    • Yahudi Köftesi, Şanlıurfa Yemekleri
    • İçli Köfte, Şanlıurfa Yemekleri
    • Beli Kırık Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri
    • Balcan Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri
    • Tepsi Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri
    • Urfa Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri
    • Kazan Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri
    • Patates Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri
    • Sini Taraklık, Şanlıurfa Yemekleri
    • Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı
  • Şanlıurfa Yemekleri, Yöresel Çorbaları
  • Şanlıurfa Yemekleri, Yöresel Tatlıları
  • Şanlıurfa Yemekleri, Yöresel Salataları

Şanlıurfa Yemekleri, Yöresel Yemekler

1. Ağzı Açık

Ağzı Açık

Ağzı açık şehirde neredeyse en sevilen hamur işi lezzetlerden biridir. Bölge halkı tarafından elle açılan hamurun kıyma ve baharatlar ile birleşmesinden meydana gelen bu lezzete Urfa pizzası da diyebilirsiniz. Harcının tarifini öyle her yerde bulmak da mümkün değil. Ancak memleketin yılların birikimine sahip ustalarının elinden yediğinizde anlayacağınız bir tadı vardır.

Ağzı Açık Malzemeleri

Ağzı Açık Yapılışı

2. Urfa Ciğer Kebabı

Urfa Ciğer Kebabı

Urfa&#;da istisnasız bütün kebapçılarda servis edilen, tüm pikniklerde hazırlanan bir kebap var ki listede hemen yerini alıyor: ciğer kebabı! Bu usta ellerden çıkma tarifin olmazsa olmazı ise kuyruk yağı! Ciğer kebabı yapımının tüm püf noktalarına tarifinden ulaşabilirsiniz.

Urfa Ciğer Kebabı Malzemeleri

Urfa Ciğer Kebabı Yapılışı

3. Aya Köftesi

Aya Köftesi

Aya köftesi bölgenin öğlen yemeklerinde, çay aralarında ve atıştırmalık olarak dahi tükettiği lezzetlerinden biridir. Köfteyi özel kılan ise dövülmüş kara et ile hazırlanıyor olmasıdır. Köftenin lezzetini kaybetmemesinin en büyük püf noktası da Urfa isotu ve ev yapımı salçasıdır.

Aya Köftesi Malzemeleri


Aya Köftesi Yapılışı

4. Yuvalak Köfte

Yuvalak Köfte

Yuvalak köfte yine Urfa’nın kara et ile yapılan lezzetlerinden biridir. Bu lezzeti hazırlayabilmek için oldukça büyük emek harcamak gerektiğini de göz önünde bulunduralım. Yuvalak köftenin kara et ile yapılıyor olmasına rağmen aya köftesi ile aralarında tat farklılıkları bulunuyor. 

Yuvalak Köfte Malzemeleri

Yuvalak Köfte Yapılışı

5. Çiğ Köfte

Çiğ Köfte

Etsiz çiğ köfte genel olarak bölgesel bir lezzet olarak anılsa da Şanlıurfa için özel bir yanı vardır. Bu lezzeti Urfa usulü ile denediğinizde farkı anlayacaksınız. Ülkemizin neredeyse her yerinde açılan çiğ köfte dükkânlarının aradığı ana lezzet Urfa usulü etsiz çiğ köfte lezzetidir. Ancak bu lezzeti başka yerlerde deneyememenizin birden fazla nedeni var.

Çiğ Köfte Malzemeleri

Çiğ Köfte Yapılışı

6. Üzlemeli Pilav, Şanlıurfa Yemekleri

Üzlemeli Pilav

Üzlemeli pilav adını belki de daha önce hiç duymadığınız ancak lezzeti ile sizi büyüleyecek yöresel pilavlardan biridir. Söz konusu pilavsa ülkemizde onlarca çeşidini görmeniz de mümkün. Pilavın Urfa’ya özgü versiyonu da üzlemeli pilav olarak biliniyor.

Üzlemeli Pilav Malzemeleri

Üzlemeli Pilav Yapılışı

7. Söğülme, Şanlıurfa Yemekleri

Söğülme

Söğülme Urfa’nın kendine has etli sebze yemeklerinden biridir. Anadolu halkı tarafından patlıcan salatası olarak bilinen lezzetin farklı bir versiyonu olduğunu söylemek mümkündür. Közlenen patlıcanlar ince ince kıyılması ve kıyma ile buluşması sonrasında lezzetin kendine has bir tadı oluyor.

Söğülme Malzemeleri

Söğülme Yapılışı

8. Mumbar Dolması, Şanlıurfa Yemekleri

Mumbar Dolması

Mumbar dolması, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu kültüründe neredeyse her şehir tarafından sahiplenilen, aslen kime ait olduğu bilinmeyen enfes tatlardan biridir. Sakatat tüketmekten rahatsız olmuyorsanız mumbar dolmasını denemeden şehirden ayrılmamanız önerilir.

Mumbar Dolması Malzemeleri

Mumbar Dolması Yapılışı

9. Borani, Şanlıurfa Yemekleri

Borani

Borani yemeği yöreden yöreye farklılık gösteren ve yapılışı, tadı itibari ile en çok çeşitliliğe sahip olan yemeklerden biridir. Şehirde en çok pazı otu ile yapılır. Sadece civar şehirlerde değil Urfa içerisinde de farklı ustalar tarafından farklı tat ve malzemeler ile de hazırlandığı bilinmektedir. Borani denemek için yörenin restoranlarına gidebilirsiniz.

Borani Malzemeleri

Köftesi için;

Borani Yapılışı

Yahudi Köftesi, Şanlıurfa Yemekleri

Yahudi Köftesi

Yahudi köftesi, şehirde yapılan bulgur köftesi barındıran yemeklerinden biridir. Lezzeti deneyen birçok turist Adana usulü fellah köftesine benzetir. Görünüşte benzese de tat olarak baharatların kattığı aromadan dolayı daha özgün bir tadı vardır. Yahudi köftesinin kültürümüze Arap mutfağından geçtiği biliniyor.

Yahudi Köftesi Malzemeleri

Dışı için;

İçi için;

Suyu İçin;

Yahudi Köftesi Yapılışı

İçli Köfte, Şanlıurfa Yemekleri

İçli Köfte

İçli köfte adını her şehrin yöresel lezzetleri arasında duyuran milli tatlarımızdan biridir. İçli köfte denemek için mutlaka bir yöreye gitmeniz gerekmez. Her yörenin kendine has bir tarifi olan içli köfteler içinde kullanılan baharatları ve pişirilme yöntemleri ile farklılaşıyor.

İçli Köfte Malzemeleri

İçli Köfte Yapılışı

Beli Kırık Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri

Beli Kırık Kebabı

Kebaplar Şanlıurfa’da gerçekten kendine özgü ve iyi yapılan yemekler arasında başı çekiyor. Özel ve unutulmaz bir kebap deneyimi yaşamak isterseniz yörenin tüm kebap türlerin birer birer denemeniz gerekir. Adeta kebap tariflerinin hayat bulduğu bir ustalıkla hazırlanan menülerde yöreselliği bizzat tadabilirsiniz.

Beli Kırık Kebabı Malzemeleri

İçi İçin ;

Beli Kırık Kebabı Yapılışı

Balcan Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri

Balcan Kebabı

Kebap kültürünün çok geliştiği ülkemizde bölgelere göre farklı kebap türleri görmek mümkündür. Bu kebaplar arasında Şanlıurfa’ya ait olanı ise balcan kebabıdır. Balcan kebabı yapımı en ilginç ve yöresel olan kebaplardan biridir. Bunun en büyük nedeni de şişe geçirilen patlıcanlar ile yapılıyor olmasıdır. Aslının Gaziantep’e ait olduğu bilinse de Urfalılar tarafından da sıkça tercih ediliyor. Balcan kebabı yapılırken soğan salatası mutlaka menüye ekleniyor.

Balcan Kebabı Malzemeleri

Balcan Kebabı Yapılışı

Tepsi Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri

Tepsi Kebabı

Şanlıurfa yöresinde Tepsilerin Şahı adını alan ve yöre halkının misafirlerine hep ikram ettiği lezzetlerden biri de tepsi kebabıdır. Tepsi kebabının tadını ilginç kılan bir husus da mutlaka közlenmiş patlıcanla yapılıyor olmasıdır. Közlenmiş patlıcanların içerisine yoğun baharatla donatılmış kıymalı köfteler ekleniyor.

Tepsi Kebabı Malzemeleri

Tepsi Kebabı Yapılışı

Urfa Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri

Urfa Kebabı

Urfa kebabı adından da bilineceği üzere yörenin kendi doyurucu lezzetlerinden biridir. Bazı lezzetlere görünüşleri itibari ile ön yargılı yaklaşanlar vardır. Urfa kebabı hem muhteşem görüntüsü hem de harika tadı ile ağız sulandıracak tarzdan bir lezzet. Genellikle koyun veya kuzu kıyması ile hazırlanıyor.

Urfa Kebabı Malzemeleri

Urfa Kebabı Yapılışı

Kazan Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri

Kazan Kebabı

Şanlıurfa yöresinde kebapların ayrı bir yeri bulunuyor. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan kazan kebabı, Şanlıurfa’da patlıcan ile yapılmakta olan dolma usulü ile hazırlanan kebap türlerinden biridir. Şanlıurfa yöresine ait olan meşhur Kazan kebabı, yapılmaya patlıcanların üzerine kesik kesik çizgi oluşturulması ile başlar. Kazan kebabı içi ise, patlıcanlara kesik atıldıktan sonra hazırlanıyor.

Kazan Kebabı Malzemeleri

Kazan Kebabı Yapılışı

Patates Kebabı, Şanlıurfa Yemekleri

Patates Kebabı

Şanlıurfa yöresinde oldukça meşhur olan bir diğer kebap türü ise patates kebabıdır. Patates kebabının yapılış şekli kazan kebabına fazlası ile benziyor. Aralarında malzeme farkı bulunmakta olan bu iki kebap türünün tatları ise aynı denecek kadar birbirine yakındır. Patates kebabı ile kazan kebabı arasında bulunmakta olan tek fark, kazan kebabında patlıcan kullanılırken patates kebabında patlıcan yerine patates kullanılmasıdır.

Patates Kebabı Malzemeler

Patates Kebabı Yapılışı

Sini Taraklık, Şanlıurfa Yemekleri

Sini Taraklık

Şanlıurfa’nın en meşhur ve en çok sevilmekte olan yemeklerinden biri ise sini taraklık yemeğidir. Pek çok kişi tarafından tavsiye edilmekte ve sevilerek tüketilmekte olan sini taraklık yemeği, Urfa yöresinde sini daraklık şeklinde de biliniyor. Geniş ve büyük olan tepsiye sini denirken etin pirzola kısmına taraklık denildiğinden bu yemeğin adı sini taraklık olarak geçmektedir.

Sini Taraklık Malzemeleri

Sini Taraklık Yapılışı

Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı

Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı

Nohutlu şehriyeli bulgur pilavı, Şanlıurfa yöresine özgü olan ve oldukça doyurucu özelliğe sahip yemek çeşitlerinden biridir. Pek çok kişi günlük hayatında sürekli pirinç pilavı yiyor. Siz de her gün pirinç pilavı yemekten sıkıldıysanız ve yapacak farklı bir tarif arıyorsanız nohutlu şehriyeli bulgur pilavı, tam da aramakta olduğunuz tarif.

Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı Malzemeleri

Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı Yapılışı

Şanlıurfa Yemekleri, Yöresel Çorbaları

Lebeni

Lebeni

Şanlıurfa yöresel yemekleri arasında yer alan çorbalardan biri lebeni çorbasıdır. Lebeni çorbasının yani bir diğer adı ile yoğurt çorbası, oldukça lezzetli ve besleyici özelliğe sahip olan bir çorba türüdür. Dilimize Arapçadan gelmiş olan lebeni kelimesinin kökü olan leben, aslında yoğurt anlamına gelmektedir. Lebeni çorbası ise ismini buradan alıyor.

Lebeni Malzemeleri

Lebeni Yapılışı

Mahlûta

Mahlûta

Şanlıurfa yöresinde oldukça fazla tercih edilmekte olan ve ülkemizin güzel yöresel yemekleri arasında bulunan mahlûta çorbası, Urfa’da fazlasıyla tüketiliyor. Hem kolay yapılmakta olan hem de lezzetinden ödün vermeyen çorba türlerinden biri olan mahlûta çorbası, Urfa dışında Mersin, Hatay ve Adana illerinde de iyi bilinip sıkça yapılmaktadır. Tadı ile herkesi kendine hayran bırakan mahlûta çorbası, özellikle kış aylarında tüketiliyor.

Mahlûta Malzemeleri

Mahlûta Yapılışı

Pıt Pıt Çorbası

Pıt Pıt Çorbası

Şanlıurfa’da sıklıkla tercih edilmekte olan çorba türlerinden biri ise pıtpıt çorbasıdır. Oldukça lezzetli olan pıtpıt çorbası, istediğiniz mevsimde tüketebileceğiniz bir çorba türüdür. Pıtpıt çorbası, yapımı oldukça kolay olan bir çorbadır. Bu nedenle pek çok kişinin kurtarıcısı olarak da görev yapan pıtpıt çorbası, sofranıza farklı bir tat katmanız için en uygun olan çorba türü olacaktır.

Pıt Pıt Çorbası Malzemeleri

Pıt Pıt Çorbası Yapılışı

Kulak Çorbası

Kulak Çorbası

Şanlıurfa yöresinde meşhur olan çorba türlerinden bir diğeri ise kulak çorbasıdır. Urfa yöresinde oldukça yaygın olan ve sık sık tüketilmekte olan kulak çorbası, içerisinde et ve nohut barındırmakta olan mantı çorbasına verilen isimdir. Kulak çorbası, bir çorba olsa da adeta bir ana yemek kadar doyurucu özelliğe sahip bir çorba türüdür. Kulak çorbası, bu özelliği sayesinde de sofralarda yer alıyor.

Kulak Çorbası Malzemeleri

Kulak için

Kulak Çorbası Yapılışı

Şanlıurfa Yemekleri, Yöresel Tatlıları

Haside Tatlısı

Şanlıurfa yöresine ait olan haside tatlısı, pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilmekte olan bir tatlı türüdür. Yapımı oldukça basit olan haside tatlısı, aynı zamanda Yozgat’ta da oldukça meşhur olan bir tatlıdır. Yapımı kolay olduğundan olsa gerek yöre halkı çok sık hazırlıyor. Bununla birlikte tadını damakta bırakan geleneksel tatlılar arasında yer alıyor.

Haside Tatlısı Malzemeleri

Haside Tatlısı Yapılışı

Burma Kadayıf Tatlısı

Burma Kadayıf Tatlısı

Burma kadayıfı tatlısı, Şanlıurfa yöresine ait olan ve oldukça fazla tüketilen bir tatlı türüdür. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan burma kadayıf tatlısı, özellikle Ramazan aylarında ve özel günlerde tercih ediliyor. Şanlıurfa’da yapılmakta olan ev günlerinde de sık sık yapılmakta olan burma kadayıfı tatlısına doyum olmuyor.

Burma Kadayıf Malzemeleri

Şerbeti İçin;

Burma Kadayıf Yapılışı

Şıllık Tatlısı

Şıllık Tatlısı

Şanlıurfa yöresine özgü olan şıllık tatlısı, halk arasında şillik tatlısı ya da şilke tatlısı olarak da bilinmektedir. Yapımı oldukça basit olan şıllık tatlısı, krep hamuru ile yapılmakta olan özel bir tatlıdır. Şıllık tatlısı, Şanlıurfa yöresine ait olsa da Adıyaman yöresinde de popüler olduğundan dolayı Adıyaman’da sık sık tercih ediliyor.

Şıllık Tatlısı Malzemeleri

Hamur için;

İç malzemesi;

Şerbeti İçin;

Şıllık Tatlısı Yapılışı

Peynir Helvası

Peynir Helvası

Peynir helvası tatlısı, Şanlıurfa yöresel lezzetleri arasında yer almakta olan tatlı türlerinden biridir. Peynir helvası tatlısı Şanlıurfa yöresine özgü olsa da Trakya’da da yapılmakta olan bir tatlıdır. Trakya’da yapılmakta olan peynir helvasının Şanlıurfa’da yapılmakta olan peynir helvasından farkı ise Trakya’daki peynir helvasının daha sıvı bir şekilde yapılmasıdır.

Peynir Helvası Malzemeleri

Peynir Helvası Yapılışı

Zingil Tatlısı

Zingil Tatlısı

Şanlıurfa yöresine özgü olan bu tatlı çeşidi, kendi yöresinde oldukça meşhur olan bir şerbet tatlı türüdür. Yapımı ve görüntüsü ile lokmaya benzemekte olan zingil tatlısı, Anadolu’nun pek çok yöresinde lokma ismi ile biliniyor. Elde hazırlanmakta olan tuzlu hamurun yağda kızartılmış inin ardından üzerine özel şerbetinin eklenmesi ile hazırlanan zingiller, tercihe göre kaymak ile de tüketilebilir.

Zingil Tatlısı Malzemeleri

Hamur için;

Şerbeti için;

Zingil Tatlısı Yapılışı

Katmer

Katmer

Şanlıurfa yöresinin en çok sevilmekte olan tatlarından biri ise katmer tatlısıdır. Bu yörede oldukça meşhur olan katmer tatlısı, Gaziantep‘te yapılmakta olan ve Gaziantep’in meşhur tatlısı olarak bilinen katmerin Şanlıurfa usulü ile yapılmış olan halidir. Tatlıların yörelerinde farklılık olabilir. Ancak yapılış usullerinin farklılaşması gibi unsurlar tatlıları ana vatanında olmasa bile yöresel hale getiriyor.

Katmer Malzemeleri

Şerbeti:

Katmer Yapılışı

Şanlıurfa Yemekleri, Yöresel Salataları

Bostana

Bostana

Şanlıurfa yöresine ait olan bir diğer salata tarifi ise bostana salatasıdır. Özellikle Yaz mevsiminde tüketilmesi tercih edilen bostana salatası, Şanlıurfa’da oldukça meşhur olan bir salata çeşididir. Herkesin bildiği gibi salatalar yemeklerin tadını tamamlayan sofraların olmazsa olmazıdırlar. Bostana salatası ise hem görünüm hem de tat bakımından diğer salatalardan ayrılmayı başarıyor.

Bostana Malzemeleri

Bostana Yapılışı

Pirpirim Cacığı

Pirpirim Cacığı

Yemeklere ayrı bir tat katan cacık, sofraların olmazsa olmazıdır. Tadı ile herkesi kendine hayran bırakan pirpirim cacığı ise bu cacık türlerinden sadece biridir. Pirpirim cacığı aynı zamanda semizotu cacığı olarak da bilinmektedir. Özellikle Ramazan ayında iftar ve sahur yemeklerinde yer alan pirpirim cacığı, semizotu un susuzluk giderici etkisinden dolayı fazlası ile tercih ediliyor.

Pirpirim Cacığı Malzemeleri

Pirpirim Cacığı Yapılışı

İsot Salatası

 İsot Salatası

Şanlıurfa yöresel tarihleri arasında yer alan isot salatası, yapımı oldukça basit olan ve diğer salatalardan farklı olan bir salata türüdür. Sofralara renk katmakta olan isot salatası, yemeklerin olmazsa olmazı olarak sofralarda yer alıyor. Tadı oldukça güzel olan bu salata, Şanlıurfa’da ise oldukça sevilerek yenmekte olan bir salata türüdür.

İsot Salatası Malzemeleri

İsot Salatası Yapılışı

Samsun Yemekleri, Samsun’un En Meşhur 25 Yemeği hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

Şanlıurfa Mutfak Kültürü

Şanlıurfa ülkemizin en çeşitli ve ilginç mutfak kültürüne sahip şehirlerinden biridir. Söz konusu yemekler olduğunda Şanlıurfa’da yemeklere değer biçildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Şehrin kokusunu yöresel lezzetlerinin neredeyse her birinde hissetmeniz de mümkün. Kendi yöresinin hakkını veren, zengin yemek çeşitleri ile gurmelerin günlerini geçirdiği bir şehirdir.

Kalabalık yer sofralarından tutun da meşhur yemeklerine kadar aile ve akrabalık kültürünün yemek kültürü ile birlikte anıldığı memlekettir. Yer sofralarında yenilen meşhur yöresel lezzetlerin tadını başka şehirlerde kurulan sofralarda bulmanız da olanak dâhilinde değil.

Kültüründen midir baharatlarından mıdır bilinmez ama Şanlıurfa’da yapılan yemekler her hali ile diğer mutfak lezzetlerinden farklı. Yazımızda Şanlıurfa yöresel lezzetlerine; çorba, tatlı, ana yemek ve atıştırmalıklarına yer vereceğiz. Yolunuz Urfa’ya düşerse listemizde yer alan lezzetlerden en az birkaçını denemeniz önerilir.

Pratik Bilgiler

Şanlıurfa’dan Alınabilecek Yiyecekler: Kebapları ile meşhur olan Şanlıurfa, ziyaretçisine midesine şölen yaratacak birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor. Tıpkı Antep mutfağı gibi zengin bir içeriğe sahip olan Şanlıurfa’dan kendinize veya sevdiklerinize bir şeyler satın almak istediğinizde ise yine aynı çeşitlilikte ürünle karşılaşırsınız. Şanlıurfa’dan alabileceğiniz yiyecekler arasında yöreye özgü baharatlıklar, isot, patlıcan, ev yapımı doğal salça, meşhur şıllık tatlısı ve baklagiller yer almaktadır. Tüm bu ürünleri ve daha fazlasını Eski Kent bölgesindeki yöresel ürünler satan butik dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür.

Şanlıurfa’nın En Meşhur Tatlısı: Listemizde yer alan tatlıları Şanlıurfa seyahatinizde mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Özellikle Şıllık tatlısını mutlaka deneyin! Bunun yanında fıstıklı baklavası da ağızda dağılan çıtır çıtır yapısı ile denemeye değer lezzetlerden biridir.

Şanlıurfa’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Şanlıurfa’dan alabileceğiniz binbir çeşit doğal ürünler bulunuyor. Fakat bize sorarsanız, Şanlıurfa’ya gelmişken mutlaka buranın meşhur isot biberini başta almanızı tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra baklagiller, doğal ev yapımı acı/tatlı salça, baharatlar, kuş üzümü, kurutulmuş dolmalık patlıcan ve biber ürünlerinden satın alabilirsiniz. Şehir merkezi genelinde doğal ürünler satın alabileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır.

İçindekiler

Şanlıurfa Yöresel Yemekleri

Ağzı Açık

Ağzı açık şehirde neredeyse en sevilen hamur işi lezzetlerden biridir. Bölge halkı tarafından elle açılan hamurun kıyma ve baharatlar ile birleşmesinden meydana gelen bu lezzete Urfa pizzası da diyebilirsiniz. Harcının tarifini öyle her yerde bulmak da mümkün değil. Ancak memleketin yılların birikimine sahip ustalarının elinden yediğinizde anlayacağınız bir tadı vardır. Ağzı açık denemek için yöre halkının evine misafir olabilir ya da yöresel kahvaltılıklar hazırlayan restoranlara gidebilirsiniz.

Ağzı açık lezzeti Doğu Anadolu kültürü içerisinde de tek olan bir lezzettir. Genellikle lahmacun ya da pide tarzı kıymalı yemekleri olan bölge kültüründe atıştırmalık olarak ağzı açık tarzında pek fazla lezzet bulunmuyor.  Bu lezzetin tadını güzel yapan püf noktalarından biri de hamurunun tuzlu olması. Afyon ve Şanlıurfa arasında lezzetin paylaşılamadığını söylemek gerekir. Hamur işini çok sevenlerin mutlaka tercih etmesi gereken yemeklerden biri olan ağzı açık, Şanlıurfa’daki hemen her evde belirli dönemlerde yapılan, çoğu restoranda da kolaylıkla bulunan bir yemek türüdür.

Etsiz Çiğ Köfte

Etsiz çiğ köfte genel olarak bölgesel bir lezzet olarak anılsa da Şanlıurfa için özel bir yanı vardır. Bu lezzeti Urfa usulü ile denediğinizde farkı anlayacaksınız. Ülkemizin neredeyse her yerinde açılan çiğ köfte dükkânlarının aradığı ana lezzet Urfa usulü etsiz çiğ köfte lezzetidir. Ancak bu lezzeti başka yerlerde deneyememenizin birden fazla nedeni var.

Etsiz çiğ köfte Urfa’da kendine özgün baharatlar ile yapılır. Kullanılan tüm baharatlar doğaldır. Baharatların taze olmasından ve acıya tutkunluklarından olsa gerek masanın başına oturan bir tabak yemeden kalkamıyor. Etsiz çiğ köftenin yanında etli versiyonu da sık sık yapılıyor. Tarifinin tam olarak yaygınlaşamamasının en büyük nedeni ise birçok ustanın bu lezzeti göz kararı hazırlıyor olmasıdır. Anadolu yöresinde sıkça annelerin ağzından duyulan kararınca kelimesi burada sürekli kullanılıyor. Etsiz çiğ köfteyi Urfa’da ustasından yemeden çiğ köfte seviyorum demeyin.

Üzlemeli Pilav

Üzlemeli pilav adını belki de daha önce hiç duymadığınız ancak lezzeti ile sizi büyüleyecek yöresel pilavlardan biridir. Söz konusu pilavsa ülkemizde onlarca çeşidini görmeniz de mümkün. Pilavın Urfa’ya özgü versiyonu da üzlemeli pilav olarak biliniyor.

Üzlemeli pilav kuş üzümü, kuşbaşı et ve nohut ile yapılan ilginç bir pilavdır. Tadını farklı kılan başlıca iki unsur bulunmaktadır. Bunlar et suyunda pişmesi ve içerisinde pekmez bulunmasıdır. Daha önce pekmezli pilav yememiş olabilirsiniz. Ancak denediğinizde şeften tarifini isteyeceğiniz ilginç tatlar arasında yer aldığını da söylemeden geçmeyelim. Pilav kategorisinde en doyurucu olanlar arasında yer almaktadır. Değişik tatlar ilginizi çekiyorsa Şanlıurfa restoranlarında üzlemeli pilav deneyebilirsiniz.

Söğülme

Söğülme Urfa’nın kendine has etli sebze yemeklerinden biridir. Anadolu halkı tarafından patlıcan salatası olarak bilinen lezzetin farklı bir versiyonu olduğunu söylemek mümkündür. Közlenen patlıcanlar ince ince kıyılması ve kıyma ile buluşması sonrasında lezzetin kendine has bir tadı oluyor. Eğer söğülme deneyecekseniz ağzınıza bol sarımsak tadı geleceğini göz önünde bulundurun.

Sarımsak olmadan bölge halkı söğülme yapmıyor. Genelde akşam yemeklerinde ana yemeğin yanında meze olarak servis edilir. Doğrudan ana yemek olarak pek göremezsiniz. Şanlıurfa’nın yöresel restoranlarında kolayca bulabileceğiniz tatlardan biridir. Sarımsak eşliğinde bu tadı denemenizi öneririz. Söğülme içerisinde yer alan bölgeye özgü lezzetlerin çokluğu da yine yemeğe özel tatlar da sunmaktadır.

Mumbar Dolması

Mumbar dolması, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu kültüründe neredeyse her şehir tarafından sahiplenilen, aslen kime ait olduğu bilinmeyen enfes tatlardan biridir. Sakatat tüketmekten rahatsız olmuyorsanız mumbar dolmasını denemeden şehirden ayrılmamanız önerilir. Halkın mumbar ihtiyacını şehirde karşılanamadığı zamanlarda civar şehirlerden aldığı bile oluyor.

Mumbar dolmasını şehirde seyyar satıcılarda ve esnaf lokantalarında kolayca bulmanız mümkün. Sadece mumbar satmak üzere faaliyet gösteren restoranlar dahi bulunuyor. Lezzetin görünüşüne bakarak ön yargılı olmayın. Koyunun kalın bağırsağının içerisine doldurulan kıymalı harç ile hazırlanan yemek dolma anlayışına yeni bir boyut getiriyor.

Borani

Borani yemeği yöreden yöreye farklılık gösteren ve yapılışı, tadı itibari ile en çok çeşitliliğe sahip olan yemeklerden biridir. Şehirde en çok pazı otu ile yapılır. Sadece civar şehirlerde değil Urfa içerisinde de farklı ustalar tarafından farklı tat ve malzemeler ile de hazırlandığı bilinmektedir. Borani denemek için yörenin restoranlarına gidebilirsiniz.

Tereyağı, börülce, nohut gibi malzemeler ile hazırlanan yöresel tatlardan biridir. Tadını nefis yapan en büyük faktör ise kendine has harcı ile hazırlanan misket köfteleridir. Doğal tereyağı eklenmesi ile Borani son halini alıyor. Yöresel lezzet denemeyi sevenlerin bir numaralı yemekleri arasında bulunmaktadır. Borani yemeğini ülkemizin birçok şehrinde görmeniz mümkündür. Ancak Şanlıurfa’ya özgü tatlar ile çok daha lezzetli hale getirilerek sunulan Borani’yi burada yemenizi öneririz. Şehir gezilerinde karnı acıkan kişilerin yöre halkının evlerine ziyaretçi olarak ya da birçok restorana giderek bu yemeği tatması mümkündür.

Yahudi Köftesi

Yahudi köftesi, şehirde yapılan bulgur köftesi barındıran yemeklerinden biridir. Lezzeti deneyen birçok turist Adana usulü fellah köftesine benzetir. Görünüşte benzese de tat olarak baharatların kattığı aromadan dolayı daha özgün bir tadı vardır. Yahudi köftesinin kültürümüze Arap mutfağından geçtiği biliniyor.

Adana gibi kıyı şehirleri ve ticaret ilişkileri bağlamında kültürümüze dâhil olan birçok lezzet vardır. Yahudi köftesi de bu lezzetler arasında Arap mutfağının esintilerini taşıyanlar arasında yer alıyor. Baharatlı yemekleri seviyorsanız yemeğin baharatı sizi rahatsız etmeyecektir. Yöreye özgü tatlarla hazırlanan Yahudi köftesini birçok restoran ve lokantada bularak tadabilirsiniz.

İçli Köfte

İçli köfte adını her şehrin yöresel lezzetleri arasında duyuran milli tatlarımızdan biridir. İçli köfte denemek için mutlaka bir yöreye gitmeniz gerekmez. Her yörenin kendine has bir tarifi olan içli köfteler içinde kullanılan baharatları ve pişirilme yöntemleri ile farklılaşıyor.

Urfa usulü hazırlanan içli köfteleri kendine özgün kılan birçok faktörden biri de harcına Şam fıstığı eklenmesidir. Şam fıstığının harca değişik bir tat kattığını ve bunun da köfteyi yöresel hale getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. İçli köfteler yörede hem kızartılarak hem de haşlanarak yapılıyor. Daha önce içinde kuş üzümü ve Şam fıstığı olan bir içli köfte denemediyseniz hemen şehirde yer alan restoranlardan birine uğrayın. Denemeden geçilmemesi gereken yöresel tatlar arasında yer alıyor.

Aya Köftesi

Aya köftesi bölgenin öğlen yemeklerinde, çay aralarında ve atıştırmalık olarak dahi tükettiği lezzetlerinden biridir. Köfteyi özel kılan ise dövülmüş kara et ile hazırlanıyor olmasıdır. Köftenin lezzetini kaybetmemesinin en büyük püf noktası da Urfa isotu ve ev yapımı salçasıdır.

Birçokları yöresel lezzetlerin tadını neden yakalayamadıkları konusunda şaşkınlık içerisine düşer. Ancak bunun en büyük nedeni yine yöresel tatlarıdır. Baharatlarının yöresel ve acı kıvamından tutun da ev yapımı salçasına kadar aya köftesi de bu lezzetler arasında yer alıyor. Söz konusu Şanlıurfa olduğunda atıştırmalık olarak dahi et tüketilmesi size garip gelmesin.

Yuvalak Köfte

Yuvalak köfte yine Urfa’nın kara et ile yapılan lezzetlerinden biridir. Bu lezzeti hazırlayabilmek için oldukça büyük emek harcamak gerektiğini de göz önünde bulunduralım. Yuvalak köftenin kara et ile yapılıyor olmasına rağmen aya köftesi ile aralarında tat farklılıkları bulunuyor. Kara et demişken, yörede kuzu eti için kara et tabiri kullanıldığını da dile getirelim.

Yuvalak köfteyi özel kılan en büyük unsur yağsız ve sinirsiz kuzu eti tercih ediliyor olmasıdır. Etin çok daha lezzetli olduğu tartışmasız kabul ediliyor. Yuvalak köfte şehrin bazı yöresel restoranlarında bulabileceğiniz tatlar arasındadır. Ancak çoğu yerde sık karşılaşılan bir lezzet olmadığını da dile getirmek gerekir.

Beli Kırık Kebabı

Kebaplar Şanlıurfa’da gerçekten kendine özgü ve iyi yapılan yemekler arasında başı çekiyor. Özel ve unutulmaz bir kebap deneyimi yaşamak isterseniz yörenin tüm kebap türlerin birer birer denemeniz gerekir. Adeta kebap tariflerinin hayat bulduğu bir ustalıkla hazırlanan menülerde yöreselliği bizzat tadabilirsiniz.

Belikırık kebabı memleketin en ilginç kebaplarından biridir. Ana malzemeleri birçok kebap için olduğu gibi köfte ve patlıcandır. Bu lezzeti özgün hale getiren en büyük faktör ise üzerine bolca eklenen domatesli suyudur. Bahçe domatesi ile yapılan beli kırık kebabının tadının çok daha lezzetli olduğu da biliniyor. Bu yüzden bu lezzeti domatesin mevsimi olduğu zamanlarda denemeniz daha akılcı olacaktır. Fırında hazırlanan bu kebap tarifini restoran menülerinde sıkça görebilirsiniz.

Balcan Kebabı

Kebap kültürünün çok geliştiği ülkemizde bölgelere göre farklı kebap türleri görmek mümkündür. Bu kebaplar arasında Şanlıurfa’ya ait olanı ise balcan kebabıdır. Balcan kebabı yapımı en ilginç ve yöresel olan kebaplardan biridir. Bunun en büyük nedeni de şişe geçirilen patlıcanlar ile yapılıyor olmasıdır. Aslının Gaziantep’e ait olduğu bilinse de Urfalılar tarafından da sıkça tercih ediliyor. Balcan kebabı yapılırken soğan salatası mutlaka menüye ekleniyor.

Balcan kebabı yapılırken genellikle kuzu eti tercih ediliyor. Bulgur pilavı, közde pişmiş yeşilbiberler ve soğan salatası ile birlikte ikram edilen bu ilginç lezzetin görünüşü de diğer kebaplardan bir hayli farklı. Balcan kebabı denemek isterseniz şehrin meşhur kebapçılarına gidebilirsiniz. Közde pişirilen domates ve biberlerin lezzeti damakta iz bırakıyor. Soğan salatasıyla birlikte tüketildiğinde daha da lezzetli hale gelen balcan kebabını yörenin birçok bölgesinde bulabilirsiniz.

Tepsi Kebabı

Şanlıurfa yöresinde Tepsilerin Şahı adını alan ve yöre halkının misafirlerine hep ikram ettiği lezzetlerden biri de tepsi kebabıdır. Tepsi kebabının tadını ilginç kılan bir husus da mutlaka közlenmiş patlıcanla yapılıyor olmasıdır. Közlenmiş patlıcanların içerisine yoğun baharatla donatılmış kıymalı köfteler ekleniyor.

Tepsi kebabı, bölgenin tadı damakta kalan lezzetlerinden biridir. Tepsi kebabını denemek için uzun arayışlara girmenize gerek yok. Şehrin yöresel restoranlarında ya da doğrudan kebap restoranlarında kolayca bulabileceğiniz bir yemektir. Tepsi kebabını mutlaka domates sosu ile birlikte servis ediyorlar. Fırın lezzetleri arasında adını duyurmuş olan tepsi kebabını denemeden şehirden ayrılmayın.

Birçok bölgede ana yemeklerde yapılan tepsi kebabını, içerisine kattığı özel tatlardan ve tariflerden dolayı Şanlıurfa bölgesinde tüketmeniz oldukça iyi tercih haline dönüşecektir. Közlenen patlıcanların içerisine katılan baharatlar tepsi kebabını daha da lezzetli hale dönüştürüyor.

Urfa Kebabı

Urfa kebabı adından da bilineceği üzere yörenin kendi doyurucu lezzetlerinden biridir. Bazı lezzetlere görünüşleri itibari ile ön yargılı yaklaşanlar vardır. Urfa kebabı hem muhteşem görüntüsü hem de harika tadı ile ağız sulandıracak tarzdan bir lezzet. Genellikle koyun veya kuzu kıyması ile hazırlanıyor.

Urfa kebabını sık sık sıra gecelerinde menülerde görmeniz mümkündür. Ülkemizin neredeyse her yerine ün salmış tatlardan biridir. Bir hayli doyurucu olmasından tutun da hoş görünüşüne kadar kendini herkese sevdiren bir tattır. Şişe geçirilen patlıcanların kıymalı harç ile birleşmesinden ortaya çıkan Urfa kebabı yörenin her yerinde bulunabilen bir yemektir.  İsteğe göre içerisine sarımsak da atılan Urfa kebabında tuz, karabiber, yeşilbiber, pul biber ve daha birçok baharata denk gelmek de mümkündür. Acı sevenlerin acı biberi daha fazla katması gerektiği Urfa kebabını bölgede yer alan birçok kebapçı lokantalarında görebilir ve tadabilirsiniz. Son derece lezzetli bir yapı olmasıyla dikkatleri üstüne çeken Urfa kebabının yanında ayran gibi soğuk içecekler de tüketebilirsiniz.

Kazan Kebabı

Şanlıurfa yöresinde kebapların ayrı bir yeri bulunuyor. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan kazan kebabı, Şanlıurfa’da patlıcan ile yapılmakta olan dolma usulü ile hazırlanan kebap türlerinden biridir. Şanlıurfa yöresine ait olan meşhur Kazan kebabı, yapılmaya patlıcanların üzerine kesik kesik çizgi oluşturulması ile başlar. Kazan kebabı içi ise, patlıcanlara kesik atıldıktan sonra hazırlanıyor.

Kazan kebabı içini hazırlamak oldukça kolay. Kazan kebabının içi için hazırlanmakta olan iç harç, kıyma ve çeşni ile yapılmaktadır. Bu çeşni yapıldıktan sonra kesik çizilmiş olan patlıcanların içine doldurulur. Üzerine ise sarımsak ve soğan eklenmiş domates sosu dökülerek yemek fırına verilir. Tadı ile herkesi kendine hayran bırakan bu kebap çeşidini, kesinlikle denemelisiniz.

Patates Kebabı

Şanlıurfa yöresinde oldukça meşhur olan bir diğer kebap türü ise patates kebabıdır. Patates kebabının yapılış şekli kazan kebabına fazlası ile benziyor. Aralarında malzeme farkı bulunmakta olan bu iki kebap türünün tatları ise aynı denecek kadar birbirine yakındır. Patates kebabı ile kazan kebabı arasında bulunmakta olan tek fark, kazan kebabında patlıcan kullanılırken patates kebabında patlıcan yerine patates kullanılmasıdır.

Patates kebabı yaparken patatesler, kesik kesik çizilir. Patateslerin içine ise hazırlanmış olan iç harç bolca koyulur. Bu işlemden sonra patates kebabı fırına verilir ve pişmesi beklenir. Fırından alındıktan sonra hazır olan patates kebabı, yanına tava yoğurdu koyulduğu zaman çok daha lezzetli oluyor. Patates kebabı da kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Sini Taraklık

Urfa Sini Taraklık

Şanlıurfa’nın en meşhur ve en çok sevilmekte olan yemeklerinden biri ise sini taraklık yemeğidir. Pek çok kişi tarafından tavsiye edilmekte ve sevilerek tüketilmekte olan sini taraklık yemeği, Urfa yöresinde “sini daraklık’ şeklinde de biliniyor. Geniş ve büyük olan tepsiye sini denirken etin pirzola kısmına taraklık denildiğinden bu yemeğin adı sini taraklık olarak geçmektedir.

Sini taraklık yemeği, taze domates ve biber ile pişirilmekte olan bir yemek türüdür. Sini taraklık yemeği, büyük sinilerde hazırlanır. Büyük sinilerde hazırlanmakta olan bu güzel yemek, suyuna banılarak yenmektedir. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan bu yemeğin yapılımı bir miktar zaman alsa da tadı ile hakkını veriyor. Tadı ile kendine hayran bırakan bu yemeği, Urfa’ya yolunuz düşerse kesinlikle denemelisiniz.

Nohutlu Şehriyeli Bulgur Pilavı

Urfa Nohutlu Pilav Aşı

Nohutlu şehriyeli bulgur pilavı, Şanlıurfa yöresine özgü olan ve oldukça doyurucu özelliğe sahip yemek çeşitlerinden biridir. Pek çok kişi günlük hayatında sürekli pirinç pilavı yiyor. Siz de her gün pirinç pilavı yemekten sıkıldıysanız ve yapacak farklı bir tarif arıyorsanız nohutlu şehriyeli bulgur pilavı, tam da aramakta olduğunuz tarif.

Nohutlu şehriyeli bulgur pilavı ya da diğer bir adı ile şehriyeli nohut, haşlanmış nohut kullanıldığı zaman çok daha hızlı bir şekilde hazırlanabiliyor. Bu sayede pek çok kişi tarafından kurtarıcı olarak belirlenen nohutlu şehriyeli bulgur pilavı, maliyetli olamaması ile de çoğu yemekten sıyrılıyor. Üzerine sarımsak eklendiği zaman tadına doyum olmayan bu yemeği, Urfa’ya yolunuz düşerse kendi yöresinde kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.

Şanlıurfa Yöresel Çorbaları

Lebeni

Urfa Lebeni Çorbası

Şanlıurfa yöresel yemekleri arasında yer alan çorbalardan biri lebeni çorbasıdır. Lebeni çorbasının yani bir diğer adı ile yoğurt çorbası, oldukça lezzetli ve besleyici özelliğe sahip olan bir çorba türüdür. Dilimize Arapçadan gelmiş olan lebeni kelimesinin kökü olan leben, aslında yoğurt anlamına gelmektedir. Lebeni çorbası ise ismini buradan alıyor.

Yapımı için kullanılan ana malzeme yoğurt olan lebeni çorbası, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde sıklıkla tercih edildiği gibi Lübnan’da da oldukça fazla tercih edilen bir çorba türüdür. Birçok kültürün özelliklerini içinde bulunduran ve yayla çorbası ile benzerlik gösteren lebeni çorbası, içerisine minik köfte topları yapıldığından dolayı bir miktar zaman alabiliyor. Ancak uğraşlar sonucunda elde edilen tat ile uğraşıldığına değdiğini de belli ediyor. Lebeni çorbası, denenmesi gereken tarifler arasında yer alıyor.

Mahlûta

Urfa Mahluta Çorbası

Şanlıurfa yöresinde oldukça fazla tercih edilmekte olan ve ülkemizin güzel yöresel yemekleri arasında bulunan mahlûta çorbası, Urfa’da fazlasıyla tüketiliyor. Hem kolay yapılmakta olan hem de lezzetinden ödün vermeyen çorba türlerinden biri olan mahlûta çorbası, Urfa dışında Mersin, Hatay ve Adana illerinde de iyi bilinip sıkça yapılmaktadır. Tadı ile herkesi kendine hayran bırakan mahlûta çorbası, özellikle kış aylarında tüketiliyor.

Hem pirinç hem de mercimek ile hazırlanmakta olan mahlûta çorbası, içine atılan bol kimyon ile çok daha lezzetli hale geliyor. Kış aylarında içinizi ısıtacak olan bu çorba, aynı zamanda oldukça besleyici olduğundan birçok kişi tarafından sofraların baş tacı olmaya aday. Eğer yolunuz Şanlıurfa’ya düşerse bu leziz çorbayı kesinlikle denemelisiniz.

Kulak Çorbası

Urfa Kulak Çorbası

Şanlıurfa yöresinde meşhur olan çorba türlerinden bir diğeri ise kulak çorbasıdır. Urfa yöresinde oldukça yaygın olan ve sık sık tüketilmekte olan kulak çorbası, içerisinde et ve nohut barındırmakta olan mantı çorbasına verilen isimdir. Kulak çorbası, bir çorba olsa da adeta bir ana yemek kadar doyurucu özelliğe sahip bir çorba türüdür. Kulak çorbası, bu özelliği sayesinde de sofralarda yer alıyor.

Yapılışı diğer çorba türlerine göre bir miktar daha zor yapılan kulak çorbası; hamuru, iç harcı ve çorbası ayrı hazırlandığı için hazırlanması zaman alabilir. Ancak oldukça doyurucu olması ve güzel tat sahibi olması sayesinde pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Birçok kişi tarafından tercih edilen bu güzel çorbayı kendi yöresinde denemenizi tavsiye ederiz.

Pıtpıt Çorbası

Urfa Pıtpıt Çorbası

Şanlıurfa’da sıklıkla tercih edilmekte olan çorba türlerinden biri ise pıtpıt çorbasıdır. Oldukça lezzetli olan pıtpıt çorbası, istediğiniz mevsimde tüketebileceğiniz bir çorba türüdür. Pıtpıt çorbası, yapımı oldukça kolay olan bir çorbadır. Bu nedenle pek çok kişinin kurtarıcısı olarak da görev yapan pıtpıt çorbası, sofranıza farklı bir tat katmanız için en uygun olan çorba türü olacaktır.

Şanlıurfa yöresine özgü olan pıtpıt çorbası, kendi yöresinde bazı püf noktalar ile hazırlanıyor. Bu nedenle pıtpıt çorbası, Şanlıurfa’da özel olarak yapılmakta olan yöresel bir çorba türü olarak yer almaktadır. Şanlıurfa ustaları tarafından yapılmakta olan pıtpıt çorbası, bu püf noktalar sayesinde çok daha güzel oluyor. Bu nedenle pıtpıt çorbasını kendi yöresinde denemeniz çok daha iyi olacaktır.

Salata ve Mezeler

Bostana

Şanlıurfa yöresine ait olan bir diğer salata tarifi ise bostana salatasıdır. Özellikle Yaz mevsiminde tüketilmesi tercih edilen bostana salatası, Şanlıurfa’da oldukça meşhur olan bir salata çeşididir. Herkesin bildiği gibi salatalar yemeklerin tadını tamamlayan sofraların olmazsa olmazıdırlar. Bostana salatası ise hem görünüm hem de tat bakımından diğer salatalardan ayrılmayı başarıyor.

Hem hafif hem de lezzetli olan Bostan salatası, yapımı ile de kolaylık sunuyor. Bostana salatasının diğer salata çeşitlerine göre en büyük farkı ise bu salatanın çok daha sulu olmasıdır. Bu sayede bostana salatası yaz aylarında daha sık tercih edilmekte olan serinletici bir salata çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle Boston salatası kesinlikle denenmesi gereken tarifler arasında yer alıyor.

İsot Salatası

Urfa İsot Salatası

Şanlıurfa yöresel tarihleri arasında yer alan isot salatası, yapımı oldukça basit olan ve diğer salatalardan farklı olan bir salata türüdür. Sofralara renk katmakta olan isot salatası, yemeklerin olmazsa olmazı olarak sofralarda yer alıyor. Tadı oldukça güzel olan bu salata, Şanlıurfa’da ise oldukça sevilerek yenmekte olan bir salata türüdür

İsot salatasının diğer salata türlerinden ayıran en önemli özellik, bu salatanın ana malzemesinin sadece kırmızıbiber olmasıdır. Kırmızıbiber ile hazırlanmakta olan isot salatası, pek çok faydası bulunan ve belirli aralıklar ile tüketilmesi gereken bir salata türüdür. Sürekli aynı salata çeşitlerini yiyorsanız ve artık yeni salata çeşitleri denemek istiyorsanız Şanlıurfa yöresine özgü olan isot salatası tam da aradığınız tarif.

Pirpirim Cacığı

Urfa Pirpirim Cacığı

Yemeklere ayrı bir tat katan cacık, sofraların olmazsa olmazıdır. Tadı ile herkesi kendine hayran bırakan pirpirim cacığı ise bu cacık türlerinden sadece biridir. Pirpirim cacığı aynı zamanda semizotu cacığı olarak da bilinmektedir. Özellikle Ramazan ayında iftar ve sahur yemeklerinde yer alan pirpirim cacığı, semizotu un susuzluk giderici etkisinden dolayı fazlası ile tercih ediliyor.

Şanlıurfa yöresine özgü olan pirpirim cacığı, aynı zamanda OMEGA 3 deposu olduğu için sıklıkla tüketilmesi gereken bir besindir. Özellikle diyet yapan kişiler yoğurt ile birlikte semizotu tüketerek hem kolay bir şekilde karnını doyurur hem de düşük kalorili semizotu ile diyetini destekler. Buna benzer pek çok yararı bulunan pirpirim cacığını belirli aralıklar ile tüketerek daha sağlıklı olabilirsiniz. Sürekli tüketme imkânı bulamasanız da en azından lezzeti denemeyi ihmal etmeyin.

Şanlıurfa Tatlıları

Şıllık Tatlısı

Şanlıurfa yöresine özgü olan şıllık tatlısı, halk arasında şillik tatlısı ya da şilke tatlısı olarak da bilinmektedir. Yapımı oldukça basit olan şıllık tatlısı, krep hamuru ile yapılmakta olan özel bir tatlıdır. Şıllık tatlısı, Şanlıurfa yöresine ait olsa da Adıyaman yöresinde de popüler olduğundan dolayı Adıyaman’da sık sık tercih ediliyor.

Un ve süt ikilisi ile yapılmakta olan şıllık tatlısı, krep gibi pişirilme işlemi sonrasında hamuru için tereyağı ve pekmez ile hazırlanmış şerbet ile tat katıyor. Şıllık tatlısı üzerine fıstık ya da ceviz eklendikten sonra ise tadına doyum olmuyor. Bu nedenle oldukça meşhur olan bu tatlı çeşidini kendi yöresinde denemenizi tavsiye ederiz.

Zingil Tatlısı

Şanlıurfa yöresine özgü olan bu tatlı çeşidi, kendi yöresinde oldukça meşhur olan bir şerbet tatlı türüdür. Yapımı ve görüntüsü ile lokmaya benzemekte olan zingil tatlısı, Anadolu’nun pek çok yöresinde lokma ismi ile biliniyor. Elde hazırlanmakta olan tuzlu hamurun yağda kızartılmış inin ardından üzerine özel şerbetinin eklenmesi ile hazırlanan zingiller, tercihe göre kaymak ile de tüketilebilir.

Şanlıurfa yöresine özgü olan bu tatlı çeşidini yapmak için mayalı hamur ya da mayasız hamur kullanabilirsiniz. Zingil tatlısı da diğer pek çok tatlı gibi kendi yöresinde yapılırken püf noktalara dikkat edilerek hazırlanan bir tatlı türüdür. Eğer pratik ve geleneksel tatlı türlerini seviyorsanız zingil tatlısını kesinlikle denemelisiniz.

Burma Kadayıfı

Burma kadayıfı tatlısı, Şanlıurfa yöresine ait olan ve oldukça fazla tüketilen bir tatlı türüdür. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan burma kadayıf tatlısı, özellikle Ramazan aylarında ve özel günlerde tercih ediliyor. Şanlıurfa&#;da yapılmakta olan ev günlerinde de sık sık yapılmakta olan burma kadayıfı tatlısına doyum olmuyor.

Şanlıurfa yöresine ait olan burma kadayıfı tatlısı, içine bol miktarda ceviz içi ekledikten sonra fırında kızartılmaya bırakılan bir tatlıdır. Burma kadayıfı tatlısı fırında kızardıktan sonra ise üzerine şerbet eklenir. Şerbet eklendikten sonra hazır hale gelen burma kadayıfı tatlısı, isteğe göre kaymakla ya da sade bir şekilde tüketilebilmektedir. Oldukça meşhur olan bu tatlıyı özellikle kendi yöresinde denemenizi tavsiye ederiz.

Peynir Helvası

Peynir helvası tatlısı, Şanlıurfa yöresel lezzetleri arasında yer almakta olan tatlı türlerinden biridir. Peynir helvası tatlısı Şanlıurfa yöresine özgü olsa da Trakya’da da yapılmakta olan bir tatlıdır. Trakya&#;da yapılmakta olan peynir helvasının Şanlıurfa&#;da yapılmakta olan peynir helvasından farkı ise Trakya’daki peynir helvasının daha sıvı bir şekilde yapılmasıdır. Bu nedenle Trakya’da yapılmakta olan peynir helvası aynı zamanda höşmerim adı ile de bilinir.

Urfa usulü olarak biraz daha katı kıvama sahip olan peynir helvası, peynir ve irmik unu tadına sahiptir. Oldukça meşhur olan bu helva, tereyağında kavurularak yapılıyor. Kişinin isteğine bağlı olarak ise üzerine sade kaymaklı dondurma eklemek ya da eklememek de mümkün. Son derece lezzetli olan peynir helvasını daha çok bölgedeki evlere ziyaretçi olarak tüketebilirsiniz. Çeşitli restoranlarda da tatlı menüsünde sunulan peynir helvası, tadan kişilere çeşitli özel lezzetleri sunan bir tatlı türüdür.

Katmer Tatlısı

Şanlıurfa yöresinin en çok sevilmekte olan tatlarından biri ise katmer tatlısıdır. Bu yörede oldukça meşhur olan katmer tatlısı, Gaziantep&#;te yapılmakta olan ve Gaziantep’in meşhur tatlısı olarak bilinen katmerin Şanlıurfa usulü ile yapılmış olan halidir. Tatlıların yörelerinde farklılık olabilir. Ancak yapılış usullerinin farklılaşması gibi unsurlar tatlıları ana vatanında olmasa bile yöresel hale getiriyor.

Yapımında peynir kullanılmakta olan katmer tatlısı, bol çekilmiş Antep fıstığı ya da ceviz içi eklenerek yapılan bir tatlı türüdür. Üzerine özel olarak yapılmış olan şerbetini emdikten sonra tadı çok daha güzel olan katmer tatlısı, üzerine kaymak konulduğu zaman tadına doyum olmayan bir tatlı haline geliyor. Ancak kişinin kendi tercihine göre katmer tatlısının üzerine kaymak eklemek ya da eklememek mümkün. Eğer yolunuz bir gün Şanlıurfa’ya düşerse katmer tatlısını kesinlikle denemelisiniz.

Haside Tatlısı

Urfa Haside Tatlısı

Şanlıurfa yöresine ait olan haside tatlısı, pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilmekte olan bir tatlı türüdür. Yapımı oldukça basit olan haside tatlısı, aynı zamanda Yozgat&#;ta da oldukça meşhur olan bir tatlıdır. Yapımı kolay olduğundan olsa gerek yöre halkı çok sık hazırlıyor. Bununla birlikte tadını damakta bırakan geleneksel tatlılar arasında yer alıyor.

Şanlıurfa yöresine özgü olan haside tatlısı, birçok tatlı dükkânında bulunabilecek bir tatlıdır. Bunun yanı sıra yöre halkı yanında kuruyemiş ile ikrama hazırlar. Haside tatlısının en güzel yanı ise hafifliğidir. İçerisinde bulunan pekmezin tatlıya oldukça iyi bir kıvam ve tat kattığını da söylemek gerekir. Görünüşü ve tadı ile mükemmel olan haside tatlısını yolunuz düşerse kendi yöresinde yemeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.

Türkiye&#;nin en çeşitli mutfaklarından birine sahip olan Şanlıurfa&#;nın, birbirinden lezzetli yöresel tatlarını sizler için listeledik. Şanlıurfa&#;da herhangi bir restoranda evinizde sevdiklerinizle bir yemek yiyormuş hissine kapılacağınızdan kuşkusuz hiç şüphe yok. Birbirinden kalabalık Halil İbrahim sofralarının kurulduğu kebaplar diyarının, o meşhur yemeklerini bir sonraki Şanlıurfa seyahatinizde mutlaka denemelisiniz.

Şanlıurfa yöresel yemekler listemizin burada sonuna gelmiş bulunuyoruz. Şanlıurfa&#;nın lezzetli yemekleri listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Şanlıurfa&#;nın yemekleri kadar tarihi ve turistik gezilecek yerleri de bir hayli fazla. Şanlıurfa seyahatinizi planlamak için şehrin gezilecek yerleri, tarihi yapıları ve daha fazlasını öğrenmek için diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Şanlıurfa Yemekleri: Yörenin 21 Enfes Lezzeti

Şanlıurfa Yemekleri: Yörenin 21 Enfes Lezzeti Tarifi

Çiğ köftesinin namı sınırları aşmış Şanlıurfa&#;nın, enfes mutfağına konuksunuz. Urfa kebabı, boranı, yumurtalı köfte ve daha nice leziz Urfa yemeği ile tanışmak için hazırsanız listemize başlıyoruz.

Şanlıurfa&#;nın meşhur yemeklerinin olduğu bu listede sebze, bulgur ve kırmızı etin bir arada kullanıldığı harika tarifler göreceksiniz. Her ne kadar çiğ köfte ve Urfa kebabı ilk sıraları alsa da patlıcanla yapılan nefis kebaplar, semsek, ağzı açık gibi hamur işlerine ve tatlılarına da hayran kalacağınızı şimdiden söylemek gerek! Özellikle Urfa&#;nın Birecik ilçesinde yetişen patlıcanların lezzeti ile hazırlanan kebaplara hayran kalmamak zaten elde değil. Ciğer şiş ve sadece Urfa&#;da yiyebileceğiniz frenk tavayı da unutmamak gerek.

Yolunuz Şanlıurfa&#;ya düşmese de o lezzetleri mutfağınıza getirecek Şanlıurfa yemekleri listesini defterlerinize kaydetmeyi unutmayın.

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

#1 Patlıcan Söğülme

Ellybal @instagram
Patlıcan Söğülme Tarifi

Patlıcanın en leziz hallerini tadacağınız Urfa mutfağından patlıcan söğülme tarifi! Közlenmiş patlıcan ve kavrulmuş kıymanın lezzet ortaklığı ile hazırlanan bu tarif en sevilen Şanlıurfa yemeklerinden.

Tarif için: Patlıcan Söğülme

#2 Urfa Kebap (Videolu)

Leyla Dalkıran Elmakas
Urfa Kebap (Videolu) Tarifi

Kebap keyfini evinize taşıyacak bir tarifle Urfa kebabının nasıl yapıldığını paylaşıyoruz. Çöp şişlere takarak fırınladıktan sonra hazır olan yemeğiniz, lezzetini çok seveceğiniz bir öğüne dönüşüyor. Yanına meyhane pilavı, lavaş ve közlenmiş sebzelerle sunup tadan herkesi lezzetine hayran bırakabilirsiniz.

Tarif için: Urfa Kebap (Videolu)

#3 Çiğ Köfte (Urfa)

Gülsüm
Çiğ Köfte (Urfa) Tarifi

Tüm malzemeleri ve lezzeti ile Urfa usulü hazırlanmış çiğ köfte tarifi! Ünü Urfa'nın sınırlarını aşan, her yerde yeni açılan dükkanlarına denk geldiğiniz çiğ köftecilerden bile daha leziz köfte hazırlamak için bu tarife göz atabilirsiniz.

Tarif için: Çiğ Köfte (Urfa)

#4 Urfa Yöresinin Nefis Lezzeti Ağzı Açık

Fatma Yazar
Urfa Yöresinin Nefis Lezzeti Ağzı Açık Tarifi

Urfa'nın en lezzetli hamur işlerinden ağzı açık! Kendine has şekli, harcının lezzeti ile kendi mutfağınızda deneyebileceğiniz tariflerden. Yakın bir zamanda yolunuz Urfa'ya düşmeyecekse bu tarife bakarak ağzı açık lezzetini sizler de deneyebilirsiniz.

Tarif için: Urfa Yöresinin Nefis Lezzeti Ağzı Açık

#5 Frenk Tava (Urfa Domates Kebabı)

Melekce Lezzetler
Frenk Tava (Urfa Domates Kebabı) Tarifi

Frenk, domatesin Şanlıurfa ağzındaki ismidir. Urfa'da frenk, salatalarda, yemeklerde bolca kullanılır, hatta bu tarifindeki gibi kebabı bile yapılır. Urfa usulü frenk tava nasıl yapılır? İşte tarifi!

Tarif için: Frenk Tava (Urfa Domates Kebabı)

#6 Yumurtalı Çiğ Köfte Etsiz (Urfa Usulü)

Rumelice
Yumurtalı Çiğ Köfte Etsiz (Urfa Usulü) Tarifi

Bu lezzeti daha önce hiçbir yerde tatmadıysanız şöyle bir şaşkınlık yaşamanız normal. Bu tarife bakarak hazırladığınızda ise tadını çok beğeneceğiniz kesin. Restoranlarda yenmese de Urfa'daki tüm evlerde haftada en az bir kez yoğrulan yumurtalı köftenin tarifine buradan bakabilirsiniz.

Tarif için: Yumurtalı Çiğ Köfte Etsiz (Urfa Usulü)

#7 Aya Köftesi

Seyma Nur Fidan
Aya Köftesi Tarifi

Avuç ayaları ile şekil verilen, Urfa usulü tarifinde özellikle esmer bulgur kullanılan leziz mi leziz aya köftesi tarifi! Yoğrulan bulgur köftelerinin kızartılması ile hazırlanan bu tarif sulu yemeklerin yanına doyurucu bir çeşit olarak veya çay saatleri için hazırlanabilir.

Tarif için: Aya Köftesi

#8 Ustasından Ciğer Şiş Kebap

merve bakan
Ustasından Ciğer Şiş Kebap Tarifi

Urfa'da istisnasız bütün kebapçılarda servis edilen, tüm pikniklerde hazırlanan bir kebap var ki listede hemen yerini alıyor: ciğer kebabı! Bu usta ellerden çıkma tarifin olmazsa olmazı ise kuyruk yağı! Ciğer kebabı yapımının tüm püf noktalarına tarifinden ulaşabilirsiniz.

Tarif için: Ustasından Ciğer Şiş Kebap

#9 Urfa Usulü Patlıcanlı Tepsi Kebabı

Onur
Urfa Usulü Patlıcanlı Tepsi Kebabı Tarifi

Urfa'nın özellikle Birecik ilçesinde yetişen patlıcanların ünü, yörede yaşayan herkes tarafından bilinir. Bunun neticesinde de Urfa'nın meşhur yemekleri arasında bol bol patlıcanlı tarif görüyoruz. Urfa usulü ile hazırlanmış patlıcanlı tepsi kebabının güzel bir tarifi parmağınızın ucunda!

Tarif için: Urfa Usulü Patlıcanlı Tepsi Kebabı

#10 Karamelize Soğanlı Mercimek Çorbası (Urfa Usulü)

Ellybal @instagram
Karamelize Soğanlı Mercimek Çorbası (Urfa Usulü) Tarifi

Bir de mutlaka bu tarifi ile denemeniz gerekir: karamelize soğanlı mercimek çorbası! Şimdiye kadar içtiğiniz çorbalardan farklı lezzeti, soğanın mercimek çorbası ile aşırı leziz uyumu ile hazırlanmış bu tarifi kaçırmayın.

Tarif için: Karamelize Soğanlı Mercimek Çorbası (Urfa Usulü)

#11 Urfa Külünçesi

Hilal’in mutfagi
Urfa Külünçesi Tarifi

Urfa'da bayram ziyaretlerinde mutlaka ikram edilir: külünçe! Baharatlı çörekleri sevenlerdenseniz bu lezzeti çok beğeneceksiniz. Yapımı için özel olarak külünçe baharatı satın almanız gerektiğini özellikle belirtip, sizi tarifi ile baş başa bırakalım.

Tarif için: Urfa Külünçesi

#12 Bostana Salata (Şanlıurfa)

Alime Altundiş
Bostana Salata (Şanlıurfa) Tarifi

Özellikle yumurtalı köftenin, Urfa yemeklerinin ve kebaplarının yanına çok yakışan bir salata tarifi: bostana! Şanlıurfa yaz aylarında aşırı sıcak olan bir yöre, bu salatayı yazın hazırlıyorsanız içine bol bol buz atmanız gerekir. Kaşık kaşık yenesi tarifi için buraya bakabilirsiniz.

Tarif için: Bostana Salata (Şanlıurfa)

#13 Tirit (Şanlıurfa Yöresi)

Deryanınlezzetleri
Tirit (Şanlıurfa Yöresi) Tarifi

Anadolu'nun her bölgesinde sofralara konan tiritin Urfa usulü hali tam da karşınızda duruyor. Lime lime edilmiş etleri ile damaklarınıza şenlik, bu lezzeti kaçırmayın.

Tarif için: Tirit (Şanlıurfa Yöresi)

#14 Yahudi Köftesi

Ellybal @instagram
Yahudi Köftesi Tarifi

Mis gibi leziz suyunun içinde pişen köfteleri ile Urfa yemekleri içerisinde başı çeken bir tarif: Yahudi köftesi! Yapımı biraz zahmetli olsa da lezzeti tüm bu zahmeti unutturacak kadar güzel. Özellikle de anneanne elinden çıkma lezzetleri andıran bir tarife sahip. Tam ölçülü güzel bir tarifini buraya ekliyoruz.

Tarif için: Yahudi Köftesi

#15 Boranı (Urfanın Eski Meşhur Yemeği)

Gül’ün Mutfağı
Boranı (Urfanın Eski Meşhur Yemeği) Tarifi

Yuvarlanmış bulgur köftelerinin, kızartıldıktan sonra sulu yemeğe eklendiği tarifi ile boranı yapımından bahsedelim. Sebze, bulgur ve kırmızı etin tek tarifte buluştuğu bu yemek tek başına bile oldukça doyurucu. O sebepten yemekte boranı varsa yanına başka tarif düşünmenize hiç gerek yok.

Tarif için: Boranı (Urfanın Eski Meşhur Yemeği)

#16 Semsek (Urfa Yöresi)

Bahar’ın mutfağı☺️
Semsek (Urfa Yöresi) Tarifi

Tarif yazarımızın da bahsettiği gibi "buram buram Şanlıurfa kokan yemeklerden, meşakkatli bir tarif": semsek! Hamur yoğurma aşaması, açılması, harçla buluşması, kapatılması ve kızartılması derken semseğin yapımı için vaktinizin bol olduğu bir günü seçmelisiniz. Sonrası zaten tam bir lezzet patlaması!

Tarif için: Semsek (Urfa Yöresi)

#17 Urfa Usulü Kuru Dolma (Dolma Türlüsü)

@neslihanin_lezzet_duragi
Urfa Usulü Kuru Dolma (Dolma Türlüsü) Tarifi

Farklı yörelerin dolma pişirme şekilleri de farklı oluyor ve bu lezzetlerin her zaman başımızın üstünde yeri var. Her zaman pişirdiğiniz kuru dolmayı bu kez Urfa usulü pişirmek isterseniz bu tarifini deftere mutlaka kaydetmelisiniz.

Tarif için: Urfa Usulü Kuru Dolma (Dolma Türlüsü)

#18 Kazan Kebabı Urfa Yemeği

()
Kazan Kebabı Urfa Yemeği Tarifi

Urfa'da beli bükük kebabı olarak da bilinen kazan kebabının tarifini de bu nefis listeye hemen ekleyelim. Mümkünse Birecik patlıcanı ile yapıp yediğinizde tadına doyamazsınız. Tarifine hemen buradan bakabilirsiniz.

Tarif için: Kazan Kebabı Urfa Yemeği

#19 Susamlı Krokan (Küncülü Akıt)

Melek kitchen
Susamlı Krokan (Küncülü Akıt) Tarifi

Urfa'da küncü olarak bilinen susam, ekmeklere, tatlılara serpilir. Eklendiği her şeye nefis bir tat katar. Şimdi de sırada bizlerin susamlı krokan olarak bildiği Urfa'nın nefis tatlısı, küncülü akıt var. Nasıl yapıldığına bu tarifinden bakabilirsiniz.

Tarif için: Susamlı Krokan (Küncülü Akıt)

#20 Peynirli Katmer Tatlısı (Urfa yöresi)

Neslice Tarifler
Peynirli Katmer Tatlısı (Urfa yöresi) Tarifi

Güneydoğu'da tuzsuz peynir, tatlı yapımında sıkça kullanılır. Şerbetli tatlılara, helvalara çok da yakışır. İşte tam da o tariflerden biri peynirli katmer tatlısı! Hazır baklava yufkasıyla hazırlanan bu tarifi hazırlaması çok kolay. Urfa'da özellikle bahar aylarında taze peynir çıktığında yapılır ve çayın yanına çok güzel bir şekilde eşlik eder.

Tarif için: Peynirli Katmer Tatlısı (Urfa yöresi)

#21 Şanlıurfa Şıllık Tatlısı

Profil fotoğrafı
Şanlıurfa Şıllık Tatlısı Tarifi

İsmiyle şaşırtsa da lezzetiyle kendine hayran bıraktıran şıllık tatlısı, Urfa'da içilen çayların en güzel ortağı! Yapımı gayet kolay olan şıllık tatlısının güzel bir tarifini arıyorsanız, tam da doğru yerdesiniz.

Tarif için: Şanlıurfa Şıllık TatlısıBu konular da ilginizi çekebilir:

Kayseri Yemekleri: En Beğenilen 23 Yöresel Tarif

Malatya Yemekleri: Yemeye Doyulmayacak 16 Tarif

Yöresel Yemekler: 27 Leziz Tarif ve Sunumları

Antep Yemekleri: Gastronomi Şehrinden 32 Yöresel Tarif

Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet - En İyi Mekanlar

Son aradıklarımtemizle

  • Yükleniyor..

Üye OlSiz de nefis yemek tariflerinin paylaşıldığı bu ortama katılın

Hemen Kayıt Ol

Haberdar olmak ister misiniz?

Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?

Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.

Evet istiyorum

Daha sonra

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası