protein tozu sağlıklı mı / Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar? - Medicana

Protein Tozu Sağlıklı Mı

protein tozu sağlıklı mı

Protein Tozu

Protein, birçok vücut fonksiyonunun ideal biçimde işlevlerini yerine getirebilmesi için gereklidir. Amino asitlerin bir araya gelmesi ile oluşan organik bileşik, işlevi nedeniyle kilo vermek, kas yapılarını güçlendirmek ve dengeli beslenmek isteyenler için önemlidir. Ancak vücutta üretilemediği için mutlaka çeşitli besinler yardımıyla dışarıdan alınması gerekir. Doğal kaynaklar dışında alternatif arayışına girildiğinde ise protein tozu kullanımı düşünülebilir.

Protein Tozu Nedir ve Ne İşe Yarar?

Protein tozları, çeşitli bitkiler ya da yumurta, süt gibi hayvansal ürünler kullanılarak üretilen besin takviyeleridir. Üretici firmaların tercihlerine bağlı olarak şeker, yapay tatlandırıcılar, koyulaştırıcılar, vitaminler ve mineraller gibi diğer bileşenleri de içerebilir. Toz halindeki takviyelerde, kepçe başına protein miktarı 10 ile 30 gram arasında değişiklik gösterebilir. Kas geliştirmek için kullanılan ürünler, genelde daha fazla protein içeriğine sahiptir. Kilo kaybı için kullanılanlarda ise protein miktarı daha düşüktür.

Günümüzde kullanıcı isteklerini tam olarak karşılamak amacıyla standart tipteki ürünlere ek olarak vegan protein tozu çeşitleri gibi alternatifler de üretilir. Vegan beslenme tarzına uygun tozların içeriğinde protein kaynağı olarak soya fasulyesi, bezelye, pirinç, patates veya kenevir kullanılır. Bazı markalar ürün portföylerinde aromasız protein tozu seçeneklerine de yer verir. Kullanıcılar, bu ürünleri damak tatlarına ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak yoğurt ya da pankek hamuru ile karıştırarak rahatlıkla tüketebilir.

Protein Tozu Zararlı mı?

Farklı zamanlarda yapılan klinik araştırmalar, protein tozu zararları ile ilgili dikkat çekici birçok detayı gözler önüne serer. Örneğin süt alerjisi olan ve laktozu sindirmekte güçlük çeken kişiler, süt bazlı protein tozu kullanmaları durumunda gastrointestinal rahatsızlıklar yaşayabilir. Benzer durum, bitkisel içeriğe sahip ürünler için de geçerlidir. Kişisel sağlık durumu göz önünde bulundurulmadan yapılacak ürün seçimleri, çölyak vb. hastalıklara bağlı krizleri tetikleyebilir.

Alerjik reaksiyonları tetiklemelerine ek olarak protein tozlarındaki şeker ve kalori oranlarının yüksekliği de göz ardı edilmemelidir. Bazı ürünler çok az şeker içerirken kimilerindeki oran kepçe başına 23 grama kadar çıkar. Amerikan Kalp Derneği’nin kadınlar (24 gram) ve erkekler (36 gram) için önerdiği ilave şeker sınırı düşünüldüğünde, bu miktarın oldukça yüksek seviyelerde olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer bu sınıra dikkat edilmeden şeker oranı yüksek protein tozlarının kullanımına devam edilirse, ani kilo artışı ve kan şekerinde dengesizlik gibi risklerin yaşanma ihtimali artabilir.

yılının ilk aylarında kâr amacı gütmeyen uluslararası bir organizasyonun yayımladığı rapor, protein tozlarının sebep olabileceği farklı bir zarara işaret eder. Çalışma kapsamında araştırmacılar tarafından incelenen ürünün bir kısmında, ağır metallere ve böcek ilacı kalıntılarına rastlanmıştır. Hatta bir üründe, toksik madde oranının izin verilen BPA limitinin 25 katı olduğu saptanmıştır.

Protein Tozunun Faydası Var mı?

Protein tozu faydaları, kilo vermeyi ve kas kütlesinin artmasını kolaylaştırmak olmak üzere iki ana başlık altında toplanabilir. yılında The American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir araştırma, protein tozlarının kilo vermeyi kolaylaştırıcı yönüne vurgu yapar. Araştırmada, sağlıklı içeriğe sahip protein takviyelerinin karbonhidrat ve yağ bakımından zengin gıdalara göre daha az kalori değerine sahip olduğuna değinilir. yılında Ulm Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir diğer araştırma da benzer sonuçları ortaya koyar. Araştırma kapsamında düşük kalorili bir diyetin parçası olarak protein tozu kullanan bireyler, tüketmeyenlere göre daha fazla kilo ve yağ kütlesi kaybetmiştir.

Düzenli ve dengeli protein tozu kullanımı ayrıca yağsız kas kazanımını da kolaylaştırır. St. Francis Xavier Üniversitesi İnsan Kinetiği Bölümü tarafından yılında yayımlanan klinik deneyde, peynir altı suyu proteini takviyeleri kullanan katılımcıların, plasebo alanlara göre altı hafta sonra güç performansında ve kas kütlesi kazanımında daha fazla gelişme gösterdikleri gözlemlenmiştir.

Protein tozlarının bir diğer faydası ise beslenme dengesini sağlamaya yardımcı rol üstlenmeleridir. Amerikan Kalp Derneği, yetişkin kadınların günde en az 46 gram protein almalarını önerir. Yetişkin erkekler içinse bu oran, günde en az 56 gramdır. Günlük beslenme rutinlerinde yüksek kaliteli protein kaynaklarından yer veremeyen bireyler, bu ürünleri kullanarak ihtiyaç duydukları besin maddelerini bünyelerine kolayca dâhil edebilir.

Protein Tozu Nasıl Kullanılmalı?

Spor yapan kişilerin ihtiyaç duyduğu protein miktarı, kişiden kişiye farklılık gösterir. Kullanım miktarı konusunda özellikle uygulanan egzersiz programının yoğunluğu, yaş ve hâlihazırdaki sağlık durumu belirleyici rol oynar. Sağlıklı bir yetişkin için kilogram başına 0,8 gram protein alımı ideal seviye olarak kabul edilir. Her gün yoğun antrenman yapan bireyler içinse bu miktar, profesyonel görüş alınarak iki katına kadar çıkarılabilir.

Protein tozu kullanımı esnasında da benzer kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir. Ölçek yardımı ile ideal miktarda protein takviyesinin süt veya suya karıştırıldığından emin olunmalıdır. Fitness yapan çoğu kişi “Protein tozu ne zaman içilir?” sorusunun cevabı olarak antrenman bitimini takip eden ilk bir saatlik süreci ideal kabul eder. Ancak son yıllarda yapılan klinik çalışmalar, anabolik pencere adı verilen bu zaman diliminin genel kanının aksine çok daha geniş olduğunu gözler önüne serer. Uluslararası Spor Beslenme Derneği'ne göre antrenmandan iki saat sonrasına kadarki herhangi bir zamanda protein tozu ile hazırlanmış içecekler tüketilebilir. Bununla birlikte açken antrenman yapan kişiler, seans bitiminden hemen sonra protein alarak daha fazla kazanım elde edebilir.

Protein Tozu Kilo Aldırır mı?

Protein, sağlıklı biçimde yağ kütlelerini azaltmak isteyenlerin düzenli olarak almaları gereken besin maddelerinin başında gelir. Yüksek proteinli bir diyet, metabolizmanın hızlanması ve iştahın azalması gibi faydalar sağlayabilir. Geçtiğimiz yıllarda yayımlanan bir çalışma, öğleden sonra yüksek proteinli yoğurt atıştırması yiyenlerin, öğleden sonra atıştırmalık olarak kraker veya çikolata yiyenlere kıyasla akşam yemeğinde daha az kalori ( kcal) aldıklarını ortaya koyar.

Takviye ürünler aracılığıyla temin edilen protein de çeşitli gıdalar aracılığıyla gerçekleşen alıma benzer etki yaratır. Glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1), peptid YY (PYY) ve kolesistokinin (CCK) gibi iştah azaltıcı hormonların düzeylerini artırır. Açlık hormonu ghrelin düzeylerini ise azaltarak iştahı frenlemeye yardımcı olur. Ancak tüm bu etkilerden maksimum düzeyde yararlanabilmek için seçim aşamasında ürün içeriğine dikkat etmek gerekir. Özellikle şeker ve kalori oranı yüksek protein tozları, ideal şekilde kullanılsalar bile uzun vadede kilo artışına neden olabilir.

Protein Tozu Saç Döker mi?

Protein tozları, içeriklerinde yer alan bazı maddelerden dolayı tıpkı kilo artışı gibi saç dökülmesine de sebep olabilir. Konuya yönelik klinik çalışmalar, protein takviyelerinin sebep olduğu bu yan etkiyi testosteron seviyesindeki değişim ile ilişkilendirir. Testosteron, kas geliştirme ve kilo kaybı için önemli bir hormondur. Ancak yüksek yoğunluklu egzersizler ve yoğun protein tozu kullanımı, bu hormonun seviyesinde anormal değişimler meydana gelmesine yol açabilir.

Temel olarak testosteron, 5- Alfaredüktaz enzimi tarafından dönüşüme uğratılır. Dönüşüm sonucunda, derideki yeni saç hücrelerinin büyümesini durduran veya yavaşlatan dihidrotestosteron (DHT) adlı metobolit ortaya çıkar. DHT, büyümeyi durdurduğu için normal dökülme süreci dışında saçlarda incelme ve kopma gibi sorunlar çok daha belirgin hale gelebilir. Bu sürecin devamında ise saç kütlesinde dramatik kayıplar meydana gelebilir. Bazı protein tozları ayrıca inorganik büyüme hormonları ve kreatin gibi bileşenler içerebilir. Bu tarz ürünler tüketildiğinde, testosteron seviyesindeki anormal değişimlerden bağımsız olarak saç dökülmesi hızında artış gözlemlenebilir.

Protein Tozu Kullanmak Zararlı Mıdır?

Vücut geliştirmeyle uğraşan sporcuların sıklıkla tercih ettiği protein tozu, kullanımı konusunda tartışma yaratan besin takviyeleri içinde yer alıyor. Birçok kişi tarafından olumsuz değerlendirilen protein tozları aslında uygun miktar ve doğru şekilde kullanıldığı takdirde vücuda fayda sağlıyor.

İş temposu ve gündelik rutinler, birçok konu gibi beslenme düzenini ve yeme alışkanlıklarını da etkiliyor. Bu değişimlere bağlı olarak yeteri kadar tüketilmeyen vitamin, mineral, amino asit ve protein gibi vücudun ihtiyaç duyduğu besin grupları takviye olarak alınabiliyor. Bu takviyelere supplement adı veriliyor. Supplementler arasında ise en çok protein tozları tercih ediliyor.

Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar?

Kas, kemik ve hücre gelişimini destekleyen protein, vücudun temel taşları arasında yer alıyor. Protein tozları da bu temel taşların saflaştırılmış ve toz haline getirilmiş formları olarak tanımlanıyor.

 

Protein, sporcu beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Özellikle kaslar için ilave protein sağlayan protein tozları da amatör ve profesyonel sporcular tarafından sıklıkla kullanılıyor.

 

Protein tozları et, yumurta ve sütün yanı sıra soya fasülyesi, bezelye, pirinç gibi bitkilere uygulanan işlemler sonucunda elde ediliyor. Farklı çeşitleri bulunan protein tozları arasında en çok, kana hızla karışarak daha hızlı şekilde etki eden bir tür olan whey protein tercih ediliyor.

Protein tozu çoğunlukla kas kütlesini korumak, kas inşa ederek hacimlenmek, kas gücünü artırmak gibi nedenlerle tercih edilmekle beraber kilo vermek için de kullanılıyor. Doyurucu etkisi yüksek protein tozları, uygun bir diyete ek olarak kullanıldığında yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye de yardımcı oluyor.

Protein Tozu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uzmanlar, doğru kullanmak şartıyla protein tozlarının herhangi bir zararı olmadığını ifade ediyor. Siz de protein tozunu bilinçli olarak kullanmak isterseniz, bu noktaları dikkate almalısınız:

  • Piyasada “merdiven altı üretim” olarak adlandırılan birçok tehlikeli ürün bulunuyor. Bu nedenle herhangi bir sağlık soruna yol açmaması için mutlaka güvenilir markalardan alışveriş yapmaya dikkat etmelisiniz.
  • Protein tozunu tüketmeden önce size uygun olan miktarı belirlemek ve yanlış kullanımından kaçınmak için bir uzmandan yardım almanızda fayda bulunuyor.
  • Seçtiğiniz protein tozunun içeriğine mutlaka bakarak, etken maddelerden herhangi birine alerjiniz olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Protein tozlarının içeriği kadar tadı da önemli oluyor. Damak tadınıza hitap etmeyen protein tozu, sizi zorlayarak hedefinizden uzaklaşmanıza neden olabiliyor.
  • Protein shake içerken bol su içmeyi de ihmal etmemeniz gerekiyor.

Protein tozlarını shake olarak tüketmek istemiyorsanız, dilerseniz son zamanlarda oldukça popüler olan protein tozu eklenmiş yulaflı kahvaltı tariflerini de deneyebilirsiniz. Hayal ettiğiniz vücuda kavuşmanıza destek olan protein tozu ürünlerini incelemeyi unutmayın!

Protein tozu kullanmak zararlı mı? Protein tozu zararları neler?

Protein tozu kullanmak zararlı mı?

Protein tozunun zararları var mı? Spor salonlarının üye sayıları giderek artış gösteriyor ve giderek büyük bir piyasa haline geliyor. Sağlıklı, güçlü ve fit bir vücuda sahip olmak için spor salonlarına akın edenler belli bir süre sonra protein tozu kullanmaya başlıyorlar. Ağırlık çalışan sporcuları iyi bir çalışma programıyla, iyi beslenmeyle fit vucüda sahip olabiliyor. Ancak beslenme noktasında eksiklik yaşayanlar protein tozu gibi takviyelere başvuruyor. Peki protein tozu zararlı mı? Protein tozu zararları var mı? İşte tüm ayrıntılar

Eğitmenler protein tozunun doğru kullanıldığında zararlı olmadığını öne sürüyorlarken doktorlar protein tozu kullanımını önermiyorlar.

Son dönemde protein tozlarının insan sağlığı için kalıcı zararlar oluşturabileceğine yönelik iddialar, spora başlama düşüncesinde olan vatandaşların bu konuda bir kez daha düşünmesine neden funduszeue.infoçlar ve protein tozlarının birbirinden ayırt edilmesi gereken ürünler olduğunu belirten

Fitness Eğitmeni Buğra Fidan

, protein tozlarının insan vücuduna yönelik ciddi bir tehdidinin bulunmadığını söyledi. Protein tozlarının bir fabrikasyon ürün olduğunu, ancak bu ürünlerin en fazla gofret kadar zararlı olabileceğini ifade eden

,

  • "Toplulumuzda protein tozu hakkında olumsuz bir bilinçlenme var. Bu insanların spordan bir nebze de olsa uzaklaştırıyor. Protein tozu, sadece besin desteğinden ibaret bir şey. Öte yandan, tavsiye ederim de demiyorum, bu kişisel bir tercihtir. Ama kesinlikle zararlı değil. Protein tozu denilen şey, peynir altı suyudur. Yani bir süt ürünüdür. Kimyasal bir şey değil, doğal bir ürün. Bu yüzden ilaç değildir. Yanlış anlaşılan konu da bu, protein tozları, ilaçla karıştırılıyor. Kısırlık yapar gibi kanılar var. Protein tozları ile alakalı böyle bir durum söz konusu değil. Bu konuda ayırt edilmesi gereken şey, sporcuların kullandığı ilaçlar ile protein tozlarının farklı şeyler olduğudur. İlaç kullanımı, ancak bu işi meslek edinmiş insanlar için anlayış ile karşılanabilir. Çünkü bu işten para kazanıyorlar. Ancak ciddi zararları olan bir ürün. İlaç kullanımını tabi ki tavsiye etmiyoruz. Protein tozu, spor yapan kişiye sadece besin değeri konusunda bir kazanç sağlar. Görünüş olarak yalnızca uzun vadede ufak da olsa bir katkı sağlayabilir. Ancak ilaç ile mucizevi bir vücuda sahip olunabilir. Bununla birlikte ciddi riskleri ve zararları da vardır. İlaçları tabii ki önermiyoruz" şeklinde konuştu.

BİLİNÇSİZ 'WHEY PROTEİN" KULLANIMI KISIRLIĞA YOL AÇABİLİR

Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Ersan Turan'ın hazırladığı bitirme tezi sonucunda, vücut geliştirme salonlarında kullanılan whey protein tozunun bilinçsiz tüketimi halinde kısırlığa yol açabildiği belirlendi. Tokatta oturan dünya eski kick boks şampiyonu Ersan Turan, yüksek lisans yaptığı Erzurum Atatürk Üniversitesinde bitirme tezi hazırladı. Turan, tezinde daha çok sporcuların kas kütlesi oluşturmak için kullandığı ve vücut geliştirme salonlarında bulunan, peynir mayalanması sırasında oluşan peynir altı suyu kullanılarak imal edilen whey protein tozunun testisler üzerindeki etkisini ele aldı. 'Egzersiz modeli oluşturulan deney farelerinde whey proteini kullanımının testis dokusu ve sperm üzerine olan etkileri' adını verdiği tez çalışmasını Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Öztaşyonar, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Erdemir ve 6 kişilik ekip ile yürüttü.

  • Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin Deneysel Tıp Araştırma Biriminde yürütülen çalışmada 21 deneysel fare kullanıldı. Deneysel fareler, 'kontrol grubu', 'whey proteini verilen grup' ve 'egzersizle birlikte whey protein verilen grup' olarak 3'e ayrıldı. Bu gruplardan 'egzersizle birlikte whey protein verilen' gruptaki deneysel farelere su içerisinde iki ay boyunca egzersiz yaptırılıp aynı zamanda whey protein tozuverildi. İkinci ayın sonunda bu gruptaki farelerin testis yapısı incelendi. Yapılan inceleme sonrası deney farelerinin testis ve sperm yapısında histolojik ve fizyolojik bozulmalar olduğu tespit edildi. Çalışma sonrası hazırlanan tezde, sporcuların çoğunun kullandığı whey proteintozunun mutlaka uzman kontrolünde ve yeterli dozajda kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca bilinçsiz kullanılması durumunda testis ve spermlerde oluşan hasar sonucunda kısırlığa kadar varabilen sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekildi.

YUMURTA TOZDAN DAHA UCUZ VE SAĞLIKLI

Habertürk'ün haberine göre; Her besindeki protein miktarı farklı. Daha somut örnekleştirelim; gramlık bir balık, tavuk ve hindi etinde 20 gram protein bulunuyor. Kırmızı etlerde daha farklı, gram dana etinde 22, koyun etinde 16, pastırmada 30 gram protein bulunuyor. Ancak kaliteli proteini zahmetli ve maliyetli yemeklerde aramaya gerek yok. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, yumurtanın en iyi protein deposu olduğunu söylüyor. Yapısında tamamı sindirilebilen yumurta aminoasit örtüsünün, anne sütüne oldukça yakın olduğunun altını çiziyor. 1 yumurtada 6 gram protein var. Sporcuların sabah kahvaltılarında en az 5 yumurta yemesi de ondan. Bitkisel yiyeceklerdeyse, gram kuru fasulye ve mercimekte gram protein bulunuyor. Ancak insan vücudu bitkisel proteinin tamamını kullanamazken hayvansal proteinlerin neredeyse tamamını kullanabiliyor. Ondan hayvansal besinler daha önemli

DOKTORLAR HEMFİKİR: KULLANILMASIN

  • Peki protein tozu kullanmak zararlı mı? Bu konuda doktorlar neler diyor? Birçok doktoru aradık, araştırmalarını okuduk. Farklı birimlerdeki uzman hekimler protein tozlarına karşı mesafeli İşte görüşler:

DOKTORLARDAN PROTEİN TOZU AÇIKLAMASI

- Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya: “Günlük protein ihtiyacının fazlası vücuttan atılırken kalsiyum çekiyor. Bu da kemik erimesine, karaciğerde yağlanmaya, kalp hastalıklarına, böbrekte patoloji varsa böbrek hastalığına sebep oluyor.”

- Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer: “Kalp büyümesine yol açabilir.”

- Diyetisyen Müge Başer: “Vücuda doğal protein kadar yarar sağlayamaz.”

- Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ: “Protein tozu ağır spor yapan, genellikle profesyonel düzeyde kişilerin kullanması gereken besin takviyesi. Çünkü bu kişilerde günlük alınması gereken protein miktarı normal insanların katıdır. Ama alınan protein tozunun markası ve cinsi çok önemli. Bazen bu ürünlerin içinde bilerek veya bilmeyerek doping kabul edilen, ‘performansı artırıcı vücuda zarar veren’ maddeler var. Dolayısıyla alırken tekrar tekrar düşünülmeli. Her birey ve sporcu doğru beslenmeli, bu konuda doktorlardan, diyetisyenlerden destek almalı. Ama her sporcunun protein tozu kullanması gerekmiyor.”

- Spor Hekimi Dr. Hikmet Yücel: “Protein tozları, bazı şahıslarca steroide geçiş için basamak olarak kullanılıyor. Bir spor hekimi olarak, reçetesiz ve kolay ulaşılabilir ek besinlere karşıyım.”

- Yrd. Doç. Dr. Abdullah Şumnu: “Protein tozlarını ve fazla protein tüketimini böbrekler açısından terazinin aynı kefesine koyabiliriz.”

- Cerrahpaşa Nefroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Meltem Pekpak: “Protein tek başına alındığında vücut tarafından yakıt olarak kullanılır ve amacına ulaşamaz, kas yapımı olmaz. Böbrek hastalıklarına da yol açabilir. Bol su tüketmeli.”

- Spor Yaralanmaları ve Spor Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Erdil: “Özellikle hobi olarak vücut geliştirme sporu ile uğraşan bireylerin ek olarak protein tozu veya başka bir ürün kullanmaları yerine yüksek protein içeren diyet uygulamaları sağlık açısından daha doğrudur.”

Hangi hastalık için hangi doktordan randevu alınır?
Hangi hastalık için hangi doktordan randevu alınır?

Mide ağrısı, bağırsak hastalıkları, karın ağrısı, saç dökülmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, öksürük, ishal, kusma, titreme rahatsılığı olan vatandaşlar ya Sağlık Bakanlığı hastane randevu online sistemi MHRS portalında ya da Alo üzerinden randevularını hızlı bir şekilde alabilmekte. Ağrıyan yere ve bölgeye göre, randevu almak isteyenler hangi bölümdem randevu alacaklarını bilmelidir ki hastalıklarına doğru teşhis konulsun. Hangi hastalığa hangi bölüm bakar, Hangi hastalık için hangi doktora gidilir? soruları sorulmakta. Peki hangi hastalığa hangi bölümden randevu alınır? İşte hastahane randevusu hakkındaki detaylar.

Protein Tozu Zararlı Mı, Neden Zararlı? Protein Tozu Hakkında Merak Edilenler

Protein tozu, ilave olarak protein almak için sporcular tarafından sıklıkla kullanılır. Ancak fazla doz alındığında ya da bazıları için zararlı olabilir mi, hangi durumlarda nasıl kullanılır araştırma konusudur. İşte, protein tozu zararlı mı, neden zararlı sorularının yanıtları…

Protein Tozu Nedir?

Protein tozu sadece spor yapan kişiler tarafından kullanılan bir ürün Protein tozunun içinde ne olduğu ve nelerden üretildiği birçok insanın merak ettiği bir konudur. Özellikle bazı gıdalara alerjisi olan kişiler içeriğinde ne olduğunu öğrenmek istiyor. Soya fasulyesi, yumurta ve et barındıran bir üründür. Herkese özel olarak hazırlanan ve çeşitleri çok olan bir üründür. Piyasada bulunan protein tozlarının büyük bir kısmı peynir altı suyundan üretiliyor. Protein tozları genellikle antrenman öncesi ve sonrası kullanılıyor. Kana karışma hızı yüksek olan bir üründür. Yüksek protein etkisiyle insanın duyduğu protein ihtiyacından daha fazla protein veriyor. Bu tozların kullanımı oldukça yaygındır.

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

İnsanların ihtiyaç duyduğu besinlerden birisi de proteinlerdir. Spor yapan kişilerin kullandığı ve tercih ettiği bir ürün olarak biliniyor. Protein tozlarının kullanımı kaslardaki gelişimi hızlandırıyor. Bazı nedenlerden dolayı insanlar ihtiyaç duyduğu proteini karşılayamıyor ve bu nedenle protein tozu kullanıyor. Bu tozlar ilave protein ihtiyacı için tercih ediliyor. Egzersiz ve spor yapan kişilerin en çok tercih ettiği ürünlerden biridir.

Protein tozu Zararlı Mı, neden zararlı?

Protein tozunun yararları ve zararları çok tartışılan bir konudur. Protein tozunu kullanmak isteyen kişiler bu konuda araştırma yaparak sağlığını riske atmak istemiyor.

Yapılan araştırmalara göre protein tozunun bazı zararları da bulunuyor. Protein tozunun zararları şu şekildedir;

  • Fazla tüketim kalp hastalıklarına yol açar
  • Kemik erimesi oluşturabilir
  • Böbrek taşı riski
  • Karaciğer hastalıkları

Protein tozunun kullanımında dozlara çok dikkat edilmelidir. Fazla abartılı bir şekilde kullanıldığında büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Tavsiye edilen seviyelerde ve zamanlarda kullanılması insan sağlının bozulmaması adına çok önemli detaylardan bir tanesidir.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası