matematik 1 sınıf geometrik şekiller / 1. Sınıf Matematik Geometrik Cisimler Ve Şekiller konu anlatımı

Matematik 1 Sınıf Geometrik Şekiller

matematik 1 sınıf geometrik şekiller

Geometrik Cisimler ve Şekiller 1. Sınıf Matematik

Geometrik cisimler konusu 1. sınıf matematik dersinde öğretilmeye başlanır. Geometrik cisimler ve şekiller konusu geometrinin temelini oluşturmaktadır. Bu derste öğrencilerimiz kare, dikdörtgen, üçgen ve çember şekillerini öğrenecekler.

Geometrik cisimler konusunda öğrencilerimiz verilen şekillerin kenar ve köşe sayılarını öğrenecekler. Geometrik şekillerin sınırına kenar adı verilir. İki kenarın birleşimine de köşe adı verilir. Kenar ve köşe sayısı değiştikçe geometrik cismin şekli de değişmektedir. Bu dersimizde geometrik cisimler ve özelliklerini göreceğiz. İlk olarak kareden başlayacağız. Karenin dört köşe ve dört kenarı vardır. Karenin her kenarları birbirine eşittir. Diğer bir geometrik cisim olarak dikdörtgene bakacağız. Dikdörtgenin de dört köşesi ve dört kenarı vardır. Dikdörtgenin karşılıklı iki kenarı birbirine eşittir. Üçgeni inceleyecek olursak; üçgenin üç kenarı vardır ve üç köşesi vardır. En son olarak çemberin kenar ve köşesi yoktur.

Geometrik Cisimler Etkinlikleri

  • Karenin özellikleri
  • Üçgenin özellikleri
  • Dikdörtgenin özellikleri
  • Çemberin özellikleri
  • Geometrik şekilleri eşleştirme
  • Verilen bilgilere göre geometrik şekilleri çizme
  • Geometrik şekillerin özelliklerini tabloya yazma

Geometrik Şekiller Kazanımları

  • M Geometrik şekilleri köşe ve kenar sayılarına göre sınıflandırarak adlandırır.

  • M Günlük hayatta kullanılan basit cisimleri, özelliklerine göre sınıflandırır ve geometrik şekillerle ilişkilendirir.

Geometrik şekiller konusu etkinlik dosyasında yer alan etkinlikleri aşağıdaki galeriden inceleyebilirsiniz. Özgün etkinliklerimizin orijinal halini pdf olarak indirebilirsiniz.  Görüntü kalitesi yüksek etkinlik indirmek için pdf i indirebilirsiniz.

Geometrik Şekiller ve Özellikleri PDF

Dosya Boyutu4 MB

İndirilme Sayısı

İNDİR

geometrik cisimler

 

1.sınıfa ait diğer etkinlikler için 1. sınıf kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Yeni etkinliklerden haberdar olmak için Facebook, Instagram, Twitter, Youtube , Pinterest ve Telegram hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Sitemizde yer alan çalışmaların izin almadan farklı platformlarda paylaşılması kesinlikle yasaktır. Ticari amaçla çoğaltılması izne tabidir.

 

1. Sınıf Matematik Geometrik Cisimler Ve Şekiller konu anlatımı

Haberin Devamı

 1. sınıf öğrencileri için matematik açıdan geometrik cisimler belli başlı temel şekiller üzerinden ele alınmaktadır. Bunlar içerisinde üçgen, kare, dikdörtgen ve daire şeklinde öne çıkıyor. Sırasıyla geometrik cisimlerin kenar ve köşeleri ile beraber diğer bölümler onların anlayacağı şekilde ele alınabilir.

  1. Sınıf Matematik Geometrik Cisimler ve Şekiller Konu Anlatımı

 Öğrencilerin öncelikle bilmesi gereken geometrik cisimlerin kenar ve köşeleri bulunur.

Kenar: Bir geometrik şeklin sınırı kenarı olarak bilinir.

Köşe: İki kenarın geometrik cisim üzerinde birleştiği nokta köşe olarak bilinmektedir.

 Genel anlamıyla kenar ve köşeler birleştirilmek suretiyle geometrik cisimler oluşturulur. Bu cisimler değişik şekillere ve boyutlara sahiptir.

Kare: Uzunlukları birbirine eşit kenardan oluşan şekil kare olarak bilinir. Aynı zamanda 4 tane köşesi bulunur. Kenar ve köşeler bir araya gelmek suretiyle kare oluşur.

Haberin Devamı

Dikdörtgen: İki kısa kenarı ve iki uzun kenarı olan, toplamda 4 tane kenarı bulunan şekil dikdörtgen olarak bilinmektedir. İki uzun kenarı ile iki kısa kenar karşılıklı olarak aynı boyuta sahiptir. Ayrıca dikdörtgenin 4 tane köşesi bulunur.

Üçgen: 3 tane kenarı olduğu için üçgen denir. Aynı zamanda 3 tane köşesi yer alır. Kenarlar bir araya gelerek üçgen oluşturur.

Çember: Madeni bir parayı kullanarak etrafı çizildiğinde çember meydana gelir. Diğer geometrik şekillerde olduğu gibi çemberin köşesi ve kenarı yoktur. Tam bir yuvarlak görünüme sahiptir.

 Matematikte geometri içerisinde bu şekilde 4 tane cisim bulunur. Her bir cisim farklı görüntüye sahiptir. Aynı zamanda kenar sayıları değişir. Geometri içerisindeki bu şekiller daha büyük ya da daha küçük biçimde çizilebilir. Özellikle daire dışındaki diğer cisimler açısından kenarlar dik şekilde çizilmeli ve birleştirilmelidir. Herhangi bir eğiklik veya yamukluk olmamalıdır. Aynı şekilde çemberi çizerken tıpkı madeni parada olduğu gibi, görüntü her daim muntazam bir yuvarlak şeklinde çizilmelidir.

 Geometrik cisim ve şekilleri çizerken cetvelden faydalanabilirsiniz. Her bir kenarı cetvel ile çizebilir ve daha sonra köşelerinden bir araya getirebilirsiniz. Böylece ölçülerini kaçırmadan daha düzgün şekilde çizim gerçekleştirebilirsiniz. Daire için ise farklı boyutlardaki madeni paraları kullanabilirsiniz. Bir kalem vasıtasıyla çevresinden çizmek suretiyle çember oluşturabilirsiniz. Çemberleri düzgün şekilde çizmeyi ve iki ucunu birleştirmeyi unutmayın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir