gebeliğin son haftasında ilişki / Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Gebeliğin Son Haftasında Ilişki

gebeliğin son haftasında ilişki

Gebelikte Cinsel İlişki

gebeliktecinseliliski

Gebelik sürecinde anne adayı kendini rahat hissettiği sürece cinsel ilişkiye girilebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebeliğin riskli ya da tehlikeli olmamasıdır. Bu gibi gebelikler için doktor cinsel ilişki yasağı uygulayabilir. Bu durumda mutlaka doktor önerisine uyulmalı ve cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Gebelik döneminde cinsel ilişkide bulunmanın tıbbi açıdan, gebelik riskli değilse hiçbir sakıncası yoktur. Şahsi inanç ve düşünceler dışında tıbbi olarak herhangi bir sakıncası olmadığı bilinmelidir. Sağlıklı bir cinsel hayatın olması, annenin stres oranını azaltacak ve serotonin hormonu salgılamasına yardımcı olacaktır. Bu sayede de gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi desteklenecektir.

Baba adaylarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

  • Cinsel ilişki sürecinde annenin hamile olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple kadına hassas davranılmalı ve ilişki annenin talimatlarına göre sürdürülmelidir.
  • Ani hareketler kaçınılmalıdır.
  • Karna baskı yapılmamalıdır.
  • Gebelik aylarına uygun pozisyonlarda ilişkide bulunulmalıdır.

Hamilelik döneminde, kaçıncı aya kadar cinsel ilişki yaşanabilir?

Kadınlar gebe olduğunu öğrenmeden zaten gebeliğin ilk aylarında cinsel ilişkiye devam etmektedir. Gebeliğin erken döneminde girilen cinsel ilişki düşüğe sebep olmamaktadır. Bu sebeple de cinsel ilişkiye devam edilebilir. Anne adayı kendini rahat hissettiği sürece cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur.

  • Fakat düşük geçmişi olan, riskli gebeliği olan ya da yardımcı üreme yöntemleri ile gebe kalmış kadınlar cinsel ilişki açısından doktorlarına danışması sağlıklı olacaktır.
  • Bu aşamada önemli olan cinselliğin gebeliğin kaçıncı ayına kadar yaşanacağı değil, gebelik aylarına göre uygun pozisyonlarda yaşanması gerektiğidir.
  • Bununla beraber unutulmaması gereken, gebeliğin son 4 haftasında sperm hücresinin içinde bulunan prostaglandin hormonunun, rahim ağzında açılmaya yol açabileceğidir. Aynı şekilde meme ucu uyarımı da doğumun başlamasına yol açabilir. Bu sebeple gebeliğin son 4 haftası cinsel ilişki önerilmemektedir.

gebelikte-cinsel-iliski-2

Cinsel ilişkiden uzak durulması gereken durumlar:

  • Cinsel ilişki aşamasında kanama ve ağrı meydana geliyorsa,
  • Aktif bir vajinal enfeksiyon varsa,
  • Bebeğin eşiyle ilgili sorunlar söz konusu ise,
  • Bebeğin suyuyla ilgili sorunlar varsa,
  • Servikal yetmezlik söz konusu ise cinsel ilişkiye girilmesi önerilmemektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Hamilelik döneminde cinsel ilişki sayısında sınırlama var mı?

Yapılan araştırmalar neticesinde; 100 gebelikten yalnızca 3’ünde cinsel ilişki yasaklanmaktadır. Bunun dışında kalan sağlıklı gebeliklerde cinsel ilişkiye dair bir sınırlandırma söz konusu değildir. Cinsel ilişkin sayısı hakkında da tıbbi bir sınırlandırma yoktur.

Hamilelikte cinsel ilişkinin yasaklı olduğu durumlar:

  • Düşük riski,
  • Sebebi belli olmayan vajinal kanamalar,
  • Hamilelik kesesinin beklenenden erken açılması ve suyun gelmesi durumda,
  • Bebeğin eşi ile ilgili sorunlar,
  • Erken doğum riski,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık riski,
  • Anne adayının HPV taşıyıcı olması durumunda
  • Tekil gebelikte son 1 ay, çoğul gebelikte son 3 aylık dönem içerisinde cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

Cinsel ilişki erken doğuma sebep olur mu?

Gebelik döneminin son sürecinde, anne adayları oldukça yorulmaya başlayabilir. Özellikle karnın git gide büyümesi, vücudun dengesinin bozulmasına yol açabilir. Bu dönemde anne adayları yaşadıkları fiziksel zorluklardan dolayı cinsel ilişkiden soğuyabilir.

Bununla beraber, bazı anne adayları cinsel ilişkinin erken doğuma yol açabileceğini düşünebilir. Bu sebeple de cinsel ilişkiden kaçınabilir. Gebeliğin son 4 haftası hariç cinsel ilişki sağlıklı gebeliklerde düşüğe yol açmamaktadır. Cinsel ilişki esnasında bebekle bir temas olmadığı da bilinmelidir.

Hamilelikte Cinsel İlişki: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiftler arasında en çok merak edilen konulardan biri de "hamileyken ilişkiye girilir mi?" konusudur. Gebelik döneminde “cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.” algısı riskli gebelikler haricinde yanlıştır. Gebelik döneminde kadındaki fizyolojik ve duygusal değişiklikler bazen de erkekteki duygusal değişimler, çiftin cinsel yaşamını ister istemez etkilemektedir. Cinsel hayatın tamamen sıfırlanması ise çiftin sadece cinsel yaşamını değil; evliliği, ilişkiyi, paylaşımı ve ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Hamilelikte cinsel ilişki için belirleyici olan gebeliğin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğidir. Yani gebelik riskli ise, çiftin cinsel ilişki için mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan sorunların doğrultusunda cinsel ilişkini kısıtlanması gerekebilir. Özellikle düşük riski, erken doğum riski, kanama ve enfeksiyon gibi sorunlar hamilelikte cinsel ilişkiyi sınırlandırmaktadır.

Hamilelikte Cinsel İlişkinin Faydaları Nelerdir?

Hamileyken ilişkiye girmek sandığınız gibi zararları olan bir durum değildir. Aksine hamilelikte ilişki, psikolojik ve fizyolojik birçok faydası vardır.

  • Hamilelik sırasında ya da hamilelik dışında fark etmez, eğer özel bir durum yoksa, cinsellik faydalıdır. Rahatlamanızı, gevşemenizi ve zevk almanızı sağlar. Ayrıca, hamilelikte cinsel ilişki, doğuma hazırlanmanıza da yardımcı olur.
  • Bunula birlikte, hamilelikte cinsel ilişki sırasında Kegel egzersizleri yapmanızdır. Kegel egzersizleri, doğumdan sonra toparlanmanızı hızlandıracak ve doğum sırasında yırtık oluşması ihtimalini de azaltacaktır. Ayrıca bu egzersizler hem sizin hem de eşinizin aldığı zevki artıracaktır.
  • Fiziksel olarak rahatlama ve esnemenin yanı sıra hamilelikte cinsel ilişki, duygusal açıdan eşiniz ile sizi yakınlaştırmasıdır. Gergin olduğunuz ve bedeninizdeki değişimlere alışmaya çalıştığınız bu dönemde, eşiniz ile kuracağınız yakınlıklar, birbirinizi anlamanızı kolaylaştırıp, ilişkinizi güzelleştirecektir.

Hangi Durumlarda Hamilelikte Cinsel İlişkiden Kaçınmalı?

Doktorunuz hamilelikte cinsel ilişki konusunda sınırlamalar getirebilir. Örneğin; hamilelikte ilişki sonrası kanama oluyorsa cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekir. Gebelikte ilişki olmaması gereken diğer durumlar ise şöyledir:

  • Erken doğum yapma riski,
  • Vajinal kanama,
  • Amniyotik sıvı sızıntısı,
  • Rahim ağzının zamanından önce açılması,
  • Plasentanın servikal boşluğu kapatması,
  • Çoğul gebelik,
  • Düşük ya da erken doğum geçmişi.
Hamileyken de doğum sigortası yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Hamilelik ve doğum masraflarını güvence altına almak için doğum sigortası teklifi almayı unutmayın!

Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalı?

Hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girilebilir ve normal ilişki rutininizi değiştirmenize gerek yoktur. Ancak bedeninizde bazı değişiklikler olacağı için daha rahat etmenizi sağlayacak değişiklikler yapabilirsiniz.

Aşağıda hamilelikte cinsel ilişki düzeninde yapmanız gereken değişiklikler hakkında tavsiyelerimizi okuyabilirsiniz. 

  • Yorgunluk, hormon değişimleri, göğüste hassasiyet, kilo alımının yarattığı güvensizlik cinsel ilişkiyi etkileyebilir. Bazen enerjinizi geri kazanmak için dinlenmeniz gerekir, kendinize zaman tanıyın.
  • Klasik misyoner pozisyonu sizi rahatsız edebilir. Bu durumda yan yana pozisyonlar ya da sizin üstte olduğunuz pozisyonları tercih edebilirsiniz.  
  • Göğüsleriniz büyüdüğü için hassaslaşabilir ve ağrıyabilir. Partnerinizin bedeninizin farklı yerlerini keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Göğsünüzde oluşan değişiklikler nedeniyle göğüs uçlarının direkt uyarılmasından kaçınmanız gerekebilir.  
  • Pelvis bölgenize kan akışı artacağı için cinsel organınız şişerek daha hassas olacaktır. Bazı kadınlar için hassasiyet, cinsel ilişki sırasında rahatsız hissedilmesine neden olabilir.  

Hamilelikte Cinsel İlişki için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Doktorunuzun yasakladığı dönemlerde kesinlikle cinsel ilişkiye girmeyin.
  • Cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında kanamanızın olması halinde mutlaka doktorunuza başvurun.
  • Kimyasal kayganlaştırıcı maddelerin kullanımından kaçının.
  • Aromalı prezervatif kullanımından uzak durun.
  • Hamilelikte ilişki pozisyonları hakkında doktorunuza danışmayı unutmayın.

9 Aylık Hamileyken İlişkiye Girilir mi?

Anne adayı kendini iyi hissettiği her ayda cinsel ilişkide bulunabilir. Ancak gebeliğin son 5 haftasına girildiğinde cinsel ilişki sıklığı azaltılmalıdır. Çünkü spermin prostaglandin hormonu içermesi nedeni ile serviksin açılmasına ve meme başının uyarılması nedeni ile oksitosin salgılanması rahim kasılmalarına yol açabilir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 10 Temmuz 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs 2023 Cuma

Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Hamile iken cinsel yaşamın ne kadar sürdürülebilir olduğu anne adayları için en merak edilen ve onları en çok endişelendiren konuların başında gelir.

Hamilelik dönemi boyunca cinsel yaşamlarının nasıl değişeceği, cinsel yaşamlarını sürdürürken neyi yapıp neyi yapmamaları gerektiği, cinsel yaşamı sürdürmelerinin bebek üzerindeki etkileri hep merak konusudur.

Fakat, bu kaygıların yapılan bilimsel araştırmalar sonucu gereksiz olduğu ortaya çıkmıştır. Hamilelik döneminin hiçbir haftasında cinsel yaşamın kaygı yaratacak bir durum olmadığı görülmüştür. Yani erken gebelik haftasında cinsel ilişkiye girilip düşük olduğunda ya da hamilelik döneminde devam eden cinsel yaşamın sonrasında erken doğum olması tıbbi bir sebebe dayanmaz.

Bir de "hamilelik döneminde cinsel ilişki ne kadar devam edebilir?" sorusu her anne adayının aklında olan sorulardan biridir.

Kısa ve net bir cevap olarak; anne adaylarının doktorları özel bir uyarıda bulunmadıkça hamilelik döneminin her kademesinde cinsel ilişkiye girebileceklerini söyleyebiliriz.

Yalnızca gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için zaman zaman doktorlar tarafından yasaklanır. Zaten gebelik belirtileri oldukça yoğun yaşandığı için ilk 3 ay cinsel keyif ertelenebilir.

Bir de; 36. ve 37. haftadan sonra fiziki değişimler sebebiyle cinsel yaşamı sürdürmek çiftleri zorlayabileceğinden sınırlandırmaya gitmek gerekebilir. Yani son haftalarda yaşanan cinsel ilişki zevkten çok eziyete dönüşebilir.

Özetle; hamilelik dönemi normal devam ediyorsa, anne adayı kendini iyi hissediyorsa ve cinsellik yaşamak için gerekli motivasyona sahipse bunu yaşaması tehlikeli değildir.

Hamilelikte cinsel ilişki yaşamanın zararlı olabileceği durumlar ise şu şekildedir;

  • Vajinal kanama,
  • Rahim ağzında zamanından önce açılma,
  • Amniyotik sıvı sızıntısı,
  • Erken doğum yapma riski,
  • Daha önce erken doğum ya da düşük yapmış olmak,
  • Plasentanın servikal boşluğu kapatması,
  • Çoğul gebelik.

Bu durumların dışında hamilelik, cinsel ilişkiye engel değildir. Hatta hamilelik döneminde cinsel ilişki yaşamanın rahatlamak, gevşemek, zevk almak ve doğuma hazırlanma açısından faydası bile vardır.

Ayrıca seks sırasında Kagel egzersizi yapmanız doğumdan sonra daha hızlı toparlanmanızı, eşinizle birlikte daha çok zevk almanızı sağlayacak ve doğum esnasında yırtık oluşma ihtimalini düşürecektir.

Bunun yanı sıra; hamilelik döneminde yaşanan cinsel ilişkinin duygusal olarak eşlerin birbirine daha da yakınlaşmasını sağlaması, anne adayının bedenindeki değişimlere alışmaya çalışırken yaşadığı gerginliği bu sayede azalttığı ve ilişkiyi daha da özel hale getirdiği bilinmektedir.

Hamilelik dönemi ilerledikçe anne adayının şefkat görme ve sevilme ihtiyacı da arttığından tensel temas isteği daha da ortaya çıkar. Ama önemli olan erkeğin bunu sadece cinsel bir istek olarak algılamamasıdır. İki tarafta cinsel keyfin birleşmeden ibaret olmadığının farkına varmalı; bunu oral seks, mastürbasyon, masaj gibi seçeneklerle de yaşayarak doyuma ulaşılabileceklerini bilmelidirler.

Benzer Yazılar

Sistit Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Sistit Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.

Devamı

Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.

Devamı

Hamilelikte Cinselliğin Sakıncalı Olduğu Durumlar

Önceki gebeliklerinde: 

tekrarlayan düşük, erken doğum, rahim ağzı yetmezliği ve buna bağlı erken doğum ya da düşük öyküsü olan,

Mevcut gebeliğinde: 

düşük tehdidi, erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi, vajinal kanama, genital bölgede enfeksiyon gibi normal dışı durumları olan anne adaylarının bu normal dışı durum ortadan tümüyle kalkana kadar cinsel ilişkide bulunmamaları gerekir. İlişkinin yasak olduğu süre doktor tarafından belirlenir. Bebeklerinde ağır gelişme geriliği ya da başka nedenlerle fetal distres gelişme riski yüksek olan anne adaylarının da doktorlarının belirlediği bir dönemden itibaren cinsel ilişkide bulunmamaları gerekir.

Bu risk faktörlerini taşımayan anne adaylarında cinsel ilişki anne adayının kendini rahatsız hissetmemesi koşuluyla tüm gebelik boyunca devam edebilir.

Baba adayında cinsel yolla bulaşan hastalık saptandığında ise enfeksiyon tedavi edilmeli ve doktor önerisine göre hareket edilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası