östrojen fazlalığı nelere sebep olur / Östrojen Hormonu Nedir? Nasıl Artırılır? Hangi Besinlerde Bulunur?

Östrojen Fazlalığı Nelere Sebep Olur

östrojen fazlalığı nelere sebep olur

Vücudunuzda Östrojen Dominansı Olduğunu Öğrendiyseniz, Bunları Da Bilmenizde Fayda Var

Vücutta bir dengenin bozulması, değişik sistemlerde bulgu verebilir. Bugün östrojen ve progesteron arasındaki dengenin bozulması ve vücutta daha fazla östrojen bulunmasının oluşturduğu bulgulardan bazılarını sayacağım. Bakalım bunlardan tanesi sizde bir arada mı?

  • Kilo vermede güçlük, çabuk kilo alma
  • Şişme ve vücutta su tutulması
  • Otoimmün hastalıklar, örnepğin Hashimato tiroiditi
  • Memelerde büyüme ve hassasiyet
  • Pap smearin normal olmaması, ağır kanamalar ya da postmenopozal kanamalar, myomlar, endometriozis ve ağrılı regl dönemi
  • Duygusal dalgalanmalar, premenstrüel sendrom, depresyon, gerginlik, olur olmaz ağlama eğilimi, kaygı
  • Sık sık migren ve diğer baş ağrıları
  • Yüze ateş basması ya da rozasea
  • Safra kesesi problemleri

Eğer size de, bu birbirinden bağımsız sistemlerde, aynı anda böyle şikayetler ve hatta hastalık teşhisleri varsa, vücudunuzda progesteron tarafından karşılanamayacak miktarda östrojen olduğunu, yani östrojen dominansı olup olmadığını araştırmak gerekebilir. Ve ondan sonra tabii ki, doğal yöntemlerle bu durumdan kurtulmak için çaba sarfetmek gerekecek.

Östrojen dominansıyla ilgili bulguların yaygın olduğunu, bazen istemediğimiz hastalıklarla da sonuçlandığına ilişkin bilgilerimiz var. Biz östrojenle progesteronun etkilerinin, ateşle buz gibi olduğunu biliyoruz. O zaman, madem ki östrojen fazla, progesteron az, dışarıdan progesteron verelim, olmaz mı? Tabii ki olur, çok da iyi olur, hatta vücutta üretilen progesterona benzer  hormon kremleri, fitilleri var, onlar da kullanılabilir. Fakat maalesef, yine belirtmeliyim ki, fonksiyonel tıp vücuda bir biyolojik sistemler bütünü olarak bakar. Dışarıdan tek bir ilaç, destek vb. verilerek, bütün sistemi iyileştirmek mümkün değil. Hatta öncelikle terapötik yaşam tarzı değişikliklerini uygular, vücutta eksik olan besin maddelerini tamamlarsak, ilaç kullanmamıza da gerek kalmayabilir. Ancak bu iş, uzun soluklu bir iştir, şalteri açtım-kapattım gibi kolayca, anında düzelmez, haftalar, aylar sürebilir düzelmeden söz edebilmek için.

Klasik bilgilerimiz bize, östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması için, beyinden östrojen ve progesteron salgılayan dokulara bir uyarı gelmesi gerektiğini söyler, benzer şekilde de bu hormonların etkisiyle, beyinden uyarıcının salgılanıp salgılanmayacağına ilişkin bir bilgi geri döner, vücudun dengesini koruyabilmek için. Fakat tahmin edebileceğiniz gibi, bu olay sadece beyin ve opverler arasında gerçekleşen bir oplay değildir; bu dengeyi böbrek üstü bezleri, tiroid bezi, karaciğer ve barsağın fonksiyonları ve sağlığı temelden etkiler. Vücudumuzda insülin direnci ve enflamasyon varlığı, östrojen dominansıyla sonuçlanabilir. Sıkıntılarımızın yoğun olduğu dönemlerdeki, adet düzenindeki değişikliklerden de anımsayacağınzı gibi, yönetmeyi beceremediğimiz stres de bu hormon sistemini gerinden etkiler. Bu yüzden ben size, tek bir ilaç ya da belli besin maddelerini alırsak, bu iş çözülür diyemeyeceğim.

Bunun yerine size öncelikle çevresel toksinlerden uzak durmanızı önereceğim. Sağlığı en az olumsuz etkileyecek kozmetik maddelerinden, evde kullanılan temizlik malzemelerin, antibakteriyel sabunlardan, plastik şişelerden, teflon tavalara, sebze meyevelerin üzerindeki pestisitlere kadar sakınmamız gereken hormon bozucuları hatırlatmak istiyorum. Bununla birlikte, konumuz östrojen yüksekliği olduğundan özellikle hayvancılıkta kullanılan hormonlar nedeniyle, vücudumuza hiç farketmeden hormon aldığımızı bilmenizi isterim. Bu nedenle kırmızı et ve süt ürünlerinden mümkün olduğu kadar sakınalım, varsa kaynağını bildiğiniz, otlakta beslenen, hormon verilmemiş, aynı zamanda yapay yemlerle beslenmemiş (GDO’lu) hayvanların etleri nadiren tercih edilebilir. Pekala küçük balıklar, organik tavuk, hindi, ördek etleri tercih edilebilir. Bu bağlamda, hayvansal protein kaynaklarını, tabağımıza çeşni gibi koymakta fayda var, gerisi tamamen sebze olmalı, yüzde 25’e yüzde 75 gibi bir oran düşünülebilir. ayrıca düşük yağlı beslenmenin kan östrojen seviyelerini düşürdüğünü bilmeliyiz. Eğer böyle yaparsak, yeterince diyet lifi de almız mümkün olabilir, bu da östrojen metabolizması için çok gerekli (seks hormon bağlayan globulin seviyesi SHBG bitkisel beslenenlerde artar- bu ise serbest östrojenin düşük olmasına yol açar), hem kabızlığın önlenmesi ve bu şekilde barsaktan atılacak östrojenlerin tekrar geri alınmaması ve basraktan karaciğere tekrar dönmemesi, hem de fazla kilolardan kurtulmak, hem de barsak sağlığımızı düzenlemek anlamında. Barsakta yaşayan bazı bakterilerin olumlu, bazılarının da olumsuz etkisi oluyor östrojen metabolizmasına, biz bu yaptığımızla iyi huyluları beslemiş oluyoruz, bu da ek bir fayda. Biliyorsunuz yağ dokusu da hormonal olarak aktif ve östrojen üreten bir yapıda. Günde gram diyet lifi alabilmemiz gerek; bir referans olarak 1 bardak brokoli + 1 bardak yeşil mercimek 22 gram diyet lifi içeriyor, demek ki bunun gibi günde 2 porsiyon tüketmemiz gerek. Tabi bunlar hep aynı yiyecekler olmayacak, çeşitli renk ve çeşitteki sebze ve meyvelerden, östrojen metabolizması için gerekli antioksidanları almamız gerekiyor.

Bir yandan da östrojeni metabolize eden karaciğer fonksiyonlarını desteklemek gerek. Öncelikle kilo vermek çok önemli, obezite kendi başına enflamasyona sebep olur.  Rafine karbonhidratlar, şekerler, paketli ürünlerden, trans yağlardan uzaklaşarak, alkolik olmayan karaciğer sorunlarını ortadan kaldırmak, çeşitli ilaçlarla buradaki enzim sistemlerini zorlamamak gerek.

Stres yönetimi çok önemli bir konu; östrojen dominansı sorunu yaşayan kadınların bir bölümünde çocukluk çağı travmaları, özellikle cinsel tacizler yer alıyor. Her ne yöntemle olursa olsun, bu konuların da ele alınıp, yönetilebilecek formata taşınması gerekiyor, profesyonel destek de gerekebilir. Bununla birlikte, kişinin stres durumu kortizol seviyelerinin yükselmesiyle seyrediyor. Bu kortizolü oluşturabilmelk için, vücut östrojen ve progesteronun da hammaddesi olan kolesterolü kullanıyor, bizim hormonlara kolesterol kalmıyor ve hormon dengesi bozuluyor. Dolayısıyla kortizol seviyelerini kontrol altına alabilmek için meditasyon, farkındalık egzersizleri, dua vb ne yöntem biliyorsak kullanmamız gerek. Yeterli uyku da hormonal dengenin çok önemli bir unsuru tabii ki.

Egzersiz de çok önemli; benim önerim gün içinde kıpır kıpır olmanız, canınızı acıtacak, sizi mutsuz edecek kadar yoran egzersizlerden kaçınmalı. Yürüyüş, yüzme, dans gibi solunumu hızlandıran bir egzersizden günde yarım saat, haftada de kas çalışması öneriyorum. Her gün esneme hareketleri yapmak da gerek.

Ayrıca progesteronu artıran yiyeceklerden B vitamini kaynakları ( tavuk, hindi, somon, avokado, nohut, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar (ayçekirdeği, susam) ve kuruyemişleri ve hormon içermeyen organik et tüketmek mümkün. B vitamni için dışardan metil B vitamini formlarıyla desteklemek mümkün.

SHBG (seks hormon bağlayıcı globulin) i artırmak için, bitki ağırlıklı, düşük yağlı bir beslenme tercih edilmeli. Keten tohumu gibi fitoöstrojenler, serbest östrojeni bağlayacak olan SHBG düzeyini arttırarak olumlu etki gösterirler. Hipotiroidi varsa tedavi edilmeli. Obezite tedavi edilmeli. İnsülin direncine yönelik olara tarçın ve krom kullanılabilir. D vitamini eksikliği olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli.

Östrojenin uzaklaştırılmasını artırıcı DIM kullanılabilir.

Mide asiditesi ve protein sindirimi araştırılmalı. Barsak florasının düzenlenmesi şart, geçirgen bağırsak varsa tedavi edilecek.  Öncelikle bir eliminasyon diyeti uygulamakta fayda var. Yeterli diyet lifiyle barsak boşalma süresini kısaltmak gerekiyor. Magnezyum sitratın etkisi burada göz önüne alınmalı. Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium lactis içeren probiyotikler iyi gelecektir. Karaciğer östrojen metabolizmasını etkilememesi için, karaciğer enzim sistemlerini kullanan ilaçlar ve kötü östrojen kaynaklarından (hayvanlara verilen hormonlar, ksenoöstrojen denilen, östrojen gibi davrananan hormon bozucular)  ve alkolden kaçınmak gerek.   

Vücuttaki iltihabı gidermek gerek. bunun için destek olarak omega3 yağları, kurkumin ile desteklenebilir. Kortizol yanıtını düzenlemek için çay ve kahveden uzak durmak da iyi gelecektir.

Dr. Ferda Ayhan Yalçın

Bahçeci Sağlık Grubu

Östrojen Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar?

Östrojen Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar?; Östrojen hormonu, insan vücudunda üretilen ve kadınlarda cinsiyete özgü özelliklerin oluşmasını sağlayan bir hormon türüdür.

Dişiye özgü vücut yapısının gelişimi, kasık ve koltuk altı gibi bölgelerde kıllanmanın oluşması, göğüslerin büyümesi ve adet döngüsünün düzenlenerek üreme yeteneğinin oluşturulmasında östrojen hormonu önemli görevlere sahiptir.

Bunların yanı sıra cinsellik, gebelik, doğum ve menopoz süresince de östrojen hormonu çeşitli görevler üstlenir. Bu nedenle östrojen hormonunun yeterli düzeyde olması, kadınlarda doğurganlık ve üreme sağlığı açısından önemli bir yer tutar.

Östrojen Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar?

Östrojen nedir sorusu; büyük bir kısmı yumurtalıklardan salgılanan, daha az miktarda ise böbrek üstü bezlerinde ve yağ dokularında da üretilen kadın cinsiyet hormonu olarak yanıtlanabilir.

Erkeklerde de çok az miktarda östrojen hormonu üretilir ve vücutta bulunur. İki ana kadın cinsiyet hormonundan biri olan östrojen, diğer hormon olan progesteron ile birlikte çalışır.

Ergenlikle birlikte yumurtalıklardan salgılanmaya başlayan östrojen hormonu ile adet kanaması başlar. Adet döngüsü süresince östrojen düzeyi aniden yükselirken yumurtlama sonrasında hızlı şekilde düşer.

Östrojen hormonunun azaldığı zamanlarda ise progesteron hormonunun kandaki düzeyi artar.

Menstrual siklus içerisinde gerçekleşen yumurtlama, ardından döllenmenin gerçekleşmesi halinde gebeliğin başlangıcı, döllenmenin olmaması halinde ise adet kanaması bu iki hormonun değişen düzeyleri ile meydana gelir.

Östrojenin Üreme Sistemindeki Etkileri

Östrojen hormonunun temel iki işlevi, üreme yeteneğinin devamlılığı için gerekli olması ve kadınlara özgü vücut yapısını oluşturmasıdır. Bunun haricinde gebelik süresince, doğum esnasında, emzirme ve menopoz süreçlerinde östrojen hormonunun kandaki düzeyinin olması gereken aralıkta bulunması önem taşır. Östrojenin üreme sistemindeki etkileri ve görevleri arasında şunlar yer alır:

  • Ergenlikle birlikte adet kanamasının başlamasını sağlar, kasık ve koltuk altında kıllanmaya neden olur.
  • Ergenlik döneminde memelerin büyümesi ve meme başlarının renginin koyulaşmasını sağlar.
  • Adet döngüsünü kontrol ederek menstruasyon sikluslarının düzenli şekilde devam etmesini destekler.
  • Kadınsal vücut hatlarının oluşturulmasını sağlar.
  • Yumurtalıklarda folikül gelişimi ve yumurta hücresi üretimini teşvik eder.
  • Fallop tüplerinde döllenmeyi kolaylaştırıcı sert yapı ve kasılma hareketlerini düzenler.
  • Rahim ve rahim duvarının gebeliğe, doğuma ve adet kanamasına hazırlanmasını sağlar.
  • Rahim ve serviks salgılarının üretilmesini sağlayarak spermin yumurta hücresine ulaşması için gerekli ortamı hazırlar.
  • Kandaki kolesterol miktarını dengeler, kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur, cilt ve ruh sağlığının korunması üzerinde etkilere sahiptir.

Östrojen Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak östrojen düşüklüğü sorunu gelişebilir. Aşırı fiziksel aktivite, genetik hastalıklar, böbrek hastalıkları, beslenme bozuklukları, yumurtalık yetmezliği, hipofiz bezi yetmezliği, pelvik inflamatuar hastalık ve turner sendromu gibi nedenler bu duruma yol açabilir.

Östrojen düşüklüğüne bağlı olarak hormonun görev yaptığı pek çok mekanizmanın çalışma düzenine ilişkin sorunlar ortaya çıkabilir. Östrojen düşüklüğü belirtileri arasında ise şunlar yer alır:

  • Adet düzensizliği
  • Vajinal salgıların yetersiz olmasına bağlı olarak cinsel ilişkide ağrı hissetme
  • Sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Sıcak basması
  • Baş ağrısı ve tekrarlayan migren atakları
  • Kronikleşen yorgunluk hissi
  • Konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık
  • Depresyon ve diğer psikolojik sorunlar

Östrojen düşüklüğü teşhis edilen hastalarda çeşitli yollarla östrojen takviyeleri yapılabilir. Bunlar arasında östrojen ilaçları, hormon enjeksiyonları, östrojen ve progesteron hormonunu bir arada içeren doğum kontrol haplarının kullanımı, kremler, jeller ve vajinal fitiller yer alabilir.

Östrojen İçeren Besinler Nelerdir?

Vücutta üretilen östrojenin haricinde östrojen içeren besinler nelerdir sorusuna yanıt teşkil eden bazı besinlerden de söz edilebilir. Östrojeni artırmak için ne yapmalı sorusuna bir yanıt olarak bu besinlerden de yararlanılabileceği belirtilebilir. Bazı besinlerde yer alan fitoöstrojenler, insan vücudunda östrojen hormonunun yerine geçer ve tıpkı östrojen hormonu gibi etki gösterir. Fitoöstrojenler açısından zengin olan bazı besinler şunlardır:

  • Nane, adaçayı, maydanoz, keklik otu ve meyan kökü gibi otlar
  • Kuru fasulye, nohut, barbunya, bezelye ve soya fasulyesi
  • Karnabahar ve brokoli
  • Saflaştırılmamış tahıllar ve tam tahıllı ekmekler
  • Yaban mersini
  • Anason ve civan perçemi
  • Erik, kayısı ve bu meyvelerin kurutulmuş formları
  • Keten tohumu ve susam

Östrojen Hormonu Nasıl Düşürülür?

Tıpkı östrojen düşüklüğü gibi östrojen fazlalığı da istenmeyen bir durumdur. Kandaki östrojen seviyesinin normalden fazla olması hormon replasman tedavilerine, ergenlik dönemine veya çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olabilir.

Obezite, diyabet (şeker) hastalığı, yumurtalık kistleri, böbrek üstü bezlerindeki tümörler, yüksek tansiyon, gebelik veya bazı ilaçların (özellikle kortikosteroid içerikli ilaçlar) kullanımı östrojen yüksekliği nedenleri arasındadır. Kadınlarda östrojen hormonu yüksekliği belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Şişkinlik, göğüslerde büyüme ve hassasiyet
  • Cinsel istekte azalma
  • Memelerde fibrokist oluşumu
  • Adet öncesi sendromu (PMS) etkilerinde artış
  • Adet düzensizlikleri
  • Kilo artışı ve saç dökülmesi
  • Uyku düzenine ilişkin sorunlar
  • Depresyon ve psikolojik sorunlar
  • El ve ayaklarda üşüme
  • Zihinsel işlevlerde yavaşlama, hafıza ve konsantrasyon problemleri

Östrojen yüksekliği tespit edilen kişilerin birçoğu östrojen hormonu nasıl düşürülür sorusunun yanıtını arar. Böyle bir durumda öncelikle östrojen seviyesindeki yüksekliğin nedeni araştırılmalıdır.

Kist veya kötü huylu tümörlerin tespiti halinde bunlara yönelik operasyon ve tedaviler gerçekleştirilir. Bunun haricinde östrojen hormonu üretimini veya östrojen dönüşümünü azaltıcı ilaç tedavileri, beslenmeye tarzı değişiklikleri gibi uygulamalardan yararlanılabilir.

Erkeklerde Östrojen Fazlalığı Neye Yol Açar?

Erkeklerde östrojen hormonu çok az miktarda yağ dokusu hücreleri tarafından üretilir. Bu hormon erkek vücudunda ereksiyon (sertleşme), sperm üretimi, kolesterolün düzenlenmesi, yağlanmanın önlenmesi, vücudun kıllanması ve kemik sağlığının korunması gibi çeşitli görevler üstlenir. Fakat östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak erkeklerde de çeşitli sağlık sorunları gözlenebilir. Erkeklerde östrojen fazlalığı neye yol açar sorusuna yanıt olarak verilebilecek olumsuzluklar arasında şunlar yer alır:

  • Göğüslerde büyüme (jinekomasti)
  • Kısırlık (infertilite)
  • Ereksiyon güçlüğü
  • Sesin incelmesi
  • Testislerde küçülme
  • Kas kütlesinin azalması
  • Cinsel isteksizlik

Östrojen yüksekliği tespit edilen erkek bireylerde öncelikle bu durumun nedeni araştırılır. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi beslenme planı gözden geçirilmeli ve hekim tarafından gerekli görülmesi halinde ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Kadınlarda östrojen hormonu fazlalığı nedir, neden olur? Östrojen hormonu yüksekliği belirtileri

Kadınların vücudunda östrojen hormonun fazla olması çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Bu problemler arasında öne çıkanlar; vücudun aşırı derecede tüylenmesi, regl periyodunda ortaya çıkan düzensiz durumlardır. Bütün bunların yanı sıra östrojen hormonunun vücutta fazla olması istenilen durumlarda vardır. Örneğin gebelik sürecinde kadınların vücudundaki östrojen seviyesi artış göstermektedir.

Bu durum oldukça normal ve östrojenin olması gereken şeklidir. Buna karşılık gebelik dışında beklenmedik bir şekilde östrojen hormonunun vücutta artış göstermesi pek çok hastalığa bile neden olabileceğinden böyle bir şüphe duyulduğunda vakit kaybedilmeden bir hekimle görüşülmesi gerekmektedir. Bu içeriğimizde sizler için kadınlarda östrojen hormonu fazlalığı nedir, neden olur, kadınlarda östrojen hormonu yüksekliği belirtileri ile ilgili bilgileri ayrıntılı bir şekilde bir araya getirdik.

Kadınlarda Östrojen Hormonu Fazlalığı Belirtileri

Kadınlarda östrojen hormonunun fazla salgılanması gebelik dışında istenilen bir durum değildir. Pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Kadınlarda östrojen hormonu fazlalığı belirtileri ile ilgili öne çıkanları sizler için sıraladık;

  • Kadınlarda östrojen hormonu fazla salgılanırsa regl döngüsü bozulur,
  • Fazla salgılanan östrojen hormonu cinselliğe karşı soğumaya neden olur,
  • Kadınlarda östrojenin aşırı olması ruhi dalgalanmalara ve mutsuzluğa yol açar,
  • Östrojenin fazla olması devamlı olarak şişkin hissetmeye ve vücudun şişmesine neden olabilir,
  • Fazla östrojen yüzünden memelerin hassasiyeti artar ve memeler şişer.
  • Regl öncesinde pek çok kadının sorun yaşadığı PMS dönemi sendromu östrojen artışında daha da fazla olur.
  • Kadınlarda östrojen hormonu artınca memelerde kistler oluşabilir.

Kadınlarda Östrojen Hormonu Fazlalığı Tedavisi

Östrojen fazlalığı sorunu yaşayan pek çok kadın vardır. Bu durumun zamanında tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü östrojenin kadınlarda fazla olması da pek çok soruna neden olabilir. Peki kadınlarda östrojen hormonu fazlalığı tedavisi için neler yapılabilir… Öncelikle kadının vücudunda östrojenin artmasına neden olan yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir. Östrojenin artışına neden olan pek çok sebze ve meyve vardır. Buna karşılık östrojenin azalmasını sağlayacak besinlerden faydalanmak da mümkündür. En önemlisi kişi vücudunda fazla östrojen olduğunu düşünüyorsa vakit kaybetmeden uzman bir doktordan destek almalıdır.

Kadınlarda Östrojen Hormonu Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?

Östrojenin kadınlarda artış göstermesi istenilen ve sağlıklı bir durum değildir. Peki kadınlarda östrojen hormonu yüksekliği nasıl anlaşılır. Bunun anlaşılabilmesi için kadın vücudunda fark edilen bazı değişimler olmaktadır. Bu değişimleri sizler için sıraladık;

  • Kadınlar östrojen arttığında ilk olarak regl periyodunda değişimler olmaktadır,
  • Östrojenin fazla olması depresyona ve ruhi bozukluklara yol açabilmektedir,
  • Kadınlarda fazla östrojen salgılandığında memeler belirgin şekilde etkilenmektedir. Ani şişkinlik hassaslaşma ve bazen kistler fazla östrojenden kaynaklı olarak oluşabilmektedir.
  • Kişiden ani kilo alma östrojen fazlası yüzünden olabilir. Ya da bazı kişiler vücutlarının şişkin ve ödemli olduğunu da belirtmişlerdir.
  • Östrojen hormonun vücutta artışı cinselliğe karşı soğumaya neden olabilir.

Kadınlarda Östrojen Hormonu Yüksekliği Neden Olur?

Kadınların bazıları dönemsel olarak bazıları da uzun süreli östrojen hormonu yüksekliği sorunu yaşamaktadır. Peki kadınlarda östrojen hormonu yüksekliği neden olur. Özellikle hamileliğin oluşumunda progesteronla östrojen hormonu beraber çalıştığı için östrojenin yükselmesi oldukça normaldir. Ancak bu durum sadece gebelikte normaldir. Bunun dışında bazı genetik faktörler, besinler ve yaşam biçimi kişilerde aniden östrojen hormonunun yükselmesine neden olabilir.

Kadınlarda Östrojen Hormonu Fazlalığı Nasıl Geçer?

Kadınlarda östrojen hormonun fazlalığı bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla kadınlarda östrojen hormonu fazlalığı nasıl geçer diye merak edilmektedir. Öncelikle kişinin fazla kiloları varsa onlardan kurtulmalıdır. Bunun yanı sıra lifli gıdaları tercih etmek de faydalı olmaktadır.

ÖSTROJEN DOMİNANSININ NEDEN OLDUĞU DURUMLAR



Meme kanseri ÖSTROJEN DOMİNANSİ tablosunun en tehlikeli sonuclarından biridir.Östrojen dominansinin ne olduğunu anlamak için önceki postlara bakınız.
* yaş arası kadınlar ( premenapoz dönemi ) östrojen azalmaya baslar ama meme kanserindne koruyucu progesteron daha cok azalır ve bu yaslarda meme kanseri riski daha funduszeue.infoza girdikten sonra azalan östrojene baglı olarak kanser riski azalır
*erken adet görmeye baslamak daha cok östrojene maruz kalmak demektir.
*geç manapoza girmek daha cok östrojene maruziyet demektir.
*genetik faktör meme kanserinde % 20 oranında rol oyanamaktadır.
*30 yas altı cocuk doğuran kadınların ve birden cok cocuk dpguran kadınların progesterone ( gebelik sırasında ) cok maruz kalmalarından dolayı meme kanseri geliştirme riskleri daha düşüktür.
*yumurtalıkların alınması durumunda daha az östrojene maruz kalınacagından meme kanseri riski azalır ama bu durum da östrojenın asırı azalmasından dolayı baska risklier beraberinde getirir.
*doğum kontrol haplarını kullanmaya 18 yas altında baslayan kadınların meme kanseri görülme riski oldukca yüksektir.
*bio esdeger olmayan hormon replesman terapilerinin meme kanseri yapma olasılıkları oldukca yüksektir.
*obezite olan kadınlarda yag dokusundakia romataz enzimi aktivitesinden dolayı daha cok östrojen bulunmaktadır ve buyüzden meme kanseri riski artmaktadır. ( %16 oranında meme kanseri riski obezite ile baglantılıdır! genetikle neredeyse ayn oranda )
*alkol kullanımı = alkol fazlası östrojen metabolizmasını bozdugundan oldukca önemlidir.Günde bir kadehten fazla alkol tğketen kadınlarda meme kanseri riski haftada 2 kadeh alkol tüketen kadınlara göre oldukca artmıstır.
*insülin direnci = fazla insülin overlerden androjen hormonların salınmasına neden olabilir ; östrojen dominansi tablosunun en önemli nedenleri ve soncuları arasındadır.
*pcos ve diğer östrojen dominansi ile baglantılı hastalıklar vücutta sötrojen baskınlıgının habercileridir.Çalısmada pcos görğlen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin % 40 kadar arttıgını belirtmektedir.
*melatonin =uyudugunuzda salgılanan bu hormon overlerden yüksek oranda 
östrojen salgılanmasını durdurur ve daha cok progesteron salgılanmasını sağlar.
hipotirodizm = trioid hormonları azaldıgında vücutta SHBG ( sex hormon bindingglobulin ) üretimi de azalacaktıfunduszeue.info östrojeni baglayan ve hücrelere girmesini engelleyen bir funduszeue.infoği östrojen dominansi tablosuna neden olacaktır.
*ksenoöstrojen = vücutta östrojen gibi davranıp östrojen dominansi tablosuna vekarsinogenesise neden olurlar.
*kimyasallar hem östrojen metabolizmalarına etkilerinden hem de karsinojen etkilerinden meme kanserini arttırırlar.
*stress = stress özellikle progesteronunuzdna çalar! progesteron kansere karsı funduszeue.info sorarsanız meme kanserine enden olan sessiz öldürücüdür kendisi.


 •        1-ziraii ilaçlar
 •        2-hormon dengesizliği olan hayvanları tüketmek ( hormon verilen – gebe iken süt vermeye zorlanan hayvanların sütleri-gebelik hemen sonrası kesilen hayvanlar)
 •        3-petrokimyasallar = deodorantlar , şampuanlar , sabunlar , sac sprayleri , losyonlar ,pvc kaplamalar, benzin ve türevleri , oyuncaklar, ojeler , plastik kaplar
 •        4-organik solventler = boyalarda i parfümlerde , ojelerde , aseton , yapıştırıcılar , boyalar , cila , temizlik malzemeleri 
 •        5-sentetik östrojenler
 •        6-ovar kisti ya da tümörü
 •        7-stress
 •        8-obezite
 •        9-karaciğer sorunları
 •        magnezyum ve b6 ve diğer vitamin mineral eksikleri
 •        kafein cok tüketimi ( günde bardak kahve tüketen kadınlarda östrojen dominansi görülmesi yani östrojen fazlalığı günde 1 bardak kahve tüketen kadınlar göre % 70 daha fazla ( foliküler fazdaki östrojen miktarı )! 1 bardak = mg cafein ortalama bardak oo mg cafein

1-kanserden korur ( östrojeni dengeleyerek )
2-enerji metabolizmasında rol oynar ( insülin metabolizma dengelemede –tiroid fonksiyonlarına etkisiyle)
3-yağ yıkımında rol oynar ( yağın enerjiye çevrilmesinde )
4-kemik yapımında rol oynar ( osteoblastları arttırarak )
5-vücutta su tutulmasını önler ( diüretik özelliği ile )
6-vücutta çinko ve bakır seviyesinin korunmasında önemli rol oynar
7-iyi hissetmenizi sağlar ( doğal entidepresandır )
8- libidonun korunmasında rol oynar
9-gebeliğin oluşumunu ve devamlılığını sağlar
adet döngülerinin düzenli olmasını sağlar.

Bundan sonraki birkaç postta progesteronu arttırma yollarından bahsedeceğiz.
fazla alkol tüketimi progesteron miktarını düşürür.östrojen miktarını arttırır. Çünkü östrojen karaciğerde metaboliza olur. Metaboliza olacağı yolaklara alkol girer ise östrojen yeterli metabolize olamaz ve kanda dolasan östrojen miktarı fazlalaşır.
Aynı benzer etkiyi daha önceki postlarda kahve için de paylaşmıştık …
Pogesteronun östrojen dominanside görevi ve önemini anladıysak bunların hepsi progesteronu doğal arttırma yöfunduszeue.infoteronumuzdan çalmayı bırakmak birinci kuraldır. yani progesteronu tüketen yolları durdurmak önceliklidir.. alkol tüketimini asgariye indirmek ve mümkün ise bırakmak önemlidir.

Stres arttıkca vücudunuzdaki progesteron ve ham maddemiz pregnelone sürekli kortizole dönüşecektir. kronik stress vücudunuzun progesterondan calma ve yasanabilecek birçok hormonal sorunun en baslangıc noktasıdır. olay sadece basit bir stress , kafana cok takıyorsun sakin ol demek kadar küçümsenmeyecek kadar önemlidir! hiçbirşey bulunamaz ise size stressten deniyor ya ! işte stressin hormonal mekanizması bu!!! stress hele ki sürekli ise önce pregnelone ve progesteronunuzu tüketecek kortizol üretimi için cok ilerleyen asamalarda da tüm hormonlarınıza mal olacaktır.( östrıjen , testesteron gibi ) oyüzden stress yönetimi olmadan hormonal hiçbir sorununuzu kalıcı olarak çözemezsiniz..östrojen dominanside de progesteronu azaltan nedenlerden biri olan stress düzeyini azaltmak progesteronu arttıran diğer yollardan biridir!

Eksik Progesteronu Yerine Koymaya Çalıştık; Şimdi Fazla Östrojeni Nasıl Temizleyeceğiz?

Öncelikle östrojenimizin yeterince metabolize olması lazım. Bu metabolize olma işi nerede oluyor peki? KARACİĞERDE!!!
O yüzden yapmamız lazım? Karaciğerimize destek olmak ve detoksifikasyon için maksimum verimde çalısmalı ki karaciğerde verim alalım.

YUKARIDA KABATASLAK ÖSTROJEN METABOLİTLERİNDENİ GÖRÜYORSUNUZ.
BURADA TEMELDE H-E1 (E2) ŞEKLİNDE GİDEN YOLAK SAĞLIKLI İKEN
4-OH-E1 (E2) SEKLİNDE GİDEN YOLAK KANSEROJENDİR.
BİRÇO ÇALISMA OH-E1 İ DE TOKSİK OLARAK GÖSTERİRKEN BAZILARINI TOKSİK ETKİSİ OKADAR YOK DEMEKTEDİR.
BUNLAR NEDEN ÖNEMLİ? ÇÜNKÜ BU ÖSTROJEN METABOLİTLERİ DE BELİRLİ SEVİYEYE KADAR ÖSTROJEN RESEPTÖRLERİNE BAĞLANIYOR VE ÖSTROJEN GİBİ DAVRANIYOR.

*** KANDA ÖSTROJEN SEVİYENİZ AZ CIKMIS OLABİLİR AMA ZARARLI ÖSTROJEN METABOLİTLERİNİZ FAZLA İSE ÖSTROJEN DOMİNANSİ SEMPTOMLARI YASIYOR OLABİLİRSİNİZ..ÇÜNKÜ YUKARIDA BAHSETTİĞİM GİBİ BAZI ZARARLI ÖSTROJEN METABOLİTLERİ DE HALA ÖSTROJEN RESEPTÖRLERİNE BAGLANABİLİYOR VE ÖSTROJEN GİBİ DAVRANABİLİYOR.

ÖSTROJEN VE METABOLİTLERİ NASIL ARTAR? BU DURUMA NELER YAPMALIYIZ?

1-KSENOBİYOTİKLER = KİMYASALLAR -PLASTİKLER -KSENOÖSTROJENLER = Bir önceki postta payalstıgımız yolakta östrojeni zararlı metabolik olan h yoluna doğru yönlendiriyor !! yani bu istemediğimiz birşey !!! yüzden hertürlü kimyasaldan ; plastikten uzak durmamız lazım … ÖNCEKİ POSTLARDA ÖSTROJEN DOMİNANSİNIN ALTINDAKİ GİZLİ SUCLULAR POSTUNA BAKINIZ :)

2-DOĞUM KONTROL HAPLARI , AYÇİÇEK YAĞLARI , TRANS YAĞLAR , MISIR , ANTİASİTLER , KATKI MADDELERİ , TATLILAR , ŞEKERLER !!! = Östrojenin metabolize yolunda gene bu gıdalar ve maddeler 4-oh olan yani zararlı olan yola doğru yönlendiriyor.. biz elimizde olan östrojen metabolize olurken olabildiği kadar 4-OH yoluna doğru gitmemesini istiyoruz ! = OZAMAN BU GIDALARI VE MADDELERİ TÜKETMEMİZ LAZIM

3- VÜCUTTA İNFLAMASYON = AROMATAZ ENZİM AKTİVİTESİNİ ARTTIRIR = aromataz enzim aktivitesi artması demek östrojen üretimi artması demektir. ( aromataz enzimi androjenlerden  yağ dokusundan da  östrojen üretimi artacak demek ).. biz östojenin artmasını istemiyoruz… vücuttaki enflamasyon bunu arttırdıgına göre zaman ne yapmamız lazım =  ANTİİNFLAMATUAR BİR BESLENME VE GEREKİRSE SUPLEMENTLER
 ( KRONİK HASTALIKLARDA BESLENME POSTUNA BAKINIZ )

4- ÖSTROJEN METABOLİTLERİNDEN 4-OH İLE BASLAYAN ZARARLI METABOLİTLERİ TEMİZLEYEN ENZİM = COMT ENZİMİ (CATECHOL-ORTHO-METHYL-TRANSFERASE ) İYİ ÇALISMASI LAZIM = Bunun için de metilasyon detoksifikasyon işleminizin iyi çalısması lazıfunduszeue.info için de en temelde magnezyum , b6-b9-b12  gibi metilasyon kofaktörleriniz yeterli olmalı.. homosisteininiz = arası olmalı !!!  ( bu konuda ayrı bir post yapacagım )

5-östorjen metabolitlerini metabolize edecek yeterli glutatyon ve antioksidanlar yoksa da bu metablitler yeterince temizlenemiyor !!!  ( DETOKS İLE ALAKALI POSTLAR VE İNTERNET SİTEMDEKİ DETOKS YAZISINA BAKINIZ )

5- YABAN MERSİNİ , KETEN TOHUMU , AHUDUDU , DUT , NANE , BİBERİYE , KEKİK , BRASİCA SEBZELERİ = bu gıdalar östrojeni 2-OH yolunda metabolize olmasına yönlendiriyor!!

6-EGZERSİZ = hem hormonal dengede , hem detoksifikasyonda hem de inflamatuar yanıtta önemli! ama aynı zamanda egzersiz östrojeni 2-oh yolunda metabolize olmaya yönlendiriyor!! AMACIMIZ OLABİLDİĞİ KADAR 2-OH YOLUNA YÖNELMEK 4-OH YOLUNDAN KAÇMAK ÇÜNKÜ!

YUKARIDA SAYDIGIM TÜM SUPLEMENTLERİ KULLANMANIZ , HELE Kİ RASTGELE KULLANMANIZ DOĞRU DEĞİL.. BU SUPLEMENTLER MEDİKAL ANLAMDA DETOKS MEKANİZMALARINI DESTEKLEMEK İÇİN BİR HEKİM KONRTOLÜNDE OLDUKCA FAYDALI İKEN RASTGELE KULLANIMI FAYDADAN COK ZARAR VEREBİLİR.
MESELA methionine kullanırken taurine , b6 , folik asit , isistein magnezyum vücutta yeterli değil ise yüksek doz methionine homosisteininizin artmasına neden olabilir! bu da asla istemediğimiz bir tablo..

Burada verebileceğim belirli tavsiyeler var sadece,
1- b12 kan seviyenizi arası tutmak oldukça önemli
2-magnezyum ve krom mineral eksiğiniz var ise yerine koyunuz
3- bu mineralleri içerek gıdalara ağırlık veriniz ! ama bunları da herbirini denge içinde ! birine yüksek ağırlık vermek değil ! 
4- suplementler oldukça faydalı olabilirken rastgele ve bilinçsiz uzun süre kullanımı faydadan çok zarar funduszeue.info bilerek rastgele kullanmayınız.
5-d vitamini seviyenizi arası tutmaya calısınız. gerekirse destek alınız.
6-stress yönetimi - su tüketimi - uyku düzeni - terlemek - düzgün dışkılama oldukça önemlidir !
çoğu vakada hayat tarzı değişiklikleri oldukça yeterli olmaktadır.
eğer hayat tarzınını düzenleyip sağlıklı bir beslenme ve stress yönetimi sonrası hala sorunlarda düzelme yok ise bir hekimden destek alınız..

Östrojen dominansi tablosunda en önemli sorunlardan birinin vücuttaki fazla östrojen  oldugundan bahsetmiştik.
karaciğerde metabolize olan östrojen safra yolu ile bağırsaklara boşaltılır! 
bağırsaklarda da beklediği sürede bağırsak florasındaki bakteriler tarafından glukoronidaz enzimi ile bağırsaktan yeniden emilecek ve hepatit kan dolasıma karısacak hale getirilir.
Yani neoldu? biz östrojeni metabolize ettik , atmak için bağırsağa kadar geldi , ama burada çok uzun süre bekledi ve buradaki bakteriler onu metabolize edip yeniden dolasıma karıştırdı! haydaaaa !!! biz evi temizlemiştik , aynı kiri yeniden eve mi soktuk şimdi?
Hergün düzgün dışkılama işte buyüzjden çok önemli !!! kabız olan bir kadın ya da erkek her zaman bir tık daha risk grubundadır!

1-östrojen dominansi
-birçok hastalığa ve semptoma neden olabilir = ENDOMETRİOZİS , POLİKİSTİK OVER SENDROMU , MEME KANSERİ , MYOM , FİBROKİSTLER , PREMENSTURAL SENDROM ! 
AĞRILI ADETLER , YOGUN KANAMALAR , LEKELENME KANAMALARI  GİBİ…  ( AYRINTILAR İÇİN ÖNCEKİ POSTLARA BAKINIZ )
-temelde östrojen ve metabolitleri fazla  ama bunu karsılaması gereken progesteron ise azdır
-tedavide östrojeni ve metabolitlerini temizlemek ve progesteronu artırmak vardır ( önceki postlara bakınız )
-gerektiğinde biyo esdeğer progesteron hormonları mutlaka hekim kontrolünde olmak tartıyla kullanılabilir.


2- düşük progesteron nedenleri ise sıklıkla

*yaŞlanma
*stress
*yanlıs beslenme ( kafein , alkol , inflmatuar besinler )
*hipotiroidi
*yüksek prolaktin
*Yumurta yokluğu ya da testesteron fazlalığı ( kısır döngü seklindedirler )

ile alakalıdır.. progesteronu yükseltmek ile alakal önceki postlara mutlaka bakınıfunduszeue.inforse alttaki nedenlere ayrıntılı bir şekilde arastırımlası gerekmektedir.

3-PROGESTERON DİRENCİ TABLOSU BAZI KADINLARDA GÖRÜLEBİLİR!
progestron hormonu bir bakıma hem hormon hem nörotransmitterdir ve GABA  reseptörleri ile oldukça iç içe bağlantı halindedir. Progesteronun bir antidepresan gibi davranması da buyüzdendir.. ama Bazı kadınlarda nedeni tam olarak hala belli olmasa da PROGESTERON DİRENCİ OLUSUR.. bu direncin bu gaba reseptörleri ile bağlantısından kaynaklandığı düşünülmektedir. YANİ BAZI KADINLAR MALESEF PROGESTERON TEDAVİLERİNE BU DİRENCTEN DOLAYI OLUMLU YANIT VERMEMEKTEDİRLER!  KRONİK İNFLAMASYONU AZALTMAK VÜCUDUN YANITINI ONARMAK İÇİN VE  BAZI EKSTREM VAKALARDA SSRI ( ANTİDEPRESAN ) KULLANMAK MALESEF Kİ TEK CARE OLABİLİR. AMA ÖNCEDEN ALTTAKİ TÜM NEDENLERİ AYRINTILI ARASTIRMAK GEREKLİDİR.

4-FAZLA ÖSTROJENİ TEMİZLE!! ( MUTLAKA ÖNCEKİ POSTLARA  AYRINTILI BAKINIZ )
-BOL SU İÇ
-DETOKS MEKANİZMALARINI AKTİF TUT
-SPOR YAP ( AGIR DEĞİL! ÖNCEKİ POSTLARA BAKINIZ )
-KİLO VER  ( YAG DOKUSUNDAN KAYBEDEREK ÖSTROIEN MŞKTARINI AZALTIRIZ , ÇÜNKÜ YAĞ DOKUSUNDA AROMATAZ ENZİMİ İLE ÖSTROJEN ÜRETİLİR )
-İYİ VE KALİTELİ UYU
-BOL LİF TÜKET VE DÜZENLİ DISKILA ( YEDİĞİN ANA ÖĞÜN SAYISI KADAR DISKILAMAN LAZIM )
-EN ÖNERDİĞİM SUPLEMENTLER = DIM - MAGNEZYUM - MELATONİN -RESVERATROL - METHYL(B6-B9-B12)….( SUPLEMENTLER DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALI CÜNKÜ HASTANIN İHTİYACINA GÖRE COK  ÇOK DEĞİŞİR ÖNCEKİ POSTLARDA PAYLASTIM.)
 

 

Etiketlerostrojenprogesteronkadinsagligihastalikkadindogumostrojendominansiadetduzensizligimemekanserisupplementlertakviyegidalaryasamtarzi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası