muayenesiz araç 1. kez yakalanırsa 2022 / Araç muayene cezası ne kadar, kaç TL? araç muayenesi yaptırmama cezası

Muayenesiz Araç 1. Kez Yakalanırsa 2022

muayenesiz araç 1. kez yakalanırsa 2022

Araç muayene cezası tutarları belli oldu. Araçların Kanunda belirtilen süreye kadar muayenelerinin yaptırılmaması durumunda hem trafik cezası uygulanmakta hem de muayene tarihinden sonra geçen süre kadar gecikme zammı uygulanmaktadır. Eğer siz de muayenesiz araç cezası yemek istemiyorsanız süresinden önce Tüvtürk randevusu almanız ve muayeneyi zamanında yapmanız gerekmektedir.

Bu yazımızda Kanuni muayene süreleri, muayenenin süresinde yapılmaması halinde uygulanacak muayenesiz araç kullanma cezası ve araç muayene yaptırmama cezası gecikme bedeli, araç muayene trafik cezasına itirazı nasıl ve nereye yapabileceğiniz ile muayene işlemleri hakkındaki tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Araç muayene gecikme cezası ne kadar?

Araç muayenesinin gecikmesi ve bunun herhangi bir çevirmede trafik ya da jandarma ekipleri tarafından tespiti durumunda araç sahibine fenni muayene cezası uygulanır. Araç muayenesi̇ gecikmesi halinde uygulanacak bu araba muayene cezası aracı sürene değil araç sahibine uygulanır.

Muayenesiz araç trafik cezası,00 TL
Uygulanan bu TÜV gecikme trafik cezasının tebliğ tarihinden itibaren
15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise
,25 TL
Verilen 7 günlük süre içerisinde yapılmazsa uygulanacak ceza,00 TL

Tabi uygulanan bu cezayı ödemeniz ve aracınızı da en geç 7 gün içerisinde muayene randevusu alarak muayeneye götürmeniz gerekmektedir. İlk tespitte araç bağlanmaz ancak ilk ceza uygulandıktan sonra size verilen 7 günlük süre içerisinde eğer muayeneyi yaptırmazsanız ve bu tespit edilirse bu durumda;

  • yılı için ,00 TL tutarında ceza uygulanır. Bunu tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde öderseniz ,00 TL’ye düşer.

İkinci defa yakalanmada artık aracınız bağlanır ve muayenesi yapılmak üzere çekici ile gönderilir. Yine 7 günlük süre verilir ve muayeneyi yaptırmazsanız her durumda ikinci defa uygulanan ceza tutarında ceza uygulanır.

Araç muayene 1 gün gecikme cezası

Araç muayenesi 1 gün bile gecikse çevirmeye takıldığınızda yukarıdaki tabloda belirtilen tutarlarda ceza uygulanır.

Araç muayene gecikme ücreti

Yukarıda da belirttiğimiz üzere muayenesi geciken bir araç için sadece trafik cezası uygulanmaz aynı zamanda muayene tarihinden sonra gecikme ücreti de uygulanır. Bu konuda sık sorulan soru araç muayene gecikme cezası hesaplaması nasıl yapılır sorusu olmaktadır.

1 yıl muayene gecikme cezası

Araç muayene ceza hesaplaması diğer bir ifade ile gecikme ücreti hesaplaması gerekli muayene ücretine aylık %5 gecikme zammı uygulanmak suretiyle hesaplanır. Örneğin aracınızın muayene bedeli TL ise bu durumda geciken her bir ay için %5 oranında yani 25 TL tutarında gecikme ücreti de uygulanacaktır. Eğer 12 ay geciktiyse her aya %5 zam ekleyerek hesaplamanız gerekiyor.

Araba muayene süresi

Araçların muayene süreleri aracın sınıfına göre farklılık gösterir. Bu sürelere uyulmadığı taktide araç muayene gecikme zammı ve trafik cezası uygulanır. Buna göre;

  • Otomobiller için ilk 3 yıldan sonra her 2 yılda bir yapılır.
  • Sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan araçlarda da ilk 3 yıldan sonra 2 yılda bir muayene yapılır.
  • Sürücü dahil 9 kişiden fazla oturma yeri olan araçlarla nakliye amaçlı araçlarda da birinci yaştan sonrasında her yıl,
  • Ticari araçlarda yılda bir,
  • Resmi araçlarda ilk 3 sene tamamlandıktan sonrasında ve yine iki yılda bir muayene yapılması zorunludur.

Aracımın muayenesi ne zaman bitiyor nasıl sorgulayabilirim ?

Aracınızın muayene bitiş süresi artık Ruhsatta yazmakta. Buradan bakarak muayene bitiş tarihini öğrenebilirsiniz. Eğer ruhsatta yazmıyorsa ya da yazıyor olmasına rağmen okunmuyorsa bu durumda Tüvtürk çağrı merkezini arayarak muayene bitiş süresini öğrenebilirsiniz.

Muayenesiz araç satışı

Muayenesi olmayan araç satılır mı ? Muayenesi ve trafik sigortası olmayan araçların Noter’de satışı yapılamaz. Satış yapmanız gerekiyorsa öncelikle muayenesini ve trafik sigortasını yapmanız ve varsa araca yazılmış tüm trafik cezaları ile motorlu taşıtlar vergilerini ödemeniz gerekmektedir.

Araç muayenesi kaç gün gecikebilir ?

Kanunen bitiş süresinden önce muauyenenin yapılması zorunludur. Bu süreden sonra yapılmaması ve tespiti halinde yukarıda araç muayene cezası hesaplama kısmında anlatıldığı gibi ve belirtilen tutarlarda ceza uygulanır. Ayrıca geçen her gün için de muayene gecikme zammı alınır.

Ticari araç muayene süresi 2 yıla çıkacak mı ?

Ticari araçların şu an için muayenelerinin yılda bir olarak yapılması zorunlu. Şu an için 2 yıla çıkarılması yönünde bir çalışma bulunmamakta.

Muayenesiz araç 1 kez yakalanırsa

Muayenesiz araç 1 kez yakalanırsa ilk etapta alt sınırdan yukarıda belirtilen tablodaki ceza tutarında ceza uygulanır ve muayene için 7 günlük süre verilir. Bu süre içerisinde de muayene yaptırılmazsa ve tekrar yakalanırsa araç bağlanır.

Araç muayene gecikme cezası affı

Araç muayene gecikme cezası affı kapsamında araç muayene ücretlerine uygulanan gecikme zammı ve trafik cezası borçlarınız için yararlanabilirsiniz. Bu kapsamda;

  • Muayene ücretlerinin gecikme zammı silinir.
  • Uygulanan trafik cezalarının gecikme zammı ve faizi silinir ve ana para üzerinden de ayrıca kanunda belirtilen oranda indirim yapılır.

Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;

Araç muayene günü geçerse ne olur

Araç muayene günü geçerse muayene bedeli gecikme zamlı olarak tahsil edilir. Eğer trafik çevirmesine yakalanırsanız ceza kesilerek muayene için 7 günlük süre verilir.

Araç muayenesi 1 ay geçerse ne olur?

Muayene geciken her bir ay için muayene ücreti %5 zamlı olarak tahsil edilir.

Araç muayenesi ne kadar geciktirilebilir?

Muayene bitiminde yapılması gerekir. Kanunen tanınan bir gecikme süresi ya da ek süre yoktur.

Araç muayene randevusu varken ceza kesilir mi?

Eğer muayene geciktiyse ve trafik çevirmesine takılırsanız kesilir. Burada takdir trafik polisindedir.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası

Araç muayenesi, trafikte olan tüm motorlu araçların yapması gereken zorunlu işlemlerden bir tanesidir. Araç muayenesi yapılmasının amacı aracın trafikte olup olmaması gerektiğinin tespit edilmesini sağlamaktır. Eğer bir araç muayenesiz olarak trafiğe çıkarsa ya da muayeneden geçemezse bu durumda cezai işlemle karşı karşıya kalır. Buna göre muayenesiz araçla trafiğe çıkma cezası yılı için TL olarak belirlenmiştir.

Araç Muayenesi Nerede Yapılır?

Araç muayenesi yalnızca TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleşmesi gerekir. Yapılan muayenede ilk olarak aracın ruhsat bilgileri denetlenir. Aracın plakasının doğruluğu, motor numarası ve şasi numarasının doğruluğu sağlandıktan sonra fiziki muayene aşamasına geçilir.

Muayene kontrolünde araçta fiziki olarak frenler, lastikler, yürüyen tüm aksam, aydınlatma, ayna, kemer ve diğer tüm kontroller yapılır. Temel olarak araç muayenesinde araç detaylı bir kontrolden geçirilir ve var olan kusurlar bulunuyorsa giderilmesi sağlanır. Eğer aracın muayenesi esnasında sorun bulunmuyorsa araç muayeneden başarılı bir şekilde geçmiş olur. Bir aracın muayeneden geçebilmesi iki şekilde olur. Birincisi normal geçiş diğeri ise kusurlu geçiştir. Kusurlu olan geçişlerde sürücüye eksiklikleri belirtilmiş olsa da bu ağır bir kusur olmadığından dolayı trafiğe çıkmasında herhangi bir engel yoktur.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Muayenesiz araç kullanma cezası yılı için TL olarak belirlenmiştir.  Araç bu şekilde trafikte yakalandığında sürücüye 30 günlük süre verilir ve bu süre içinde aracın muayenesinin yapılması tavsiye edilir. Eğer araç bu süre içinde muayeneye götürülmezse yakalanması halinde trafikten menedilerek ceza uygulanır. Bu durumdaki bir aracın tekrardan muayeneye götürülmesi prosedür ve maliyet gerektireceğinden sürücülere araçlarının muayene tarihlerini dikkat etmeleri önerilmektedir.

Araç Muayene Cezası Nereye Ödenir?

Araç muayenesiz bir şekilde yakalandığında ceza yazılır ve sürücüler kendilerine kesilmiş olan bu cezası ödemesi gerekir. Ceza eğer 15 gün içinde ödenirse indirimli olur. Muayene cezasını ödemek için vergi daireleri, banka şubeleri ve mobil bankacılık işlemleri tercih edilebilir. Bir araca muayene cezası kesilmişse ceza ödenmeden ikinci kez muayene randevusu oluşturulmaz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz seafoodplus.info adresimizi ziyaret edebilirsiniz.


Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.

Araç muayene cezası ne kadar? araç muayenesi yaptırmama cezası

Motorlu taşıtlar için araçların türlerine bağlı olarak belirli aralıklarla yapılan rutin muayene işlemleri trafik güvenliği açısından son derece hayati bir önem taşımaktadır. Trafiğe çıkmak için gerekli belgelere sahip tüm motorlu araçlar trafiğin güvenliğinin sağlanması amacıyla TÜVTURK kuruluşu tarafından denetlenerek trafiğe çıkmasında bir mani olup olmadığı kontrol edilir ve belgelenir. Peki, araç muayenesi geciktirildiği zaman ne olur? Araç muayeneden bağlanır mı? İşte araç muayenesi ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık.

Araç Muayene Cezası

Araç muayene cezası, muayenenin ne kadar süre geciktiği ile orantılı cezalandırılır. Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir. Muayene gecikme cezası gecikilen her ay için yüzde 5 olarak muayene ücretine ilave edilir. Muayenesi gecikmiş araçlar muayene ücretlerinin ödemesi dâhilinde gecikme cezalarını da öderler. Son muayene tarihi gecikmiş araçlar muayenelerinin sonucunda eğer geçerli sonuç alamazlarsa eksiklerin tamamlanması için 1 ay süre tanınır ve eksikler tamamlanarak verilen süre dâhilinde ikinci muayeneye gelmeleri beklenir. Bu süre zarfında eksikler tamamlanarak muayene randevusu alan araçlar ekstra bir ceza veya yeni bir muayene ücreti ödemezler.

Araç Muayenesi Yaptırmama Cezası

Muayenesi yaptırılmamış, son muayene geçerlilik tarihi geçmiş araçlar trafik kontrolleri esnasında tespit edildikleri taktirde idari para cezasına çarptırılır. Muayene geçerlilik tarihi geçmiş ve muayenesi yaptırılmamış araç sürücüleri TL idari para cezası alırlar. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde ,25 TL olarak ödenir.

Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur?

Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır. Aracınızın muayene son geçerlilik tarihinden sonra araç muayene randevusu almaya çalıştığınızda muayene ücretine yüzde 5 eklenecektir.

Araç Muayeneden Bağlanır Mı?

Aracınız muayenesi yaptırılmadığı için bağlanabilir. Muayenesiz araçlara emniyet güçleri tarafından yapılan denetimlerde tespit edildiği takdirde idari para cezası uygulanır. Fakat ruhsat üzerindeki araç sahibi araç başında değilse muayenesiz araç trafikten men edilerek emniyet otoparkına çekilir ve muayene işlemleri çekici kullanılarak yaptırılmak zorunda kalınır.

Muayenesiz araç kullanma cezası

Muayenesiz araç kullanma cezası yılı itibarıyla TL olarak belirlenmiştir. Muayenesiz araç kullananların tespit edilip cezai işleme tabi tutulmasından sonra araçlarını muayeneye götürmeleri için 7 gün izin verilir. Bu süre içinde araç muayeneye götürülmez ve trafik ekiplerince bu durum tespit edilirse, araç çekiciyle muayeneye götürülür. Muayenesi yapılmammış bir araçlar trafiğe çıkılması sonucu aracın trafikten men edilen araca verilen süre sonunda, araç muayene yapılmadan trafiğe çıkarılırsa, araç sahibine bin TL para cezası verilir.

Muayenesiz araç kullanma cezası ; Çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri de araca muayene yaptırılmazsa, ne kadar gecikme cezası ödenecektir? Bildiğiniz üzere hususi araçlar 2, ticari araçlar ise her yıl muayene yaptırmak zorundadır. Muayeneden geçemeyen araçlar ise yeniden tarih verilerek muayeneye çağırılır. Muayenesiz araç kullanma cezası da burada karşımıza çıkar.

Peki yılında muayenesiz araç kullanma cezası ne kadar?

Trafikte kazalarının çoğunluğu aşırı hız, trafik kurallarına uymama gibi sebeplerden kaynaklansa da birçoğu da trafiğe çıkmaya uygun olmayan araçlar ile trafiğe çıkma sonucu gerçekleşmektedir. Bu kazaların önüne geçebilmek için Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesi ile araç muayenesi zorunlu tutulmuştur. Bu sayede bir aracın trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığı tespit edilmekte, uygun bulunmayan araçlar trafiğe çıkamamaktadır.

Bu sebeple muayenesiz veya muayeneden geçemeyen araçlar trafik cezası ile cezalandırılır. Muayenesiz araç kullanma cezası yapılan kanuni değişiklikler değişiklik göstermekte. İşte yılına ait cezalar ve diğer detaylar ile ilgili bilgiler. Bu bilgiler muayenesi yaptırılmamış araçları kapsamaktadır.

image 48

Araç Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Yazının başında belirttiğimiz gibi araç muayenesi bir aracın trafiğe çıkmaya elverişli olup olmadığını tespit etmeyi sağlar ve Karayolları Trafik Kanunu ile periyodik olarak araçların muayene edilmesi gerekmektedir. Bu kanun ile devlet, trafik kazalarının önüne geçmeyi, insanları ve çevreyi korumayı amaçlar.

Muayeneye giren araçların trafiğe çıkmasına engel olan kusurları tespit edilir. Bu kusurların giderilmesi için araç sahibine bilgi verilir. Araç sahibi tespit edilen kusurları giderdikten sonra aracı tekrar muayeneye sokar. Araçta trafiğe çıkmasına engel olan bir kusur bulunmayana, trafiğe çıkmaya uygun olduğu tespit edilene kadar bu şekilde devam eder.

Türkiye’de araç muayenesi hizmeti veren tek firma TUVTURK’tür. Bu kuruluş ve bu kuruluşun yetkilendirdiği şubeler haricinde araç muayenesi yapılmıyor. TUVTURK özel bir kuruluştur ve tek yetkilidir.

Muayenesiz araç kullanmanın cezası bulunmaktadır. Bu cezayı ödemek durumunda kalmamak için TUVTURK’ten randevu almalı aracınızın muayenesini yaptırmalısınız.

Araç muayenesi süreci kısaca şu şekilde ilerler.

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

  • Aracın ruhsat bilgileri, şasi ve motor numarası kontrol edilir
  • Frenleri test edilir
  • Ön ve arka aks kontrolleri yapılır
  • Lastikler ve diş derinliği kontrol edilir
  • Stop, sinyal ve park lambaları test edilir
  • Koltukların sabitliği kontrol edilir
  • Emniyet kemerleri test edilir
  • Aynalar kontrol edilir
  • Farlar test edilir
  • Tüm bu kontrollerden sonra aracın trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığı ile ilgili bir rapor oluşturulur. Belirlenen kusurların giderilmesi için araç sahibine gerekli bilgi verilir.

Araç Muayenesi Zorunlu mudur?

Araç muayenesi trafik güvenliğini sağlamak ve vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla zorunlu hale getirilmiştir. Bu zorunluluk Karayolları Kanunu’nun maddesi ile yasal hale gelmiştir. Yasa ile sabit ve zorunlu olduğu için trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz tüm araçlar periyodik süreler içerisinde araç muayenelerini yaptırmalı ve trafiğe uygunluğunu tespit ettirmelidir. Aksi halde aracın muayenesiz olduğu belirlenirse ceza uygulanır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi araç muayenesi Türkiye’de sadece TURTURK tarafından yapılıyor. Aracın ruhsatında yazan muayenenin son geçerlilik tarihinden önce randevu alarak muayene işlemlerinizi yaptırmalısınız.

Araç muayenesi ücretlidir, bu ücret dönemsel olarak değişiklik gösterir ve TUVTURK’e ödenir. Bir araç muayeneye girdikten sonra trafiğe çıkmasına engel kusurlar tespit edilirse, araç sahibine 1 ay süre tanınır. Bu süre içerisinde kusurlar giderilip yeniden ücretsiz şekilde muayene ettirilebilir. Ancak 1 ay sürenin dolması durumunda araç muayenesi yeniden ücret ödeyerek yaptırılabilir. Araç sahipleri yeniden ücret ödememek için 1 aylık süre içerisinde trafiğe çıkmasını engelleyen kusurları gidermelidir.

Ehliyet Yenileme Ücreti ve Randevu Nasıl Alınır?

Araç Muayenesi Kaç Gün Gecikebilir?

Aracın muayene olduğu ve bu muayenenin geçerli olduğu son tarih araç ruhsatında yazmaktadır. Muayenenin geçerli olduğu son tarihe kadar aracı yeniden muayene ettirmek gerekir. Tarih geçtiği halde muayene ettirilmezse gecikme bedeli yansır ve bu bedel bir sonraki muayene ücretin üzerine eklenir. Gecikme bedeli araca göre değişiklik gösterir ve muayene geciktirildikçe belirlenen bedelin üzerine faiz eklenir. Kısaca ruhsatta yer alan araç muayenesinin geçerli olduğu son tarih geçmeden araç muayene ettirilmelidir. Süre tanınması gibi bir durum söz konusu değildir.

Bir diğer konu aracın muayene tarihi geçmesine rağmen yani araç muayenesiz olduğu halde trafiğe çıkmasıdır. Bu durumda araç herhangi bir trafik kontrolünden, ruhsat kontrolünden geçtiğinde muayenesiz olduğu tespit edilir. Eğer aracın muayenesiz şekilde ilk kez trafiğe çıkması ve tespit edilmesi ise ilk sefere mahsus uyarı verilir ve bir haftalık süre tanınır. Bu süre içerisinde kusurların giderilerek aracın muayene ettirilmesi gerekir. Bu uyarıdan sonra yeniden trafiğe çıkması ve kontrollerde muayenesiz olduğu tespit edilmesi halinde araca ceza yazılır.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası

Muayenesiz araç kullanma cezası her yıl değişiklik gösterir. yılında muayenesiz araç kullanmanın cezası ise Türk Lirası’dır. Bu ceza, yazıldığı günden sonra 15 gün içerisinde ödenirse %25 erken ödeme indirimi uygulanır. 15 gün geçtikten sonra ödenen cezalarda ise indirim uygulanmaz.

Eğer aracınıza ceza yazıldıysa muayene randevusu alabilmek için randevu almadan önce bu cezayı ödemeniz gerekir. Sadece muayenesiz araç kullanma cezasını değil, araca ait tüm trafik cezalarının ödenmiş olması ve sigortasının yapılmış olması gerekir. Araç sigortasının olmaması, aracın trafik borcunun olması veya vergi borcunun olması durumunda muayene için randevu alınamaz. Araç muayene randevusu almadan önce yapılması gereken şeyler kısaca şöyledir:

  • Araç kusurları tespit edilip giderilmeye çalışmalı
  • Trafik borçları ödenmeli
  • Vergi borçları ödenmeli
  • Sigortası yaptırılmalı
  • Zorunlu belgeler temin edilmeli

Bunlar yapıldıktan sonra araç muayenesi yaptırabilmek için randevu alınabilir. Aracın trafik veya vergi borcu varsa, sigortası yapılmadıysa araca muayene randevusu verilmiyor.

Araç muayenesi ve muayenesiz araç kullanma cezası ile ilgili genel bilgiler bu şekildedir. Hem araç sürücüsünün can güvenliği hem diğer yolcuların can güvenliği hem de çevrenin korunabilmesi için muayene tarihine dikkat edilmeli, muayenesiz şekilde trafiğe çıkılmamalıdır. Bu cezaların amacı araçların muayenesiz şekilde trafiğe çıkmasını engellemektir.

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Kaç TL&#;dir?

Emniyet Kemeri Kullanmamanın Cezası Kaç TL&#;dir?

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir