rusya ukrayna askeri karşılaştırma / Rusya ve Ukrayna askeri güçleri | Hangi ordu daha güçlü - Askeri güç kıyaslama

Rusya Ukrayna Askeri Karşılaştırma

rusya ukrayna askeri karşılaştırma

Rusya’nın askeri stratejisi

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) yıkılmasının ardından Rusya ilk defa hem uzun hem de Batı’yı doğrudan karşısına aldığı bir savaş dönemini yaşıyor. Öyle ki, Ukrayna savaşının etkilerini ne ’lardaki Çeçenistan savaşlarıyla ne de ’daki Gürcistan savaşıyla kıyaslamak mümkün görünmüyor.

Ukrayna savaşında Rusya çok sayıda asker ve askeri ekipman kaybetti. Fotoğraf: Reuters[Ukrayna savaşında Rusya çok sayıda asker ve askeri ekipman kaybetti. Fotoğraf: Reuters]

Ülkesi son zamanların en büyük meydan okumalarından biriyle karşı karşıya iken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üst düzey Rus askeri liderleriyle yaptığı toplantıda askeri kapasitesini geliştirmek için yeni bir yol haritası belirleyerek atılacak adımları duyurdu.

Buna göre Rusya'nın yılında izleyeceği savaş stratejisinin ayrıntıları ve Ukrayna'da devam eden savaşta belirlenen hedeflere ulaşmak için nelerin yapılacağı tartışıldı.

Rus lider Ukrayna’da devam eden savaşı “özel operasyon” olarak nitelendiriyor. Ukrayna ile topyekûn bir savaş durumunun olduğunu ise kabul etmiyor. Ayrıca ülkesi için Ukrayna’da yapılanın “kader savaşına” dönüştüğünü de sık sık dile getiriyor. Rus lider, Ukrayna savaşı ile Rusya için en önemliler arasında sayılan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı olmak üzere Rusya tarihindeki savaşlar arasında karşılaştırma yapıyor.

Ukrayna savaşında NATO’nun tüm imkanlarını seferber ettiğine de değinen Putin, savaşı kazanma konusundaki kararlılıklarını da bir kez daha vurguladı. Esasen petrol ve doğalgaz zengini Rusya, uzun zamandır Avrupa ile dengeli ilişkiler geliştirmeye özen gösteriyordu.

Halbuki Ukrayna savaşı hem Avrupa hem de NATO içinde çatlak yaratmaktan çok uzak. Kesin bir birliktelikten bahsetmek zor olsa da savaşın başlarında Rus saldırılarının özellikle Rus gazına bağımlı olan Avrupa ülkeleri ile ABD arasında sorunlara neden olacağı tezi çöktü.

ABD Ukrayna'ya binlerce Javelin anti tank füzesi verdi. Fotoğraf: AFP[ABD Ukrayna'ya binlerce Javelin anti tank füzesi verdi. Fotoğraf: AFP]

ABD ve İngiltere’nin yanı sıra Fransa ve Almanya da Rusya’ya karşı adımlar atmaya devam ediyor. Rusya ise dünyadan izole bir ülke olma tehlikesiyle karşı karşıya.

TRT Haber’e konuşan Muhammet Koçak, Rusya’nın Ukrayna meselesini yalnızca bölgesel bir sorun değil, uluslararası sistemde varoluş kavgasının bir parçası olarak gördüğünü belirtiyor.

Koçak’a göre, Kremlin yalnızca Ukrayna ile değil Ukrayna’nın Batı’daki destekçileri ile de mücadele ettiğini değerlendiriyor ve Ukrayna’da bir tökezleme yaşandığı takdirde Rusya’daki rejimin de tehlikeye gireceğini hesap ediyor.

Kremlin’in Rusya-Ukrayna Savaşı’nı her ne pahasına olursa olsun kaybetmeme yönünde bir yol haritası çıkarmış olabileceğinin altını çizen Koçak, Rusya’nın Ukrayna’daki birlikleri takviye ederek savaşın maliyetini her iki taraf açısından da artıracağı bir süreci tetiklediğini belirtiyor.

“Suriye deneyimleri yaygınlaştırılmalı”

Putin’in ülkesinin yılında izleyeceği askeri stratejiye dair iletişimden yapay zekaya, dijitalleşmeden, otomasyon sistemlerine yaptığı değerlendirmeler oldukça önemliydi.

Ukrayna savaşının, iletişim sektörünün gelişimi, otomasyon ve batarya taktikleri gibi ele alınması gereken bir dizi konuyu gündeme getirdiğini belirten Putin şöyle konuştu:

“İlgili bakanlıklarla çalışmaların geliştirilmesi, mühendislik bölümleri ve araştırma merkezlerinin alanında uzman kişilerle koordinasyon sağlanması gerekiyor.”

Yapay zeka kullanımının yönetimin tüm seviyelerinde yaygınlaştırılmasının ve kısmi seferberliğin getirdiği sorunların ele alınmasının önemine dikkat çeken Putin, askeri seferberlik bölümlerinin dijitalleştirilmesine geçişin başlatılması ve departmanlar arasındaki koordinasyon sistemlerinin iyileştirilmesi talimatı verdi.

Putin’in Suriye’den kazanılan deneyimlerin yaygınlaştırılması talebi de oldukça dikkat çekiciydi.

“Suriye'de edindiğimiz gibi özel harekâtın edindiği deneyimler, akademilerde subay ve erlere sunduğumuz eğitim materyallerinin temelini oluşturmalı”

“Bütçe sıkıntısı yok”

Uluslararası kamuoyunda, Ukrayna savaşında Rus ordusunun lojistik ve ikmal eksiklikleri yaşadığına dair onlarca haber ve görüntü yayınlandı. Putin konuşmasında bu konuya da değindi.

"İlk yardım ekipmanları, gıda, üniformalar, ayakkabılar, başlıklar, kurşun geçirmez yelekler, her şeyin modern ve yüksek kalite olması gerekiyor. Bütçe konusunda hiçbir kısıtlama yok. Hükumet ordunun istediği her şeyi veriyor."

“Kader savaşı” olarak nitelendirilen bir savaşta yaşananlar Rus ordusu için bir zafiyet olarak kabul edilir mi?

BM Grad füzelerini ateşleyen Ukrayna askerleri. Fotoğraf: Reuters[BM Grad füzelerini ateşleyen Ukrayna askerleri. Fotoğraf: Reuters]

Bu soru gelecek yıllarda daha net cevap bulacaktır ancak Koçak’a göre, Rusya seferberlik ve yeni sevkiyatlar ile eksikliklerini gidermeye çalışıyor.

“Kremlin savaşta karşılaşılan sorunların ve ordunun eksikliklerinin farkında ve stratejisini de bu eksiklikleri kapatarak savaşı her ne pahasına olursa olsun kazanma üzerine kurmuş gözüküyor. Burada Rusya her ne kadar asker ve silah takviyesinin NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i de kabul ederek genişlemesi senaryosu doğrultusunda gerçekleşeceğini deklare etse de bu stratejinin Ukrayna Savaşı ile de bağlantılı da geliştiği değerlendirilmelidir”

“Nükleer caydırıcılık dengesi, dünyadaki istikrarın temelidir”

Rus liderin konuşmasında dikkat çektiği bir diğer konu ise nükleer silahlar ve füzelerdi.

Putin, yeni stratejide ordunun ve müttefik kuvvetlerin askeri faaliyetini desteklemenin önemini vurgularken, ülkesinin nükleer cephaneliği geliştirme ve nükleer caydırıcılık dengesi ilkesini tesis etme yönündeki kararlılığının da şu sözlerle çizdi:

“Nükleer caydırıcılık dengesi, dünyadaki istikrarın temelidir”

Putin ayrıca, Rus ordu birimlerine “olağanüstü” modellerden oluşan modern bir füze cephaneliği sağlama yönündeki yeni aşamadan bahsetti. Orduya gelişmiş füze yeteneklerinin sağlanmaya başladığını kaydeden Putin, yeni nesil Sarmat füze sistemlerinin yakın gelecekte hizmete gireceğini duyurdu.

Kendi deyimiyle dünyada eşi benzeri olmayan “Zirkon” füzelerinin önümüzdeki ay konuşlandırılacağına değinen Putin, Batı’ya atıfta bulunara şu ifadeleri kullandı.

“Stratejik düşmanımızın öncelikli hedefi Rusya'yı parçalamak ve Rus gücünü yok etmektir. Rusya, uygar olarak niteledikleri dünyanın bir parçası olmaya çalıştı. Ancak orada bizi kimse beklemiyor.”

Nükleer silahların Ukrayna savaşında kullanılması Rusya’nın nükleer politikası ve pratikleri göz önüne alındığında halen ihtimal dâhilinde olmadığının altını çizen Koçak sözlerini şöyle tamamlıyor.

“Fakat Rusya’nın yıkıcı nükleer silahlar ile alakalı açıklamalar yapması gerek Ukrayna Savaşı gerekse savaşın Rusya-ABD ilişkilerine bakan yönü değerlendirildiğinde önemli bir yere oturuyor. Rusya bu silahları söz konusu ederek bir anlamda bu seçeneğin de masada olduğu mesajını vererek, caydırıcılığını artırıyor.”

“’te Ukrayna savaşı devam edecek”

Putin’den sonra söz alan Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun söyledikleri de Rusya’nın askeri stratejisine dair önemli noktalar içeriyordu.

Rus Savunma Bakanı Sergey Şaygu. (Putğin2in sağ tarafında). Fotoğraf: Reuters[Rus Savunma Bakanı Sergey Şaygu. (Putğin2in sağ tarafında). Fotoğraf: Reuters]

Şaygu konuşmasında Rus vatandaşlarının askerliğe alınma yaşının 30’a çıkartılacağını belirtti ve "Moskova" ve "Leningrad" askeri bölgelerinin oluşturulacağını duyurdu.

Rus ordusunda iki ayrı hava indirme tümeni kurulacağını dile getiren Şaygu, "Rusya’nın güvenliğinin sağlanması ile ilgili sorunları çözmek için ordudaki asker sayısının 1,5 milyona çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Şoygu’nun dikkat çeken diğer sözleri ise Ukrayna savaşıyla ilgiliydi.

" yılı için öncelikli hedefimiz, özel askeri operasyonun devam ettirilmesi ve Rus güçlerinin Dağlık Karabağ ve Suriye’de barış ve istikrarı sağlamasıdır."

Hangi ordunun g&#;c&#; daha fazla? Rakam ve grafiklerle Ukrayna ve Rusya karşılaştırması

Haberin Devamı
Hangi ordunun gücü daha fazla Rakam ve grafiklerle Ukrayna ve Rusya karşılaştırması

SINIRDAKİ YIĞINAKLARDA NELER VAR?

Aylardır Ukrayna sınırındaki topraklarında ve Belarus'ta yaptığı yığınaklar, Rusya'nın mekanize gücünü de ortaya koydu. Son olarak gün Donbas bölgesinde ilerleyen Rus güçlerinin kullandığı T tanklarının şaseleri kullanılarak üretilen Sovyet dönemi IMR-2 istihkam araçları, milimetrelik Howitzer D ağır silahları ve asker taşıma amaçlı kullanılan Kamaz kamyonları dikkat çekti.

Sınır yakınlarındaki yığınaklarda ayrıca BM Smerch (Kasırga) ağır çoklu fırlatma roket sistemi de yer alıyordu. Saatteki hızı 65 kilometreyi bulabilen tekerlekli araçlar üzerine yerleştirilmiş bu roket sistemler, mm kalibredeki roketleri kilometre uzağa gönderebiliyor.

Rusya'nın elinde ayrıca asker taşıyabilen ve tank savar füzeleri ateşleyebilen BMP piyade araçları ile Msta-S kendinden tahrikli howitzer'ler de bulunuyor.

9K İskender (ya da NATO kod adıyla SS Stone) olarak bilinen hareketli kısa menzilli balistik füze sistemleri de Rusya'nın sınıra taşıdığı silahları arasında. Bu sistemlerin her biri iki füze ateşleyebiliyor. 4 ton ağırlığındak bu füzelerin menzili kilometrenin üzerinde.

Hangi ordunun gücü daha fazla Rakam ve grafiklerle Ukrayna ve Rusya karşılaştırması

ESKİ TEKNOLOJİ HEM AVANTAJ HEM DE DEZAVANTAJ

Bu ekipmanların bir kısmı oldukça eski teknolojiyle çalışıyor. Ne var ki içinde bulunduğumuz koşullarda bu Rusya için bir dezavantaj değil. Aksine fazla sofistike olmayan bu silahlar çok fazla bakım ve destek gerektirmediğinden, uzun vadeli operasyonlarda dayanıklılık faktörüne katkıda bulunuyor.

Ancak örneğin 'lerde üretilmiş ve zırhları günümüz silahlarına karşı yeterince kuvvetli olmayan IMR-2 istihkam araçlarının bir saldırı halinde önden ilerlemesi de söz konusu değil. Aynı şekilde ilk kez yılında Sovyetler Birliği kullanılan D howitzer'ler de epey eski teknolojiye sahip. Ancak dayanıklı yapıları ve 20 kilometrelik menzilleriyle bu araçlar da sahada Rus ordusuna önemli bir güç katıyor. D'ların en büyük dezavantajı ise sadece sabit bir noktadan ateş edebilme kapasiteleri. Yani modern radarla tespit edilen bir D atış yaptıktan sonraki 5 dakika içinde füzelerle ya da ağır silah ateşiyle vurulma riskiyle karşı karşıya.

Hangi ordunun gücü daha fazla Rakam ve grafiklerle Ukrayna ve Rusya karşılaştırması

RUS TAKTİĞİ ÖNCE FÜZE SONRA KARA

Typhoon-K olarak da bilinen Kamaz'lar ise arazi performansları oldukça yüksek olan lojistik araçlar. Askerleri silahlardan ve toprağa gömülü mayınlardan koruma gücü de oldukça yüksek olan Kamaz'lar her türlü zeminde manevra yapabiliyor, 1,5 metre derinliğindeki nehirlerden kolaylıkla geçebiliyor ve neredeyse 28 tonluk ağırlığına karşın 30 derece eğimli arazide bile herhangi bir özel hazırlık olmadan ilerlemeye devam edebiliyor.

Rus ordusunun geçmişteki operasyonlarına baktığımızda, öncelikle hedeflerin füze ve ağır silah ateşiyle dövüldüğünü, ardından karadan saldırı başlatıldığını görüyoruz.

Diğer yandan Azov Denizi'nde ve Karadeniz'de de geniş kapsamlı tatbikatlar gerçekleştiren Rusya, Akdeniz'deki büyük çıkarma gemilerini geçtiğimiz günlerde Karadeniz'e yönlendirmişti.

Hangi ordunun gücü daha fazla Rakam ve grafiklerle Ukrayna ve Rusya karşılaştırması

UKRAYNA

Telegraph'a göre, Ukrayna'nın halihazırdaki aktif asker gücü ise bin kişiden oluşuyor. Yani insan gücü anlamında fark çok büyük. Ancak Ukrayna ordusu yılında Kırım'ın işgalinde bozguna uğradıktan sonra kendini yenilemek için önemli adımlar attı. Ordunun yükü hafifletilirken direnci ve dayanıklılığını artıracak önlemler alındı.

Üstelik Donbas bölgesinde 8 yıldır Rusya destekli ayrılıkçılarla savaşan Ukrayna askerleri bu süreçte tecrübe de kazandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin geçtiğimiz günlerde imzaladığı bir kararnameyle silahlı kuvvetlere bin asker alındı. Ayrıca ordu mensuplarının maaşlarına da zam yapıldı. Bu adımlarla Rusya karşısındaki açık dezavantajların bir noktaya kadar eşitlenmesi amaçlandı.

UKRAYNA'NIN KOMUTANLARI DA AYNI EĞİTİMİ ALDI

Ukrayna'nın generalleri tıpkı Rus mevkidaşları gibi Sovyet tedrisatından çıkmış isimler. Dolayıısyla Moskova'nın benimsediği yıldırıcı ağır silah ateşi stratejisine hakimler.

Dahası Ukrayna'nın elinde de Rusya'daki gibi Sovyetler döneminden kalma eski ama sağlam silahlar bulunuyor. D Howitzerler, Grad ve Smerch çoklu füze fırlatma sistemleri, T, T ve T tankları Ukrayna'nın da cephaneliğinde yer alan araçlar arasında.

Ukrayna'nın piyade güçlerinin elindeki silah ve koruyucu ekipmanın ise Rusya'dakine kıyasla daha modern olduğunu söylemek mümkün. İngiltere ve ABD'nin gönderdiği N-LAW ve Javelin tank savar füzeleri Ukrayna askerlerinin en önemli silahlarından.

Ancak yine de ağır silahların sayısı ve menzili ile füze rampaları anlamında Rusya Ukrayna'nın çok ilerisinde. Örneğin İskender füzeleri karşısında Ukrayna'nın verebileceği güçlü bir cevap bulunmuyor.

Hangi ordunun gücü daha fazla Rakam ve grafiklerle Ukrayna ve Rusya karşılaştırması

UKRAYNA HAVA SAVUNMASINDA ZAYIF

En büyük fark ise hava savunma sistemlerinde. Ukrayna burada da Sovyetler döneminden kalma S ve BUK gibi teknolojilere bel bağlamış durumda.

analistlere göre, bu sistemler Ukrayna'nın hava sahası üzerinde uçacak Rus savaş uçaklarına karşı bir tehdit oluşturabilir. Ancak Ukrayna'nın elinde ülke topraklarının her yerini koruyacak sayıda savunma sistemi bulunmuyor. Üstelik bu teknolojiler modern sistemlerin sunduğu füze savar kapasitesinin de gerisinde kalıyor.

Batı son dönemde Ukrayna ordusuna omuzdan ateşlenen Stinger füzeleri de gönderdi. Ancak bu silahlar da siperlerdeki askerleri Rusya'nın yoğun hava saldırılarına karşı korumak için yeterli olacak gibi görünmüyor.

Hangi ordunun gücü daha fazla Rakam ve grafiklerle Ukrayna ve Rusya karşılaştırması

NATO GÜÇLERİ

Ukrayna bir NATO üyesi değil, dolayısıyla paktın Ukrayna'yı Rusya'ya karşı savunmak gibi bir zorunluluğu yok. Ancak Rusya'ya komşu üyelerinde bulunan ve ileri güçlendirilmiş cephe olarak adlandırılan kuvvetleriyle NATO da bölgede bir askeri varlığa sahip Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'da bulunan NATO güçleriyle alakalı olarak paktın internet sitesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Estonya'da İngiltere, Letonya'da Kanada, Litvanya'da Almanya, Polonya'da da ABD'nin liderlik ettiği bu birlikler, güçlü ve çatışmaya hazır kuvvetlerdir. Transatlantik bağının gücünü sergileyen bu birlikler, bir müttefike yönelik saldırının tüm ittifaka yapılmış gibi görüleceğinin en açık işaretidir."

The Washington Post'un "Russia planning massive military offensive against Ukraine involving , troops, U.S. intelligence warns" ve The Telegraph'ın "How Ukraine's compact armed forces compare with Russia's vast military" başlıklı haberlerinden derlenmiştir.

Ukrayna Savaşı'nın bilançosu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emri ile, Rus ordusunun 24 Şubat 'de "özel askeri operasyon" adı altında Ukrayna'ya saldırmasının üzerinden bir yıl geçti. Putin'in Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş, on binlerce kişinin ölümüne, Ukrayna kentlerinin yerle bir olmasına ve ağır ekonomik hasarlara yol açtı. İşte bir yıllık savaşın bilançosu:

Ordulardaki kayıplar

Norveç'te savaşı yakından takip eden kaynakların son tahminlerine göre çatışmalarda bugüne dek bin Rus askeri ya öldü ya da yaralandı. Ukrayna tarafında ise bin askerin öldüğü veya yaralandığı tahmin ediliyor. Diğer Batılı ülkelerin yaptıkları değerlendirmelere göre ise her iki tarafta da savaş kurbanlarının sayısı bin civarında. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, eski Sovyetler Birliği döneminde ile yılları arasında Afganistan'a karşı yürütülen savaşta 15 bin Sovyet askeri hayatını kaybetmişti.

Sivil kayıplar

Batılı kaynaklara göre Ukrayna'da 30 bin ila 40 bin sivil hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler'in (BM) Ocak ayı sonu verilerine göre Ukrayna'da en az 18 bin sivil öldü veya yaralandı. Ancak bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Sivillerin çoğu Rus bombardımanları sonucu hayatını kaybetti. Ukraynalı yetkililer, savaşta en az çocuğun öldüğünü belirtiyor.

Bahmut kenti yakınlarında, Ukrayna Savaşı'nda hayatını kaybeden kişilerin mezarları - ()

Kiev'in verdiği bilgilere göre Ukrayna topraklarının yüzde 30'una mayın döşendi. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ukrayna birliklerinin de İzyum'un doğu bölgelerinde anti personel mayınları döşediğini iddia ediyor. Uzmanlar, Ukrayna topraklarındaki mayınların temizlenmesinin onlarca yıl sürebileceğine dikkat çekiyor.

Savaş suçları

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, bugüne kadar yaklaşık 65 bin muhtemel savaş suçunun kayıtlara geçtiğini belirtiyor. BM uzmanları Rusya'yı Ukrayna'da infaz, işkence ve cinsel şiddet dahil "büyük ölçekte" savaş suçu işlemekle itham ediyor.

Kiev, Moskova'nın 16 binden fazla çocuğu Rusya'ya ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelere sürdüğünü de savunuyor. Ancak bağımsız kuruluşlara göre, Ukrayna da Rus savaş esirlerinin haklarını ihlal eden uygulamalarda bulunuyor.

Cephe

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujniy, sıcak çatışmaların sürdüğü cephenin kuzeyden güneye kadar yaklaşık bin kilometreyi bulduğunu söylüyor. Şiddetli çatışmaların yoğun olarak yaşandığı kentlerden biri birçok Ukrayna askerinin "Dünyadaki cehennem" olarak tanımladığı Bahmut.

Ukrayna'nın doğusundaki Bahmut'ta bir binanın içinde alevler ve bina önünde sırtı dönük iki asker

Rus askerleri ve paramiliter güçlerden oluşan Wagner Grubu'na mensup paralı askerler son haftalarda Bahmut'ta ilerleme sağladı. Washington'daki Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nün (ISW) verdiği bilgilere göre, ülkenin yaklaşık beşte biri halen Rus birliklerinin kontrolü altında. Zalujniy, Rusya'nın saldırıları başlatmasından bu yana Ukrayna ordusunun Rus işgalindeki toprakların yüzde 40'ını geri aldığını belirtiyor.

Sarsılan ekonomi

Dünya Bankası'nın tahminlere göre, Ukrayna ekonomisi 'de yüzde 35 daraldı. Rusya'nın kış aylarında ülkenin elektrik şebekelerine yönelik kasti saldırıları elektrik kesintilerine ve ısınma sorunlarına yol açarken, Ukrayna'nın altyapısında da büyük hasara neden oldu.

Kiev Ekonomi Okulu'nin (KSE) Ocak ayında açıkladığı tahminlere göre savaşta hasar gören altyapının yeniden inşa edilmesi yaklaşık milyar dolara mal olacak. Savaş, dünyanın tahıl deposu sayılan Ukrayna'daki tarıma da büyük zarar verdi. KSE'nin Kasım ayı tahminlerine göre tarımda Ukrayna'nın kaybı 34 milyar doları buldu. Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası, Ukrayna'daki altyapı ve binaların yeniden inşasının yaklaşık milyar dolara mal olacağı değerlendirmesini yapıyor.

Milyonlarca sığınmacı

BM Mülteci Örgütü'nün (UNHCR) verilerine göre savaşın başından bu yana 8 milyondan fazla Ukraynalı ülkesinden kaçmak zorunda kaldı. Ukraynalıların yaklaşık 1,5 milyonu komşu ülke Polonya'ya gitti. Alman Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, çoğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 1,1 Ukraynalı ise Almanya'ya sığındı, yaklaşık bini ise ülkesine geri döndü. UNHCR verilerine göre, 5 milyondan fazla Ukraynalı ülkesinde yer değiştirmek zorunda kaldı. Moskova'nın verdiği bilgilere göre 5 milyon kişi Rusya'ya kaçtı. Ancak Ukrayna yönetimi Rusya'yı halkı zorla tahliye etmekle suçluyor.

Bir tren istasyonunun peronunda, aralarında çocukların da olduğu, savaştan kaçmak için tren bekleyenUkraynalılar - ()

Batılı ülkelerin askeri yardımları

Rusya, Ukrayna'ya saldırıları başlattığı zaman Ukrayna ordusu büyük ölçüde Sovyetler Birliği döneminden kalma silah ve teçhizata sahipti. Ancak geçen bir yıl süresince Batılı ülkelerin silah ve teçhizat yardımı Ukrayna birliklerinin modern silahlarla Rus güçlerine karşı koymasını sağladı. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) gönderdiği 80 kilometre menzilli çok namlulu roketatar sistemi Himars'ın Rus birliklerini caydıracak nitelikte olduğu söylenebilir.

Kiel Dünya Ekonomi Enstitüsü'nün Kasım ayı tahminlerine göre, Batılı müttefikler Ukrayna'ya yaklaşık 38 milyar euro hacminde askeri yardım taahhüdü verdi. Almanya, diğer Avrupa ülkeleri ve ABD'nin Ocak ayında onay verdiği tank sevkiyatı ise bu tutara dahil değil.

 

AFP / JD,ET

Bize yazın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası