beyin cerrahi hangi hastalara bakar / Beyin ve Sinir Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar? -Liv Hospital

Beyin Cerrahi Hangi Hastalara Bakar

beyin cerrahi hangi hastalara bakar

Beyin cerrahi nedir? Beyin cerrahi neye ve hangi hastalıklara bakar?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2020 12:20

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Nöroşirürji, sinir sistemi problemlerinin tedavisiyle ilgilenmektedir. Alanın uzmanlığı; asıl sinirleri, beyni, omuriliği, omurganın kemiklerini, kafatası, omuriliklerin dışında kan damarlarını, bağlarını ve sinir dokularına destek veren koruyucu kaplamaları içermiş olan türlü şartları içermektedir. Peki, beyin cerrahi nedir? Beyin cerrahi bölümü hangi hastalıklara bakar?

Haberin Devamı

Nöroşirürji alanı bir başka deyiş ile beyin ve sinir hastalıkları, omurilik- beyin dokusundan kaynaklanmış veya bu dokulara baskı yapmış tümörlerin tedavisiyle ilgilenir. Bunun yanı sıra bel- boyun fıtığı başta olmak üzere omurilik ve kafa yaralanmaları, beyin kanamaları, beyin damar tıkanıkları, omuriliği ve beyni besleyen damarlara oluşmuş anevrizma gibi rahatsızlıkların tanısı ve tedavisiyle ilgilenen daldır.

Beyin Cerrahi Nedir?

Boyun damarları içerisinde oluşan daralma ve yeni doğanlarda sinir sistemi oluşumu sırasında gelişen rahatsızlıklar, ilaç tedavisine yanıt vermeyen seçilmiş Parkinson vakası, epilepsi gibi birçok yaşamsal fonksiyonu etkileyen rahatsızlıklara cerrahi metotlar ile müdahale eden daldır. Şirüji ve nöron sözcüklerinden türetilmiş olan nöroşirürjinin sözlükteki anlamı; ''sinir sistemi yaralarını iyileştiren'' şeklindedir.

Haberin Devamı

Beyin ve sinir hastalıkları kliniklerinde hem çocuk hem de yetişkin hasta kategorilerinde görülen rahatsızlıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Mikro cerrahi ve cerrahi işlem esnasında birçok ileri teknoloji cihazların kullanıldığı bilim dalı içerisinde görev alan doktorlar 6 sene tıp fakültesi eğitiminden sonra beş veya altı sene uzmanlık eğitimi daha alır. Nöroloji, nöroanestezi, nöroradyoloji bölümleri ile beraber çalışarak gereken tanı ve tedavi metotlarının uygulandığı nöroşirüji bilim dalında uzman doktorlara nöroşirürjiyen veya beyin cerrahı adı verilir.

Beyin Cerrahi Neye Bakar?

Kötü ve iyi huylu beyin tümörleri, periferik sinirleri tutan tümörleri ve omurilik tümörleri tanısı ve cerrahi tedavisi beyin cerrahi uzmanlık alanı içerisindedir. Omurilik ve omurga rahatsızlıklarının en sıkı görülen türleri; boyun ve bel fıtıkları, spinal stenoz yani omurilik kanal darlığı, spondilolisthesis yani bel kayması gibi hastalıkların cerrahi tedavisinden sorumludur. Bilhassa sinir sistemi travmaları yani travmatik beyin kanaması, kafa travmaları, omurilik yaralanmaları, acil cerrahi müdahalesi gerektiren durumlar nöroşirürji uzmanlarının sorumluluğuna ve bilgi alanına girmekte.

Haberin Devamı

Doğmalık omurga eğrilikleri, hidrosefali, kroniosinostoz, omurilik açıkları neticesinde bel ve boyunda görülen şişlikler yani doğmalık sinir sistemi anomalilerin cerrahi tedavisi bu alanın sorumluluğundadır. Vasküler malformasyon ve anevrizma neticesinde oluşan beyin kanamalarının ve başka tıp cerrahisi gerektiren kanamalarının cerrahi tedavileri de beyin cerrahisinin sorumluluğundadır.

Fonksiyonel nöroşirürji sahasında ise parkinson ya da diğer hareket bozukluklarında gereken beyin pilinin takılması, ilaç ile kontrol altına alınmayan epilepsi, sara hastalarının cerrahi tedavisi, ağrıya ilişkin cerrahi girişimler; kordotomi, rizotomi, RF, yerleşmiş felçlere bağlı olan aşırı adale spazmlarında pompa konması, sinir stimülatörünün yerleştirilmesi gibi durumlarda beyin cerrahisinin tedavi ettiği durumlardır. Yetişkinlerde görülen boyun damarı tıkanıklığı ya da darlığı ( karotis stenozu) ve beyindeki boşlukların içerisinde su birikmesi yani hidrosefali, nöroşirürji uzmanlarının alanları arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Beyin Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?

Beyin cerrahi uzmanı, aşağıdaki hastalıklara bakmakta ve tedavi etmektedir;

- Anevrizma yani balonlaşma,

- Omurilik, omurga ve beyin tümörleri,

- Kavernom,

- Boyun ve bel fıtığı başta olmak üzre her çeşit omurga rahatsızlıkları,

- Arteriovenöz Malformasyon,

- Hidrosefali,

- Beyin kanaması,

- Omurga, omurilik ve kafa yaralanmaları,

- Diğer çocukluk dönemi rahatsızlıkları,

- Karpal tünel ve başka sinir sıkışması,

- Meningomyelosel gibi doğum ile beraber ortaya çıkan sinir sistemlerinin oluşumu esnasında gelişen rahatsızlıklar gibi pek çok hastalık beyin cerrahisinin uzmanlık alanıdır. Bu tür durumlar ile karşılaşanlar beyin cerrahisi bölümlerine yönlendirilecektir.

Beyin Cerrahisi

Beyin

Beyin, vücudun ve sinir sisteminin en önemli organıdır. Beyin insan vücudu için hayatta kalma şartıdır.  Şekil olarak beyin ikiye ayrılır: sağ lob ve sol lob. Sağ lob: gerçekçidir. Matematiksel işlemlerle ilgilenir.  Sol lob: duygusaldır. Görsel ve işitsel konularla ilgilenir.

Anne karnından doğduğumuz anda beyinde ortalama 80 milyon nöronla doğarız. Bu nöron sayısı yaş ile birlikte zamanla azalmaktadır. Bu nöronlar birbirine sinaps denilen bağlantı noktaları ile birbirine bağlanmaktadır. Beyin gelişimi ise nöronların sayısı ile değil de aralarında bağlantı ile ilgilidir.

Nöroşirurji (Beyin Cerrahisi)

Nöroşirurji (Beyin Cerrahisi) bir sinir sistemi cerrahisidir. Beyin cerrahisi, ilgilendiği organ nedeniyle en karmaşık, zor ve uzmanlık gerektiren bir bölümdür.

 Nöroşirurji (beyin cerrahisi), beyinde veya omurilik dokusundan dolayı ya da bulunan bu dokulara etki eden tümörlerin tedavileridir. Bununla birlikte nöroşirurji bölümü oluşan beyin anevrizması, bel fıtığı gibi omurga hastalıkları, doğuştan gelen sinir sistemi hastalıkları, damar tıkanıkları, beyin kanaması gibi gerçekleşen hastalıkların cerrahi tedavisidir. Bu genişliğinden dolayı nöroşirurji farklı kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar:

Beyin ve sinir cerrahisi (Nöroşirurji) hangi hastalıklara bakar?

Beyin damar hastalıkları

Beyin damar hastalıkları üç çeşittir. Beyinde bulunan damarların bazı durumlar nedeni ile tıkanması, daralması ve damara verdiği zarar ile kanın damar dışına çıkmak istemesiyle oluşan durumlardır.

Beyin damar hastalıkları, beyin damarlarının daralma veya tıkanması meydana gelen olay iskemik beyin damar hastalığı, beyin damarının yırtılması ile kanın beyin içine akmasına beyin kanaması denilir. Beyin damar hastalıkları sonucu kişilerde felç, konuşma ve görme bozuklukları, denge bozuklukları, bilinç bozukluğu gibi durumlar ortaya çıkabilir. Beyin damar hastalıkları sonucunda oluşan bu durumların hafifliği veya kalıcı olmayışı verilen önemi azaltmamalıdır. Tam tersine hastanın hem çevresindeki kişilerle hem de hekimle ilişkisi daha iyi olmalı ve bu konu ciddiye alınarak oluşabilecek riskler için önlem alınmalıdır.

Beyin cerrahı

Beyin cerrahı diğer ismi ile nöroşirurjiyendir. Beyin cerrahisi alanında çalışan hekimlere beyin cerrahları denir. Beyin cerrahlarının ilgilendiği alan dolayısıyla işlerinde oldukça hassas davranmaları gerekmektedir. Bu nedenden dolayı gerçekleştirdiği ameliyatlar uzun saatler sürer. Beyin cerrahının görevlerinden bazıları şöyledir:

Beyin tümörü

Beyin tümörü, beyinde ortaya çıkan beyin sinirleri, beyin zarları ya da beyin dokularından kaynaklanan, hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi, yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkan kitlelere beyin tümörü denir. Beyinde oluşan bu beyin tümörleri beyine baskı yaparak hastada bazı sıkıntılara sebebiyet verir. Tümörlerin birçok çeşidi vardır. Öncelikle tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olup olmadığına bakılır. İyi huylular genelde yavaş ilerler. Ameliyat ile çıkarılabildiği gibi ışın tedavisi ile de alınabilir. Eğer ki beyin tümörü kötü huylu ise başka hastalıklara sebep olacağından ameliyat ile anılır. Beyin tümörünün yeri, karakteri, metastaz yapıp yapmadığı son derece önemlidir.

Beyin ameliyatında kullanılan teknolojiler

O- arm görüntüleme sistemi nedir?

Özellikle hastalığın tekrarlama risklerini sıfıra indiren bir teknolojidir. Ameliyat sırasında kullanılan bir alettir. Ameliyat bittikten sonra fark edilen yanlışları azaltır. Tekrar ameliyat yapma olasılığı ortadan kalkar. Özellikle yüksek hassasiyet isteyen ameliyatlarda tercih edilen bir teknolojidir. Hasta çok düşük radyasyon miktarına maruz kalır. Riski yüksek ameliyatlarda tercih edilir.

Nöronavigasyon nedir?

Beyin ve omurga cerrahisinde kullanılan ileri bir teknolojidir. Hastanın beyin anatomisi çıkarılır. Daha önceden yeri belirlenen tümörü bu 3 boyutlu programdan yeri tespit edilir. Ameliyat yapılmadan önce ameliyat planı yapılır. Bütün riskler sanal ortamda ortaya çıkar.

Nöromonitörizasyon nedir?

Bu sistem sayesinde ameliyat sırasında omuriliğe herhangi zarar gelip gelmeyeceği veya felç olma riskine bakılır ve ameliyat henüz başlamadan önce ona göre hareket edilir.

Nöroendoskopi nedir?

Küçük bir kamera ile sinir sisteminin ulaşılması zor bölgelerine ışık tutar. Oralarda verdiği görüntüler sayesinde ameliyat yapılmasına olanak sağlar.

Gamma Knife nedir?

Beyinde yeri belirlenmiş tümörün gama ışınları ile yok edilmesine yarayan bir tedavi sistemidir.

TIBBİ CİHAZLARIMIZ:

Beyin ve Sinir Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Haberler

Genel Kültür

Bilim

Beyin ve Sinir Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Hastanelerde bulunan beyin ve sinir cerrahisi bölümü, merkezi ve periferik sistem bozuklukları ile ilgilenir. Boyun damarlarında oluşan daralmalar, kafa ve omurilikte yaralanma sonucu meydana gelen hasarlar bu bölümün alanına girer. Ayrıca sadece yetişkinlerde değil, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde gelişen bazı sinirsel hastalıklara da bakmaktadır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ameliyatgibi cerrahi veya mikro cerrahi gibi işlemler yapılır. Beyin ve sinir cerrahisi tek başına çalışmaz. Hastalara uygulanan işlemler nöroanestezi, nöroloji, nöroradyoloji gibi bölümler ile ortaklaşa yapılır. Peki, beyin ve sinir cerrahisi ne demek? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

Merkezi sinir sistemi, sinir sisteminin çoğunluğunu kapsar. Bu sistemde beyin ve omurilik bulunur. Kafatası sinirleri ve retinada bazı durumlarda bu sistemin içine dahil edilmiştir. Vücut boşluğunda, beyinsapındaki çekirdekler arasında ki boşluk ve omurgayı kapsar. Beyin kafatası ile korunurken, omuriliğin korunması da omurga ile sağlanır. Periferik sinir sistemi ise beyin ve omurilik haricindeki sinirlerdir. Bu sistemin ana görevi merkezi sinir sistemi ile organlar arasındaki alışverişi sağlamaktır. Bu sinir sistemleri, vücutta gelişen olumsuz durumlara karşı uyarı gönderir. Bundan dolayı her iki sinir sisteminde de görülen hastalıklar oldukça önemlidir. Beyin ve sinir cerrahi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Nedir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Nedir?

Hangi Hastalıklara Bakar?

Hangi Hastalıklara Bakar?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Çocuk Beyin Cerrahisi

Liv Hospital Pediatrik Nöroşirürji (Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi) Kliniği, çocukluk çağının cerrahi girişim gerektiren beyin, sinir ve omurilik hastalıkları ile ilgilenen özellemiş bir branştır. Liv Hospital Pediatrik Nöroşirürji Kliniği, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü içerisinde farklı bir anlayışla yeniden organize edilmiştir. Çocuk hastalara kesintisiz hizmet veren klinik, diğer kliniklerle işbirliği içinde çalışır. Konusunda deneyimli ekibi, özel çocuk hastalıkları servisi, yenidoğan ve çocuk yoğun bakımları, en son teknolojiye sahip ameliyathaneleri ile basit ya da kompleks her türlü hastalığa kısa sürede etkin olarak çözüm getirir.

Multdisipliner yaklaşım

Liv Hospital Pediatrik Nöroşirürji (Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi) Kliniği'nde anne karnındaki bebekten 18 yaşına kadar tüm çocukların beyin ve sinir cerrahisi ile ilgili bütün cerrahi problemleri ekip halinde değerlendiriliyor. Bölümümüz, yapısı gereği Çocuk Hastalıkları, Yenidoğan (Perinatoloji) Birimi, Kadın ve Doğum Hastalıkları, Çocuk Cerrahisi, Çocuk Nörolojisi, Çocuk Onkolojisi, Çocuk Psikiyatrisi, Çocuk Ürolojisi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü, Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, Nöroradyoloji Bölümü ve diğer ilgili branşlarla yakın işbirliği içinde çalışıyor. Hastalar, güncel ve etkinliği kanıtlanmış bilimsel yöntemlerle ortak platformlarda hızlıca değerlendirilir ve çözüme ulaştırılır.
 

Pediatrik Nöroşirürji Kliniği ilgi alanları ve sıklıkla uğraşı verdiği hastalıklar şunlardır: 

Pediatrik Nöroşirürji Ekibinin Özelikleri

Liv Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği olduğu İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ilgili Anabilim Dalı’nı da oluşturan kadrosu ile klinik, akademik ve bilimsel bir çalışma içindedir. Son teknolojik cihazlar ve hastane bünyesindeki tüm birimlerle işbirliği içinde olarak, yurtiçi ve yurtdışında pek çok merkezde yapılması mümkün olmayan ya da aşırı riskli bulunarak geri çevrilen pek çok hasta başarılı bir şekilde ameliyat edilir.


Canlı cerrahi kursları

Her yıl bölümün öncülüğünde düzenlenen canlı cerrahi kurslarına birçok beyin cerrahı katılır ya da internetten webcast yoluyla iştirak eder. Bu cerrahi kurslarındaki çalışmalar; daha sonra uluslararası beyin cerrahisi literatüründe saygın dergilerde yayınlanır; kongre ve sempozyumlarında örnek olarak gösterilir.


Konusunda uzman cerrahlar

Liv Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği içinde özelleşmiş olan Pediatrik Nöroşirürji ekibi çocuk hastaların her türlü nöroşirürjikal sorununa doğru cerrahi çözümler bulmak için çaba gösterir. Her biri konusunda uzman cerrahlar ve diğer bölüm hekimleri, Pediatrik Nöroşirürji birimi için farklı bir yaklaşımla yeniden organize olarak sistemi bütünüyle yeniden tasarladılar. Pediatrik Nöroşirürji ekibinin amacı hiçbir bebeğin ve çocuğun hasta doğmaması ve hastalanmamasıdır. Klinikte bir hastalık durumu ile karşılaşan her çocuğa da en iyi sağlık hizmeti verilmesi hedeflenir.


Teknik altyapı

Liv Hospital Pediatrik Nöroşirürji Kliniği, çocuk hastaların yatarak tedavilerini çocuk hastalıkları servisi ve çocuk/yenidoğan servisleri içerisinde gerçekleştirir. Bu birimde çocuk hastalara uygun olan, en modern ve teknolojik alt yapı ile hizmet verilir.


Özel ameliyat mikroskopu kullanılır

Pediatrik Nöroşirürji’nin ana üssü olan ameliyathane sadece beyin ve omurilik ameliyatları için kullanılan özel bir yapıdadır. Tüm ameliyatlar, dünyada sayılı merkezde kullanılan özel ameliyat mikroskopu (ZeissPentero 900) altında gerçekleştirilir. Bu mikroskop, ameliyat edilen alanı büyütmesi ve aydınlatması yanında özel filtreleri ile tümör ve damarları boyayarak daha incelikli ameliyatlar yapılmasını sağlar. Bu kapsamda tümör cerrahisinde sodyum florescein maddesinin verilmesi sonrası özel Yellow 560 filtresi tümörün normal beyin ve omurilik dokusundan daha kolay ayrılabilmesini sağlar.


Floresan kılavuzluğunda tümör cerrahisi

Liv Hospital , özellikle “floresan kılavuzluğunda tümör cerrahisi” olarak da anılan bu yöntemin dünyada ilk uygulayıcıları arasında yer alır. Özel mikroskop sistemi ayrıca ameliyat sırasında ICG maddesi ile anjiyografi yaparak damarları anında görünür hale getiren IR800 kamerasına sahiptir. Mikroskop sisteminin en son harikası ZeissKinevo 900 mikroskopu henüz piyasada satışa verilmeden Zeiss firması tarafından dünyanın en ünlü birkaç kliniği ile beraber kliniğimize ön kullanım amaçlı gönderilmiştir. Sistem, 2D-3D kayıt yapabilir.


Nöromonitörizasyon yöntemleri

Beyin ameliyatlarında doğruluğu önemli ölçüde arttıran navigasyon sistemi (Medtronicstealth Station) ve özel nöroultrason (HitachiAloka Alpha) sistemleri hemen her ameliyatta kullanılır. Gereken her olguya ameliyat sırasında bilgisayarlı tomografi (CT) ve/veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yapılabiliyor. Ameliyat sırasında beyin ve omurilik fonksiyonları nöromonitörizasyon yöntemleri kullanılarak sürekli izlenebilir. En modern endoskop sistemleri, tümör cerrahisinde kolaylık yaratan ultrasonik aspiratör ve her türlü cerrahi/mikrocerrahi setleri kullanılabiliyor. Ameliyathane donanım ve altyapısı ile standart üstü koşullara sahiptir.


Deneyimli anestezi ekibi

Yoğun bakım altyapısı ve donanımı çocuk hastalar için özel olarak tasarlanmıştır. Ameliyatların güvenli ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlayan anestezi uygulamaları deneyimli bir ekip tarafından son sistem cihaz ve materyallerle uygulanır.
 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır