pamuk borsası hatay / Ulusal Pamuk Konseyi

Pamuk Borsası Hatay

pamuk borsası hatay

Hatay Pamuk Sektöründen Cumhurbaşkanı’na

Türkiye pamuk üretiminin yüzde 90&#;nını gerçekleştiren, aralarında Hatay’ın da olduğu illerin Ziraat Odaları, Borsalar, Tarım Satış Kooperatifleri ve Ulusal Pamuk Konseyi&#;nin imzasıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan&#;a 7 maddelik bir rapor sunuldu.

Pamuk üretiminin yüzde 90’nını gerçekleştiren illerin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanları, Ticaret Borsaları Başkanları ve Pamuk Birlikleri Başkanları, Ulusal Pamuk Konseyi ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 7 maddeden oluşan bir rapor sundu. Raporda, pamuk üretiminin devamı için yapılması gerekenler tek tek sıralandı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a da sunulan raporda imzası olan kurumlar; Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı, Ulusal Pamuk Konseyi, Tariş Pamuk Birliği, Çukobirlik, Antbirlik, İzmir Ticaret Borsası, Adana Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Manisa Ticaret Borsası, Denizli Ticaret Borsası, Antalya Ticaret Borsası, Antakya Ticaret Borsası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Şanlıurfa Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanlığı, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı, İzmir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı, Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı ve Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı olarak sıralandı.
-GENEL TABLO-
“Biz, aşağıda imzaları bulunan kurumlar olarak, pamuk üretiminin devam etmesi ve piyasa koşullarının iyileştirilmesi için alınması gereken tedbirleri dikkatinize arz ederiz” başlığıyla sunulan raporda, özetle şu bilgiye yer verildi:
“ yılında bin tona kadar düşen pamuk üretimimiz, kararlılıkla uygulanan, başarılı destekleme politikaları sayesinde son 10 yılda ortalama bin ton seviyesine yükseldi. Yurtiçi talebi miktar ve kalite olarak, daha büyük oranlarda karşılayabilmek ve böylece sanayicilerimizin küresel rekabet gücünü geliştirmek ve pamuktan sağlamakta olduğumuz katma değeri artırabilmek için bu gelişmeyi sürdürmek zorundayız! Halen yurtiçi pamuk fiyatları, dünya fiyatlarına göre %%20 daha düşük değerlerde seyretmektedir. Bunun en büyük sebebi, kontrolsüz bir şekilde ihtiyacımızın üzerinde yapılan bin ton lif pamuk ithalatıdır. Bu yüzden iç piyasada talep dip yapmış ve fiyatlar hızla geri gelmiş bulunmaktadır. İplikçi halen elde kalan geçen yılın mahsulü 70 bin ton lif pamuğu daha düşük fiyata almaya çalışmaktadır. İthal pamuğun yarattığı baskı ve halen açıklanmayan yılı desteklemesi, çiftçilerimizi pamuk tarımından uzaklaştırmaya devam etmektedir. Bu olumsuz havanın yok edilerek çiftçilerimizin pamuk üretimine devam etmelerinin sağlanması ve piyasa koşullarının iyileştirilmesi için acilen alınması gereken önlemleri takdirlerinize arz ederiz.”
-TALEPLER-
Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım tarafından derlenen haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan rapor ve rapora dair acil yapılması gerekenler, 7 başlık altında şöyle sıralandı:
Lif pamuk ithalatına acil önlem alınmalı…
1- Ülkemiz, bir yandan pamuk üretirken, diğer taraftan iplik sanayimizin ihtiyaç duyduğu pamuklar da ithal edilmektedir. Maalesef, tekstilciler, pamuk ithalatında kantarın topuzunu kaçırmış durumdalar! Bugün için ihtiyacımızın çok üzerinde, yaklaşık olarak bin tondan fazla lif pamuk hesapsızca ithal edildi ve yerli pamuk fiyatının yurtdışına göre %%20 düşmesine sebep oldu. Lif pamuk ithalatının arz fazlası oluşturarak iç piyasa fiyatını düşürme riskini önlemek amacıyla, acil olarak “Miktar Bazlı İzleme Sistemi” kurulmalıdır. Ayrıca ülkemizde yılı pamuk ekim alanları belli olana kadar, ithalat durdurulmalı ya da sınırlandırılmalıdır.
destekleri hemen açıklanmalı…
2- yılı ürünü için fark ödemesi desteği 1,30 TL/kg ve mazot-gübre desteği de 73 TL/dekar olarak hemen açıklanmalı ve ödemesi en geç Mart ’de yapılmalıdır. Bunun için yılında pamuğa ayrılan bütçenin aynı kalması yeterli olacaktır. yılında kütlü pamuğa ödenen toplam 2 milyar milyon liranın, bu sezon beklenen maksimum 1 milyon bin tonluk kütlü pamuk üretimine bölünmesiyle çıkan 1,30 TL, yılı kütlü pamuk fark ödemesi desteği olarak açıklanmalıdır.
Emanet usulü lif pamuk satışı yasaklanmalı…
3- İplikçilerin, ileriki bir tarihte fiyatlandırmak üzere çırçır fabrikalarından emanet şeklinde aldıkları pamuklar, piyasada talebi azaltmaktadır. Bu da hasat zamanı ve sonrasında fiyatın düşmesine neden olmaktadır. Serbest piyasanın ve pamuk borsalarının sağlıklı işlemesine engel olan böyle bir uygulamanın ivedilikle yasaklanması gerekmektedir.
Birliklere finansman ve lisanslı depo desteği sağlanmalı…
4- Tariş, Çukobirlik ve Antbirlik’in elinde, kütlü pamukları depolamak ve çırçırlamak üzere atıl vaziyette çok büyük bir kapasite bulunmaktadır. Birliklerin, ortak harici kütlü pamuk almalarını sağlamak üzere finansman desteği verilmelidir. Ayrıca Birliklerin lisanslı depoculuk desteklerinden faydalanmaları sağlanmalıdır.
İplik fabrikalarına yerli pamuk kullanma mecburiyeti getirilmeli…
5- Özellikle, işletmesinde % ithal pamuk kullanan iplik fabrikaları için, tüketim durumuna göre her bir iplik fabrikasına en az %20 oranında yerli pamuk kullanma mecburiyeti getirilmelidir. İşletmesinde %60’nin üzerinde yerli pamuk kullanan sanayicilere istihdam desteği sağlanmalıdır.
Lif pamukta müdahale alımı için TMO devreye girmeli…
6- Piyasayı regüle etmek amacıyla, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 1 Ekim’den itibaren dünya fiyatlarından piyasaya girerek bin ton lif pamuk alımı yapması sağlanmalıdır. Bunun organizasyonu için; Ticaret Borsalarının, Pamuk Birliklerinin ve Lisanslı Depoların altyapı imkanları devreye sokulmalıdır. Bugün için GAP ve Çukurova Bölgeleri lif pamuklarının dünya fiyatı karşılığı ortalama 1,56 dolar, Ege Bölgesi için bu rakam ortalama 1,63 dolar civarındadır. (Lif pamuk alımı için 41 renk, /32 elyaf, ,9 mikroner, 31 ve üstü mukavemet, ortalama 5 derece çepel kriterleri baz alınabilir)
Çırçır fabrikalarına da lisanslı depoculuk destekleri sağlanmalı…
7- Mevcut sistemde, küçük çiftçilerin lif pamuklarını lisanslı depolarda saklama şansı bulunmamaktadır. Hiç olmazsa çırçır fabrikalarına bazı destekler verilerek (kira, nakliye, analiz desteği gibi), küçük çiftçiler adına depolara lif pamuk koymaları sağlanabilir. Çırçır fabrikaları Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) üreticilere yeni kurulan “Özel Virman Seansı” ile devredebilir. Küçük üreticilerin ucuz finansmana erişebilmeleri için bu uygulamanın hayata geçirilmesi son derece önem arz etmektedir. -Tamer Yazar-

Deprem felaketi dünya pamuk ipliği fiyatlarını etkiledi

Kahramanmara&#; Ticaret Borsas&#; Ba&#;kan&#; Mustafa Narl&#;, Kahramanmara&#;'&#;n pamuk ipli&#;i sektöründe dünyan&#;n say&#;l&#; &#;ehirlerinden biri oldu&#;unu belirterek, depremin ard&#;ndan di&#;er üretici ülkeler olan Özbekistan, K&#;rg&#;zistan, Pakistan ve Hindistan'&#;n pamuk ipli&#;ine sent zam yapt&#;&#;&#;n&#; bildirdi.

Türkiye'nin iplik ihtiyac&#;n&#;n büyük bir k&#;sm&#;n&#; kar&#;&#;layan Kahramanmara&#;'ta depremin ard&#;ndan iplik üretim tesisleri de büyük darbe ald&#;. Geçen y&#;l 65 iplik fabrikas&#;ndan 48 ülkeye milyon dolarl&#;k pamuk ipli&#;i ihracat&#; yapan kentte üretim durma a&#;amas&#;na geldi.

Türkiye pamuk ipli&#;i ihracat&#;nda yüzde 30, dünya iplik ihracat&#;nda ise yüzde 1,3'lük paya sahip olan kentteki tesislerin h&#;zla aya&#;a kald&#;r&#;lmas&#; için çal&#;&#;ma yürütülüyor.

Kahramanmara&#; Ticaret Borsas&#; Ba&#;kan&#; Mustafa Narl&#;, AA muhabirine yapt&#;&#;&#; aç&#;klamada büyük bir felaket ya&#;ad&#;klar&#;n&#;, en fazla hasar&#;n ise Kahramanmara&#;, Hatay ve Ad&#;yaman'da oldu&#;unu söyledi.

Depremin ilk saatlerinde borsa binas&#;n&#; halka açt&#;klar&#;n&#; ifade eden Narl&#;, yakla&#;&#;k 2 bin vatanda&#;a burada konaklama imkan&#; tan&#;d&#;klar&#;n&#; kaydetti.

Narl&#;, Kahramanmara&#;'&#;n büyük bir sanayi &#;ehri oldu&#;unu belirterek, kentin sanayisini düzeltmek için çal&#;&#;t&#;klar&#;n&#; bildirdi.

Bu sürecin uzun olaca&#;&#;n&#; ifade eden Narl&#;, Cumhurba&#;kan&#; Recep Tayyip Erdo&#;an'&#;n da verdi&#;i desteklerle &#;ehri tekrardan aya&#;a kald&#;racaklar&#;n&#; söyledi.

Narl&#;, Kahramanmara&#;'&#;n ülke ekonomisinde 30 milyar dolarl&#;k bir hacme sahip oldu&#;unu belirterek, "Bu &#;ehir, Hatay, Ad&#;yaman, Urfa, Diyarbak&#;r, Batman, Cizre ve bu bölgenin pamu&#;unun tamam&#;n&#; kullanan bir &#;ehir. Bu &#;ehir küçümsenecek bir &#;ehir de&#;il. Pamuk ipli&#;inin yüzde 55'ini üreten bir &#;ehir. Biz bu &#;ehri aya&#;a kald&#;raca&#;&#;z. Devletimizin de desteklerini bekliyoruz." dedi.

Kahramanmara&#;'&#;n pamuk ipli&#;i sektöründe dünyan&#;n say&#;l&#; &#;ehirlerinden biri oldu&#;unu, üretimdeki duru&#;un ard&#;ndan arz talep dengelerinin de&#;i&#;ti&#;ini, rakiplerin fiyat yükseltti&#;ini ifade eden Narl&#;, "Özbekistan, K&#;rg&#;zistan, Pakistan, Hindistan depremin oldu&#;u gün ve bir gün sonras&#;nda pamuk ipli&#;ine sent zam yapt&#;." diye konu&#;tu.

Narl&#;, kentin çelik, kuyumculuk, ayakkab&#; gibi sektörlerde de söz sahibi oldu&#;unu, 28 bin esnaf&#;n da depremden zarar gördü&#;ünü kaydetti.

"Köprü görevi görüyoruz"

Narl&#;, depremin ilk gününden bu yana borsa binas&#;nda konaklad&#;&#;&#;n&#; belirterek, burada sanayici ve esnafla toplant&#;lar yapt&#;klar&#;n&#; ifade etti.

Vatanda&#;lar&#;n kendilerine sürekli bir &#;eyler sordu&#;unu ifade eden Narl&#;, &#;unlar&#; kaydetti:

"Biz onlara, Kahramanmara&#; Ticaret ve Sanayi Odas&#; Ba&#;kan&#;m ile cevap vermek zorunday&#;z. Biz köprüyüz. Yani Say&#;n Cumhurba&#;kan&#;mla en tabandaki arkada&#;lar&#;m&#;z&#;n köprüsüyüz. Herkes bir &#;ey istiyor. Dükkan&#;, evi, bahçesi y&#;k&#;lm&#;&#;. Yani hiçbir &#;eyi kalmam&#;&#;. Ne yapaca&#;&#;z ? Hem teselli edece&#;iz, hem onlarla beraber yürüyece&#;iz. Onlar olmasa biz olmay&#;z."

Narl&#;, sanayici ve esnaf&#;n en büyük iste&#;inin i&#; yerlerinin tekrardan aya&#;a kakmas&#; oldu&#;unu belirterek, bunu el birli&#;i ile yapacaklar&#;n&#; kaydetti.

Bu süreçte devletten de beklentilerinin oldu&#;unu bildiren Narl&#;, "Say&#;n Cumhurba&#;kan&#;m&#;z sa&#; olsun yeni bir paket aç&#;klad&#;. Biz bir t&#;k daha üstünü yani Kahramanmara&#;'&#; bir cazibe merkezi haline getirmesini istiyoruz. Verilen enerji deste&#;inin yeni yat&#;r&#;mlar&#;n yan&#; s&#;ra mevcut tesislerimize de verilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kulland&#;.

Bu konularda ilginizi çekebilir

Misafir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası