odun zehirler mi / Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Odun Zehirler Mi

odun zehirler mi

Arşiv Bağlantısı

  • Kırıkkale İSM. Soba Zehirlenmesine Dikkat!. (1 Nisan ). Alındığı Tarih: 1 Nisan Alındığı Yer:

    Soba yakanlar dikkat

    Sobaların yandığı ve tüplü ısıtıcıların kullanıldığı bu günlerde, karbon monoksit zehirlenmelerine karşı çok daha dikkatli olunması gerektiği konusunda vatandaşlar uyarıldı.

    Yapılan uyarılarda, "Karbonmonoksit, yakıt olarak kullanılan ve yapılarında karbon bulunan odun, odun kömürü, taş kömürü, LPG veya doğal gaz gibi madenlerin yetersiz yanmaları sonucunda oluşur. İyi yanmayan ve yanlış kullanılan sobalar, gazla çalışan şofben ve sobalar, küçük veya büyük tüple çalışan ısıtıcılar, yangınlarda oluşan duman karbonmonoksit zehirlenmesi nedenlerindendir. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Bu nedenle ortam havasında hissedilmesi ve saptanması zordur. Solunum yoluyla alınması suretiyle zehirlenmelere yol açar. Soba kurulmadan önce baca temizliği yapılmalı, fazla dirsek kullanmaktan kaçınılmalı. Dirsek ve boru ekleme yerleri, baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı. Soba kurarken çok dikkatli olunmalı ve soba konusunda bilgi sahibi kişilerden yardım ve destek alınmalı.

    Sobalar duvarlardan en az metre uzak olmalı. Sobalar günlük temizlenmeli, kaliteli kömür ve odun seçilmeli. Oksijen eksilme sensörü bulunan sobalar tercih edilmeli.

    Sobanın, tüple çalışan ısıtıcıların veya kombinin bulunduğu odada asla uyunmamalı, yatmak gerekiyorsa soba, tüplü ısıtıcı ve kombi mutlaka kapatılmalı. Özellikle lodoslu havalarda soba veya kombi kullanılmamalı.

    Hafif zehirlenmelerde uyku hali, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı şikayetleri görülür. Daha ağır zehirlenmelerde baş ağrısı şiddetlenir. Muhakeme bozukluğu, hızlı solunum, görme bozukluğu, kan basıncı düşmesi, hızlı nabız ve bayılma ortaya çıkabilir. Son aşamada solunum yetmezliği ve hızla gelişen ölümcül koma hali görülür. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde yapılması gereken ilk yardım; zehirlenen kişi öncelikle zehirli ortamdan hemen uzaklaştırılmalı ve temiz havaya çıkarılmalıdır. Aynı zamanda ilk yardım ekiplerine de çok hızlı bir şekilde haber verilmelidir. İlk yardım ekipleri gelinceye kadar suni solunum ile hastaya ilk müdahale yapılabilir" denildi.

    monash.pw

  • Blog
  • İçindekiler

    Sobada yanan odun zehirler mi?

    Soba zehirlenmesi; odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit ( CO ) gazından kaynaklanır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür.

    Odun yakmak zararlı mı?

    Bilim adamları odun sobalarının kanser ve kalp rahatsızlıklarına neden olabilecek parçacıklar yaydığını belirtti. Önceki araştırmalar egzoz gazının ve kömür yakan ısıtıcıların kalp rahatsızlıklarına, astıma, bronşite, kansere ve daha bir çok sağlık sorununa neden olduğunu göstermişti.

    Odun ateşi dumanı zehirler mı?

    Daily Mail&#;in haberine göre, içinde odun yakılan sobalar egzoz gazları kadar zararlı olabiliyor. Duman ile birlikte havaya yayılan ufak parçacıklar nefes alışverişi esnasında vücuda giriyor. Bu parçacıklar ölümcül kalp hastalıklarına ve kansere neden olabiliyor. Aynı parçacıklar egzoz gazlarında da bulunuyor.

    Sobayı yakmak için ne yapmalıyız?

    Sobayı mutlaka odun ya da tahta parçası kullanarak üstten tutuşturun. Kömürün yanması güç olur düşüncesi ile tutuşturmaya benzin, gaz yağı, mazot gibi kimyasal yakıtlar kullanmayın. Soba tutuşurken üst kapak ve alt kapak açık olmalı, tutuştuktan sonra tam yanma gerçekleşince üst kapak kapalı, alt kapak açık olmalıdır.

    Nasıl soba yakılır?

    Soba yakarken odun, çıra, kuru talaş ve kibrit işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Sobanızın içinde kül varsa bunları temizlemeniz gerekir. Sobayı üst bölümden yakmak sobadan daha kaliteli bir ısı almanızı sağlayacaktır. Odun sobasını yakarken alt ve üst kapakların ikisini de açın.

    Bacanın çekip çekmediği nasıl anlaşılır?

    Soba bağlanmadan önce bacanın çekip çekmediği kontrol edilmelidir. Burada kontrol bir kibrit ya da mum yakarak yapılabilir. Eğer, baca mum alevini çekemiyorsa arızalı demektir. Hemen bacanın arızasının giderilip daha sonra sobanın bağlanması gerekir.

    Arşiv Bağlantısı

    Daha Fazla Cevap Göster

    Cevap Ver

    Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

    Sorulara Dön

    Evrim Ağacı'na Destek Ol

    Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

    Popüler Yazılar

    EA Akademi

    Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

    Etkinlik & İlan

    Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

    Podcast

    Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

    Aklımdan Geçen

    Komünite Seç

    Aklımdan Geçen

    Fark Ettim ki

    Bugün Öğrendim ki

    İşe Yarar İpucu

    Bilim Haberleri

    Hikaye Fikri

    Video Konu Önerisi

    Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

    Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

    Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

    yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

    Evrim Ağacı Logo

    Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

    Geri Bildirim Gönder
    Evrim Ağacı

    Evrim Ağacı

    Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

    Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

    Geri dön

    Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

    Geri dön

    Close

    “ Tıp, sadece bilim değil, aynı zamanda bir sanattır.”
    Paracelsus

    Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

    Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

    Üye Ol

    Giriş Yap

    Üyeliğin Avantajları

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır