izmir ıldır gezilecek yerler / Ildırı Nerede? Nasıl Gidilir? | Çeşme Haber

Izmir Ildır Gezilecek Yerler

izmir ıldır gezilecek yerler

Kızıl Kent: Ildırı!

Levent Özçelik, HT Cumartesi'de Ildırı'yı kaleme aldı. Tarihin en ünlü filozoflarından Homer’in evi olan ve Homer’in güneşin “En güzel battığı yer” diye anlattığı şirin bir balıkçı köyünde Erythrai şehrinin gizemini yaşamaya var mısınız? O zaman Çeşme’den yaklaşık 15 kilometre uzaklaşıp Zeytinli, Germiyan güzergâhından Ildırı’ya uzanın. Ege’nin hemen her köyü gibi bir yanını tarihe yaslamış minik bir balıkçı köyü Ildırı. Ildırı, Germiyan ve diğerlerine çay içip soluklanmak ya da limon, enginar, zeytin almak için uğramıştım sadece. Şimdi öyle mi? Ildırı’nın o küçük meydanında onlarca yabancı otomobil park alanı arıyor.

Ildırı’da adres sormanıza gerek yok; bir sokak sizi başka bir sokağa, diğeri ise gitmek istediğiniz yere götürecekmiş gibi geliyor. Küçük limana gitmek için denizin kokusunu takip etmeniz yeterli, buram buram yüzünüze vuruyor Ege Denizi. Limanda sabahın erken saatlerinde başlayan hareketlilik öğleden sonra yerini sakinliğe ve sessizliğe bırakıyor. Kıyıda Rumlardan kalma bir zeytin presi var, çalışmaya hazır sanki. Ildırı’da solunuza bakın deniz, sağınıza dönün limon ve zeytin ağaçları. Asfaltın toprak yola karıştığı sokakları, tarihi Rum evleri, sıcak insanlarıyla tipik Ege..

‘EN İYİ ÇİPURA BURADA’

Bir zamanlar Fatmagül'ün Suçu Ne dizisine kapılarını açan evin sahiplerinden Enis Bey’i dinliyoruz: “Biz genelde balıkçılıkla uğraşırız. Ege’nin en iyi çipurası Çeşme çipurasıdır, bunu pek çok gurme söyler. Ayrıca başta barbun, turna, kefal olmak üzere hemen hemen bütün balıkların olduğu zengin bir denize ve kıyılara sahibiz. Biz aile olarak enginar, zeytin, limon, narenciye de yetiştiriyoruz. Bir de burada dağlarda çok güzel adaçayı var.” Evin arkasından sahile uzanan bahçeye iniyoruz, patikadan yürüyoruz. Solumuzda yarısına kadar toprağa gömülmüş tarihi taş bir yapı var, sahil kıyısında da karpuzlar. “Burayı sit alanı ilan ettiler. Yakında millet dışarıdan gelip köylünün arazisine talip olur, zaten iş sıkıntısı yaşayan köylü de biraz para görünce satıp daha küçük köylere taşınır” diyor Enis Bey.

Zeytin, limon alıyoruz. Evin hemen yanındaki kahvehanede adaçaylarmızı yudumlarken bir de adaçayı alıyoruz. Ve yola koyuluyoruz Germiyan’a

KIZIL KENT

Ildırı Köyü’nün antik dönemdeki adı Erythrai. Erythrai kelimesinin Yunanca’da “kırmızı” anlamına gelen erythros’tan türediği; buranın toprağının kırmızı renginden dolayı Erythrai’nin “kızıl kent” anlamında kullanıldığı düşünülüyor. Bir başka varsayıma göre ise kentin adı, ilk kurucusu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythros’tan geliyor.

Antik kentte yılları arasında Prof. Hakkı Gültekin ve sonra Prof. Ekrem Akurgal tarafından kazı çalışmaları yapılmış. Önce, M.Ö. 3’üncü yüzyıl sonlarında yapıldığı tahmin edilen akrapolün kuzey yamaçlarındaki antik tiyatro ortaya çıkarılmış. Akrapolün en yüksek düzlüğünde yapılan araştırmalarda da Athena tapınağına ait kalıntılar bulunmuş. Şehrin etrafının 5 kilometre uzunluğunda surla çevrili olduğu anlaşılmış. Tiyatro kısmen açığa çıkarılmış, restorasyon çalışmaları yarım kalmış.

NASIL GİDİLİR?

Çeşme'den Ildırı’ya gitmek, virajlı yollar nedeniyle biraz yorucu. Çeşme 26 km, Ilıca 15 km, İzmir Havalimanı 80 km uzaklıkta. Ildırı’dan Çeşme merkeze ve Ilıca plajlarına direkt minibüsle ulaşım mümkün. İzmir Üçkuyular garajından Ildırı’ya yaz-kış otobüs seferleri yapılıyor.

NE YENİR?

Elbette ilk seçenek balık. Lezzetli ve uygun fiyata balık yiyebileceğiniz lokantalar var. Lokma ve mevsiminde enginar mutlaka tadılmalı. Deniz kenarına yakın, karavandan bozma mini lokantalara özellikle gençler büyük ilgi gösteriyor.

NE YAPILIR?

Yazın denize girilir, sonbaharda antik kent gezilir, her mevsim kafa dinlenir. Gündüz sürekli esen rüzgâra alışık olmayanlar denize girerken zorlanabilir. Ama denizde rengârenk balıklarla karşılaşmak heyecan verici.

NE GÖRMELİ?

Kilise Tepesi’nde Osmanlı zamanından kalan harap bir kilise ile antik çağlardan kalan tapınak kalıntıları bulunuyor. Bu tepeden, güneşin Sakız Adası üzerinde batışını izlemek büyük bir keyif! Antik kent Erythrai, köyün ulaşımı en zor köşesi. Ama tepedeki manzara o kadar güzel ki yorgunluğunuza değecek.

ZEKİ MÜREN ADASI

Çayağzı Koyu’nda bulunan ve üzerinde tek bir ağaç olan adayı, buraya gelen Zeki Müren çok beğenmiş. Hatta satın alıp üzerine bir ev yaptırmak istemiş. Fakat bunun için izin alamamış. Adanın ismi o günden beri Zeki Müren Adası.

Çeşme'de gezilecek yerler

Çeşme, Ege Bölgesi'nin en sevilen ve turistik olanakları en gelişmiş tatil cennetlerinden. İzmir'e yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan Çeşme Yarımadası, güzel koylarla çevrili olup antik çağlardan beri büyüleyici güzelliklere sahip bir destinasyon niteliği kazanmış. Çeşme'nin şifalı termal sulara karışan ılık denizi, hareketli plajlar ve balıkçı restoranlarıyla yılın her mevsimi ziyaretçilerini bekliyor.

Çeşme’de mutlaka görmeniz gereken 60 yeri yazarken Instagram etiketlerini kullandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir sıralama hazırladık. Ülkemizin en önemli yat ve tekne destinasyonlarından biri olan Çeşme’nin güzelliklerini yazımızı okuyarak keşfe çıkabilirsiniz. Çeşme planınızı yaparken eklediğimiz konum linklerinden de yararlanabilirsiniz. 

Dilerseniz cazibe merkezlerini keşfetmeden önce Çeşme'de mutlaka yapmanız gereken 10 şey içeriğimizi okuyarak öncelikle yapmanız gereken aktiviteleri keşfedebilirsiniz. 

1- Alaçatı

Alaçatı

Yılın günü rüzgarlı havasıyla Türkiye'nin su sporları cenneti olan ve her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği Alaçatı, Çeşme'ye sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ege'ye özgü taş evlerle süslenmiş Arnavut kaldırımlı sokakları, kaliteli butik oteller, apart oteller ve aile pansiyonlarıyla turizm olanakları açısından oldukça gelişmiş bir tatil destinasyonu. Alaçatı rüzgarlı plajlarının yanı sıra ince kumlu ve sığ deniziyle çocuklu ailelere ve yüzme konusunda kendine güvenmeyen tatilcilere de hitap eder.

Yüzlerce yıllık taş evlerin restoran, kafe ve sanat galerisi olarak kullanıldığı Alaçatı'da fotoğraf çekebilir ve renkli yöresel ürünlerle süslü çarşıda tatil alışverişi yapabilirsiniz. Ege Denizi'nin masmavi sularında tüm gün keyifli zaman geçirdikten sonra akşamları gün batımı manzarası eşliğinde mevsimlik taze balıklarla ve zeytinyağlı Ege lezzetleriyle romantik akşamlar yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

2- Çeşme Marina

Çeşme Marina

Türkiye'nin en önemli yat ve tekne destinasyonlarından biri olan Çeşme, Doğu Akdeniz'in en büyük yat limanlarından birine ev sahipliği yapıyor. Denizde , karada ise tekne bağlama kapasitesine sahip Çeşme Marina, zengin turizm olanakları ile aynı zamanda ilçenin en sevilen gezi alanlarından biri.

Yat ve tekneler arasında keyifli akşam yürüyüşlerine çıkabileceğiniz, kaliteli restoranlarında büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde dünya mutfaklarından lezzetler tadabileceğiniz Çeşme Marina; kafeler, hediyelik eşya mağazaları, eğlence kompleksleriyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. İlçe merkezinden kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz Çeşme Marina’nın çevresindeki deniz manzaralı butik otellerde konaklayabilir, her sabah düzenlenen saatlik ve günübirlik tekne turlarına katılarak Ege koylarını keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

3- Delikli Koy

delikli koy

Çeşme gezinizde ilk görmeniz gereken yerlerden biri de benzersiz manzarasıyla bölgenin simgesel yapılarından biri haline gelen Delikli Koy. Tekne ve yat turlarının yanı sıra doğa gezileri veya fotoğrafçılık turlarıyla da yakından görme şansı bulacağınız Delikli Koy, deniz kıyısındaki devasa bir kayanın binlerce yılda rüzgârlar ve sert dalgalarla delinmesinden oluşmuş.

Kristal berraklığında denizine kendinizi bırakabileceğiniz, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak su altı fotoğrafları çekebileceğiniz Delikli Koy’da gün batımlarında kartpostal güzelliğinde manzaralara da şahit olabilirsiniz. Çevresindeki donanımlı kamp alanlarında kalabalıklardan uzakta çadırınızı kurup birkaç gün dinlenebileceğiniz Delikli Koy, Ege’nin görülmeye değer doğa harikalarından biri.

Konum Linki

4- Sakız Adası

Sakız Adası

Çeşme Yarımadası'nın karşısında bulunan ve Yunanistan'ın 5. büyük adası olan Sakız Adası günübirlik geziler için popüler bir destinasyon. Çeşme'den feribotlar veya gezi tekneleriyle 30 dakikada ulaşılabilen turistik ada, taş mimarili yel değirmenleri, plaj kulüpleri, mavi bayraklı plajlar ve otantik sokaklardaki tarihi evlerle unutulmaz bir deneyim sunuyor.

M.Ö. yüzyıla uzanan zengin tarihi olan Sakız Adası'nda, görkemli kaleler ve panoramik manzaralarla dolu surlar keşfedilebilir, özenle dekore edilmiş kiliseler gezilebilir ve sakız ağaçlarının gölgesinde kahve molası verilebilir. Tarihi manzaralarıyla fotoğraf tutkunlarının uğraması gereken Sakız Adası'nda, akşamları sahil tavernalarında eğlenceli bir gece yaşamayı da ihmal etmeyin.

Konum Linki

5- Ilıca Plajı

ilica

Şifalı kaynak sularının karıştığı ılık deniziyle Türkiye'nin de en güzel plajlarından biri olarak gösterilen Ilıca Plajı Tarih boyunca insanları büyüleyen konumlardan olmuş. Turizm olanakları açısından gelişmiş durumda ve çevresinde kaliteli butik oteller, apart oteller, pansiyonlar, balık restoranları ve canlı müzikli kafeler bulunur.

Rüzgar sörfünden deniz paraşütüne kadar çeşitli su sporlarının yapılabildiği plaj, ince kumlu sığ deniziyle çocuklu aileler için de ideal. Çeşme'den her yarım saatte bir kalkan minibüslerle 10 dakikada ulaşılabilen Ilıca Plajı'nda güneşin ve şifalı masmavi suların keyfini çıkararak unutulmaz bir gün yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

6- Altınkum Plajı

altınkum alaçatı

Ege'nin en güzel plajlarından biri olan Altınkum Plajı Çeşme Yarımadası'nın güneyinde ilçe merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu büyüleyici plaj adını altın renkli kumlarından alıyor. metre uzunluğa ve 15 metre genişliğe sahip plaj, küçük olmasına rağmen oldukça popüler.

Çeşme'nin diğer plajlarına göre daha az rüzgar alması nedeniyle, Altınkum Plajı özellikle acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için ideal. Plajın çevresinde butik oteller, apart oteller, eğlence merkezleri ve plaj kulüpleri gibi olanaklar bulunuyor. Ayrıca şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler mevcut. Akvaryum benzeri kristal berraklığındaki sularında balık sürüleriyle yüzerek ve şnorkelli dalış yaparak su altı fotoğrafları çekebilirsiniz.

Konum Linki

7- Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Çeşme’nin en çok ziyaret edilen simgesel yapısı olan Çeşme Kalesi, her yerli ve yabancı turistin mutlaka uğradığı yerler arasında. Hem Ege Denizi hem de Çeşme’ye hakim bir konumda yılında inşa edilen ve günümüze kadar sağlam kalmış mimarisiyle dikkat çeken görkemli kale, paha biçilmez binlerce eseri yakından görebileceğiniz Çeşme Müzesi için de sıkça ziyaret ediliyor.

Yüzlerce metrelik surlarından Çeşme’nin panoramik manzaralarını izleyebileceğiniz, iç kale bölümünde taş odalar arasında unutulmaz bir tarih gezisi yapabileceğiniz Çeşme Kalesi’nin özellikle gün batımlarında kartpostal güzelliğinde fotoğraflarını çekebilirsiniz. Yaz aylarında Uluslararası Müzik Festivali ve Çeşme Festivali gibi pek çok önemli etkinliğe katılarak da Çeşme Kalesi’nin büyülü atmosferinde unutulmaz bir gece yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

8- Alaçatı Pazarı

alaçatı pazarı

Çeşme Yarımadası'ndaki çiftlik ve köylerden gelen organik ürünler ve el yapımı hediyelik eşyalar için Alaçatı pazarını ziyaret etmelisiniz. Çeşme'den her yarım saatte bir kalkan minibüslerle 10 dakikada ulaşabileceğiniz pazar, taş mimarili konaklarla dolu sokaklarda rengarenk bir çehreye sahip.

Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olan pazarda organik ürünlerin yanı sıra yöresel Ege lezzetlerini deneyebilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Alışverişin ardından yol üstündeki bir kafede mola verip çayınızı yudumlayarak otantik atmosferin keyfini sürmeyi ihmal etmeyin.

Konum Linki

9- Şifne

şifne plajı

Çeşme turistik imkanlarının ve mavi bayraklı plajlarının yanı sıra şifalı kaynak sularıyla da her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. İlçe merkezinden 10 dakika uzaklıkta bulunan Şifne zengin mineralli şifalı suları, çamur banyoları ve pırıl pırıl plajıyla oldukça ilgi görüyor. Termal oteller, sağlık merkezleri ve havuzlar gibi tesislerde konaklayarak Şifne'nin sularının cilt sorunları gibi rahatsızlıklara şifa olduğunu deneyimleyebilirsiniz.

Ayrıca Şifne'de rüzgar sörfü ve yelken gibi su sporları yapabilirsiniz. Sahilde yer alan kaliteli balık restoranları, gastronomi tutkunlarını cezbedecek türden. Şifne hem şifa bulabileceğiniz günübirlik geziler için hem de keyifli bir yaz tatili için uygun ve her bütçeye göre konaklama seçenekleri sunuyor.

Konum Linki

Aya Yorgi Koyu

aya yorgi koyu

Çeşme'nin en popüler destinasyonlarından Aya Yorgi Koyu yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar. Yarımada'nın en sevilen ve sakin rüzgarlı bölgelerinden biri olan Aya Yorgi Koyu adeta havuz gibi sakin ve berrak sularıyla ünlü. Çeşme'nin en gelişmiş turistik bölgelerinden biri olan Aya Yorgi Koyu'nda plaj kulüpleri, kaliteli oteller, uluslararası mutfaklara sahip restoranlar ve canlı müzik barlar gibi çok çeşitli olanaklar mevcut.

Koyun berrak sularında renkli balık sürüleriyle yüzebilir, sığ denizi sayesinde acemi yüzücüler ve çocuklu aileler de keyifli zaman geçirebilirler. Aya Yorgi Koyu'nda gün boyu denizin tadını çıkarırken geceleri de sahilde düzenlenen partilere katılabilirsiniz. Kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde serin deniz havasında yapılan akşam yürüyüşleri, unutulmaz fotoğraflar yakalayabileceğiniz bir manzara sunuyor.

Konum Linki

Germiyan Köyü

germiyan köyü çeşme

Çeşme'de günübirlik gezilere çıkmak isteyenler için popüler bir rota olan Germiyan Köyü sakin ve huzurlu bir Ege köyü atmosferinde keşfe çıkmanız için ideal. Slow food akımının Türkiye'deki öncü yerlerinden olan Germiyan Köyü, organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve yöresel lezzetlerle gastronomi tutkunlarını cezbediyor.

Yüzlerce yıllık köy evleri, yeşil meyve bahçeleri ve organik tarım çiftlikleriyle dolu sokaklarında keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Her sonbahar düzenlenen Germiyan Köyü Festivali'nde dans gösterileri ve yemek tadımlarıyla eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık için de tercih edilen Germiyan Köyü'ndeki pazardan organik ürünleri satın alarak gezinizi tamamlayabilirsiniz.

Konum Linki

Çiftlik Koyu

Çiftlik koyu

Çeşme'nin özel yerlerinden Çiftlik Koyu su sporları ve berrak denizin keyfini sürmek için ziyaret etmeniz gereken noktalardan. Çeşme merkezinden sadece 6 km uzaklıkta olup, minibüslerle kolayca ulaşılabilir. Villalar, butik oteller ve dağ eteklerinde bulunan bungalovlar ile konaklama imkanları bulunuyor.

Deniz kenarındaki restoranlarda mevsimlik taze balıklar ve Ege mezeleri tadabileceğiniz, kafe ve eğlence merkezleri bulunan Çiftlik Koyu, her mevsim rüzgarlı almasıyla rüzgar sörfü, uçurtma sörfü, deniz paraşütü ve yelken gibi aktivitelerle keyifli zaman geçirebileceğiniz adreslerden. Sahil yolunda akşam yürüyüşleri için de tercih edilen bu büyüleyici koy, günübirlik geziler ve yaz tatili için en uygun Çeşme koylarından.

Konum Linki

Kleopatra Koyu

çeşme kleopatra plajı

rengarenk balık sürüleri ile Ege Denizi’nin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Halk arasında Güvercinlik Koyu olarak da bilinen ve Çeşme’nin diğer koylarına göre daha sakin olan Kleopatra Koyu’nun altın kumlarla süslü sahilinde havlunuzu sererek tün gün güneşlenebilir ve şnorkelli dalışlar yaparak Ege’nin benzersiz su altı dünyasını yakından görebilirsiniz.

Çevresinde donanımlı kamp alanları ve yürüyüş parkurları da bulabileceğiniz Kleopatra Koyu’na her gün düzenlenen tekne gezileriyle de uğrayabilir ve masmavi sulara kendinizi bırakarak yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

Alaçatı Marina

Alaçatı Marina

Alaçatı Marina günübirlik tekne turları için hem de keyifli akşam yürüyüşleri yapmak adına mükemmel bir yerdir. Çeşme merkezinden sadece 20 dakikalık kısa bir minibüs yolculuğuyla ulaşabileceğiniz Alaçatı Marina çevresinde ulusal ve uluslararası mutfaklara sahip kaliteli restoranlar, yat limanı manzaralı oteller, eğlence merkezleri ve çok sayıda ürünü bulabileceğiniz mağazalar hizmet sunuyor.

Gün boyu oldukça hareketli olan ve özellikle gün batımlarında muhteşem tekne manzaralarına şahit olarak harika fotoğraflar çekebileceğiniz Alaçatı Marina’yı gezdikten sonra marina restoranlarında da taze Ege balıkları ve mezeleri tadarak romantik bir akşam geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Eşek Adası

Yaz aylarında her gün düzenlenen günübirlik ve saatlik tekne turlarının önemli mola noktalarından biri olan Eşek Adası, Yunanistan'ın 12 Adası'na en yakın Türk adası konumunda. Dağ eteklerinde özgürce gezen sevimli eşekleriyle ünlü olan adanın zeytin ve çam ağaçlarıyla sarılı sessiz koylarında turist kalabalığından uzakta keyifle yüzebilir, şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak Ege Denizi’nin su altı dünyasını yakından görebilirsiniz.

13,5 kilometrelik bir alana sahip adada taze deniz ürünleri ve Ege mutfağından lezzetler sunan restoranlarda gün batımı eşliğinde güzel bir akşam yemeği tadabilir, doğal seyir teraslarından büyüleyici deniz manzaralarının fotoğraflarını çekebilir ve çocuklarınızla adanın eşeklerini besleyerek eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Ildır Köyü

Ildır

Çeşme'nin saklı güzelliklerinden biri Ildır Köyü yüzlerce yıl boyunca küçük bir balıkçı köyü olarak yaşamış ve günümüze kadar huzurlu atmosferini koruyan çok özel bir yer. Yaz aylarında Çeşme'nin turist kalabalığından uzakta, dinlendirici bir gün için ideal olan köy, sahilindeki renkli balıkçı kayıkları, taze deniz ürünleri ve Ege lezzetlerinin sunulduğu restoranlar ile keşfedilmeye değer.

Ildır Köyü'ndeki şifalı kaynak sularının karıştığı plajda ılık denizin keyfini sürebilir, meyve bahçeleri ve çam ormanlarında hoş yürüyüşler yapabilir ve dar sokaklarda yer alan yüzlerce yıllık evlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Antik dönemden bu yana yerleşim yeri olan Ildır Köyü'nü gezdikten sonra, sahil kafesinde mola vererek sessiz atmosferde çayınızı yudumlayıp yorgunluğunuzu atmayı unutmayın.

Konum Linki

Pırlanta Plajı

Pırlanta plajı

Çiftlikköy bölgesinde Çeşme merkezine sadece 15 dakika uzaklıkta bulunan Pırlanta Plajı berrak denizi ile yüzmek için ideal lokasyonlardan. metrelik geniş kumsala sahip olan plajın ince kumlarında güneşlenebilirsiniz. Benzersiz kumlarından ismini alan Pırlanta Plajı çevresindeki doğal güzellikler nedeniyle koruma altındadır.

Çeşme'nin diğer popüler plajlarına göre daha sakin olan Pırlanta Plajı kalabalıktan uzak yüzmek isteyenler ve sığ, dalgasız denizi sayesinde çocuklu aileler için birebir. Kamp ve karavan alanları, şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz işletmeler, sahil restoranları ve deniz esintisi eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar da mevcut. Pırlanta Plajı'nın çevresindeki çam ormanlarında piknik yapabilir ve Ege'nin mavi sularının keyfini çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Ege Orman Vakfı

Çeşme’nin masmavi denizinde yüzmekten yorulursanız doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Ege Orman Vakfı’na gidebilirsiniz. Onlarca bitki ve ağaç çeşidiyle bölgenin en büyük yeşil alanlarından biri olan vakıf ormanında çam ağaçları arasında uzanan yürüyüş parkurları, dinlenme alanları ve vahşi yaşam zenginliğini gözlemleyebileceğimiz seyir terasları gibi olanaklar bulabilirsiniz.

dekar gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan ve yılında kurulan Ege Orman Vakfı, her doğa tutkununun keşfetmesi gereken sessiz ve huzurlu tabiat cennetlerimizden biri.

Konum Linki

Uzunkuyu Mesire Alanı

El değmemiş bakir doğal güzellikler içinde dinlendirici bir gün geçirmek için bölgenin en sevilen piknik alanlarından biri olan Uzunkuyu Mesire Alanı’na uğramalısınız. Çeşme'de her yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerle 30 dakikalık kısa bir yolculukta ulaşabileceğiniz, Ege Vakıf Ormanı’nın hemen yanında yer alan mesire alanı, özellikle hafta sonları ve sıcak yaz günlerinde yüzlerce kişiyi ağırlıyor.

Günlük kişiyi ağlayabilen genişlikteki piknik alanları, çocuk oyun parkları, harika doğa fotoğrafları çekebileceğiniz seyir terasları, çam ve meşe ormanları içine uzanan yürüyüş parkurları ile bölgenin en sevilen doğaya kaçış noktalarından biri olan Uzunkuyu Mesire Alanı, 20 hektarlık büyük bir geniş alanı kapsıyor.

Konum Linki

Boyalık Plajı

boyalık plajı

Çeşme merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta yer alan ve bölgenin en sevilen yüzme alanlarından biri olan Boyalık Plajı, hem zengin turizm ve su sporu olanakları hem de tertemiz deniziyle Çeşme gezinizde keşfetmeniz gereken yerler arasında. Çeşme'ye en yakın kum plajı olmasından dolayı yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolan Boyalık Plajı; berrak denizi, ince kumlu sahili ve sığ sularıyla unutulmaz bir yüzme deneyimi sunuyor.

Güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz turistik tesislerden butik otellere, Ege mutfağından lezzetler tadabileceğiniz kaliteli restoranlardan su sporu merkezlerine kadar pek çok olanak sunulan Boyalık Plajı’nın çevresini saran çam ormanları arasında yürüyüşlerine çıkabilir veya gün batımlarında sahil restoranlarında romantik akşam yemekleri tadarak güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Alaçatı Yel Değirmenleri

yeldeğirmeni alaçatı

Çeşme Yarımadası’nın en çok fotoğraflanan tarihi yapıları arasında yer alan Alaçatı yel değirmenlerine hem doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezilerine katılarak hem de bisiklet kiralayarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Çeşme merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta, bölgeye hakim tepeler üzerinde 'lü yılların başında inşa edilen yel değirmenleri, özellikle gün doğumu ve gün batımlarında sundukları muhteşem manzaralarla turizm dergilerinin kapaklarını süslüyor.

Yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı yerlerden olan Alaçatı yel değirmenlerinin bazıları günümüzde restore edilerek restoran ve kafe olarak hizmet veriyor. Gün batımlarında romantik fotoğraflar çektikten sonra restoranlarda da büyüleyici manzaralar eşliğinde Akdeniz ve Ege mutfaklarından lezzetler tadarak güzel bir akşam yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

Kocakarı Plajı

kocakarı plajı

Çeşme ve Alaçatı'nın yaz kalabalıklarından uzakta, tertemiz suların tadını çıkarmak için Çeşme Yarımadası’nın en kuzey ucunda bulunan Kocakarı Plajı’na gidebilirsiniz. Hem minibüslerle hem de bisiklet kiralayarak dakika içinde rahatlıkla ulaşabileceğiniz plajın çevresinde huzurlu bir ortamda tatil yapabileceğiniz butik oteller ve aile pansiyonları da hizmet veriyor.

Kuzey rüzgârlarına açık olan ve en sıcak günlerde bile soğuk kalan deniziyle yaz aylarında serinlemek için de ideal olan Kocakarı Plajı’nda rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü, yelken ve deniz paraşütü gibi onlarca su spor yapmanız mümkün. Kum ve çakıl karışımı bir sahili olan Kocakarı Plajı, berrak deniziyle dalışlar yapmak için de tercih edebileceğiniz yerlerden biri.

Konum Linki

Sakızlı Koy Plajı

Sakızlı Köy plajı

Çok sevilen bir halk plajı olan Sakızlı Koy Plajı, Çeşme Yarımadası’nın en kuzey ucunda kolay ulaşılır bir konumda yer alıyor. Her bütçeye uygun otelleri, restoranları, kafeleri ve su sporu merkezlerine rağmen huzurlu atmosferini yıl boyu korumayı başaran plajda hem masmavi suların tadını çıkarabilir hem de plaj kulüplerinde eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Sahil kenarında sıralanan ve taze mevsimlik balıklar tadabileceğiniz balık restoranlarında dolayı da çok ilgi gören Sakızlı Koy Plajı’na Çeşme’de her yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerin yanı sıra bisiklet kiralayarak da kolayca ulaşabilir, hem günübirlik denizin tadını çıkarabilir hem de sakin bir yaz tatili yapabilirsiniz.

Konum Linki

Çark Plajı

Çark Plajı

Çark Plajı her yaz dünyanın dört bir yanından rüzgar sörfü tutkunlarını ağırlamaktadır. Buradaki sörf okullarında eğitim alarak siz de sörf yaparak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Denizin tadını çıkarmak veya plajdaki tatil köylerinde, 5 yıldızlı otellerde ya da butik otellerde Ege tatili yapmak için de Çark Plajı idealdir. Çeşme merkezine yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta bulunan plaj, ünlü Delikli Koy'a yakındır ve minibüslerle kolayca ulaşılabilir.

Konum Linki

Çeşme Çarşısı

Çeşme

Hem keyifli bir tatil alışverişi yapmak hem de sıcak yaz akşamları yürüyüşe çıkmak için en çok tercih edilen yerlerden biri olan Çeşme çarşısı, günün her saati oldukça hareketli. İlçe merkezinde Çeşme Marina ve Çeşme Müzesi'ne kısa bir yürüyüş mesafesinde geniş bir alan boyunca uzanan çarşıda organik ürünler ve Ege’nin şifalı otlarının yanı sıra el yapımı hediyelik eşyalar, yöresel giysiler, rengarenk takılar bulabilir, çarşı boyunca sıralanan tezgahlar ve dükkanlarda harika bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Konum Linki

Aqua Toy City

Aqua Toy

Çeşme'de tatil yapan çocuklu ailelerin en sevdiği eğlence merkezlerinden biri de bölgenin en büyük su parklarından olan ve ilçe merkezinden kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Aqua Toy City. Her yaşa uygun onlarca farklı büyüklükte su kaydırağı, çocuklar için şişme havuz oyuncakları, güvenlikli çocuk ve bebek havuzları ile hizmet veren su parkı, gün boyu hem yetişkinler hem de çocuklar için düzenlenen animasyon etkinlikleriyle de çok ilgi görüyor.

Dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranlar, dinlenebileceğiniz kafeler ve güneşlenme terasları gibi imkanlar da bulabileceğiniz Aqua Toy City’de çocuklarınızla doyasıya eğlenebilir ve sıcak yaz aylarında keyifli bir gün yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

Oasis Aquapark

Aqua atlantis

Çeşme ve Alaçatı'da her yıl binlerce insana hizmet veren en büyük su parklarından biri de Oasis Aquapark. dönümlük geniş bir alan üzerinde kurulan su parkı, Çeşme merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta. Su parkı her yaş grubu için farklı büyüklüklerdeki kaydırakları, eğlence havuzları, güneşlenme terasları, bol seçenek sunan restoranları ve kafeleri ile hem çocuklar hem de yetişkinlerin keyifli bir gün geçirebileceği yerler arasında. Su topu, animasyonlar ve çeşitli eğlenceli etkinliklerle güzel bir gün geçirebileceğiniz Oasis Aquapark’a toplu taşıma araçlarıyla rahatça gidebilirsiniz.

Konum Linki

Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

Yaz aylarında düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikleriyle dikkat çeken Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’na ilçe merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Bütün gün denizin ve güneşin tadını çıkardıktan sonra akşamları ilginizi çeken etkinliklere katılabileceğiniz Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda yıl boyu tiyatro gösterileri, dans etkinlikleri, konserler ve müzik dinletileri gibi onlarca farklı etkinlik düzenleniyor. Çevresinde ücretsiz otoparklar da bulabileceğiniz tiyatronun etkinlik takvimini gezinizden önce incelemeyi unutmayın.

Konum Linki

Tekke Plajı

tekke plajı

Çeşme Yarımadası'nda her köşede güzel plajlar bulunurken Tekke Plajı da akvaryum gibi berrak suların keyfini sürebileceğiniz popüler bir seçenek. Çeşme merkezine yakın olan plaj, ince kumlu sahili ve sığ denizi ile çocuklu aileler için ideal.

Tekke Plajı'nın çevresinde restoranlar, barlar, hediyelik eşya dükkanları ve konaklama imkanları gibi pek çok turistik olanak bulunuyor. Kızıl gün batımı manzaralarıyla ünlü plajda denizin tadını çıkarabilir, sahil yolunda romantik yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca, plajın çevresindeki çam ormanlarında piknik yapabilir ya da çadırınızı kurarak kalabalıktan uzakta dinlenebilirsiniz.

Konum Linki

Ovacık

Ovacık

Çeşme Yarımadası’nın tarım merkezi olan son yıllarda açılan oteller ve turistik tesislerle huzurlu bir tatil isteyenler tarafından tercih edilen Ovacık, günübirlik geziler için de ideal adreslerden biri. Lezzetli enginar ve kavunlarının yanı sıra organik zeytinyağları ile hazırlanan yöresel Ege yemeklerinden dolayı gastronomi meraklarının da çok ilgisini çeken belde; sessiz atmosferi, yemyeşil meyve bahçeleri ve asırlık çınar ağaçları altında çayınızı yudumlayabilirsiniz kahveleriyle keyifli bir gün sunuyor.

Çeşme merkezinden sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan Ovacık’ta her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve aile pansiyonları bulmanız mümkün. Yarımadanın ortasında yer aldığı için pek çok ünlü koya kolayca ulaşabileceğiniz Ovacık, Çeşme Yarımadası’nın güzelliklerini keşfe çıkmak için de güzel bir konumda.

Konum Linki

Dalyan

Dalyan

Çeşme Yarımadası’nın en kuzeyinde yer alan küçük tatil beldesi Dalyan; her bütçeye uygun otelleri, tekne gezilerine çıkarak Ege koylarını keşfe çıkabileceğiniz hareketli yat limanı, sahil boyunca sıralanan balık restoranları ve yol üstü kafeleriyle hem yürüyüş hem de tatil yapmak için en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor.

Ali Bostan Plajı gibi Çeşme'nin en sevilen plajlarından bazılarına da ev sahipliği yapan Dalyan’ın huzurlu sokaklarında ahşap ve taş mimarili evler arasında gezebilir ve Dalyan Yat Limanı’nda gün batımlarında bir kafede mola vererek Ege ruhunu hissedebilirsiniz.

Konum Linki

Ardıç Plajı

Ardıç Plajı

Çeşme Yarımadası ile Karaburun arasında yer alan ve ilçe merkezine uzak plajlardan biri olmasına rağmen el değmemiş güzelliği ve berrak deniziyle popüler olan Ardıç Plajı, çakıl ve kum karışımı geniş bir sahile sahip. Balık sürülerini bile görebileceğiniz berrak denizin dolayı şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak için en ideal yerlerden biri olan Ardıç Plajı, halk plajı olduğu için ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Çevresinde şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik işletmeler, aile pansiyonları, apart oteller, su spor merkezleri gibi olanaklarla da bulabileceğiniz Ardıç Plajı’nın uzun sahil yolunda akşam yürüyüşlerine çıkarak büyüleyici gün batımı manzaraları izleyebilirsiniz.

Konum Linki

Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti

Ege Bölgesi'nin önemli 12 İyon kentinden biri olan Erythrai Antik Kenti, Çeşme Yarımadası'ndaki tarihi zenginlikler arasında öne çıkıyor. M.Ö. yıllarına uzanan Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait yapıları keşfedebilirsiniz.

İyi durumda kalmış tiyatrosu, kale surları, mozaikler ve tapınaklar gibi etkileyici yapılar arasında tarihi bir gezi yapabilirsiniz. 'lardan beri arkeolojik kazılarda bulunan değerli eserler Çeşme Müzesi'nde sergileniyor. Ege Denizi'ne yakın konumda olan antik kenti ziyaret ettikten sonra denize girerek yorgunluk atabilir veya yakındaki Ildır Köyü'ne giderek organik ürünlerle yapılan geleneksel Ege lezzetlerini deneyebilirsiniz.

Konum Linki

Çeşme Müzesi

Çeşme'nin popüler tarihi simgesi olan Çeşme Kalesi içinde yer alan Çeşme Müzesi ziyaret etmenizi önerdiğimiz önemli mekanlardan. Antik çağlardan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine uzanan koleksiyonlarıyla ilgi çeken müze her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Müze koleksiyonlarında Ege Bölgesi'nin 12 İyon kentindeki kazılardan elde edilen eserler, antik tanrı heykelleri, el yapımı silahlar ve büyük taş ve mermer eserler gibi değerli tarihi parçaları görebilirsiniz. Sergileri gezdikten sonra, Çeşme Kalesi'nin surlarından Ege Denizi'ne ve Çeşme'nin panoramik görüntülerini fotoğraflayabilirsiniz.

Ziyaret saatleri: Çeşme Müzesi'ni haftanın her günü saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Alaçatı Kemalpaşa Caddesi

Kemalpaşa Caddesi

Hem Çeşme hem de Alaçatı'nın en sevilen gezi alanlarından biri olan Kemalpaşa Caddesi, mutlaka görmeniz gereken çok popüler gezi alanlarından biri. Arnavut kaldırımlı sokakları, her köşesini süsleyen taş evler, onlarca hediyelik eşya dükkanı, dünya mutfaklarından yemekler bulabileceğiniz restoranlar ve otantik dekorasyonlu yol üstü kafeleriyle yaz akşamları turistlerle dolan Kemalpaşa Caddesi’nde harika fotoğraflar çekebilir, romantik akşam yemekleri tadabilir veya canlı müzik eşliğinde sabaha kadar eğlenebilirsiniz.

Konum Linki

Venüs Plajı

Güzelçamlı Venüs Plajı

Yarımadanın güney ucunda Paşalimanı Koyu’nun hemen yanı başında yer alan küçük Venüs Plajı ince kumlu sahili, ılık ve sığ denizi ile özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği plajlardan biri. Çeşme’nin diğer plajlarına göre daha sakin olmasıyla dikkat çeken ve çevresinde turistik tesisler, balık restoranları, her bütçeye uygun otellerin hizmet verdiği küçük plaj, aynı zamanda gençlik kampları, donanımlı kamp ve karavan alanlarıyla da ilgi görüyor. Çeşme merkezinden sadece 20 dakika uzaklıkta yer alan plajda hem keyifli bir gün geçirebilir hem de gençlik merkezlerinde düzenlenen eğlenceli etkinliklerle katılabilirsiniz.

Konum Linki

Çeşme Sahili

çeşme sahili

Akşam yürüyüşlerine çıkmak için yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri de Çeşme’nin hareketli sahili. Serin deniz esintileri eşliğinde hem keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz hem de büyüleyici Ege Denizi fotoğrafları çekebileceğiniz sahil boyunca kafeler, dinlenme alanları, sahil bahçeleri, yöresel hediyelik eşyalar bulabileceğiniz mağazalar ve tezgahlar sıralanıyor.

Geceleri canlı müzik eşliğinde eğlenceli zaman geçirebileceğiniz barlarda veya Ege ile Akdeniz mutfaklarından lezzetler tadabileceğiniz restoranlarda da keyifli bir akşam geçirebileceğiniz Çeşme sahilinde unutulmaz bir akşam geçirmeden gezinizi bitirmeyin.

Konum Linki

Alaçatı Antika Pazarı

Alaçatı Antik Pazar

Tatil alışverişleri yapmaktan hoşlanıyorsanız, Çeşme'de mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Alaçatı Antika Pazarı. Her yarım saatte bir bulabileceğiniz Alaçatı minibüsleriyle 10 dakika içinde ulaşabileceğiniz antika pazarında yol kenarındaki tezgahlar ve mağazalarda birbirinden ilginç yüzlerce yıllık antika eşyalar ve el sanatı ürünleri bulabilirsiniz.

Harika bir alışveriş yapabileceğiniz antika pazarında sanat eserini andıran taş konaklar arasında güzel fotoğraflar da çekebilirsiniz. Alaçatı Antika Pazarı’nı gezdikten sonra kısa bir yürüyüş mesafesindeki Alaçatı pazarına uğrayarak bölge çiftliklerinden getirilen organik ürünleri de satın alabilirsiniz.

Konum Linki

Ali Bostan Plajı

Çeşme Yarımadası’nın kuzey ucunda yer alan başka bir sevilen plaj olan Ali Bostan Plajı ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz çok sevilen bir halk plajı. Çevresi her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlarla çevrili plajda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik işletmelerden su sporu olanaklarına kadar pek çok imkan sağlanıyor.

Rüzgarlardan korunan ince kumlu sahili ve sığ deniziyle çocuklu ailelere de hitap eden Ali Bostan Plajı, bölgenin diğer kalabalık plajlarına göre oldukça sakin olmasıyla dikkat çekiyor. Çeşme merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta yer alan plajda gözlerden uzakta masmavi suların tadını çıkarabilir ve çocuklarınızla keyifli bir deniz günü geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Gerence Körfezi

Gerence Körfezi

Çeşme merkezinden yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta bulunan Gerence Körfezi yaz aylarında popüler balık avlama turu merkezlerinden. Zengin balık çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle ünlü körfez balık tutarak dinlenmek isteyenler için ideal.

Gerence Körfezi'nde şnorkel, tüplü ve tüpsüz dalışla su altı dünyasını keşfedebilirsiniz. Yıl boyunca esen rüzgarlar sayesinde rüzgar sörfü, uçurtma sörfü, deniz paraşütü, yelken ve kano gibi su sporları için de tercih edilebilir. Rehber eşliğinde doğa yürüyüşlerine katılabilir, körfezin düzenli trekking parkurlarında temiz havada yenilenebilir ve özellikle gün batımlarında güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

Alaçatı Taş Evleri

Alaçatı İzmir

Çeşme'nin turistik ve canlı bölgesi olan Alaçatı taş evleri ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklarıyla büyüleyici manzaralar sunar. Yerli ve yabancı turistlerin keşfettiği, Türkiye'nin dört bir yanından fotoğraf tutkunlarının ziyaret ettiği Alaçatı taş evleri bahçelerindeki ve pencerelerindeki begonvillerle sanat eseri gibi görünüyor.

Yöreye özgü taş ve ahşap malzemelerle iki katlı olarak inşa edilen ve bir dönem bölgedeki Rum ustalar tarafından tasarlanan bu taş evlerin çoğu şimdi butik otel, sanat galerisi, kafe ve restoran olarak kullanılıyor. Müze olarak açık olan evlerde Ege tarzı dekore edilmiş odaları gezebilir, restoran ve kafelerde ise geleneksel Ege lezzetlerinden uluslararası mutfaklara kadar çeşitli seçeneklerle yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.

Konum Linki

Pazaryeri Camii

pazaryeri camii

Çeşme’nin başka bir ilgi çeken tarihi hazinesi de Alaçatı merkezinde Çeşme’ye sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan Pazaryeri Camii. yılı yapımı Ayios Konstantinos Kilisesi’nin 'lü yılların başında camiye çevrilmesi ile hizmete başlayan ve hem kilise hem de cami özelliklerini bir arada görebileceğiniz tarihi yapı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Bir dönemler Türkler ile Rumların bir arada yaşadığı Alaçatı’nın en eski Ortodoks Rum kiliselerinden olan, aynı zamanda iç bölümlerini süsleyen dini motifler ve rengarenk taşlarla tasarlanmış tavan mozaikleriyle dikkat çeken Pazaryeri Camii, ülkemizin en ilginç camilerinden biri olarak ziyaret edilmeye değer.

Konum Linki

Paşalimanı Koyu

Paşalimanı Koyu

Çeşme Yarımadası’nın kuzey ucundaki küçük bir yarımadada bulunan Paşalimanı Koyu, bölgenin gizli cennetlerinden biri. Çevresi kayalarla çevrili doğal bir liman olan ve yılın her mevsimi sakin kalan sularıyla Çeşme’nin diğer koylarından ayrılan Paşalimanı Koyu doyasıya yüzmek, doğa yürüyüşlerine çıkmak veya çam ormanları arasında çadır kurmak için en ideal yerlerden.

metre boyunca derinleşmeyen deniziyle acemi yüzücüler için ideal olan Paşalimanı Koyu, yaz aylarında oldukça hareketli olan gençlik merkezleriyle de ilgi görüyor. Tekne gezileri ve balık avlama turlarına katılarak da Paşalimanı Koyu’nun güzelliğini yakından görebilir, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak büyüleyici su altı manzaralarına şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

Ayıos Haralambos Kilisesi

Ayıos Haralambos

Çeşme gezilerinde yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi hazinelerden biri de Atatürk Bulvarı üzerinde hemen dikkatinizi çekecek olan Ayıos Haralambos Kilisesi. yılında Rum Ortodoks kilisesi olarak inşa edilen etkileyici yapı, yılında restore edilerek kültür ve sanat merkezi olarak hizmete açıldı.

Rum ustaların kesme taşlarla inşa ettiği büyüleyici mimarisi, çarpıcı vitray pencereleri, iç mekanlarını süsleyen dini motifler ve taş oymalarıyla görülmeye değer güzellikte olan kişilik Ayıos Haralambos Kilisesi, yıl boyu düzenlenen konserler, sergiler, söyleşiler ve çeşitli etkinliklerle oldukça hareketli.

Konum Linki

Ilıca Küçük Plajı

Ilıca Küçük Plajı

Çeşme'nin sakin ve güzel plajlarından biri olan Ilıca Küçük Plaj, ilçenin en hareketli yerlerinden biri olan ünlü Ilıca Plajı'nın hemen yanı başında uzanıyor. İnce kumlu küçük bir sahile sahip olan plajda güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz tesisler, plaj kulüpleri, su sporu merkezleri, kafeler ve restoranlar gibi olanaklar sağlanıyor.

Dalgalı denizinden dolayı sörf, yelken ve kano gibi aktiviteler için ideal olan plajın çevresinde her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar bulabilir, keyifli bir Çeşme tatili yapabilirsiniz. İlçe merkezine sadece 8 kilometre uzaklıktaki Ilıca Küçük Plajı’na sakin bir ortamda şifalı suların karıştığı denizin tadını çıkarmak için de uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

Sığacık Plajı

Sığacık gece

Çeşme ile Alaçatı'nın en sakin ve gizli kalmış plajlarından biri olan Sığacık Plajı, her iki tarafını saran dağlar arasında uzanan ince kumlu sahiliyle huzurlu bir deniz gün yaşamak için en ideal noktalardan biri. Doğal bir liman olduğu için sert rüzgârlardan korunan ve bu nedenle tekne turlarının sevilen mola noktalarından da biri haline gelen Sığacık Plajı’nda en kalabalık yaz günlerinde bile huzurlu atmosferde kristal berraklığında denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Zengin balık çeşitliliğiyle şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapabileceğiniz Sığacık Plajı’nda aynı zamanda doğa yürüyüşlerine çıkarak kısa bir yürüyüş mesafesindeki Delikli Koy’un büyüleyici manzaralarının da fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Piyade Koyu

Çeşme Yarımadası'nın en güney ucunda bulunan Delikli Koy ile Çark Plajı arasındaki Piyade Koyu, çevredeki otel ve turistik tesislerle oldukça popüler hale geliyor. Komşusu Çark Plajı'na göre daha hareketli olan Piyade Koyu eğlence mekanları, restoranlar, plaj kulüpleri ve su sporu imkanlarıyla turizm açısından zengin. Hem günübirlik deniz keyfi hem de eğlenceli bir yaz tatili adına ideal.

Restoranlarında Akdeniz ve Ege mutfaklarının en güzel lezzetlerini deneyebilir, romantik akşam yemekleri için butik otellerde Ege Denizi manzaralı odalarda konaklayabilirsiniz. Altın kumlu sahilinde güneşlenebilir, berrak sularında şnorkelli dalış yapabilir ve tropikal bir cenneti andıran sahilinde akşam yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Çeşme Kervansarayı

Çeşme Kervansaray

Kanuni Kervansarayı olarak da bilinen ve denize hakim bir nokta üzerinde yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen etkileyici Çeşme Kervansarayı, ilçenin çok ziyaret edilen simgesel yapılarından biri.

Kuşadası'ndaki Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nın bir benzeri olarak tasarlanan ve klasik Osmanlı mimarisiyle inşa edilen Çeşme Kervansarayı; çarpıcı el oyması taş süslemeleri ve görülmeye değer kubbeleriyle Çeşme’yi gezerken hemen dikkatinizi çekecek görkemli bir yapı.

Konum Linki

Dalyan Yat Limanı

Dalyan Yat Limanı

Çeşme Yarımadası’nın kuzey ucunda yer alan küçük Dalyan beldesinin en hareketli noktalarından biri olan Dalyan Yat Limanı, keyifli akşam yürüyüşlerine çıkmak için ideal yerler arasında. Saatlik ve günübirlik tekne gezilerin başlangıç noktalarından biri olan yat limanının çevresinde her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve aile pansiyonları gibi çeşitli konaklama alternatifleri bulmanız mümkün.

Ege ve Akdeniz mutfaklarından lezzetler tadabileceğiniz kaliteli restoranlardan balık restoranlarına kadar pek çok seçenek bulabileceğiniz Dalyan Yat Limanı’nın çarpıcı gün batımı manzaraları eşliğinde kahvenizi yudumlayarak da güzel bir akşam yaşayabilirsiniz.

Konum Linki

Fedon Koyu

Ücretsiz kamp alanlarıyla Çeşme'de kamp yapmak isteyen yerli ve yabancı gençlerin ilk tercih ettiği yerlerden biri olan Fedon Koyu, bölgenin diğer popüler koylarına göre oldukça sakin ve sessiz. Çeşme Yarımadası’nın güney ucunda, Altınkum Plajı’nın hemen yanında yer alan Fedon Koyu turkuaz renkli berrak denizi, hiçbir yapılaşmanın bulunmadığı ıssız kumsalı, yıl boyu sessiz ve huzurlu atmosferi ile hem günübirlik denizin tadını çıkarmak hem de çadırınızı kurarak birkaç gün kamp yapmak için uğrayabileceğiz en güzel noktalardan biri.

Konum Linki

Alaçatı Halk Plajı

Alaçatı Plajı

Çeşme'nin turist kalabalığından uzak, keyifli bir deniz günü için güneydeki Alaçatı Halk Plajı'nı ziyaret edebilirsiniz. Minibüs, doğa yürüyüşü veya bisiklet kiralama yoluyla kolayca ulaşılabilen bu plaj, diğer plajlardan farklı olarak az ağaç ve binlerce yıllık kaya oluşumlarıyla çevrelenmiş halde.

Sert rüzgarlar ve dalgalarla şekillenmiş kayalar üzerinde güneşlenebilir, akvaryum gibi masmavi sularında yüzerek keyfini çıkarabilirsiniz. Alaçatı Halk Plajı'ndaki mağaraları keşfedebilir ve kaya seyir teraslarından Ege Denizi'nin büyüleyici fotoğraflarını çekebilirsiniz. Donanımlı kamp alanları da bulunan plajda, deniz keyfinden sonra kayalar üzerinde harika gün batımı manzaralarını izlemeyi ihmal etmeyin.

Konum Linki

Alaçatı Meydanı

alaçatı meydanı

Çeşme'nin en hareketli noktalarından biri de onlarca kaliteli restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkanına ev sahipliği yapan Alaçatı meydanı. Rengarenk çiçeklerle süslü taş evler arasında yer alan meydan; mevsimlik balıklar tadabileceğiniz restoranları, muhallebicileri ve dondurmacılarıyla da çok ilgi görüyor.

Günün her saati oldukça hareketli olan Alaçatı meydanı, özellikle geceleri yürüyüşe çıkan yerli ve yabancı turistlerle doluyor. Çevresinde kaliteli butik oteller de bulabileceğiniz meydan, beldeyi keşfetmeye başlamak için de en ideal noktalarından biri.

Konum Linki

Babür Koyu

Çeşme’nin gizli cennetlerinden biri olan Babür Koyu, Piyade Koyu ile Delikli Koy arasında yarımadanın güney ucunda gizleniyor. Çevresindeki turizm olanakları gelişmiş koy ve plajlara göre oldukça sakin olan Babür Koyu’nda kalabalıklardan uzak dinlendirici bir deniz günü yaşayabilirsiniz.

Delikli Koy doğa yürüyüşlerinin önemli duraklarından biri olan ve sessiz bir ortamda rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü gibi su sporları yapmak için de tercih edilen Babür Koyu, aynı zamanda berrak suları ve balık çeşitleriyle önemli dalış merkezlerinden de biri konumunda.

Konum Linki

Zeytineli Plajı

Çeşme merkezine 45 kilometre uzaklıkta, Urla ile Çeşme arasında yer alan Zeytineli Plajı; ince kumlu geniş sahili ve sessiz atmosferiyle kalabalıklardan uzakta Ege Denizi'nin masmavi sularının tadını çıkarmak için gidebileceğiniz plajlardan biri. Çeşme’ye en uzak plajlardan biri olmasına rağmen huzurlu atmosferiyle ilgi çeken Zeytineli Plajı’nın çevresinde her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar da bulmanız mümkün.

Akşamları kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde yürüyüşler yapabileceğiniz, sahil kenarında hizmet veren balık restoranlarında Ege balıkları ve mezeleri tadabileceğiniz Zeytineli Plajı’na her saat bulabileceğiniz minibüslerle yaklaşık 30 dakikalık bir yolculukla rahatça gidebilirsiniz.

Konum Linki

Tanay Tabiat Parkı

Çeşme mavi bayraklı plajlar ve büyüleyici koylarının yanında doğal güzellikleriyle de keşfedilmeye değer bir yer. Merkeze yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Tanay Tabiat Parkı çam ormanları arasında doğa yürüyüşleri için sıklıkla ziyaret edilen adreslerden. 30 hektarlık yeşil alanı kapsayan ve 1. derece doğal sit alanında bulunan park, deniz manzaralı mesire alanları, yürüyüş parkurları ve seyir teraslarıyla Çeşme'nin doğa cennetlerinden.

Çeşitli ağaçlar ve kuş türlerinin ev sahipliği yaptığı tabiat parkında kamp alanları da bulunuyor. Kendi başınıza ya da rehberli doğa yürüyüşlerine katılarak Tanay Tabiat Parkı'nın yeşil ve mavinin buluştuğu güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Konum Linki

Memiş Ağa Camii

memiş ağa camii

Çeşme’nin görülmeye değer tarihi yapılarından biri de Çeşme Marina ve Çeşme Kalesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde merkezi bir konumda yer alan tarihi Memiş Ağa Camii. yılında Hacı Memiş Ağa tarafından inşa ettirilen ve ismini de buradan adam cami, moloz yığma taşlarla dikdörtgen planlı olarak tasarlanmış.

Sağlam mimarisiyle günümüze kadar ulaşmayı başaran ve onlarca yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet veren Memiş Ağa Camii’ni hem son dönem Osmanlı mimari özelliklerini incelemek hem de sessiz ve huzurlu atmosferde küçük bir mola vermek için ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Şifne Plajı

şifne kaplıca

Çeşme merkezinden 15 dakikalık kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz, bölgenin sağlık merkezi olan Şifne’nin büyüleyici plajı, kaynak sularının karıştığı ılık denizi ile mutlaka uğrayıp doyasıya yüzmeniz gereken Çeşme plajlarından biri. İnce kumlu sahili ve sığ deniziyle çocuklar ailelerin de güvenli bir deniz günü yaşayabileceğiniz Şifne Plajı’nın çevresinde termal oteller, sağlık merkezleri, her bütçeye uygun butik ve apart oteller hizmet veriyor.

Yıl boyu ılık kalan ve mineraller bakımından çok zengin olan Şifne Plajı'nın sularının kas ağrıları gibi pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Benzersiz denizinin yanı sıra sessiz ve huzurlu atmosferinde de dinlendirici bir gün geçirebileceğiniz Şifne Plajı, aynı zamanda çevresindeki kaliteli balık restoranlarından dolayı da özellikle akşamları sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

Sağlık Plajı

İzmir Sağlık Plajı

Çeşme’nin az bilinen küçük plajlarından biri olan Sağlık Plajı, çevresini saran doğal güzellikler ve şifalı olduğu düşünülen deniziyle keşfedilmeye değer yerlerden biri. Çeşme Marina’dan kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabileceğiniz plajın çevresinde butik oteller ve restoranlar da hizmet veriyor.

Yat limanı ve tekne manzaraları eşliğinde ılık sularında doyasıya yüzebileceğiniz plajda akşam yürüyüşlerine çıkabilir, sahil restoranlarında Ege ve Akdeniz mutfaklarından lezzetler tadabilirsiniz. İlçe merkezine yakın olmasına rağmen yıl boyu sessiz atmosferini korumayı başaran Sağlık Plajı, Çeşme’nin en özel plajlarından biri olarak görülmeye değer.

Konum Linki

Sakız Ağacı Koruluğu

Çiftlikköy’de mutlaka uğramanız önerdiğimiz yerlerden biri de sakız ağaçlarının mis gibi kokularının etrafa yayıldığı çok sevilen bir gezi alanı olan Sakız Ağacı Koruluğu.

İlçe merkezinden 10 dakikada kolayca ulaşabileceğiniz korulukta kahve, likör ve rakı yapımlarında kullanılan sakız ağaçları arasında yürüyüşler yaparak yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Çevresinde her bütçeye uygun butik ve apart otellerin hizmet verdiği korulukta gezdikten sonra kısa bir yürüyüşle bölgenin en güzel koylarından biri olan Aya Yorgi Koyu’na uğrayarak kendinizi turkuaz sulara bırakabilirsiniz.

Konum Linki

Çeşme Halk Plajı

çeşme

Yarımadanın kuzey bölümünde Çeşme merkezine sadece 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan Çeşme Halk Plajı, bölgenin diğer plajlarına göre kolayca ulaşılabildiği için çok tercih ediliyor. İnce kumlu sahile ve hafif dalgalı bir denize sahip olan halk plajının çevresinde resort otellerden balık restoranlarına kadar pek çok turistik tesis hizmet veriyor.

Ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz Çeşme Halk Plajı’nda yarımadanın hemen her plajında olduğu gibi rüzgâr sörfünden deniz paraşütüne kadar onlarca su sporu yapmanız da mümkün.

Konum Linki

Çeşme'nin de içinde bulunduğu şehir İzmir'i tüm detaylarıyla keşfetmek için İzmir'de gezilecek yerler yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bu arada Çeşme'de tatil yapmanın son derece pahalı olduğu biliniyor. Çeşme'de ve diğer popüler tatil beldelerinde uygun fiyatlı tatil yapmanın inceliklerini Popüler tatil beldelerinde ucuza tatil yapmanın ipuçları içeriğimizi okuyarak keşfedebilirsin. 

Ildır Gezilecek Yerler makalemizde İzmir&#;in en sakin ve güzel yerlerinden biri olan Ildır&#;ı anlatacağız sizlere. Gün batımının en güzel izlendiği yere hoş geldiniz.

İçindekiler

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Ildır&#;da irili ufaklı çok sayıda koy ve plaj var. Mevsimi uygun ise mayonuz yanınızda olsun.

Deniz ürünlerinin envai çeşiti çok taze olarak bulabilirsiniz. Hem orada yemek için, hem de dönüşte eve götürmek için yanınızda nakit bulundurun. ATM sayısı çok az.

Ildır Nerede?

Ildır, Çeşme&#;ye bağlı ufak bir tatil beldesi.

Alaçatı&#;ya araba ile 15 dakika mesafede yer alıyor. İzmir merkezden Ildır ise yaklaşık 50 dakika sürüyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Ildır&#;a Nasıl Gidilir?

Ildır&#;a gidiş için 3 tane alternatif yol bulunuyor.

Birince alternatif, Çeşme otobanından giderken Karaburun çıkışından çıktıktan sonra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü&#;nün oradan Karaburun&#;a saptıktan sonra Balıkova&#;ya gelince Ildır tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz. En manzaralı yol burası.

İkinci alternatif yol, yine aynı yoldan giderken bu sefer İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü&#;nün oradan dün devam ederek yaklaşık kilometre sonra sağdaki Ildır tabelasına saparak ulaşabilirsiniz. Buraya saparsanız kuklaları ile meşhur Barbaros Köyü&#;nden de geçmiş oluyorsunuz.

Üçüncü alternatif ise Alaçatı&#;da bulunan Ilıca Plajı&#;na inerken plaja inmeden yoldan devam edip kıyı boyunca takip ederek Ildır&#;a varmak.

Ildır&#;da Yapılacak Şeyler

Balık Avı ve Tekne Turu

Ildır&#;da özellikle balık avı için yapılan tekne turları bu bölgedeki en eğlenceli aktivitelerden biri. Sabaha karşı erken saatlerde oltanızı alıp tekneye biniyorsunuz, gün sonunda ise eliniz boş dönme ihtimaliniz neredeyse yok. Eğlencesi ve rutinden çıkma keyfi ise başka güzellikler.

Peki nasıl bulabiliriz bu tekneleri. Birkaç tanesini sıralayalım sizler için. Ayrıca ücret ise kişi başı TL civarında ve yemek hariç sadece tur fiyatı.

Maya Teknesi Balık Avı: nolu telefondan Umut Kaptan&#;a ulaşıp şartları konuşabilirsiniz.

Özgür Kaptan: nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Kaan Kaptan: nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Plaj ve Koy Keşfi

Ildır&#;da irili ufaklı denize girmeye plajlar ve koylar mevcut.

Günizi Beach: Burası Ildır sınırlarında değil aslında. Ancak Ildır&#;a dk mesafede. Bu nedenle listemize aldık. Ildır&#;a yakın en güzel plajlardan biri. Çocuklu ailelere deniz sığ olduğu için oldukça uygun. Duş, giyinme kabini, şemsiye ve şezlong mevcut. Ayrıca kafe de var.

Google Maps konumu için tıklayın.

Telefon:

Gerence Körfezi: Ildır&#;dan kıyı boyunca devam edince ulaşılabilen gizli kalmış harika bir koy burası. Denizi kapalı bir koy olduğundan dalgasız. Şemsiye var. Ancak duş, tuvalet, şezlong ve alışveriş için herhangi bir yer yok. Balık tutmak çok ideal bir yer. Biz ne zaman gitsek balık tutan birilerini görüyoruz. Hem denize girmek, hem de arkada mangal yapmak için ideal diyebiliriz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Ildır Çarşısı ve Alışveriş

Ildır&#;ın merkezinde burada yaşayan insanların ürettiği ürünleri satın alabileceğiniz pazarı var. Bal, reçel, sebze ve meyve bulmanız mümkün.

Google Maps konumu için tıklayın.

Balık Alışverişi

Ildır merkezde özellikle sabahları günlük avlanan balıkların satışının yapıldığı bir mezat alanı mevcut. Taze balık arayanlar için tavsiye ederiz uğramanızı. Özellikle öğlene kadar orada olursanız çeşit bol oluyor.

Google Maps konumu için tıklayın.

Athena Tapınağı

Ildır merkezden 10 dk kadar yürüyerek ulaşılan Athena Tapınağı görmeniz gereken yerlerden biri. Büyük bir deprem sonrasında toprak altına gömülü durumda kalan tapınak, yapılan çalışmalarla zamanla yeniden yükseklecektir.

Google Maps konumu için tıklayın.

Ildırı Antik Kilisi

Ildır&#;a hakim bir tepede yer alıyor. Artık bir yıkıntı durumunda olsa da gidip görmenizi ve nefis Ildır manzarasını buradan seyretmenizi öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Erythrai Tiyatrosu

Ildır&#;da bizi en çok şaşırtan yer burası oldu. Çünkü Ildır ile anılan bir yapı değil. Daha çok reklamının yapılması gerekiyor. Antik kentin kendisi gibi bakımsız durumda. Ancak hala görülmeye değer.

Google Maps konumu için tıklayın.

Doğal Bitkiler

Ildır&#;dan Germencik&#;e giderken ve Germencik&#;i geçip Balıklıova tarafına devam ederken yolun sağında solunda o kadar çok kekik var ki, aracınızı uygun bir yere çekip sessizlik içerisinde mis gibi kekik kokusunu içinize çekin! Sonra da yemeklerde kullanmak üzere toplama aşamasına geçersiniz.

En Uygun Fiyata Otel Bulun

Ildır&#;daki en güzel otellerden harika fiyatlarla rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Ildır&#;da Yeme İçme

Ildır&#;da yemek demek balık demek aslında. Çoğu balık restoranında satılan deniz ürünleri günlük olarak burada avlanmaya. Bu nedenle son derece tazeler.

Merkezde deniz kenarında çok sayıda balık restoranı var. Hepsini tek tek sıralamak istemedik çünkü hepsi neredeyse aynı ürünleri benzer fiyatlara sunuyorlar. Ildır&#;a geldiğinizde balık ve kalamar yemeden dönmeyin!

Etrafta Gezilecek Başka Nereler Var?

Barbaros Köyü

Bu köy her yerinde bulunan kuklalar ile meşhur. Sokaklarda gezerken etrafınıza dikkatlice bakıp kuklaları keşfetmek çok eğlenceli. Direkt gidebileceğiniz bir yer değil ancak geçerken uğramak güzel bir fikir bizce. Ufak bir yer olduğu için 1 saat yeterli. Ayrıca gitmişken köydeki en önemli yer olan Barbaros Kültür Sanat Evi&#;ni de mutlaka gezin. Ildır Gezilecek Yerler yazımızın enteresan yerlerinden biriydi.

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Envor Bonsai Akademi

Bitkilerle uğraşmayı seviyor musunuz? Bonsai sanatı ilginizi çekiyor mu (bizce bu da bir sanat)? Eğer öyle ise Barbaros Köyü&#;ne yakın konumda bulunan Envor Bonsai Akademi&#;ye uğramanızı öneririz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Hobbit House Barbaros

Barbaros Köyü içinde yer alan bu evin hem yemekleri çok lezzetli, hem mekan otantik, hem de sahipleri ile muhabbet keyifliydi. Eski tarz bir evde en azından kahve molası vermek için keşfedebilirsiniz.

Google Maps konumu için tıklayın.

Balıklıova

Üstte Ildır&#;a nasıl gidileceğini anlattığımız ilk alternatif yolu kullanırsanız buradan geçeceksiniz. Ildır&#;da gezip yemek yemeyi atladıysanız, Balıkova&#;da da çok sayıda balık restoranı bulunmakta. Yemeğinizi burada da yiyebilirsiniz.

İzmir&#;in en güzel köylerini keşfettiğimiz rehberimiz için tıklayın.

İzmir Bayındır&#;da her sene yapılan çiçek festivali rehberimiz için tıklayın.

Eski Foça&#;nın en güzel plaj ve koylarını keşfettiğimiz rehberimiz için tıklayın.

Bademli Dikili&#;de yer alan masmavi Pissa Plajı için tıklayın.

Ege Bölgesi&#;nde yer alan tüm antik kentleri sıraladığımız dev rehber için tıklayın.

Böylece Ildır Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. İyi eğlenceler dileriz.

Ildırı Köyü

Ildırı Köyü

ILDIRI KÖYÜ

 

Bu yılki tatiliniz Çeşme yada Alaçatı’ya ise bu bölgede gizlenmiş çok güzel bir köy olduğunu sizlere anlatmak istiyoruz. Genel olarak Çeşme ve Alaçatı’da yorulan ziyaretçiler doğruca geri dönmekteler. Dönerken ise çok güzel bir köyü görmeden geçmekteler. Eğer siz de yeni bir yer görmek isterseniz Ildırı’yı pas geçmeyin.

 

 

ILDIRI NASIL BİR YER?

 

Burası eski İzmir denilince akla gelen sakinlikteki bir balıkçı kasabası. Televizyonlardaki dizilerde gördüğünüz o sessiz sakin yerler var ya işte onlardan biri de Ildırı. Bir zamanlar oldukça meşhur olan “Fatmagül’ün Suçu Ne” dizisi de zaten bu köyde çekilmiş. Ildırı aşağı yukarı bir dönemeçte bitecek olan bir köy fakat sıcak insanları, balıkçı tekneleri, her yerde dolaşan kazlar ve tepesinde sizlere göz kırpan tarihi ile ayrı bir nokta.

 

 

ILDIRI’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

ZEKİ MÜREN ADASI

 

Ada dediğimize bakmayın, burası yaz zamanı paçalarınızı sıvayıp 5 dakika denizden yürüyerek ulaşabileceğiniz küçük bir adacık. Köy merkezinin hemen karşısında bulunan bu adağın isminin ise bir hikayesi var. 

 

 

Günlerden bir gün Zeki Müren’in yolu Ildırı’ya düşer. Gezisi esnasında gördüğü bu küçük adacık onu çok etkiler. En fazla bir odalı ev ve birkaç ağacın sığacağı büyüklükteki bu adacığı satın almak ister. Tabii ada satılık olmadığı için ne yapsa etse edinemez. Daha sonra da böyle bir satın alma gerçekleşmeyince yöre halkı Zeki Müren vefat ettikten sonra onu hatırlamak adına adaya adını verir. Böylece çok sevdiği adacık onun ismiyle yaşamaya devam etmiş olur. 


 

ERYTHRAİ ANTİK KENTİ 

 

Kızıl kent olarak da bilinen şehrin adı eski Yunanca'da "kırmızı" anlamına gelen Erythros kelimesinden gelmektedir. Bölgedeki toprağın kırmızı olmasından dolayı dendiği söylense de net bir araştırma yoktur. Bölgeyi önemli kılan asıl konu ise dünyadaki denizciliğin en önemli yapıtaşlarından biri olan İyon medeniyetinin 12 şehrinden biri olmasıdır. 

 

 

M.Ö. yıllarında kurulan İyon Devleti içerisindeki küçük şehir devletlerinden oluşmuştur. İzmir ve Aydın bölgesinde kurulan şehir devletlerinin birçoğu ilk olarak İyonlar tarafından inşa edilmiştir. Bu şehirlerden biri olan Erythrai de dönemin deniz ticaretine yön vermiştir. 

 

 

Hipokrat, Diyojen, Herodot, Thales, Pisagor ve Homeros gibi değerleri yetiştirmiş olan İyonlar bu bölgede de aktif bir yaşam kurmuşlardır. Tiyatrosu, agorası, 5 kilometrelik surları, akropolü ve tapınaklarıyla burayı büyük bir şehre dönüştürmüşlerdir. Uzun bir dönem çok tanrılı inanca sahip olan bölge halkı Roma emri altına geçtikten sonraki dönemlerde bir de kiliseye sahip olmuştur. Bugün şehirdeki en belirgin yapılardan biri de bu kilisedir. Bu kenti gezmek isterseniz de herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. 

 

 

ILDIRI KÖY MERKEZİ

 

Erythrai kentinin hemen aşağısından köyün başlangıcına kadar olan bölge tamamen yürüyerek gezmelik bir rotadır. Kentin hemen altında köylü pazarı kurulur. Bu azarın içerisinde hediyelik eşyalardan, el yapımı ürünlere ve yemeklik malzemelere kadar her şeyden butik bir şekilde bulabilirsiniz. 

 

 

Buradan aşağı devam ettiğinizde karşınıza çay bahçesi çıkar. Bir soluk almak isterseniz burayı değerlendirebilirsiniz. Eğer devam etmek isterseniz şehirde oturulabilecek birçok ye köyün batısında bulunur. Burada balıkçıların taze balıklarını yiyebileceğiniz restoranlar bulunur. Keyifli bir gün geçirmek ve soluklanmak için burası iyi bir seçimdir. Ayrıca bölgedeki fiyatlarda Çeşme’den oldukça hesaplıdır. 

 

 

ILDIRI’DAKİ İMKANLAR

 

Ildırı bölgesi ilgi azlığı sebebiyle turistik konaklama açısından her ne kadar çok gelişmemiş olsa da bölgedeki huzuru deneyimlemek isteyenler için birbirinden güzel butik oteller bulabilmektesiniz. Fiyatlar ise genel olarak bu çevreye kıyasla daha hesaplı. 

 

Köy içerinde konaklamak isterseniz yapabileceğiniz etkinlik olarak da iki seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan ilki son dönemlerde yaygınlaşan balık avı turudur. Yöre halkının eşliğinde bölgede balık tutmaya çıkabilmektesiniz. Buna ek olarak da çevredeki adaları ve gizli koyları keşfedebileceğiniz tekne turlarına katılabilirsiniz. 

 

 

ILDIRI’YA NASIL GİDİLİR?

 

Ildırı konum olarak Çeşme ile Mordoğan arasındaki sahil yolunun ortasında bulunmaktadır. İzmir’den direk gidecek olanlar Urlayı geçtikten sonra Uzunkuyu’ya gelmeden Barbaros köyü istikametinden köye ulaşabilirler. Eğer Çeşme bölgesinde iseniz de çevre yolunun Alaçatı kavşağından çıkıp köy yoluna bağlanabilirsiniz. Bölgeye toplu taşıma ile de İzmir yönünden gelen Ildır-İzmir Kooperatifi araçlarını kullanabilirsiniz. Dolmuş saatleri ise mevsimsel olarak değişiyor olsa da ortalama 2 saatte bir karşılıklı olarak kalkmaktadır. 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası