kalpte ağrı ve sol kolda uyuşma / Kalp krizinin gizli belirtileri nelerdir? Kalp krizi nasıl önlenir?

Kalpte Ağrı Ve Sol Kolda Uyuşma

kalpte ağrı ve sol kolda uyuşma

Kalp damarlarındaki bozulmanın habercisi göğüs ağrısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Kargın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp damar hastalığının en sık karşılaşılan kalp hastalığı olduğunu ve zamanında önlem alınmazsa kalp krizine ve ölüme kadar gidecek bir sürece neden olabildiğini söyledi.

Erken tanıyla yapılan yaşam tarzı değişiklikleri ve tedavi uygulamalarının hastalığın ilerlemesini ve oluşturduğu olumsuz sonuçları önemli oranda önlediğini dile getiren Kargın, kalbin devamlı kan pompalama işlevi görerek vücudun kan ihtiyacını düzenlendiğini aktararak, kalp damar yapısına ilişkin bilgi verdi.

Kargın, kalp damarlarının sağlam yapısının bozulmasının "ateroskleroz" olarak tanımlandığı kolesterol ve birçok moleküler birleşim sonucu oluştuğunu, bunun kalp damar yapısının bozulmasının en önemli aşaması olduğunu belirterek, 30'lu yaşlardan itibaren başlayan bu sürecin 10 yıllar içinde kalp damarlarının sağlam yapısının belirgin derecede bozulmasına ve kalp kan akımının bozulmasına neden olduğunu aktardı.

Kalp damar hastalığı kalp yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor

Bu durumun kalp fonksiyonlarının bozulmasına sebep olarak, kalp yetersizliğine kadar ilerleyebileceğine işaret eden Kargın, şu bilgileri verdi:

"Kalp damarlarımızın sağlam yapısının bozulmasının en sık belirtisi göğüs ağrısıdır. Daha az sıklıkla da nefes darlığı, sol kolda uyuşma veya mide ağrısı gibi görülmektedir. Kalp damar hastalığındaki en tehlikeli durum ise ani kalp krizine neden olmasıdır. Kalp krizi erken tedavi edilmez ise kalp kaslarında kalıcı hasar bırakabilmektedir. Kalp krizindeki en üzücü diğer bir nokta ise kalp damar hastalarının yarısı hastalığını ancak bu şekilde öğreniyor olmasıdır.

Kalp damarlarının sağlam yapısındaki bozulma sıklıkla damarda daralma şeklinde olup, nadiren damarda genişleme şeklinde de olabilmektedir. Kalp damarlarının sağlam yapısının bozulmasına neden olan sebepler ise sigara kullanımı, şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, genetik yatkınlık, ilerleyen yaş, spor yapmama, alkol tüketimi, stresli yaşam, şişmanlık gibi sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır."

En önemli unsurlardan biri kalp damarlarına zarar verecek durumlardan kaçınmak

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Kargın, kalp damar hastalığının tedavisine ilişkin de bilgi vererek, bunları yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavi uygulamaları, perkütan koroner girişim (stent uygulamaları), açık kalp ameliyatı olarak sıraladı.

Bu hastalar için çok önemli unsurlardan birinin de ise kalp damarlarına zarar veren durumlardan sakınarak, bu açıdan faydalı aktiviteleri günlük yaşamlarına uygulamaları olduğunu dile getiren Kargın, şöyle devam etti:

"Kalp damar hastalığı gelişme riski yüksek veya hastalığın geliştiği kişilerin öncelikle yapması gereken günlük davranışlardır. Bu davranışlar hastalığın oluşmasını önlerken, hastalık gelişenlerde de sorunun zarar verici etkilerini azaltmaktadır. Bu uygulamada en önemli nokta hastalık gelişmeden önlem alınmasıdır. Bu da değiştirilebilir kalp damar bozucu risk faktörlerinden kurtulmak ve bu risk faktörlerinin tedavi edilmesi ile sağlanır. Bu kapsamda sigara kullanılıyorsa bırakmak, düzenli fiziksel egzersiz yapmak, haftada 5-7 gün en az 30 dakikalık hafif tempoda yürümek veya koşmak, sağlıklı beslenmek, tuz tüketimini azaltmak, aşırı kilo almaktan kaçınmak, alkol tüketmemek önemli unsurlardır."

Doç. Dr. Kargın, yaşam tarzı değişikliğiyle ilaç tedavi uygulamalarının bir bütün halinde uygulandığını belirterek, kan sulandırıcı, kolesterol düşürücü, tansiyon düşürücü, ritim düzenleyici, damar genişletici, göğüs ağrısını giderici ve kalp damar koruyucu ilaçların hastalığın durumuna göre ayarlandığını, hastalığın ciddiyeti ve uygulanan ilave tedavilere (stent /by-pass) göre 1, 3 ya 6 ay ila 1 yıl gibi aralıklarla kişinin düzenli takip edilmesi gerektiğini aktardı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması

Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması
Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması,Kalp ağrısı sol kol uyuşması hastalıkların en önemli ve en sık karşılaşılan ağrı türüdür. Kalp krizi belirtisi olan ağrılar daha çok göğüs kafesinin ön bölgesinde yaygın bir alanda olup boyna ve sol omuza doğru yayılır. Kalp ağrısı daha çok bir noktada veya batıcı (kalbe iğne batması) şeklinde olmaz. Bu tür ağrılar genellikle hastanın kas, iskelet sistemi ile alakalı ağrılardır. Ama hastalar bu tür kas ağrısını kalp ağrısı diye adlandırır.

Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması Belirtileri, Kalp ağrısını daha çok göğüs kafesi ve etrafında hissedilen şiddetli ağrıması, sol kol uyuşması, mide ve sırt ağrısı belirtir. Kalp ağrısı ve sol kol uyuşmasını izleyen diğer belirtiler de; aort stenozu (aort kapağı darlığı), hipertrofik obstruktif kardiyomiyopati, yemek borusu spazmı ve aort yani ana damarın yırtılması, kalp zarı iltihabı, mitral psikoz gibi pek çok sorun ortaya çıkar. Bu nedenle kalp ağrısı ve sol kol uyuşması şikayetlerini ciddiye almalıyız. Kalp ağrısı ve sol kol uyuşmasına neden olan pek çok neden vardır. Kalp ağrısı sol kol uyuşmasına stres de çok etkilidir. Kalp ağrısını iki katına çıkarabilir. Çünkü damarlar daralmıştır ve kan ihtiyacı karşılanamamaktadır.

Koroner Arter Hastalığının Sebep Olduğu Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması, Koroner arter hastalığı bazen hiçbir belirti göstermeye bilir. Koroner arter hastalığı ilerledikçe kalbin beslenmesi yetersizleşir. Kalbe yeterince kan gitmez ve kalp ağrısı ortaya çıkar. Hatta bu ağrı sonrası sol kol ağrısı, sol kol uyuşması ve çene ağrısı devam eder. Kalp ağrısı, sol kol uyuşması hastanın hareket etmesi ve egzersiz yapmasıyla iyice yaygınlaşır. Hasta bu ağrı sonrası dinlenme ihtiyacı duyar. Hasta dinlendikten sonra kalp ağrısı geçebilir.

Aortik stenoz (aort kapağı darlığı), Kalp ağrısı ve sol kol uyuşmasına neden olan başlıklardan biri de aort kapağı darlığıdır. Aortik kapağın sertleşmesi açıklığının daraldığı ve kapağın kan akışını engellediği bir hastalıktır. Bu durumu da kapakçık üzerinde giderek daha çok yaralı doku birikir ve bu da kapakçığın daha aç açılmasına neden olur.

Aortik yetmezlik, Kalp ağrısı sol uyuşmasın da sık görülen bir etkendir. Aortik kapakçağın tamamen kapanmadığı bir hastalıktır. Bu kalp kasılmasının dinlenme fazı esnasında kanın aorttan sol karıncığa geri sızmasına sebep olur. Günümüzde aortik yetmezliğin sebebi kalp kapakçığının bakteriyel enfeksiyonudur.

Kalp Zarı İltihabının Sebep Olduğu Kalp Ağrısı ve Sol Kol Uyuşması, Kalp ağrısı ve sol kol uyuşması genellikle kalp zarı iltihabından dolayı da hastada şiddetini arttırır. Genellikle göğüs ortasında ağrıya yol açar ama göğüs anjini ile kalp krizi ağrısında olduğu gibi omuzlara yayılmaz. Kalp zarı iltihabı tanısı çoğu vakada ekg ile konabilir.

Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması Şu Şartlarda Riskli Olabilir;

  • Normalden fazla sürüyorsa
  • Dinlenirken de devam ediyorsa
  • Normalden daha kötüye gidiyor ise hasta acilen hastaneye başvurmalıdır.

Son Güncelleme : 15.06.2023 23:52:56

Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


3 Yorum Yapılmış "Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması"

Sol gogus ve sirt tafonda bir kac sanoyelik vurup gecen sizi seklinde agri olmasi ve sol omuz kol agrisi elde ugusma sirtta ust tarafinda agri
Pinar . 14.01.2018

CEVAP YAZ

Solkolda ağrı ve kalbimde ağrı olması hangi doktara gitmeliyim
Aynur. 11.02.2018

CEVAP YAZ

Kalp sikismasi dol kol uyusmasi
Gulsum. 15.01.2018

CEVAP YAZ

Ayak Baş Parmak Uyuşması
Ayak Baş Parmak Uyuşması
Ayak Baş Parmak Uyuşması, Ayak baş parmaklarında duyu kaybı meydana gelmesi sebebiyle oluşan bir olaydır. Uyuşma el parmaklarında sıkça görülse de ayak parmaklarında daha ender bir şekilde görülmektedir. Fakat meydana gelme nedenleri genelde bir...
El Parmak Uçlarında Uyuşma
El Parmak Uçlarında Uyuşma
El parmak Uçlarında Uyuşma, Parmak uçlarında oluşan uyuşma ve karıncalanma sorunu, çoğu zaman herkesin başına gelebilen rahatsızlıklardan biridir. El parmak uçlarında karıncalanma, parmak uçlarına iğne batıyormuş veya diken batıyormuş hissine se...
Başta Karıncalanma
Başta Karıncalanma
Başta Karıncalanma, beyinde uyuşma hissinin halk arasındaki ifade edilişidir. Karıncalanma ile uyuşma, bir şeyin akıyor hissi ve elektriklenme birlikte görülür. Birçok kişide zaman zaman görülmektedir. Bazen endişelenmesi gerekli durumlar olsa da gen...
Sol Bacak Uyuşması
Sol Bacak Uyuşması
Sol Bacak Uyuşması, Bacak uyuşması damar sertliğinin habercisi olabilir. Bacak uyuşması bacakta herhangi bir bölgede kan akışının düzgün sağlanamaması bacaklarda uyuşma karıncalanma hissi verir. Sol bacakta uyuşma vücudun sol tarafında alınan...
Sol Serçe Parmak Uyuşması
Sol Serçe Parmak Uyuşması
Sol Serçe Parmak Uyuşması, Uyuşma ve karıncalanma hissi duysal sinirlerin hasarlanması ya da aşırı uyarılması sonucu oluşmaktadır. Duysal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, periferik sinir sistemi denen vücut sinir...
Uykuda Kol Uyuşması
Uykuda Kol Uyuşması
Uykuda Kol Uyuşması, Uykuda kolların ve elin uyuşması kadın, erkek her yaştan bireyde ortaya çıkabilen bir haldir. Gece herhangi bir nedenle uyandığınızda ya da sabah yataktan kalktığınızda kollarınızın uyuştuğunu fark ediyorsanız bunun başlıca sebeb...
Ayak Parmağı Uyuşması
Ayak Parmağı Uyuşması
Ayak Parmağı Uyuşması, Uyuşma, ayak parmaklarında duyu kaybı sebebi ile ortaya çıkan, normal olmayan bir durumdur. Genellikle el parmakları ile yaşanan bu durum, biraz daha nadir görülür. Ama meydana geliş yönü ile el parmakları veya diğer uyuşmalar ...
El Baş Parmak Uyuşması
El Baş Parmak Uyuşması
El Baş Parmak Uyuşması, Baş parmak uyuşması, çoğu kişilerde sıradan bir durum olarak görülmektedir. El baş parmak uyuşması, hissizlik, karıncalanma ve parmaklarda duyu kaybı gibi birtakım sorunlara neden olabilmektedir. Bu durumlarda kişilerde dikkat...
Sağ El Parmak Uyuşması
Sağ El Parmak Uyuşması
Sağ El Parmak Uyuşması, Sağ el kullanan insan sayısı yüzde 92 oluşu, dolayısıyla günlük işlerin hemen hepsinin sağ elle yapılması sağ eli daha önemli hale getirmektedir. Sağ el parmaklarında meydana gelen uyuşmanın birçok nedeni olabilir. Sinirsel ve...
Yüzün Sol Tarafında Uyuşma
Yüzün Sol Tarafında Uyuşma
Yüzün sol tarafından uyuşma, insanlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yüzde oluşan uyuşma problemlerinin birçok nedeni vardır. Bu nedenle kişilerde gerekli olan muayeneler yapılmadan herhangi bir neden belirlemek mümkün değildir. Fakat asıl önem...
Başın Sol Tarafında Uyuşma
Başın Sol Tarafında Uyuşma
Başın Sol Tarafında Uyuşma, Başta uyuşma problemi, genel olarak kafaya alınan darbelerden dolayı oluşur. Kaza, darbe ve hasar gibi fiziksel faktörlerden ötürü, başta uyuşma ve karıncalanma şikayetleri görülebilmektedir. Başta hissedilen karıncalanma ...
Sol Ayakta Uyuşma
Sol Ayakta Uyuşma
Sol ayakta uyuşma, ayak uyuşması bazen sol ayakta görülebilirken bazen sağ ya da her iki ayakta birden de yaşanabilir. Kişi bu uyuşmayı, karıncalanma, iğne batması ya da yanma gibi hislerle tarif eder. Sol ayak uyuşması basit, önemsenmeyecek nedenler...

 

Ayak Baş Parmak Uyuşması
El Parmak Uçlarında Uyuşma
Başta Karıncalanma
Sol Bacak Uyuşması
Sol Serçe Parmak Uyuşması
Uykuda Kol Uyuşması
Ayak Parmağı Uyuşması
El Baş Parmak Uyuşması
Sağ El Parmak Uyuşması
Yüzün Sol Tarafında Uyuşma
Başın Sol Tarafında Uyuşma
Sol Ayakta Uyuşma
Başın Sağ Tarafında Uyuşma
Kafa Uyuşması Neden Olur
Vücutta Uyuşma
Sol Kol Ve Bacak Uyuşması
Sırtta Uyuşma
Baş Ağrısı Ve Uyuşması
Kol Ve Bacak Uyuşması
İşaret Parmağı Uyuşması
Sağ Ayak Uyuşması
Kafada Uyuşma
Diz Uyuşması
Ayak Altı Uyuşması
Orta Parmak Uyuşması
Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması
Hamilelikte Bacak Uyuşması
El Karıncalanması
Sol El Uyuşması
Vücudun Sağ Tarafının Uyuşması

Popüler İçerik

Başın Sağ Tarafında Uyuşma

Başın Sağ Tarafında Uyuşma

Başın Sağ Tarafında Uyuşma, Başta uyuşmaya genellikle beyindeki sinirlerin ve omurilikteki duyusal sinirlerin aldığı basınç, ağır hasar ve fiziksel ...

Kafa Uyuşması Neden Olur

Kafa Uyuşması Neden Olur

Kafa Uyuşması Neden Olur, Beyin bölgesinde hissedilen uyuşukluk hissi toplumda kafa uyuşması yakınması şeklinde görülebilir. Başın belli bölgelerind...

Vücutta Uyuşma

Vücutta Uyuşma

Vücutta Uyuşma, Vücutta uyuşma hissi sinirlerin aşırı uyarılması ya da hasar görmesi sonucunda meydana gelir. Bu duygusal sinirler beyinde, omurilikte...

Sol Kol Ve Bacak Uyuşması

Sol Kol Ve Bacak Uyuşması

Sol kol ve bacak uyuşması: kol ve bacaklardaki zayıf kan dolaşımından ve sinirlere ciddi baskı oluşmasından kaynaklanır. Bu uyuşmayla sol kol ve bac...

Sırtta Uyuşma

Sırtta Uyuşma

Sırtta Uyuşma, Sırt etrafında uyuşma ve karıncalanma rahatsızlığına, halk arasında sıkça rastlanır. Vücudun herhangi bir bölümünde uyuşma ve karıncala...

Baş Ağrısı Ve Uyuşması

Baş Ağrısı Ve Uyuşması

Baş ağrısı ve uyuşması, Beyinde uyuşma hissi ve başta ağrı oluşması her insanda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Bazı bireyler tarafından çok ciddiy...

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri, kriz esnasında hissedilen belirtilerdir, kalp krizi ise kalbin yeterli oksijen alamaması sonucu oluşan bir durumdur.

Kalp krizi kalbi besleyen atardamarların bazı nedenlerden dolayı tıkanması sonucu kalbin oksijen alamamasıyla kalp kaslarının ani ve düzensiz kasılması ile oluşan duruma denir. Genellikle kalp krizi belirtiler verir fakat bazen belirti vermediği de tespit edilmiştir.

  • Kalp krizi esnasında nefes darlığı görülür. Birey nefes almakta güçlük çeker büyük bir çaba harcar.
  • Kalp krizi esnasında nefes darlığı ile birlikte hissedilen en sık görülen belirtilerden biri de göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı ve nefes almakta güçlük kalp krizi belirtilerinden en belirgin olan ve en sık görülen belirtilerindendir.
  • Kalp krizi başlamadan önce genellikle bireylerin özellikle sol el ve kollarında uyuşmalar, karıncalanmalar hissettikleri görülür.
  • Kalp krizi sırasında genellikle midede bulantısı hissedilir.
  • Kalp krizi nedeniyle yeterli oksijeni alamamak baş dönmesine neden olur ve kalp krizi belirtilerinden biri de baş dönmesidir.
  • El ve kol da uyuşma ve karıncalanmanın yanı sıra boyunda, ensede, omuzda, el ve kolda şiddetli kasılmalar ve ağrı hissedilir.
  • Kalp krizi esnasında genellikle öksürük görülür. Öksürmek bir bakıma iyi bir davranıştır.
  • Kalp krizi esnasında terleme görülebilir. Özellikle soğuk soğuk terleme görülür.
  • Ellerde titreme görülebilir. Bu durum birazda kalp krizi esnasında oluşan korkudan ve endişeden dolayı oluşabilir.
  • Kalp krizinin bir belirtisinin mide bulantısı olduğunu söylemiştik. Mide bulantısı kimi zaman kusmayla sonuçlanabilir.
  • El, kol, boyun, çene ve omuzda görülen ağrılara yanmalar eşlik edebilir.
  • Kalp krizi esnasında kalbin ani ve düzensiz atmasıyla çarpıntı oluşabilir.
  • Kalp krizi sırasında kalbin yeterince oksijen alamaması ve düzensiz atımlar sonucu halsizlik hissedilebilir.
  • Kalp krizinin sonunda genellikle bayılma görülür. Bayılma kalp krizi belirtilerinden biridir.
  • Kalp krizi geçiren birey ayağa kalkmak isteyebilir ya da eğer uzanıyor veya yatıyorsa doğrulmak isteyebilir fakat kalp hareket etmek isteyince kalp kiriz nedeniyle kol, göğüs ve kalpte artan ağrılar görülebilir. Hareket etmenize engel olan ağrılar kalp krizi belirtilerinin en çok endişe duyulmasına sebep olan bir belirtisidir.

Kalp krizi belirtileri yukarıdaki gibidir. Kalp krizi belirtileri hissedildiğinde muhakkak acil yardıma başvurulmalıdır. Acil yardım ekibi gelene kadar o sürede bir aspirin içilebilir.

Kardiyoloji Tıbbi Kadro

google yıldız

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır