37 hafta çalışamaz raporu örneği / Analık İş Göremezlik Uygulaması - funduszeue.info

37 Hafta Çalışamaz Raporu Örneği

37 hafta çalışamaz raporu örneği

Doğum Öncesi

  1. İlgili, gebeliğinin haftasında doktora giderek bunu belgelendiren raporunu alır. Bu şekilde ilgili doğum öncesi sahip olduğu sekiz hafta doğum iznini kullanma hakkına sahip olur.
  2. İlgili isterse derhal doğum öncesi izne ayrılmak üzere bölümüne dilekçe verebilir.
  3. Eğer raporda ilgilinin gebeliğinin haftasına kadar çalışmasında sakınca görülmediği bildirilmiş ve ilgili doğum öncesi iznine gebeliğinin haftasında ayrılarak beş haftalık doğum öncesi iznini doğum sonrasına aktarmak istiyorsa, hafta raporunu görev yaptığı birime teslim ederken bir dilekçe ile bu isteğini bildirir.
  4. İlgilinin görev yaptığı birim raporu ve ilgilinin dilekçesini Personel Daire Başkanlığı'na gönderir.
  5. İlgili, doğum öncesi iznine gebeliğinin haftasında ayrılmak istemiş ise doğum öncesi iznine ayrılmadan önce gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu gösteren raporu doğum iznine ayrılacağını bildiren bir dilekçe ekinde görev yaptığı birime teslim eder.
  6. İlgili birim, ikinci raporu ve dilekçeyi Personel Daire Başkanlığı’na gönderir.
  7. Akademik Özlük Müdürlüğü ilgilinin raporunu/raporlarını ve dilekçesini/dilekçelerini esas alarak bilgisayar kayıtlarını yapar.

Doğum Sonrası

  1. İlgili doğum yaptığına ilişkin raporun bir örneğini birimine verir.
  2. İlgilinin görev yaptığı birim ilgili bu raporu Personel Daire Başkanlığı'na gönderir.
  3. Akademik Özlük Müdürlüğü ilgilinin doğum yaptığını gösteren raporu ve raporda yer alan doğum sonrası izin süresini esas alarak bilgisayar kayıtlarını yapar.

Doğum Nedeniyle Ücretsiz İzne Gidiş

Doğum yapan kişi ve/veya eşi doğum nedeniyle ücretsiz izin talebinde bulunabilir. Doğum yapan kişi, yasal doğum sonrası izninin bitiş tarihinden; eşi doğum yapan kişi ise doğum yapılan tarihten itibaren en fazla iki yıl ücretsiz izin kullanabilir. Bu nedenle, yasal doğum sonrası izin/doğum sonrasında çalışılan veya ücretli izinli/raporlu geçirilen süreler, iki yıllık ücretsiz izin süresinden düşülür.

Ücretsiz izne ayrılma işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

  1. İlgili, doğum sonrası ücretsiz izin talebini dilekçe ile ilgili birime bildirir (evlatlık edinme durumunda kullanılacak dilekçe için tıklayınız.)
  2. Ücretsiz izin talebi ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir.
  3. Akademik Özlük Müdürlüğü tarafından bilgisayar kayıtları yapılır ve tahakkuk işlemleri için Akademik Tahakkuk Müdürlüğüne bilgi verilir.

Doğum Nedeniyle Ücretsiz İzinden Dönüş

  1. İlgili ücretsiz izinden döndükten sonra biriminde görevine başlar.
  2. İlgili birim, ilgilinin göreve başlama tarihini Personel Daire Başkanlığı'na bildirir.
  3. Akademik Özlük Müdürlüğü ilgilinin göreve başlama tarihini esas alarak, ücretsiz izinde geçen süreleri ilgilinin derece-kademelerinde değerlendirildiğini gösterir belgeyi (makam onayı) hazırlar.
  4. Makam onayı esas alınarak Akademik Özlük Müdürlüğü bilgisayar kayıtlarını yapar ve tahakkuk işlemleri için Akademik Tahakkuk Müdürlüğüne bilgi verir.
  5. Makam onayının bir örneği ilgiliye tebliğ edilmek üzere ilgili birime gönderilir.

DOĞUM İZNİ İŞLEMLERİ

1-  Doğum Öncesi İşlemler

  • İlgili kişi, hamileliğinin 32’inci haftasında doktora giderek bunu belgelendiren raporu alır. Bu şekilde ilgili doğum öncesi sahip olduğu sekiz hafta doğum iznini kullanma hakkına sahip olur ve isteği halinde doğum öncesi izne ayrılabilir. Raporu görev yaptığı birimine verir. ( haftasında doğum öncesi izine ayrılacak ise rapora Analık İzin Formunu da ekleyerek birimine verir.)
  • İlgili kişi, son üç haftaya kadar çalışmak istiyorsa ve ilgiliye son üç haftaya kadar çalışabilir raporu ( haftalık rapor) verilmişse, rapora Analık İzin Formunu da ekleyerek birimine verir.
  • İlgilinin görev yaptığı birim, raporu ve Analık İzin Formunu Personel Daire Başkanlığına gönderir.
  • Personel Daire Başkanlığı ilgilinin raporunu ve Analık İzin Formunu esas alarak bilgisayar kayıtlarını yapar.

2- Doğum Sonrası İşlemler

  • İlgili kişi, doğum yaptığına ilişkin raporun aslını ve Analık İzin Formunu düzenleyerek görev yaptığı birimine verir.
  • İlgilinin görev yaptığı birim, raporu ve Analık İzin Formunu Personel Daire Başkanlığına gönderir.

Doğum İzni Hakkında Merak Ettikleriniz

Bu çerçevede doğum izniyle ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz:

Doğum izni sayılı İş Kanunu'nda hangi maddede düzenlenmiştir?

Doğum izni İş Kanunu 74'üncü maddede aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:

"Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik hâlinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması hâlinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullandırılır.

Birinci fıkra uyarınca kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın, işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu hâlde, işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği hâlinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik hâlinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Bu madde hükümleri iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçi için uygulanır."

Doğum izninin süresi ne kadardır?

İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince , kadın çalışanlara toplam 16 hafta doğum izni verilir (doğumdan 8 hafta öncesinde ve sonrasında.) Çoklu gebelik durumlarında, doğum öncesi izin süresi 10 hafta olarak belirlenmiştir. İzin süresi hamileliğin haftasında başlayabilir.

Alternatif olarak, hamile çalışanlar, hamileliklerinin haftasından haftasına kadar çalışmalarına izin veren bir rapor alabilirler. Bu rapora bağlı olarak, bahsedilen 5 haftalık süre ( haftaları arası), doğum sonrasındaki 8 haftalık süreye eklenir. Bu durumda ise izin dağılımı, doğumdan önce üç hafta ve doğumdan sonra 13 hafta şeklinde olacaktır.

Erken doğum hâlinde kullanılmayan doğum öncesi süreler ne olur?

İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince; "Kadın işçinin erken doğum yapması hâlinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır."

Yıllık izin hakedişinde doğum izni süreleri dikkate alınır mı?

İş Kanunu 55'inci madde hükmü gereğince; "Kadın işçilerin 74'üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler yıllık ücretli izin bakımından çalışılmış sayılmaktadır."

Buna istinaden, doğumdan önce ve sonraki sekiz haftalık süreler yıllık izin hakedişi bakımından dikkate alınmaktadır.

Doğum izninin ardından çalışanlar ücretsiz izin talep edebilirler mi?

sayılı İş Kanunu madde 74'e göre ayrıca, kadın çalışanlar doğum izni bittikten sonra (toplam 16 veya 18 hafta) altı aya kadar doğum nedeniyle ücretsiz izin talep edebilirler.

Bu noktada 6 aylık süre doğum izninin bitiminden itibaren başlar ve 6 ayın dolmasının ardından ücretsiz izin hakkı da ortadan kalkar.

Doğum izninin ardından çalışanlar yarı zamanlı çalışma talep edebilirler mi?

İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince; "Doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz."

Doğum izninin ardından çalışanlar kısmi süreli / part-time çalışma talep edebilirler mi?

İş Kanunu 13'üncü madde hükmü gereğince, doğum izninin bitmesinin ardından kısmî süreli olarak çalışma yapılabilir. İlgili madde hükmü aşağıdaki şekildedir:

"Bu Kanun'un 74'üncü maddesinde öngörülen izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar bu maddeye göre ebeveynlerden biri kısmî süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz. Bu fıkra kapsamında kısmî süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilir. Kısmî süreli çalışmaya geçen işçinin tam zamanlı çalışmaya başlaması durumunda yerine işe alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Bu haktan faydalanmak veya tam zamanlı çalışmaya geri dönmek isteyen işçi işverene bunu en az bir ay önce yazılı olarak bildirir. Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmÎ süreli çalışma talebinde bulunamaz. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanır."

Süt izninin süresi ne kadardır?

İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince; "Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır."

Süt izni toplu olarak kullanılabilir mi?

İş Kanunu 74'üncü madde gereğince süt izinleri günlük olarak kullanılmalıdır.

Bebeğin vefat etmesi hâlinde doğum izni kullanılır mı?

sayılı İş Kanunu'nda bu konuyla ilgili bir hüküm bulunmuyor ancak 16 Nisan tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Personeli Genel Tebliği'nin 6'ncı maddesinde; "Ölü doğum yapan memur, sağ doğum yapan memura verilen doğum öncesi ve doğum sonrası analık izninden aynı şekilde yararlanacaktır." şeklinde ifade edilmiştir.

Çalışan lehine yorum ilkesinden hareketle bu hükümlerin çalışanlara da uygulanabileceği kanaatindeyiz.

Doğum izni sürecinde izinler sırasıyla nasıl olmalıdır?

  1. Doğumdan önce ve sonra toplam 16 haftalık doğum izni (Çoğul gebelikte 18 hafta)
  2. Doğum izni sonrası 6 aylık süre içerisinde kullanılabilecek ücretsiz izin.
  3. Doğum izni sonrası yarım çalışma imkânı; birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle kullanılabilir.
  4. Doğum izni sonrası kısmî süreli çalışma.
  5. Süt izni; günde 1,5 saat.

Doğum izni süresince izlenmesi gereken adımlar nelerdir?

İzlenmesi gereken adımlar aşağıda belirtildiği gibidir:

  1. Çalışan, gebeliğinin haftasında bir tetkikten geçmelidir. Bu tetkik, Sosyal Güvenlik Kurumu ("SGK")'na bağlı kamu veya özel hastanelerde yapılmalıdır. Bu incelemenin sonucuna göre, çalışanın raporu haftasında başlayabilir. Bu durumda bir İş Göremezlik Belgesi/Raporu verilir veya yukarıda da belirtildiği gibi haftaya kadar çalışma kabiliyetini gösteren bir rapor verilebilir.
    • Çalışan, çalışabileceğine dair bir rapor aldığı takdirde, haftasında bir doktora danışmalı ve İş Göremezlik Belgesi almalıdır.
  2. Hastane veya doktor raporu SGK'nın online sistemine iletilir ve işverene çevrim içi raporu onaylamalarını isteyen bir e-posta bildirimi gönderilir.
  3. Doğumdan sonraki hafta içinde, rapor doktor tarafından kapatılmalıdır. Çalışan, doğum tarihinin doğru işlendiğinden emin olmak için raporun durumunu izlemelidir çünkü bu, izin süresinin ne zaman sona ereceğini belirlemektedir.

Raporun SGK tarafından ödenebilmesi için, yukarıda da belirtildiği üzere, tıbbi raporun Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı kamu veya özel hastanelerden çıkarılması ve SGK'nın çevrim içi sistemi aracılığıyla hastane tarafından işverenin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Hastane tıbbi raporu SGK'nın çevrim içi sistemine ekledikten sonra, SGK işvereni bilgilendirir ve raporu onaylamasını ister.

SGK'nın doğum izni süresince vereceği geçici iş göremezlik ödeneğinin şartları nelerdir?

SGK'nın doğum izni süresince vereceği geçici iş göremezlik ödeneği sayılı Kanun, madde 18/c'de aşağıdaki hükümle düzenlenmiştir:

"c) 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının analığı hâlinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik hâlinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için."

SGK'nın doğum izni süresince vereceği geçici iş göremezlik ödeneğinin tutarı ne kadardır?

Bu ödeneğin tutarı hakkında ise yine sayılı Kanun 18'inci maddede aşağıdaki ifade yer almaktadır:

"İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı hâlinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde 17'nci maddeye göre hesaplanacak günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir."

SGK'nın ödemeler için yaptığı hesaplamalar değişkenlik gösterebilmektedir, ancak yaklaşık olarak çalışanların günlük brüt ücretlerinin üçte ikisi (2/3), eğer ücreti SGK tarafından açıklanan prime esas kazanç tavan miktarının üzerindeyse, günlük tavan miktarı dikkate alınır ve rapor süresine göre hesaplama yapılır.

sayılı Kanun 82'nci madde gereği geçici iş göremezlik ödeneği için tavan tutar asgari ücretin 7,5 katı olmaktadır. İlgili hüküm aşağıdaki gibidir:

"MADDE Bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, sigortalıların yaşlarına uygun asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise 16 yaşından büyük sigortalıların günlük kazanç alt sınırının 7,5 katı, ancak sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri için 3 katıdır."

Doğum parası olarak da adlandırılan bu süre içerisinde ödenen geçici iş göremezlik ödeneğine ilişkin hesaplama örneği aşağıdaki gibidir:

Örneğin, bir çalışanın aylık brüt maaşı ,00 TL ve rapor süresi günse;

Günlük brüt maaş = ,00/30= TL

Günlük doğum parası = *2/3= 66,67 TL (geçici iş göremezlik ödeneği)

Toplam doğum parası = 66,67*=,04 TL

Çalışan doğum iznindeyken işveren ücret ödeyebilir mi?

Çalışan doğum iznindeyken işveren ücret ödemek zorunda değildir. Ancak, isterlerse ücret ödeyebilirler veya doğum izni parası ile kişinin ücreti arasındaki farkı ödeyebilirler.

Bu durumda sayılı Kanun 80'inci madde hükmü uyarınca ilgili tüm sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi gerekmektedir. Madde hükmü aşağıdaki şekildedir:

"d) Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tabi tutulur. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dâhil edilir ve ücret dışındaki bu ödemelerin yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilâve edilir. Toplu iş sözleşmelerine tabi iş yerleri işverenlerince veya kamu idareleri veya yargı mercilerince verilen kararlara istinaden, sonradan ödenen ücret dışındaki ödemelerin hizmet akdinin mevcut olmadığı veya askıda olduğu bir tarihte ödenmesi durumunda, 82'nci madde hükmü de nazara alınmak suretiyle prime esas kazancın tabi olduğu en son ayın kazancına dâhil edilir. Bu durumlarda sigorta primlerinin, yukarıda belirtilen mercilerin kararlarının kesinleşme tarihini izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi hâlinde, gecikme cezası ve gecikme zammı alınmaz ve 'nci madde hükümleri uygulanmaz."

Bununla birlikte işveren, ücretin tamamını ödemeyi tercih ediyorsa, çalışandan daha sonra kendisine ödenen geçici iş göremezlik ödemelerini talep edebilir.

Çalışan doğum iznindeyken atıfet (yardım, iyi niyet) kabilinden işveren tarafından ödeme yapılabilir mi?

İşverenler çalışanlara doğum izni süresince atıfet (yardım) kabilinden çeşitli ödemeler yapabilirler.

/20 sayılı SGK İşveren İşlemleri Genelgesindeki " Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar yönünden ücret dışı ödemelerin prime tabi tutulması" başlığı altında yer alan hükümlere göre ödemenin yapıldığı ayı takip eden iki ayda ücrete hak kazanma durumu söz konusu olursa bu dönem SGK matrahına eklenir.

İlgili hüküm aşağıdaki şekildedir:

"Sigortalılara çeşitli nedenlerle (ücretsiz izin, istirahat gibi) ay içinde çalışmasının bulunmadığı ve ücret ödenmediği aylarda prime esas kazanca dâhil olacak nitelikte ücret dışında bir ödeme yapılması hâlinde, ücret dışındaki bu ödemeler, ödemenin yapıldığı ayda sigortalının prim ödeme gün sayısının bulunmaması nedeniyle ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayı geçmemek üzere ilgili ayların prime esas kazancına dâhil edilecektir. Ancak ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayda da ücret ödemesine hak kazanılmadığı durumlarda, ücret dışındaki bu ödemeler prime esas kazanca dâhil edilemeyecektir.

sayılı İş Kanunu'na linkten ulaşabilirsiniz.

Ek bilgiye ihtiyaç duymanız hâlinde lütfen müşteri temsilciniz ile irtibata geçiniz.

Analık Hali Nedir?

4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadının ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin gebeliğinin başladığı tarihten itibaren;

> doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık,
> çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık

süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve engellilik halleri analık hali kabul edilir.

Analık Sigortasının Kapsamında Bulunanlar Kimlerdir?

> 4/a sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar
> 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar
> Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular
> Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri

> Ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar 

analık sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

Analık Sigortasından Sağlanan Haklar Nelerdir?

Analık sigortasından sigortalıya,

> Geçici iş göremezlik ödeneği
> Emzirme ödeneği

ödenir.

Analık Halinde Geçici İş Göremezlik Ödenekleri Nasıl Ödenmektedir?

Sağlık hizmet sunucularınca elektronik ortamda düzenlemekte olan doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporları, yine elektronik ortamda Kurum veri tabanına ve işverenin “çalışılmadığına dair bildirim” ekranına düşmekte ve ödeme işlemleri, sigortalının işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerince yapılmaktadır. Sigortalının erken ya da beklenenden geç doğum yapması halinde, doğum öncesi ve doğum sonrası geçici iş göremezlik ödeneği ödenecek olan süreler sistem tarafından hesaplanmakta ve tekil gebelikte gün, çoğul gebelikte gün olmak üzere, anlaşmalı bankaya sigortalının T.C kimlik numarasına tanımlanarak gönderilmektedir.

Ancak,

-Gebelik istirahatinin başladığına dair rapor almaksızın istirahate ayrılan sigortalıya doğumun gerçekleştiği tarihe kadar olan süreye ait,

-İstirahat raporu almasına rağmen hekimden çalışabileceğine dair rapor olmaksızın işyerinde çalışan sigortalıya çalıştığı süreye ait,

geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecektir.

Geç doğum olması halinde ise geçen süre için sistem tarafından otomatik olarak “hastalık” raporu düzenlenmekte, bu süreye ait geçici iş göremezlik ödeneği sigortalıya ayrıca ödenmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası