inflamatuar barsak hastalığı belirtileri / Kalın Bağırsak Hastalıkları Hakkında

Inflamatuar Barsak Hastalığı Belirtileri

inflamatuar barsak hastalığı belirtileri

Ülseratif Kolit & Crohn Hastalığı Merkezi

Ülseratif Kolit & Crohn Hastalığı Merkezi


 

Crohn Hastalığı ve ülseratif kolit mide-bağırsak kanalının süreğen (kronik), tekrarlayıcı hastalıklarıdır ve genel olarak inflamatuvar bağırsak hastalıkları olarak adlandırılırlar. Sanayileşmiş toplumun bir yan ürünü olarak tanımlanan bu hastalıkların tüm  dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkları, son yıllarda  önemli artış göstermektedir.
Crohn ve ülseratif kolit hastalarına  multidisipliner ve bilimsel bir yaklaşımla, konusunda uzman gastroenterolog, radyolog, patolog, cerrah ve hemşirelerden oluşan bir ekiple  ayaktan ve yatarak  tanı ve tedavi imkanı sunmaktayız.
Merkezimizde inflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı, deneyimli ekibimiz tarafından en son teknolojik yöntemlerle konulmaktadır. Bugün dünyada uygulanan her türlü medikal ve cerrahi tedavi seçeneği eşzamanlı olarak  hastalarımıza sunulmaktadır.

Ülseratif Kolit Nedir?

Kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın (kolon mukozası) iltihabidir. Mukozada iltihap ve kanayan yaralara (ülser) yol açar. funduszeue.infoHastaların hemen hepsinde bağırsağın son bölümü (rektum) hastadır. Hastaların bir kısmında bağırsağın daha büyük bölümü, bazı hastalarda da tüm kalın bağırsak hastadır. Yani hastalığın tutulumu hastadan hastaya değişir.
Hastaların bir kısmında başlangıç döneminde kabızlık olabilirse de, genellikle ishal vardır. Diski kanlıdır. Kanla birlikte mukus denilen parlak, kaygan barsak salgısı ve cerahat de diski içinde görülür.
Ülseratif kolit süreğen bir hastalıktır, yıllarca devam eder. Tedavi ile hastanın yakınmaları bağırsaktaki hastalık hali düzelir. Ancak zaman zaman tekrarlamalar gösterir. hastanın ilaçlarını doktor kontrolü altında önerilen sürede ve bazen sürekli olarak kullanması gerekir.

Ülseratif Kolitin Nedenleri Nedir?

Hastaligin nedeni bugün için bilinmemektedir. Gidalarimizla mide-barsak kanalina giren çesitli maddeler, bakteri toksinleri ve virüsler hastaligin ortaya çikmasinda rol oynayabilir.  Ancak sorumlu hiçbir gida maddesi veya mikroorganizma bulunmus degildir. Etken ne olursa olsun, bu zararli faktöre karsi barsak mukozasinda yanit olarak iltihap hücreleri artar, inflamasyon ve ülserler gelisir.

 

Ülseratif Kolitin Belirtileri Nelerdir?


1. Kanli ishal,
2. Makattan kan ve sümüksü madde gelmesi,
3. Karın ağrısı,
4. Halsizlik yorgunluk,
5. İştahsızlık ve kilo kaybi,
6. Kansızlık, solukluk,
7. Bazı hastalarda, gözde kızarıklık ve yanma, eklemlerde ağrı, ciltte döküntüler ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar.

 

Ülseratif Kolit Tanısı Nasıl Konulur?


Hastanın hikayesinde kalın bağırsaktan olan kanama, birlikte olan ishal ve karin ağrısı Ülseratif kolit olabileceğini düşündürür. Yapılan diski ve kan tetkikleri ile bağırsak enfeksiyonu olmadığı anlaşıldıktan sonra tanıyı kesinleştirmek için kolonoskopi yapılması gereklidir. kalın bağırsaklar ve ince bağırsağın son bölümü kolonoskopi adi verilen optik ve bükülebilir  bir aletle ayrıntılı olarak görüntülenebilir. bağırsak kanalı  biyopsi alınmasına duyarlı olmadığı için hasta hiç bir şey hissetmeden hasta bölgelerden parça alınabilir. Bu parçaların patolojide değerlendirilmesi ile tanı konulmaktadır.

 

Ülseratif Kolit Nasıl Tedavi Edilir?


Nedeni tam bilinmeyen, kronik bir hastalık olmasına rağmen Ülseratif kolit hastalığı günümüzde basari ile tedavi edilebilmektedir. Tedavide sürekli doktor kontrolünde olmak esastır. Ülseratif kolit tedavisi hastalığın şiddetine ve etkilediği barsak alanına göre hekim tarafından planlanmalıdır. Genellikle ağızdan alınan  haplar (Salozoprin EN tb, Salofalk tb, Asacol tb, Pentasa tb ) ve makattan verilen lavmanlar  ile tedaviye başlanır. Bu ilaçların yetersiz kaldığı ya da hastalığın en  basından şiddetli  seyrettiği olgularda tedaviye ağızdan veya damar yolu ile kortikosteroid ilaçlar eklenmektedir. Gereğinde ağır hastalar hastanede yatırılarak damar yolundan beslenmelidir. Kimi ağır kolitlerde tedaviye bağışıklığı baskılayan ilaçlar verilebilir. Bazı durumlarda ise hastalar ancak cerrahi yolla tedavi edilebilmektedirler. Kortikosteroid ilaçlarla tedavi süresi asla 3 ayı geçmemeli ve hastalar asla ilacı aniden kendileri kesmemelidir. Ülseratif kolitte hastalığa bağlı yakınmalar geçtikten sonra Salofalk, Asacol ve salozopyrin gibi ilaçlar ile idame tedavisine devam edilmesi önerilir. Kimi zaman kortikosteroid ilaçlara dirençli ya da bağımlı hastalarda immunomodülatör (immuran, 6-merkaptopurin) ilaçlar ya da yeni biyolojik tedaviler uygulanabilir. Bu sayede hastalığın tekrar alevlenmesi engellenebilir. hastalığın tümüyle ortadan kalkması kalın bağırsağın tamamının cerrahi (total kolektomi) olarak çıkarılması ile mümkün olmaktadır. 

Ülseratif Kolitte Diyetin Faydası Var Mi?


Ülseratif kolit hastalarında herhangi özel bir diyet uygulamasının faydalı olduğu ya da her hangi bir gıdanın Ülseratif kolitte zararlı olduğu bilimsel olarak gösterilememiştir. Toplumda (% ) sıklığında  görülen süt tahammülsüzlüğü (laktoz intoleransi) zaten var olan ishale katkıda bulunabilir. Bu durumlarda süt ve süt ürünlerinden uzak durulması veya marketlerde bulunan laktazlı sütlerin tüketilmesi önerilebilir. Aspirin ve romatizma ilaçları Ülseratif koliti alevlendirilebileceğinden bu ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. Genel olarak temiz, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi yeterlidir.

Ülseratif Kolit Kansere Neden Olur Mu?


Ülseratif kolit varlığında  hastalığın  yıllarından  itibaren kalın barsak kanseri gelişim riski normal popülasyona göre artmıştır. Bu risk artısı hastalıkla geçen süreye ve Ülseratif kolitin kalın bağırsağın ne kadar bir bölümünü etkilediğine bağlı olarak değişmektedir. Ancak, Ülseratif kolit hastalarında kalın barsak kanseri gelişiminden  evvel  kalın barsak yüzeyinde displazi adi verilen bir takim öncü değişiklikler olmaktadır ve bu  değişiklikler erken dönemde yapılan kolonoskopi ve biyopsi ile saptanabilmektedir. İste bu nedenden ötürü Ülseratif koliti olan hastalar eğer tüm bağırsağı tutan hastalıkları var ise 9. yıldan sonra,  sadece kalın bağırsağın sol tarafını tutan  hastalıkları var ise yıldan sonra yıllık tarama kolonoskopileri yaptırmalıdır. Öncü lezyonlar saptandığında kanser gelişmeden kalın bağırsağın cerrahi olarak çıkarılması mümkün olmaktadır.

Ülseratif Kolit Hayatımı Nasıl Etkiler?


Yapılan çalışmalar Ülseratif kolitli hastaların yasam sürelerinin normal popülasyondan farkı olmadığını göstermiştir. Bir baksa deyişle Ülseratif kolit ömrü kısaltmamaktadır. Hastalar genellikle  kontrollerini ve tedavilerini aksatmadıkları  sürece normal hayatlarını sürdürebilirler. Ülseratif kolit hastalığı ve hastalıkta uygulanan tedavilerin çoğu anne-baba olmaya engel yaratmamaktadır. Sadece kadınlarda kalın bağırsağın tam çıkarılmasının (total kolektomi ve pos oluşturulması) gebe kalma sansını azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle doğurgan yastaki kadınlarda cerrahi kararı alınmadan önce iyi düşünülmelidir.

Ülseratif Kolit Hastalıgının Cerrahi Tedavisi Nasıl Yapılır?


Ülseratif kolit için günümüzde geçerli tedavi yöntemi kalın barsak ve rektumun tamamen çıkarılmasına dayanan ameliyattır (Total proktokolektomi). yılı baslarına kadar bu ameliyatın uygulanmasından sonra hastanın ince bağırsağının karnına bağlanması zorunlu oluyordu (ileostomi). Son yıllarda ince bağırsağın son kısmından rezervuar (depo) kapasitesi olan pos yapılmaya başlandı (Ileal pos). Böylece hastanın normal yoldan tuvalet ihtiyacını yapması mümkün olmaktadır. Restoratif proktokolektomi ameliyatı uygun hastalarda Crohn hastaları, kronik konstipasyonu olan hastalar ve bazı kanser kanser hastalarında uygulanabilir. Laparoskopik yöntemle bu ameliyat yapılabilir, böylece çok daha az iz kalir ve böylesi büyük bir ameliyatın hasta üzerinde yarattigi kötü etkiler en aza indirilmiş olur. 

Crohn Hastalığı Nedir?


Crohn hastalığı sindirim sistemini oluşturan ağız, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardaki bir veya birkaç bölümü tutabilen, tutulan bölümde kalınlaşma ve ülserler oluşturan bir hastalıktır.  Bağırsaktaki kalınlaşma bu bölgelerde darlıkların oluşmasına yol açabilir. Hastalıklı alan birkaç santimetre uzunluğunda olabileceği gibi bir metreyi asan uzunlukta da olabilir. Ağızdan anüse kadar bağırsağın herhangi bir yerini tutabilirse de en sik ince bağırsağın son bölümü ve kalın bağırsakta hastalığa neden olmaktadır. Anüs bölgesinde “fistül” olarak isimlendirilen, iltihabin aktığı delikler bulunabilir. Crohn hastalığı uzun süreli, süreğen ancak tedavisi mümkün bir hastalıktır. Kimi yönleri ile Crohn hastalığına benzeyen ancak yalnızca kalın barçakta tutulum yapan Ülseratif kolit ile birlikte inflamatuvar bağırsak hastalıklarının önemli bir kimsini oluştururlar.

Crohn Hastalığı Kimlerde Görülür?


Hastalık yüksek sosyoekonomik gruplarda ve kentsel bölgelerde yasayanlarda daha sik  olarak görülür. Anne-babadan çocuğa doğrudan geçiş olmamakla birlikte  inflamatuvar barsak hastalığı (Crohn hastalığı ve Ülseratif kolit) olanların  akrabalarında bu hastalıklardan birinin görülebilme sıklığı % 5 ile % 20 arasında değişmektedir.

Crohn Hastalığı Neden Olur?


Yoğun araştırmalara karsın, Crohn hastalığının nedeni halen bilinmemektedir. Bulaşıcı hastalık değildir. Hastalıklı kişiden sağlıklı kişiye geçmemektedir. Günümüzde kabul edilen görüşe göre,  genetik olarak hastalığa yatkın bireylerde bilinmeyen çevresel veya mikrobik bir faktörün gastrointestinal kanalda anormal bir iltihabi yanıtı tetiklediği ileri sürülmektedir.  Etken ne olursa olsun, bu zararlı faktöre karsı barsak mukozasında cevap olarak iltihap hücreleri artar, inflamasyon ve ülserler gelişir.
Bugün için tedavide kullanılan ilaçlar; hastalığın nedeni bilinmediği için, sebebe yönelik değil, iltihabin gerilemesini sağlayan anti-inflamatuvar ilaçlardır.  Sigara içmenin, romatizmal ilaç ve aspirin kullanımının, hormonsal değişiklerin  ve enfeksiyonların Crohn hastalığının alevlenmesine neden oldukları iyi bilinmektedir.

Crohn Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


Crohn hastalığı bulguları tutulan yere ve hastalık aktivitesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Sik görülen bulgulara göre sıraladığımızda;
1. Karin ağrısı,
2. İshal ,  kalın barsagin tutulduğu hastalarda diski ile kan gelmesi,
3. İştahsızlık, kilo kaybı,
4. Halsizlik yorgunluk, ateş (hastalığın aktif döneminde),
5. Kansızlık, solukluk,
6. Barçakta ciddi daralmanın oluştuğu hastalarda bulantı, kusma, şişkinlik, ağrı,  ve kabızlık,
8. Ağızda yaralar, gözde kızarıklık ve yanma, eklemlerde ağrı, ciltte döküntüler ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar,
9. Hastaların bir kısmında bağırsaklar ile diğer organlar, cilt veya makat arasında kanalların açılması (fistüller),  buralardan akıntıların gelmesi ve makatta sislikler (abse) ve yaraların olması

Crohn Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?


Sıklıkla haftalar-aylar süren karin ağrısı, ishal, kilo kaybı yakınmaları olan hastada Crohn hastalığından şüphe edilir. Basit kan tetkikleri kansızlık ve iltihaplanmanın bazı bulgularını gösterebilir. Daha ileri tetkikler ince ve kalın bağırsak filmleridir. Tanı için en önemli tetkiklerden biri kolonoskopi adi verilen bükülebilir cihazlarla kalın bağırsağın ve ince bağırsağın son kimsinin incelenmesidir. Bu inceleme sırasında tanıda önemli olabilecek biyopsiler alınarak patolojik inceleme için gönderilebilir.
Mide- bağırsak kanalı  biyopsi alınmasına duyarlı olmadığı için biyopsi alınma işlemini hasta hissetmez. Alınan parçaların patolojik açıdan mikroskop ile değerlendirilmesi hastalığın tanınmasını sağlar. Ayrıca ince barsagin radyolojik tetkiki, karin bölgesinin bilgisayarlı tomografisi ve manyetik rezonansı da (MR) tanıya yardımcı olan tetkiklerdir.
hastalığın bütün bulguları ayni anda görülmeyebilir. Bazen gizli kansızlığa bağlı sadece halsizlik ve yorgunluk yakınmaları ya da eklemlerde simseler ile başlayabilir. bazı hastalarda hastalığın ilk başlangıcı apandisit semptomlarına benzer ve tanı apandisit düşünülerek yapılan ameliyat sırasında konulur.

Crohn Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?


Crohn hastaliginin tedavisi  hastaligin siddetine ve hastaligin tutulum yerine (ince bagirsak, kalin bagirsak, makat vb.) göre belirlenir. Genellikle agizdan alinan ilaçlar  ile tedaviye baslanir.  Bu ilaçlarin yetersiz kaldigi veya hastaligin en  basindan siddetli  seyrettigi olgularda tedaviye agizdan veya damar yolu ile kortikosteroid ilaçlar  eklenmektedir. Kortikosteroidler çok etkili olmakla birlikte yüksek dozlarda ve uzun süre kullanildiginda yüzde sisme, kan basincinda artis, kan sekerinde yükselme, kemiklerde kalsiyum kaybi gibi istenmeyen etkilere yol açmaktadir. Bu nedenle ilacin olumlu etkisi saglandiktan sonra ilaç dozu haftalar/ aylar içinde kademeli olarak azaltilir veya tamamen kesilir.
Bagisiklik sistemini etkileyen Azathioprine (Imuran) gibi ilaçlar uzun dönemde hastaligin aktiflesmesini önlemek için kullanilmaktadir.
Son yillarda kullanima giren  2 ayda bir damar yolundan  yapilan infliximab ve cilt altina yapilan adalumimab adli ilaçlar  Crohn hastaliginin tedavisine önemli katkida bulunmaktadir. Ayrica son yillarda yeni farkli biyolojik ajanlarda yavas yavas kullanima girmeye baslamislardir.  Ilaçla tedavinin yetersiz kaldigi durumlarda cerrahi tedavi gerekmektedir.

Crohn Hastalığında Diyet


Diyetin hastalıkta önemli bir rolü olmadığına inanılır. Ancak hastalığın aktif olduğu dönemlerde fazla posalı besinlerden (çiğ sebze ve meyveler gibi)  kaçınmak uygun olur. Crohn hastalarında normal kişilere oranla laktoz intoleransinin (süte tahammülsüzlük) daha fazla olduğuna inanılır. Bu nedenle hasta eğer bir büyük bardak süt içtikten sonra karin ağrısı, gaz, ishal veya şişkinlik gibi şikayetler tanımlar ise süt ve süt ürünlerinden kaçınması uygun olur.
Crohn hastasının dikkat etmesi gereken bir konu da sigaradan kaçınmasıdır. Sigara Crohn hastasında, hastalığın şiddetlenmesine ve kontrolünün güçleşmesine neden olmaktadır.
Genel olarak temiz, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi yeterlidir.

Önemli Notlar


  • Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, gastrointestinal kanalın,  nedeni bilinmeyen, süreğen, aktif ve sessiz dönemlerle seyreden inflamatuvar hastalıklarıdır.
  • Ülseratif kolitin bulguları, hastalığın kalın bağırsakta etkilediği yere ve aktivite derecesine bağlı olarak değişmekle birlikte kanlı, mukuslu dışkılama, karin ağrısı, halsizlik ve/veya ateş, kilo kaybıdır.
  • Crohn hastalığının bulguları hastalık tipine, aktivite derecesine bağlı olarak değişmekle birlikte en sik rastlanan yakınmalar karin ağrısı ve ishaldir.
  • İnflamatuvar bağırsak hastalıklarının sıklığı giderek artmaktadır.

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Nedir?

Karın ağrısı, iştahta azalma, ishal, kilo kaybı, yorgunluk ve ateş gibi tekrar eden şikayetleriniz varsa bunlar İnflamatuvar bağırsak hastalığı belirtisi olabilir. Peki, nedir bu hastalık?

İnflamatuvar bağırsak hastalığı, sindirim sisteminizin kronik iltihabını içeren bozuklukları tanımlamak adına kullanılan bir terimdir. Bu hastalığı yaşayan kişilerde günlük hayatı olumsuz etkileyen aralık ya da uzun süreli semptomlar görülebilir ve en yaygın görülen formları crohn hastalığı, ülseratif kolittir.

Ülseratif kolit: Kalın bağırsağın ve rektumun astarında iltihaplanma ve yaraları ifade eder.

Crohn hastalığı: Bu tip hastalık, sindirim sisteminizin astarının iltihaplanması ile karakterizedir ve bu da genellikle sindirim sisteminin daha derin katmanlarını içerebilir. Hem crohn hastalığı hem de ülseratif kolit kilo verme, ishal, yorgunluk, rektal kanama ve karın ağrısı ile karakterizedir.

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Belirtileri

İnflamatuvar bağırsak hastalığı semptomları, durumun ciddiyetine göre değişir. İnflamatuvar Bağırsak hastalığı belirtileri şöyledir:

  • Sık sık tekrar eden ishal
  • Yorgunluk hali
  • Karında ağrı ve kramp
  • Kanlı dışkı
  • İştahsızlık
  • İstemsiz kilo kaybı

İnflamatuvar bağırsak hastalıklarını nedeni tam bilinmemekle birlikte genetik faktörler, beslenme, stres, çevresel faktörler ve kişinin immün sistemi durumu tetikleyebilir. Bu sebeple kişinin yaşam biçimi ve beslenme şeklinde yapılacak ufak değişiklikler tedavi sürecinde etkili olur. Aşırı kafein tüketimi, alkol, süt ve süt ürünleri, baharatlı ve yağlı besinler durumun belirtilerini kötüleştirebilir. Bu nedenle sindirimi kolay besinleri tüketmek hastalığın seyri için büyük önem taşır. Ayrıca tedavi sürecinde kişinin aldığı ilaçların takip edilmesi, alınan ilaçların tüketilen besinlerle listelenmesi ilaç ve besinlerin etkileşimini gözlemlemek adına faydalıdır.  

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Tanı Yöntemleri

“İnflamatuvar Bağırsak hastalığı nasıl teşhis edilir?” diye merak ediyorsanız durumun teşhisinde ilk olarak kişinin aile öyküsü ve yaşadığı şikayetlerin dinlendiğini bilmelisiniz. Doktor ayrıca kişinin bağırsak hareketleri hakkında da detaylı sorular sorar. Fiziksel muayenenin ardından kişiye tanı ve testler de uygulanır. İnflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı ve testler:

  • Dışkı örneği ve kan testi

Kan testi ve dışkı örneği, enfeksiyonları tespit etmek adına önemlidir. Kan testleri ülseratif kolit ve crohn hastalığının ayrımını yapmada da kullanılır.

  • Fleksibl sigmoidoskopi ve kolonoskopi

Bu prosedürle, doktor kolon ve rektumdaki anormallikleri gözlemler.

İnce bağırsağı incelemek adına kullanılan bu yöntemde hasta kameralı bir kapsül yutar. Kapsülde bulunan kamera çeşitli fotoğraflar çeker. Böylelikle durumun seyri takip edilebilir.

Daha çok bağırsak yırtılması şüphesinde ve acil durumlarda kullanılır.

Bilgisayarlı X ışınları olan BT taramaları, standart sistem röntgenden daha ayrıntılı sonuçlar verir ve ince bağırsağı incelemeyi ve komplikasyonları görmeyi sağlar. MR taramaları da manyetik olarak görüntüleme sağlar.

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Crohn ve ülseratif kolit, diğer pek çok hastalıkla karıştırılabilen belirtiler sebebiyle yıllarca gizli kalabilir. Bu nedenle doğru bir tanının konulması tedavi adına önem taşır. Tedavi süreci hastaya özel planlanır ve bir gastroenteroloji uzmanı tarafından takip edilir. Uzman gerekli gördüğü durumlarda tedavinin seyrine göre ilaçları değiştirebilir. Tedavi sürecinde cerrahi işlem gerekli görülürse, işlemin ne zaman yapılacağı da inflamatuar bağırsak hastalıkları konusunda uzmanlaşmış cerrah ve gastroenterolog tarafından birlikte değerlendirilir ve kararlaştırılır. Başlıca tedavi süreçleri şöyledir:

Crohn ve Ülseratif Kolit Hastalığında İlaç Tedavisi

Crohn ve ülseratif kolit hastalığını içeren inflamatuar hastalıklarda ilk olarak ilaçlı tedavi sürecine başlanır. İnflamatuar bağırsak hastalığı ilaçları uzun süre kullanılmamasına özen gösterilerek tedavi süreci buna göre planlanır. İlaçla yapılan tedavi sürecinde olumlu bir gelişme elde edilmediğinde cerrahi işleme karar kılınır.

Crohn ve Ülseratif Kolit Hastalığında Cerrahi Tedavi

Cerrahi işlem kararını, hastayı takip eden ve bu alanda deneyimli olan cerrah ve gastroenteroloji uzmanı birlikte verir. Kişide ülseratif kolit hastalığı varsa, kalın bağırsağın tamamı ya da büyük bir kısmı ameliyatla çıkarılır. Crohn hastalığında ise anüs çevresinde bulunan fistül ve apse gibi rahatsızlıklarda bölgeye lokal işlem uygulanır. Ancak bazı hastalarda bu bölüm çıkarılır ve açıkta kalan bağırsak uçları birleştirilir.

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Nasıl Önlenebilir?

İnflamatuvar bağırsak hastalıklarını önlemek adına yapılabilecek pek bir şey yoktur ancak beslenme ve yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılarak şikayetler azaltılabilir. Yapılabilecekler şöyledir:

  • Öğünler, 2 ile 4 saatte bir olacak şekilde küçük porsiyonlarda yapılmalıdır.
  • Stresi yönetmenin sağlıklı yolları aranmalı ve uygulanmalıdır.
  • Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterilmelidir.
  • Aktif bir fiziksel yaşam tercih edilmelidir.
  • Şikayetleri artıran yiyeceklerle ilgili gıda günlüğü tutulmalıdır.
  • Süt ve süt ürünleri, lifli ve baharatlı gibi bağırsak tahrişine neden olan yiyecekler azaltılmalıdır.
  • Dehidrasyonu azaltmak adına su tüketimi artırılmalıdır.
  • Sigara bırakılmalıdır.

İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları İçin Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Aşırı derecede kilo kaybı, şiddetli ishal ve karın ağrısı, ateş ve dehidrasyon gibi belirtilerde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Yorum Ekle

Dr. Erhan ERGiN Dr. Erhan ERGiN

 

Kalın bağırsak hastalıkları yaşam kalitemizi düşürüp oldukça rahatsızlık verici olabiliyor. Buna rağmen semptomlar iyice kendini belli etmeden farkına dahi varamıyoruz. Günlük yaşamımızda çok da dikkatli değiliz üstelik. Yediğimiz yemeklerden tutun da el hijyenimize kadar kalın bağırsak hastalıklarına sebep olan birçok etken var. Manisa’ da bulunan kliniğimizde incelediğimiz birçok kalın bağırsak hastalıkları vakaları incelendiğinde genç hastaların yüzde 10’ u hijyenine dikkat etmediği için enfeksiyon kaptığını söyleyebiliriz.

Enflamatuar barsak hastalığı

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), sindirim sisteminizin kronik iltihaplanmasını içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İnflamatuar bağırsak hastalığı türleri şunları içerir:

Ülseratif kolit; bu durum, kalın bağırsağınızın (kolon) ve rektumun yüzeysel astarı boyunca iltihaplanma ve yaraları (ülserler) içerir.

Crohn hastalığı: bu tip IBD, genellikle sindirim sisteminin daha derin katmanlarını içerebilen, sindirim sisteminizin astarının iltihaplanması ile karakterize edilir.

Hem ülseratif kolit hem de Crohn hastalığı genellikle ishal, rektal kanama, karın ağrısı, yorgunluk ve kilo kaybı ile karakterizedir. Kalın bağırsak hastalıkları zayıflatıcı olabilir ve bazen yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açar.

Belirtiler

İnflamatuar barsak hastalığı semptomları, inflamasyonun şiddetine ve nerede oluştuğuna bağlı olarak değişir. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Muhtemelen aktif hastalık dönemleriniz ve ardından remisyon dönemleriniz olabilir. Hem Crohn hastalığı hem de ülseratif kolit için ortak olan belirti ve semptomlar şunları içerir:

  • İshal
  • Tükenmişlik
  • Karın ağrısı ve kramp
  • Dışkınızda kan
  • İştah azalması
  • İstenmeyen kilo kaybı

Bağırsak alışkanlıklarınızda kalıcı bir değişiklik yaşarsanız iltihaplı bağırsak hastalığının veya kalın bağırsak hastalıkları belirti ve semptomlarından herhangi birine sahipseniz doktorunuza görünün. İnflamatuar bağırsak hastalığı genellikle ölümcül olmasa da bazı durumlarda hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilen ciddi bir hastalıktır.

Olası bir neden, bir bağışıklık sistemi arızasıdır. Bağışıklık sisteminiz istilacı bir virüs veya bakteri ile savaşmaya çalıştığında, anormal bir bağışıklık tepkisi, bağışıklık sisteminin sindirim sistemindeki hücrelere de saldırmasına neden olur. Kalıtımın da kalın bağırsak hastalıkları olan aile üyelerine sahip kişilerde daha yaygın olmasında rol oynadığı görülüyor. Bununla birlikte, kalın bağırsak hastalıkları çoğu insanın bu aile öyküsü yoktur.

Risk faktörleri

Kalın bağırsak hastalıkları geliştiren çoğu kişiye 30 yaşından önce teşhis konur. Ancak bazı insanlar hastalığı 50'li veya 60'lı yaşlarına kadar geliştirmez.

Hastalığı olan bir ebeveyn, kardeş veya çocuk gibi yakın bir akrabanız varsa daha yüksek risk altındasınız.

Sigara içmek, Crohn hastalığının gelişimi için en önemli kontrol edilebilir risk faktörüdür. Bununla birlikte, genel sağlığa verdiği zarar, herhangi bir faydadan daha ağır basar ve sigarayı bırakmak, sindirim sisteminizin genel sağlığını iyileştirebilir ve diğer birçok sağlık yararı sağlayabilir.

Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar. Bunlara ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri), naproksen sodyum (Aleve), diklofenak sodyum ve diğerleri dahildir. Bu ilaçlar, kalın bağırsak hastalıkları olan kişilerde IBD geliştirme riskini artırabilir veya hastalığı kötüleştirebilir.

 

 

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası