tyt puanla mı alıyor sıralamayla mı / Başarı Sırası Mı Yoksa Taban Puan Mı Önemli? - Okul Seçim

Tyt Puanla Mı Alıyor Sıralamayla Mı

tyt puanla mı alıyor sıralamayla mı

YKS tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmeli? YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? YKS'de kaç tercih hakkı var?

Bu yıl Haziran'da düzenlenen YKS'ye geçen yıla kıyasla yüzde 24,36 oranında artışla 3 milyon bin aday başvurdu. Ancak başvuran adayların tümü sınava girmedi. Sınavı geçersiz sayılan adaylar da dikkate alındığında, Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 8 bin , Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon bin , Yabancı Dil Testi'ne (YDT) bin aday katıldı. TYT'ye başvuran adayların yüzde 93'ü, AYT'ye başvuranların yüzde 90'ı ve YDT’ye başvuranların yüzde 78'i oturumlara katıldı.

Bunun yanında, AYT sayısal puan türünde 1 milyon bin , AYT sözel puan türünde 1 milyon bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon bin ve YDT puan türünde bin adayın puanı hesaplandı. Bu adaylar da AYT ile yerleştirme yapılan alanlar için tercihte bulunabilecek.

YKS sonuçlarının 18 Temmuz'da açıklanmasının ardından adaylar heyecanla tercih işlemlerini bekliyordu. ÖSYM tercih kılavuzunu 27 Temmuz'da açıkladı.  

YKS TERCİHLERİ YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

  • Geçen yıl üniversite kontenjanları 1 milyon 38 bin olarak belirlenmişti. Bu yıl üniversitelerde toplam kontenjanlar 22 bin artırılarak, ön lisans için bin , lisans programları için bin , özel yetenek programları için 39 bin olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin şeklinde belirlendi.
  • YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacak.
  • Tercih yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almalı.
  • Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan ve online olarak da ulaşabilecekleri rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan ya da Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.
  • Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.
  • YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.
  • Eğitim uzmanlarına göre, tercihler için farklı formüller dikkate alınabilir. Bunlardan biri Sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması. Örneğin, 10 bin sıralamaya sahip SAY puanı ile bir bölüm isteyen adayın tercihlerini 5 bin bin arasında tutması tavsiye ediliyor.
  • Bu yıl Eşit Ağırlık (EA) ve Sözel (SÖZ) tercihlerde ise sapmalar bekleniyor. Bu nedenle bu puan türlerinde adaylar, başarı sırasının yüzde fazlasına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde ise başarı sıralamasından çok daha aşağılara inilebilir. Örneğin EA türünde bindeki bir adayın tercihlerini 50 bin bin arasında tutması öneriliyor
  • Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
  • Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

YÖKYKSYKS tercihösym

Başarı Sırası Mı Yoksa Taban Puan Mı Önemli?

Tercih döneminde çok önemli olan bu soruyu cevaplamadan önce, bu iki terimin ne olduğuna değinelim.

📌 YKS Tercih Dönemi Terimleri Sözlüğü

Başarı Sırası ve Taban Puan Nedir?

Başarı sırası, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türünde başarı sıralamasıdır. Yani bölüme en son giren kişinin belirtilen puan türünde kaçıncı sırada olduğunu ifade eder.

Taban puan, ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türündeki puanıdır.

funduszeue.info'da bulunan bir bölümün ekran görüntüsü

Sitemizde yayınlanan başarı sıralamaları yukarıdaki şekilde görülür.

Üniversite Bölümlerini Araştırırken Hangisi Daha Önemli?

Puanların asıl amacı sizi yaklaşık 2 milyon kişi arasında sıralamaktır. Yani sınavda ne kadar yüksek puan alırsanız diğer adaylara göre o kadar önlerde olursunuz. Önlere doğru çıktıkça da tercihlerinizin tutma ihtimaliniz artar.

Tercih yaparken asıl kullanılan veri başarı sıralamasıdır. Yani başka bir deyişle; başarı sıralamanız belli olduktan sonra puanlara bakmanıza hiç gerek yok. Tercih yaparken veya bölümleri araştırırken düşünmeniz gereken ilgili bölümün popüleritesi (geçen yıla göre kontenjanı, talepler nasıl değişmiş gibi veriler) ve kendi başarı sıralamanızdır.

Taban Puan Neden Güvenli Bir Veri Vermez?

Puanların adayları sıralamak için olduğunu aklımızdan çıkarmazsak bu sorunun cevabını hemen bulabiliriz. Sınavın zorluk durumuna göre puanlar aşırı oynaklık gösterir. Çünkü puanlar hesaplanırken, adayların yaptığı ortalama netler, standart sapmalar vs gibi veriler dikkate alınır. Bu da kolay sınavlarda puanların artmasına, zor sınavlarda puanların düşmesine neden olur. Ancak her iki durumda da puanlar sıralama görevini yapmaktadır.

Örneğin ’te YGS-1 puan türünde puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 27 bin iken; de YGS-1 puan türünden puan alan bir öğrencinin başarı sıralaması 27 bindir.* Buradan çıkan sonuç YGS’sinin YGS’sine göre zor olduğudur.

Eğer bölümleri araştırırken veya tercih listenizi oluştururken taban puanı dikkate alırsanız yukarıdaki örnekteki gibi aynı başarı sırasındaki öğrenciler için yanlış tercihler yaparsınız. Bu yüzden başarı sıralamasına odaklanmak ve ona göre tercihlerinizi oluşturmak daha mantıklıdır. (Bu durum; yılında tercih işlemi yapan öğrencilerin bir önceki senenin istatistiklere bakmasından kaynaklanır. puandaki öğrenci geçen yıl taban puanı olan bir bölüme girebileceğini düşünür; ancak başarı sırasına bakıldığında tercih ettiği bölüm ile arasında bir miktar sıralama farkı olduğunu görebilirsiniz.)

Detaylı Örnekli Anlatım: YKS Taban Puanları ya da Sıralamaları Değişir Mi?

*: Puanlar ilgili ösym verilerinden alınmış olup yuvarlanarak sunulmuştur. % gerçek bir senaryo değildir; ancak gerçek veriye dayalı olarak oluşturulmuştur.

📌 Uyarı: Ek tercihlerde başarı sıralaması yerine taban puan önemli olur. Ek tercih dönemi hakkında detaylı bilgi almak için “Ek Yerleştirme Dönemi” yazımızı okuyun.

Bu konuda araştırma yaptığım sitenin doğru veriler sunduğunu nasıl anlayabilirim?

Hangi istatistiğe önem vereceğimizi öğrendik; fakat şimdi çok daha zor bir konu var: “hangi internet sitelerine veya uygulamalara bu konuda güvenebiliriz”. Bu konuda hangi sitelere güvenmeniz gerektiğine başlamadan önce bu işe giren çoğu internet sitesinin sadece ziyaretçi çekmek için yapıldığını belirtmek istiyorum. Şu anda benim bulabildiğim ve güvendiğim sadece 3 internet sitesi var (beğendiniğiniz siteleri yorum yaparak bize bildirebilirsiniz).

Araştırmanızı Başarı Sırasına Göre Yapın

Öncelikle Google da araştırma yaparken arama sorgunuzun içinde kesinlikle “başarı sırası” terimi geçsin. Böylelikle hem sadece taban puan yayınlayan sitelerden kurtulursunuz hem de araştırmanızda kullanacağınız en temel istatistiği bulma ihtimaliniz artar.

Yazı Önerisi:5 Adımda İdeal Bir Tercih Listesi Nasıl Yapılır?

Kötü İçeriğe Sahip Siteleri Bir Bakışta Anlamaya Başlayın

Kötü içeriğe sahip olan siteleri ayırt etmek aslında çok kolaydır. Bu tip internet sitelerini diğer sitelerden ayıran 4 madde vardır.

  1. Sundukları istatistiklerin geçmiş yıllara ait veriler içermesi.
  2. Sadece taban puan verilerini vermesi. (Bunun nedeni, site sahiplerinin internet sitelerini erken güncelleme isteğidir. Taban puanı verisi ÖSYM’nin yerleştirme sonuçlarıyla birlikte yayınladığı ilk veridir. Taban puanı verilerinin yayınlanmasından ay sonra başarı sırası verileri (kasım ayı gibi) yayınlanır.)
  3. İstatistikleri vermeden önce genelde paragraftan oluşan sadece anahtar kelime diye ifade ettiğimiz kelimeleri içeren cümlelerin yazılması. Örneğin “Boğaziçi üniversitesi taban puanları, boğaziçi üni, boğaziçi üniversitesi taban puanları , boğaziçi taban puanları ….” Şeklinde başlayan anlamsız bir paragrafa sahiptir.
  4. Her yerin reklam olması (internet dünyasında ne kadar reklam çeşidi varsa hepsini bulabilirsiniz 😀 ).

Resmi Kaynaklar

Buraya internet siteleri hakkında bilgi vermeden önce ihtiyacınız olan verilere direk ÖSYM’nin internet sitesinden bakabileceğinizi belirtmek isterim. Bu verilere ulaşmak için;

  1. funduszeue.info adresinde yayınlanan “Süreli Yayınlar” bağlantısına tıklayın.
  2. İstediğiniz bir yılı seçin ve ilgili yıldaki “Adayların Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri Kitabı” linkinden gerekli incelemeleri yapın.

Okul Seçim – Üniversite Puanları ve Başarı Sıralamaları

Bu ise bizim çıkardığımız üniversite puanları sayfamız. Burada güncel istatistiklere ulaşabilirsiniz. Yazılar her kasım ayı ÖSYM başarı sırası verilerini çıkardığında güncellemeye girer. Şuanda üzerinde geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir.

Başarı sıralamasına göre bölümleri Okul Seçim’in web sitesinden ve mobil uygulamasından erişebilirsiniz.

Üniversite Adaylarının Tercih Sırasında Yaptığı Hatalar

Sınav Sonuç Belgesini Okuma

Adaylar zaman zaman sınav sonuç belgelerini doğru olarak okuyamadıkları için tercihleriyle ilgili farklı beklentilere girmektedir. Sınav sonuç belgesinde sınava girdikleri her ders için netleri, netleri doğrultusunda oluşan ham puanları, ortaöğretim başarı puanları ve yerleştirmeye esas olacak ortaöğretim başarı puanlarının eklenmiş yerleştirme puanları yer almaktadır. Değişen sınav sistemi ile birlikte; adayların 2 yıllık ön lisans programlarından tercih yapabilmek için ham puanda barajını; 4 yıllık lisans bölümlerinden tercih yapabilmek için ham puanda barajını geçmiş olmaları gerekir. TYT de barajını geçemeyen adaylar için yerleştirmeye esas olacak TYT yerleştirme puanları hesaplanmayacaktır. Aday AYT’ye girmiş ve TYT’den ham puanda barajını geçememişse dört yıllık lisans bölümlerini tercih edeceği ilgili puanları hesaplanmayacaktır.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu Okuma

Kılavuz her yıl ÖSYM sitesinde yayımlanmaktadır. Adaylar bu kılavuzda üniversiteleri, bölüm/programları, kontenjanları, özel koşulları görebilmektedir. Bu yıl sınav sistemi değiştiğinden dolayı önceki yıllardan farklı olarak taban puan ve başarı sırası bilgileri olmayacaktır. Bu kılavuz adaylar için tercihler süresince bir rehber gibidir. Çoğu aday tercih öncesinde ve süresince bu kılavuzu incelememekte ve hatalı tercihler yapabilmektedir. Adayların bu kılavuzu detaylı bir şekilde incelemeleri yararlarına olacaktır.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan tabloları okuma

Adaylar puanlarına göre yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda yer alan tablolardan tercihlerini oluşturacaklardır. TYT’de ve üstü puan alan adaylar tercihlerini Tablo-3 te yer alan programlardan; AYT ve YDT’de ve üstü puan alan adaylar Tablo-3 ve Tablo-4 (İlgili AYT/YDT puan türünde)’de yer alan bölüm ve programlardan tercihlerini yapabilecekler.

Tercihler puan mı yoksa başarı sırası mı dikkate alınarak yapılacaktır

Bu çoğu zaman adayların kafasını hep karıştırır. Adayların tercih yapacakları bölümlere göre ilgili başarı sırasına göre tercihlerini oluşturmaları gerekir. Puan ve başarı sıraları o yıl sınava giren öğrencilerin başarıları doğrultusunda, tercihleri eğiliminde belirlenmektedir. Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.

Değişen sınav sistemi ile birlikte bu yıl bölümlerin başarı sıraları ve puanları olmayacak, bu durumda neye göre tercih yapılacaktır?

Evet bu bir dezavantaj ama fırsata dönüştürülebilir. Sınav sistemindeki değişiklik tercihlerde bir belirsizlik oluşturmasının yanında fırsatlar da doğuracaktır. Bu nedenle bu yıl tercih yapacak olan adayların tercihlerini önceki yıllara göre daha geniş bir yelpazeden seçmeye özen göstermeleri gerekir.

24 tercihin tamamını doldurmak şart mı?

Adayların 24 tercih yapma hakkı var. Bu tercihlerini önlisans ve lisans olmak üzere 24’ü geçmeyecek şekilde yapabilirler.

Başarı sırasına göre nasıl tercih yapılır?

Adayların tercih eğilimlerine göre yerleştirmeler sonrasında başarı sıralamalarında değişiklikler olacaktır. Adaylar başarı sıralarının yarısı kadar üst, yarısı kadar alt aralıklarda tercihlerini oluşturabilirler. Örneğin; ilgili puan türünde başarı sırası 60 bin olan bir aday tercih yapmaya 30 bin başarı sırası olan bölümlerden başlayabilir, son tercihlerinde de başarı sırası 90 binlerde olan bölümleri listesine alırsa yerleşme şansını arttıracaktır.

Puanım yetiyor!!!!

Adayların tercih listelerini yaparken yaptığı en önemli hatalardan biri puanı ve başarı sırası yettiği, puanı zayi olacak kaygısıyla istemediği ve hiç düşünmediği bir bölümü yazması. Böyle bir tercih yaparak istemediğiniz bir bölüme yerleşirseniz mutsuz olursunuz. Tercihlerinizi başarı sıranızı da dikkate alarak ama önceliğiniz istediğiniz, okuduğunuzda mutlu olabileceğiniz bölümler olmak üzere oluşturmalısınız.

Özel koşullar ve açıklamaları okuma

Tercih listenize son haline getirip ÖSYM’ye göndermeden önce yazdığınız bölüm ve programlarla ilgili mutlaka özel koşullar ve açıklamalar kısmını da okumalısınız. Bazı bölümler adaylardan farklı şartlar da istemektedir. Örneğin; Ebelik bölümüne yalnızca kız öğrenciler alınacaktır. Yerleştiğiniz takdirde bölümün özel koşullarını taşımıyorsanız kaydınızı yaptıramazsınız. Dolayısıyla özel koşul mağduru olmayın. Bir yere yerleşmeniz halinde kayıt yaptırmazsanız dahi bir sonraki yıl orta öğretim başarı puanınızın etkisi yarı yarıya düşecektir.

Vakıf üniversitelerini tercih ederkena

Vakıf üniversiteleri tercihlerinde adayların en sık yaptığı hatalar burslarla ilgili detaylı bilgiler almamak. Eğer bir vakıf üniversitesini tercih etmeyi düşünüyorsanız mutlaka burslar, bursların devamlılığı ve kesilme şartları ile ilgili detaylı bilgi alınız. Öğrenci arkadaşlarımız maalesef burslu kelimesini gördüğünde o bölüm ya da programın tamamen ücretsiz olduğu yanılgısına düşebiliyor. Bu da sık yapılan hatalar arasında!

Son olarak; hem belirsizlik hem de fırsatların olduğu bir tercih dönemi daha bizleri bekliyor. Bu dönemde tercihlerinizi oluştururken tercih danışmanlarından, rehber öğretmenlerinizden mutlaka yardım alınız. Tercih listenizi oluşturduktan sonra kendinize burada yazdığım tüm bölümler benim gerçekten mutlulukla kaydımı yaptıracağım, severek okuyacağım bölümler mi sorusuna cevabınız ‘Evet’ ise ve bu listedeki hangi tercihim gelirse gelsin üzülmem diyebiliyorsanız içiniz rahat olarak listenizi ÖSYM’ye gönderebilirsiniz. Sonrasında keyifle geçireceğiniz bir üniversite yaşamı sizi bekliyor olacak.

Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş



© Tüm Hakları Saklıdır.

T.C. Üsküdar Üniversitesi Altunizade Mh. Üniversitesi Sokağı No PK: Üsküdar / İstanbul / Türkiye
Pbx +90 () 22 22 Fax +90 () 22 22
[email protected]

Üniversite Tercihlerinde Puan mı Sıralama mı Önemli? Doğru Tercih Nasıl Yapılır?

Özel Kız Yurdu ve Erkek Yurdu Fiyatları için Tıklayınız.

Üniversite sınavına giriş basamağı olan YKS maratonunu geride bırakan öğrenciler tercih telaşına girdiler. Peki en az sınavlar kadar önemli olan tercih sürecinde üniversite bölümlerinin taban puanlarına mı yoksa başarı sıralamalarına mı bakacağız? Hangisine öncelik vermeliyiz? İyi bir tercih listesi nasıl yapılmalı?

Öğrencilerin tercih listelerini oluştururken sıklıkla yaşadıkları sorun, seçecekleri yükseköğrenim programlarını nasıl sıralayacaklarıyla ilgili oluyor. Bu noktada adayların kafası karışıyor ve neyi kıstas alacaklarını bilemiyorlar. Kimisi girmek istediği programları en yüksek puandan en düşük puana göre sıralıyor, kimisi önce tıp fakültelerini sonra mühendislikleri sonra işletmeleri sıralıyor, kimi aday üniversitenin bulunduğu ile göre sıralama yapıyor, kimi önce devlet üniversitelerini sonra vakıf üniversitelerini yazıyor.

Bu konuda farklı davranış şekilleri var, ama tek bir doğru yöntem var; adayın gerçekten okumak istediği bölümleri, en çok okumak istediğinden başlayarak sıralamasıdır, yani ‘İSTEK’ sırası yapmasıdır. Bu tip bir listede düşük bir programdan sonra ondan daha yüksek puanlı bir program gelebilir. Birçok kişi bu durumun hatalı olduğunu, yüksek puanlı programın düşük puanlı programın üstüne yazılması gerektiğini, aksi durumunda ‘ölü tercih’ olacağını söyler.

Adaylar şunu iyi bilmelidir, aslında hiçbir tercih ölü tercih değildir. İşin özü şu: Puanı yetmediği için düşük puanlı programa giremeyen bir aday, bundan sonra yazmış olduğu daha yüksek puanlı programa da giremez. Ancak adaylar şunu da unutmamalı; üniversite programlarının taban puanları yıldan yıla değişiyor. Puanlarda bazı yıllar artış, bazı yıllar düşüş olabilir. Bu nedenle düşük puanlı bir programdan sonra yazmış olduğunuz yüksek puanlı bir program, o yılki tercihlere bağlı olarak daha düşük bir puana gerileyebilir.

Meslek seçiminde anahtar bir soru vardır; ‘hem mutlu, hem de başarılı olabileceğim alan hangisi?’ Bunun üzerinde önemle düşünülmelidir. Doğru tercih yapmak için, sadece sınav başarısı veya puan yetmiyor. Tercih döneminde, adaylarda ve velilerde kaç net yaptığından veya sınavdan kaç puan aldığından daha çok, tercihlerde hata yapıp yapmama ile ilgili tedirginlik yaşanıyor.

Dolayısıyla ‘hata yapma korkusu’ her şeyin önüne geçiyor. Adaylarda ve velilerde ‘en doğru tercihi ve listeyi’ yapma kaygısı var. Adayların, ilgi duyduğu alanları önem ve öncelik sırasına göre dizmesi gerekiyor. Sevmediği, istemediği bir bölümü sırf puanı tutuyor diye kesinlikle yazmaması gerekir. Tercihlerde yüzde yüz başarıyı yakalamak zor, mükemmeliyeti yakalamak mümkün değil. İstek sırası çok önemlie girmeli. İstek orantılamasında yüzde 50’nin altındaki bölümler kesinlikle yazılmamalı.

Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, Türkiye başarı sıranızı göz önünde tutmalısınız. Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar.

Örneğin; oldukça zor bir sınava girip alan bir öğrenciyle, daha kolay bir sınava girip puan alan bir öğrenci aynı sıralamaya sahip olmayacaktır. Bunun sebebi: Zor sınavda puan alan öğrenci sayısı azken sıralama yükseliyor (Örnek: ), kolay sınavda ise puan alan öğrenci sayısı fazla oluyor ve sıralama azalıyor. (Örnek: )

Bölümlerin ve üniversitelerin puanlarını ve sıralamalarını öğrenmek için tıklayınız.

İlk sıralara gönlünüzde yatan aslanı yazın. Aklınızda, gönlünüzde kalacağına, tercih listesinde kalsın! İlk birkaç tercihte uçun, nasıl olsa yerimiz dar değil, 24 tercih yapma hakkımız var. Diğer tercihler makul olsun, kendi sıramızın biraz üstü ve biraz altı olsun, böylece sıralamayı makul yere kadar indirelim. Diyeceksiniz ki ‘Hocam, kaçıncı sıraya kadar düşelim, garanti sıra nedir?’ Genel geçer, herkese uyan bir sıra yok, önce bunu belirtelim.

Bu sıra, herkesin kendisinin belirleyeceği bir sıradır. Örneğin: Bir adayın TM-1’deki sırası bin olsun, bu aday ilk birkaç tercihini binlerdeki yerlerden yapıyor, daha sonra genel sıralamasını binlerden başlatıyor, ortadaki bloğu kendi sıralamasının biraz üstü ve biraz altından oluşturuyor, en son sıraya da (pişman olmayacağı) binlik bir bölümü yazıyor. İşte, bu ideal bir tercih sıralaması oldu&#;

Pişman olmayacağımız yere kadar! En son yaptığınız tercih bile, kazandığınızda asla pişman olmayacağınız, bir daha sınava girmek istemeyeceğiniz, kazandığınızda okuyacağınız yer olsun. Lütfen şuna dikkat edin: Her bir tercihi yazarken, sanki başka tercih yokmuş, sadece o tercih varmış gibi hareket edin. Tercihlerdeki temel prensibimiz; ‘bu tercihi yazıyorum, ama bu tercihte gerçekten okur muyum’, yoksa ‘yazmış olmak için mi yazıyorum’ sorularının gerçek ve samimi yanıtlarını aramak olmalı!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası