holyfix / Boy uzatma ameliyatını estetik bir şekilde oldum. Merak edenlere yardımcı olurum. - 12. Sayfa

Holyfix

holyfix

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı nedir? Hangi teknikler kullanılır? Hangi Yöntem Daha Avantajlı? Kullanılacak yöntem nasıl belirlenir? Boy uzatma ameliyatı nasıl yapılır? İyileşme süreci ne kadar sürer?

 

Boy uzatma ameliyatı; genetik, hormonal ya da çevresel faktörlerden kaynaklanan boy kısalığını tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen ortopedik bir cerrahi uygulamadır. Sağlık sorunlarını tedavi etmek ya da estetik kaygıları ortadan kaldırmak için boy uzatma ameliyatına başvurulabilir. Kozmetik amaçlı ameliyat olmak isteyen kişilerin, psikiyatrik değerlendirmeden geçmesi gerekir. Ameliyat öncesinde boy kısalığı teşhisinin konulması için hasta öyküsü dinlenerek fiziksel muayene ve laboratuvar ölçümleri yapılır. 

 

Boy Uzatma Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

 

Boy uzatma ameliyatı için hastanın durumuna göre farklı yöntemler kullanılabilir. Her yöntemin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Boy uzatma ameliyatında kullanılacak teknik; boy kısalığına sebep olan faktörlere, hasta öyküsüne, ekonomik ve psikolojik etkenlere göre belirlenir. En avantajlı yöntem, hastanın kemik yapısı ve sağlık durumuna göre doktorun tavsiye ettiği yöntemdir.

 

İlizarov Sirküler Fiksatör Boy Uzatma Tekniği

Cerrahi işlemle kesilen kemiğin içerisinden geçirilen teller, halkalardan oluşan fiksatöre tutturulup gerilerek boy uzatma işlemi gerçekleştirilir. Ekstremite uzatma cerrahisi olan İlizarov tekniğinde, kemik ve yumuşak dokular günde en fazla 1 mm olacak şekilde birbirinden uzaklaştırılır. Boy uzatmanın yanı sıra kapalı, açık ve kaynamayan kırıkların tedavisinde de kullanılabilir.

 

Kombine Boy Uzatma Tekniği (LON: Lengthening Over Nails)

Hem kemiğin içine hem de bacağın dışına cihaz yerleştirilerek ortalama 2 - 3 ay boyunca uzatma işlemi yapılır. 3 aydan sonra bacağın dışındaki bölüm çıkarılır. Kemiğin içindeki intramedüller çivi, kemik tam olarak kaynadıktan sonra istenirse ek bir operasyonla çıkarılabilir. Tek seansta ortalama 6 – 7 cm’lik uzama sağlanır. Hem alt hem de üst bacağa işlem uygulanırsa tek seferde 10 – 14 cm’lik uzatma mümkündür.

 

 

Precice İntramedüller Boy Uzatma Tekniği

Kemiğin içerisine motorlu çivi yerleştirilerek uzaktan kumanda yöntemiyle uzatma gerçekleştirilir. Yeni oluşan kemik tamamen kaynadıktan sonra ek bir operasyonla içerideki çivi çıkarılabilir. Alt ve üst bacağa aynı anda uygulandığında  12 – 15 cm arasında uzama sağlanır. Tek seansta ortalama 6 – 8 cm’lik uzama gerçekleşir.

 

Precice Stryde Boy Uzatma Tekniği

Precice 2.2 çivisinin üst versiyonu olması itibariyle daha başarılı bir tekniktir. Titanyum yapımı çivi aynı Precice tekniğindeki gibi bacak içerisine (internal) yerleştirilerek uzatma işlemi yapılır.

 

Holyfix Boy Uzatma Tekniği

Wagner ve De Bastiani yöntemlerinin geliştirilmiş versiyonu olan teknikte, kemiğe dışarıdan tek taraflı (monolateral) olarak takılan çivilerin Holyfix cihazına bağlanmasıyla boy uzatma işlemi yapılır. Kol ve bacak için her bir uzuvda 5 cm’e kadar uzama sağlanabilir.

 

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Boy uzatma ameliyatı; kemik içine, kemik dışına veya aynı anda her ikisine birden olmak üzere farklı yöntemlerle yapılabilir. Aynı anda her iki bacağa ya da her iki kola yapılmaz. Aynı uzuvdan önce birine sonra diğerine uzatma işlemi uygulanır. Bacak ile kolda, alt ve üst bölgeye aynı anda veyahut farklı zamanlarda uzatma ameliyatı yapılabilir. Aynı şekilde sağ kol ile sağ bacak veya sol kol ile sol bacak aynı anda ameliyat ile uzatılabilir.

 

Boy uzatma cerrahisinde kemik içine yerleştirilen tel ve çiviler, kol ya da bacağa dışarıdan takılan bir cihaz ile sabitleştirilir. Hastanedeki kısa süreli nekahat döneminin ardından, cihazdaki pimler yardımıyla günde 4 kez çeyrek mm olmak üzere kemikler birbirinden uzaklaştırılır. Arası açılan kemiklerin yeni doku ile dolması sayesinde günde 1 mm uzatma sağlanır. Bu tür yöntemlerle 2 ayda 7 – 10 cm uzamak mümkündür.

 

Günümüzde en sık tercih edilen yöntem manyetik rod teknolojisidir. Yeni bin yılın tedavi yöntemi olarak kabul edilen bu teknikte, sadece kemik içerisine yerleştirilen uzayan çiviler kullanılarak uzaktan kumanda ile günde 1 mm uzatma sağlanır. İkinci aşamada, kemik arasında oluşan yumuşak dokunun sertleşerek güçlenmesi için 45 – 90 gün süreyle  uzama durdurulur.

 

Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Kaç Günde İyileşirim?

 

Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştilir. Bazı durumlarda yetişkinler için epidural anestezi de uygulanabilir. Kullanılan tekniğe göre ameliyat süresi 1.5 ile 3 saat arasında sürebilir. Hastanede kalma süresi ortalama 2 – 7 gün olmakla beraber, normal yaşama ve işe dönme süresi 15 – 20 gündür. Ameliyat ve iyileşme süresi, kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

 

Kalıcı boy uzaması sağlanan ameliyatların iyileşme süreci her ne kadar sıkıntılı olsa da, yüksek başarı oranı ile hastaları memnun eder. Ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyon yaşamamak için hastaların alkol, sigara, antibiyotik ve kan sulandırıcı ilaçları bırakmaları gerekir. Ayrıca steroidler, idrar söktürücüler ve sakinleştirici ilaçlar da ameliyat öncesinde bırakılmalıdır. Şeker hastalığı veya tansiyon için kullanılan ilaçlar varsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktorların da hastaya yaşayacağı tüm süreçleri tam olarak anlatmaları ve kişilerin de psikolojik olarak kendilerini hazırlamaları gerekir.

 

Boy uzatma ameliyatı olan kişiler, ameliyat günü anestezi etkisi geçince ağrı hissedebilirler. Bunun için doktor kontrolünde ağrı kesici ilaçlar verilerek hastanın rahat etmesi sağlanır. Hasta kendine geldikten sonra kısa süreli de olsa yürütülmesi, kan dolaşımını hızlandırarak riskleri ortadan kaldırır. İyileşme sürecinde ağır yük kaldırmaktan ve çok fazla ayakta kalmaktan kaçınmak gerekir. Fakat hareketsiz kalmak da iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Nekahat döneminin ardından egzersizlere başlanmalı ve fizik tedaviden destek alınmalıdır. Vücut dışında cihaz kullanılarak ameliyat yapıldıysa, kesi ve vida yerlerinin düzenli olarak pansuman edilmesi de önemlidir. Ameliyat sonrasında kas ve kemik dokusunu güçlendirecek sağlıklı bir beslenme programı uygulamak, kalsiyum takviyesi almak iyileşme süresini hızlandırır. Bazen yıllarca süren boy uzatma işlemlerinde psikolojik destek almak da hastanın motivasyonu açısından oldukça önemlidir.

 

 

 

Boy Uzatma

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy uzatma ameliyatı, bacak kemiklerine takılan bir cihaz yardımıyla kemik boyunun uzaması sayesinde kişinin boyunun uzamasını sağlayan cerrahi operasyondur. Kişilerde çocukluk döneminde yaşanan hastalıklar boyun uzamasına engel olabilir veya bir bacağın kısa kalmasına yol açabilir. Bazı kişiler ise boylarından memnun olmayabilir.

Kadınlar ya da erkeklerde boyun kısa olması çok yaygın bir şikayettir. Bir bacağın diğerinden kısa olması, küçüklük döneminde yaşanan bazı sağlık sorunları, travmalar, hormonsal bozuklukların boy uzamasını olumsuz etkilemesi ve cücelik gibi sorunlar boy uzatma ameliyatına olan talebi artırmaktadır. Bir sağlık sorunu bulunmayan ve boyundan memnun olmayan herkes cerrahi işlemle boyunu uzatabilir.

Boy uzatma yöntemiyle hastanın belirli bir sürede 10-15 cm kadar boyu uzayabilir. Uzatma miktarı arttıkça iyileşme süreci de uzayacaktır. Boy kısalığının mevcut kaynağı ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklı yöntemlerle boy uzatma yapılabilmektedir. Tüm tetkik ve incelemeler yapıldıktan sonra uzmanlar boy uzatma kullanılacak yönteme karar verir.

Boy Uzatma Yöntemleri Nelerdir?

Boy uzatma yöntemleri genel olarak 3 farklı grup altında toplanabilir. Hastanın ihtiyacına ve uzama miktarına göre en uygun yöntem belirlenmektedir. Bu yöntemler ilizarov, holyfix ve kombine boy uzatma ameliyatıdır. Tüm yöntemlerde kemiğe işlem uygulamaktadır.

Boy uzatma ameliyatı yöntemleri şu şekildedir;

İlizarov Tekniği

Bu yöntem boy uzatmak isteyenlerin uzun süredir tercih ettiği bir cerrahi işlemdir. Bu yöntemle hem bacaklardan hem de kollardan uzama yapılabilir. Bu işlem kozmetik durum,cücelik ve tek bacak kısalığı gibi sebeplerle uygulanabilmektedir.

İşlem sırasında uzatılacak olan kemik kontrollü olarak kesilir ve eksternal fiksatör isimli alete yerleştirilir. Her gün kemik uzama oranı 1 mm civarında olur. İstenen uzama miktarına göre kemik alet üzerinde kalır. Bu yöntem bazı hastalıklar, kemik yapısının uygun olmaması ve ilerleyen yaş gibi sebeplerle uygulanamayabilir.

İlizarov yöntemi kanser, diyabet ve kalp yetmezliği gibi hastalıkları olan kişilere uygulanamamaktadır. Bu işlemde bir bacak kısa olması durumunda tek bacağa uygulanabilir. Cücelik durumunda küçük yaşlarda uygulanabilir ve standart boya erişim gerçekleştirilebilir. Cihaz kişinin bacağında durduğu süre boyunca hasta koltuk değneği kullanmak zorundadır.

Holyfix Tekniği

Holyfix tekniği yeni bir boy uzatma yöntemidir. Ameliyat sırasında uzaması istenen kemiğe tek taraflı çiviler yerleştirildikten sonra ciltte yer alan holyfix cihazına bağlanmaktadır. Bu yöntemdeki cihaz ilizarov cihazından daha hafif ve Mr uyumludur.

Ameliyatla boy uzatma yöntemi olarak diğer yöntemlerden daha güvenilirdir.  Bu yöntem bacak uzatma yanında kol uzatmak için de tercih edilebilir. Hasta operasyon sonrasında bir hafta kadar gözetim altında tutulur.

Holyfix cihazı kullanılarak kemik günde 1 mm kadar uzar.  Planlanan uzama miktarı sonrasında cihaz anestezi yapılarak vücuttan çıkarılır. Daha sonra hasta hafif egzersizlerle belirli bir süre sonra uzayan kemiği eski gücüne kavuşturabilir. Kozmetik kaygıyla 20 yaşından sonra yapılması daha doğru olacaktır.

Kombine Boy Uzatma Tekniği

Kombine boy uzatma tekniği diğer iki yöntemin bir arada uygulandığı bir işlemdir. Bu işlemde kemiğin uzaması adına bacağın hem içine hem de dışına cihaz yerleştirilir. Daha sonra istenen uzama olduğunda dışarıdaki cihaz çıkarılır. Kemik içinde yer alan uzama cihazı çıkarılmamaktadır. Kemik içine takılan cihazda çivilerden yardım alınır.

Boy uzatma operasyonu sonrasında kemiğin güçlendirme egzersizlerinde çivi sistemi kemik içinde kalır. Bu işlemde boy uzatma süreci daha kısa sürer. Bu yöntem boyun uzamasına engel olan bir durum varsa ya da kozmetik sebeplerle tercih edilebilir. İşlem için hastanın kemik yapısının uygun olması önemlidir.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı olanlar için öncelikle uygun yöntem seçilir. Yukarıda bahsedilen yöntemlerde süreç birbirine benzemektedir. Genel olarak boy uzatma ameliyatı süreci şöyledir;

  • İlk olarak hasta doktor tarafından detaylı olarak muayene edilir. Bu süreçte boy uzatma ameliyatına engel bir durum olup olmadığına bakılır.  Doktor hastanın sağlık durumu ve talebine göre uygulanacak yöntemi belirler. 
  • Sonrasında ameliyat günü belirlenir.  Ameliyat öncesi hasta genelde bir gece önceden hastaneye yatırılır.   Ameliyatta uygulanacak anestezi türü belirlenir.
  • Ameliyat sırasında ilizarov yönteminde sadece kemik kontrollü biçimde kesilerek cihaza yerleştirilir.  Alet cilt dışına takılır. Holyfix yöntemi kullanılacaksa operasyon bölgelerine kesiler açılır.  Sonra kemik kontrollü şekilde kesilir.  Kemik içine çiviler takılır. Sonrasında iç kısma cihaz yerleştirilir. Sonrasında uzama süresi beklenir.
  • Kombine yöntem uygulanacaksa hem içten hem de dıştan kemik uzaması için cihaz takılır. Bir süre sonra dıştaki cihaz çıkarılırken içteki cihaz kalır. Sonraki dönemde isteğe bağlı olarak içteki kemikler çıkarılabilir.
  • Boy uzatma ameliyatı ortalama 1-3 saat arasında sürer.  Hasta 3-7 gün arasında hastanede kalır ve doktor izin verdiği zaman evine gidebilir.

Boy Uzatma Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Boy uzatma ameliyatı riskleri konusunda detaylı bilgi verilecektir. Kişi bu konuda bir destek almadan evvel doktordan tüm detayları öğrenmelidir. Risklerin en aza inmesi için doktor ve hasta üzerine düşeni yapmalıdır. Bu cerrahi operasyon ağır bir işlemdir ve iyileşme süreci de ameliyat kadar önemlidir.

 Mevcut riskler şu şekildedir;

  • Enfeksiyon: Boy uzatma ameliyatında enfeksiyon riski vardır. Ortopedik implantlar varsa burada yer alan çiviler kemikte enfeksiyon oluşturabilir. Ayrıca eksternal fiksatör kullanılması durumunda yumuşak doku enfeksiyonu oluşma riski olabilir. Enfeksiyon iyileşme sürecini uzatacaktır. Bu yüzden hasta doktorun reçete ettiği antibiyotikleri kullanmalıdır.
  • Ödem: Ameliyattan sonra bölgede ödem ve şişlik ortaya çıkabilir. Ödem ve şişlik 10 gün kadar geçtikten sonra ortadan kalkar. Geçmeyen ödemlerde hemen bir uzmana görünmek gerekir.
  • Kanama: Ameliyat sırasında uzmanlar damar ve sinirlerin olmadığı bölgeleri belirleyerek işlem yapar. Ameliyat sonrasında kanama riski düşüktür.  Çok düşük risk olsa da ameliyat sonrası kanama olabilir.
  • Kan Birikimi: Boy uzatma operasyonu sonrasında işlem yapılan bölgede kan birikmemesi için gerekli önlemler sağlık kurumu tarafından alınır. Bazı hastalarda yine de kan birikimi olabilir. Bu durumda hemen doktorla iletişime geçmek gerekir.
  • Morluk: Ameliyat sırasında kesi açılmaktadır. Bu yüzden kesilerin çevresinde morluklar oluşması doğal bir süreçtir. Morluklar bir süre sonra kendiliğinden geçer. 
  • Yürüme Sırasında Aksama: Boy uzatma ameliyatı sonrası hemen boy uzamaz.  İşlem sonrasında her gün 1mm kadar uzama gerçekleşir. Bacak dışına cihaz yerleştirildiği zamanlarda bacaklara tam ağırlık verilmemesi önemlidir. Bu durumda hastalar bir süre yürürken aksayabilir. Bu durum tam iyileşme sonrası ortadan kalkar.

Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Boy uzatma ameliyatı öncesi ve sonrası çok önemlidir. Ameliyat uzun süren bir çaba ve özen gerektirmektedir. İşlemden önce hasta gerekli bilgileri almalı ve iyileşme süreci için üzerine düşeni yapmalıdır.

 Boy uzatma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;

  • Hasta işlem yapılan bölgeye bi süre su değdirmemelidir.
  • Bölge enfeksiyon riskine karşı temiz tutulmalıdır.
  • Ayaklar yıkanırken cihaz ve kesilere temas edilmemelidir.
  • Operasyonda bacak dışına cihaz takıldığı için cihazın bulunduğu bölgeye baskı uygulamamak ve ovuşturmamak önemlidir.
  • Bacakta cihaz olduğu süreçte görsellik ve konfor için bol kıyafetler giyilmelidir.
  • Boy uzatma ameliyatı sonrası bacağa ilk zamanlarda yük binmemesine dikkat edilmelidir. Bu yüzden cinsel ilişki konusunda titiz olunması gerekir.
  • Ameliyat sonrasında kontrollü şekilde yürüyüşlere başlanmalıdır. Kas iyileşmesi tamamlanmadan ağır kaldırılmamalı ve uzun yürüyüşler yapılmamalıdır.
  •  Boy uzatma operasyonu sonrası cihazlar hastanın belinde zorlanmaya yol açabilir. Bu yüzden de oturma pozisyonunda uzun süre kalınmamalı ve dik şekilde oturmaya özen gösterilmelidir.
  • Uyku sırasında kemik korunmalıdır. Uyku deneyimi sırasında hasta yüzüstü kalmaya özen göstermelidir.
  • Hasta operasyon bölgesini aşırı soğuk ya da aşırı sıcaktan uzak tutmalıdır.
  • Ameliyattan sonra ağrı ve enfeksiyona yönelik verilen ağrı kesiciler ile antibiyotikler düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Boy uzatma ameliyatı ardından kemik ve yumuşak doku enfeksiyonu risklerine karşı bölgenin her zaman temiz tutulması gerekir.
  • Hastalar ameliyatın ardından kemik iyileşmesi olmadan araç kullanmamalıdır.
  • Ameliyat sonrası 5-10 gün uçakla seyahat etmekten kaçınmak gerekir. Uçak seyahati için doktordan izin almak önemlidir.
  •  Ameliyat sonrasında kemik ve kaslar düzenli bir şekilde güçlendirilmelidir.  Uzama işlemi sırasında doktor tarafından belirtilen egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. 
  • Bacakta cihaz olan bölgenin bakımı her gün düzenli yapılmalıdır.
  • Ameliyattan sonra uzatma işlemi sürerken kasların yeni boya uyum gösterebilmesi için egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. Düzenli egzersizler ağrı şikayetlerini azaltır.  
  • Operasyon sonrasında önerilmişse rehabilitasyon desteği alınmalıdır. 
  • Kemikte tam iyileşme olmadan ağır egzersizler ve spor etkinliklerinden uzak durulması gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası