fetihlerden savunmaya / Sınıf Tarih Yaprak Test - TÜMLER YAYINLARI TEST 05 Fetihlerden Savunmaya-I[ Sayfa 9 ]

Fetihlerden Savunmaya

fetihlerden savunmaya

  • Prut Antlaşması
  • Pasarofça Antlaşması
  • Patrona Halil İsyanı
Patrona Halil İsyanı (Tablo)
  • Ahmet Paşa Antlaşması
  • Belgrad Antlaşması
  • Kerden Antlaşması
  • Kapitülasyonların sürekli hâle gelmesi
  • Çeşme Baskını
  • Küçük Kaynarca Antlaşması
XVIII. yüzyıl sonunda Osmanlı Devleti

Osmanlı Devleti, Sultan II. Mustafa Dönemi&#;nde büyük toprak kayıplarına neden olan Karlofça ve İstanbul Antlaş­malarını imzaladı. III. Ahmed Dönemi&#;nde devletin dış siyasetini Karlofça Antlaşması&#;nın etkileri belirledi. Bu nedenle XVIII. yüzyı­lın başlarından itibaren Osmanlı Devleti, Karlofça Antlaşması&#;yla kaybedilen toprakları geri almaya çalıştı.

İstanbul Antlaşması&#;yla elde ettiği yerleri yeterli görmeyen Rus­ya, Avrupalı devletlerden Osmanlı Devleti&#;ne yeniden savaş açıl­masını istedi. Ancak bu çağrıya olumlu yanıt alamayan Rusya, Osmanlı Devleti&#;yle tek başına savaşmayı göze alamadı ve Baltık Denizi&#;ne yöneldi. Rusya; XVIII. yüzyılda Lehistan, Avusturya, Prusya ve Danimarka ile birlikte Protestan ülkelerin lideri ve bölgenin en güçlü devleti olan İsveç&#;e savaş açtı.

Savaşın başlarında üstünlüğü elinde bulunduran İsveç Kralı XII. Şarl, yılında Poltova&#;da Rus Çarı I. Petro&#;ya yenilerek Os­manlı Devleti&#;ne sığındı. Rusya, Osmanlılardan XII. Şarl&#;ın teslim edilmesini istedi fakat bu istek III. Ahmed tarafın­dan reddedildi. III. Ahmed&#;in barışçıl siyaset izlemek istemesine rağmen XII. Şarl ve Fransız elçisi, Osmanlı&#;nın Rusya&#;ya savaş ilan etmesini istedi.

III. Ahmed

Rusya bir taraftan İstanbul Antlaşması&#;na aykırı olarak Azak ve Dinyeper&#;de yeni kaleler ve donanma inşa ettirirken diğer taraftan Balkanlardaki Ortodoksları, Osmanlı yönetimine karşı kışkırttı. Ayrıca Rus ordusunun Osmanlı topraklarına özellikle Kırım&#;a sınır ihlalleri yapması üzerine Osmanlı Devleti, yılın­da savaş kararı aldı. Böylece Rusya ile uzun yıllar devam edecek olan Boğazlar Meselesi&#;nin temelini teşkil eden ilk savaş başladı.

Azak Kalesi (Kırım)

Çar I. Petro da XII. Şarl&#;ın kendisi­ne teslim edilmemesini gerekçe göstererek Osmanlı Devleti&#;ne savaş açtı. Eflâk ve Boğdan voy­vodalarından destek sözü alan Rusya, Balkanlardaki Ortodoks­ların da Osmanlı&#;ya karşı isyan edeceğini umuyordu. &#;de Osmanlı ordusu ile Rus ordusu Yaş yakınlarındaki Prut Nehri ke­narında karşılaştı.

Sadrazam Bal­tacı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun çok çevik ve güçlü olduğunu anlayan Rus Çarı I. Petro, ordusunu geri çekmek istedi. Osmanlı ordusu tarafından kıskaca alınan Rus ordusu önce genel hücum daha sonra top atışlarıyla sindirildi. Erzak ve malze­me sıkıntısı da çekmeye başlayan Rus kuvvetleri, Osmanlı ordusu tarafından Prut&#;ta imha edilmek üzereyken Rusya barış istedi.

Osmanlı ordusunda malzemenin yetersiz olması ve Rus ordusuna yardım gelebileceği endişesini taşıyan Baltacı Mehmet Paşa, yeni­çerilere güvenmemesi ve Kırımlıların sadakatinden şüphe etmesi gibi sebeplerle Rusların barış teklifini kabul etti.

yılında imzalanan Prut Antlaşması&#;na göre Ruslar işgal et­tikleri topraklardan geri çekilecek, İstanbul Antlaşması sonrası yaptığı kale ve istihkâmları yıkacaktı. Rusya, Osmanlı Devleti&#;nin iç işlerine karışmayacak ve Rus tüccarlar Osmanlı ülkesinde serbestçe ticaret yapabilecekti. İsveç Kralı XII. Şarl ise ülkesine dönecekti. Bu antlaşmayla Osmanlılar, İstanbul Antlaşması&#;yla kaybettiği yerleri geri aldı. Rusya&#;ya karşı Prut Antlaşması ile elde edilen üstünlük, Osmanlılarda Karlofça Antlaşması ile kaybedilen yerlerin geri alınabileceği inancını güçlendirdi.

Kategoriler Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti (), Tarih

FETİHLERDEN SAVUNMAYA

FETİHLERDEN SAVUNMAYA

  • Prut Antlaşması
  • Pasarofça Antlaşması
  • Patrona Halil İsyanı
  • Ahmet Paşa Antlaşması
  • Belgrad Antlaşması Kerden Antlaşması
  • Kapitülasyonların sürekli hâle gelmesi Çeşme Baskını
  • Küçük Kaynarca Antlaşması




Osmanlı Devleti, Sultan II. Mustafa Dönemi'nde büyük toprak kayıplarına neden olan Karlofça ve İstanbul Antlaşmalarını imzaladı. III. Ahmed Dönemi'nde devletin dış siyasetini Karlofça Antlaşması'nın etkileri belirledi. Bu nedenle XVIII. yüzyılın başlarından itibaren Osmanlı Devleti, Karlofça Antlaşması'yla kaybedilen toprakları geri almaya çalıştı.

İstanbul Antlaşması'yla elde ettiği yerleri yeterli görmeyen Rusya, Avrupalı devletlerden Osmanlı Devleti'ne yeniden savaş açılmasını istedi. Ancak bu çağrıya olumlu yanıt alamayan Rusya, Osmanlı Devleti'yle tek başına savaşmayı göze alamadı ve Baltık Denizi'ne yöneldi. Rusya; XVIII. yüzyılda Lehistan, Avusturya, Prusya ve Danimarka ile birlikte Protestan ülkelerin lideri ve bölgenin en güçlü devleti olan İsveç’e savaş açtı.

Savaşın başlarında üstünlüğü elinde bulunduran İsveç Kralı XII. Şarl, yılında Poltova'da Rus Çarı I. Petro'ya yenilerek Osmanlı Devleti'ne sığındı. Rusya, Osmanlılardan XII. Şarl'ın teslim edilmesini istedi fakat bu istek III. Ahmed tarafından reddedildi. III. Ahmed'in barışçıl siyaset izlemek istemesine rağmen XII. Şarl ve Fransız elçisi, Osmanlı'nın Rusya'ya savaş ilan etmesini istedi.

CEVAPLAYALIM
İsveç Kralı XII. Şarl'ın Osmanlı Devleti'ne sığınma nedenleri nelerdir?



Rusya bir taraftan İstanbul Antlaşması'na aykırı olarak Azak ve Dinyeper'de yeni kaleler ve donanma inşa ettirirken diğer taraftan Balkanlardaki Ortodoksları, Osmanlı yönetimine karşı kışkırttı. Ayrıca Rus ordusunun Osmanlı topraklarına özellikle Kırım'a sınır ihlalleri yapması üzerine Osmanlı Devleti, yılında savaş kararı aldı. Böylece Rusya ile uzun yıllar devam edecek olan Boğazlar Meselesi'nin temelini teşkil eden ilk savaş başladı.

Çar I. Petro da XII. Şarl'ın kendisine teslim edilmemesini gerekçe göstererek Osmanlı Devleti'ne savaş açtı. Eflâk ve Boğdan voyvodalarından destek sözü alan Rusya, Balkanlardaki Ortodoksların da Osmanlı'ya karşı isyan edeceğini umuyordu. 'de Osmanlı ordusu ile Rus ordusu Yaş yakınlarındaki Prut Nehri kenarında karşılaştı. Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun çok çevik ve güçlü olduğunu anlayan Rus Çarı I. Petro, ordusunu geri çekmek istedi. Osmanlı ordusu tarafından kıskaca alınan Rus ordusu önce genel hücum daha sonra top atışlarıyla sindirildi. Erzak ve malzeme sıkıntısı da çekmeye başlayan Rus kuvvetleri, Osmanlı ordusu tarafından Prut'ta imha edilmek üzereyken Rusya barış istedi.

Osmanlı ordusunda malzemenin yetersiz olması ve Rus ordusuna yardım gelebileceği endişesini taşıyan Baltacı Mehmet Paşa, yeniçerilere güvenmemesi ve Kırımlıların sadakatinden şüphe etmesi gibi sebeplerle Rusların barış teklifini kabul etti.

yılında imzalanan Prut Antlaşması'na göre Ruslar işgal ettikleri topraklardan geri çekilecek, İstanbul Antlaşması sonrası yaptığı kale ve istihkâmları yıkacaktı. Rusya, Osmanlı Devleti'nin iç işlerine karışmayacak ve Rus tüccarlar Osmanlı ülkesinde serbestçe ticaret yapabilecekti. İsveç Kralı XII. Şarl ise ülkesine dönecekti. Bu antlaşmayla Osmanlılar, İstanbul Antlaşması'yla kaybettiği yerleri geri aldı. Rusya'ya karşı Prut Antlaşması ile elde edilen üstünlük, Osmanlılarda Karlofça Antlaşması ile kaybedilen yerlerin geri alınabileceği inancını güçlendirdi.

CEVAPLAYALIM
Prut Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin, Rusya'nın barış teklifini kabul etmesinin sebepleri nelerdir?



Prut Sonrası Gelişmeler

Mora Yarımadası ve bazı Ege adaları, Karlofça Antlaşması ile Venedik'e bırakıldı. Burada yaşayan halk, Venedik'in uyguladığı Katolik baskısı nedeniyle Osmanlı Devleti'nden yardım istedi. Ayrıca Venedik himayesinde bulunan korsanlar, Doğu Akdeniz'de ticaret ve hac gemilerine baskınlar yapıyordu. Bu gelişmelerin Karlofça Antlaşması'nın ihlali olduğu gerekçesiyle Osmanlı Devleti, yılında Venedik’e savaş ilan etti. Osmanlı ordusunun başarıları sonucu yılında Mora ve çevresindeki adalar Venedik'ten geri alındı.

Osmanlı-Venedik Savaşı'na başlangıçta ses çıkarmayan Avusturya, sıranın kendine geleceğini düşündüğünden tarafsız kalmaktan vazgeçti. Osmanlı Devleti'nin Karlofça sonrası elde ettiği başarılar Avusturya'yı korkuttu. Osmanlı ordusunun Dalmaçya'ya yönelmesi üzerine Avusturya, Venedik ile yılında ittifak antlaşması imzaladı. Böylece Venedik'le devam eden savaşa Avusturya da katıldı. Hazırlıklar tamamlanmadan sevk edilen Osmanlı ordusu Tuna Nehri kıyısında Petervaradin'de Avusturya ordusu ile karşılaştı. Taktik hatalar sonucu Osmanlı ordusu bozguna uğradı.

Avusturya ordusu ilerleyişini sürdürerek yılında Belgrad'ı işgal etti. Ayrıca Venedik'in, Papalık ve Malta şövalyelerinin yardımıyla Preveze'yi alıp Dalmaçya'ya asker çıkarması Osmanlı ordusunu zor durumda bıraktı. Osmanlı Sadrazamı Damat İbrahim Paşa'nın barış isteği üzerine İngiliz ve Hollanda elçilerinin girişimiyle 'de Pasarofça Antlaşması imzalandı.

Karlofça sonrası kaybedilen yerleri geri alma girişimlerinde Rusya ve Venedik’e karşı verdiği mücadelelerde başarılı olan Osmanlı Devleti, Avusturya-Venedik ittifakına karşı başarısız oldu. Pasarofça Antlaşması'yla Belgrad, Semendire dâhil kuzey Sırbistan ve Temeşvar gibi yerler Avusturya'ya bırakıldı. Avusturya, Osmanlı topraklarında konsolosluk açma hakkı ve ticari imtiyazlar elde etti. Bu antlaşmayla Bosna ve Preveze'de ele geçirilen kaleler ile Dalmaçya kıyıları Venedik'e verilirken Mora Osmanlı'da kaldı.

Pasarofça Antlaşması sonrası Osmanlı Devleti, Karlofça ile kaybettiği yerleri geri alma umutlarını kaybetti ve Avrupa'da mevcut topraklarını korumaya yönelik savunma esaslı bir siyaset izlemeye başladı.

BİLİYOR MUSUNUZ?
Karlofça ve Pasarofça antlaşmaları sonrası yaşanan toprak kayıpları, sınırlar dışında kalan Osmanlı Müslümanlarını, Balkanlardan başta İstanbul olmak üzere Anadolu'ya doğru göçe zorlamıştı.



'te Avusturya ve Rusya, Osmanlı Devleti'ne karşı gizli bir ittifak antlaşması ile Osmanlı topraklarını kendi aralarında paylaşmıştı. Bu antlaşmaya göre Azak ve Kırım Rusya'ya; Bosna-Hersek ise Avusturya'ya bırakılmıştı. Rusya, Kırım Tatarlarının kendi topraklarına akınlarını önlemediği gerekçesiyle I. Mahmud'a Prut Antlaşması'nı tanımadığını bildirmişti. Osmanlı Devleti, batıda savaşmak istememesine rağmen Rusya'nın Azak ve Kırım'a saldırması sonucu 'da Rusya'ya savaş ilan etmişti. Rusya, başlangıçta Osmanlı ordusuna üstünlük kurarak Kırım, Azak ve Özi'yi işgal etmişti. Bu sırada Avusturya da Eflâk, Sırbistan ve Bosna'ya saldırarak Osmanlı topraklarında ilerlemeye başlamıştı. Karşı saldırıya geçen Osmanlı ordusu, Avusturya ordusunu geri püskürtmüştü. Avusturya'nın art arda aldığı yenilgiler sonrası Rus ordusu da geri çekilmeye başlamış ve Osmanlılar, Özi'yi geri almıştı. Osmanlı Devleti'ni zor durumda bırakmak isteyen Rusya, Balkan Ortodokslarını ayaklandırmak amacıyla harekete geçtiyse de başarılı olamamıştı. Semendire ve Belgrad'ı Osmanlıların almasıyla Avusturya barış istemek zorunda kalmış ve 'da Belgrad Antlaşması imzalanmıştı. Bu antlaşmayla Avusturya, Pasarofça Antlaşması'yla aldığı yerleri Osmanlı Devleti'ne geri vermek zorunda kalmıştı. İki ülke arasında Tuna Nehri, yeniden sınır kabul edilmişti.

Rusya gerek müttefiki Avusturya’nın savaştan çekilmesi gerekse Balkanlardaki Ortodokslardan da umduğunu bulamaması üzerine Fransa’nın aracılığıyla barış istemişti. Bütün isteklerinden vazgeçen Rusya ile de  yılında yine Belgrat Antlaşması imzalanmış ve Rusya, Azak dâhil bütün işgal ettiği yerleri Osmanlı Devleti’ne bırakmıştı. Bu antlaşma ile Rusya’nın Azak Denizi ve Karadeniz’de askerî ve ticari gemi bulundurması yasaklanmıştı. Buna karşın Ruslar, Osmanlı topraklarında ticaret yapabilecek ve Hristiyanlarca kutsal sayılan yerleri de serbestçe ziyaret edebilecekti. Belgrad Antlaşmalarından üstün çıkan Osmanlı Devleti, Avrupa’da yeniden itibar kazanmıştı.

YORUMLAYALIM
D’argenson Markisi’nin Projesi ()
Fransız siyaset adamı Markisi, Osmanlı ve Avus-turya-Rusya Savaşlarının devam ettiği yıllarda çağdaşlarıyla aynı duyguları paylaşıyordu. Türk Devleti’nin taksimi konusuna eğilenlerin kaleminden ilk kez çıkan cömert fikri şöyleydi:
“Avrupa’nın karşılaşacağı ilk büyük devrim muhtemelen Türk Devleti’nin ele geçirilmesi olacaktır. Türk yenilince herkesin kendi payına düşeni alması lazımdır veya daha iyisi, çok sayıda Hristiyan devlet kurdurmak, kadim Yunanistan’a ve Nil Nehri’ne, Ege adalarına yeniden hayat vermek gerekir. Bugün Avrupa barış içindeyken bütün bu ülkeleri Avrupa’nın dengesi ve ticareti için masrafını paylaşarak fethetmek, Hristiyanlığı yerleştirmek, kutsal mekânları tamir edip düzenlemek ve taksimi iyi yaparak Hristiyan kralların iktidarını yerleştirmek güzel bir proje olurdu"

Trandafir G. Djuvara (Romanyalı Diplomat), Türk imparatorluğumun Paylaşılması Hakkında Yüz Proje, s’ten düzenlenmiştir.​

Markisi’nin Avrupa’nın karşılaşacağı ilk devrimi, Osmanlı’nın ele geçirilmesi olarak sunmasının nedenleri neler olabilir?



Doğu’da Mücadele ve Safevilerin Sonu


yılında Osmanlılarla Safeviler arasında imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması iki devlet arasında uzun bir barış dönemi başlatmış ve ticaret yollarının yeniden canlanmasını sağlamıştır. III. Ahmed’in Safevilerle siyasi ve ticari ilişkileri geliştirmek istediği dönemde İran’daki Afgan Ayaklanmaları, siyasi bunalımları ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle hem Osmanlı Devleti hem de Rusya, dikkatini Kafkasya ve Batı İran’a çevirmiştir.

Safevilerin bu zor durumundan istifade etmek isteyen Çar I. Petro, ’te Kafkasya üzerine harekete geçerek Derbent ve Bakü’yü işgal etmiştir. Bu arada Kafkasya’daki Müslümanların Osmanlı Devleti’nin himayesine girmek istemesi üzerine Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın girişimiyle İran üzerine sefere çıkılmıştır. Bu seferle Tiflis, Revan ve Nahcivan’ı alan Osmanlı ordusu daha sonra Tebriz ve Güney Azerbaycan’ı da alarak Batı İran’ı ele geçirmiştir.

Osmanlı ve Rus ordularının İran'daki ilerleyişi, bu iki devleti yeniden çatışmanın eşiğine getirmiştir. Fransa'nın arabuluculuk yapmasıyla Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 'te İstanbul'da İran Mukasemenâmesi (İstanbul Antlaşması) adıyla bir antlaşma imzalanmıştır. İran'ın paylaşımı için yapılan bu antlaşmaya göre Gürcistan, Şirvan, Azerbaycan Osmanlı Devleti'nde, Kafkasya'nın Hazar Bölgesi Rusya'da kalmıştır. Ayrıca her iki taraf da II. Tahmasb'ı Şah olarak tanımıştır. Ancak ülkesinin topraklarının paylaşılmasına razı olmayan Şah Tahmasb, Horasan Türkmenlerinin özellikle de Avşar boyu lideri Nadir Han'ın desteğiyle Afganlıları ülkesinden çıkartmıştır. yılında Şah Tahmasb komutasındaki İran ordusunun Revan'a saldırısıyla başlayan savaşta Osmanlılar, İran ordusunu mağlup etmiştir. Barış istemek zorunda kalan Şah Tahmasb ile  yılında Ahmed Paşa Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Tebriz başta olmak üzere Batı İran ve Azerbaycan, İran'a bırakılırken Kafkasya Osmanlı Devleti'nde kalmıştır.

BİLİYOR MUSUNUZ?
Şah Tahmasb'ın isteği ile 'de yapılan Ahmed Paşa Antlaşması, Osmanlı Devleti'nde diplomasi anlayışının hâlâ zayıf olduğunu göstermiştir. Bu antlaşma savaşta kazanan Osmanlı Devleti'nin, masa başında kaybetmesine neden olmuştur.



Afganlıların İran'dan çıkarılmasında etkili olan Nadir Han, Ahmed Paşa Antlaşması'nı tanımamış ve Şah Tahmasb'ı tahtan indirmiştir. Osmanlıya karşı kaybedilen toprakları geri almak isteyen Nadir Han, halkın ileri gelenlerini toplayarak yılında kendisini Şah ilan ettirmiştir. Böylece İran'da iki yüz otuz altı yıl hüküm süren Safevi hanedanı sona ermiş ve Avşar hanedanı yönetimi ele almıştır. Nadir Han'ın Osmanlı Devleti tarafından şah olarak tanınmasıyla Osmanlı-İran ilişkileri yeni bir döneme girmiştir. Bu dönemde 'da imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması'nda belirlenen sınırlar iki devlet arasında yeniden kabul edilmiştir.

yılları arasında Osmanlı Devleti ile Avusturya ve Rusya arasında devam eden savaşları fırsat bilen Nadir Şah, Doğu'da Afganistan'a ve Hindistan'a seferler düzenlemiştir. Bu sayede sınırlarım genişletmiş ve güçlü bir duruma gelmiştir. Nadir Şah'ın 'te Kerkük, Musul ve Bağdat'a saldırmasıyla Osmanlı-İran arasında savaş yeniden başlamıştır. Osmanlı Padişahı funduszeue.info'un Kırım ve Mısır'dan yardımcı kuvvetler çağırması üzerine Nadir Şah, Osmanlı Devleti'nden barış istemiştir. İki devlet arasında Tahran yakınlarındaki Kerden'de yılında Kasr-ı Şirin Antlaşmasının maddeleri esas alınarak yeni bir antlaşma imzalanmıştır.

CEVAPLAYALIM
Osmanlı Devleti ile İran arasında yapılan savaşlar sonunda, Kasr-ı Şirin Antlaşması'nın esas alınmasının nedenleri nelerdir?



Osmanlı-Rus Savaşı

XVIII. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Rusya arasındaki mücadelelerde genelde Osmanlı Devleti barışın devamından yanayken Rusya, saldırgan bir politika izlemiştir. Bunda Rusya'nın emellerini gerçekleştirmek için XVIII. yüzyılda Osmanlıların içinde bulunduğu durumu fırsat olarak görmesi etkili olmuştur. Rus Çariçesi funduszeue.infona'nın komşu devletlere karşı takip ettiği saldırgan politika ve yayılmacı siyaset önce Balkanlarda kendini göstermiş ve Rusya, Lehistan üzerinde hâkimiyet kurmaya çalışmıştır. II. Katerina, Lehistan kralının ölümünden sonra kendisine bağlı Stanislav'ı Leh Krallığı'na seçtirmiştir. Buna karşı Leh milliyetçileri, Osmanlı Devletinden yardım ve himaye istemiştir. Rusların yayılmacı politikalarından rahatsız olan Kırım hanı da Osmanlı Devleti'nin Rusya'ya karşı harekete geçmesini istemiştir.

Devlet erkânından bazılarının teşvikiyle Lehistan'ı himaye etmek için Rusya'ya 'de sefer yapılmasına karar verilmiştir. Rusların, Osmanlı Devleti’ne ait Balta kasabasına saldırması sonrası Kırım Hanı, Kırım Giray'ın 'daki seferi ile savaş başlamıştır. Ancak Kırım Giray'ın ölümü üzerine yerine geçen Devlet Giray, Osmanlı Devleti'ne destek olmak bir yana Kırım'da bile düzeni sağlayamamıştır. Ayrıca Sadrazam Mehmed Emin Paşa'nın ordunun sevk ve idaresindeki yetersizliği, gerekli erzak hazırlığının yapılmaması, askerlerin maaşlarının zamanında ödenmemesi gibi sebepler de Osmanlı kuvvetlerini zor duruma sokmuştur. Buna karşın Rus ordusunun daha hazırlıklı ve disiplinli olması, Osmanlı kuvvetlerini zor duruma düşürmüştür.

BİLİYOR MUSUNUZ?
Kırım Hanlığı, Altınorda Devleti'nin yıkılmasından sonra ortaya çıkmıştır. Osmanlı Devleti'nin Kırım Hanlığına Mengli Giray'ı getirmesi, Osmanlı Devleti ve Kırım Hanlığı arasında yeni bir dönemi başlatmıştır. Bundan sonra Mengli Giray, Osmanlı Devleti'nin dostuna dost, düşmanına düşman olmayı ve hamiliğini kabul etmiştir.



Rus ordusu Ukrayna, Azak ve Kafkaslar üzerinden üç cepheden saldırmak için plan yapmıştır. Ayrıca Rusya, Balkanlardaki Ortodoksları da kışkırtmaya çalışarak Sırbistan, Karadağ ile Eflâk ve Boğdan'da ayaklanmalar tertip etmiştir.

kışında Rus orduları, Tuna'ya kadar ilerlemiş ve Eflâk ile Boğdan'ın merkezi durumunda olan Bükreş'i işgal etmiştir. 'teki muharebede kişilik Osmanlı ordusunun yaklaşık üçte biri şehit olmuş, bir o kadarı da kaçarken Tuna'da boğulmuştur. Mühimmat, top ve tüfekle birlikte ordunun bütün erzakı da Rusların eline geçmiştir.

Balkanlarda mücadelenin devam ettiği sırada Rusya, Mora'da da halkı isyana teşvik etmeye çalışmıştır. Rus donanması yılı başlarında Mora'da ayaklanma çıkartmak için Baltık Denizi'nden geçerek İngilizlerin de desteğiyle Akdeniz’e açılmış ve Mora Yarımadası açıklarında faaliyet göstermeye başlamıştır. Rus donanması ile Osmanlı donanması 5 Temmuz tarihinde Çeşme Limanı’nda karşılaşmıştır. Osmanlı donanması, Çeşme Limanı’nın içinde manevra imkânı olmayan bir yerde, karadaki topların himayesinde Ruslara karşı bir savunma savaşı hazırlığı yapmıştır. Fırsattan istifade eden Ruslar, 6 Temmuz günü Çeşme Limanı’na baskın düzenlemiş ve liman içine ateş kayıkları salarak birbirine çok yakın demirlemiş bulunan Osmanlı donanmasına ait otuz kadar gemiyi ateşe vermiştir.

BİLİYOR MUSUNUZ?
Rus Kraliçesi II. Katerina Çeşme Baskını’nda başarı gösteren generallerinden Alexis Orlof’a (Aleksis Orlof) Çeşmeski (Çeşmeli) unvanını vermiş ve bu savaşın hatırasına Rusya’da bir de zafer abidesi diktirmiştir.



Osmanlı donanmasının imha edilmesi üzerine Rus donanması, Akdeniz ve Ege’de daha rahat bir şekilde faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır. Korumasız kalan Çanakkale Boğazı abluka altına alınmış ve İstanbul tehdit edilmiştir. Rus donanmasının Çeşme Baskını’ndan, ’e kadar Akdeniz’de ve Ege’de gösterdiği faaliyetler, Küçük Kaynarca Antlaşması’nın imzalanmasında önemli bir etken olmuştur.

Küçük Kaynarca Antlaşması ()

’te imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin imzaladığı en ağır antlaşmalardan biri olmuştur. 28 maddeden oluşan antlaşma, öncelikli olarak Kırım’ın Osmanlı Devleti’yle olan bağlılığına son vermiş, Kırım’ı müstakil bir hanlık hâline getirmiş ve böylece Kırım, Osmanlı Devleti’nin himayesinden çıkmıştır. Osmanlı Devleti ise Yeniçeri Ocağının yozlaştığı dönemde askerî boşluğu dolduran Kırım’ın askerî kuvvetlerinden mahrum kalmıştır. Bununla beraber dinî bakımdan Kırım’ın halifeye bağlılığı devam etmiş ve her iki devlet de Kırım’ın iç işlerine karışmamıştır. Rus ticaret gemileri boğazları kullanacak, Karadeniz ve Akdeniz'de serbestçe dolaşabilecekti. Ruslar, diğer devletlere verilen imtiyazlardan istifade edecek, gerekli yerlerde konsolosluklar açabilecekti.

Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili savaşların listesi

Dönemin

Padişahı

Tarih Savaş İmzalanan

Antlaşma

Düşman

Devlet

Sonuç I. Osman Koyunhisar (Bapheus) Savaşı&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi Dimbos Savaşı&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi Karahisar (Trikokiya) Kuşatması&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi Sakarya Nehri vadisinde çeşitli fetihler

(Lefke, Mekece, Akhisar, Geyve, Gölpazarı

ve Leblebici kaleleri)

&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı ZaferiOrhan Gazi Marmara bölgesinde çeşitli fetihler

(Mudanya, Yalova, Akyazı, Mudurnu,

Pazaryeri, Sapanca, Kandıra, Samandıra)

&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi Bursa Kuşatması (Bursa'nın Fethi)&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi Eskihisar (Palekanon) Savaşı&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi Nicea Kuşatması (İznik'in Fethi)&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi İzmit Kuşatması (İzmit'in Fethi)&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi Bizans İç Savaşı Ankara'nın Osmanlı himayesine girişi Osmanlı Zaferi

dolayları

I. ve II. Gelibolu Savaşları (Gelibolu'nun Fethi)&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi Sazlıdere Savaşı (Edirne'nin Fethi)&#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı ZaferiI. Murad Batı Trakya'da çeşitli fetihler Osmanlı Zaferi Sırpsındığı SavaşıFlag of the Serbian Empire, funduszeue.infoSırp İmparatorluğu
Coat of arms of the Second Bulgarian funduszeue.infoİkinci Bulgar İmparatorluğu

Flag of funduszeue.infoEflak Prensliği
Banate of Bosnia-Bosna Banlığı.pngBosna Krallığı
Blason louis II de funduszeue.infoMacaristan Krallığı

Osmanlı Zaferi Çirmen SavaşıCoat of arms of Moravian funduszeue.infoSırbistan PrensliğiOsmanlı Zaferi
  • Makedonya'daki Sırp Prensleri,
    Bulgar Kralı ve Bizans İmparatoru
    bölgedeki Osmanlı hakimiyetini tanıdılar.
    Böylece Osmanlı Devleti'nin
    Balkanlar'daki fetihleri kolaylaştı.
– Bizans İç Savaşı I. Selanik Kuşatması (Selanik'in İlk Fethi) &#;Bizans İmparatorluğuOsmanlı Zaferi/87 Ploşnik MuharebesiCoat of arms of Moravian funduszeue.infoSırbistan Prensliği
Banate of Bosnia-Bosna Banlığı.pngBosna KrallığıSırp-Boşnak Zaferi Bileća MuharebesiBanate of Bosnia-Bosna Banlığı.pngBosna KrallığıBoşnak Zaferi I. Kosova MuharebesiCoat of arms of Moravian funduszeue.infoMoravyalı Sırbistan
Sırp asillerinden Brankoviç ailesi
Bosna Krallığı
Hospitalier Şövalyeleri
Topia coat of funduszeue.info Arnavut asillerinden Muzaka ailesi Osmanlı Zaferi Kadı Burhaneddin'in Kırşehir'i alması Kadı Burhaneddin Devleti Kadı Burhaneddin ZaferiI. Bayezid I. Bayezid'in Anadolu Seferi
  • Saruhanoğulları'nın İlgası
  • Aydınoğlulları'nın İlgası
  • Germiyanoğulları'nın İlgası
  • Menteşeoğulları'nın İlgası
  • Ladik'in İlgası
  • Hamitoğulları'nın İlgası
  • Karamanoğulları'nın İlgası
  • Tekeoğulları'nın İlgası
  • İsfandiyaroğulları'nın İlgası
  • Alaşehir Kuşatması (Alaşehir'in Fethi)
&#;Bizans İmparatorluğuKaramanid Dynasty funduszeue.infoKaramanoğulları

Saruhanoğulları

Aydınoğulları

Germiyanoğulları

Menteşeoğulları

Ladik

Hamitoğulları

Tekeoğulları

İsfandiyaroğulları

Osmanlı Zaferi Kadı Burhaneddin üzerine sefer Kadı Burhaneddin Devleti Sonuçsuz I. İstanbul Kuşatması&#;Bizans İmparatorluğuSonuçsuz
  • Karamanoğulları doğu bölgelerinde
    hakimiyeti yeniden sağladı.
II. İstanbul Kuşatması&#;Bizans İmparatorluğuSonuçsuz Niğbolu MuharebesiKutsal Roma Cermen İmparatorluğu

&#;Fransa

Macaristan Krallığı

Coa Romania Country Wallachia History 2 (14th century).svgEflak Prensliği[1]
Hospitalier Şövalyeleri
&#;Venedik
&#;Ceneviz
İkinci Bulgar İmparatorluğu[2]
Lehistan Krallığı
Kastilya Krallığı
Aragon Krallığı
Portekiz Krallığı
Navarra Krallığı
Töton Şövalyeleri
Bizans İmparatorluğu

Osmanlı Zaferi III. İstanbul Kuşatması&#;Bizans İmparatorluğuSonuçsuz Karamanoğulları Seferi Karamanid Dynasty funduszeue.infoKaramanoğullarıOsmanlı Zaferi Kadı Burhaneddin Devletinin İlhakı Kadı Burhaneddin Devleti Osmanlı Zaferi
  • Tokat, Niksar ve Kayseri Osmanlı hakimiyetine girdi.
Ankara Muharebesifunduszeue.infoTimurlularTimurlular Zaferi
  • Timurlular eski Anadolu beyliklerini
    tekrar oluşturdu.
  • Osmanlı Devleti Bayezid'in dört oğlu arasında taht
    kavgaları sürecine girdi,
    Fetret Devri başladı.
Fetret Devri Fetret Devri Savaşları IV. İstanbul Kuşatması

(Musa Çelebi)

&#;Bizans İmparatorluğuSonuçsuzI. Mehmed Osmanlı-Venedik deniz savaşı

(Osmanlı'nın ilk deniz savaşı)

Osmanlı-Venedik Antlaşması&#;VenedikVenedik Zaferi Rumeli Seferi
  • Eflak Seferi
  • Akçahisar ve Avlonya'nın Fethi
Flag of funduszeue.infoEflak Prensliği

Arnavutlar

Osmanlı Zaferi Anadolu Seferi
  • Saruhanoğulları'nın İlgası
  • İsfandiyaroğulları'nın İlgası
  • Samsun'un ilgası
Saruhanoğulları

İsfandiyaroğulları

Osmanlı Zaferi Şeyh Bedreddin İsyanıİsyan bastırıldı (?) II. Anadolu Seferi Flag of Sattalia in Catalon funduszeue.infoTekeoğullarıOsmanlı Zaferi Düzmece Mustafa İsyanıII. Murad'ın ZaferiII. Murad Karamanoğulları'nın

Isparta ve Burdur Kuşatması

Karamanid Dynasty funduszeue.infoKaramanoğulları

Germiyanoğulları

Karamanoğulları Zaferi Kubatoğulları'nın

Samsun ve Ordu'yu Kuşatması

Kubatoğulları Kubadoğulları Zaferi V. İstanbul Kuşatması&#;Bizans İmparatorluğuSonuçsuz Karamanoğulları Seferi Karamanid Dynasty funduszeue.infoKaramanoğulları

Germiyanoğulları

İsfandiyaroğulları

Osmanlı Zaferi Menteşeoğulları ve Aydınoğulları'nın İlhakı Menteşeoğulları

Aydınoğulları

Osmanlı Zaferi II. Selanik Kuşatması (Selanik'in İkinci Fethi)&#;Bizans İmparatorluğu

&#;Venedik

Osmanlı Zaferi Osmanlı-Macar SavaşıMacaristan KrallığıOsmanlı Zaferi Kubatoğulları'nın İlhakı Kubatoğulları Osmanlı Zaferi Germiyanoğulları'nın İlhakı Germiyanoğulları Osmanlı Zaferi Arnavut İsyanları Arnavutlar Osmanlı Zaferi Karamanoğulları ile savaş Karamanid Dynasty funduszeue.infoKaramanoğullarıOsmanlı Zaferi Karamanoğulları ile savaş Karamanid Dynasty funduszeue.infoKaramanoğullarıOsmanlı Zaferi Osmanlı-Macar SavaşıEdirne-Segedin AntlaşmasıMacaristan Krallığı
POL Przemysł II funduszeue.infoLehistan Krallığı
Coat of Arms of the Principality of funduszeue.infoSırbistan Prensliği
Stema funduszeue.infoEflak Prensliği
Coat of arms of funduszeue.infoTransilvanya
Coat of arms of funduszeue.infoLitvanya Büyük Dükalığı
Flag of the Papal States (pre ).svgPapalık Devletiİttifak Zaferi Osmanlı-Arnavut Savaşları funduszeue.infoLeş BirliğiArnavut Zaferleri Varna SavaşıPOL Przemysł II funduszeue.infoLehistan Krallığı
Macaristan Krallığı
Stema funduszeue.infoEflak Prensliği
Coat of arms of funduszeue.infoTransilvanya
Coat of arms of funduszeue.infoBoğdan Prensliği
Coat of arms of funduszeue.infoLitvanya Büyük Dükalığı
Coat of Arms of the Emperor of Bulgaria (by Conrad Grünenberg).pngBulgaristan
Flag of the Papal States (pre ).svgPapalık Devleti
Croatian funduszeue.infoHırvatistan Krallığı
Den tyske ordens funduszeue.infoTöton ŞövalyeleriOsmanlı Zaferi Karamanoğulları Seferi Karamanid Dynasty funduszeue.infoKaramanoğullarıOsmanlı Zaferi Buçuktepe İsyanı[3]İsyan bastırıldı II. Kosova SavaşıArmoiries Hongrie funduszeue.infoMacaristan Krallığı
Flag of funduszeue.infoEflak Prensliği
POL Przemysł II funduszeue.infoPolonya Krallığı
Flag of funduszeue.infoBoğdan PrensliğiOsmanlı Zaferi

Kronoloji:
Prut Antlaşması
Pasarofça Antlaşması
Patrona Halil İsyanı
Ahmet Paşa Antlaşması
Belgrad Antlaşması
Kapitülasyonların Sürekli Hale Getirilmesi
Kerden Antlaşması
Çeşme Baskını
Küçük Kaynarca Antlaşması

Osmanlı Devleti , funduszeue.info döneminde XVIII.yüzyılın başlarında ana hedef  olarak Karlofça ve İstanbul Antlaşmalarıyla kaybedilen yerlerin geri alınması oluşturdu.
Prut Savaşı ve Antlaşması

Rusya, Osmanlı'ya tekrar saldırmak istediyse de diğer Avrupalı devletlerin desteğini alamadığı için bundan vazgeçip İsveç'e saldırdı (). İsveç, savaşın ilerleyen vakitlerinde Rusya'ya funduszeue.infoç kralı bunun üzerine Osmanlı Devleti'ne sığındı.
funduszeue.info, barışçı siyaset taraftarı iken aşağıda yer alan sebeplerle Rusya'ya savaş ilan etti().
Sebepleri1.Rusya'nın Osmanlı'ya sığınan İsveç Kralını Osmanlı'dan istemesi.
2.İsveç Kralı ve Fransız elçisinin Osmanlı Devleti'ni Rusya ile savaşa kışkırtması.
3.Rusya'nın    tarihli İstanbul Antlaşması'na aykırı olarak
a) Azak ve Dinyeper'de yeni kaleler inşa etmesi
b)Azak ve Dinyeper'de donanma inşa etmesi
c)Balkanlar'daki Ortodoksları Osmanlı'ya karşı kışkırtması
d)Rus ordusunun Osmanlı topraklarına özellikle de Kırım'da sınır ihlalleri yapması.
Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Çar funduszeue.info komutasındaki Rus ordusunu tamamen imha edebilecek şekilde ağır bir yenilgiye uğrattı. Rusya barış istedi.
Osmanlı Devleti aşağıdaki sebeplerden dolayı barış yapmayı kabul etti.
funduszeue.infoı ordusunda malzemenin yetersiz olması
funduszeue.info ordusuna yardım gelebileceği endişesi
funduszeue.infoı Mehmed Paşa'nın yeniçerilere güvenmemesi
4.Kırımlıların sadakatine güvenilmemesi
İşte bu nedenlerle Rusya ile Prut Antlaşması imzalandı.
Antlaşmanın maddeleri:
funduszeue.info işgal ettikleri topraklardan çekileceklerdi.
funduszeue.info İstanbul Antlaşması sonrası yaptığı kale ve istihkamları yıkacaklardı.
funduszeue.info,Osmanlı  Devleti'nin içişlerine karışmayacaklardı.
funduszeue.info tüccarlar,Osmanlı ülkesinde serbestçe ticaret yapabileceklerdi
funduszeue.infoç Kralı serbestçe ülkesine dönebilecekti.
Prut Antlaşması'nın sonuçları:
1. Osmanlı Devleti, İstanbul Antlaşması ile kaybettiği toprakları geri aldı.
funduszeue.info'ya karşı elde edilen üstünlükle Osmanlı Karlofça Antlaşması ile  kaybedilen toprakları geri alabileceği umuduna kapıldı.
Petervaradin Savaşları

Karlofça Antlaşması ile Venedik'in eline geçen Mora yarımadasında ortodoks halk, Venedik'in katoliklik baskısına karşı Osmanlı Devleti'nden yardım istedi. Osmanlı Devleti aşağıdaki nedenlerle bu isteğe olumlu cevap verdi ve Venedik'e savaş açtı().
funduszeue.infoı Devleti de Prut Savaşı'nı kazanmasıyla kazandığı özgüven .
funduszeue.infoilen toprakları geri alma isteği
funduszeue.infok himayesindeki korsanların ticaret ve hac gemilerine saldırmaları.
Osmanlı Devleti 'te Venedik'ten Mora ve çevresini  aldı. Avusturya bunun üzerine
Karlofça Antlaşması'nın bozulduğunu ileri sürerek Osmanlıdan Morayı geri vermesini istedi.
Osmanlı ile Avusturya arasında Petervaradin Savaşı çıktı.Venedik ve Avusturya ittifak antlaşması yaptı.
Petervaradin Savaşının() Nedenleri:
funduszeue.infoının Venedikten Morayı geri alması.
funduszeue.inforyanın Osmanlı Devlletinin yeniden güçlenmesinden endişe etmesi.

Osmanlı Devleti, meydana gelen savaşlarda yenildi. Bunun sonucunda Pasarofça Antlaşması imzalandı.
Pasarofça Antlaşmasının() Sonuçları:
funduszeue.infoı Sırbistan, Belgrat ve Banat Avusturya&#;ya verildi.
funduszeue.info yarımadası ve Girit iskelesi Osmanlı devletinde kaldı.
funduszeue.infoçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarındaki bazı iskeleler Venedik&#;e verildi.
funduszeue.infoı devleti Avrupa&#;ya geçişte çok önemli bir üss olan Belgrat&#;ı kaybetti.
funduszeue.infok, Çanakkale boğazı ve Ege&#;den uzaklaştırıldı.
funduszeue.infolarda Avusturyanın etkisi artınca Osmanlı Balkanlarda güvenlik tedbirlerini arttırmıştır.
funduszeue.infoı kaybettiği toprakları geri alma umudunu kaybetmiştir.
funduszeue.infoı, Avrupanın üstünlüğünü kabul etmeğe başlamıştır.
funduszeue.info devri başlamıştır.

Osmanlı, Rusya ve Avusturya Savaşları  ( Belgrat Antlaşmaları)

'te Rusya Kırım Tatarlarının ülkesine akınlarını önlemediği gerekçesiyle Osmanlı Devleti topraklarına saldırınca Osmanlı Devleti de Rusya'ya savaş açmak zorunda kaldı. Başlangıçta Rusya üstün durumdayken Avusturya'da Osmanlı Devleti'ne saldırdı. Osmanlı Devleti her iki devleti de yapılan savaşlarda yenilgiye uğrattı ve geri püskürttü. Fransa'nın aracılığıyla barış yapıldı.

Belgrat Antlaşması (),  Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı&#;nı sona erdiren barış antlaşması dır.
Sonuçları :
funduszeue.info antlaşma ile Avusturya Pasarofça Antlaşması ile aldığı yerleri (Sırbistan, Belgrad, Eflak&#;ın bazı kısımlarını ve Bosna&#;da bir sınır bölgesini) Banat bölgesi hariç geri verdi.
funduszeue.info Kalesi yıkıldı, toprakları Osmanlı Devleti ile Rusya arasında sınır oldu.
funduszeue.info Kafkasya&#;da bulunan ve dağ geçitlerini (Daryal Geçidi, vb&#;) denetleyenKabartay bölgesi (Kabardiya) tarafsız bir bölge olarak kabul edildi.
funduszeue.info, Kırım&#;dan çekilmeyi kabul etti.
5Ruslar, .Karadenizde savaş ve ticaret gemileri bulundurmamayı kabul etti.
funduszeue.infoı Devleti&#;nin  imzaladığı son kazançlı antlaşmadır.
 Çünkü Belgrad Antlaşmaları ile Karadeniz&#;in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi. Bu antlaşma ile Karadeniz&#;in Türk gölü olduğu son kez onaylanmıştır.
funduszeue.info antlasmanın imzalanmasında etkili olan Fransızlar için kapitülasyonlar süresiz olarak uzatılmıştır.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası