arabanın kaç valf olduğu nasıl anlaşılır / Supap Nedir, Supap Ayarı Nasıl Yapılır? - Toyota Türkiye Blog

Arabanın Kaç Valf Olduğu Nasıl Anlaşılır

arabanın kaç valf olduğu nasıl anlaşılır

Arabada valf ne demek? Valf sık sık duyduğumuz fakat görevinin tam olarak ne işe yaradığını bilmediğimiz konuların başında yer alır. Bu yüzden de Arabada Valf nedir konusunda hep bir araştırma içinde oluruz. Araç alırken 8 Valf, 16 Valf gibi terimler duymaktayız. Peki, 8 valf 16 valf nedir? Hepimizin ortak merak konularından birisidir. Şimdi bunların ne anlama geldiğini gelin birlikte inceleyelim -ki tam olarak ne işe yaradığını anladıktan sonra ihtiyaçlarınız kapsamında otomobilinizi alın.

Arabada valf ne demek

Arabada valf, aslında bir çoğumuzun da kulak aşinalığı bulanan “subap” anlamına da gelmektedir. Kısaca supabın görevlerin; silindir içindeki pistonun hareket etmesi gerekli olan yakıtı silindire bırakmaktır. Ayrıca bıraktığı yakıt sonucunca oluşan yanma sonrasında silindir içindeki yanmış gazların dışarıya tahliyesine de yardımcı olan silindirin ucundaki kanallardır. Emme ve egzoz olmak üzere supaplar iki kategoride yer alırlar. Yakıt gönderen kanala emme supabı, gazı silindirden dışarı atan kanala ise egzoz supabı ismi verilir. Bu kısa subap bildiriminden sonra valf’le arasındaki bağlantıyı kurmak için biraz daha ayrıntılı bir bilgilendirme yapalım.

Subap ve Valf nedir

Özel, sonradan dizayn edilmiş motorları bir tarafa bırakacak olursa toplam 4 silindir bulunmaktadır. Mesela Renault’un son dönemlerde mesela Clio’da kullandığı benzinli motorlarında 3 valf bulunsa da rakamların çok bir önemi yok. Esas olan görevini idrak edebilmemiz. Motordaki silindir sayısı kadar birisi emme bir diğeri de egzoz olmak üzere iki adet subap olduğunu olur. Bu durum da da motorda 8 adet subap bulunmaktadır. Buda bize bu aracın 8 valf olduğunu bilgisini aktarır.

8 valf 16 valf nedir

8 valf 16 valf nedir konusunda yukarıdaki mantık kapsamında hareket edebiliriz. 8 valfi yukarıda ayrıntılı biir şekilde açıklamıştık. 16 Valf’in karşılığı da bazı otomobil üreticileri yakıt tasarrufu sağlayıp, otomobil gücünü arttırmak için her bir pistona 1 değil, 2 adet emme ve egzoz supabı koyarlar. Yani toplamda 16 adet subap olur ki buda bizlere 16 VALF olduğunu bildirir.

8 valf mi 16 valf mi iyi arasındaki fark nedir?

8 VALF’mi 16 VALF’mi sorusuna yanıt olarak; valflerin sayısı arttıkça içeri alınan hava/yakıt karışımı ve dışarı atılan yanmış gazların atılış hızları daha seri bir şekilde aktarılacağından artan valfler araç üzerinde aşağıdaki faydaları sağlar.

Arada valf ne demek
  • Daha seri hızlanırsınız. (Özellikle ilk kalkış anında kendisini bariz bir şekilde hissettirir)
  • Aracınız daha az yakar. (Kısmen de olsa bir etkendir fakat çok çok büyük farklılıklar beklemeyin)
  • Klimayı açınca aracın performansı üzerindeki olumsuz etki daha düşük olur.

8 valf mi 16 valf mi hangisi az yakar?

Otomobilinizin yakıtını etkileyen tek etmen valfler diyemeyiz. Valflerin dışında sürüş performansından başlayıp, hava şartlarına kadar uzanan farklı birçok yan etmenden söz edebiliriz. Fakat 8 valf araçtan 16 valf performansı bekleyerek sürekli ani gaz vermeniz, yakıt tüketimini arttıracaktır. Bunun nedeni de otomobiliniz sizden devamlı performans beklediğinizi algılar ve hava-yakıt karışımındaki hava oranını düşürerek yakıt oranını arttırır. Bu oranın artması da yakıt tüketimini arttırır. Standartlar kapsamında kullanmanız karışım oranını normal karşımı çevireceğinden yakıt tüketimi de standartlaşır. Normalde araç 14 hava 1 yakıt mantığı kapsamında çalışmaktadır. Rampalarda, ani gaz vermelerde yakıt oranı yükseleceği gibi, düz yollarda sabit hızlarda otomobil sürmek de yakıt oranını düşürüp, hava oranını arttırır -ki bu da fakir karışım olarak adlandırılır.

Fakat aracı çok seri bir şekilde kullanmazsanız yakıt tüketimi açısından 16 valf ile aynı oranda yakacaktır. Bu ivmelenme oranı açısından farklılık gösterir. Örneğin KM’ye 8 valfle 10 saniyede ulaşabiliyorsanız, 16 valfli bir motorda bu oran 8 saniye kadar düşebileceğinden söz edebiliriz.

Sonuç olarak Arabada valf ne demek sorusunun özet yanıtı, Valflerin artması otomobilin performansı üzerinde olumlu bir etki gösterecektir. Bu durumda 8 valf alınır mı? Sorusu karşımıza çıkabilir. 8 valf 16 valf nedir konusunda bilinçlendiğinize göre Yapacağınız seçim tamamen ihtiyaçlarınız kapsamında değişkenlik göstermektedir. Otomobilinizden hız, ivmelenme, çekiş yüksekliği gibi performans bekliyorsanız sizler için 8 valf kötü bir seçim olacaktır. Taktir edersiniz ki herkes bu beklentiler içine girmez. Kimi de aracı daha sakin bir şekilde kullanır. Bu tip araç kullanıcıları 8 valfi tereddüt etmeden tercih edebilirler.

İlginizi çekebilir: Oyak kampanyası ne zaman başlıyor?

Post Views

8 valf mi 16 valf miarabada val ne demeksubap ve valf nedirvalf nedir

Supap (Valf) Nedir? Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

Valf olarak da bilinen supaplar motorun yanma odasına gönderilen hava ve yakıtın girişinden sorumlu parçalara deniyor. Pistonların silindir içindeki aşağı ve yukarı yönlü hareketine bağlı olarak açılıp kapanan bu parçalar aynı zamanda egzoz gazının tahliyesini de sağlıyor. Her silindirde biri emmeyi diğeri egzoz gazının çıkışını kontrol eden en az iki adet supap bulunuyor.

Supap Ayarı Nedir?

Emme ve egzoz supaplarının hareketi, eksantrik miline bağlı külbütör kolunun supapları itmesiyle gerçekleşiyor. Supap ayarı ise külbütör kolu ile supaplar arasındaki boşluğun optimum düzeye getirilmesi işlemine deniyor.

Otomobiller üretilirken motorun verimli çalışabileceği ölçüde ayarlanan bu boşluk zamanla değişebiliyor. Periyodik bakımlar aksatıldığında veya yüksek ısıya maruz kalan supap lastikleri eridiğinde bozulan supap ayarı motor performansını olumsuz yönde etkiliyor.

Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

Supap ayarlama işlemi eksantrik milinin manuel olarak çevrilmesi, emme ve egzoz supap yerlerinin tespit edilmesi, boşluk ayarının sentil çakısı yardımıyla düzenlenmesi gibi işlemleri içeriyor. Supap ayarı yapmak için ihtiyaç duyulan ekipmanlar ise sentil çakısı, aracın cıvatalarına uygun boyutta anahtar ve tornavidadan oluşuyor.

Supap ayarı aracın marka ve modeline göre farklı şekillerde yapıldığı için yetkili servisler tarafından üretici talimatlarına uygun olarak uygulanması gerekiyor. Örneğin bazı otomobillerde eksantrik mili aracın sağ ön tekerleği çıkarılarak tekerlek arkasında kalan boşluktan lokma anahtar yardımıyla çevriliyor. Bazı modellerde ise supapları hareket ettirmek ve boşluk ayarını yapabilmek için eksantrik miline ihtiyaç duyulmadan motor üzerindeki cıvatalar döndürülüyor.

Supap boşlukları sentil çakısı yardımıyla ayarlanırken pistonların ateşleme zamanları dikkate alınıyor. 4 silindirli bir motorda ortak hareket eden pistonların supap ayarları birlikte yapılıyor. Buna göre önce birinci ve dördüncü, daha sonra ikinci ve üçüncü pistonların supap ayarına geçiliyor. Karmaşık süreçlere sahip boşluk ayarının atölye kılavuzunda belirtilen değerlere uygun şekilde yapılması gerekiyor.

Supap Ayarı Bozuksa Nasıl Anlaşılır?

Supap ayarı bozulan bir araçta performanstan yakıt tüketimine kadar hissedilir belirtiler meydana geliyor.

Supap ayarının bozulduğuna işaret eden belirtiler şunlar:

  • Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor.
  • Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor.
  • Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.

Supap Ayarı Yapılmazsa Ne Olur?

Supap ayarı bozulduğunda senkronizasyon kaybı ve daha ciddi problemlerin önlenmesi için supap boşluklarının mutlaka ayarlanması gerekiyor.

Supap ayarı yapılmadığında aşağıdaki problemler görülebiliyor:

  • Motor rölantideyken tekleyerek kararsız çalışıyor.

Motorun sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için emme ve egzoz supaplarının doğru aralıklarla açılıp kapanması gerekiyor. Külbütör kolu ve supaplar arasındaki açıklık gereğinden fazla veya az olduğunda rölantideyken supap vurması meydana gelebiliyor.

  • Motor performansı ve çekiş gücü azalıyor.

Bozuk supap ayarı motorun maksimum güç üretme kabiliyetini en aza indiriyor. Emme supapları yanma odasına gönderilen yakıtın zamanı ve miktarını kontrol ettiği için pistonların hızıyla senkronize şekilde çalışması gerekiyor. Aynı şekilde egzoz supapları yanmış motor gazlarını yanlış zamanda tahliye ettiğinde motorun çekiş gücü azalarak verimlilik en aza iniyor.

  • Bozuk ayarlı supaplar motor arızasına neden olabiliyor.

Supap ayarı yapılmadığında oluşan en ciddi sorunların başında motor hasarı geliyor.  Fazla supap boşluğu, supap mekanizmasındaki parçaların birbirine düzensiz şekilde çarpmasına ve parçaların zarar görmesine neden oluyor. Supap boşluğunun az olması ise supapların tamamen kapanmasını engelleyerek yanma odasına egzoz gazı ve yağ sızmasına yol açıyor. Bu sebeple supap ayarı yapılmış olsa dahi üreticinin belirttiği ölçülerde yapılması gerekiyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası