elidor biz yokuz / Elidor “Biz Yokuz” Reklam Kampanyası Analizi – Reklamosfer

Elidor Biz Yokuz

elidor biz yokuz

Arama

Merhaba. Bugün Elidorun eski ama ses getiren bir zamanlar gündem olan ” BİZ YOKUZ” isimli reklam kampanyasının analizini yapak istiyorum. Öncelikle reklam 3 mart 2019 tarihinde yayınlanmıştı. Kadınlar gününden önce yayınlanıp kadın erkek eşitliği amacıyla kampanya oluşturulmuştu.

Konusundan bahsedelim. Reklamda ”Aklımız saçımızla ölçülüyorsa biz yokuz” mesajı işleniyor. Kadınların sosyal hayatlarında karşılaştıkları toplum baskısı üzerinden işlenen reklam, kadınların hayatta istediklerini yapabileceklerini kadınların gücü üzerinden anlatıyor. Kadınların her alanda yetenek ve başarılarını gösterebilecekleri, duygu, istek, yetenek ve başarılarını gösterebilecek güce sahip oldukları ve buna hiçbir toplum baskısının engel olamayacağı reklam filminde çeşitli metaforlar ile ana tema olarak işleniyor.
Dış Ses: ”Saçımız aklımızla ölçüşüuorsa, biz yokuz. Elidor, istediğimiz gibi” diyerek reklam başlığını ve sloganını seslendiriyor. Bu, markanın özgürlüğünü ve gücünü ortaya koyuyor.

Reklamda kullanılar bazı göstergeler neleri çağrıştırıyor?

1.Mikrofonlar: Bir kadını ilk sahnede mikrofonların ortasında, mikrofonlar kadına dönük bir şekilde dururken görüyoruz. Kadın tedirgin bir şekilde, ”Hiç rahat yok mu bana, şu yalancı dünyada ?” diyor. Buradaki gösterge mikrofonlardır. Mikrofonlar ”toplumda kadını baskılayan insanların gözleri” olarak simgelenmiştir. Dikkat edilirse mikrofonların bir yuvarlak oluşturması ve kadının ortada durması ekranda bir ”göz” simgesi oluşturuyor. Bu da toplumda bütün gözler ve baskı kadınların üzerinde mesajını vermek için başarılı bir metafordur.
2.Karate hareketleri ve basketbol: Kadınların karate hareketleri sergilemesi ”savaşçı” ruhu simgelerken, basketbol oynamaları ise ”azim ve tabulardan kurtulmak” (basketbolu sadece erkekler oynar tabusu) olarak adlandırılabilir.
3.İşaret dili: Reklamda işaret dili ile kadının ”Kime ne, kime ne” demesi, ”bütün kadınlara sesleniyoruz, herkes duysun” anlamını ifade ediyor.
4.Mikrofonların Yere Atılması ve Kırılması: Reklamın başında mikrofonları baskıcı toplum ve insanların gözleri olarak adlandırmıştık. Reklamın sonunda bütün kadınların ellerinde mikrofonları yere attığını ve mikrofonların yere düştüğünde kırıldığını görüyoruz. Bu da ”kim ne derse desin, kim nasıl bakarsa baksın biz özgürüz ve bu tabuları biz yıkacağız, biz beraber güçlüyüz” göstergesidir.


Strateji olarak bakıldığında; Duygusallık olarak daha çok mutluluğa yöneliktir. Mutluluk duygusunu kullanan markalar, kendilerini ”mutlu müşteri ve olumlu şeyler” ile ilişkilendirmek ister.
Ünlü Kullanımı ise hedef kitlenin beğenerek takip ettiği kadın oyuncuların kullanılması stratejisi, marka için hedef kitle üzerinde markaya kendini yakın hissetme algısını oluşturuyor.

Aynı zamanda hedef kitle reklamda sevdiği ünlüleri gördüğü zaman otomatik bir algı ile markaya karşı sempati duyuyor.

Bunların yanı sıra sosyal medyada kendi hedef kitlesinden en sert tepkiyi Feministler tarafından görmüştü. Kadınlar gününden önce yayınlanmış olan reklam ” Biz Yokuz ” sloganı ile gündeme gelirken feministler “Biz Varız” diye tepki göstermişti.

Melis Alphan: Kadınlar vardır, hem de hayatın her alanında

Gazeteci Melis Alphan, “kadınlar” ile “yokuz” kelimelerinin yan yana getirilmesini eleştirdi, “Böyle saçma kampanya mı olur” diyerek firmaya seslenmişti.


Elidor’un kampanyada kullandığı dilin hatalı hatalı olduğunu düşünenlerin sayısı bir hayli fazlaydı.

Elidor marka yüzlerine o dönemde instagram hesaplarını kapattırmıştı bu da kullanıcıların gözünden kaçmamıştı. 1 haftaya askıya alınan sadece instagram hesaplarıydı. Diğer sosyal medya hesapları aktif olarak kullanılıyordu.

“Biz yokuz” sloganının eleştirilecek olmasının firma tarafından öngörülmemiş olması bazı kesimler tarafından inandırıcı bulunmamıştı.  “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” sloganından hareketle firmanın adından daha çok söz ettirmeyi başardığı ve böylelikle asıl amacına ulaştığı da konuşulanlar arasında yer almıştı. Ayrıca kapitalizmin feminizmi kullanarak sömürüyü tetiklediği ve şirketlerin kadınları kullanarak karlarına kar kattığı da belirtiliyordu. Ki bu konu diğer reklam kampanyalarında da hala geçerliliğini sürdürüyor.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

İlgili

🌟 tarafından yayımlandı

farklı görüşler farklı düşünceler 🌟 Tüm gönderileri 🌟 ile görüntüle

Yayımlanmış

#BizYokuz’a karşı “biz varız” tartışması

Elidor’un 8 Mart Kadınlar Günü kampanyası için çektiği reklam filminin sloganı #BizYokuz olunca tartışma başladı. Reklam sloganını Artı Gerçek’teki köşesinde eleştiren gazeteci Melis Alphan şöyle yazdı: Kadınlar uzun yıllardır bu ülkede hayatın her alanında var olma mücadelesi veriyor. ‘Biz Yokuz’ sloganı, en çok da şunu anlamadıklarını gösteriyor: Bu ülkede toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle “Ben burada yokum arkadaş” diyerek üstesinden gelemeyiz. Kadınlara “Biz Yokuz” dedirtmek, kadınlara pes ettirmektir. O cümlenin başında veya sonunda ne olursa olsun. Hakları için mücadele eden ve onlara ses olan, destek olan kadınlarda ‘Biz Yokuz’ sloganı öfke yaratır.Alphan’ın eleştirilerini güçlendiren bilgi de sosyal medyada paylaşıldı. Dilan Çiçek Deniz, Hazar Ergüçlü ve Melisa Şenolsun’un, kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek için 2-8 Mart tarihleri arasından İnstagram hesaplarını kapatacakları duyuruldu. Yani bu üç isim, bu tarihler arasında ‘yok’ olacaklar. Gazeteci İrem Afşin de “#bizyokuz kampanyasını #YOK kabul etmek istiyorum. @ElidorTurkiye gibi köklü bir markanın, orada çalışan kadınların, ajansların, o ajanslarda çalışan kadınların ve tabii ki kampanyada yer almayı kabul eden "ünlü" kadınların hiçbirinin aklına "BİZ NE YAPIYORUZ?" demek gelmemiş mi?” diye yazdı. WomanTV Genel Yayın Yönetmeni Ahu Özyurt ise kampanya filmi için “Türkiye için çok özel bir kampanya #bizyokuz @ElidorTurkiye @womantvcomtr tebrik ediyor” ifadelerini kullandı.

Kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek için hazırlanan #bizyokuz reklam kampanyasına destek vereceklerini duyuran Çiçek Deniz, Hazar Ergüçlü ve Melis Şenolsun’a kadınlar tepki gösterdi.

Elidor’un kadın erkek eşitisizliğine dikkat çekmek için hazırladığı reklam kampanyasına kadın örgütlerinden, feministlerden ve kadın aydınlardan tepki geldi.

Yazarımız Melis Alphan Elidor’a “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için neden kadın oyuncular hesaplarını kapatıyor? Kadınlar ile ‘Yokuz’ sözcüklerini bir araya getirmek hangi dahi reklamcının fikri acaba? Kadınlar #Vardır, hem de hayatın her alanında” diyerek tepki gösterdi.

Kadınlar Elidor'un biz yokuz kampanyasına karşı: Biz varız hem de her yerde - Resim: 1

Dilan Çiçek Deniz, Hazar Ergüçlü ve Melisa Şenolsun, Elidor’un kadın erkek eşitsizliğine dikkat çektiği #bizyokuz kampayasına destek olmak amacıyla 2-8 Mart tarihleri arasından İnstagram hesaplarını kapatacaklar.

Sosyal medyada Elidor'un kampanyasına yapılan tepkilerin bazıları ise şöyle:

Kadınlar Elidor'un biz yokuz kampanyasına karşı: Biz varız hem de her yerde - Resim: 2

Kadınlar Elidor'un biz yokuz kampanyasına karşı: Biz varız hem de her yerde - Resim: 3

(demokrathaber)

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır