makattan balgam gelmesi nedir / Hastalarımızın Sorularıyla Kolorektal Hastalıklar

Makattan Balgam Gelmesi Nedir

makattan balgam gelmesi nedir

Balgam Nedir? Balgam Nasıl Atılır?

Akciğer ve alt solunum yollarında üretilen koruyucu özellikteki mukus sıvısı, vücut fonksiyonlarının gerçekleşmesinde oldukça önemlidir. Bulunduğu bölgeyi nemlendiren mukus, organların kurumasını önler.  Balgam yapısındaki mukus sayesinde bir filtre görevi görerek solunum yollarını bakterilere karşı korur. Bazı hastalıklar mukus sıvısının artmasına neden olabilir. Balgam, boğazda ve akciğerlerde oluşur ve öksürükle atılır. Solunum yolu enfeksiyonu, grip, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda balgamda rahatsız edici bir seviyede artış oluşabilir. Balgam üretiminde görülen artışın bir diğer nedeni ise alerjik reaksiyonlardır. Ciddi olmayan durumlarda evde tedavi için kullanabileceğiniz yöntemler de bulunmaktadır.

Balgam Nedir?

Balgam nedir, akciğer ve alt solunum yollarının korunmasını sağlayan mukus türüdür. Balgamın normal şartlardaki rengi açık ve berrak olur. Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır. Sinüs ve geniz akıntısındaki mukus balgamla vücuttan dışarı atılır. Balgam, evde uygulanacak basit yöntemlerle tedavi edilebilir.

Balgam Neden Olur?

Akciğerlerin hasar görmesi balgam üretimini artırır. Yeni doğmuş bebeklerde balgam oluşumuna sıklıkla rastlanır. Bebeklerde henüz tam gelişmeyen akciğerler ve solunum yolları mikrop ve yabancı maddelere maruz kalır. Biriken mikroplar ise genizde balgam birikmesi, burun tıkanması, solunum yollarında tahriş gibi sorunlara yol açar ve balgamlı öksürüğe sebep olur. Viral ya da bakteriyel enfeksiyon sonucunda, yapısı yoğun ve rengi koyu olan balgam görülebilir.

Başlıca balgam oluşturan hastalıklar;

  • Astım
  • Bronşit 
  • Zatürre 
  • Alerjiler
  • Soğuk algınlığı

Balgama neden olan bazı unsurlar;

  • Sigara içmek 
  • Hava kirliliği 
  • Hamilelik
  • Boğaz enfeksiyonu
  • Bademcik iltihabı

Balgam Belirtileri Nelerdir?

  • Öksürükle gelen yoğun mukus
  • Öksürük sonucunda boğazda oluşan tahriş
  • Nefes alırken zorluk yaşama, nefes darlığı
  • Ciğerlerde hırıltı
  • Göğüs ağrısı

balgam belirtileri nedir

Balgam Çeşitleri Nelerdir?

Balgam renkleri bazı hastalıklara işaret etmektedir. Bu da balgamın rengine ve kıvamına göre değişmektedir.

Beyaz Balgam

Üst solunum enfeksiyonu geçiren kişilerin sinüsleri tıkanması durumunda öksürükle beraber gelen beyaz balgama rastlanabilir. Burundaki dokuların şişmesi durumunda, mukusun nasal yollarda olması gerektiği gibi hareket edemediği anlaşılır. Aynı zamanda öksürükle beraber gelen beyaz balgam, solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu sinüs tıkanmasına işaret edebilir.

Sarı-Yeşil Balgam

Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, kıvamlı ve koyu renklerde görülen balgama neden olabilir. Ciğerlerde öksürük oluşturan balgam, sinüslerde ya da alt solunum yolunda meydana gelir. Beyaz kan hücrelerinin enfeksiyona karşı savaşması sonucunda sarı-yeşil renklerde balgam oluşur.

Pembe-Kırmızı Balgam

Ciğerlerde sıvı olduğunun belirtisi olabilir. Akciğer ödemine sahip hastaların balgamı pembe renklerinde ve köpüklüdür. Kırmızı renkteki balgama öksürük ve göğüs enfeksiyonu sebep olur. Çoğunlukla sigara kullanan yaşlı bireylerde rastlanır. Soğuk algınlığı ve bronşit geçiren hastalarda iltihap veya burun tahrişi kaynaklı kanlı mukus meydana gelebilir. 

Kahverengi Balgam

Aşırı sigara kullanan bireylerde kahverengi balgam oluşabilir. Hava kirliliği, duman solumak ve burunda kurumuş olan kan kahverengi balgam oluşumuna neden olan diğer etkenlerdir.

Siyah Balgam

Aşırı derecede kirli havaya maruz kalmak ve duman solumak siyah balgam oluşturabilir. Koyu renklerde gelen balgam, akciğer hastalığı gibi ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

balgam tedavisi

Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?

Solunum sisteminde doğal olarak bulunan balgam, günlük yaşamı etkileyecek seviyede arttığında bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Görülen aşırı mukus çoğunlukla ciddi bir soruna yol açmamaktadır. Balgam tedavisi genellikle antibiyotik ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda solunum yolu tedavi yöntemleri de kullanılır. Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır. Belirtileri hafifletmek için evde tedavi yöntemlerini de deneyebilirsiniz.

Balgam Nasıl Atılır, Balgam Nasıl Sökülür?

  • Buhar mukozayı yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Kaynamış sıcak suyun buharından faydalanmak balgamın yumuşaması sağlayacak ve vücuttan atılmasını kolaylaştıracaktır. Bunun için buharın üzerine eğilip buharı birkaç dakikalığına solumak yeterli olacaktır. Bu da balgam nasıl sökülür sorusuna bir yanıt olacaktır.
  • Bitki çaylarının çok faydalı olduğunu biliyoruz. Balgam nasıl sökülür sorusunun cevabı bitki çaylarında da saklıdır. Ihlamur, bal ve limon karışımı göğsü ve boğazı yumuşatacağından solunum yollarını rahatlatır, balgam atılır ve burun tıkanıklığı varsa giderilir.
  • Diğer bir faydalı besin ise zencefildir. Zencefil öksürüğe, soğuk algınlığına ve balgama çok iyi gelmektedir. Hem tedavi edici hem de koruyucu özelliği olduğundan tüketimiyle hastalıklardan korunmak mümkündür. Zencefil rende halinde suyla karıştırılıp detoks içeceği gibi tüketilebilir ya da sıcak olarak bitki çaylarına eklenebilir ya da bal ve zencefil birlikte ılık bir demlemeyle içilebilir.
  • Akciğerlerin sağlığı bu sürede önemsenmelidir bu yüzden kişi kendini soğuktan korumalıdır. Balgam nasıl atılır sorusunun cevabı kişinin özellikle kendine soğuk mevsimlerde dikkat etmesiyle başlar. Grip veya nezle zatürreye çevirebileceğinden akciğere inmesinin önüne geçebilmek için olabildiğince soğuktan korunmak gereklidir.
  • Balgam nasıl sökülür, balgam için bol miktarda su tüketmek balgamı incelteceğinden balgamın sökülmesini ve atılmasını kolaylaştırır. 
  • Duş almak rahatlatıcıdır aynı zamanda buhara maruz kalındığından balgamı yumuşatır ve balgamın sökülmesini, vücuttan atılmasını kolaylaştırır. 
  • Balgamın vücuttan rahat atılması için havanın nemlendirilmesi gerekmektedir. Havanın nemlendirilmesi daha kolay nefes alıp vermeyi sağlar bu sebepten dolayı havanın nemlendirilmesi gerekmektedir.
  • Zencefilin solunum yollarında balgam oluşmasına neden olan bakteri ve virüslerin ölmesini sağlayıcı özelliği olduğundan bir bardak süte karıştırılan bir çay kaşığı zencefil gece yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Zencefil balgamın sökülmesine yardımcı olur.
  • Balgam nasıl sökülür; kekik, rezene ve meyan kökü bitkilerinin çayları hem balgam söktürücü hem soğuk algınlığını tedavi edici hem de öksürüğü geçiricidir. 
  • Sigaranın solunum yolları üzerindeki etkilerini bilmekteyiz. Balgam oluşumunun en büyük nedeni sigarayken sigaranın kullanılmaması balgamın tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
  • Tuzlu su ile gargara yapılması boğazı temizleyici ve rahatlatıcıdır. 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kadar himalaya ya da kaya tuzu ekleyerek elde edilen karışım gargara yapmak için kullanılabilir. Balgam bu tarif uygulandığında vücuttan daha kolay atılır ve balgam sökülür.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2022

Yayınlama Tarihi: 30 Ocak 2021

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dışkıda Mukus Neden Olur? Dışkıda Mukus Ve Sümüksü Kan Neyin Belirtisi Olabilir?

Bağırsak yapısının korunması ve gıdaların bağırsaklarda sağlıklı emilimi için mukus denilen sümüksü sıvı salgılanır. Bu salgının varlığı normal ve gereklidir. Ancak bu sıvı normal salgılanma seviyesinde iken gaitada görünecek kadar fazla değildir. 

Dışkıda Mukus Neden Olur?

Bağırsakların iyi şekilde çalışması ve besinlerin emilimi için belli bir oranda mukus salgılanır. Bu salgı gayet normal ve sağlıklıdır. Ancak normalde gaitada mukus pek görülmez. Eğer gaitada normalden fazla mukus ya da sümüksü kan olduğu gözlenirse bu bir hastalığın habercisi olabilir. Böyle bir durumun ciddiye alınarak tıbbi yardım alınması, tahlil yaptırılması doğru olacaktır. 

Gaitada mukus ve sümüksü kan görülmesine neden olan hastalıklar şunlar olabilir:

 - Bazı bağırsak enfeksiyonları,

 - Bazı bakterilerin bağırsakta yerleşmesi ve enfeksiyona neden olması,

 - Bazı mantarlar,

 - Bazı virüsler,

 - Salmonella, shigella, yersinia gibi bazı bağırsak parazitlerinin varlığı,

 - İBS, yani irritabl bağırsak sendromu durumu,

 - Kabızlık

 - Hemoroit

 - Kistik fibroz

 - Anüs blgesinde oluşan çatlaklar

 - Rektum kanseri

 - Bazı zehirlenme durumları

 - Bazı besin alerjileri

 Gaitada görülen mukus ve sümüksü kan bu hastalıkların belirtisi olabilir ancak başlangıçta telaş edilmemesi doğru olacaktır. Çünkü bazen hayat düzeninde yapılan değişiklikler, tüketilen her zamankinden farklı besinler, hava değişimi, grip gibi basit enfeksiyonlar da bu sonuca neden olabilir. 

Dışkıda Mukus ve Sümüksü Kan Neyin Belirtisi Olabilir?

Dışkıda mukus görülmesi bağırsaklarda bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmaların etkisi ile gerçekleşmiş olabilir. Kabızlık, basur gibi problemler nedeniyle hatta rektum kanseri nedeniyle de dışkıda mukus ortaya çıkabilir. 

 Ancak beslenme düzeninin değişmesi, hava değişimi gibi basit nedenlerle de mukus ve sümüksü kan görülebileceğinden telaş edilmemelidir. Zaten sağlıklı her insanın bağırsaklarında mukus salgılandığı için düşük miktarda görülen mukus çok normal bir durum olarak da değerlendirilebilir.

 Yine de bir gaita tahlili yaptırmakta ve doktor muayenesinde fayda olacağından tıbbi yardım almak doğru olacaktır. 

Dışkıda Mukus Görüldüğünde Uygulanacak Tedaviler

 Öncelikle mukusun nedeni tam olarak anlaşılmalıdır. Gaita tahlili ile bir hastalık tespit edilirse hastalığa uygun tedavi de doktor tarafından belirlenecektir. 

 Mukus görülmesi basit sebeplerden kaynaklanıyorsa doktor tarafından uygun bir diyet belirlenebilir. Ayrıca hastanın psikolojik ve fiziksel olarak rahatlaması halinde şikayetler ortadan kalkabilir. 

Makattan Sümüksü Akıntı Gelmesi Nedenleri

Mukus, bağırsaklarınız tarafından doğal olarak üretilen kaygan, sümüksü bir maddedir. Dışkının bağırsaklarda kaygan bir şekilde hareket etmesine yardımcı olurken, bağırsak duvarını aşındırıcı atıklardan koruyabilir. Dahası, kolon duvarlarından sıvı kaybını önlemeye yardımcı olarak nemli tutar. Ancak, üretilen mukus miktarı fazla olduğunda makattan gelebilir ve bu bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti olabilir.

Makaleye Genel Bakış

Makattan Gelen Sümüksü Sıvının Ne Olduğunu Anlamak

Burun delikleriniz dışında vücudunuzdaki başka bölgelerde de doğal olarak mukus olduğunu biliyor muydunuz? Sümüksü bir madde olan mukus, doğal olarak bağırsaklarda da üretilir ve aslında birden fazla önemli amaca hizmet eder. Bunlardan bazıları, dışkıyı kayganlaştırarak hareketini kolaylaştırmak, sert kıvamlı atıklardan bağırsak duvarını korumak, kolon duvarından sıvı kaybını önlemek ve bölgeyi nemli tutmaktır. Herhangi bir nedenden dolayı bağırsaklardaki mukus üretimi arttığında makattan dışarı sızabilir. Rektal akıntı olarak tanımlanan bu durum, halk arasında makattan sümüksü akıntı veya sıvı gelmesi olarak adlandırılır.

Rektal akıntısı olan çoğu insan, iç çamaşırında veya taharet esnasında jöle benzeri sümüksü sıvıyı fark eder. Ayrıca, sık tuvalete gitme dürtüsü duyabilir, yalnızca mukus veya çok az dışkıyla birlikte mukus boşaltımı yapabilirler. Bunlarla birlikte, sorunun altta yatan nedenine bağlı olarak, anal kaşıntı, makatta ağrı, ishal, kabızlık, kanama ve karın ağrısı gibi rahatsız edici başka durumları deneyimleyebilirler. Beyaz veya sarı akıntı enfeksiyon olduğu anlamına gelebilirken pembe veya kırmızı renk kanama olduğunu gösterebilir. Peki ama tüm bunların perde arkasında ne var?

Makattan sümüksü akıntı gelmesinin hemoroid (basur), gıda kaynaklı enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, inflamatuar bağırsak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu (huzursuz bağırsak sendromu), anal fistül ve anal apse gibi pek çok nedeni olabilir.  Aşağıda, bu olası senaryoları tartışıyoruz ve ayrıca rahatsızlığınızla ilgili olarak sağlık kuruluşlarının hangi bölümüne gitmeniz gerektiğine değiniyoruz.

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH)

Kısaca İBH olarak adlandırılan bu rahatsızlık, bağırsakların iltihaplanması durumuyla karakterize hastalıkları tanımlar. Bağırsakların iltihaplanması aşırı mukusa neden olabilir. En yaygın iki İBH, crohn hastalığı ve ülseratif kolittir.

Crohn hastalığı genellikle ince bağırsakla ilişkilidir ancak bazen kolonu da (kalın bağırsak) etkilediği görülür. Kolonu etkileyen kişilerde anüsten kan, irin veya mukus akıntısı gelmesi mümkündür. Anti-inflamatuar ilaçlar ana tedavidir.

Ülseratif kolit ise bağırsakları etkileyen ayrı bir inflamatuar durumdur. Genellikle alt bağırsakları ve rektumu etkiler. Karın ağrısına, idrar kaçırmaya ve anüsten kan ve mukus akıntısına neden olabilen iltihaplanmayla karakterizedir.

Bilim insanları İBH’nin neden olduğunu tam olarak çözebilmiş değiller. Ancak, birkaç olası nedenden kaynaklanabileceğini düşünüyorlar. Bunlardan bazıları, genetik faktörler, sık olarak çok yağlı yemekleri tüketmek, stres, anormal bağışıklık tepkileri ve antibiyotikler, doğum kontrol hapları gibi ilaçların yan etkileridir.

Hemoroid (Basur)

Hemoroid veya yaygın bilinen diğer ismiyle basur, anüs ve rektal bölgedeki damarların şişmesi ile karakterize çok yaygın görülen anorektal tıbbi bir durumdur. Kabızlık, hamilelik, uygun olmayan beslenme alışkanlıkları veya bağırsak hareketleri sırasında zorlanma nedeniyle oluşabilir.

Basurun yaygın belirtileri arasında, makat bölgesinde kaşıntı, rahatsızlık hissi, ağrı, kanama, şişlik ve rektal akıntıdır. Aloe vera, hindistan cevizi yağı, çobançantası bitkisi, ılık banyo, sarımsak ve çay ağacı yağı gibi geleneksel ev çözümleri basura iyi gelebilirken, özellikle ilerlemiş vakalarda bir uzmandan yardım almak gereklidir.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE)

Makattan sümüksü sıvı gelmesine neden olabilecek CYBE’ler genellikle ters ilişkinin sonucunda bulaşır. Ancak, normal cinsellik sonrasında genital bölgedeki enfeksiyonun anal bölgeye yayılması da mümkündür. Bu hastalıklardan bazıları, bel soğukluğu, klamidya, frengi, insan papilloma virüsü (HPV) ve uçuk virüsü olan herpes simpleks virüsü tip 2’dir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar oldukça rahatsız edici olmasına rağmen büyük çoğunluğunun günümüz modern tıbbında tedavisi kolaydır. Başka birinden CYBE kapmış olduğunuzu düşünüyorsanız kısa zaman içinde doktorunuzdan randevu alarak gerekli tedavi adımlarını izleyin.

Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar

Halk arasında gıda zehirlenmesi olarak bilinen besin kaynaklı hastalıklar, birçok farklı bakteri, virüs ve parazit türünün neden olabileceği enfeksiyonlardır. Bulantı, kusma, ishal gibi yaygın semptomlarına ek olarak makattan sümüksü akıntı gelmesine neden olabilir. Salmonella, nörovirüs, şigelloz, enterik kampilobakteriyoz, campylobacter, entamoeba ve e. coli yaygın enfeksiyonlardan bazılarıdır.

Gıda kaynaklı enfeksiyonların büyük çoğunluğu kendi kendine geçer ancak bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Bununla birlikte, kusma ve ishalin neden olduğu su kaybını telafi etmek için iyileşme sürecinde bol su içmek önemlidir.

İrritabl Bağırsak Sendromu (Huzursuz Bağırsak Sendromu)

Toplumun %10’undan fazlasını etkileyen bu hastalık kalın bağırsağın kronik bir bozukluğudur. Kısaca IBS olarak tanımlanan huzursuz bağırsak sendromu ishal, gaz, karın krampları, şişkinlik ve bazen kabızlıkla el ele gider.

IBS’nin bilinen kesin bir nedeni yoktur. Uzmanlar, stresin ve bazı yiyeceklerin etken rol oynadığını düşünüyor. Yaşam tarzı değişiklikleri, probiyotikler ve bazı ilaçlar durumu kontrol altına alabilir.

Anal Apse ve Anal Fistül

Anal apseler içi irinle dolu enfekte doku keseleridir ve genellikle enfekte anal bezlerin içinde gelişirler. Rektal akıntı, şişlik, kabızlık, anal bölgede ağrı yaygın belirtileridir. Tedavi edilmezse enfeksiyon çevre dokulara yayılabilir ve bazı durumlarda enfekte apse ile derideki bir açıklık arasında tünel oluşturabilir. Bu duruma anal fistül denir.

Her iki durumunda evde tedavisi mümkün değildir. Bu nedenle, doktorunuzdan randevu alarak gerekli tedavi adımlarını izlemeniz şarttır.

Yukarıda sayılanlara ek olarak, rektal akıntının daha az görülen diğer nedenleri arasında, proktit, rektal prolapsus ve oldukça nadir görülen anal kanserdir.

Makatta Akıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Rektal akıntı, genellikle altta yatan bir durumun varlığına işaret ettiği için endişeye neden olabilir. Ancak soğuk kanlılığınızı yitirmeniz için neden yok. Günümüz modern tıbbında bu tür rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi kolaydır. Öncelikle, genel cerrahi veya eğer mümkünse proktoloji bölümünden randevu alınız. Proktoloji, kalın bağırsak, rektum ve makat bölgesi hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. Doktorunuz, birkaç sorunun ardından fiziksel muayene yapabilir ve ardından bazı testleri yaptırmanızı isteyebilir. Sorunun kaynağını belirledikten sonra uygun tedavi aşamasına geçecektir.

Makat Akıntısı NedenleriMakatta Kaşıntı ve AkıntıMakattan Sıvı Gelmesi

Balgamın rengi ne anlama geliyor?

Beyaz, sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi, siyah gibi farklı renklerde olabilen balgam (mukus), solunum sistemi ile ilgili birçok bilgi veriyor.

Yayınlanma:

Balgamın rengi ne anlama geliyor?

Balgam (mukus) farklı renklerde olabilir; beyaz, sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi, siyah. Peki balgamınızın rengi ne anlama geliyor? Balgamınızın rengi akciğerler ve solunum sisteminin diğer organlarla olan ilişkisi hakkında birçok bilgi verir.
İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Melih Çiçek, balgam ve renkleri hakkında şu bilgileri verdi:

AÇIK

Berrak mukus normaldir. Su, tuzlar, antikorlar ve diğer bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşur. Solunum yollarında üretildikten sonra, çoğu boğazın arkasından iner ve yutulur.

BEYAZ

Beyaz mukus burun tıkanıklığı sinyalleri verir. Burun boşluğu sıkışık olduğunda, dokular şişer ve iltihaplanır, bu da mukusun solunum yolundan geçişini yavaşlatır. Bu olduğunda, mukus daha kalın ve bulutlu veya beyaz hale gelir.

grip-2

SARI

Sarı mukus, bağışıklık hücrelerinin enfeksiyon bölgesinde veya başka tür bir inflamatuar hasar bölgesinde çalışmaya başladığını gösteriyor.

Beyaz kan hücreleri, mikroplarla savaşmaktan sorumlu olan bağışıklık sisteminin hücreleridir. Enfeksiyonla savaşmaya devam ederken, mukusa sarımsı bir renk verirler.

YEŞİL

Vücutta solunum sisteminin bakterilerle iltihaplanması nedeniyle oluşan balgam yeşil renkte olabilir. Özellikle akciğer apsesi, kronik bronşit, bronşektazi, zatürre gibi akciğer hastalıklarında kişilerde yeşil balgama rastlanır. Astım hastalarında da yeşil balgam görülebilir. Bağışıklık yanıtı sırasında üretilen beyaz kan hücreleri, mikroplar ve diğer hücreler ve proteinler balgama yeşil renk verir.

KIRMIZI

Kırmızı balgam kanın varlığına işaret eder. Balgamda kan görülmesine ilişkin pek çok neden vardır. Solunum yolu enfeksiyonları (öksürük gibi) bazen akciğerlerde veya hava yollarında küçük kan damarlarının tahrişine neden olabilir ve bu da kanamalara sebep verebilir.
Diğer durumlarda mukustaki kan ciddi bir tıbbi durumun varlığına işaret edebilir.

KAHVERENGİ

Kahverengi balgam muhtemel bir kanamayı gösterebilir ve eğer öyleyse, muhtemelen bir süre önce meydana gelen kanamadan kaynaklanıyor olabilir. Parlak kırmızı veya pembe balgam, kanamanın daha yakın bir tarihte olduğu anlamına gelir.

SİYAH

Siyah mukus mantar enfeksiyonunun varlığına işaret edebilir. Siyah balgamı olan biri, özellikle bağışıklık sisteminin zayıflamış olması durumunda derhal doktora başvurmalıdır.

NE ZAMAN BİR DOKTORA GÖRÜNMELİSİNİZ?

Yeşil, sarı veya kalınlaşmış balgam varlığı daima bir enfeksiyonun varlığına işaret etmez. Ayrıca, bir enfeksiyon varsa, balgamın rengi, bir virüs, bir bakteri veya başka bir patojenin buna neden olup olmadığını belirtmez. Basit bir alerji de mukus renginde değişikliğe neden olabilir.

Beyaz, sarı veya yeşil mukusu olan, bu belirtileri birkaç günden fazla gösteren veya ateş, titreme, öksürük ve sinüs ağrısı gibi diğer semptomları olan insanlar, doktorlarını ziyaret etmelidir. Bununla birlikte, doktordan randevu almadan evde birkaç gün beklemek büyük olasılıkla iyidir.

Yeni, koyu kırmızı, kahverengi, siyah veya köpüklü balgam belirtileri gösteren biri randevu almak için hemen doktorlarını aramalıdır. Bu semptomlar, derhal tedaviyi gerektiren daha ciddi bir tıbbi durumun belirtileri olabilir.
Beyaz, sarı veya yeşil balgama sahip olmak, genellikle evde tedavi edilebilir.

Dinlenmeye ve bol bol su içmeye çalışın.

Grip mi yoksa soğuk algınlığı mı?İlginizi ÇekebilirGrip mi yoksa soğuk algınlığı mı?

aydınbeyazGripistanbulİstanbul Aydın Üniversitesisoğuk algınlığı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir