elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği madde 60 / (PDF) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ KUVVET PROJELERİ | iso sağır - funduszeue.info

Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği Madde 60

elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği madde 60

Elektrik İş Güvenliğinin Türk Mevzuatındaki Yeri

Mevzuatımızda Elektrik İş Güvenliği özelinde çıkarılmış bir yönetmelik bulunmuyor. Elektrik İş Güvenliği Mevzuatı, iki farklı yönetmelik grubunun ilgili kısımlarının bir araya getirilmesiyle oluşmaktadır. Birinci grupta Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanununun Maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmeliklerdeki elektrik ile ilgili kısımları inceleyecek, ikinci grupta ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yönetmeliklerindeki iş güvenliği ile ilgili kısımlara odaklanacağız. Elektrik iş güvenliği mevzuatına dahil edebileceğimiz birçok farklı yönetmelik olmasına rağmen bu yönetmeliklerden en sık karşımıza çıkanları şöyle sıralayabiliriz.
  • İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
  • İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Uygulanacak Asgari Sağlık Ve Güvenlik Şartları
  • Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği
  • Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği
  • Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği
  • Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik
  • Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği
Elektrik İSG mevzuat özetimize İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile başlayalım.
İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ
Ek – I
Bütün iş ekipmanları, çalışanların doğrudan veya dolaylı olarak elektrikle temas riskinden korunmasına uygun olur.


Doğrudantemasa karşı koruma; elektrik tesisatının gerilim altında bulunan bölümlerine doğrudan dokunma durumunda gerçekleşecek tehlikeleri önlemeye yönelik korumadır. Dolaylıtemasa karşı koruma ise gerilimli bölümler ile açıktaki iletken bölümler arasında bir yalıtım arızası sonucunda oluşabilecek tehlikeleri önlemek üzere tasarlanır.
Madde da doğrudan ve dolaylı elektrikle temas riski ifadelerinin birlikte kullanılması ile elektrik şokuna neden olabilecek tüm tehlikelerinkastedildiğini anlayabiliriz. Temel Elektrik Güvenliği Serisinin 3. yazısında tüm elektrik tehlike ve risklerini detaylı olarak incelemiştik. Göz atmak isterseniz yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!




İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK
Ek-1
Elektrik tesisatı

4 – Elektrik tesisatı, yangın veya patlama tehlikesi oluşturmayacak şekilde projelendirilip tesis edilir ve çalışanlar doğrudan veya dolaylı temas sonucu kaza riskine karşı korunur.
6 – Elektrik tesisinin kurulmasında 30/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği, 4/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile 21/8/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği hükümleri dikkate alınarak gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınır.
8 – İşyerinin ana pano ve tali elektrik panolarında seçicilik ilkesine uygun kaçak akım rölesi (artık akım anahtarı) tesis edilir.
9 – Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerin üretildiği, işlendiği ve depolandığı yerlerde, yüksek bina ve bacalar ile direk veya sivri çıkıntılar gibi yüksek yerler bulunan binalarda, yıldırıma karşı yürürlükteki mevzuatın öngördüğü tedbirler alınır ve tesisler kurulur.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek-1 Madde da olduğu gibi yukarıdaki 4.Maddede de çalışanların doğrudan veya dolaylı elektrik teması sonucu gerçekleşecek iş kazalarından korunması gerektiği belirtilmiştir.
Kaçak Akım Rölesikullanımının mevzuat dayanağı İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliğin Ek-1 8.Maddesidir. Başka yönetmeliklerde de kaçak akım rölelerinin tesis edilmesine dair maddeler mevcuttur. İlerleyen satırlarda bu maddeleri de inceleyeceğiz.
9.maddede yıldırıma karşı yürürlükteki mevzuatın öngördüğü tedbirlerin alınması gerektiği belirtilmiştir. Ülkemizde hâlihazırda yıldırımdan korunma sistemleri ile ilgili bir yönetmelik bulunmamaktadır. Türk mevzuatında yıldırımdan korunma ile ilgili olarak referans alabileceğimiz kaynak TS EN standardıdır. Bu standart, insanların ve tesislerin yıldırıma karşı korunması için takip edilecek olan genel prensipleri içerir.
Elektrik İç Tesisleri, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmelikleri; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yönetmelikleri olmasına rağmen İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 6.maddesindeki atıflar, bu yönetmelikleri Elektrik İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatınadahil etmektedir.

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ
Madde 18 – SAYAÇ VE SİGORTALARIN BÜYÜKLÜĞÜ VE YERLERİNİN BELİRLENMESİ

Çok basit tarım binaları, barakalar, basit köy evleri hariç yapı bağlantı kutusuna (ana buat veya kofre) yangın koruma, sayaç kolon devrelerine ise hayat koruma eşikli, düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulmalı ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanmalıdır. Yapıda tek sayaç varsa, kofre tesis edilemez.


Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği madde 18’de, İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 8. maddesinde olduğu gibi Kaçak Akım Rölesiveya bir diğer adıyla Artık Akım Anahtarıkullanımı zorunluluğu ifade edilmiştir. Buradaki maddede kaçak akım rölesi kullanımına ek olarak rölelerin eşik değerlerinden de bahsedilmiştir. Ana panoda yangın koruma eşikli, tali panolarda ise hayat koruma eşiklikaçak akım rölelerinin tesis edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Yönetmelikte sayısal olarak belirtilmese de yangın koruma eşiği mA, hayat koruma eşiği ise 30 mA’dır. TS EN standardında hayati tehlike oluşturabilecek akım değeri 30 mA olarak belirtilmiş olup eşik değerler standartlara göre belirlenmiştir.
Madde 30 – Gerilim Altında Bulunan Bölümlere Doğrudan Doğruya Dokunmaya Karşı Koruma

a.1 – Elektrik işletme araçlarının gerilim altında bulunan bölümleri ya bütün devreleri boyunca yalıtılmış olmalı yada yapılışları, durumları ve düzenlenme biçimleri ile yada özel düzenler aracılığı ile doğrudan doğruya dokunmaya karşı korunmuş olmalıdır.
Madde 31 – Gerilim Altında Bulunan Bölümlere Dolaylı Olarak Dokunmaya Karşı Koruma

d) Gerilim altında bulunan bölümlere dolaylı olarak dokunmaya karşı korunmak için alınan tedbirler şunlardır:


*Koruyucu yalıtma,
*Küçük gerilim,
*Koruma topraklaması,
*Sıfırlama,
*Koruma hat sistemi,
*Hata gerilimi koruma bağlaması,
*Hata akımı koruma bağlaması
*Koruyucu ayırma.


Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinin ve maddelerinde doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı alınması gereken tüm tedbirler madde madde sıralanmıştır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek-1 Madde ve İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Ek-1 Madde 4’te tekrarlandığı üzere çalışanlar doğrudan veya dolaylı olarak elektrikle temas riskindenkorunmalıdır. Temel Elektrik Güvenliği Serisinin 4. Yazısında bu koruma yöntemlerinin nasıl gerçekleştirileceğinden tek tek bahsetmiştik. Okumak isterseniz bağlantısını aşağıya bırakıyorum.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Not: Elektrik İç Tesisleri Madde 31’de elektrik şebeke tiplerinden bahsedilmiş ve hangi şebeke tipinde hangi koruma yöntemlerinin kullanılması gerektiği belirtilmiştir. Bu maddeyi detay olması nedeniyle bu yazıya eklemedim. Ancak Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Madde e de belirtildiği gibi her koruma yöntemi her şebeke tipinde uygulanamamaktadır. Bu nedenle şebeke tipleri ve uygun koruma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır.
ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ
Alçak Gerilim Tesislerinde Dolaylı Temasa Karşı Koruma
Madde 8- Alçak gerilim tesislerinde dolaylı temasa karşı koruma yöntemleri :

– Beslemenin otomatik olarak ayrılması ile koruma,
– Koruma sınıfı II olan donanım kullanarak veya eşdeğeri yalıtım ile koruma,
– İletken olmayan mahallerde koruma,
– Topraklamasız tamamlayıcı yerel (mahalli) eşpotansiyel kuşaklama ile koruma,
– Elektriksel ayırma ile koruma,

olarak gruplandırılabilir.

Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğinde de Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinde olduğu gibi dolaylı elektrik temasına karşı korunma yöntemlerinden bahsedilmiştir.
Beslemenin otomatik olarak ayrılması ile kastedilen sigorta, devre kesici veya kaçak akım rölesigibi devre elemanlarının kullanılmasıdır.
Koruma Sınıfı II olan elektrikli ekipmanlar ifadesi, çift yalıtımile korumaya alınmış topraklama gerektirmeyen elektrikli ekipmanları belirtmektedir.
İletken olmayan mahallerde koruma yöntemi ile çalışanların topraktan izoleedildiği çalışma alanları ifade edilmiştir.
Son olarak, eş potansiyel kuşaklama ve elektriksel ayırmayöntemlerinin kullanılabileceğinden bahsedilmiştir.

ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ
Kuvvetli akım tesislerinde çalışmak
Madde Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır. kV ve daha büyük kuvvetli akım tesislerinde (uzaktan kumanda edilen TM ler hariç) işletme sorumlusu olarak en az bir elektrik mühendisi bulundurulmalıdır. Bu Mühendisin iş güvenliği ve iş emniyeti açısından sorumluluğu, tesiste uyulması gereken iş güvenliği yöntemlerini tespit etmek, emniyetli bir işletme için uyulması gerekli kuralları belirlemek ve gerekli araç gereçleri tespit ederek söz konusu kurallara uyulması yönünde denetlemeler yapmaktır. Kuvvetli akım tesislerinde yapım, bakım ve işletme esnasında işi yapan elemanın kişisel hatalarından oluşacak kazalarda bu mühendise hukuki sorumluluk yüklenemez.

Kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim altında ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş olan kurum ve kuruluşlar tarafından bu amaçla açılmış olan eğitim kurslarını bitirerek “Kuvvetli Akım Tesisleri’nde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi” alan elektrikle ilgili fen adamları ya da bir mühendisin sorumluluğu ve gözetimi altında olmak üzere öteki görevliler çalışma yapabilir.

Bu yönetmelik isminden de anlaşılacağı üzere Kuvvetli Akım Tesislerinde yapılacak çalışmaları kapsamaktadır. Burada bilmemiz gereken, yüksek gerilim altında çalışacak elektrikle ilgili fen adamlarının ( elektrik teknisyeni, elektrik teknikeri…) “Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde (EKAT) Yüksek Gerilim (YG) Altında Çalışma İzin Belgesi Eğitimi” almak zorunda olduğudur.
Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim (YG) Altında Çalışma İzin Belgesi


EKAT Belgesi

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
EK – 2
2. Patlamadan Korunma Önlemleri

Özellikle, çalışanların ve çalışma ortamının statik elektrik taşıyıcısı veya üreticisi olabileceği durumlarda, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen tutuşturma tehlikesinin önlenmesinde, statik elektrik boşalmaları da dikkate alınır. Patlayıcı ortamı tutuşturabilen statik elektrik oluşumunu önlemek için çalışanlara uygun malzemeden yapılmış kişisel koruyucu donanımlar verilir.
Patlayıcı ortamlarda statik elektriğin tutuşturucu kaynağı olarak görev alma riski olduğunu biliyoruz. Yönetmeliğin Ek-2 maddesinde de bu dolaylı tehlike üzerinde durulmuş ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir.

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ
EK – 4
Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma
13– Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması sonucu elektrik çarpması riskine karşı korunması sağlanır.
16– Yapı alanı içerisindeki ana pano ve tali elektrik panolarında uygun kaçak akım rölesi kullanılır.
17– Yapı alanında veya çalışanların erişebileceği yerlerde bulunan elektrik panoları, tevzi tabloları ile kontrol tertibatı ve benzeri tesisat, kilitli dolap veya hücre içine konulur. Bakım, onarım ve yenileme nedeniyle gerilim altındaki tesisatın tecritlerinin çıkarılması gerektiğinde uyarı ve koruma amacıyla gerekli tedbirler alınır.
19– Yapı alanında kullanılan sabit ve seyyar iletkenler ile teçhizatların dış etkenlerden korunması sağlanır, eskimiş veya yıpranmış olanlar kullanılmaz.
22– Elektrikle çalışan iş ekipmanlarının gövde güvenlik topraklaması yapılır.

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde elektrik güvenliği konusunda ayrı bir başlık oluşturulmuştur. Madde 13’te diğer yönetmeliklerde de olduğu gibi çalışanların doğrudan ve dolaylı elektrik tehlikelerinden korunması gerektiği belirtilmiştir.
Maddede yine kaçak akım rölesi kullanımı gerekliliğinden bahsedilmiştir.
Maddede yapı alanında yetkisiz kişilerin elektrik panolarına ulaşamaması için alınması gereken önlemler belirtilmiştir. Burada anlatılan korunma yöntemini daha önce

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

başlığı altında kısaca incelemiştik.
Yönetmeliğin Maddesinde zorlu şantiye ve inşaat şartlarından dolayı ekipmanların işyeri koşullarına dayanıklı bir şekilde seçilmesi gerektiğinden bahsedilmiştir. Elektrikli ekipmanların işyeri ortamına göre seçilmesi birçok tehlikeyi daha oluşmadan bertaraf eden bir güvenlik yöntemidir.

Kapalı Mekanlardaki Çalışma Yerleri
Enerji dağıtım tesisleri

15– Enerji dağıtım tesislerinde aşağıdaki hususlara uyulur:

b)Yapı alanının yakınından enerji nakil hatları geçmesi durumunda, yeterli güvenlik mesafesi bırakılıp gerekli güvenlik tedbirleri alınarak çalışılır. Güvenlik mesafesi belirlenirken nakil hattı tellerinin rüzgârda salınımı da hesaba katılır. Enerji nakil hatlarına yeterli güvenlik mesafesi bırakılamıyorsa enerji nakil hattının güzergâhı değiştirilerek yapı alanından uzaklaştırılması için veya hattın akımının kesilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlardan onay ve izinler alınır.
Şantiye alanlarında yer altı enerji hatları veya yüksek gerilim hatları ile temas sonucu gerçekleşen iş kazaları mevcuttur. Yönetmeliğin Maddesinde de bu konu üzerinde durulmuş ve gerekli önlemlerin alınması istenmiştir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1-30/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Aşağıdaki tesisler bu Yönetmeliğin kapsamına girmez:

a) Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği kapsamındaki tesisler.

b) Elektrikle işleyen taşıtlara ilişkin besleme ve cer hatları.

c) Maden işletmelerindeki elektrik tesisleri.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

“13) Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi (EKAT Belgesi): Elektrik kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim altında çalışabilmek için ilgili fen adamlarına, yetkili kurum ve kuruluşlarca düzenlenen eğitimler sonucunda verilen belgedir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin (c) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) Hat birden fazla bölgeden geçiyorsa her bölgedeki hat bölümü o bölgeye ilişkin değerlerle hesaplanır. 45 inci maddenin ikinci fıkrasının uygulanması, bu bende aykırılık oluşturmaz.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Yeterli güvenlik önlemleri alınmadan ve özel araçlar kullanılmadan elektrik kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim altında hiçbir şekilde çalışma yapılamaz.

Elektrik kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim altında ancak elektrik mühendisleri ile EKAT Belgesine sahip elektrikle ilgili fen adamları çalışma yapabilir. Gerilim altındaki tesis bölümlerinde inşaat, boya, kaynak, temizlik ve benzeri yardımcı işlerin yapılmasında, ilgili tesis bölümü enerjisiz bırakılarak, bir elektrik mühendisinin gözetiminde ve ilgili iş sağlığı ve güvenliği yönergelerine uygun olarak çalışma yapılabilir.”

“İletim ve dağıtım tesislerinde, ilgisine göre Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi ve Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından belirlenecek usul ve esaslara uygun olarak enerji altında bakım çalışmaları yapılabilir.

EKAT Belgesi eğitimleri;

a) 36 kV gerilim seviyesine kadar yüksek gerilimli elektrik dağıtım ve tüketim tesislerine yönelik olarak Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi,

b) İletim gerilim seviyesinden bağlı elektrik iletim ve tüketim tesisleri ile bunların 36 kV ve altı yüksek gerilimli bölümlerine yönelik olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi,

c) Elektrik üretim tesislerine yönelik olarak Elektrik Üretim Anonim Şirketi,

tarafından verilir. Söz konusu eğitimlerde başarılı olan kişilere eğitim veren kurumlar tarafından EKAT Belgesi düzenlenir. Düzenlenen belgeler birbirinin muadili olarak değerlendirilemez.

EKAT Belgesine esas eğitimlere ilişkin eğitim ve program içerikleri ile ölçme ve değerlendirmeye yönelik usul ve esaslar eğitim veren kurumlar tarafından altı ay içerisinde belirlenir.

EKAT Belgesinin şekli, formatı, geçerlilik süresi ve yenilenmesi gibi ortak uygulamaya yönelik hususlar, Bakanlığın uygun görüşü alınmak şartıyla, belge vermeye yetkili kurumlarca altı ay içerisinde belirlenir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi edinmiş kişilerden mevcut belgelerinin geçerlilik süresi beş yıl içerisinde dolacak olanlar, geçerlilik süresi bitimine kadar; mevcut belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldan daha uzun olanlar ise bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl içinde, 60 ıncı madde kapsamında belgelerini yeniler. Bu süreler içinde mevcut belgeler niteliklerine uygun şekilde geçerliliklerini korur.”

MADDE 6- Bu Yönetmeliğin;

a) 5 inci maddesi yayımı tarihinden altı ay sonra,

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.

Yüksek Gerilim Tesislcrinde İşletme Sorumluluğu, Yüksek Gerilim Elektrik Tesislerinde can, mal ve çevre guvenligini tehdit eden tehlikeli durumlara karşı öncelikle hayati, maddi ve çevre güvenliği sağlamak ve kayıpları önlemek için gerekli yüksek gerilim işletme Sorumluluğu hizmetlerinin üstlenilmesi işidir.

İşletme sorumluluğu, işletme personelinin eğitimi, manevra talimatlarının hazırlanması, güvenlik önlemlerinin alınması, işletme sırasında ortaya çıkan arızalara müdahale edilmesi için; gerekli manevraların yapılması, sorumlulukları ile ilgili konularda işletmeye rapor verilmesi gibi yükümlülükleri olan bir hizmettir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıgı tarafindan 30/10/ tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürurluluge giren Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'nin Maddesi; tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu bir elektrik mühendisinin olmasını zorunlu tutmaktadır.

Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin etkin bir şekilde uygulanması amacıyla Elektrik Mühendisleri Odası Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlatarak yürürlüğe girmesini sağlamıştır.

Elektrik yüksek gerilim tesislerinde meydana gelen kazalar sonucunda ölüm ya da yaralanmaların en aza indirilmesi can, mal ve çevre güvenliğinin sağlanması, ekonomik kayıpların önlenmesi için gerekli işletme hizmetleri ve bu hizmetlerin yürütülmesini üstlenen elektrik mühendisinin görev, yetki ve çalışma yöntemlerini düzenlemek amacıyla hazırlanan yönetmelikte, işletme sorumlusunun, işletme sahibinin ve Elektrik mühendisleri Odasının yükümlülükleri ayrı ayrı
belirlenmiş ve işletme sorumluluğunun üstlenilmesi belirli koşullara bağlanmıştır.

Meslek alanı ile ilgili konularda kamuoyunu bilgilendirmek ve hizmet kalitesinin geliştirilmesi için her türlü çalışmayı yapmak Anayasanın maddesine göre kamu kurumu niteliğinde bir meslek
odası olan Odamızın amaçları içerisindedir.

Elektrik Mühendisleri Odası, kanun ve yönetmelikler ile belirlenen görev ve yetkilerini kullanarak bir yandan hizmetin yürütülmesindeki teknik gereklilikleri ve hizmet kalitesini sağlamak, diğer yandan üyelerin haklarının korunmasında gerekli
gördugu girişim ve müdahalelerde bulunmakla yükümlüdür.

İşletme sorumluluğu hizmetinin önündeki engellerin kaldırılması yönetmeliklerin işler hale getirilerek tüm trafolu işletmelerde
Işletme Sorumlusu bir elektrik mühendisi bulunmasının sağlanması işletmelerin can, mal ve çevre
güvenliği açısından son derece önemlidir.

Bu konuda Şubemiz ve Şubemize bağlı bulunan tüm il temsilciliklerimizdeki Valilikler, Belediyeler, Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Aras Elektrik
Dağıtım A.Ş. nezdinde konu ile ilgili tüm resmi yazışmalar yapılmıştır.

Hayati önem taşıyan bu hizmetin yönetmelikler gereği yaygınlaştırılması ve takibinin yapılması konusunda ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli duyarlılığın gösterilmesi hususunda destek beklemekteyiz.
Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası