ege tarımsal araştırmalar enstitüsü / ETAE (@egetarimsal) • Instagram photos and videos

Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü

ege tarımsal araştırmalar enstitüsü

kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir

Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Türkiye'deki bitkisel çeşitlilik, tarla bitkileri, bahçe bitkileri, arıcılık gibi alanlarda araştırmalar ve uygulamalar yapan bir enstitüdür.

yılında "Zirai Araştırma Enstitüsü" adıyla çalışmalarına başlayan kuruluş, aynı yıl kurulan "Bitki Araştırma ve İntrodüksiyon Merkezi" ile yılında birleşmiştir. yılında "Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü" adını alan Enstitü, yılındaki yeniden yapılanmayla bugünkü adını ve halini almıştır. Sorumluluk alanı sadece, Ege-Güney Marmara Bölgesi ile sınırlı kalmayıp; tütünde olduğu gibi bazı konularda ülkesel, bitki genetik kaynaklarında olduğu gibi de uluslararası çalışmaktadır.

Türkiye'deki bitkisel çeşitliliğin saptanması ve korunması; yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi ve bu çalışmaların yetiştirme tekniği araştırmalarıyla bütünleştirilmesi; arıcılık araştırmaları; tescilli çeşitlerin tohumluklarıyla, sertifikalı fidan, ve ana arı üretilmesi; araştırma sonuçlarının en seri ve etkili bir şekilde uygulamaya aktarılması kuruluşun ağırlıklı çalışma konularıdır.[1]

Enstitü altında 7 bölüm bulunmaktadır:

  • Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynakları Bölümü
  • Tarla bitkileri Bölümü
  • Bahçe Bitkileri Bölümü
  • Hayvancılık Bölümü
  • Merkez Laboratuvar Bölümü
  • İşletme ve Üretme Bölümü
  • Bitki Sağlığı Bölümü

Enstitü bu bölümlerde hem araştırma geliştirme hem de araştırmaları doğrultusunda üretim uygulamaları da yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir


T.C.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

EGE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

 

Enstitü web adresi: funduszeue.info-posta: [email protected]

 

KURULUŞ VE TARİHÇE
 

yılında 'Zirai Araştırma Enstitüsü' adıyla çalışmalarına başlayan kuruluş, aynı yıl kurulan 'Bitki Araştırma ve İntrodüksiyon Merkezi' ile yılında birleşmiştir. yılında 'Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü' adını alan Enstitü, yılındaki yeniden yapılanmayla bugünkü adını ve halini almıştır. Sorumluluk alanı sadece, Ege-Güney Marmara Bölgesi ile sınırlı kalmayıp; tütünde olduğu gibi bazı konularda ülkesel, bitki genetik kaynaklarında olduğu gibi de uluslar arası çalışmaktadır.
 

Türkiye'deki bitkisel çeşitliliğin saptanması ve korunması; yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi ve bu çalışmaların yetiştirme tekniği araştırmalarıyla bütünleştirilmesi; sığırcılık ve arıcılık araştırmaları; tescilli çeşitlerin tohumluklarıyla, sertifikalı fidan, damızlık hayvan ve ana arı üretilmesi; araştırma sonuçlarının en seri ve etkili bir şekilde uygulamaya aktarılması kuruluşun ağırlıklı çalışma konularıdır.

 

BİTKİ GENETİK KAYNAKLARI BÖLÜMÜ
 

Bu çalışmalar; ıslah edilmemiş kültür bitkileri çeşitleri (köy çeşitleri), yabani akrabaları, ekonomik önemi olan yabani bitkiler ve doğal florada mevcut diğer bitki türlerinin (endemik türler dahil) kaybolma tehlikelerine karşı sürveyi ve toplanması; uzun süreli muhafazası (ex situvein situ), karakterizasyonu, değerlendirilmesi ve bunlara ilişkin tüm bilgilerin dokümantasyonu olarak özetlenebilir. Kuruluşun Milli Bitki Gen Bankasıuluslar arası standarttadır. Değişik bitki gruplarında 40 bini aşkın tohum örneği saklanmaktadır. Bir çoğunun herbaryum örnekleri de vardır. Beş binin üzerinde vejetatif materyal ise muhafaza bahçeleri şeklinde oluşturulan arazi gen bankalarında muhafaza edilmektedir. Yerinde muhafaza (in situ) çalışmaları da yürütülmektedir.
 

TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
 

Enstitünün kurulmasıyla başlayan buğday araştırmaları ıslah ağırlıklı olarak yürütülmüş; 10 ekmeklik, 5 makarnalık buğday çeşidi üreticilerin kullanımına sunulmuştur. Bu çeşitler çok verimli ve kaliteli olup, Ege Bölgesine ilaveten sahil ve yazlık buğday kuşağında ekilmektedir.
 

Arpa ıslahı çalışmaları sonucunda 7 çeşit tescil ettirilmiştir. 'den bu yana kır ve kır taban arazilere uygun yemlik çeşitlerin geliştirilmesine ağırlık verilmiştir. Ayrıca maltlık kalitesi yüksek çeşit geliştirme çalışmaları da yürütülmektedir.
 

Mısırda ülkesel proje kapsamında birçok çeşidin geliştirilmesine katkıda bulunulmuş; agronomik araştırma sonuçları bölgeye yansımıştır. Çalışmalar kompozit ve hibrit çeşit ıslahına yöneliktir.
 

Yem bitkileri araştırmaları ıslah ağırlıklı yürütülmektedir. Çalışmalar sonucunda 6 fiğ, 2 tüylü fiğ, 1 Macar fiği, 1 üçgül ve 1 yıllık çim çeşidi geliştirilmiştir. Yoncada sentetik çeşit geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Mera konusunda da çalışmalar yapılmaktadır.
 

Yemeklik tane baklagillerde bakla, nohut, soya ve kuru fasulyede ıslah ve yetiştirme tekniğine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. 5 nohut, 3 bakla, 1 kuru fasulye ve 1 soya çeşidi geliştirilmiştir. Nohutta araştırmalar antraknoza dayanıklı çeşit geliştirmeye yöneliktir.
 

Ayçiçeği ıslah çalışmalarında yağlık ve çerezlik hibrit, kompozit ve sentetik çeşit; susam ıslah çalışmalarında ise özellikle sarı ve beyaz taneli, bol ve sık kapsüllü, dallı dalsız çeşit geliştirmek amaçlanmıştır. Susamda 5, ayçiçeğinde 1 çeşit tescil ettirilmiştir.
 

Patateste, 7 çeşit tescil ettirilmiştir. Sağlıklı tohumluk üretilebilmesi için meristem kültürü ve hızlı çoğaltma tekniklerinin kullanımına geçilmiştir. Üretilen tohumlukların virüsten ari olduklarının kontrol edilmesi amacıyla Eliza testi yapılmaktadıfunduszeue.info kültürü ile tohumluk üretim çalışmalarına başlanmıştır.
 

Tütünde; çeşit geliştirme, yetiştirme tekniği, tütün teknolojisine yönelik olarak araştırmalar yürütülmektedir. Türkiye'nin önemli tütün üretim yörelerine uygun 42 tütün çeşidi (16'sı mavi küfe dayanıklı) tescil ettirilmiştir. Çalışmalarda kalite faktörü ön plandadır.
 

Tıbbi ve kokulu bitkilerde; İzmir kekiği, adaçayı, kapari, anason, oğul otu, yayla çayı ve nane gibi ekonomik önemi olan bitkilerle çalışılmaktadır. Islah çalışmalarının yanı sıra doğadan sökümlerle yok olma sınırına gelmiş olan salep orkidelerinin kültüre alınması üzerinde, boya bitkilerinde ve dağ çayında çalışmalar yürütülmektedir.
 

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
 

Açıkta sebze yetiştiriciliğine uygun domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, kabak, hıyar, bamya, marul, lahana, fasulye, kereviz, ıspanak ve bezelye türlerinde adaptasyon ve seleksiyon ıslahı; domates, biber ve patlıcanda hibrit ıslahı ile çeşit geliştirmeye yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Yapılan çalışmalar sonunda; 2 domates, 6 biber, 4 patlıcan, 5 kavun, 3 marul, 1 fasulye ve 1 hıyar, 2 karnabahar, 1 bamya çeşidi tescil ettirilmiştir. Mantar konusunda da çalışma yapılmaktadır.

Meyvede; erik, kayısı, şeftali, vişne, ayva, armut, nar ve çilek türlerinde yapılan seleksiyon ve adaptasyon çalışmaları sonucu 11 vişne, 11 yeşil erik,16 Avrupa eriği,18 Japon eriği, 8 erik anacı, 3 ayva, 21 nar çeşidi tescil ettirilmiş;bu çeşitlerin damızlık bahçeleri kurulmuştur. Bölgeye uyumlu yeni çeşit belirleme çalışmaları; badem, ayva, kestane ve satsuma mandarini türlerini içermektedir.
 

Süs bitkilerinde çalışmalar; doğal bitki örtüsünde toplama yoluyla oluşan kayıpların önlenmesi, üreticiye yeni seçeneklerin sunulması, ayrıca uygun iç ve dış mekan bitkilerinin belirlenmesine yönelik olarak yürütülmektedir. Doğal bitki örtüsünde bulunan ve çim olarak kullanılabilecek türlerin belirlenmesi için çalışmalar yürütülmektedir.
 

HAYVANCILIK BÖLÜMÜ
 

'li yılların başında Siyah-Alaca, Esmer ve Simmental sığır ırklarında adaptasyon, çoğaltım ve damızlık üretimi yönünde çalışmalar yapılmış, bu çalışmaları sığır yetiştirme, besleme, yemler ve silo yemleri konularındaki araştırmalar izlemiştir. Üstün nitelikli boğa ve gebe düveler, üreticilerin damızlık ihtiyacına cevap vermektedir.
 

Arıcılıkta popülasyonların bal verim performanslarının belirlenmesi; bal, polen, arı sütü gibi ürünlerin üretim tekniklerinin geliştirilmesi üzerine araştırmalar yapılmakta ve kaliteli damızlık ana arı üretilmektedir. İtalyan ırkının saf ve melezlerinin adaptasyonu, İzmir yöresi bal arılarında saf hat oluşturulması üzerinde çalışılmaktadır.
 

ÜRETİMLER
 

Kuruluşun 'ü aşkın tescilli çeşidi vardır. Bunlardan bazıları bölge sınırlarının ötesine, ülkemiz sahil kuşağına da hitap etmektedir. Bazıları da bölge illerinde %95 ekim alanına sahiptir. Üreticiye ulaşacak sertifikalı tohumların başlangıcı olan elit ve orijinal tohumlukların üretimi hizmet bölgesine yetecek miktarda programlı bir şekilde yapılmaktadır.
 

YAYIM ÇALIŞMALARI
 

yılından bu yana Tarımsal Yayım ve Uygulamalı Araştırma Projesi (TYUAP) ve Tarımsal Araştırma, Yayım ve Eğitim Koordinasyonu (TAYEK) kapsamında yayım ve eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Bu bağlamda bilgi alış veriş toplantıları, çiftçi şartlarında deneme ve demonstrasyonlar, paneller, hizmet içi eğitimler, kurslar, gezici çalışma grupları ve tarla günleri düzenlenmektedir.
 

YAYINLAR
 

Enstitü; teknik kitap, çiftçi broşürü, teknik broşürleriyle yayın hizmetini sürdürmektedir. Periyodik dergi 'ANADOLU' yılda iki defa yayınlanmaktadır. Yayınlarda çiftçi, konu uzmanı ve araştırıcı olmak üzere değişik kitleler hedef alınmaktadır.

 

                        

Kurum Yetkilileri

Ünvan

Tel

E-Posta

Dr. Selim TOKMAK

Müdür Vekili

13 31

[email protected]

Dr. Ali PEKSÜSLÜ

Tkn. İşl. Müdür Yrd. V.

13 31

[email protected]

M. Ali GÜL

İdr. İşl. Müdür Yrd.

13 31

[email protected]

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.