ramazanda nasıl zayıflayabilirim / Ramazanda Nasıl Zayıflarım? | E-Psikiyatri | E-Psikiyatri

Ramazanda Nasıl Zayıflayabilirim

ramazanda nasıl zayıflayabilirim

Ramazanda nasıl zayıflarım? Kilo vermek, zayıflamak için 7 altın kural

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kilo almak istemeyenler ya da kilomuzu kontrol altında tutmak için öneriler var önemli kural ile Ramazan ayında da sağlıklı bir şekilde kilo almamanın hatta kilo vermenin ya da var olan kiloyu korumanın mümkün olabilecek. Bu sebeple sahurda ve iftarda tüketilmesi gereken besinler ve Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmenize yardımcı olacak 7 altın kural

  1. Sık Sık Su ve Sıvı tüketin

Özellikle Ramazan ayında su kaybımız çok daha fazla olur, bu sebeple iftarla sahur arasında en az 2,5 lt su içilmesi gerekir. Bu su miktarının 1 bardağı orucu hurma veya zeytinle açtıktan hemen sonra içilmeli ve içilecek bu suyun ılık, ballı limonlu su olması kan şekerinizi düzenlemenize yardımcı olacaktır. Yemekten sonra içilecek en az 3 fincanı da rezene çayı olmalı ki mide rahatsızlığı; gaz ve şişkinlik yaşanmasın. Siyah çayın önerilmemesindeki sebebin ise beyindeki susama merkezini baskılayıp bize su içmeyi unutturduğunu da göz önünde bulundurun ve siyah çayı şekersiz ve çok açık olarak en fazla 1 ila 2 fincan tüketin.

  1. Baharatları azaltın

Ramazan’da baharat tüketilebilir ancak bunlarında miktarı son derece önemlidir. Özellikle bu dönemlerde acı baharatlardan kesinlikle kaçının. Kimyon sindirimi rahatlattığı için az miktarda kimyon ekleyebilirsiniz. Ayrıca tarçının kan şekeri düzenleme özelliği bulunduğu için tarçını özellikle kompostolarda kabuk tarçın olarak bolca tüketin fakat diğer baharatlar bu oruç döneminde pek önerilmemektedir.

  1. Mutlaka çorba tüketin

Yaz- kış fark etmeksizin mevsimsiz olan besinlerden olan sebze çorbaları özellikle sindirim kolaylığı sağlayan yiyeceklerdendir. Havanın daha da sıcak olduğu günlerde dahi taze naneli bir yoğurt çorbası da bu anlamda iyi bir seçenek olacaktır.

  1. Sahurda müsli tüketin

Özellikle müslinin sahurda kullanılması çok doğru bir karbonhidrat seçimi olacaktır. Müsliyi kullanırken içine bol miktarda taze doğranmış meyve de ekleyin. Böylece gününüz çok daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Eğer sofranızda tatlı varsa bunu iftardan 2 saat sonra tüketin ayrıca haftada 1 den daha sık tatlı tüketmeyin ve tatlıları özelliklede daha çok sütlü olanlardan; cevizli güllaç, sütlaç gibi tatlıları tercih edin. Ramazan ayı boyunca şerbetli hamur tatlılarından kaçının.

  1. Kabuklu meyveler tüketin

Elma, armut, şeftali, kivi gibi kabuklu meyveler, hem tokluk hissini arttırıyor hem de size gerekli vitamin desteği sağlıyor. Ayrıca bağırsakların da daha iyi çalışmasını sağlayan bu meyveleri zaman zaman bol tarçınlı ılık komposto olarak da tüketilmeli ve bu sayede vücudunuza sıvı desteği de sağlanmış olur.

  1. Omega 3 deposu cevizi unutmayın

Ceviz içi en önemli omega 3 desteklerinden biri ve tokluk hissini arttırıyor. Hem sahur hem de iftarda ara öğünlerde 3’er adet ceviz içi tüketmek vücudunuzun oruç tutmasını daha da kolaylaşmasını sağlar.

  1. Fosfor alın

Ramazan ayı boyunca en az haftada bir kere balık tüketin. Çünkü balıkta vücudun ihtiyacı olan en önemli yağlar ve özelliklede fosfor bulunmakta ve bu yağlar ve fosfor metabolizma hızını da arttırmasından dolayı zayıflamayı da kolaylaştırıyor.

Hem oru&#; tutun, hem kilo verin

Sahurda bizi uzun süre idare edebilecek glisemik indeksi düşük yani kolay kana karışmayan yiyecekler tercih edilmelidir. Şekerli gıdaların alımı ise hipoglisemiyi kolaylaştırır. Aşırı tuzlu gıdalar vücudun su ihtiyacını arttırır. Bu nedenle aşırı tuzlu ve şekerli gıdalar yerine süt, peynir, yumurta, posalı çorbalar (mercimek, sebze çorbası v.s.) meyve ve kepekli, çavdarlı ekmekler tercih edilmelidir. Su içmeyi de unutmamak gerekir.

Sahurdan sonra hemen yatmanın bir sakıncası var mı?

Sahurdan sonra hemen yatmak da doğru değildir. En az 1 saat kadar uyanık ve hareketli olmak gerekir. Sahurda ağız ve diş temizliği de önemli bir konudur. Gün boyunca ağızda mikroorganizmaların çoğalmasına bağlı olarak oluşan koku giderek artar. Onun için sabah mutlaka diş temizliği yapılmalı ve gün içinde de su ile ağız çalkalanmalıdır.

Menü 1 (Kilosunu muhafaza etmek isteyenler için)

Sahur:

Menü 1: Az yağlı peynir, yumurta, 5 adet zeytin, domates, salatalık, çavdar veya tam buğday ekmeği, meyve

Menü 2: Çorba (Tarhana, Mercimek, Yayla veya sebze çorbası gibi), domates, salatalık, biber, tam buğday ekmeği, meyve

Menü 3: Az yağlı Süt, müsli, meyve

İftar:

Menü 1: Peynir, zeytin, hurma, pide veya çavdar ekmeği, domates, salatalık, biber

Menü 2: Çorba, az yağlı bol salata, pide veya çavdar ekmeğiHem oruç tutun, hem kilo verinAna yemek (iftardan 1,5 – 2 saat sonra)
Sebze yemeği, az yağlı et, tavuk veya balık, yoğurt, cacık veya ayran, esmer ekmek veya az miktarda pilav-makarna

Ara öğün saat
Hafif bir tatlı veya meyve. Aralarda su, bitkisel çay, açık çay.

Diyet menüsü (Oruç tutarken sağlık şekilde kilo vermek isteyenler için)

Not: Bu menü sağlıklı ve orta yapılı bir kişi için uygundur.

Sahur:

1 su bardağı kadar az yağlı süt, 1 kibrit kutusu kadar az yağlı peynir, 2 ince dilim esmer ekmek, domates, salatalık, biber, 5 adet zeytin, 1 porsiyon meyve, su

İftar:

1 kâse çorba, az yağlı bol salata, 1 dilim esmer ekmek

1–2 saat sonra:

gr. et, tavuk, balık, 4–5 yemek kaşığı az yağlı sebze yemeği, yağsız salata, 2 dilim ekmek veya 2 servis kaşığı bulgur pilavı, 2 kaşık diyet yoğurt, bitkisel çayHem oruç tutun, hem kilo verin2 saat sonra

2 porsiyon meyve, 1 avuç içi kadar fındık

Ramazanda kilo almamak için

1- Orucunuzu hafif bir kahvaltı ile açın, yemeğinizi iftardan 1–2 saat sonra yiyin
2- Bol sıvı tüketin
3- Bol hareket edin
4- Gece yatmadan önce yemek yemeyin, mutlaka sahura kalkın
5- Sahurda glisemik endeksi düşük gıdalar tüketin

False

Ramazanda Kilo Almamak İçin

Ramazanda genel olarak toplam öğün sayısı sınırlanır ancak buna karşın öğünlerdeki yiyecek çeşidi daha fazla olabilir. Ramazanda ideal beslenme öğün sıklığının normal hayata yakın şekilde uygulanması ile sağlanabilir. Oruç tutan kişiler yaklaşık 12 saat açlık ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu açlık süresi içinde kan şekeri düşer. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır. Öğünler Sahur, Hafif İftar, Akşam yemeği ve Ara Öğün şeklinde düzenlenebilir.

Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka sahurda yeterli su tüketmeliler.

Beslenmede Dikkat Edilecek Noktalar:

  • İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir. Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de insülin gibi kan şekerini dengeleyen hormonların hızlı salgılanmasına yol açar.
  • Azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yenilmelidir.
  • Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.
  • Yetişkin bir insanın yaklaşık 1,5 -2 litre su içmesi gerektiğinden sıvı alımına çok dikkat edilmelidir.

İftar bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlayarak, normal yemeğe ise saat sıralarında geçilmesi daha uygundur. Başlangıç için çok sıcak olmayan ılık çorba en uygun yiyecektir. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına doğal lif ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartma işlemine uğramış bir tatlı olmamasına dikkat edilmeli sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir, haftada kez sütlü tatlı yenilebilir. Ancak hemen yemek üzerine değil iftardan 1- 2 saat sonra yenilmesi daha iyi olur

Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir

Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez.  Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır.  Bu durum kilo artışına sebep olur. Ramazan&#;da kişiler hareketsiz kalmaya meyillidirler. Kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri bilinçaltından yapmak istemezler. Bu sebeple Ramazan ayında yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenler, az ve sık beslenmeyenler bu ayı kilo alarak bitirirler.

Ramazanda Kilo Almamak İçin:

  • Sakın gece yatarken niyet edip uyumayın mutlaka sahura kalkın.
  • İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğüne sığdırmayın.
  • Bol su içmeyi unutmayın.
  • Tatlı tercihlerinizi sütlü tatlı olarak yapın.
  • Meyve sebze tüketiminizi arttırın.
  • Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.
  • İftardan 1–2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın.
  • İftariyelikler genelde yüksek yağ içerir bu sebeple her gün tek bir seçim yapın örneğin bir gün tereyağı- bal diğer gün 2 -3 dilim sucuk diğer gün peynir- zeytin gibi
  • Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.
  • Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin.

Hayırlı Ramazanlar Dileriz.

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası