kim nikah şahidi olamaz / Nikah şahidi kimler olabilir? Kimler nikah şahidi olamaz? - Haberler

Kim Nikah Şahidi Olamaz

kim nikah şahidi olamaz

Nikah şahidi kimler olabilir? Kimler nikah şahidi olamaz?

Kimler nikah şahidi olabilir sorusu merak ediliyor. Evlenecek çiftler en mutlu günlerinde kimlerin nikah şahidi olabileceğini araştırıyor. Peki, Nikah şahidi kimler olabilir? Kimler nikah şahidi olabilir? Nikah şahidi olma şartları nelerdir? Kimler nikah şahidi olamaz? İşte detaylar haberimizde...

NİKAH ŞAHİDİ KİMLER OLABİLİR?

Nikah şahidi olmanın şartları nelerdir? Kimler nikah şahidi olamaz? soruları merak ediliyor. Çiftlerin resmi nikahının kıyılması için nikah şahitlerinin olması gerekiyor. 18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikah şahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir. Nikah şahidi olan kişilerin TC kimlikleri ile birlikte nikah kıyacak memura bildirmeleri gerekmektedir.

TÜRKİYE'DE NİKAH

Türkiye'de sadece Türk Medeni Kanunu'na göre kıyılan resmî nikâh kanunen geçerlidir. Resmî nikâhta evlenecek çift, nikâh/evlendirme memuru ve iki şahit hazır bulunmak zorundadır. T.C kanunları, nikâh memuru önünde yapılmayan evlendirmeyi geçersiz saymaktadır. Dini nikâha ise ancak resmî nikâhtan sonra ve eğer taraflar isterse cevaz verilmektedir. Dini nikâhın kıyılabilmesi için evlilik cüzdanının ibrazı kanunen zorunludur.

DüğünNikahGündemYaşamHaberler

Nikah Şahidi Kimler Olur, Kimler Olamaz? İşte Tüm Detaylar

Yaz kız pek çok düğün gerçekleşir. Düğün sürecinde birbirinden farklı konular gündeme gelse de merak edilen konulardan birisi de nikah şahidinin kim olacağıdır. Nikah zamanı yaklaşırken çitleri heyecanlandıran bu durum nikah şahidi kimler olabilir? Sorusunun araştırılmasına neden olur. Bizler bu yazımızda kimlerin nikah şahidi olabileceğini, kimlerin nikah şahidi olamayacağını paylaşacağız. Sizler de nikah şahidinizin kim olacağına karar veremiyorsanız yazımızın detaylarından tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Gelelim kimlerin nikah şahidi olabileceğine kimlerin ise olamayacağı sorusunu yanıtlamaya. Nikah şahidi olmak isteyen kişilerin,

  • 18 yaşından büyük olması,
  • Nikaha şahitlik edebilecek kadar akli dengesinin yerinde olması,
  • Nikah şahitliğini yapacağı kişiyi tanıyor olması,

Gerekmektedir.  Bu üç maddeye uyum sağlayan kişilerin nikah şahidi olmasında herhangi bir sorun görülmemektedir.  Peki, pek çok kişinin araştırdığı gibi kardeşten nikah şahidi olur mu?

Nikah Şahidinin Görevi Nedir?

Nikah şahitleri, nikahın kıyılması için gereklidir. Evlenmek isteyen kişilerin evlilik isteklerinde özgür olduğuna ve nikahın resmi bir şekilde gerçekleştirildiğine şahitlik ederler. Nikah sırasında, nikah memurunun “Belediyemize başvuru gerçekleştiren çiftler birbirlerini eş olarak kabul ettiler sizler de şahitlik ediyor musunuz?” sorusunu yanıtlamakla yükümlüdürler. Bu soruyu yanıtladıktan sonra nikah defterine imza atmaları durumunda görevlerini yerine getirmiş olacaklardır. Nikah şahitlerinin başka herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır. Resmi bir nikahın kıyılabilmesi adına iki adet nikah şahidinin bulunması gerekmektedir.

Kimler Nikah Şahidi Olabilir

Kimler Nikah Şahidi Olabilir

Kardeşten Nikah Şahidi Olur mu?

Aynı soyadına sahip olmanın sorun yaşatacağını düşünen kişiler kardeşten nikah şahidi olur mu? Sorusunun cevabını araştırmaktadır. Pek çok kişinin bildiğinin aksine kardeşin nikah şahitliğini yapmasına herhangi bir sorun yoktur. Kardeşler ve diğer aynı soyada sahip olan kişiler birbirlerinin nikah şahitliğini gerçekleştirebilirler.

Kimler Nikah Şahidi Olamaz?

Nikah şahidi olmanın üç adet basit kuralı vardır. Ancak nikah şahidi olamamak için de birbirinden farklı kurallar bulunmaktadır.

  • 18 yaşından küçük olan kişiler,
  • Bir nikaha şahitlik edemeyecek kadar akli dengesi yerinde olmayanlar,
  • Nikahı kıyılan kişilerin anne ve babası olmak,
  • Nikahı gerçekleştirilecek olan kişileri tanımayanlar,

Nikah şahitliği gerçekleştiremez. Pek çok belediye anne ve babayı nikah şahidi olarak kabul etmemektedir. Ancak bazı belediyeler bu durumu kabul ederken anne babaya ek olarak iki şahidin daha bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle hangi belediyede nikah kıyılacağına ve belediyenin şartlarına göre kimlerin nikah şahidiniz olamayacağını öğrenebilirsiniz. Peki, resmi nikahta kaç tane şahit bulunmalıdır?

Resmi Nikahta Şahit Sayısı Kaç Olmalıdır?

Belediyelerin aldığı karara göre resmi bir nikahın gerçekleşmesi için en az iki adet şahit olması zorunludur. Ancak gelin ve damadın isteğine bağlı olarak ve bazı özel durumlarda nikah şahidi sayısı dört adet olabilir. Bu sebeple nikaha herhangi bir olası olumsuzluk ile karşılaşmamak için nikah başvurusu gerçekleştirirken başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz kurumdan bu konuda bilgi almanız önerilmektedir.

Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Resmi nikah başvurusu gerçekleştirmek isteyenler aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak tamamlamalıdır.

  • Evlilik beyannamesi,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Vesikalık fotoğraf,
  • Sağlık raporu,
  • Fotoğraflı nüfus cüzdanı,

Bu belgeler tamamlandıktan sonra belediyelere resmi nikah başvurusu gerçekleştirilmesi mümkündür. Nikah başvurusu gerçekleştiren kişilerin merak ettiği bir diğer soru ise nikah şahidinin başvuru sırasında bildirilip bildirilmeyeceğidir. Peki, başvuru sırasında nikah şahitlerini bildirmek zorunlu mudur?

Nikah Şahidi Ne Zaman Bildirilir?

Resmi nikah başvurusu gerçekleştirecek olan kişilerin başvuruları sırasında nikah şahitlerini bildirmeleri zorunlu değildir. Nikah şahitleri, olası olumsuzlukların yaşanabilir olması sebebiyle nikah gününde  T.C.  kimliklerini nikah memuruna gösterdikten, T.C. kimlik numaraları ve adreslerini bildirdikten sonra nikah şahitliği gerçekleştirebilirler.

Nikah Şahitleri için Söz Önerileri Nelerdir?

Nikah şahitlerinin nikah sırasında evet demeleri yeterlidir. Ancak kimi zaman şahitler kendileri de bir şeyler söyleyerek  nikaha renk katmak isterler. Bu durumda bu özel günde söyleyebileceğiniz pek çok söz bulunmaktadır. Sizler de en yakın dostlarınızın nikahında bu sözleri söyleyerek nikaha renk katabilirsiniz.

  • Sevgi bir ailenin olmazsa olmazıdır. Ailenizi kurduğunuz bu özel günde sevginizin çiçeklerinin bir ömür boyu solmaması dileğiyle.
  • Yalnız bir ömrü geride bırakıp birken iki olduğunuz bu hayatta bir ömür beraber olmanız dileğiyle.
  • Bugün yeni hayatınızın ilk günü. Bundan sonraki tüm günlerinizin beraber geçmesi dileğiyle. Bir ömür mutlu olun.
  • Bu nikah size yeni hayatınızın ilk müjdesidir. Her zaman birlikte olun, bir güneş gibi parlayın, gittiğiniz her yerde mutluluk sizinle olsun.

Nikah Şahitleri Ne Giymelidir?

Nikah şahitleri de en az evlenecek çift kadar heyecanlı olabilmektedir. Bu durumda pek çok kişi nikah şahitleri ne giymelidir? Ve  nikah şahitleri ne giyer? Sorularının cevabını araştırır. Nikah şahitleri nikahın düzenini bozmayacak şekilde istedikleri kıyafeti giyebilirler. Ancak bu aşamada gelin ve damattan rol çalmamak son derece önemlidir. Kadın nikah şahitlerinin beyaz giymemesi gerektiğini örnek verebiliriz. Sade, şık ve rahat kıyafetler nikah şahitleri için en ideal seçimlerden olacaktır.

Nikah şahidi ne yapar? Kimler nikah şahidi olabilir? Nikah şahidi görevleri

Arapça kökenli bir kelime olarak karşımıza çıkan nikah, kadın ve erkeğin evlilik birliği kurması anlamına gelir. Şahit kelimesi de Arapça kökenli bir kelimedir ve tanık olan kişi anlamına gelir. İnsanlık tarihinin en eski evlilik sözleşmesi Antik Mısır'da gerçekleşmiştir. Milattan önce 661 tarihinden itibaren kayda geçirilen evlilik sözleşmelerinde kişilerin nikah şahitlerinin de olduğu görülmektedir. Sümer, Mısır, Babil, Çin gibi birçok uygarlıkta evlilik için farklı kurallar yer almaktadır. Evlilik töreni geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren gelenekler arasında yer almaktadır. 17 Şubat 1926 tarihinde İsviçre Medeni Kanunu esas alınarak 743 Sayılı Medeni Kanun,2002 yılına kadar uygulamada yer aldı. Evlilik hakkındaki yasal düzenlemeler 1 Ocak 2002’de ise 4721 Sayılı Medeni Kanun çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

NİKAH ŞAHİDİ KİMDİR, NE YAPAR?

Evlilik kararı alan çiftin nikah masasında resmi evlilik adına gönüllü olarak tanıklık yapan kişiye nikah şahidi adı verilir. Nikah şahidi olan kişiler akıl sağlığı yerinde olan kişilerdir. Nikah şahitleri nikah defterine imza atarak yasal şahitlik yaptığını kabul eder.

Nikah töreninde nikah şahitleri karı koca adaylarının sözlü taleplerine şahitlik ettiğini ifade etmektedir. Nikah şahitleri hem sözel hem de yazılı olarak şahit olduklarını kabul eder.

Nikah Şahidi nedir

KİMLER NİKAH ŞAHİDİ OLABİLİR?

Nikah şahidi olacak kişilerin belirli şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:

Akıl sağlığı yerinde olmak

18 yaşını doldurmuş olmak

Şahitlik yaptığı kişiyi tanımak

Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ancak oturum izni bulunan ya da belirli bir süreliğine turist amaçlı ziyarete gelen yabancıların pasaportunun olması durumunda resmi nikah töreninde şahitlik yapabilmektedir.

ANNE BABA YA DA KARDEŞ NİKAH ŞAHİDİ OLABİLİR Mİ?

Nikah törenleri belediye tarafından görevlendirilen nikah memurları aracılığıyla gerçekleştirilir. Nikah şahidi hakkındaki durumlar belediye tarafından belirlenir.

Bazı belediyeler anne ve babaya nikah şahidi olarak kabul etmemektedir. Bunun yanı sıra anne babanın nikah şahidi olmasını kabul eden belediyeler ek şahitte istemektedir. Bunun yanı sıra kardeş, teyze, akraba ya da arkadaş gibi kişiler nikah şahidi olabilir.

Kimler nikah şahidi olabilir

NİKAH ŞAHİDİ EN FAZLA KAÇ KİŞİ OLUR?

Evlilik yönetmeliği kapsamında en az iki en fazla 4 nikah şahidinin bulunması gerekmektedir. Nikah şahidi olacak kişilerin nüfus cüzdanlarını göstermeleri ve adres bildirmeleri gerekir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler ise nüfus cüzdanları yerine pasaport ya da geçici kimlik bilgilerini göstermelidir.

NİKAH ŞAHİDİ OLMADAN NİKAH KIYILIR MI?

Evlendirme Yönetmeliği’nin 35. maddesi kapsamında kişilerin nikahlarının kıyılabilmesi için nikah memurunun ve nikah şahidinin olması gerekir. Bu madde kapsamında nikah töreninde nikah şahidinin bulunması zorunludur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası