göz kapağında pullanma nasıl geçer / Göz kapağı alerjisi nasıl geçer? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Göz Kapağında Pullanma Nasıl Geçer

göz kapağında pullanma nasıl geçer

Göz kapağı alerjisi nasıl geçer?

Göz kapağı alerjisi, göz kapağı üzerindeki veya çevresindeki cildin kuru, kaşıntılı ve tahriş olmasına neden olan yaygın bir durumdur. Peki, Göz kapağı alerjisi nasıl geçer? Merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik…

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 17:14 - 01 Ekim 2019 Güncellenme:

Göz kapağı alerjisi nasıl geçer?

Göz kapağı alerjisi, göz kapaklarında lokalize olan ve egzamaya benzeyen bir grup enflamatuar cilt hastalığı tanımlayan bir şemsiye terimdir. Göz kapağı alerjilerinin birçok nedeni vardır ve bu nedenle hastalar için sinir bozucu bir sorundur. Şimdi, Göz kapağı alerjisi nasıl geçer? Gelin hep birlikte öğrenelim…

GÖZ KAPAĞI ALERJİSİ HAKKINDA

Göz kapağı alerjileri, özellikle kadınlarda, alerjik bir reaksiyondan otoimmün bir hastalığa kadar pek çok şeyden kaynaklanan yaygın bir problemdir. Göz kapaklarının üzerindeki cilt özellikle alerjiye ve lokalize enfeksiyonlara karşı çok hassastır. Durum, makyajı temizlemek için kullanılan kozmetik ürünler veya yüz temizleyicileri tarafından daha da kötüleşebilir.

Göz kapağı alerjisine neden olabilecek pek çok neden olabilir. Bunlar:

Kontakt dermatit

Kontakt dermatit, vücut ciltte bulunan bir maddeye anormal tepki gösterdiğinde ortaya çıkan bir egzama şeklidir. Göz makyajı uygulayan kadınlarda yaygın olarak görülür.

Atopik dermatit

Atopik dermatit, astım, saman nezlesi ( alerjik rinit ) ve kronik dermatit ile ilişkili bir tür alerjik cilt reaksiyonudur. Yaygın alerjenler arasında ağaç polenleri, küf sporları, toz akarları ve evcil hayvanlar bulunur. Atopik dermatit en çok kolların altındaki veya dizlerin arkasındaki bölgelerde görülse de bazen göz kapaklarında da gelişebilir.

Diğer nedenler

Dermatomiyozit ve sistemik lupus eritematozus gibi diğer otoimmün hastalıklar da göz kapağı alerjisine neden olabilir. Bu salgınlar, kilo kaybı, ateş, halsizlik, gece terlemeleri, kas ağrıları ve eklem ağrıları gibi eşlik eden semptomları ile alerjiden ayırt edilebilir.

GÖZ KAPAĞI ALERJİSİ TEDAVİSİ

Her türlü göz kapağı alerjisi için insanlar göz bölgesini temiz tutmalı ve dokunmak veya çizmekten kaçınmalıdır. Bu, daha fazla tahriş veya enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur.

Mümkün olduğunda, alevlenmeye neden olabilecek tahriş edici ve alerjenlerin tanımlanması ve önlenmesi yararlı olacaktır. Bunlar şunları içerebilir:

– Bazı makyaj markaları
– Güneşten koruyucular
– Parfümler
– Yüzme gözlükleri
– Gözyaşı
– Yapay kirpikler
– Kontakt lens çözeltisi
– Havadaki alerjenler

Atopik dermatit (egzama) veya sedef hastalığının neden olduğu göz kapağı alerjisini tedavi etmek ve semptomlardan hemen kurtulmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

Nemlendirin

Nemlendirici kremler kuruluğu ve kaşıntıyı hafifletebilir. Reçeteli ve reçetesiz çok çeşitli kremler mevcuttur. Hafif dermatit tedavisinde en etkilidirler.

Kalsinörin inhibitörleri kullanın

Bu ilaç atopik dermatit ve sedef hastalığı dahil olmak üzere enflamatuar bozuklukları tedavi etmek için kullanılır. Krem olarak uygulanabilir veya ağız yoluyla alınabilir. Bağışıklık fonksiyonunu baskılayabileceği için dikkatli kullanılmalıdır.

Kortikosteroid kullanın

Steroid bazlı kremler, iltihabı tedavi etmek ve kuruluğu azaltmak için doğrudan göz kapaklarına uygulanabilir. Yaygın bir dermatit veya egzema vakası için, tablet şeklinde kortikosteroidler alınabilir. İlacın gücü semptomların ciddiyetine bağlıdır.

Çok tozlu veya kirli bir ortamda çalışıyorsanız, gözlerinizi saran koruyucu gözlük kullanmak göz kapaklarındaki tahrişi önlemeye yardımcı olabilir.

Çocuklarda kulak ağrısı neden olur?İlginizi ÇekebilirÇocuklarda kulak ağrısı neden olur?

GÖZ KAPAĞI ALERJİSİNİ ÖNLEMEK İÇİN

Aşağıdaki eylemler, göz kapağı alerjisini önlemeye yardımcı olabilir:

Göz kapaklarını çizmekten veya ovalamaktan kaçının. Bu, cilde daha fazla zarar verebilir ve enfeksiyon riskini arttırır.

Diyet değişiklikleri yapın. Yiyecek alerjileri göz kapağı alerjisini tetikleyebilir. Özellikle süt ürünleri, atopik dermatit semptomlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Önemli bir diyet değişikliği yapmadan önce, bir doktora danışmanızda yarar vardır.

Kaşıntı önleyici ürünleri deneyin. Reçetesiz satılan ilaçlar kaşıntı dürtüsünü azaltabilir. Sıcak veya soğuk bir kompres de yardımcı olabilir.

Bazı nemlendiricilerden kaçının. Formaldehit, lanolin, parabenler veya bir parfüm içeren ürünler, ciltte ilave tahrişe neden olabilir.

Koruyucu giysiler giyin. Gözleri potansiyel tahriş edici maddelerden korumak veya gözlük kullanmak yardımcı olabilir.

Düzenli olarak nemlendirin. Her gün göz kapaklarında bir nemlendirici kullanılması semptomların gelişmesini önleyebilir.

Daha az sabun kullanın. Daha kısa süreli duş veya banyo yapmak, cildin potansiyel tahriş edici maddelere maruz kalma süresini azaltır. Aynı zamanda yumuşak sabunların, antibakteriyel sabunların veya kokusuz sabunların kullanılması da yardımcı olabilir.

Makyaj kullanımını sınırlayın. Göz farı veya rimel gibi gözlerin etrafında makyaj kullanmak hassas göz bölgesini tahriş edebilir. Daha az kullanmak veya hipoalerjenik markalara geçmek faydalı olabilir.

Göz kapağı alerjisinin nedenleri, tipleri ve tetikleyicileri değişkenlik gösterir. En etkili olanları bulmadan önce yukarıdaki eylemlerden birkaçını denemek gerekebilir.

diyetEgzamasütyüzme

Göz Çevresi Ekzeması ve Nedenler

Göz çevresinde gelişen kızarıklık, kepeklenme ve bazen ödem ve sulantılı kabarcıklarla seyreden ekzema verdiği rahatsızlık hissi ve görüntüsü nedeni ile kişinin günlük hayatını etkileyen bir deri reaksiyonudur. Birçok nedenle gelişebilir. Kişinin bünyesinde mevcut olan bir duyarlılık bu ekzemaya yatkınlığa neden olabilir. Bu tip durumlar atopik dermatit, seboreik dermatit gibi kalıtımsal ekzemalardır. Atopik dermatit, alerjik astım ve saman nezlesi gibi bulgularla veya tek başına göz kapağı ekzemasının nedeni olabilir. Atopik kişiler genellikle kaşıntılı ve kırmızı göz ve göz çevresine sahiptirler, uzun süreli durumlarda göz kapaklarında kuruluk, kepeklenme, ince çatlaklar, deride kabalaşma ve koyu halkalar gelişebilir. 

Bazen de dış etkenlere bağlıalerjik orijinli veya irritasyon sonucu göz çevresi ekzeması gelişebilir.Bu tip ekzemanın nedenleri; temas eden alerjenlere bağlı olabilir, havadan yayılan partiküllere bağlı olabilir, güneş etkisi ile tetiklenen allerjiler olabilir. 

Bu tip allerji kadınlarda daha çok görülür, genellikle kozmetik kullanımına bağlı olduğunu düşündürür.Göz kapakları derinin en ince olduğu bölgelerdir, bu nedenle temas eden maddelerdaha kolay emilir ve deri reaksiyonunun en sık görüldüğü bölgedir. 

Birçok kozmetik ürün; göz çevresi kremleri, maskara, far, kalem,eyeliner gibi göz kozmetikleri, göz damlaları,kontakt lens solüsyonları en sık rastlanan alerjenlerdir.

İlginç olarak göz çevresi ürünlerinin dışında göz harici bölgelere kullanılan ürünler de ekzema nedeni olabilir ve araştırılmalıdır; saç ürünleri, yüz kremleri ve makyaj ürünleri ve el ürünleri gibi. El için kullanılan bir ürün elden göz kapağına taşınarak elde hiçbir şikayete neden olmadan göz kapağı allerjisi yapabilir. Özellikle saç v e tırnak boya ve cilaları önemli allerjenler olabilir. 

Ürün içeriği olarak allerji yaptığı saptanan allerjenler; goldsodiumtiosulfat,fragrance mix, Peru balsamı, nikel sulfatve neomisindir. Ayrıca; her türlü koku ve boya maddeleri alerjik özellikleri bilinen maddelerdir.Bazı maskara, göz farı, eyelinerkalemlerde nikel olduğu bilinmektedir. 

Göz damlaları ve kontakt lens solüsyonlarında bulunan bazı içerikler ve koruyucular alerjik reaksiyona yol açabilir. En sık benzalkoniumklorid, timerosal, parabenler ve klorhexidininallerji yaptığı bilinmektedir. 

Diğer bir neden havadan gelen partiküller bağlı alerjik reaksiyondur. Havadan partikül tarzında yayılan allerjenler de göz kapağı derisinden daha kolay emilir. Üst göz kapağını daha çok etkiler. Bu maddeler; bitkiler, odun allerjenleri, plastik, lastik, zamk, metaller, endüstriyel ve farmasötikkimyasaller, böcek ilaçları, ev tozu, sigara dumanı olabilir. 

Göz kapağı ekzeması oluştuğunda göz çevresi derisi çok hassas olduğundan herhangi bir krem veya tavsiye üzerine herhangi bir ilaç kullanmadan hemen bir dermatolojiuzmanı muayenesi çok önemlidir. Bu ekzemanın tipi ve nedeni saptandıktan sonra en doğru tedavi ile kısa sürede sağlığınıza kavuşmanız mümkündür. Aksi halde yanlış kullanılan kremler hastalığı şiddetlendirebilir, ince deriden emilen yanlış ilaçlar göz için sakıncalar doğurabilir.  

 

İnternet Sitesi Aydınlatma Metnine ulaşmak için tıklayınız.

Blefaritin kronik bir hastalık olup kesin tedavisi genellikle mümkün değildir ama bazı tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

a- Sıcak kompres: Temiz bir pamuk parçasını sıcak suya batırarak kirpik diplerimize alt ve üst kapaklarda kapak üzeri dahil olmak üzere birkaç dakika sıcak masaj uygulanır. Pamuk ısısını kaybedince işlem tekrarlanır. Böylece kirpik diplerindeki birikintiler temizlenir ayrıca kapaktaki yağ bezlerindeki yağın akışkanlığı sağlanmış olur ve arpacık gelişimi böylece engellenmiş olur.

b- Kapak temizliği: Temiz bir kahve fincanını ılık su ile doldurduktan sonra içine bir kaşık bebe şampuanı karıştırdıktan sonra ucu pamuklu kulak çubuğu ile sürme sürermiş gibi kirpik diplerindeki birikintileri iyice temizlemek lazım. Bu işlemi günde bir veya iki defa tekrarlamakta fayda var.

c- Antibiyotik ve kortizonlu merhemler: Aynı şekilde kirpik dibi kuruduktan sonra antibiyotik ve/veya kortizonlu merhem kirpik dibine sıkılır ve kulak çubuğu ile yayılması sağlanır. Bu işlem genelde gece yatmadan önce yapılır.

d- Göz damlaları: Suni göz yaşları ve antibiyotik steroid karışımı göz damlaları şikayetlerin giderilmesinde çok etkili bir tedavidir.

e- İyi hijyenik şartlar: Blefarit kronik bir rahatsızlık olduğu için kapak ve kirpiklerin hijyenine dikkat ederek bunun sık sık tekrarlanması engellenebilir. Bunun için haftada bir iki defada olsa kapaklara sıcak kompres ve kirpikleri bebe şampuanı ile temizlemek düzenli olarak yapıldığı zaman blefaritin artmasını büyük ölçüde engelleyebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası