rpm açılımı nedir / Araçlarda Nm / Rpm Tam Olarak Neyi Ifade Ediyor - Teknik Sohbet - Oto Club Türkiye

Rpm Açılımı Nedir

rpm açılımı nedir

Rpm nedir, ne işe yarar? RPM nasıl hesaplanır?

Haberin Devamı

Şimdi bunu, bizi ilgilendiren kısmıyla birlikte biraz açalım… Tam olarak RPM nedir? RPM denen şeye biz, donanımcı ve oyuncular olarak en fazla sabit disklerde ve fanlarda rastlıyoruz. “ RPM, RPM, RPM, RPM, RPM” gibi. Yukarıdaki açıklamanın ışığında, artık bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz sanırım: Bu değer fanın, diskin ya da herhangi bir dairesel mekanik parçanın, motorun vs. dakikada kaç devir yaptığını gösterir.

Bu değer arttıkça, performans da artar. Daha yüksek bir RPM değerinde çalışan fan, daha iyi soğutma sağlayacaktır; keza RPM’i yüksek olan hard disk de daha performanslıdır. Kısacası değer ve performans, konu RPM olunca paralel olarak seyreder.

Bir de “Rounds per Minute” vardır ki, yukarıda bahsettiğim “Revolutions per Minute” ile karıştırılır. “Rounds per Minute”, bizim RPM’in aksine bir silahın dakikada attığı mermi sayısını belirten bir tabirdir.

Haberin Devamı

Kaynak: Fragtist

Motor RPM nedir?

RPM "Revelution Per Minute" baş harflerinin kisaltmasi olup Türkçe anlamı; 1 dakikaki devir sayısıdır.

Motor teknolojisinde devrin yüksek olmasının tek başına bir anlamı yoktur, bu dönen mil veya motorun dakikada attiği turu işaret eder.

Araçlarınızda RPM (Devir Saati) ancak; devir sayısı - "Tork eğrisi"  "Devir Sayısı-Güç eğrisi" tablolarından en optimum (en faydalı) devir ve tork veya güç tablolar yardımıyla okunabilir.

Benzinli araçlarda yüksek devirlerde üretilen tork dizellerde daha düşük devirlerde ulaşılabilmektedir.

Tork ve RPM bir madalyonun 2 yüzü gibidirler. Biri olmadan diğeri anlamsızdır. RPM olmadan tork hiç bir işe yaramayan bir rakamdan ibarettir. Tork ve RPM aynı büyüklüğün farklı yansımalarından başka şey değildirler.

Tork ve RPM transmisyon aracılığı ile birbiriyle değiştirilebilir yani istediğimiz miktarda torku RPM’e veya tersine çevirebiliriz. Bunu bize transmisyon sağlar. Örneğin yarıçapı 1 metre olan bir makara düşünün, bu makaraya metre halat sarılı.

motor rpm

Makaramız kgm gücünde ve dakikada RPM devre sahip bir motor tarafından döndürülüyor olsun. Makarayı m yukarıya çıkaralım ve ucuna kg’lık bir ağırlık bağlayalım. Motorumuz kgm torka ve RPM’e sahip olduğu için bu kg’lık ağırlığı 1 dakikada metre yukarıya çıkaracaktır.

Motorumuzun beygir gücü ( x /) HP’dir. Evet kgm torka ve RPM’e sahip bir motorla kg’lık ağırlığı 1 dakikada m yukarıya çıkardık ama bu kadar beklemek istemiyoruz, şu işi ½ dakikada halledelim diyoruz.

Bu durumda yine kgm torka ama RPM devre sahip bir motor monte ediyoruz makaramıza. Şimdi yine kg’lık bir ağırlığı m yukarıya çıkarıyoruz ama sadece yarım dakikada. Tork değişmedi, RPM iki katına çıktı, süremiz yarıya indi. Bu motorun beygir gücü de x / = HP. Yani ilk motorun iki katı.

Tork değişmediği halde beygir gücünü iki katına çıkardığımızda alınan süreyi yarıya indiriyoruz, buraya DİKKAT (!). Peki makaraya 50 kgm torka ve RPM devre sahip bir motor bağlarsak ne olur? Ağırlık kg > 50 kgm tork olduğu için motorumuz bu ağırlığı kaldıramayacaktır.

Elimizde ne var? Bize yetmeyen 50 kgm tork ve ihtiyacımızın 2 katı RPM var. İhtiyaç fazlası bu RPM’i ihtiyacımız olan torka çeviremez miyiz? Evet, bunu makara ile motor mili arasına hızı yarıya düşüren () bir çevre uzunluğuna sahip bir dişli seti ile yapabiliriz.

Bu durumda RPM ’e düşer, tork kgm’ye çıkar beygir gücü değişmez ( 50 x / = HP). Gördüğünüz gibi beygir güçleri aynı, tork ve RPM’leri farklı 2 motordan 50 kgm torka sahip olanı ağırlığı doğrudan kaldıramadı ama araya oranlı bir transmisyon koyduğumuzda 2 motor yalnızca beygirgücü açısından değil her açıdan eşitlendi.

İşte transmisyon, torka ihtiyacımız olduğunda fazla RPM’i torka, RPM’e ihtiyacımız olduğunda da fazla torku RPM’e çevirir. Tork ve RPM birbirine dönüşebilen fiziksel büyüklüklerdir. Madalyonumuz beygir gücüdür, bu madalyonun bir yüzü tork, diğer yüzü RPM’dir.

Bu nedenle, RPM’de 50 NM tork üreten bir motorla RPM’de NM tork üreten bir motoru ’lik basit bir transmisyon kolayca eşitler. Daha fazla RPM’e neden ihtiyaç duyarsınız? Daha hızlı gitmek için; Daha fazla torka neden ihtiyaç duyarsınız? Daha fazla yük taşımak/çekmek için Transmisyon size ne istiyorsanız onu verir: Daha fazla RPM veya daha fazla tork.

Wiki » RPM Paketi Hazırlama

Paketin oluşturulması tamamlandıktan sonra yukarıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi dizini içerisinde paketimiz oluşturuldu. Ayrıca, paketimizin kaynak paket dosyası da dizininde oluşturuldu.

Not Edin!:
Bir rpm paketinin oluşturulması zaman alıcı bir işlemdir. Çünkü kaynak kodlar açılacak, varsa yamalar uygulanacak, kodlar derlenecek ve paket haline getirilecektir. Özellikle, çekirdek (kernel) paketlerinin oluşturulması, makinenizin işlemci ve bellek özelliklerine göre birkaç saat alabilir.

Bir kaynak RPM paketi üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan yeniden derleme yapmak isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz; bu durumda yeni bir monash.pw paketi oluşturulmaz:

$rpmbuild --rebuild monash.pw
Not Edin!:
Mageia Linux paketlerinin .spec> ve kaynak kod dosyalarını svn deposunda da bulabilirsiniz.

Özgün kaynak arşivinden (tar arşivi) oluşturma

Sourceforge veya [KDE-Look] sitalerinden birinde işinize yarayacak bir uygulama bulduğunuzu ve bu uygulamanın Mageia Linux rpm paketlerinin bulunmadığını düşünelim. Bu uygulamayı paketleyerek, hem sisteminizde düzgün bir kurulum yapma hem de bu paketi başkalarıyla paylaşarak onların da sistemlerine düzgün ve zahmetsiz kurulum yapma imkanı elde etmelerini sağlarsınız.

Uygulamanın tar ile arşivlenmiş kaynak arşivini indirin ve dizinine koyun.

Ön denetlemeler

Lisans
GPL lisansından başka bir çok farklı lisans ile lisanslanımış uygulamalar bugün internetten edinilebilmektedir. Bu açıdan, uygulamanın lisansının üzerinde özgürce işlem yapabileceğiniz (mesela kaynak kodu yamalayabileceğiniz) ve özgürce başkalarına dağıtabileceğiniz bir lisans türü olduğundan emin olun. Mageia Linux için kabul edilebilir lisans türleri için ingilizce olan Mageia Lisans Politikası sayfasına bakın.
Tar Arşivi
RPM paketlerinde, başka kullanıcıların da paket üzerinde çalışabilmelerini sağlamak amacıyla kaynak arşivleri özgün biçimde tutulur. Üzerlerinde herhangi bir değişiklik yamalar ile yapılır. Mümkünse kaynak arşivin bziplenmiş tar arşivi kullanılır:monash.pw2. Uygulamanın sitesinden bu biçimdeki kaynak arşivinin indirilmesi önerilir. Yamalar ( aracılığı ile oluşturulan .patch veya .diff uzantılı metin dosyaları) veya herhangi bir metin biçimindeki (yapılandırma dosyaları, betikler v.b.) olduğu gibi; yani sıkıştırılmadan kullanılır.

SPEC Dosyası

İşte geldik! Bu bölüm, makalemizin en önemli bölümüdür. SPEC dosyası, RPM için gerekli tüm bilgi ve komutları içerir. Spec dosyası en iyi anlaşılması gereken dosyadımonash.pw nedenle başlı başına bir yazı konusudur. Lütfen RPM SPEC Dosyası makalesini inceleyin.

Derleme

Spec dosyanız hazır olduğunda, derin bir nefes alın ve şu komutu verin:

$rpmbuild -ba paket_adı.spec

Bu komuta --clean anahtarını da ekleyerek dizini içindeki dosyaların, paket oluşturulduktan sonra kendiliğinden silinmesini sağlayabilirsiniz.

Paket oluşturma işlemi sonunda iki sonuç elde edersiniz:

Tebrikler, paketi oluşturdunuz!

Siz ikinci ihtimalle karşılaşanlardansanız, üzülmeyin. Bu sizin bir uzaylı olmadığınıza kanıttır! Çok daha fazla belge okuyarak, SPEC dosyasını yeniden gözden geçirerek, bilenlere sorarak, başka paketlerin spec dosylarını inceleyerek öğrenmenin tam da zamanı gelmiş demektir.!

Bir RPM Paketini Denetlemek

Bu konu için ayrıca Mageia Hata Takip sistemini de incelemeniz önerilir.

Temel Denetlemeler

Gerçekleştirilecek ilk adımlar şunlardır:

$rpm -qlivp --changelog paket_adı.(src.)rpm

Paketi Hatalar Karşı Denetlemek

Bir sonraki adımda rpmlint aracını kullanarak paketimizi hatalara karşı ve rpm kurallarına uygunluğu açısından denetlemeliyiz. rpmlint aracını şu şekilde kullanırız:

$rpmlint paket_adı.<archtype>.rpm

Rpmlint bize hataları ve rpm paketleme kurallarına aykırı durumları bildirecektir. Daha ayrıntılı bilgi için rpmlint' i -i anahtarı ile kullanın. Hem oluşturduğumuz rpm hem de monash.pw paketlerini bu şekilde denetleyin.

Kurulum Denetimi

Tercihen, paketi oluşturduğumuz bilgisayar başka; bir bilgisayarda paketinizi kurun veya kurulu olan resmi paket yerine yükseltme yapın. Bu aşamada şu hususları denetleyin:

Kurulum Öncesi (Pre-installation) ve Kurulum Sonrası (Post-installation) Betikleri

Temeller

RPM paket biçim, aslında basit bir paket yönetiminden (sisteme paket içeriğini kopyalamaktan) çok daha fazlasını sunar.

Bir paketleyiciye büyük bir yetenk de sunar: kurulum öncesi ve kurulm sonrası betikleri. Bu betikler, paketin kurulumu sonrasında ve paketin kaldırılması sonrasında işletilecek bir kaç satır kod hazırlama imkanı sunarlar.

Bu betikler tüm kabuğu kodlarını çalıştırabilirler.

Dört temel betik vardır:

Not Edin!:
Bu betiklerin hiç biri kullanıcı ile etkileşimli olmamalı; yani kullanıcıdan bir girdi beklememelidir.

Bu betikler ile sayısız işlemin yapılması sağlanabilir. Unutulmaması gereken, paketin kurulacağı sisteme zarar vermeyecek biçimde yazılmış olmalarıdır. Bu betikler örneğin:

gibi işlemler için kullanılır.

Yükseltme işlemini yapmak

RPM paket yönetim sisteminde bir paket kolayca yükseltilebilir/güncellenebilir. Ancak bu işlem, basit bir paket kurma/kaldırmadan daha karmaşık bir işlemdir. Buradaki temel sorun, güncelleme yapan paketin %postun betiği eski sürümlü paketin %post betiğinden sonra çalışması ve sonucunda tüm %post betik işlemlerinin kaybolmasıdır.

Bir eylemin sadece ilk kurulumda gerçekleşmesinden ve yükseltme/güncellemelerde gerçekleştirilmemesinden emin olmak, genellikle yararlıdır. Benzer şekilde, bir eylemin gerçekleşmesinin sadece sistemden kaldırma sırasında gerçekleştirilmesi ancak yükseltmede yapılmaması da önemlidir. Bu durum, rpm işleyişinde %pre, %preun, %post ve %postun betikelri ile öntanımlı olarak sağlanmaktadır.

Yeni bir rpm paketi kurulduğunda 1 değeri yeni rpm paketinin %pre betiğine ve 1 değeri de yeni rpm paketinin %post betiğine geçirilir. Bir paket yükseltildiğinde 2 değeri yeni rpm paketinin %pre betiğine ve 2 değeri de yeni rpm paketinin %post betiğine geçirilirken; 1 değeri eski rpm paketinin %preun betiğine ve 1 değeri de eski rpm paketinin %postun betiğine geçirilir.

Parametre \ Betik %pre %post %preun %postun
İlk kez kurulum için11N/CN/C
Bir yükseltme/güncelleme için2211
Bir sistemden kaldırma içinN/CN/C00

Bu sayede, paketleyicinin değişik işlemlerde (yükseltme veya kaldırma) betiklerini farklı biçimde çalıştırması sağlanmış olur.

Bu durumun denetlenmesi için şu "if" sh kabuğu işleci kullanılır:

%postun if [ $1 = 0 ]; then // kaldırmalara özgü işlemleri gerçekleştir. fi if [ $1 = 1 ]; then // yükseltmelere özgü işlemleri gerçekleştir. fi

RPM Dosya Tetikleyicileri

"%post -p /sbin/ldconfig" veya "%update_menus" gibi tekrarlanan işlemler için RPM Dosya Tetikleyicileri kullanılarak daha temiz bir spec dosyası oluşturulur.

Daha fazla makro

%post %__install_info&#;%{name}.info %preun %__install_info&#;%{name}.info %post %{update_menus} %postun %{clean_menus}
  • %install bölümünde aşağıdaki makro eklenir:
%find_lang&#;%{name}
  • %files bölümünde aşağıdaki makro kullanılır:
%files -f&#;%{name}.lang %post %_post_service <Sistem_önyükleme_betiği-adı> %preun %_preun_service <Sistem_önyükleme_betiği-adı> %install () mkdir -p $RPM_BUILD_ROOT/var/lib/games touch $RPM_BUILD_ROOT/var/lib/games/methanescores %post %create_ghostfile /var/lib/games/monash.pw root games () %files %attr(, root, games)&#;%ghost /var/lib/games/monash.pw

%create_ghostfile makrosunun açılımı şu biçimdedir:

if [&#;! -f /var/lib/games/monash.pw ]; then touch /var/lib/games/monash.pw chown monash.pw /var/lib/games/monash.pw chmod /var/lib/games/monash.pw fi %post %update_desktop_database %postun %clean_desktop_database %post %update_mime_database %postun %clean_mime_database %file %{_iconsdir}/hicolor/* %{_iconsdir}/crystalsvg/* %post %update_icon_cache hicolor %update_icon_cache crystalsvg %postun %update_icon_cache hicolor %update_icon_cache crystalsvg # Her şema anahtarı, /etc/gconf/schemas/<anahtar_adı>.schemas dosyası ile bağlantılı olmalıdır. %define schemas apps_gnome_settings_daemon_default_editordesktop_gnome_font_rendering desktop_gnome_peripherals_keyboard_xkb fontilus themus %post %post_install_gconf_schemas&#;%{schemas} %preun %preun_uninstall_gconf_schemas&#;%{schemas} %post %update_scrollkeeper %postun %clean_scrollkeeper

Urpmi ve rpmdrake ile etkileşime girmek

Bazen, paket kurulumu öncesinde veya sonrasında kullanıcıyı belirli hususlarda uyarmak veya bilgilendirmek gereklidir. ve üst rpm sürümleri bu işlevi desteklemektedir: RPM; monash.pw, monash.pw veya monash.pw adlarındaki dosyaları kendiliğinden aramakta ve bu dosya içeriğini görüntülemektedir.

monash.pw dosyası sadece paketler kurulurken; monash.pw dosyası sadece paketler yükseltilirken; monash.pw dosyası ise her iki durumda da görüntülenir.

RPM paketlemede bir başka yol&#;: checkinstall

Kişisel kullanım için RPM paketi oluşturmanın belki de en kolay yolu kullanmaktır.

$./configure && make

adımları uygulanır.

$./configure && make
  • Adım adım checkinstall soruları cevaplanarak RPM paketi oluşturulması sağlanabilir. Checkinstall ayrıca oluşturulan RPM paketinin kendiliğinden sisteme kurulmasını da sağlayacaktır.
Warning!
Başkaları ile paylaşacağınız RPM paketlerini mutlaka yukarıda uzunca anlatılan usulüne uygun olarak oluşturun!

Yararlı Dış Bağlantılar

İngilizce Bağlantılar

Türkçe Bağlantılar

Kaynak

Hazırlayan= Atilla Öntaş

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır