dis teli varken cips yemek / Ortodonti Hasta Rehberi - Bahçeşehir Ortodonti

Dis Teli Varken Cips Yemek

dis teli varken cips yemek

Braketlerle Yemek Yemek

İlk günlerde dişlerinizde ağrı olabilir bu nedenler sert ve çiğnemesi zor yiyecekler yerine yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Sert etten, ekmeğin sert kısımlarından, çiğ sebzelerden uzak durulmalıdır. Sert olan, çekirdekli olan, yapışkan olan ve braketleri koparabilecek her türlü gıdadan uzak durulmalı veya bu gıdalar dikkatli yenmelidir. Örneğin çekirdekli gıdanın çekirdeği çıkarılarak, bazı sert gıdaların ise ısırmak yerine ince ince dilimlenerek ya da küçük parçalara ayrılarak yenmesi uygun olur. Bir süre sonra braketleriniz çıkacak ve salatalığı yeniden ısırabileceksiniz. Ancak, braketli olduğunuz sürece braketlerinizi ve apareylerinizi korumanız gerekir. Bu tedavinin başarısını ve uygun zamanda tamamlanmasını da etkiler.

Sakınılacak Yiyeceklere Örnekler

Asitli içecekler: Cola, Fanta, Gazozlar, Meyve suları gibi. İlla ki içmek isterseniz pipetle içebilirsiniz ama kesinlikle bardaktan, kutudan, şişeden dişlerinize temas edecek şekilde içmeyiniz.

Pek de yumuşak olmayan yiyecekler: Ekmeğin veya pizzanın sert yerleri gibi

Sert ve gevrek yiyecekler: Patlamış mısır, cips, dondurma ve dondurma külahları

Yapışkan yiyecekler: Karamel ve karamelli şeker veya çikolatalar, sakız, lokum, jelibon gibi

Sert Yiyecekler: Fındık, fıstık, leblebi gibi kuru yemişler, sert şekerler

Isırmak zorunda olduğunuz yiyecekler: Mısır koçanı, elma, havuç, salatalık

Çekirdekli yiyecekler: Erik, hurma, zeytin, kiraz, vişne gibi.

Sert şeyleri çiğnemek (örneğin kalem, tırnak vs.) braketlere zarar verebilir. Braketlerinizin zarar görmesi tedavinizin daha uzun sürmesine yol açacaktır.

 

Önemli: Bir braketiniz kaybolduğunda yedek braketler olmadığı için yeni bir braket sipariş etmek durumunda kalabiliriz bu durumda yeni braketin ücretini karşılamanız gerekebilir.

 

Genel Rahatsızlık Hissi ve Ağrı

Braketleriniz takıldığında, ağzınızda genel bir rahatsızlık hissedebilirsiniz veya dişleriniz gün için ısırma kuvvetlerine daha hassas olabilir. Bu durum, ılık tuzlu su gargarası ile hafifletilebilir. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak suda çözün ve ağzınızla iyi bir şekilde gargara yapın. Eğer hassasiyet daha fazlaysa aspirin veya baş ağrısı ve benzeri ağrılarda aldığınız ağrı kesicilerden içebilirsiniz. Dudaklar, yanaklar ve dil de 1- 2 hafta tahriş olabilirler. Bu süre içinde bu dokular, tellerin ve braketlerin yüzeyine karşı daha dirençli hale gelip yeni ortama alışırlar. Bu tahrişi azaltmak için braketlerin üzerine koruyucu ağız mumu koyabilirsiniz.

Dişlerde ağrı olabilir ancak illa ki ağrı olacak diye bir şey yoktur. Hafif sızı şeklindeki ağrılar olabilir, çok şiddetli ağrılar da olabilir. Çok şiddetli ağrı yaşamanız durumunda ağrı kesici almanız gerekir. Bu şekilde alışma dönemi olan günlük süreyi geçirebilirsiniz.

Ağız mumlarına alternatif olarak ağız kremleri kullanabilir ve tahriş, yara olan bölgeye bu kremi sürebilirsiniz. Eczaneden satın alacağınız Calgel ya da Dentinox gibi ağız kremleri bu iş için uygun kremlerdir.

 

Dişlerin Hafif Sallanması

Bu durum tedavi süresince beklenen bir şeydir. Endişelenmeyin! Bu durum normaldir. Dişler önce serbest hale gelmelidir ki hareket edebilsinler. Yeni ve düzeltilmiş pozisyonlarına getirildiklerinden bir süre sonra, dişler yine eskisi gibi sıkı bir şekilde kemiğe tutunacaklardır.

 

Bandın, Braketin veya Telin Yerinden Çıkması

Telaşa kapılmayın, bu bazen olabilir. Eğer bir tel çıkıntısı yanağınızı veya dudağınızı acıtıyorsa, künt bir aletle (kaşığın arkası, silgi, kalemin arkası) dikkatlice ve yavaşça tel parçasını ark telinin arkasına itin. Eğer rahatsızlık devam ederse, telin üzerine koruyucu mum veya ıslak pamuk parçası yerleştin. Kontrol ve durumun düzeltilmesi için hemen ortodontistinizi arayıp randevu alın. Eğer her hangi bir parça (band veya braket veya tel parçası) kopar ve yerinden çıkarsa onu saklayın ve gelirken yanınızda getirin.

Bazen de diş teli sağa ya da sola doğru kayarak yanağınızı acıtabilir. Eğer tek tarafınızla yemek yiyorsanız yani sağ ya da sol tarafınızla çiğneme yapıyorsanız tel kayabilir, aynı şekide bir tarafı diğerinden daha fazla fırçaladığınızda da aynı durum oluşur. Bu nedenle telin kaymaması için sağ-sol dengeli yemek yemelisiniz ve sağ-sol eşit miktarda fırçalamalısınız.

 

Dişlerin, braketlerin ve diş tellerinin temizliği

Braketlendiğiniz zaman, düzenli diş fırçalamaya ve diş ipi kullanımına eskisinden çok daha fazla özen göstermelisiniz. Ancak bu sayede ortodontik tedaviden sonra sağlıklı diş ve diş etleriniz olabilir. Dişlerini temiz tutmayan hastaların, profesyonel diş temizliği için diş hekimlerini daha sık ziyaret etmeleri gerekecektir. Ayrıca, diş eti rahatsızlığı olan erişkin hastaların da ortodontik tedavi boyunca bir periodontistin (diş eti uzmanı) kontrolü altında olması iyi olacaktır.

Kullanmanız gereken iki özel fırça vardır. Bunları eczaneden alabilirsiniz.

  1. Ortodontik fırça diş macunu ile birlikte kullanınız.
  2. Arayüz fırçası diş macunu olmadan kullanınız.

Önemli: Günde 2 kez dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız gargarası yapmanız önerilir.

Önemli Not: Diş teli taktıktan sonra herhangi bir sağlık problemi nedeniyle baş-boyun bölgenizden MR çekilmesi gerekli olursa braket ve teller, MR çekilmesine engel olmamakla birlikte görüntü kalitesini bozabilirler.

20 yaş dişleri, düzeltilmiş diş dizisinde bozulmalara neden olabilir bu nedenle çekilmeleri gerekmektedir.

 

Bahçeşehir Ortodonti

Braketlere sahip olduğunuza göre, tedaviniz boyunca onlara nasıl bakacağınızı bilmeniz tedavinizin daha kolay ve kısa sürede sonuçlanması için büyük önem taşıyor!

Braketlerle yemek yemek 

Endişelenmeyin, kısa süre sonra yeniden patlamış mısır veya patates cipsi yiyebileceksiniz. Ancak dişlerinize zarar vermemek ve tedavi sürecini uzatmamak için bir süreliğine bazı yiyeceklerden kaçınmanız gerekiyor.

Braketlerle yenilmemesi gerekenler:

Yapışkan yiyecekler: lokum, jelibon, sakız gibi

Gevrek yiyecekler: patlamış mısır, cips, ay çekirdeği, buz gibi

Sert yiyecekler: şekerler, kuruyemişler, sert simitler ve kızarmış ekmekler

Isırarak yenilenler: mısır koçanı, elma, erik, havuç gibi

Asitli içecekler: kola, fanta, enerji içecekleri gibi tüm asitli içecekler

Çekirdekli yiyecekler: zeytin, kiraz, vişne, erik gibi meyveleri çekirdeklerini çıkardıktan sonra tüketebilirsiniz.

 

Braketlerle yenilebilecek yiyecekler:

Süt ürünleri: yumuşak peynirler, pudingler, yoğurt, ayran, süt gibi içecekler

Ekmek: yumuşak çörek, fındık gibi yemişler içermeyen kekler, krep türevleri

Tahıllar: makarna, iyi pişmiş pilav

Et ürünleri: yumuşak pişirilmiş tavuk, köfte, ton balığı gibi

Sebzeler: haşlanmış patates, ıspanak, baklagiller gibi

Meyveler: muz, meyve suyu, kavun, elma püresi gibi ısırmadan tüketilebilecek meyveler

Atıştırmalıklar: dondurma, milkshake, yumuşak kek gibi

 

Braketlerle yaşanabilecek sorunlar:

Diş telleriniz ilk takıldığında, dişlerinizin ve ağzınızın biraz hassaslaştığını veya acı duyduğunuzu fark edebilirsiniz. Bu tamamen normal ve söz veriyoruzbu ağrılar tamamen geçici!

Acıyı gidermek için, bir tatlı kaşığı tuzu ​​ılık su ile karıştırmanızı öneriyoruz. Bu çözeltiyi ağzınızda birkaç dakika boyunca çalkalayın ve gargara yapın, ancak tuzlu suyu yutmayın.

Ağrı daha şiddetliyse ve tuzlu su işe yaramadıysa, ağrı kesici kullanmayı da deneyebilirsiniz. Dudaklarınız, yanaklarınız ve diliniz diş tellerine alışma sürecindeyken bir ila iki hafta boyunca rahatsızlık hissetmenizoldukça normaldir. Hassasiyetin yoğun olduğu bölgelerde ağrıyı azaltmak için size vereceğimiz balmumunu diş telleri üzerine yerleştirebilirsiniz.

 

-Hareketli diş

Dişlerinizin biraz hareketlendiğini hissetmeye başlarsanız endişelenmeyin, bu tamamen normal! Diş tellerinin öncelikle dişlerinizi gevşeterek doğru pozisyona getirmeleri gerekir. Dişleriniz yeniden konumlandırıldıktan sonra, artık gevşek olmayacaklar.

-Kırılan teller ve bantlar

Dişler üzerindeki teller ve bantlar kırılabilir. Böyle bir durumda, lütfen ortodonti aygıtınızı inceleyip onarabilmemiz için en kısa sürede bizimle iletişime geçin. Tellerinizin herhangi bir parçası çıkarsa, onu sakladığınızdan ve doktorunuzla randevunuzda yanınızda getirdiğinizden emin olun.

-Ortodonti apareylerinin bakımı

Hasarlı gereçleri, tedavi sürecinizin süresini uzatabilir, bu nedenle tüm aygıtlarınızın bakımını yaptığınızdan emin olun. Lastik bant, başlık, tutucu veya diğer aletlerin sadece doktorunuzun belirttiği şekilde ve sürelerle takılması durumunda dişleriniz ve çeneniz doğru pozisyonlarına geçebilir.

-Braketlerle spor yapmak

Sporcular için iyi haberlerimiz funduszeue.infontik tedavi görürken spor yapabilirsiniz! Ancak ağır sporlar yaparken, dişlerinizi ve cihazınızı korumak için bir ağızlık takmanız önerilir.

Kazalarda ve acil durumlarda, ağzınızı ve cihazı derhal kontrol ettiğinizden emin olun. Herhangi bir gevşek diş veya cihaz hasarı görürseniz, lütfen hemen doktorunuza başvurun. Ağrınızı balmumu sürerek veya ağzınızı ılık tuzlu suyla durulayarak geçici olarak rahatlatabilirsiniz.

-Braketlerle diş fırçalamak

Tedaviniz boyunca dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için her yemekten sonra fırça ve diş ipi kullanmak çok öfunduszeue.infoşak kıllı, küçük başlı bir diş fırçası ve florürlü diş macunu ile her öğünden sonra iki dakika dişlerinizi fırçalayın. Alternatif olarak, fırça etkinliğinizi artırmak için güçlü bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Diş fırçasının kafasını diş eti hattına 45 derecelik bir açıyla konumlandırırken, küçük, yumuşak, dairesel hareketlerle dişinizin dış ve iç yüzeylerini fırçalayın. Dişlerin çiğneme yüzeylerini ve ön dişlerinizin iç yüzeylerini kısa, nazik, ileri geri hareketlerle fırçalayın. Braketleriniz veya diğer cihazlarınızın çevresindeki alanlara çok dikkat edin.—

-Diş ipi kullanımı

Her öğünden sonra diş ipi kullanmak, dişlerinizin ve diş tellerinin temiz kalmasına ve tedavi sürenizi kısaltmanıza yardımcı olur. Diş telleri ile diş ipi kullanmak için, diş ipini her bir telin arkasına uygulamak için diş ipi geçirici veya özel ortodontik diş ipi kullanın. İpin uçlarını iki elin işaret parmağının etrafına sarın, aralarında birkaç inçlik diş ipi bırakın. Bir ileri ve geri hareketini kullanarak diş ipini her bir diş takımı arasında yavaşça kaydırın. Plak ve yiyecek parçacıklarını çıkarmak için her dişin diş eti çizgisinin altından geçirin. Tüm dişlerinizi sarana kadar bu işlemi tekrarlayın. 

-Kontroller öncesinde

Tüm muayenelerinizde diş fırçası, diş macunu ve kullandığınız ortodontik aygıtları yanınızda getirin ve muayene öncesinde beklerken vaktinizi dişlerinizi fırçalayarak değerlendirin!

Tedavi süreciniz düşündüğünüzden çabuk ve zahmetsiz geçecek ve tedaviniz bittiğinde dünyanın en güzel gülüşü sizin olacak. Bu yüzden şimdiden bol bol gülümseyin !

Ortodonti Uzmanı Dr. Gilman YÜCEL

BAHÇEŞEHİR ORTODONTİ

Diş Teline Zarar Veren Yiyecek ve İçecekler Listesi

Diş teline zarar veren yiyecek ve içeceklere diş teli tedavisi süresince hastaların dikkat etmesi gerekir. Hastaları bu anlamda zor bir süreç bekler. İstenilen sonuca ulaşabilmek için hastaların çok dikkatli olması, bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekiyor. Özellikle bazı besin grubundan yiyecek ve içecekler braketlerin kırılmasına, tellerin işlevlerini yitirmesine neden olmakta. Genellikle çocuklarda meydana gelen bu durum ailelerin tedaviyi sıfırdan başlatmalarına neden olmakta. Bu yazımız içerisine diş teline zarar veren yiyecek ve içecekler listesi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Başlıklar

Diş Teli Takılıyken Dikkat Edilmesi Gerekenler

diş teline zarar verenler listesi

Diş teline sahip olan bireyler artık daha dikkatli bir yaşam sürmeleri gerekiyor. Başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere yenilecek yemeklerden içilecek içeceklere kadar her şey artık daha programlı olmak gerekiyor. Diş teli takılıyken dikkat edilmesi gerekenler ise;

  • Ağız ve diş sağlığı her şeyden önemlidir. Bunun için doktorunuzun önerdiği baş kısmı küçük, yumuşak uçlu, düz model bir diş fırçası satın alın.
  • Genelde birçok kişi elektrikli diş fırçası tercih etmektedir. Ancak hekimler elektronik fırçaları çok fazla önermemektedir. Elektrikli diş fırçası kullanmadan önce doktorunuzdan kesinlikle izin alın. İzin alan kişiler diş fırçalarını düşük hızda kullanmalıdır. Yüksek hızda kullanılan diş fırçaları diş teli braketlerinin zarar görmelerine neden olabilir.
  • Ağız diş teli kullanan kişiler günde en az 3 – 5 defa dişlerini fırçalamalıdır. Normal bir birey in yaptığı ağız ve diş bakımının 2 katını yapmak zorundadırlar.
  • Ağız fırçasının yanı sıra ara yüz fırçası gibi diş aralarına ulaşmanızı sağlayacak ekipmanlar kullanabilir, diş bakımını maksimum düzeye çıkarabilirsiniz.
  • Son olarak diş ipi ile diş telleri aralıklarını temizleyebilirsiniz.

Maden Suyu ve Soda Diş Teline Zarar Verir mi?

Diş teli kullanıcıların bizlere yönelttiği sorular arasında ilk sırada maden suyu ve soda diş teline zarar verir mi? Konusudur. Asitli içeceklerin tamamı diş tellerine büyük oranda zarar vermektedir. Sürekli asitli içecek tüketmek braketlerin çürümesine, zamanla kopmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, gazoz gibi içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Maden suyu ve soda tüketimi ise doktor kontrolü ve izni ile tüketilebilir. Ara ara maden suyu tüketmenin diş tellerine zararı bulunmamaktadır.

Alkol Diş Teline Zarar Verir mi?

Alkol diş teline zarar verir mi? Konusu ise yerine göre değişmektedir. Yukarıda da belirtiğimiz üzere içerisinde asit bulunan içeceklerin tamamını tüketmek yasaktır. Bu nedenle içerisinde asit bulunan alkollü içeceklerin tamamı diş teline zarar vermektedir. Tüm ortodonti hekimleri asitli alkollü içeceklerin tamamını hastalarına önermemektedir.

Diş teli kullanan kişiler alkollü içecek tüketmek istedikleri zaman içeriğinde asit bulunmayan ürünler tercih etmelidir. Asitli olmayan alkollü içeceklerin diş tellerine zararı çok azdır. Alkol tüketilebilir denilse de her gün içmemek, ara ara tüketilmesi önerilmektedir.

Sakızın Diş Teline Zararları

Ağız telleri çok hassas ürünlerdir. Bu nedenle diş teli tedavisinde uyulması gereken birçok katı kural bulunmaktadır. Sakızın diş teline zararları yine bir grup hastanın en çok merak ettiği konulardan birisidir. Sakız çiğnemek oldukça tehlikeli ve riskli bir durumdur. Diş tellerine yapışan sakız tellerin oynamasına, yerinden çıkmasına neden olur. Bu nedenle tedavi süreci boyunca sakız çiğnemek kesinlikle yasak olarak kabul edilir.

Şarjlı Diş Fırçaları Diş Teline Zarar Verir mi?

Diş teli tedavisi sürecinde ağız ve diş bakımının çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle şarjlı diş fırçaları diş teline zarar verir mi? Konusuna kimse sormadan değinmek istiyoruz. Diş teli takan kişiler gün içerisinde ağızlarını 5 defa fırçalarlar ise istediği sonuca kısa sürede ulaşabilirler. İdeal bir diş fırçasının nasıl olması gerektiğini yukarıda dile getirdik. Şarjlı diş fırçalarını doktorlar genel olarak önermemektedir. Ama kullanmak isteyen kişilere de engel olmamaktadır.

Elektrikli diş fırçaları doğru kullanılır ise diş teline zarar vermez. Yanlış kullanımdan ötürü diş tellerine zarar veren, tedavi sürecinin yeniden başlamasına neden olan birçok kişi bulunmaktadır. Elektrikli diş fırçaları düşük ve orta hızda çalıştırıldığı sürece herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak bunun için önceden doktorunuzdan izin almanız gerekmektedir.

Kabartma Tozu Diş Teline Zarar Verir mi?

Ağız bakım ürünü olarak bazı kişiler karbonat tercih etmek isteyebilir. Kabartma tozu diş teline zarar ver mi? Sorusuna yanıt vermek istiyoruz. Kabartma tozu diş bakımında çok fazla kullanılan bir ürün olsa da aslında çok yanlış bir üründür. Özellikle diş teli kullanan birisi kabartma tozu kullanır ise diş minesinin zarar görmesine, aşınmasına neden olabilir. Uzun süre kabartma tozu kullanılması durumunda dişler hassas hale gelip diş boşluklarında artış meydana gelecektir. Bu da hastanın ağzında kötü bir tat oluşmasına, yediğinden ve içtiğinden keyif almamasına neden olacak. Bu nedenle hangi aşamada olursa olsun kabartma tozu kullanımından kaçınmanızı öneriyoruz.

Ağız Bakım Suyu Diş Teline Zarar Verir mi?

Ağız bakım suyu diş tellerine zarar verir mi? Konusunda da bilgi vermek istiyoruz. Ağız ve diş bakımı konusunda en çok tercih edilen ürünlerden birisi de ağız bakım suyudur. Bu tür ürünler diş tellerine zarar vermediği gibi oldukça faydalı ve yararlı ürünlerdir. Düzenli kullanım sonucunda bakteri oluşumunu engelleyen bu ürünler dişlerde bulunan plakları da temizlemektedir. Doktorunuzdan izin aldığınız sürece bu tür ürünleri kullanmakta herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Diş Teline Zarar Veren Diğer Yiyecek ve İçecekler

diş teline zarar veren yiyecek içecekler

Diş teline zarar veren diğer yiyecek ve içecekler ile ilgili de bir liste oluşturmak istiyoruz. Tedaviniz sırasında belirttiğimiz yiyecekleri tüketir, uyarıları dikkate almazsanız diş teli tedaviniz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Tüm ortodonti hekimlerinin önerileri ile diş teline zarar veren yiyecek ve içeceklerin listesi;

  • Fındık
  • Badem
  • Fıstık
  • Leblebi
  • Sert simit
  • Tost
  • Kızarmış ekmek
  • Sandviç
  • Patlamış mısır
  • Cips
  • Sakız
  • Lokum
  • Macun
  • Kola (Hazır ve Gazlı içeceklerin tamamı)

Diş teli tedavisi sırasında uzak durulması gereken besinler yukarıda listelenmiştir. Bunun yanı sıra tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı besinler de bulunmaktadır.

Ayva, elma, armut gibi meyveleri tüketirken küçük parçalara ayırmalı ve o şekilde yemelisiniz. Bunun yanı sıra çiğnenebilen şeker ve çikolatadan uzak durmalı, olabildiğince dil üzerinde eriyen türleri tercih edilmelidir. Kemikli et yenileceği zaman dişler kullanılmamalı, etler çatal ve bıçak yardımı ile kemiğinden sıyrılmalıdır. Havuç ve salatalık gibi sert sebzeler ısırarak değil rendeden geçirerek yenmelidir. Zeytin, kiraz, vişne, kayısı ve erik gibi çekirdeği olan meyveleri çekirdeği çıkararak yemeye özen göstermelisiniz.  Diş teline zarar veren yiyecekler ve içecekler konusunda bizlerin paylaşacakları kısaca bunlardı. Diş teli tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyen kişiler Ortodontist Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirler.

Ayrıca Bursa Gülüş Tasarımı Tedavisi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken 7 Besin

Ortodonti tedavisine başlayan kişilerin uzmanın tedavi süresi boyunca verdiği talimatları yerine getirmeleri gerekir. Tedavi süreci hasta ve doktor arasında takım çalışması şeklinde devam etmelidir. Hastalar doktorun tavsiyelerini mutlaka uygulamalıdır. Ortodonti tedavide hastanın bilinçli davranması büyük önem taşımaktadır. Bu durum tedavinin düzenli ve sağlıklı ilerlemesi için gereklidir. Peki diş teli takan kişilerin tedavi haricinde dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Diş teli kullanımı sırasında yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde hem dişlerinizi hem de diş tellerinizi korumak mühimdir. İşte diş doktorlarının diş teli kullananlar için yiyecek ve içecekler hakkındaki fikirleri.

1. Yapışkanlı Yiyecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Sakız çiğnemek, lokum yemek gibi durumlar braketlere yapışacağı için tüketilmesi kesinlikle yasaktır.

2. Asitli İçecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Kola, soda ve asitli içeceklerin hepsinden uzak durmak gerekir. Eğer tüketilirse çok nadir tüketilmeli ve pipetle tüketilmelidir.

3. Sert Yiyecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Sert yiyeceklere dikkat edilmelidir. Bu yiyecekler braketlere ve tellere zarar verebilir. Bu nedenle elma, armut gibi sert meyveler, pizza gibi yiyecekler ve biftek gibi et ürünleri kesilerek tüketilmelidir. Bu yüzden çatal bıçak kullanımına özen gösterilmelidir.

4. Kuruyemiş ve Çerezler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Kuruyemiş, çerez ve cips kesinlikle tüketilmemelidir. Bu ürünlerin hepsi braketleri ve telleri yerinden oynatabilir. Bu nedenle tüketilmemesi gerekir.

5. Kabuklu ve Çekirdekli Yiyecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Çekirdekli meyveler ve yiyecekler kesinlikle çekirdekleri çıkartılıp tüketilmelidir. Genellikle kayısı, erik, zeytin, kiraz gibi ürünler mutlaka çekirdekleri çıkartılarak tüketilir.

6. Fastfood Tarzı Yiyecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Hamburger, tost ve sandviç gibi ürünler ise bölünerek, kesilerek yenmelidir. Küçük parçalar halinde tüketilmesi uygundur.

7. Sulu Yemekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Özellikle makarna, çorba, sulu yemekler, tavuk ve deniz mahsulleri rahatlıkla tüketilebilir. Tavuk ise küçük parçalar halinde kesilerek yenmelidir. Bu yiyecekler yumuşak olduğu için hem hastaya kolay yeme rahatlığı sağlar hem de braket ve tellere zarar vermez.

SıraMarkaFormEtkineoldu Puanı
1Opalescence Diş MacunuBakım10/10
2SensodyneDiş MacunuKoruma10/
3 Listerine Cool MintAğız Çalkalama SuyuFerahlık10/
4Luis BienTemizleme TozuBeyazlık10/
5Dr. Darcey Diş SpreyiSpreyKoruma10/

En İyi Ağız Bakım Ürünleri Tavsiyesi

Diş teli takanların dikkat etmesi gereken noktalardan detaylıca bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise diş teli takanların kullanabileceği ağız bakım ürünlerini inceleyeceğiz. İşte en iyi ağız bakım ürünleri.

1. Opalescence Diş Macunu

en iyi ağız bakım ürünleri

Listemize Opalescence markasının diş macunuyla başlıyoruz. Şüphesiz en iyi diş macunları arasında ilk 3 arasında yer alan bu diş macunu, ilk kullanımdan itibaren dişin ihtiyaç duyduğu bakımı yapıyor. Bu sayede diş ve diş eti hastalıklarının oluşumu önleniyor. Kısa süre kullanımda bile dişlerde gözle görülür bir beyazlama sağlayan ürün aynı zamanda ağza ferahlık katıyor. Bu sayede hem ferah bir nefese hem de daha beyaz dişlere sahip olursunuz.

2. Sensodyne Hasassiyet ve Diş Eti Diş Macunu

en iyi ağız bakım ürünleri

Hassasiyet sorunları yaşayan kişiler için özel olarak geliştirilen Sensodyne diş macunu, kısa süre kullanımda bile hassasiyet sorunlarının çözülmesini sağlıyor. Düzenli kullanımlarda diş eti üzerine bakım yaparak oluşabilecek hastalıkları engelleyen ürün aynı zamanda diş minesini güçlendiriyor. Bu sayede diş minesinin aşınması yüzünden gerçekleşen ağrılar son buluyor. Son olarak plak oluşumunu engelleyen diş macununun daha beyaz bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlayacağını belirtelim.

3. Listerine Cool Mint

en iyi ağız bakım ürünleri

Listemize Listerine markasının ağız bakım suyuyla devam ediyoruz. En iyi ağız bakım suyu olarak belirtebileceğimiz Listerine Cool Mint, düzenli kullanımlarda ağzı ferahlatmasının yanı sıra dişler arasındaki bakterileri ortadan kaldırmasıyla biliniyor. Bu sayede diş eti hastalıklarının oluşumu önleniyor. Özel formülü sayesinde diş plaklarına karşı savaşarak dişlerinizin beyazlamasını sağlayan ürün aynı zamanda diş minesi üzerindeki zararlı bakterileri ortadan kaldırıyor. Bu sayede diş minesinin çürümesi engelleniyor.

4. Luis Bien Aktif Karbon Diş Temizleme Tozu

en iyi ağız bakım ürünleri

Tükettiğimiz bazı gıdalar yüzünden dişlerimizin üzerinde lekeler kalır. Bu lekeleri yok etmek için özel olarak geliştirilen Luis Bien Aktif Karbon Diş Temizleme Tozu, kısa süre kullanımda bile daha beyaz dişlere sahip olmamızı sağlıyor. Yeni nesil formülü sayesinde daha ferah nefese sahip olmanızı destekleyen ürün aynı zamanda aktif karbon içeriği ile diş plaklarını derinlemesine temizliyor. Böylelikle düzenli kullanımlarda gülümsemeniz bembeyaz olur.

5. Dr. Darcey Diş Spreyi

en iyi ağız bakım ürünleri

Listemizi ani gelişen ağrıları ortadan kaldırmasıyla bilinen Dr. Darcey Diş Spreyi ile bitiriyoruz. Özellikle hassasiyet sorunu yaşayan kişiler ani gelişen ağrılardan çok muzdarip olmaktadır. Bu gibi sorunu yaşayan kişiler için geliştirilen diş spreyi, ağrıyı ortadan kaldırmasının yanı sıra diş minesinin üzerine koruyucu bir katman yerleştiriyor. Bu sayede hem ağrılarınızdan kurtulmuş olursunuz hem de diş minenizin aşınmasını engelleyebilirsiniz.

Titanyum teller yeme içmede sorun çıkartır mı?

Diş teli takıldıktan sonra yeme içme kısıtlaması bulunmamaktadır. Bu durum son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde gerçekleşmektedir. Titanyum teller sayesinde yeme içmede bir sorun yaşanmamaktadır fakat doktorların önermediği bazı yiyecek ve içecekler vardır. Bu gıdaların genel olarak tüketilmesi önerilmemektedir.

Diş teli olanlar ne yememeli?

Bazı yapışkan türü gıdalar diş tellerine zarar vermektedir. Ağızdaki teller ise oldukça hassastır. Bu nedenle bazı gıda ve içecekler zarar vereceği için önerilmez. Genellikle yapışkan türü yani sakız, lokum gibi ürünler diş tellerine yapışabilir. Hatta tellerin çıkmasına ve oynamasına neden olabilir.

Diş teli olanlar nasıl besin tüketmeli?

Sert meyveler ve yiyecekler ise ısırarak yenilmemeli, bıçakla dilimlenerek tüketilmelidir. Diş telleri hassas olduğu için ısırma hareketleri yapılmamalıdır. Genel olarak gıdalar çatal bıçak kullanılarak tüketilmelidir. Eğer bu konuda dikkat edilmez ise teller düşebilir. Özellikle bu duruma ilk hafta oldukça özen gösterilmelidir. Bu yüzden ilk haftalar kesinlikle yumuşak ve sulu gıdalar tüketilmelidir.

Diş teli ağrı yapar mı?

Ortodonti tedavisi başlayıp teller takıldığında ilk 24 saat bazı hastalar ağrı hissedebilir fakat çoğu kişide ağrı hissi yaşanmamaktadır. Eğer ağrı hissedilir ise doktorunuzdan ağrı kesici istemelisiniz. Genellikle 72 saat içinde diş tellerine alışılmaktadır. İlk hafta genellikle baş ağrısı hissedilebilir. Bu durum oldukça normaldir.

Diş teli ağızda yara yapar mı?

İlk hafta braketler ve teller ağızda, dudak kenarlarında birtakım yaralar oluşmasına neden olabilir. Bu durum oldukça normaldir çünkü braketlere ve tele alışma süresi olarak bu durum yaşanır. Yaralar acı verebilir ama bu yaralar oldukça hafiftir ve 1 hafta içinde geçecektir. Hatta 1 hafta öncesinde de geçebilir. Eğer bu yaralar 1 haftadan fazla devam ederse ya da yaralar geçmezse doktorun vereceği bir malzeme ile yara oluşumuna engel olabilirsiniz.

Diş teli yarasına ne iyi gelir?

Doktorunuzdan temin edeceğiniz balmumu maddesini braketlerin üzerine yerleştirerek, ağız içinde oluşacak yaralara engel olabilirsiniz. Balmumu bir diğer adı ile wax maddesini yemek yerken çıkarmak gerekir. Yemek sonrasında ise tekrar takılmalıdır.

Bazı durumlarda ise tüketilen yiyecekler braketlerin yerinden oynamasına neden olmaktadır. Bu durumlarda hemen ortodonti uzmanına başvurmalısınız. Eğer bu durum dikkate alınmaz ise tedavinin ilerlemesi engellenir. Braketlerin üzerindeki lastiklerin birinde düşme olur ise ya da farklı sorunlar meydana gelirse doktorunuzu arayarak bilgi almanız gerekir.

Diş teli kaç gün acıtır?

Dişleri yavaş çeken diş tellerinin basıncı 1 hafta kadar sürmektedir. İlk bir hafta dişlerinizin ağrıması normaldir. Acıyı dindirmek için sulu besinlerin tüketilmesi önerilir. Diş tellerinin işe yaraması için periyodik olarak sıkılması gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası