imza sirküsü nerelerde kullanılır / İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır? İmza Sirküsünün Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Imza Sirküsü Nerelerde Kullanılır

imza sirküsü nerelerde kullanılır

&#x;mza Beyannamelerinin Düzenlenmesine ve &#x;mza Sirkülerine Yönelik Gelişmeler

İmza Beyannameleri Hakkında Gelişmeler

3 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un (“ Sayılı Kanun”) maddesi uyarınca imza beyannamelerine ilişkin Türk Ticaret Kanunu’nun maddesinde değişiklik yapılmıştır.

Bu kapsamda, gerçek kişi tacirler ve şirketler adına imzaya yetkili olanların daha önce elde edilen ve kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarında bulunan imza örneklerinin, merkezi ortak veri tabanındaki sicil dosyasına kaydedileceği düzenlenmiştir. Dolayısıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarında imza örneği bulunması halinde ayrıca imza beyanı düzenlenmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarında imza kaydının bulunmaması halinde imza beyannamelerinin talep edileceği ve bu hususta düzenlemenin de Ticaret Bakanlığınca yapılacağı vurgulanmıştır.

Anılan hüküm daha önce 10 Mart tarihinde imza beyannamelerinin yalnızca sicil müdürlüklerince düzenlenebileceği yönünde değiştirilmiş ve imza beyannamelerinin düzenlenmesi hususunda noterlerin yetkisini sona erdirmişti. 3 Şubat tarihinde yapılan değişiklik, imza beyanının herhangi bir ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verileceği yönündeki açık hükmü kaldırmıştır. Yine de Ticaret Bakanlığı’nın ikincil düzenleme yapma yetkisi, imza beyanlarının ticaret sicili müdürlüğüne verilmesinin usul ve esasları ile maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslara sınırlı olacak şekilde düzenlenmiştir.

Anılan kanun hükmü çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından 20 Şubat tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ’de (“Tebliğ”) değişiklik yapılmıştır.

Tebliğ’de yapılan önemli değişiklikler özetle aşağıdaki gibidir:

  • Gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imzaya yetkili olanların kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarında tutulan imza verilerinin, bu kişilerin yetkilerinin tescili sırasında sicil müdürlüğü tarafından Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ne (“MERSİS”) elektronik ortamda elde edilerek kaydedileceği düzenlenmiştir. Bu çerçevede bu verilerin nasıl elde edileceği konusu Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurum veya kuruluş arasında yapılacak protokollerle belirlenecektir. Dolayısıyla, kural olarak bu protokoller çerçevesinde ilgili veri tabanları entegrasyonu sağlandıktan sonra protokole taraf bir kamu kurum ve kuruluşunda imza örneği olan bir kişinin herhangi bir şirket ya da diğer tacir adına imza yetkilisi olarak atandığı vb. durumlarda ayrı bir imza beyanı düzenlemesine gerek olmayacaktır.
  • İlgili veri tabanında imza kaydının bulunmaması veya kaydın temin edilememesi halinde, limited şirket kuruluş işlemleri dışında, imza beyannamelerinin fiziki olarak noterde de düzenlenebileceği hüküm altına alınmıştır. Sicil müdürlüklerinin imza beyanı düzenleme konusundaki görev ve yetkileri devam etmekle birlikte, her ne kadar Sayılı Kanun’da açıkça düzenlenmemiş olsa da noterlerin de yetkili olduğu yeniden düzenlenmiştir. Tebliğ’e eklenen ve geçiş hükmü niteliğindeki Geçici Madde 1 uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarınca veri tabalarında tutulan imza verilerinin Bakanlıkça elektronik ortamda temini sağlanıncaya kadar fiziki imza beyannamelerimin verilmeye devam edileceği öngörülmüştür. Ancak bu maddede bu süreçte, fiziki imza beyannamelerinin müdürlüğe verileceği düzenlenmektedir. Dolayısıyla Ticaret Bakanlığı tarafından sürecin tamamlandığı duyurulana kadar bu geçiş hükmü gereği imza beyannamelerinin düzenlenmesi konusunda noterlerin yetkisinin başlayıp başlamadığı tartışmalıdır. Sayılı Kanun’a göre de temel ilke imza beyannamelerinin müdürlüğe verilmesi olduğundan Tebliğ’de yapılan değişiklikler dar yorumlanabilir. Kanaatimizce, geçiş sürecinde de noterlerin yetkili olması daha uygun bir çözüm olacaktır ve uygulama da bu yönde olacaktır. Zira noterlerde düzenlenen imza beyannamelerinin geçerli olup olmayacağı konusu, kamu kurum ve kuruluşları ile Ticaret Bakanlığı arasındaki veri paylaşım süreciyle doğrudan ilişkili görülmemektedir. Bu belirsizlik ortamında uygulamayı yakın şekilde takip etmek önemli olacaktır.
  • Limited şirket kuruluşlarında ise imza kaydının elektronik ortamda temin edilemediği hallerde, fiziki imza beyannamelerinin yalnızca sicil müdürlüklerinde düzenlenebileceği hüküm altına alınmıştır. Ancak limited şirkete yönelik bu istisnanın ise sadece kuruluş işlemleri ile sınırlı olduğu ve mevcut limited şirketlerde yapılabilecek sonraki atamalar açısından noter onaylı imza beyannamelerine de dayanılabileceği düşünülmektedir.
  • Yabancı ülkede bulunan imzaya yetkili kimselerin imza beyanının, o ülkedeki Türk konsolosluğu ya da o ülke mevzuatı uyarınca yetkili makamlarca onaylanması suretiyle düzenlenebileceği konusunda bir değişiklik yapılmamıştır. Yabancı ülke makamlarınca düzenlenen imza beyanlarının, Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylatılması ve noter onaylı Türkçe tercümesi ile birlikte müdürlüğe verilmesi zorunluluğu da devam etmektedir.
  • Bir kişinin bir ticaret şirketiyle birlikte şubesine yahut aynı ticaret şirketinin birden fazla şubesine imzaya yetkili olarak atandığı hallerde, ticaret şirketi veya şubeleri aynı sicil çevresi içerisinde olmak kaydıyla, ayrıca imza beyannamesi verilmeyeceği düzenlenmiştir. Ancak bu maddeden farklı sicil çevresinde bulunan şubeler için ayrı imza beyannameleri verileceği anlaşılmaktadır. Kanaatimizce başka kurum ve kuruluşların veri tabanlarından imza kaydını almak üzere protokoller imzalayan ve fiziki imza beyannamesi düzenlenmesinin yol açtığı sorunları diğer kurum ve kuruluşların veri tabanlarından da yararlanarak en aza indirgemeye çalışan Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir sicile sunulan imza beyannamesinin diğer siciller tarafından da elektronik olarak ulaşılmasını sağlaması ve her sicil bölgesi için ayrı imza beyannamesi düzenlenmesini gerektirmeyen bir çözüm bulması daha uygun bir yaklaşım olabilirdi. Bu maddenin farklı sicil bölgelerindeki şubeler açısından da ayrı imza beyannamesi verilmesi zorunluluğu olmayacak şekilde değiştirilmesi Tebliğ’in amacı düşünüldüğünde daha uygun olacaktır.

İmza Sirküleri Hakkında Gelişmeler ve Tartışmalar

Sayılı Kanun’un maddesi uyarınca Türk Ticaret Kanunu’nun anonim şirketlerde temsil yetkisi ile ilgili maddelerinden maddeye de bir hüküm eklenmiştir. Eklenen fıkra uyarınca, kamu kurum ve kuruluşları tarafından, ticaret siciline tescil olunan temsile yetkili kişiler ile bunların temsil şekilleri hakkında ticaret sicili kayıtlarının esas alınacağı ve şirketten bu kayıtlara ilişkin ticaret sicil müdürlüklerince düzenlenen belgeler ile Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanan ilan dışında hiçbir belge istenemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm, sıklıkla karşılaştığımız üzere, Türk Ticaret Kanunu’nda halihazırda düzenlenmeyen “imza sirküleri” uygulamasının sona ereceği şeklinde yorumlanmıştı.

Ancak düzenlendiği üzere anılan madde, kamu kurum ve kuruluşlarının belge taleplerine yöneliktir. Bilindiği üzere, imza sirküleri uygulamada büyük oranda imza örneğinin ve kişilerin imza yetkilerinin tek belgede teyit edilmesini imkan vermesinden dolayı tercih edilmektedir. Dolayısıyla, yetkililerin imza örnekleri kamuya açık ve muhtelif işlem taraflarınca ulaşabilecek bir veri tabanında olmadığı sürece (ki bu yönde bir pratiğin de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu açısından ayrı bir tartışma konusu olacağı açıktır), imza sirküleri özel hukuk kişileri arasındaki işlemler bakımından işlem güvenliği açısından tercih edilmeye devam edilecektir.

İmza sirküleri, imza yetkilerinin kapsamı açısından mutlak ve kesin bir belge değildir. İmza sirkülerine dayanak olarak gösterilen (sicil tarafından tescil edilen) kararlar ışığında, ilgili kişinin sadece imza örneğinin noterde tasdik edildiği sırada mevcut olan kararlar kapsamındaki yetkilerini gösterir. Dolayısıyla şirketlerin ve gerçek kişi tacirlerin, sadece imza sirkülerine dayanarak işlem tesis etmesi, basiretli bir iş insanı gibi hareket etme yükümlülüğünü yerine getirdiği anlamına gelmemektedir. Şirketlerin ve gerçek kişi tacirlerin, kendilerine sunulan imza sirkülerindeki yetkilerin güncelliğini Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nden de teyit etmesi şarttır. Sayılı Kanun’da getirilen değişiklikler her ne kadar özel hukuk tüzel kişileri arasındaki ilişkilere yönelik olmasa da temsil yetkileri hakkında ticaret sicili kayıtlarının esas alınması gerektiği, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanan ilanların önemi bir kere daha vurgulanmıştır. İmza sirküleri pratiği devam ederken de şirketler ve diğer tacirler, öncelikle MERSİS ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edilen hususlara göre işlem tesis etmeli ve kişilerin imza yetkilerini bu kapsamda teyit etmelidir. Bu, her şeyden önce basiretli bir iş insanı gibi hareket etmenin bir zorunluluğudur. İmza örneği açısından ise yetki kapsamını belirtmeyen ama imzanın noter ya da sicil müdürlüğü nezdinde tasdik edildiği herhangi bir belgeyi kullanmaları ve bu belgelere dayanmaları mümkündür. İki tarafın hazır bulunduğu işlemler açısından ise yetki kapsamı sicil kayıtlarına göre teyit edildikten sonra imza sirküleri ya da başkaca bir imza örneği belgesine dahi gerek olmamaktadır.

İmza Sirküsü (İmza Sirküleri) Nedir? Nasıl Alınır?

İmza kullanımında güvencenin sağlanabilmesi için imza sahiplerinin onaylı şekilde imza sirküsü alarak işlemlerde kullanması gerekir. İmza sirkülerinde edinme yollarının tam ve eksiksiz yapılmasıyla kullanım hakkı elde edilir. Böylece kişiler; kurum ya da kuruluşlar adına iş ve işlemleri yürütebilirler. Belgelerin süresi dahilinde geçerliliği bulunur. Süresi dolan belgelerin yenilenmesi gerekir. 

İmza Sirküsü Nedir? 

Bir kurum veya kuruluşun temsilcisi olan kişinin imzasının bulunduğu noter onaylı belgeler imza sirküleridir. İmza sirküleri nedir ve nasıl kullanılır sorularının doğru cevaplanabilmesi için bu belgelerin işlevine hâkim olmak önemlidir. 

Sahte imza kullanımı veya yetki gaspı gibi sorunların çözümlenmesi için en etkili yöntem imza sirküsü beyanıdır. Bu belgeler resmiyeti noter tarafından onaylanmış kağıtlardır. Sahiplik bilgisi ve imza sahibine ait adres, unvan, ticaret sicil numarası, temsil ettiği kurum ve yetkisi gibi pek çok bilgi belgeler üzerinde yer alır. 

İmza Sirküleri Kime Verilir? 

Şirketlerin ve kurumların adına yapılan işlemlerde, temsil yetkisi bulunan kişilerin imza sirküsü beyan etmesi gerekir. İmza sirküsü, işleme konu olan şirketin yetkilerini başkaları kullanmasın diye; temsilinin resmiyete kavuşmasını sağlayan bir işlemdir. 

Yani kurum ve şirketlerde işlem yapma statüsü bulunan kişilerin, hak sahiplerinin verdiği izin doğrultusunda imza sirküsü çıkarması ve bu belgenin onaylı beyanı şarttır. İmza sirküsü nasıl alınır konusunda uygulama adımlarını gerçekleştirmek isteyen kişilerin; noter huzurunda ilgili kurumun ya da şirketin sahibi tarafından verilen vekaletnameye sahip olması zorunludur. 

İmza Sirküsü Ne İşe Yarar? 

İmza sirkülerinin temel işlevi, kurum veya şirketler namına yürütülen işlemler için yetki sahibi olunduğunun kanıtı olmasıdır. Bu belgeler aracılığıyla yapılan işlemlerde kişiler şirketlerin temsil yetkisinin kendisinde olduğunu ispat etmiş olurlar. 

İmza sirküsünün çıkarılmasındaki temel amaç ve işlevler; 

  • Sahte imza kullanımına bağlı mağduriyetin önlenmesi 
  • Şirket yönetiminde yetki aktarımının sağlanması 
  • İmza yetkisine sahip kişilerin güvencesinin sağlanması 
  • Şirket namına izinsiz iş ya da işlemlerin engellenmesi 
  • Şirket adına işlem yapacak kişilerin resmi olarak yetkilendirilmesidir.  

İmza Sirküsü Nasıl Alınır? 

İmza sirküsü almak için öncelikle tüzel kişiler tarafından notere başvuru yapılmalıdır. Kurumla ilgili belgelerin ve kuruma dair yetki aktarımı için gereken vekaletnamenin olduğu dosya notere sunulur. İncelemenin ardından şirket namına görev yapan kişinin sorumluluk alanı ve yetki kapsamı noter tarafından onaylanır. Onayla birlikte imza yetkisinin beyanı niteliğindeki imza sirküleri yetkili kişiye teslim edilir. 

İmza sirküsü almak için belirli bir ücret ödenmelidir. Bu belgelerin bir örneği yetkili kişide, bir örneği de noterde kalır. Noter imza sirküsü ücreti yılında – Türk Lirası arasında değişmektedir. 

Başvuru aşamasında belge ücreti noter veznesine yatırılır ve makbuz alınır. Makbuz dosyaya eklenerek ilgili belgelerle birlikte sunulur. Tüm belgelerin tam olması ve yetki alacak kişinin imza sirküsü düzenlenmesine ilişkin bir engel teşkil etmemesi durumunda şirket temsili için imza sirküleri onaylanır. 

İmza Sirküsü Örneği 

İmza sirkülerinde tüzel kişinin unvanı, ticaret sicil numarası ve adres bilgileri yer alır. Aynı zamanda yetki alan kişinin kurumdaki unvanı, kurumu temsil şekli, nüfus bilgileri, imza örnekleri ve yetki alanları da belgenin içeriğinde bulunur. Böylece kişi ve kuruluş arasında resmi bir yetki bağı kurularak, yapılacak iş ve işlemlerde kişinin kurum adına temsil hakkı onaylanmış olur.  

İmza Sirküleri Nereden Alınır? 

İmza sirküleri noterler tarafından verilen belgelerdir. Kurum veya şirket temsili için imza sirküsü almak isteyen kişilerin, en yakın noter aracılığıyla başvuru yapması gerekir. Bu başvurunun ardından harç yatırılır ve istenen belgeler beyan edilir. 

Yetkinin devri için şirket sahibi ya da imza yetkisi bulunan yöneticinin vekaletname imzalaması gerekir. Ardından noter tasdikli imza sirküsü alınabilir. Ayrıca daha önceki dönemlerde alınan imza sirküsü e-devlet uygulaması üzerinden sorgulanarak görüntülenebilir. 

İmza Sirküsü Kaybolursa Ne Olur? 

İmza sirküsünün kaybolması durumunda en yakın notere giderek bildirimde bulunulmalıdır. Tıpkı kimlik kaybında olduğu gibi imza sirküsünün kaybında da bildirimde bulunmak önemlidir. 

İlgili şirket veya kurum adına sahte işlemlerin önüne geçilmesi için imza sirküsü kayıplarının mutlaka bildirilmesi gerekir. İmza sirkülerini kaybeden kişiler hem eski imza sirküsünün yetki kullanımını engelleyebilir hem de yeni imza sirküsü başvurusunda bulunabilir. 

İmza Sirkülerinin Geçerlilik Süresi Nedir? 

İmza sirküsü alınırken noter işlemleri sırasında belgenin süresini belirlemek mümkündür. Yetki verilecek olan kişinin bu belgeleri hangi zamana kadar kullanabileceği belgelerde belirtilir. İmza sirkülerinde yetki süresi taraflarca belirtilirse beyan edilen süre kadar geçerlilik söz konusudur. Ancak herhangi bir süre belirtilmemesi halinde imza sirküleri azami 3 yıl geçerlidir. 3 yıllık sürenin sonunda yetkili kişiler görevine devam etse bile imza sirküsünü yenilemek zorundadır. 

İmza sirküsü yenileme işlemi; süreli imza sirkülerinin kullanım süresi dolduğunda yapılan işlemdir. İmza sirküleri kullanım süreci sınırlı şekilde verilebilir. Bu durumda yetkilendirilen kişiler imza sirkülerini belgede beyan edilen son kullanma tarihine kadar kullanabilir. Sürenin dolmasıyla birlikte imza sirküsü için yenileme işlemi yapılmalıdır.  

İmza Beyannamesi ve İmza Sirkülerinin Farkı 

İmza beyannamesi kişilerin kendi imzalarının beyanını resmileştirmek için tek taraflı olarak noterden alabileceği belgelerdir. Burada amaç kişinin kendi imzasını onaylı bir belgeyle sunmasını sağlamaktır. 

İmza sirküleri, kişiler ve kurumlar arasındaki yetki aktarımını belgeler. Bir şirket veya kuruluşun imza yetkisinin, bir kişiye aktarılması için imza sirküsü kullanılır. Bu durumda noter işlemleri her iki tarafın da sürece katılımıyla gerçekleşebilir.  

İmza Sirküsü Ücreti Ne Kadar? 

İmza sirküleri belirli bir ücret karşılığında düzenlenen belgelerdir. yılında imza sirküsü almak için noter başvurusu yapan kişiler TL ile TL arasında ücret ödemektedir. Aralıklı fiyatlandırmanın sebebi; belgelerde yetki verilen kişilerin sayısı, şirket ya da kuruluşun büyüklüğüdür. Bu unsurlarda hacim arttıkça belgenin ücreti de artar. 

Şirket Yönetiminde Çığır Açan Platform! 

Geleneksel yöntemlerin aksine şirket kurmak ve yönetmek Norma ile artık çok daha kolay! 

Ücretsiz Şirket Kuruluşu Danışmanlığı dahil olmak üzere tüm yönetim faaliyetleri için destek alabileceğiniz; ön muhasebe işlemlerinizi tek çatı altında gerçekleştirebileceğiniz Norma sayesinde tüm enerjinizi işinize ayırın! 

Geri kalan takip, yönetim ve finansman ayrıntılarını Norma sayesinde profesyonel şekilde yönetin ve e-dönüşüm kapsamında şirketinizin ihtiyaç duyduğu tüm yeniliklerden faydalanın!

İmza sirkülerine ihtiyaç git gide artmakta, hızla bilgilerin yayıldığı dünyamızda önemi de anlaşılmaktadır.  Bu makalemizde, imza sirkülerinin ne işe yaradığını, hangi sebeplerle kullanıldığını ve hangi resmi yollardan alındığını ayrıntıları ile açıkladık. Tüm detayları aşağıdaki yazımızdan takip edebilirsiniz.

Gelir ve giderlerinizi kolayca takip edebilmek, bütçelerini takip edebilmek, genel muhasebe konularını basitçe yönetmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İmza Sirküsü Nedir?

Resmi iş ve işlemlerde Noter onaylı olmak şartıyla yetkili kişilerin imza örneklerini içeren resmi belgeye imza sirküsü denilmektedir.

İmza sirküsünü yetkili kimseler hangi amaçlarla kullanır diye soracak olursanız, tabi ki hiç şüphesiz cevabınız resmi işlemler olmalıdır. Mesela X  firmasının tüm resmi işlemlerine tek bir kişinin yetişmesi mümkün değildir. Bu yüzden X  Firmasınca yetkili kimseler için Noter onaylı imza sirküsü çıkartılır. İmza sirküsü olan kişiler  X Firması adına örnek olarak Adliye’ye giderek şikayette bulunabilir, ifadeye katılabilir, İdari para cezalarına itiraz edebilir. Bunların hepsi resmi işlemlerdir. X Firmasının sahibi tüm resmi işlemlere tek başına gidemeyeceğinden zorlanacağından ve diğer işler sürüncemede kalacağından firma adına Noter ile  yetkilendirdiği imza sirküsü bulunan kişilerce bu işler takip edilir.  Adliye konusu imza sirküsü açısından küçük bir örnekti, bu resmi belge daha çok maddi ve ticari konularla alakalı işlemler için gereklidir.

İmza Sirküsü Neden Gereklidir? Hangi Amaçlarla Kullanılır?

 İmza sirküsü ne işe yarar hangi amaçlarla kullanılır? Bize faydaları nelerdir diye soracak olursanız, size imza sirküsünün ne işe yaradığını madde madde açıklayabiliriz.

  • Belge içerisindeki mevcut imzaların YASAL BİR ZEMİN hazırlması ve böylelikle yetkili kimseleri ve onların kurumlarını güvence altına alması,
  • Tüm sahte evrak, imza taklitleri gibi dolandırıcılık suçunu oluşturan unsurların önüne geçilebilmesi ve bu tür olayların azaltılması,
  • İmza sirküsü çıkartmak adınıza kayıtlı şirket üzerinden veya kendiniz adına bir ticari işlem gerçekleşmesinin önüne geçilmesine katkı sağlar, böyle bir işlem olsa dahi bu belge sayesinde işlemin bilginiz dahilinde olmadığını kanıtlamanıza olanak sağlar
  • Sizin veya sahibi olduğunuz şirketi etkileyecek kötü niyetli kişilerin sahte imza atmasının önüne geçer.
  • Şirketinizde yetki sahibi şaıhsların belli olmasını sağlar ve bu kişilerin yetki sınırlarının nelerden ibaret olduğunu bildirir

İmza Sirküsü Almak İçin Nereye Başvurulmalıdır?

İmza sirküsü nereden nasıl alınır diye soracak olursanız, bunun cevabı yukarıda da belirttiğimiz gibi hiç şüphesiz NOTERLER'dir. Noterlere başvurarak imza sirküsü çıkartabilirsiniz.

Peki Notere başvurunuzda yanınızda hangi evraklar bulunacak bunları aşağıda listeledik. Mutlaka aşağıda belirtilen evraklar ile birlikte Notere başvurun ve imza sirküsünü çıkartın!

İmza Sirküsü Çıkartmak İçin Gerekli Belgeler

  • Şirketinizin kayıtlı olduğu yer ticaret sicil gazetesi
  • Şirketinize ait Vergi Levhası
  • İmza Sirküsü çıkartacağınız kişinin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

Evraklar eksiksiz şekilde tamam ise yapılacak işlemler şöyledir, Bu evraklarla birlike Notere gittiğinizde imza sirküsü çıkartılacak kişinin 2 adet belgeye en az 3 imza atması istenir.  İmza sirküsü için istenilen para  notere ödendiğinde, hazırlanan belgelerden bir adedi Noter’de kalır bir adedi ise belge sahibinde kalır. Böylelikle İmza sirküsü işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Üzerinizden büyük bir yük kalkmış olur.

İmza Sirküsü Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarında şuan için imza sirküleri ile ilgili "geçerlilik süresine" ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. İmza sirküsü, düzenlenirken, geçerlilik süresinin ne kadar olacağı belirtilir bu süre unutulmuş veya belirtilmemiş ise de imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıl olabilmektedir.

İmza Sirküsünü Çıkartmak Kaç Paradır?

İmza sirküsü ne kadar paraya çıkartılır veya imza sirküsünün ücreti ne kadardır diye insanlarca merak edilmektedir. Resmi bi evrak olan imza sirkülerinin ilk nüshasının ücreti yılı için ; TL'dir. İkinci veya daha fazla nüsha istenildiğinde ücretler farklı hesaplanmaktadır. İmza sirküsünü yenileme ücreti ise yine yılı için TL’dir.

İmza Sirküsü Kaybolduğunda Neler Yapılabilir?

İmza sirküsünü kayıp ettiğinizde panik yapmanıza gerek yok yetkili kişinin notere başvurarak yeniden imza sirküsü çıkartması gerekir.  Kaybolan imza sirküsü tek başına bir anlam ifade etmiyor çünkü işlem yapabilmesi için yetkili şahsın nüfus cüzdanı ve imzasıda gerekir. Bunlar olmadan tek başına işlem yapılamaz.

Konu Etiketleri: on-muhasebe

İmza Sirküleri Nedir? Nereden Alınır?

Günümüzde kişi ve kurumların bilgilerinin eskiye oranla çok daha kolay ulaşılabilir olması sebebiyle verilerin kötüye kullanımı, imzada sahtecilik gibi problemlerin daha sık yaşandığını görüyoruz. Bu gibi tatsız durumlarla karşılaşmamak için alabileceğimiz önlemlerden biri de yetkilisi olduğumuz şirkete ait noter onaylı imza sirküleri almaktır.

Bu yazımızda sizler için imza sirküleri nedir, nereden, nasıl alınır, imza beyannamesinden ne gibi farklılıklar taşır sorularını mümkün olabildiğince yanıtlamaya çalıştık.

İmza Sirküleri Nedir?

İmza sirküleri, bir kurumun veya kuruluşun temsilcisinin imza atma yetkisi olduğuna dair kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı resmi bir belgedir. İmza sirküleri, şirket yetkili kişileri ya da şirket tüzel kişisi tarafından yetkilendirilen gerçek kişiler kullanmaktadır. KolayBi' firması adına örnek verecek olursak; bu belgede firmayı temsilen Cem Bey'in imza atma yetkisi olduğuna dair bazı ibareler ve yine Cem Bey'e ait imza örnekleri, nüfus bilgileri, yetki alanları ve unvanı bulunur. Noter onayı belgeye resmiyet kazandırdığından, onaylanmayanlar geçerli sayılmayacaktır.

İmza Sirküleri Nereden, Nasıl Alınır?

Belirli bir ücret karşılığında imza sirküleri almak için sizden talep edilen belgeler ile birlikte en yakın notere gitmeniz yeterli olacaktır. Teslim ettiğiniz belgeler sonucunda 2 adet belgeye en az 3 imza atmanız istenir ve noter onayı alındıktan sonra bu iki belgeden biri size verilir.

Gerekli olan belgeleri listelemek gerekirse;

  • İmza sirküleri alacak kişinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
  • Adına belge alınan şirketin vergi levhası,
  • İmza sirkülerinde adı geçecek kurumun kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi.

İmza Beyannamesi ile Farkları Nelerdir?

İmza Beyannamesi, sirkülerden farklı olarak gerçek kişinin -her hangi bir kurumdan bağımsız- şahsi imzasına resmiyet kazandırmak amacıyla noterden belirli bir ücret karşılığında alabileceği belgedir. Alınması sonucunda kişi, şahsi ve ticari faaliyetlerinde kimliğini kanıtlayabilir hale gelir. Beyannamenin içeriğinde kişinin nüfus bilgileri ve imza örnekleri yer alır ve notere nüfus cüzdanı aslı ile gitmek yeterlidir. İmza sirküleri almak için ise yukarıda belirttiğimiz belgelere ihtiyaç duyuluyor olup, gerçek kişilerin değil tüzel kişilerin başvurusu esas alınır.

İmza Sirküleri Devredilebilir mi?

İmza sirkülerinin şirket yetkilileri ya da şirket tarafından yetkilendirilen kişilerin kullanabileceğini belirtmiştik .İmza yetkisi başkasına devredilmek istenirse, noterden onay alınması gerekmektedir. Yetki devri sırasında noter tarafndan belirli belgeler istenbektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.

İmza sirküleri ne süreyle geçerlidir?

İmza sirkülerinin geçerlikik süresi, yetkilendirilen kişinin ya da firmanın görevde bulunma süresiyle orantılıdır. Bu sayede firma tescil ve onayıyla imza yetkili olarak atanan kişinin görevinin sona ermesiyle imza süresi de sona ermiş olmaktadır.

yılı imza sirküsü ücreti nedir?

Noterden alınabilen imza sirküsünün toplam ücreti TL'ye denk gelmektedir. İmza sirküsünün tek nüsha fiyatı 98 TL'dir ancak ikinci nüsha istendiğinde bunun ücreti de 59 TL'dir.

İmza sirküleri kaybo0lduğunda ne yapılmalıdır?

İmza sirkülerinin kaybolması durumunda noterden yeni bir başvuru yapılması gerekmektedir. İmza sirkülerinin güncellenmesi, ilgili yıla ve ücrete bağlı olarak fiyat değişikliği gösterebilmektedir.

İmza sirküleri e-Devletten alınabilir mi?

İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Elektronik Yoklama Nedir? E-Yoklama Fişi Nereden Alınır?

e-İmza Nedir? e-İmza Nereden Alınır?

Mali Mühür Nedir ve Mali Mühür Nasıl Alınır?‍

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası